גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה מוותרים לגולן טלקום על 118 מיליון שקל?

בניגוד לחוות-דעת מקצועית קודמת, משרד התקשורת קיבל החלטה שנויה במחלוקת ואישר לגולן טלקום "להחזיר" תדרים שרכשה בעבר בשווי שעולה על 100 מיליון שקל • קברניטי המשרד קיבלו בשבועות האחרונים את עמדת החברה לפיה הרשות הפלסטינית משבשת את הפעילות

גיל שרון, מנכ"ל גולן טלקום / צילום: יונתן בלום, גלובס
גיל שרון, מנכ"ל גולן טלקום / צילום: יונתן בלום, גלובס

בשקט ומתחת לרדאר, משרד התקשורת קיבל לאחרונה את אחת ההחלטות השנויות ביותר במחלוקת בשנים האחרונות בנוגע לשוק הסלולר - הוא קיבל את בקשת גולן טלקום להחזיר לו תדרים שרכשה עם כניסתה לשוק. החלטה ששווה לחברה לא מעט כסף.

כתוצאה מהסכמת המשרד לקבל את התדרים בחזרה, רשמה בדוחותיה בעלת השליטה בגולן, אלקטרה צריכה, רווח חד-פעמי של 118 מיליון שקל. כמעט מחצית מהסכום שהשקיעה אלקטרה ברכישת גולן טלקום - 350 מיליון שקל. המשמעות לשוק היא שגולן טלקום הופכת להיות בפועל מפעיל וירטואלי על גבי רשת סלקום, ולא מפעיל עצמאי כפי שהתכוון משרד התקשורת.

ההחלטה של המשרד התקבלה לאחר תהליך בדיקה ארוך, שהחל כאשר לפני חצי שנה בערך גולן ביקשה להתלות את תשלום האגרות עבור התדרים. הסכום השנתי שמשלמת גולן טלקום עבור השימוש בתדרים נאמד בכ-20 מיליון שקל שמשולמים כאגרה למשרד התקשורת. אך מכיוון שלא עשתה שימוש בתדרים, היא ביקשה להחזירם למשרד.

כך למעשה הסתבר למשרד התקשורת כי כוונתו המקורית, שגולן תשתמש בתדרי הדור ה-3 שקיבלה במסגרת מדיניות שיתוף הרשתות עם מפעילות נוספות, לא התממשה. לטענת החברה, התדרים סובלים מהפרעות כי המשרד הקצה גם לרשות הפלסטינית תדרים בתחום הזה, ולכן אי-אפשר להשתמש בהם.

למה זה משמעותי? כשיצא משרד התקשורת למכרז הדור ה-3, הוא ראה לנגד עיניו יתרון עצום לתחרות בכך שייכנסו מפעילים מבוססי תשתית. לשם כך הוא הקצה רצועות תדרים במכרז תדרי הדור ה-3, באופן שרק שני מפעילים חדשים יורשו להיכנס לשוק. אותם מפעילים העמידו ערבות שאמורה הייתה להיות מוחזרת להם כפונקציה של גריפת נתח שוק של לקוחות פרטיים בשוק הסלולר, וזאת עקב הפערים המשמעותיים שזיהה המשרד בזמנו בין התעריפים המוצעים ללקוחות עסקיים לבין אלו במגזר הפרטי.

ברצועת תדרים אחת זכתה הוט מובייל (מירס לשעבר), ובשנייה זכתה ראשית קבוצה שהתאגדה תחת השם "סלקט", אולם זו לא הצליחה להעמיד את גובה הערבות שהתחייבה לו. הבאה בתור הייתה קבוצת "מרתון" של חזי בצלאל אשר לא הצליח אף הוא, להעמיד את הערבות הנדרשת. קבוצת גולן, בהובלתו של מיכאל גולן, התחייבה מראש על כ-50% מגובה הערבות של השתיים האחרונות, וקבוצה זו היא שזכתה ברצועת התדרים שאפשרה לה הקמת רשת סלולרית בישראל.

התחלה מבטיחה, ההמשך פחות

לכניסתה של גולן טלקום היה חלק לא מבוטל בהצלחתה של הרפורמה להורדת התעריפים בסלולר. ההתחלה נראתה מבטיחה, אבל אז חל מפנה. גולן עמדה בתנאי רישיונה והחלה לפרוס את התשתיות הנדרשות, אך משנת 2014 ואילך היא החלה לפרק את אתריה, בניגוד לרישיון ותוך התעלמות שערורייתית של משרד התקשורת מההפרה הבוטה. עד שהמשרד התעשת ופעל נגד ההפרה, עבר זמן רב ובסוף אחרי שנים החברה נקנסה ב-30 מיליון שקל ורק לאחר שנמכרה לאלקטרה.

על-פי תנאי המכרז של הדור ה-3, שנסובו סביב הקמת רשת עצמאית, קיבלה גולן החזר מלא בגין הערבות שהעמידה, וזאת לאור כך שהצליחה לגרוף את נתח השוק המבוקש במגזר הפרטי. יתרה מכך, בין השנים 2012-2017 היא נהנתה מהחזר מלא בגין אגרות התדרים עבור רצועות אלה.

פירצה אפשרית עבור כל חברות הסלולר

בשלב הזה נפתח מכרז הדור ה-4. גולן טלקום השתתפה וזכתה ברצועת תדרים מינימלית, שזיכתה אותה בכרטיס לרשת משותפת שמאפשרת לה ליהנות גם מהתדרים של החברות האחרות. המשמעות של כך בפועל היא שגולן נהנתה מתנאים מועדפים שהעניקו לה חיסכון כלכלי משמעותי. היא גם זכתה להקלות בפריסת רשתות, שהיא יקרה לכשעצמה, וגם להקלה בעלויות התפעול. היא בעצם משתתפת באותה רשת עם סלקום ועם אקספון, אך היא לא מביאה תדרים ורוכבת על התדרים שלהן.

בינתיים, משרד התקשורת יצא בשימוע למציאת פתרון לגבי התדרים שעמם הייתה בעיה מול הרשות הפלסטינית. לצורך קבלת החלטה בעניין זה, המשרד גיבש חוות-דעת הנדסית שתמכה באפשרות שיתוף גאוגרפי של התדר, והתדרים שהוקצו בזמנו לגולן חולקו עם הרשות. גולן טלקום קפצה על ההזדמנות, ניצלה את הפרצה וביקשה מהמשרד להתלות את השימוש בתדרים הללו - מה שמעניק לה חיסכון של 20 מיליוני שקל לשנה. והמשרד אכן עשה זאת.

לא ברור מדוע המשרד קיבל את ההחלטה. לכאורה, גולן טלקום הפרה רטרואקטיבית את תנאי המכרז של תדרי הדור ה-3, וההחלטה הנוכחית משנה רטרואקטיבית את הבסיס שעל-פיו התקבלו החלטות במסגרת מכרז תדרי הדור ה-4.

אין עוררין על כך שגולן מרוויחה בסיפור הזה לא מעט כסף. אבל המשמעות היא רחבה הרבה יותר, נוצר כאן תקדים מסוכן - כל מפעיל שסובל מהפרעות יכול כעת לבוא ולטעון שהוא לא צריך לשלם אגרות תדרים. בנוסף, ההחלטה התקבלה חרף העובדה שחוות-הדעת המקצועיות במשרד התקשורת טענו בעבר כי ניתן להשתמש בתדרים למרות ההפרעות. אבל בהמשך אותם גורמים שינו את דעתם והגיעו למסקנה שאי-אפשר.

מדוע משרד האוצר לא מתערב

אולי מבקר המדינה צריך להתערב ולבדוק איך יכול להיות שחוות-הדעת המקצועית שאומרת שאפשר להשתמש בתדרים "מתאדה" לה. במקומה מגובשת חוות-דעת אחרת שמאפשרת למשרד לקחת חלק בהחזר התדרים ולוותר על הכנסה של עשרות מיליוני שקלים לקופת המדינה.

מעניין גם איפה משרד האוצר בסוגיה הזאת. אותו משרד שלא מוכן לוותר על שקל באגרות התדרים של כל המפעילים, שנאמדות בכ-300 מיליון שקל בשנה, לצורך השקעות בדור החמישי, אבל שותק כאשר המדינה מוותרת על עשרות מיליוני שקלים מגולן טלקום. חמור מכך, למרות הבעייתיות של המהלך, סביר שהמשפטנים במשרד נתנו אישור למהלך. כעת עולה השאלה מה יקרה אם יתברר בסוף הבדיקה המשפטית שאכן גולן בהפרה? למה נתנו לחברה להחזיר את התדרים לפני שהסתיימה הבדיקה?

אם לא די בכך, בגולן לא ביקשו להחזיר את התדרים. הם דרשו מהמשרד שהוא זה שיבקש לקבל לידיו את התדרים בחזרה. המשרד סירב לכך והתנה את הסיכום בכך שגולן היא זו שמבקשת להחזיר. כנראה שלגולן הייתה סיבה טובה מאוד לדרוש זאת. היא הרי צריכה לתת דין וחשבון לסלקום ולאקספון, שעמן יש לה רשת משותפת, שכעת היא לא מקצה אליה תדרים.

תגובת גולן טלקום: "לאחר התהליך המקצועי שהתקיים במשרד התקשורת, אשר בסיומו החליט המשרד כי בהביא בחשבון את כל הנסיבות הרלוונטיות, יש מקום לבטל את הקצאת התדרים - מובן כי גולן ממשיכה ועומדת בהוראות רישיונה ללא הפרה".

ממשרד התקשורת נמסר: "גולן טלקום פנו למשרד התקשורת בבקשה להחזיר תדרים, החברה טענה כי אינה מצליחה להשתמש בתדרים באופן מלא ללא התניות. המשרד נענה לבקשת החברה. מבדיקה ראשונית שביצע המשרד לא ניכר שמתקיימת הפרת רישיון בשל החזרת התדרים". 

עוד כתבות

תיקון והתנצלות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

לא ספג ביקורת אחרי 7 באוקטובר, ונחבא אל הכלים במבצע באיראן: מי האיש שעומד בראש חיל האוויר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה