גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה מוותרים לגולן טלקום על 118 מיליון שקל?

בניגוד לחוות-דעת מקצועית קודמת, משרד התקשורת קיבל החלטה שנויה במחלוקת ואישר לגולן טלקום "להחזיר" תדרים שרכשה בעבר בשווי שעולה על 100 מיליון שקל • קברניטי המשרד קיבלו בשבועות האחרונים את עמדת החברה לפיה הרשות הפלסטינית משבשת את הפעילות

גיל שרון, מנכ"ל גולן טלקום / צילום: יונתן בלום, גלובס
גיל שרון, מנכ"ל גולן טלקום / צילום: יונתן בלום, גלובס

בשקט ומתחת לרדאר, משרד התקשורת קיבל לאחרונה את אחת ההחלטות השנויות ביותר במחלוקת בשנים האחרונות בנוגע לשוק הסלולר - הוא קיבל את בקשת גולן טלקום להחזיר לו תדרים שרכשה עם כניסתה לשוק. החלטה ששווה לחברה לא מעט כסף.

כתוצאה מהסכמת המשרד לקבל את התדרים בחזרה, רשמה בדוחותיה בעלת השליטה בגולן, אלקטרה צריכה, רווח חד-פעמי של 118 מיליון שקל. כמעט מחצית מהסכום שהשקיעה אלקטרה ברכישת גולן טלקום - 350 מיליון שקל. המשמעות לשוק היא שגולן טלקום הופכת להיות בפועל מפעיל וירטואלי על גבי רשת סלקום, ולא מפעיל עצמאי כפי שהתכוון משרד התקשורת.

ההחלטה של המשרד התקבלה לאחר תהליך בדיקה ארוך, שהחל כאשר לפני חצי שנה בערך גולן ביקשה להתלות את תשלום האגרות עבור התדרים. הסכום השנתי שמשלמת גולן טלקום עבור השימוש בתדרים נאמד בכ-20 מיליון שקל שמשולמים כאגרה למשרד התקשורת. אך מכיוון שלא עשתה שימוש בתדרים, היא ביקשה להחזירם למשרד.

כך למעשה הסתבר למשרד התקשורת כי כוונתו המקורית, שגולן תשתמש בתדרי הדור ה-3 שקיבלה במסגרת מדיניות שיתוף הרשתות עם מפעילות נוספות, לא התממשה. לטענת החברה, התדרים סובלים מהפרעות כי המשרד הקצה גם לרשות הפלסטינית תדרים בתחום הזה, ולכן אי-אפשר להשתמש בהם.

למה זה משמעותי? כשיצא משרד התקשורת למכרז הדור ה-3, הוא ראה לנגד עיניו יתרון עצום לתחרות בכך שייכנסו מפעילים מבוססי תשתית. לשם כך הוא הקצה רצועות תדרים במכרז תדרי הדור ה-3, באופן שרק שני מפעילים חדשים יורשו להיכנס לשוק. אותם מפעילים העמידו ערבות שאמורה הייתה להיות מוחזרת להם כפונקציה של גריפת נתח שוק של לקוחות פרטיים בשוק הסלולר, וזאת עקב הפערים המשמעותיים שזיהה המשרד בזמנו בין התעריפים המוצעים ללקוחות עסקיים לבין אלו במגזר הפרטי.

ברצועת תדרים אחת זכתה הוט מובייל (מירס לשעבר), ובשנייה זכתה ראשית קבוצה שהתאגדה תחת השם "סלקט", אולם זו לא הצליחה להעמיד את גובה הערבות שהתחייבה לו. הבאה בתור הייתה קבוצת "מרתון" של חזי בצלאל אשר לא הצליח אף הוא, להעמיד את הערבות הנדרשת. קבוצת גולן, בהובלתו של מיכאל גולן, התחייבה מראש על כ-50% מגובה הערבות של השתיים האחרונות, וקבוצה זו היא שזכתה ברצועת התדרים שאפשרה לה הקמת רשת סלולרית בישראל.

התחלה מבטיחה, ההמשך פחות

לכניסתה של גולן טלקום היה חלק לא מבוטל בהצלחתה של הרפורמה להורדת התעריפים בסלולר. ההתחלה נראתה מבטיחה, אבל אז חל מפנה. גולן עמדה בתנאי רישיונה והחלה לפרוס את התשתיות הנדרשות, אך משנת 2014 ואילך היא החלה לפרק את אתריה, בניגוד לרישיון ותוך התעלמות שערורייתית של משרד התקשורת מההפרה הבוטה. עד שהמשרד התעשת ופעל נגד ההפרה, עבר זמן רב ובסוף אחרי שנים החברה נקנסה ב-30 מיליון שקל ורק לאחר שנמכרה לאלקטרה.

על-פי תנאי המכרז של הדור ה-3, שנסובו סביב הקמת רשת עצמאית, קיבלה גולן החזר מלא בגין הערבות שהעמידה, וזאת לאור כך שהצליחה לגרוף את נתח השוק המבוקש במגזר הפרטי. יתרה מכך, בין השנים 2012-2017 היא נהנתה מהחזר מלא בגין אגרות התדרים עבור רצועות אלה.

פירצה אפשרית עבור כל חברות הסלולר

בשלב הזה נפתח מכרז הדור ה-4. גולן טלקום השתתפה וזכתה ברצועת תדרים מינימלית, שזיכתה אותה בכרטיס לרשת משותפת שמאפשרת לה ליהנות גם מהתדרים של החברות האחרות. המשמעות של כך בפועל היא שגולן נהנתה מתנאים מועדפים שהעניקו לה חיסכון כלכלי משמעותי. היא גם זכתה להקלות בפריסת רשתות, שהיא יקרה לכשעצמה, וגם להקלה בעלויות התפעול. היא בעצם משתתפת באותה רשת עם סלקום ועם אקספון, אך היא לא מביאה תדרים ורוכבת על התדרים שלהן.

בינתיים, משרד התקשורת יצא בשימוע למציאת פתרון לגבי התדרים שעמם הייתה בעיה מול הרשות הפלסטינית. לצורך קבלת החלטה בעניין זה, המשרד גיבש חוות-דעת הנדסית שתמכה באפשרות שיתוף גאוגרפי של התדר, והתדרים שהוקצו בזמנו לגולן חולקו עם הרשות. גולן טלקום קפצה על ההזדמנות, ניצלה את הפרצה וביקשה מהמשרד להתלות את השימוש בתדרים הללו - מה שמעניק לה חיסכון של 20 מיליוני שקל לשנה. והמשרד אכן עשה זאת.

לא ברור מדוע המשרד קיבל את ההחלטה. לכאורה, גולן טלקום הפרה רטרואקטיבית את תנאי המכרז של תדרי הדור ה-3, וההחלטה הנוכחית משנה רטרואקטיבית את הבסיס שעל-פיו התקבלו החלטות במסגרת מכרז תדרי הדור ה-4.

אין עוררין על כך שגולן מרוויחה בסיפור הזה לא מעט כסף. אבל המשמעות היא רחבה הרבה יותר, נוצר כאן תקדים מסוכן - כל מפעיל שסובל מהפרעות יכול כעת לבוא ולטעון שהוא לא צריך לשלם אגרות תדרים. בנוסף, ההחלטה התקבלה חרף העובדה שחוות-הדעת המקצועיות במשרד התקשורת טענו בעבר כי ניתן להשתמש בתדרים למרות ההפרעות. אבל בהמשך אותם גורמים שינו את דעתם והגיעו למסקנה שאי-אפשר.

מדוע משרד האוצר לא מתערב

אולי מבקר המדינה צריך להתערב ולבדוק איך יכול להיות שחוות-הדעת המקצועית שאומרת שאפשר להשתמש בתדרים "מתאדה" לה. במקומה מגובשת חוות-דעת אחרת שמאפשרת למשרד לקחת חלק בהחזר התדרים ולוותר על הכנסה של עשרות מיליוני שקלים לקופת המדינה.

מעניין גם איפה משרד האוצר בסוגיה הזאת. אותו משרד שלא מוכן לוותר על שקל באגרות התדרים של כל המפעילים, שנאמדות בכ-300 מיליון שקל בשנה, לצורך השקעות בדור החמישי, אבל שותק כאשר המדינה מוותרת על עשרות מיליוני שקלים מגולן טלקום. חמור מכך, למרות הבעייתיות של המהלך, סביר שהמשפטנים במשרד נתנו אישור למהלך. כעת עולה השאלה מה יקרה אם יתברר בסוף הבדיקה המשפטית שאכן גולן בהפרה? למה נתנו לחברה להחזיר את התדרים לפני שהסתיימה הבדיקה?

אם לא די בכך, בגולן לא ביקשו להחזיר את התדרים. הם דרשו מהמשרד שהוא זה שיבקש לקבל לידיו את התדרים בחזרה. המשרד סירב לכך והתנה את הסיכום בכך שגולן היא זו שמבקשת להחזיר. כנראה שלגולן הייתה סיבה טובה מאוד לדרוש זאת. היא הרי צריכה לתת דין וחשבון לסלקום ולאקספון, שעמן יש לה רשת משותפת, שכעת היא לא מקצה אליה תדרים.

תגובת גולן טלקום: "לאחר התהליך המקצועי שהתקיים במשרד התקשורת, אשר בסיומו החליט המשרד כי בהביא בחשבון את כל הנסיבות הרלוונטיות, יש מקום לבטל את הקצאת התדרים - מובן כי גולן ממשיכה ועומדת בהוראות רישיונה ללא הפרה".

ממשרד התקשורת נמסר: "גולן טלקום פנו למשרד התקשורת בבקשה להחזיר תדרים, החברה טענה כי אינה מצליחה להשתמש בתדרים באופן מלא ללא התניות. המשרד נענה לבקשת החברה. מבדיקה ראשונית שביצע המשרד לא ניכר שמתקיימת הפרת רישיון בשל החזרת התדרים". 

עוד כתבות

חיילי צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הצעת התיווך של המל"ל: תקציב הביטחון יעמוד על 118 מיליארד שקל?

במסגרת הדיונים הקדחתניים שמתקיימים בין משרד האוצר למערכת הביטחון, לגלובס נודע כי המל"ל הציע שתקציב הביטחון יעמוד ב-2026 על 118 מיליארד שקל ● הדרישות של מערכת הביטחון עומדות על 144 מיליארד שקל, בעוד האוצר מכוון לאזור ה-90 מיליארד ● האם הצדדים יצליחו להתפשר?

התחדשות עירונית בתל אביב. להבטיח את הזכויות בחוזה / צילום: דיויד לוין

להגן על זכויות הדיירים: מה עושים כשיזם של פרויקט התחדשות עירונית נקלע לקשיים?

לאחרונה נקלעו כמה פרויקטים של התחדשות עירונית ברובעים 3 ו־4 בתל אביב לקשיים שהובילו לעצירתם ● אילו סעיפים חשובים כדאי לדיירים להוסיף לחוזה ההתקשרות עם היזם כדי להגן על עצמם, ומה עושים כשהפרויקט נתקע?

Rapidos. בחנוכה ייפתח הסניף החמישי בהיכל מנורה מבטחים בתל אביב / צילום: אסף לוי

"חווית אוכל לקהל הישראלי": המסעדה המקסיקנית שהופכת לרשת

קבוצת BBB הופכת את מסעדת Rapidos לרשת; הסניף החמישי ייפתח בהיכל מנורה מבטחים ● חברת הגיימינג הישראלית זכתה בפרס הכסף בתחרות נחשקת ● ומי נכח בכנס הדיקרטוריות בהייטק? ● אירועים ומינויים

"ההזדמנויות עלולות לרדת לטמיון": תחזית פסימית למזרח התיכון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: עיתונאי הוושינגטון פוסט מזהיר שההזדמנויות לשינוי אחרי המלחמה עלולות להיעלם, ההתנחלויות באיו"ש מביאות לעקירת פלסטינים, ומיקרוסופט מסתבכת בגלל ישראל באירלנד ● כותרות העיתונים בעולם

דונלד טראמפ וקווין האסט / צילום: Reuters, Brian Snyder

המרוץ הוכרע? טראמפ ביטל ראיונות עם המועמדים ליו"ר הפד ואותת מי היורש

הממשל האמריקאי היה צריך לקיים השבוע שורת שיחות עם המועמדים לתפקיד יו"ר הבנק המרכזי, אך ביטל אותן ברגע האחרון ● "בדקנו 10 שמות, אבל צמצמנו אותם לאחד", הצהיר השבוע טראמפ ● ההערכה: היועץ הכלכלי הוותיק של הנשיא, קווין האסט, צפוי להיבחר

זום גלובלי / צילום: Reuters

ענקית הקמעונאות נגד טראמפ, והמחאה שעצרה תקציב מדינה

לאחר הפגנות סוערות, ממשלת בולגריה נסוגה מתוכנית התקציב ל־2026 ● באוסטרליה נערכים לאסור על בני נוער שימוש ברשתות החברתיות, ומטא נוקטת בצעד ראשון ● והאם דרום וצפון קוריאה בדרך לאירוע תקדימי? ● זום גלובלי, מדור חדש

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

בדרך לאישור: הושגו הסכמות על תקציב הביטחון שיעמוד על 112 מיליארד שקל

הדיונים לאישור תקציב המדינה לשנת 2026 נמשכו אל תוך הלילה: המחלוקת המרכזית בדיונים בין משרד האוצר לממשלה היתה גובה תקציב הביטחון, שאושר כעת ● סמוטריץ' הסיר מהצעת התקציב את השינויים שהיו אמורים לחול על תנאי הפנסיה והמיסוי במערכת הביטחון בתמורה להסכמת צה"ל לקבל על עצמו התייעלות בסיסית בתקציב הביטחון

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בבורסה: ת"א 35 מעל 3,500 נקודות; ארית צנחה בכ-20%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.1% וננעל בשיא חדש, ומדד ת"א 90 איבד 1.1% ● מדד הבנייה נפל ב-1.8% ● ארית תעשיות צנחה אחר שהודיעה שמתכננת להנפיק את החברה הבת ● מחירי הנפט עולים על רקע דשדוש המגעים לסיום מלחמת רוסיה-אוקראינה ● וגם: המניה הקטנה בתחום ה-AI שמכה את השוק, עם עלייה של 180% מתחילת השנה

גם זה קרה פה / צילום: צילום מסך

בתוך כל כיפופי הידיים, ישראל יכולה לשכוח ממטרת-העל הכלכלית

מה שנחתם מחייב רק לכאורה ● מסגרות התקציב גמישות מתמיד ● והחשבון על החניה הגיע מהר ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

''משתפים הכל וכל היום''. חייל צה''ל בשטח / צילום: AP- Lefteris Pitarakis

לוחות זמנים, תנועות כוחות ותיעודים מהשטח: צה"ל התמכר לוואטסאפ, וזה כל מה שחמאס צריך

בעוד צה"ל אוסף מקצינים כלי רכב סיניים ומגביל שימוש במכשירי אנדרואיד, דווקא וואטסאפ הפכה לזירה העיקרית להעברת מידע רגיש, בלי נהלים או בקרה ● מומחי סייבר ומודיעין מבהירים ש"הסודות הגדולים לא מעניינים את האויב כמו מידע טקטי חי" ● נראה שלא למדנו כלום מהאזהרות החוזרות ונשנות

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

אירופה במגמה חיובית; עליות קלות בחוזים העתידיים על וול סטריט

הפוטסי עולה ב-0.2%, ומדד הדאקס עולה ב-0.4% ● בורסות אסיה ננעלו במגמה מעורבת: הקוספי בדרום קוריאה קפץ ב-1.8%, מדד הניקיי איבד מערכו כ-1% ● בהמשך היום יפורסמו נתוני מדד המחירים לצריכה פרטית (PCE) ● וול סטריט ננעלה אמש במגמה מעורבת ● החוזים העתידיים על וול סטריט בעליות קלות

ג'אקו 8 / צילום: יח''צ

שבעה מקומות וטווח חשמלי חריג: האם המכונית ההיברידית הזו מצדיקה את המחיר?

ג'אקו 8, הקרוס־אובר של ג'אקו, מציע עיצוב מרשים, אבזור שופע, מערכת הנעה מתוחכמת וטווח חשמלי ארוך ● יש מרווחים ממנו, אבל ברמת המחיר יש לו מעט מתחרים

גל תורן בקמפיין בנק לאומי / צילום: צילום מסך יוטיוב

למרות שלא היו השבוע כלל באוויר, גל תורן מוביל את בנק לאומי לפרסומת האהובה ביותר

הפרסומת הזכורה ביותר גם השבוע שייכת לבנק דיסקונט, לאומי מתמקם שני בזכירות - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעה הגדולה ביותר שייכת לחברת התעופה אל על, עם כ–2.7 מיליון שקל, אך היא נותרת מחוץ למדד

''לולו - קיבוצטריה''. מפלט לנפש ולבטן / צילום: אסף קרלה

המסעדה הגלילית שמוכיחה שאיטליה יכולה להיות גם בקיבוץ

ב"לולו - קיבוצטריה" שבקיבוץ עמיר יש קסם מצטבר וכובש. מהמיקום, דרך העיצוב החם ועד לאוכל המנחם - זו פשוט מסעדה נהדרת

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

נשיא העליון במתקפה חסרת תקדים על לוין: "פוגע בציבור"

נשיא בית המשפט העליון השתתף בכנס בחיפה והזהיר מפני ההתנהלותו של יריב לוין ● "המתקפה על מערכת המשפט נמשכת במלוא עוזה", האשים עמית ● הוא התייחס ל"חרם" מצד שר המשפטים ואמר: "אני הושטתי לו יד, הוא מפרק את מה שנבנה פה בעשרות שנים" ● שר המשפטים השיב: "אני מפרק את מבצר השקר שאתה יושב בו" ● אהרן ברק הזהיר מפני דיקטטורה: "ראש הממשלה ישלוט לבדו במדינה, אנחנו נתינים"

פרופ' יצחק פריד / צילום: רמי זרנגר

אחד מחוקרי המוח המובילים בעולם מקים מרכז מחקר חדש בישראל: "בעוד 20 שנה העולם יופתע ממה שעושים היום במעבדה"

פרופ' יצחק פריד גויס על ידי אוניברסיטת רייכמן כדי לעמוד בראש מכון מחקר שיתמקד בממשק שבין המוח האנושי לבינה מלאכותית ● בראיון לגלובס הוא מדבר על רצון חופשי, על הבעיה עם עודף מידע והאפשרות לתת לחולי דמנציה עוד כמה שנות זיכרון ● על המיזם החדש הוא אומר: "אני מקווה שימנע עזיבת מדענים"

אבי לוי, יו''ר להב אל.אר / צילום: יח''צ

כשהוא קנה את השליטה בחברת ההחזקות, היא הייתה שווה בקושי 100 מיליון שקל. היום היא שווה מיליארדים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשהוא שולט בחברת הנדל"ן והקמעונאות להב אל.אר, הנסחרת בשווי של כ־2 מיליארד שקל, אבי לוי מביט אחורה ללא זעם על הפרידה מענקית הקניונים מליסרון שניהל: "אני אוהב את ליאורה עופר כמו אחות" ● הוא מספר על תוכניות ההתרחבות עם דלק ישראל ועל הניסיון שלא צלח להשתלטות על שופרסל, ומחמיא לאחים אמיר: "אני מוריד את הכובע בפניהם, לא חושב שהיינו מסוגלים לעשות יותר מזה"

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

המדינה האירופית שהותירה את אלביט מחוץ למכרז הגדול

הענקית הביטחונית הגרמנית קיבלה ממדינת נאט"ו הזמנה של חימושים משוטטים מסדרת הירו של UVISION הישראלית ● נורבגיה החליטה להשאיר בחוץ את המערכת הרקטית של אלביט, במסגרת מכרז שהיא מבצעת למערכות רקטיות ארוכות־טווח ● השקעת המיליארדים של טורקיה במערכות נשק חדשות ● וגם: במסגרת המלחמה עם רוסיה, אוקראינה צברה 100 אלף רחפנים במודל רכש ייחודי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ליאור דיב / צילום: סייבריזן

הסטארט-אפ של יוצאי סייבריזן מגייס 130 מיליון דולר בסבב A

הגיוס של חברת הסייבר 7AI היה בהובלת אינדקס ונצ'רס ובהשתתפות זרוע ההשקעות של בלקסטון לצד משקיעים נוספים ● החברה פועלת בתחום של סוכני בינה מלאכותית המשמשים לאבטחת ארגונים

טקס חנוכת סוללת החץ 3, ברנדנבורג / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

היציע החשאי והתודה הגרמנית: מאחורי הקלעים של טקס מסירת החץ

סוללה ראשונה של המערכת הישראלית נפרסה בעומק יערות ברנדנבורג, בעסקה הביטחונית הגדולה ביותר בין המדינות אי פעם ● בטקס ההשקה החגיגי הישראלים מצאו עצמם מזכירים לגרמנים איך נראית לוחמה מודרנית - כשצילה של ההיסטוריה מלווה את המעמד