גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עסקת החבילה" חוזרת: המעסיקים וההסתדרות מתאמים עמדות לקראת הקמת הממשלה החדשה

יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד ונשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש סיכמו על גיבוש חזית אחידה בשלושה נושאים: העלאת גיל הפרישה לנשים, הגדלת קצבאות הזקנה ומציאת פתרון ל-230 אלף עמיתי קרנות הפנסיה הוותיקות • השניים כבר תיאמו התנגדות משותפת לתזכיר החוק של הממשלה בנושא העלאת גיל הפרישה • עכשיו הם ממתינים לראות מי יהיה שר האוצר הבא

יו"ר ההסתדרות, ארנון בר–דוד / צילום: תמר מצפי
יו"ר ההסתדרות, ארנון בר–דוד / צילום: תמר מצפי

יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד ויו"ר נשיאות הארגונים העסקיים ונשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, סיכמו בימים האחרונים על חידוש פעילות "השולחן העגול" שבמהלכה הם יתאמו מהלכים משותפים במשק - כך נודע ל"גלובס".

שרגא ברוש / צילום: שלומי יוסף

בליבת הפעילות של השולחן העגול שעתיד לחדש את פעילותו, בוחן בר-דוד גיבוש של עסקת חבילה שתסדיר את סוגיית גיל הפרישה לנשים, העלאת קצבאות הזקנה ומציאת פתרון שיבטיח את גמלאותיהם של כ-230 אלף עמיתי קרנות הפנסיה הוותיקות.

במסגרת רעיון עסקת החבילה שמקדם בר-דוד, הוא בוחן יוזמה להעלאת קצבאות הזקנה במימון משותף של המדינה, המעסיקים והעובדים. במסגרת זו נשקל הרעיון להסיט לטובת הקשישים של שיעור מסוים מתוספות השכר שיקבלו העובדים בעתיד בהסכם המסגרת העתידי שבין העובדים לבין המדינה. במקביל, נבחנת האפשרות לדרוש מהמדינה להקצות להגדלת קצבאות הזקנה סכום נוסף (ב"מצ'ינג"). על פי גורמים שמקורבים לנושא, עם השלמת גיבוש התוכנית, נשיאות הארגונים העסקיים, המייצגת את המעסיקים במשק, וההסתדרות הכללית, שמייצגת את העובדים, יניחו אותה על שולחנו של שר האוצר הבא, כנראה בסתיו הקרוב.

גורם בכיר בהסתדרות הכללית אמר היום (ג') ל"גלובס" כי "ניתן לבנות עסקת חבילה שתצעיד את המשק קדימה וזאת בתנאי שכל הצדדים יגלו אחריות ויצירתיות כדי לאפשר זאת".

לדברי הגורם, "כרגע אין טעם לקדם מהלך מול משרד האוצר בגלל הבחירות שצפויות בחודש הבא, אך להנהגה הבאה של המשרד אנחנו נגיע ביחד, עם עמדה ברורה וחד-משמעית. גם את העלאת שכר המינימום במשק אפשרנו לאחר שהגענו לסיכומים עם המעסיקים, ורק לאחר מכן המדינה נרתמה אליו".

כמה כסף צריך כדי להזדקן בכבוד

"תזכיר החוק הממשלתי קיצוני"

בר-דוד וברוש כבר תיאמו ביניהם התנגדות משותפת לתזכיר החוק להעלאת גיל הפרישה לנשים שהאוצר פרסם בחודש שעבר. התזכיר, שפורסם במטרה להביא לדחיית קיצוץ מתוכנן בגמלאות המבוטחים בקרנות הפנסיה שבהסדר, כולל העלאה הדרגתית של גיל הפרישה לנשים מ-62 ל-65 על פני תקופה של 11 שנה ולאחר מכן הצמדתו לתוחלת החיים במטרה להשוות אותו לגיל הפרישה לגברים.
"עיון בתזכיר החוק מגלה כי הוא מגלם עמדה קיצונית במיוחד, אשר אף הולכת מרחק רב מהמלצות הוועדה הציבורית", כתבו השניים במכתב לשר האוצר משה כחלון, והוסיפו כי הם "מתנגדים לעצם קידומו של מהלך חד-צדדי של חקיקה בסוגיה כבדת משקל זו, שהיא בליבת יחסי העבודה במשק".

במסגרת המכתב הבהירו ברוש ובר-דוד לכחלון את עמדתם שלפיה הפתרון לסוגיית העלאת גיל הפרישה לנשים צריך כרוך בעסקת חבילה שתקיף את "קצבאות הזקנה, גיל הפרישה והפנסיה בישראל".

ברוש אמר היום כי אכן הוא ובר-דוד שוחחו באחרונה על הקמת שולחן עגול שיתאם את מהלכי העובדים והמעסיקים מול משרד האוצר - אך הדברים טרם סוכמו: "דיברתי עם בר-דוד על הנושא אבל עוד לא סיכמנו כלום וזאת ביצה שעוד לא נולדה. סיכמנו שזה רעיון נכון וחשוב, בייחוד על רקע המצב הנוכחי של המשק והעומס התקציבי הגדול. אני ובר-דוד מדברים כל הזמן ומעלים תמיד כל מיני רעיונות", אמר.

משרד האוצר: לא נסכים אוטומטית

גם במשרד האוצר ממתינים לכינונה של ממשלה חדשה ומינוי שר אוצר חדש לפני שיפתחו במו"מ על הסכם מסגרת חדש לשירות הציבורי וידונו בסוגיות מרכזיות שנוגעות לגיל הפרישה לנשים ולקצבאות הזקנה. את האפשרות שההסתדרות תציע לאוצר במסגרת המו"מ לוותר חלקית על תוספת שכר לטובת הגדלת קצבאות הזקנה הגדירו באוצר "רעיון יצירתי ומעניין" אך הדגישו כי הצעות לגבי ויתור על תוספות שכר יכולות לבוא רק לאחר שיוחלט האם בכלל יינתנו תוספות כאלה, במסגרת ההסכם החדש.

באוצר אמרו ל"גלובס" כי "גם אם ההסתדרות תבוא עם הצעה מוסכמת עם המעסיקים להעלאת קצבאות הזקנה, זה לא אומר שהאוצר יסכים לה אוטומטית. ישנם גם שיקולי מדיניות: האם,למשל נכון להעלות את כל קצבאות הזקנה באופן שוויוני או אולי באופן דיפרנציאלי. בנוסף גם לממשלה ולאוצר יש רצון לראות תועלות מהסכם שכר חדש, למשל בהתייעלות השירות הציבורי. הגדלת קצבאות הזקנה היא לא בהכרח תועלת כזו".

ההסכם הנוכחי שנחתם ב-2016 מתייחס לשנים 2013 עד 2018 ובמסגרתו סוכם על תוספת שכר של 7.5% במצטבר, על-פני חמש שנות ההסכם בחמש פעימות של 1.5%. במסגרת ההסכם הסכים שר האוצר משה כחלון להגדיל את השיעור הכולל של התוספת בתמורה להסכמת ההסתדרות לכך שעד 50% מהתוספת תשולם באופן שוויוני בשקלים לעובדים. מאוחר יותר הסכים כחלון להגדיל את תוספת השכר ל-7.9% בתמורה להסכמת יו"ר ההסתדרות הקודם אבי ניסנקורן לדחות חלק מהפעימות.

גם יוזמת חידוש השולחן העגול מעוררת באוצר ספקנות: גורמים באוצר ציינו כי הכלי של שולחן עגול שהפעילו בעבר עופר עיני ושרגא ברוש לא הביא הישגים לאף צד לשולחן מלבד להסתדרות.

בעת השולחן העגול הקודם סוכם על קיצוץ חד-פעמי של 50% בתוספת דמי ההבראה של עובדי המגזר הציבורי והגדלה זמנית של הפרשות המעסיקים לביטוח הלאומי - תמורת חבילת חוקים ששיפרה את זכויות העובדים המאורגנים בנושאים כמו הטלת חובת מו"מ על המעסיקים עם התארגנות ראשונית של עובדים, וסנקציות על מעסיקים שפגעו בהתארגנות, הלינו שכר ולא קיימו צווי הרחבה.

לעומת עמדת האוצר, בכירים בהסתדרות ובהתאחדות התעשיינים אומרים כי המהלך המשותף של ברוש ושל עיני להנעת מדיניות אקטיבית סייעה למשק הישראלי בזמן המשבר הכלכלי העולמי של 2008, תוך הגדלת ביטחון הציבור ביציבות חסכונותיו וחיזוק של מנועי צמיחה ותעסוקה במשק. אותם גורמים הזכירו כי גם אז משרד האוצר הביע התנגדות נחרצת לשולחן העגול, מחשש לדריסת רגל במרחב קביעת סדרי העדיפויות בתקציב המדינה - שבו לאוצר יש בלעדיות כמעט מוחלטת.

תוכנית ברוש להעלאת קצבאות הזקנה גוועה

זאת לא הפעם הראשונה שהתאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות הארגונים העסקיים, ברוש מנסה לקדם תוכנית שבמרכזה העלאת קצבאות הזקנה: בנובמבר 2017 הוא הציג את התוכנית "מזדקנים בכבוד" שבמסגרתה המעסיקים יעבירו מדי שנה 1.5 מיליארד שקל לקופת המוסד לביטוח לאומי, לאחר שיגדילו ב-0.36% את ההפרשות לעובדיהם לביטוח הלאומי.

את התוכנית גיבשה ועדה של פרופסורים בראשות הפרופ' איתן ששינסקי, והיו חברים בה בין השאר פרופ' עודד שריג מהמרכז הבינתחומי ופרופ' אפרים צדקה מאוניברסיטת תל אביב.

כיום מקבלים קשישים בישראל קצבת זקנה בגובה של 1,531 שקל ליחיד ו-2,301 שקל לזוג, סכומים שברוש הגדיר כשהציג את התוכנית לפני כמעט שנתיים - מבזים. חברי הוועדה שבחנו את הנושא עבור התאחדות התעשיינים ונשיאות הארגונים העסקיים קבעו כי הסכום שיידרש למחיה בכבוד בישראל נאמד ב-7,780 שקל לזוג ו-4,668 שקל ליחיד.

ועדת הפרופסורים חישבה ומצאה כי סך המקורות הנוספים שיידרשו למה שהגדירה קיום בכבוד של כ-200 אלף קשישים בישראל נאמד בסכום של כ-3 מיליארד שקל בממוצע בשנה. על-פי המתווה שהציג ברוש, המעסיקים יקצו מחצית מסכום זה, ואילו משרד האוצר ישלים את המחצית השנייה.

באוצר לא התלהבו מתוכנית ברוש וועדת הפרופסורים - והיא גוועה.

בכירים באוצר הגיבו אז ואמרו כי התוכנית לא הוצגה כלל לשר או למנכ"ל המשרד והם דחו את הטענה שלפיה משרד האוצר "תוקע" את קידומה: "כיצד אפשר 'לתקוע' תוכנית שאנחנו בכלל לא מכירים - חוץ מכמה כותרות שהיו בעיתונים?", תהה גורם בכיר: "אי אפשר לגבש תוכנית, לעשות מסיבת עיתונאים ואחר כך לצפות שמשרד האוצר יהיה חלק ממנה. זה לא יכול לעבוד כך".

עוד כתבות

בורסת תל אביב. שינויים במדד ת''א 35 / צילום: Shutterstock

רף השווי הוכפל: מלך חוות השרתים או אימפריית מחשוב בדרך למדד ת"א 35

בתוך שנה וחצי בלבד זינק השווי הנדרש לכניסה למדד הדגל, לכ־13 מיליארד שקל ● אם לא תשלוף שפן מהכובע, תפנה דמרי את מקומה במדד למגה אור של צחי נחמיאס או לענקית המחשוב מטריקס (ואולי אף לשתיהן) ● גלובס עם השינויים המסתמנים במדדים המובילים

בנין משרד האוצר בירושלים / צילום: רפי קוץ

התפוררות חוק ההסדרים היא לפני הכול התפוררות אגף התקציבים

במשך עשורים חוק ההסדרים שימש כדרך כמעט יחידה להעביר רפורמות משמעותית במשק, כשאגף התקציבים חזק נתן לו רוח גבית ● השנה המצב השתנה - ומי שמחפש את הסיבה להתפוררות החוק השבוע, צריך להסתכל על החולשה הבלתי נתפסת של מי שבעבר נתפסו כ"נערי אוצר כל-יכולים"

כמה שווה סל ההטבות שמציעה תדהר בפרויקט בשכונת ביצרון בתל אביב?

המבצע בשכנות ביצרון ששווה מאות אלפי שקלים לרוכשים

החברות תדהר ומבנה השיקו מבצע "חד־פעמי" בפרויקט הסוללים בשכונת ביצרון בתל אביב, הכולל סבסוד משכנתא, הנחות של מאות אלפי שקלים, מחסן במתנה והטבות נוספות ● בדקנו מה באמת שווה סל ההטבות - וכמה כסף הוא חוסך בפועל ● מאחורי המבצעים, מדור חדש

אילוסטרציה: Shutterstock

עוד שם נוצץ מרשימת פורבס מסתבך: ההונאה החדשה שמסעירה את וול סטריט

גוקצ'ה גובן, מייסדת ומנכ"לית סטארט-אפ הפינטק קלדר, הואשמה בארה"ב בעבירות של הונאת ניירות ערך, הונאת תקשורת וגניבת זהות ● גובן, שנבחרת לרשימה הנוצצת של פורבס, מצטרפת לשורת בוגרים שנקשרו בפרשיות הונאה

קמפיין החוצות נגד צביקה נווה / צילום: מיכל אריאלי

לאחר קמפיין החוצות נגדו: צביקה נווה תובע 10 מיליון שקל מאלכס סקלר

נווה הגיש לבית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו תביעה נגד סקלר וחברות הפרסום, בטענה כי קמפיין שלטי החוצות שערכו נגדו כלל פרסומים שקריים שפגעו במוניטין שלו, בעסקיו ובחיי הפרט שלו, ונועד להרתיעו מתמיכה בגרושתו של סקלר בהליכים המשפטיים שהיא מנהלת נגדו

מאות פקיסטנים ממתינים בכניסה לקונסוליה הפקיסטנית בברצלונה בעקבות החלטת ממשלת ספרד להעניק אישורים למהגרים / צילום: ap, Emilio Morenatti

בניגוד למגמה ביבשת, ספרד מעניקה תושבות למאות אלפי מהגרים לא חוקיים

ממשלת ספרד מובילה מהלך היסטורי להענקת תושבות לשנה עם אפשרות להארכה למהגרים לא חוקיים ● המטרה: להילחם בהעסקה לא חוקית ולתמוך בצמיחה הכלכלית במדינה ● באופוזיציה מיהרו להזהיר כי המהלך יביא "לקריסת השירותים הציבוריים" ו"רק יחמיר את בעיית הדיור"

סניף הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

צדיק בינו מתקרב לבינלאומי: ממזג את פיבי עם הבנק

כדי לסגור דיסקאונט של 24%, צדיק בינו, בעל השליטה בבנק הבינלאומי, מנהל מו״מ למיזוג פיבי עם הבנק בהחלפת מניות ● העסקה תלויה, בין השאר, באישור בנק ישראל

תומר גלאם, ראש עיריית אשקלון / צילום: ראובן קפוצ׳ינסקי

ראש עיריית אשקלון תומר גלאם נחקר בחשד לשחיתות

ראש עיריית אשקלון, תומר גלאם, הוא ראש העירייה שעוכב לחקירה ביום שני בחשד לשחיתות ● יחד איתו עוכבו לחקירה גם עוזריו וראשי אגפים בעירייה ● עפ"י החשד, כספי תרומות שקיבלה העירייה במלחמה הועברו לאנשי עסקים ולספקים המקורבים לגלאם, תמורת טובות הנאה שקיבלו בכירים בעירייה

נטלי משען-זכאי / צילום: יח''צ

"התאוששות בשוק המשרדים": הבשורה החיובית של ענקית הנדל"ן

גב-ים סיימה את 2025 עם קפיצה ברווח ותחזית אופטימית, כולל גם בעקבות "חזרה של גיוסי כוח אדם בענף ההייטק" ● שכר המנכ"לית נטלי משען-זכאי עמד על 8.6 מיליון שקל, כמעט מחציתו בתגמול הוני

ועדת הכנסת בראשות ח''כ אופיר כץ. הנושא: חלוקה ופיצול חוק ההסדרים / צילום: נעם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בגלל מרפאה אחת בנתיבות: החוק הכלכלי החשוב ביותר בתחום הבריאות פוצל מחוק ההסדרים

חוק ה־CAP, ההסדר הכלכלי המרכזי במערכת הבריאות, פוצל לראשונה מזה 29 שנה לאחר לחץ פוליטי סביב מרכז רפואי שהקים בית חולים הדסה בנתיבות ●  מאז שעות הבוקר פיצלה ועדת הכנסת חוקים רבים, ונראה שחוק ההסדרים כולו מתפורר

סניך של רשת המשחקיות פאנקי וורלד / צילום: דוד גולדשטיין

אחרי ג'מבו: השוכרת החדשה של קבוצת מבנה בראשון לציון

קבוצת מבנה חתמה עם רשת המשחקיות פאנקי וורלד על הסכם להקמת סניף בשטח של כ-5,000 מ"ר בראשון לציון ● הוועדה המחוזית תל אביב אישרה תוכנית להקמת 990 דירות בצפון-מערב רמת השרון ● וגם: במקום האומן 17 - קניון לב תלפיות בירושלים יורחב, ומעליו ייבנו שני מגדלי מגורים ● חדשות השבוע בנדל"ן

גיא קשטן, מייסד ומנכ''ל Rewire, שנרכשה על ידי רימטלי, וניהל את האתר בישראל / צילום: אריק סולטן

ענקית הפינטק רמיטלי סוגרת את המרכז בישראל. העובדים פוטרו בשיחת זום

החברה, שרכשה את הסטארט־אפ הישראלי Rewire בשנת 2022, הודיעה לעובדיה בשיחת זום על סגירת פעילות המחקר והפיתוח המקומית ● בין 150 ל־180 עובדים צפויים לסיים את תפקידם

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אילון מאסק יוצא להרפתקה נוספת בוול סטריט. האם זה יצליח לו?

באמצעות מיזוג של שתי החברות שבבעלותו,מבקש איל ההון האמריקאי להפוך את SpaceX מחברת טילים לענקית תוכנה וענן ● הניסיון של מאסק בוול סטריט לא תמיד צלח: לפני שנים ספורות הוא מחק מהמסחר את הרשת X, לאחר עסקת רכישה רוויית תהפוכות משפטיות

קרן נויבך / צילום: מיכה לובטון

התוכנית שיורדת אחרי 17 שנה: קרן נויבך מסיימת להגיש את "סדר יום" ברשת ב'

העיתונאית קרן נויבך מסיימת את תפקידה כמגישת התוכנית "סדר יום" בכאן חדשות ברשת ב' ● נויבך תמשיך את עבודתה בתאגיד השידור הישראלי ותעמיק ביצירה דוקומנטרית ובהסכת יומי שיעלה בחודשים הקרובים לשידור

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע בחודש דצמבר: 14,677 שקל. וכמה בהייטק?

מדובר בעלייה של 3.1% לעומת דצמבר 2024 ● עלייה זו גבוהה אפילו יותר מהאינפלציה השנתית שנרשמה באותו חודש, 2.5%, כך שמדובר למעשה בעלייה ריאלית שמתגברת על ההתייקרויות

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם ליקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

איראן מסלימה את המתיחות: עוד כטב"ם שוגר, ארה"ב לא הגיבה

מקור ערבי: שיחות המו"מ בין ארה"ב לאיראן יתקיימו ביום שישי בעומאן ● גורם בכיר בארמון המלוכה הסעודי: "המו"מ עם איראן - רק משיכת זמן" ● באיראן טוענים: הכטב"ם שהופל ע"י צבא ארה"ב "השלים משימת מעקב במים בינלאומיים" ● קצין מילואים נפצע קשה מירי מחבלים בצפון הרצועה ● עדכונים שוטפים

יובל באר אבן, מגדל / צילום: גל חרמוני

מנהל ההשקעות הבכיר שמעריך: מה יקרה השנה בת"א ועד לאן יגיע השקל?

יובל באר אבן, מנהל השקעות עמיתים בחברת הביטוח מגדל, מעריך כי התמחור של הבורסה המקומית "נדיב - אבל ביחס לשאר העולם הוא בסדר" ● לדבריו, למרות העליות החדות בשנים האחרונות, "נדיר שיש מפולת בגלל תמחור גבוה" ● ומדוע הוא ממליץ דווקא על מניות שכבר קפצו?

מה היה בדוחות אמדוקס, ורוניס ואודיוקודס

הישראלית שמחליפה מנכ"ל, ושתי החברות שנפלו לשפל אחרי הדוחות

אחרי כ-8 שנים בתפקיד נשיא ומנכ"ל אמדוקס, שוקי שפר צפוי לפרוש בסוף מרץ, ובמקומו מונה שמעי הורטיג ● בעקבות הדוח הרבעוני, ורוניס ממשיכה לצנוח בשיעור דו-ספרתי ולשפל של מעל שלוש שנים ● ואודיוקודס צנחה לשפל של למעלה משנתיים

משק חקלאי / צילום: Shutterstock

פסיקה תקדימית עשויה לפתור את סוגיית הבנים הממשיכים במושבים

פסק דין של בג"ץ איפשר לנכד ולדוד לגור באותה נחלה, מבלי שהדבר ייחשב לפיצול זכויות - על אף התנגדות רמ"י ● למעשה, מדובר בפסק תקדימי שעשוי לרשום נקודת מפנה בהתייחסות המוסד לסוגיית הבנים הממשיכים

וורן באפט / צילום: ap, Richard Drew

לפני שפרש: האם ההימור האחרון של וורן באפט משתלם?

בשנים האחרונות, ברקשייר צברה הר של מזומנים, לא רכשה כמעט מניות וביצעה מעט מאוד רכישות עצמיות של מניותיה ● אבל לפני שפרש, וורן באפט השקיע למעלה מ-58 מיליארד דולר בסקטור אחד ●  כעת, ההשקעה הזו מתחילה להוכיח את עצמה