גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עסקת החבילה" חוזרת: המעסיקים וההסתדרות מתאמים עמדות לקראת הקמת הממשלה החדשה

יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד ונשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש סיכמו על גיבוש חזית אחידה בשלושה נושאים: העלאת גיל הפרישה לנשים, הגדלת קצבאות הזקנה ומציאת פתרון ל-230 אלף עמיתי קרנות הפנסיה הוותיקות • השניים כבר תיאמו התנגדות משותפת לתזכיר החוק של הממשלה בנושא העלאת גיל הפרישה • עכשיו הם ממתינים לראות מי יהיה שר האוצר הבא

יו"ר ההסתדרות, ארנון בר–דוד / צילום: תמר מצפי
יו"ר ההסתדרות, ארנון בר–דוד / צילום: תמר מצפי

יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד ויו"ר נשיאות הארגונים העסקיים ונשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, סיכמו בימים האחרונים על חידוש פעילות "השולחן העגול" שבמהלכה הם יתאמו מהלכים משותפים במשק - כך נודע ל"גלובס".

שרגא ברוש / צילום: שלומי יוסף

בליבת הפעילות של השולחן העגול שעתיד לחדש את פעילותו, בוחן בר-דוד גיבוש של עסקת חבילה שתסדיר את סוגיית גיל הפרישה לנשים, העלאת קצבאות הזקנה ומציאת פתרון שיבטיח את גמלאותיהם של כ-230 אלף עמיתי קרנות הפנסיה הוותיקות.

במסגרת רעיון עסקת החבילה שמקדם בר-דוד, הוא בוחן יוזמה להעלאת קצבאות הזקנה במימון משותף של המדינה, המעסיקים והעובדים. במסגרת זו נשקל הרעיון להסיט לטובת הקשישים של שיעור מסוים מתוספות השכר שיקבלו העובדים בעתיד בהסכם המסגרת העתידי שבין העובדים לבין המדינה. במקביל, נבחנת האפשרות לדרוש מהמדינה להקצות להגדלת קצבאות הזקנה סכום נוסף (ב"מצ'ינג"). על פי גורמים שמקורבים לנושא, עם השלמת גיבוש התוכנית, נשיאות הארגונים העסקיים, המייצגת את המעסיקים במשק, וההסתדרות הכללית, שמייצגת את העובדים, יניחו אותה על שולחנו של שר האוצר הבא, כנראה בסתיו הקרוב.

גורם בכיר בהסתדרות הכללית אמר היום (ג') ל"גלובס" כי "ניתן לבנות עסקת חבילה שתצעיד את המשק קדימה וזאת בתנאי שכל הצדדים יגלו אחריות ויצירתיות כדי לאפשר זאת".

לדברי הגורם, "כרגע אין טעם לקדם מהלך מול משרד האוצר בגלל הבחירות שצפויות בחודש הבא, אך להנהגה הבאה של המשרד אנחנו נגיע ביחד, עם עמדה ברורה וחד-משמעית. גם את העלאת שכר המינימום במשק אפשרנו לאחר שהגענו לסיכומים עם המעסיקים, ורק לאחר מכן המדינה נרתמה אליו".

כמה כסף צריך כדי להזדקן בכבוד

"תזכיר החוק הממשלתי קיצוני"

בר-דוד וברוש כבר תיאמו ביניהם התנגדות משותפת לתזכיר החוק להעלאת גיל הפרישה לנשים שהאוצר פרסם בחודש שעבר. התזכיר, שפורסם במטרה להביא לדחיית קיצוץ מתוכנן בגמלאות המבוטחים בקרנות הפנסיה שבהסדר, כולל העלאה הדרגתית של גיל הפרישה לנשים מ-62 ל-65 על פני תקופה של 11 שנה ולאחר מכן הצמדתו לתוחלת החיים במטרה להשוות אותו לגיל הפרישה לגברים.
"עיון בתזכיר החוק מגלה כי הוא מגלם עמדה קיצונית במיוחד, אשר אף הולכת מרחק רב מהמלצות הוועדה הציבורית", כתבו השניים במכתב לשר האוצר משה כחלון, והוסיפו כי הם "מתנגדים לעצם קידומו של מהלך חד-צדדי של חקיקה בסוגיה כבדת משקל זו, שהיא בליבת יחסי העבודה במשק".

במסגרת המכתב הבהירו ברוש ובר-דוד לכחלון את עמדתם שלפיה הפתרון לסוגיית העלאת גיל הפרישה לנשים צריך כרוך בעסקת חבילה שתקיף את "קצבאות הזקנה, גיל הפרישה והפנסיה בישראל".

ברוש אמר היום כי אכן הוא ובר-דוד שוחחו באחרונה על הקמת שולחן עגול שיתאם את מהלכי העובדים והמעסיקים מול משרד האוצר - אך הדברים טרם סוכמו: "דיברתי עם בר-דוד על הנושא אבל עוד לא סיכמנו כלום וזאת ביצה שעוד לא נולדה. סיכמנו שזה רעיון נכון וחשוב, בייחוד על רקע המצב הנוכחי של המשק והעומס התקציבי הגדול. אני ובר-דוד מדברים כל הזמן ומעלים תמיד כל מיני רעיונות", אמר.

משרד האוצר: לא נסכים אוטומטית

גם במשרד האוצר ממתינים לכינונה של ממשלה חדשה ומינוי שר אוצר חדש לפני שיפתחו במו"מ על הסכם מסגרת חדש לשירות הציבורי וידונו בסוגיות מרכזיות שנוגעות לגיל הפרישה לנשים ולקצבאות הזקנה. את האפשרות שההסתדרות תציע לאוצר במסגרת המו"מ לוותר חלקית על תוספת שכר לטובת הגדלת קצבאות הזקנה הגדירו באוצר "רעיון יצירתי ומעניין" אך הדגישו כי הצעות לגבי ויתור על תוספות שכר יכולות לבוא רק לאחר שיוחלט האם בכלל יינתנו תוספות כאלה, במסגרת ההסכם החדש.

באוצר אמרו ל"גלובס" כי "גם אם ההסתדרות תבוא עם הצעה מוסכמת עם המעסיקים להעלאת קצבאות הזקנה, זה לא אומר שהאוצר יסכים לה אוטומטית. ישנם גם שיקולי מדיניות: האם,למשל נכון להעלות את כל קצבאות הזקנה באופן שוויוני או אולי באופן דיפרנציאלי. בנוסף גם לממשלה ולאוצר יש רצון לראות תועלות מהסכם שכר חדש, למשל בהתייעלות השירות הציבורי. הגדלת קצבאות הזקנה היא לא בהכרח תועלת כזו".

ההסכם הנוכחי שנחתם ב-2016 מתייחס לשנים 2013 עד 2018 ובמסגרתו סוכם על תוספת שכר של 7.5% במצטבר, על-פני חמש שנות ההסכם בחמש פעימות של 1.5%. במסגרת ההסכם הסכים שר האוצר משה כחלון להגדיל את השיעור הכולל של התוספת בתמורה להסכמת ההסתדרות לכך שעד 50% מהתוספת תשולם באופן שוויוני בשקלים לעובדים. מאוחר יותר הסכים כחלון להגדיל את תוספת השכר ל-7.9% בתמורה להסכמת יו"ר ההסתדרות הקודם אבי ניסנקורן לדחות חלק מהפעימות.

גם יוזמת חידוש השולחן העגול מעוררת באוצר ספקנות: גורמים באוצר ציינו כי הכלי של שולחן עגול שהפעילו בעבר עופר עיני ושרגא ברוש לא הביא הישגים לאף צד לשולחן מלבד להסתדרות.

בעת השולחן העגול הקודם סוכם על קיצוץ חד-פעמי של 50% בתוספת דמי ההבראה של עובדי המגזר הציבורי והגדלה זמנית של הפרשות המעסיקים לביטוח הלאומי - תמורת חבילת חוקים ששיפרה את זכויות העובדים המאורגנים בנושאים כמו הטלת חובת מו"מ על המעסיקים עם התארגנות ראשונית של עובדים, וסנקציות על מעסיקים שפגעו בהתארגנות, הלינו שכר ולא קיימו צווי הרחבה.

לעומת עמדת האוצר, בכירים בהסתדרות ובהתאחדות התעשיינים אומרים כי המהלך המשותף של ברוש ושל עיני להנעת מדיניות אקטיבית סייעה למשק הישראלי בזמן המשבר הכלכלי העולמי של 2008, תוך הגדלת ביטחון הציבור ביציבות חסכונותיו וחיזוק של מנועי צמיחה ותעסוקה במשק. אותם גורמים הזכירו כי גם אז משרד האוצר הביע התנגדות נחרצת לשולחן העגול, מחשש לדריסת רגל במרחב קביעת סדרי העדיפויות בתקציב המדינה - שבו לאוצר יש בלעדיות כמעט מוחלטת.

תוכנית ברוש להעלאת קצבאות הזקנה גוועה

זאת לא הפעם הראשונה שהתאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות הארגונים העסקיים, ברוש מנסה לקדם תוכנית שבמרכזה העלאת קצבאות הזקנה: בנובמבר 2017 הוא הציג את התוכנית "מזדקנים בכבוד" שבמסגרתה המעסיקים יעבירו מדי שנה 1.5 מיליארד שקל לקופת המוסד לביטוח לאומי, לאחר שיגדילו ב-0.36% את ההפרשות לעובדיהם לביטוח הלאומי.

את התוכנית גיבשה ועדה של פרופסורים בראשות הפרופ' איתן ששינסקי, והיו חברים בה בין השאר פרופ' עודד שריג מהמרכז הבינתחומי ופרופ' אפרים צדקה מאוניברסיטת תל אביב.

כיום מקבלים קשישים בישראל קצבת זקנה בגובה של 1,531 שקל ליחיד ו-2,301 שקל לזוג, סכומים שברוש הגדיר כשהציג את התוכנית לפני כמעט שנתיים - מבזים. חברי הוועדה שבחנו את הנושא עבור התאחדות התעשיינים ונשיאות הארגונים העסקיים קבעו כי הסכום שיידרש למחיה בכבוד בישראל נאמד ב-7,780 שקל לזוג ו-4,668 שקל ליחיד.

ועדת הפרופסורים חישבה ומצאה כי סך המקורות הנוספים שיידרשו למה שהגדירה קיום בכבוד של כ-200 אלף קשישים בישראל נאמד בסכום של כ-3 מיליארד שקל בממוצע בשנה. על-פי המתווה שהציג ברוש, המעסיקים יקצו מחצית מסכום זה, ואילו משרד האוצר ישלים את המחצית השנייה.

באוצר לא התלהבו מתוכנית ברוש וועדת הפרופסורים - והיא גוועה.

בכירים באוצר הגיבו אז ואמרו כי התוכנית לא הוצגה כלל לשר או למנכ"ל המשרד והם דחו את הטענה שלפיה משרד האוצר "תוקע" את קידומה: "כיצד אפשר 'לתקוע' תוכנית שאנחנו בכלל לא מכירים - חוץ מכמה כותרות שהיו בעיתונים?", תהה גורם בכיר: "אי אפשר לגבש תוכנית, לעשות מסיבת עיתונאים ואחר כך לצפות שמשרד האוצר יהיה חלק ממנה. זה לא יכול לעבוד כך".

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? יכול להיות שאתם מתחת לקו העוני של הזמן

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק