גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האנושות פוגעת באדמה - וכולנו עומדים לשלם את המחיר הכבד של ההחרבה

דוח חדש של האו"ם מצביע על כך שבני האדם מחריבים באופן שיטתי את הקרקע ● האם ניתן לשנות את המצב, ולמה הדרך לפתרון עוברת דרך הצלחות של כולנו?

בצורת / צילום: shutterstock
בצורת / צילום: shutterstock

חודש יולי היה החודש החם ביותר מאז החלו מדידות הטמפרטורה. לראשונה בהיסטוריה, ים הקרח באלסקה נמס לחלוטין, ביום אחד איבדה גרינלנד 12.5 מיליארד טונות של קרח, גל חום קיצוני הכה מדינות רבות עד כדי שבארה"ב נהרסו שדות, ובצרפת צפויה ירידה של 13% בייצור היין בשל פגיעה ביבול.

באירופה התרחש טורנדו, אירוע נדיר למדי, ובעיר ההודית צ'נאיי ממשיך הציבור לסבול ממשבר מים חריף. החודש החולף ממחיש את האיום החריף תחתיו נמצאות המערכות האקולוגיות בעולם, כשמשבר האקלים פוגע ביכולתו של כדור הארץ לקיים את האנושות. דוח מעורר דאגה של הפאנל הממשלתי לשינויי אקלים של האו"ם (IPCC) שנכתב על ידי 103 מדענים מובילים בעולם ופורסם בשבוע שעבר, קובע כי ההתחממות הגלובלית מגבירה את הבצורות, שחיקת האדמות והשריפות, תפוקת היבול נמצאת בירידה וחוסר הביטחון התזונתי גובר.

גלי החום ברחבי העולם יהפכו בהמשך לארוכים, חמים ושכיחים יותר. האזורים המדבריים מתרחבים, בעוד אזורי מזג אוויר קר יותר מצטמצמים. תדירותן ועוצמתן של סערות אבק, למשל, עלו בעשורים האחרונים גם באזורנו כתוצאה משימוש בקרקע, מה שמשפיע גם על בריאותינו. התחממות נוספת תוביל לתנאי אקלים חסרי תקדים, עד כדי מצב שבו עסקים - במיוחד אלה הפועלים בתחום המזון - לא יוכלו להסתמך על שרשראות האספקה הקיימות, אתרי הייצור ומקורות המים.

לפי הדוח, המשאב ההכרחי להתמודדות עם פליטת גזי החממה הוא האדמה. אותו משאב בלתי ניתן לייצור, ממנו אנחנו גוזלים עוד ועוד לתועלתנו. בני אדם מנצלים כעת 72% משטח האדמה נטול הקרח בכדור הארץ בכדי להאכיל, להלביש ולתמוך באוכלוסיית בני האדם הגדלה.

במקביל, החקלאות, בירוא היערות ושימושים אחרים בקרקע, מייצרים כמעט רבע מכלל פליטות גזי חממה. האדמה מספקת לנו את המזון, המים המתוקים החמצן ומשאבי הטבע שבלעדיהם החברה האנושית לא תוכל להתקיים.

אך האדמה נמצאת תחת לחץ אנושי הולך וגובר; שימוש אנושי בקרקע משפיע על כ-60%-85% מהיערות וכ-70%-90% מהמערכות האקולוגיות הטבעיות האחרות. בנוסף השימוש שלנו בקרקע גרם לירידה של כ-14% במגוון הביולוגי העולמי, לפי הדוח. נציין כי עד שליש משטח האדמה בעולם וכמעט 75% ממשאבי המים המתוקים מוקדשים כיום לייצור יבולים או בעלי חיים למאכל. מדובר בניכוס חסר תקדים של מערכות אקולוגיות מרובות.

משבר האקלים עצמו נובע ומחמיר בשל הדרך בה אנחנו משתמשים בקרקע. כ-23% מפליטות גזי החממה אותם יוצר האדם מגיעים מחקלאות בלתי מקיימת ובירוא יערות. פינוי יער לצורך הקמת חוות לגידול בקר לשחיטה או גידול מזון עבור חיות לשחיטה, מניע את הפליטות כלפי מעלה. כמחצית מכלל פליטות המתאן, אחד מגזי החממה המזיקים ביותר, מקורה משדות בקר ואורז, בעוד בירוא יערות ופינוי אדמות יוצרים רמות משמעותיות נוספות של פליטת פחמן. אגב כך, לפי הבנק לפיתוח אסיה, כמות האורז בדרום הודו עשויה להצטמצם ב-5% בשנת 2030 וביותר מ-14% בשלושת העשורים הבאים.

הדוח מבהיר כי האנושות עומדת כיום בפני בחירה בין מעגל אכזרי של אסונות אקלים, לבין תיקון ויצירת ערך. פעילות אנושית גורמת נזק משמעותי לקרקע וכעת יש לנקוט בפעולות כדי להפסיק את בירוא היערות שמספקים לנו חמצן, לרסן את שחיקת האדמה ולהפסיק את הרס בתי הגידול הטבעיים.

האדמה היא משאב יקר ערך ומועט, ועלינו להפוך אותה לכלי למלחמה באסון האקלים. בעיות באדמה עלולות להעצים את עצמן בקלות, ולכן עלינו לפעול במהירות. ככל שהאדמה מתחממת יותר, אידוי המים מהקרקע מאיץ, אזורים אקולוגיים שלמים מתייבשים והופכים פגיעים.

לא ניתן יהיה להגביל את עליית הטמפרטורה ולהילחם בהתחממות הגלובלית, מבלי לשנות באופן מהותי את הדרך בה העולם מנהל אדמות ומייצר מזון. "חלון ההזדמנויות, התקופה בה ניתן לבצע שינוי משמעותי, להגבלת שינויי האקלים בגבולות נסבלים, הולך ומצטמצם במהירות", אומרים המדענים, ועל כן, הדוח קורא להפיכת מערכות מזון מחקלאות תעשייתית לניהול קרקע ברת קיימא.

למרות שתעשיית החקלאות היא חלק מהבעיה, היא יכולה להפוך לחלק מהפתרון; צורות יעילות ובנות קיימא לייצור מזון יכולות להפחית את הפליטות, ולשחרר אדמות בהן ניתן להשתמש לאגירת פחמן - חקלאות בלתי מקיימת הגבירה את שחיקת האדמה, וכעת, קרקעות סופגות אחוז אחד מכלל הפחמן הכולל של כדור הארץ, לעומת 7% בעבר.

בנוסף, גובר הצורך בנטיעת עצים על שטחים נרחבים. לפי מחקר של אוניברסיטת לונדון, אם נכסה 2.2 מיליארד דונם מהאדמה בעצים, נוכל להתמודד עם שני שלישים מכלל פליטת גזי החממה. מדובר בשטח בגודל ארה"ב, וכשמסתכלים קדימה, בשל השימוש שלנו בקרקע, אין מספיק שטח פנוי - אלא אם כן נשנה את הרגלי התזונה שלנו.

שינוי הרגלים ישפר את המצב

קובעי מדיניות ברחבי העולם נדרשים לפעול בדחיפות וליישם פתרונות למשבר האקלים, אך נקודת האור בדוח טמונה דווקא ביכולת של כל אחת ואחד להאיץ את השינוי; אוכלוסיית העולם צפויה להכיל 9.6 מיליארד בני אדם עד שנת 2050, מה שיוביל לגידול של 61% בייצור המזון.

אם מביאים בחשבון שמערכת המזון מובילה להרס קרקעות ופליטה של 37% מגזי החממה (כולל תהליכי שרשרת הייצור והאספקה, כגון אריזה ושינוע), עולה כי להחלטות האישיות שלנו יש משקל גבוה בהתחממות הגלובלית. שינויי תזונה אותם יכול כל משק בית לעשות, הינם קריטיים לשם הבראת הקרקעות והפחתת ההתחממות. בשינוי הרגלי התזונה שלנו, נגרום לפינוי שטחים עצומים של אדמה, בהם נוכל להשתמש לטובת פתרונות שיעזרו בהפחתת פליטת גזי החממה וטיפול באלו הקיימים כעת.

מחקר שביצעה אוניברסיטת קליפורניה גילה כי פליטת גזי החממה של משקי בעלי החיים המיועדים למאכל, אחראי על פליטות גזי חממה רבים יותר מאשר כלל המכוניות על פני כדור הארץ. גז המתאן אותו פולטות הפרות, מסוכן פי 25 מאשר פחמן דו חמצני, והוא מחמיר את אפקט החממה. תזונה טבעונית היא הבחירה המוסרית ביותר והטובה ביותר לקרקעות ולכדור הארץ, אך מחקרים מצביעים על כך שגם הפחתה בצריכת הבשר יכולה להוביל לשינוי.

כדי להאכיל את חיות המשק המופנות למאכל, נדרשים מיליארד טון של דגנים בשנה, איתם היה אפשר להאכיל 3.5 מיליארד בני אדם. במילים אחרות; אילו נאכל את אותם דגנים בעצמנו, נמנע גזי חממה רבים. הפחתה של כ-80% בצריכת הבשר, תשפיע דרמטית על מצב האקלים. אפילו בארוחת צהריים שבה נפחית את כמות הבשר מ-300 גרם ל-200, כמות גזי החממה תופחת בכמעט 50%. נכון, לא כולנו יכולים לקנות מכונית חשמלית או להתקין פאנלים סולריים על הגג, אך כולנו יכולים לשנות את התזונה באופן שישפיע על המשבר האקולוגי.

לפי אוניברסיטת קליפורניה, מנה אחת של סטייק מייצרת 330 גרם של גזי חממה - כמו לנסוע 6 קילומטר במכונית, לעומת 52 גרם שמייצרת מנת עוף, 40 גרם מנת דג, 14 גרם מנת ירקות ו-2 גרם בלבד של גזי חממה שמייצרת מנת עדשים.

עוד לפי המחקר, אימוץ הרגלי תזונה בריאים ומופחתי בשר, מוריד את הסיכון למחלות לב, סרטן וסוכרת ב-20%-40%. בנוסף, הוצאות הבריאות השנתיות בארה"ב צפויות לרדת ב-77-93 מיליארד דולר בשנה וכן פליטת גזי החממה תרד בעד 826 קילו לאדם בשנה. מעבר לתזונה שאיננה מכילה בשר אדום או מעובד, עתידה לחסוך עד 230 מיליארד דולר למערכת הבריאות האמריקאית. לפי מחקר של אוניברסיטת הרווארד, מעבר לתזונה טבעונית יפחית 70% מפליטת גזי החממה של תעשיית המזון.

מחקר נוסף שביצע ד"ר אלון שפון, חוקר בהרווארד ויו"ר הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא, מגלה כי יעילות ההמרה של בשר בקר נמוכה מאוד - על כל 1,000 קלוריות שאוכלת הפרה, נקבל כ-30 קלוריות בסטייק. כלומר, יעילות המרה של 3%. 97% מהאנרגיה אותה מקבלת הפרה, נפלטת בתור זיהום סביבתי. יעילות המרה אנרגטית כל כך גרועה, מעידה על הזיהום הסביבתי הרב שנוצר בתהליך גידול הפרה: צריכת מים, דישון, פליטת גזי חממה וכמובן שטחי קרקע - בהם עוסק הדוח של ה-IPCC. בעוף, ביצים וחלב, הנתון עומד על 15%.

ההמבורגר הטבעוני צובר תאוצה

לאחרונה הכריזה רשת המזון המהיר מקדונלד'ס, על שילוב המבורגר טבעוני בתפריט. היא מצטרפת לברגר קינג ולרשתות רבות אחרות שמצטרפות למהפכה שמתרחשת בעולם; צמיחה מהירה בביקוש למוצרים נטולי בשר, עד כדי כך שחברות הענק ביונד מיט ואימפוסיבל פודס מתקשות להיענות למלאי ההזמנות, כשרק בארה"ב 20 אלף מסעדות מציעות תחליף בשר של שתי היצרניות. לפי נילסן, מעל ל-20% ממשקי הבית בארה"ב רוכשים תחליפי בשר, ובשנה שעברה מכירות התחליפים בסופרמרקטים עמדו על סך 893 מיליון דולר. הרווח הנקי של אותה ביונד מיט, שההמבורגר הצמחי שלה גם נמכר בישראל, קפץ ברבעון הראשון של 2019 ב-215%, ועלה ל-40 מיליון דולר. אימפוסיבול פודס גייסה כסטארט-אפ 500 מיליון דולר, והיא איננה היחידה.

ממפיס, המגדלת בשר מתורבת במעבדות, גייסה 20 מיליון דולר והיא מתכננת לשווק את מוצריה עד 2021. ולאור מצבה הקשה של הדגה בים, כשבתי הגידול נהרסים בשל דייג יתר ודגים רבים נכחדים, ישנם גם מיזמים לחלופות מזון ימי; חברת גודקצ' פודס האמריקאית, שמייצרת טונה, סרטן וקציצות דגים מן הצומח, גייסה כבר 9 מיליון דולר, וזו רשימה חלקית. גם מנכ"ל חברת הענק טייסון פודס, שפועלת בשוק הבשר, מבין כי השינוי מתדפק על הדלתות; "חלבון צמחי הוא שוק שצומח בנקודה הזו מהר ממזון מן החי, וכך זה ימשיך", אמר, בעת שהזרים השקעה של 55 מיליון דולר לביונד מיט, וגם השקיעו על הדרך בחברה הירושלמית Future Meat Technologies.

סין, צרכנית הבשר הגדולה בעולם שצריכת הבשר בה בעלייה בשל התרחבותו המשמעותית של מעמד הביניים, הודיעה ב-2017 על עסקה בסך 300 מיליון דולר לייבוא ​​בשר שגודל במעבדה משלוש חברות ישראליות, כחלק מתוכנית רחבה יותר להפחית את צריכת הבשר במדינה ב-50%. 

"ברמה הלאומית אנחנו מעודדים צריכת מזון מן החי וזה גורם נזק"

המשרד להגנת הסביבה מזהיר שישראל תהפוך בשנת 2050 למדינה הכי צפופה בעולם המערבי. במצב כזה צריך לתכנן מחדש את השימוש בקרקעות ובמשאבים המצומצמים. המדינה צריכה לשמור על שטחים פתוחים ולטפח את החקלאות, בעידן שבו תחרות על משאבי מזון ומים עלולה להיות מאתגרת.

לצד זה, נדרשת חשיבה מחודשת על צריכת מזון מן החי. צריכת הבשר בישראל לא עוצרת. למרות פריחת המסעדות הטבעוניות והתנועה הערה בתחום, חל ב-2108 גידול של 4% בצריכת הבשר של הישראלים. ישראל היא המדינה ה-4 בעולם בצריכת הבשר לנפש, וצריכת הבקר בלבד עומדת על 16.3 קילוגרם בשר לנפש בשנה.

הרכב הצריכה של בשר בקר בישראל עומד על 53% בשר קפוא מיבוא ו-47% בשר בקר טרי, שרובו מיובא היות שהגידול המקומי לא מספק את הביקוש. מחצית מהישראלים מעדיפים בשר טרי וישנה עלייה של 28% בסגמנט הזה. הביקוש הזה אחראי לכך שלישראל מגיעים בכל שנה מאות אלפי בעלי חיים במשלוחים חיים שכרוכים בסבל רב לבעלי החיים.

"כשאנחנו קוראים את הדוח של האו"ם, הדבר הראשון שאנחנו צריכים לעשות הוא לדאוג. ההתנהגות שלנו, כצרכנים, מובילה לזה שאנחנו אוכלים את הכדור, תרתי משמע, ואנחנו עוד נאכל אותה על זה בעצמנו", אומרת ד"ר חגית אולנובסקי, מומחית לניהול סיכוני בריאות וסביבה וממייסדי הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא. "אנחנו מבזבזים משאבים כאילו אין מחר וגורמים לשינוי האקלים, כאילו שאנחנו לא רוצים שלילדים שלנו יהיה טוב כאן. הפתרונות כבר קיימים ואנחנו יודעים בדיוק מה צריך לעשות, רק צריך ליישם".

לפי הדוח, אנחנו צריכים לשנות את הרגלי התזונה שלנו.
"מזון שבריא לאדם גם בריא לסביבה, ולהפך. בוודאי שהכי טוב זה לעבור לטבעונות, לקנות רק תוצרת מקומית ולגדל את המזון בעצמנו כשאפשר - אבל זה לא תמיד ניתן ליישום. הדבר המשמעותי שאפשר לעשות הוא להפחית את צריכת המזון מן החי. כל אחד יכול בקלות להפחית את צריכת הבשר שלו. הסך הכול שלנו יהיה משמעותי בעולם".

מה חלקה של המדינה במשבר?
"ברמה הלאומית, אנחנו עדיין מעודדים צריכת מזון מן החי, וזה גורם נזק גם לבריאות וגם לסביבה. בימי הצנע בשנות ה-50 של המאה שעברה, אכלו 50 גרם בשר למשפחה בשבוע, והיום הנתון המעודכן ביותר לגבי בקר, הודו ועוף ביחד - 82 קילוגרם לאדם לשנה. הטבעונים מקזזים את הפלאו, שאוכלים בשר רב. אנחנו עדיין על ממוצע של יותר מקילוגרם בשר ועוף לאדם בכל שבוע, כשההמלצות בתזונה הים תיכונית נעות בין 300 ל-500 גרם בלבד. אנחנו אוכלים פי 2-3 כמות של בשר ועוף לעומת הכמות המומלצת, ופחות מדי ירקות.

"מועצות הבקר, החלב והלול מתוקצבות גם מכספי המיסים שלנו, כשהמטרה שלהן היא לעודד אותנו לצרוך עוד מוצרים מן החי. לא ברור לי למה המדינה ממשיכה לתמוך בגופים שמעודדים אותנו לתזונה גרועה ופגיעה בסביבה. מה שבאמת צריך לעודד זו צריכת פירות וירקות - אבל מועצת הצמחים, שאחראית על התחום, אינה מתוקצבת באותו אופן, ותקציבי הפרסום של משרדי החקלאות והבריאות לעידוד צריכת ירקות ופירות נמוכים עד כדי גיחוך".

ד"ר חגית אולנובסקי, מומחית לניהול סיכוני בריאות וסביבה / צילום:  האגודה הישראלית לאקולוגיה ומדעי הסביבה

אולנובסקי מוסיפה כי "משרד הבריאות ממליץ על תזונה ים תיכונית, שהיא גם טובה יותר לסביבה. כשההמלצות הוכרזו ב-2017, וכתבו במפורש שאין צורך לאכול מנה בשרית בכל יום, גורמים בעלי אינטרס מסחרי התנפלו על מומחי התזונה במשרד הבריאות, עד שהם שינו את ההמלצה שלהם למשהו מעורפל בסגנון 'להפחית צריכת בשר ועוף'.

"ברמה הלוקאלית, מי שאחראי על התזונה בצהרונים זו הרשות המקומית או משרד החינוך. כבר היום אמור להיות יום אחד בשבוע שהוא צמחוני, ואם זה היה תלוי במשרד הבריאות או בתזונאיות של הרשויות המקומיות - היו לפחות יומיים או שלושה כאלו. אבל ההורים מרגישים שחוסכים עליהם כסף ובהרבה מקומות הם נלחמים ולא מסכימים לוותר אפילו על יום אחד של בשר. אנחנו גורמים נזק לסביבה וגם לבריאות של הילדים שלנו. הלוואי שהדוח של האו"ם ישנה סופסוף את התנהלות משרדי הממשלה". 

עוד כתבות

המיליארדר המנוח צ'ארלי מאנגר / איור: גיל ג'יבלי

התמודדות עם עיוורון ושיחת הפרידה מבאפט: הפרק האחרון והפחות מוכר בחייו של צ'ארלי מאנגר

המיליארדר המנוח צ'ארלי מאנגר, שותפו של וורן באפט בברקשייר האת'ווי, השפיע על דורות רבים של משקיעים ● לפני שנתיים, זמן קצר לפני יום הולדתו ה־100, הוא הלך לעולמו והותיר אחריו שלל סיפורים שנחשפים כעת ● החל מהקשר עם שכנו הצעיר שהוביל לעסק מצליח בתחום הנדל"ן, דרך ההתעניינות בחברות נפט ועד לבקשה האחרונה ממשפחתו

תחנות כוח / צילום: באדיבות החברה

שלוש תחנות כוח קיבלו אישורים לבנייה, למה חלקן עדיין תקועות?

מנהל התכנון הפיק היתר בנייה לתחנת הכוח "קסם", שצפויה לקום ליד גוש דן ● בנוסף ניתן אישור למתן היתר להרחבת "דוראד" באשקלון, אך זו נמצאת בקשיים משפטיים וסכסוך עמוק בין השותפים ● גם השדה הסולארי "דימונה דרום" קיבל אישור למתן היתר, וצפוי להפוך לשדה הסולארי הגדול בישראל

מערכת משגרי רקטות ארטילריות מסוג PULS של אלביט / צילום: אלביט מערכות

757 מיליון דולר: עסקת הענק החדשה של אלביט

לפי דיווח ברויטרס, ועדת הביטחון של הפרלמנט היווני אישרה אמש רכישה של 36 מערכות PULS מתוצרת אלביט תמורת 650 מיליון אירו ● מדובר ברכישה יוונית משמעותית ראשונה מבין כמה שצפויות בקרוב, כחלק מתוכנית ההצטיידות של יוון שכוללת רכש בסך כ־32.66 מיליארד דולר עד 2036

המייסדים: יונתן פסס, נדב שץ, יהלי סער, תום להט וגל שלזינגר / צילום: MNG

החברה הישראלית שמכניסה 100 מיליון דולר בשנה מתחום אפרורי: "הצלנו את העצמאים משעמום"

טיילור ברנדס סיפקה לעסקים קטנים פתרונות מיתוג, וחלקה את השוק עם ענקיות כמו וויקס ופייבר ● שינוי כיוון כשברקע מהפכת ה-AI הביא אותה לתחום ביורוקרטי בארה"ב - שמייצר לה בשנה 100 מיליון דולר בהכנסות ו-40% צמיחה במכירות ● המנכ"ל יהלי סער: "הצלנו את העצמאים משעמום"

Rapidos. בחנוכה ייפתח הסניף החמישי בהיכל מנורה מבטחים בתל אביב / צילום: אסף לוי

"חווית אוכל לקהל הישראלי": המסעדה המקסיקנית שהופכת לרשת

קבוצת BBB הופכת את מסעדת Rapidos לרשת; הסניף החמישי ייפתח בהיכל מנורה מבטחים ● חברת הגיימינג הישראלית זכתה בפרס הכסף בתחרות נחשקת ● ומי נכח בכנס הדיקרטוריות בהייטק? ● אירועים ומינויים

הציור ''החלום (מיטה'') של פרידה קאלו מוצג בסותבי'ס, ניו יורק. נכס לאומי / צילום: Reuters, Lev Radin

על פער המחיר בין אומן לאומנית, בין פרידה קאלו לגוסטב קלימט

על אף השיא המרשים ששברה פרידה קאלו עם מכירת הציור היקר ביותר של אומנית אי־פעם, שוק האומנות רחוק מלהעניק לנשים מקום שוויוני ● דוחות מצביעים על עלייה במספר האומניות הפעילות, אך הן עדיין מהוות רק כרבע מהשוק, בעוד שהמכירות הגבוהות ביותר נותרות ברובן נחלתם של גברים ● ד"ר רות מרקוס מסבירה: "זהו לא פער של כישרון, אלא תוצאה של הדרה מערכתית רבת שנים"

מחנה עקורים ברפיח / צילום: Reuters, Abed Rahim Khatib

מפגן הכוח בעזה והמסר לחמאס: "ממשיכים לעבוד"

יורשו של אבו שבאב רסאן א-דהיני נכנס לפיקוד על המיליציה שפועלת ברפיח נגד חמאס הצוות הישראלי שיתף את המתווכות במידע שנוגע למקום הימצאו של החטוף החלל האחרון רן גואילי ● למרות הפסקת האש: המדינה מונעת כניסת כתבים זרים לעזה ● טראמפ מתכנן להודיע על הקמת גוף שלטוני חדש בעזה ● בכיר אמריקאי: נכריז עד חג המולד, המשוואה: צה"ל יוצא מעזה, חמאס יוצא מהשלטון ● עדכונים שוטפים 

התחדשות עירונית בתל אביב. להבטיח את הזכויות בחוזה / צילום: דיויד לוין

להגן על זכויות הדיירים: מה עושים כשיזם של פרויקט התחדשות עירונית נקלע לקשיים?

לאחרונה נקלעו כמה פרויקטים של התחדשות עירונית ברובעים 3 ו־4 בתל אביב לקשיים שהובילו לעצירתם ● אילו סעיפים חשובים כדאי לדיירים להוסיף לחוזה ההתקשרות עם היזם כדי להגן על עצמם, ומה עושים כשהפרויקט נתקע?

רכבים באירופה / צילום: Shutterstock

היבואניות הישראליות כובשות את אירופה עם זיכיונות לרכבים מסין

יבואניות הרכב הישראליות מרחיבות את פעילותן באירופה עם שורה של זיכיונות חדשים לייבוא מותגי רכב סיניים, ובראשם צ’רי וג’ילי ● קרסו, כלמוביל, גרנד אוטו, סמלת ויוניון מתבססות בשווקים כמו אוסטריה, רומניה ויוון - וצפויות להתרחב לשוויץ ולבולגריה ב־2026 ● וגם: הנחות חריגות לסוף השנה ומגוון דגמים חדשים שהושקו בישראל ● השבוע בענף הרכב

טקס חנוכת סוללת החץ 3, ברנדנבורג / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

היציע החשאי והתודה הגרמנית: מאחורי הקלעים של טקס מסירת החץ

סוללה ראשונה של המערכת הישראלית נפרסה בעומק יערות ברנדנבורג, בעסקה הביטחונית הגדולה ביותר בין המדינות אי פעם ● בטקס ההשקה החגיגי הישראלים מצאו עצמם מזכירים לגרמנים איך נראית לוחמה מודרנית - כשצילה של ההיסטוריה מלווה את המעמד

קיארה פראני בתצוגת אופנה עם עורך ווג הבריטי אדוארד אנינפול ועורכת ווג המיתולוגית אנה וינטור. תעשייה של אישה אחת / צילום: Reuters, Moda Milano/IPA/Sipa USA

אם-כל-המשפיעניות עלולה להיכנס לכלא על הטעיית צרכנים. איך יגיב הענף?

קיארה פראני הפכה את השילוב בין תוכן, אופנה ויזמות דיגיטלית למודל עסקי מצליח ● ואז הגיעו טענות להונאה מחמירה מצידה, שגררו קנס של יותר ממיליון אירו וכעת גם הליך פלילי שעלול לגרור עונש מאסר ● גם בישראל ניצבות משפיעניות במרכזה של ביקורת ציבורית

השגרה החדשה של צו 8 / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

המדרון החלקלק של צו 8: כך הפך גיוס החירום לשגרה שצה"ל התאהב בה

שנתיים אחרי 7 באוקטובר, צו 8 כבר מזמן אינו כלי חירום אלא מנגנון הגיוס היחיד של צה"ל ● ההישענות עליו יצרה שגרה יקרה, לא מפוקחת ולעיתים גם מנוצלת לרעה, עם סבבים מתמשכים ופערים גדלים בין החוק למציאות ● ניסיון החקיקה להסדרת המילואים נפל והצבא השלים עם הסיטואציה שנוחה לו, בעוד שבאוצר מזהירים: מיליארדי שקלים מתבזבזים

חוזרים הביתה / צילום: Shutterstock

לשכת רה"מ: משלחת יצאה לקהיר במטרה להביא להשבה מיידית של החלל החטוף האחרון

רס"ל רן גואילי הוא החלל החטוף האחרון שנותר ברצועת עזה ● חוסל יאסר אבו שבאב, מנהיג המיליציה העזתית ששיתף פעולה עם ישראל ● אחרי התרעת הפינוי: חיל האוויר החל לתקוף מטרות של חיזבאללה בדרום לבנון ● צה"ל מאשר: חוסלו מג"ד מזרח רפיח, סגנו ומפקד פלוגה בחמאס ● המתווך טוען: חמאס מוכן להתפרק מנשקו ● עדכונים שוטפים

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

המדינה האירופית שהותירה את אלביט מחוץ למכרז הגדול

הענקית הביטחונית הגרמנית קיבלה ממדינת נאט"ו הזמנה של חימושים משוטטים מסדרת הירו של UVISION הישראלית ● נורבגיה החליטה להשאיר בחוץ את המערכת הרקטית של אלביט, במסגרת מכרז שהיא מבצעת למערכות רקטיות ארוכות־טווח ● השקעת המיליארדים של טורקיה במערכות נשק חדשות ● וגם: במסגרת המלחמה עם רוסיה, אוקראינה צברה 100 אלף רחפנים במודל רכש ייחודי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אבי לוי, יו''ר להב אל.אר / צילום: יח''צ

כשהוא קנה את השליטה בחברת ההחזקות, היא הייתה שווה בקושי 100 מיליון שקל. היום היא שווה מיליארדים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשהוא שולט בחברת הנדל"ן והקמעונאות להב אל.אר, הנסחרת בשווי של כ־2 מיליארד שקל, אבי לוי מביט אחורה ללא זעם על הפרידה מענקית הקניונים מליסרון שניהל: "אני אוהב את ליאורה עופר כמו אחות" ● הוא מספר על תוכניות ההתרחבות עם דלק ישראל ועל הניסיון שלא צלח להשתלטות על שופרסל, ומחמיא לאחים אמיר: "אני מוריד את הכובע בפניהם, לא חושב שהיינו מסוגלים לעשות יותר מזה"

פרופ' יצחק פריד / צילום: רמי זרנגר

אחד מחוקרי המוח המובילים בעולם מקים מרכז מחקר חדש בישראל: "בעוד 20 שנה העולם יופתע ממה שעושים היום במעבדה"

פרופ' יצחק פריד גויס על ידי אוניברסיטת רייכמן כדי לעמוד בראש מכון מחקר שיתמקד בממשק שבין המוח האנושי לבינה מלאכותית ● בראיון לגלובס הוא מדבר על רצון חופשי, על הבעיה עם עודף מידע והאפשרות לתת לחולי דמנציה עוד כמה שנות זיכרון ● על המיזם החדש הוא אומר: "אני מקווה שימנע עזיבת מדענים"

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

נשיא העליון במתקפה חסרת תקדים על לוין: "פוגע בציבור"

נשיא בית המשפט העליון השתתף בכנס בחיפה והזהיר מפני ההתנהלותו של יריב לוין ● "המתקפה על מערכת המשפט נמשכת במלוא עוזה", האשים עמית ● הוא התייחס ל"חרם" מצד שר המשפטים ואמר: "אני הושטתי לו יד, הוא מפרק את מה שנבנה פה בעשרות שנים" ● שר המשפטים השיב: "אני מפרק את מבצר השקר שאתה יושב בו" ● אהרן ברק הזהיר מפני דיקטטורה: "ראש הממשלה ישלוט לבדו במדינה, אנחנו נתינים"

השטח שעליו תוקם תחנת ''קסם'' / צילום: דין שמואל אלמס

המחיר שהמדינה תקבל על הקרקע של תחנת הכוח קסם

תחנת הכוח "קסם" צפויה לשלם למדינה כ־300 מיליון שקל עבור הקרקע שעליה תוקם, על בסיס תעריף חכירה קבוע לפי הספק הייצור

פיוש גויאל / צילום: לע''מ

שר התעשייה של הודו מסביר איך אפשר לנהל יחסים טובים עם איראן וישראל במקביל

מאז מלחמת חרבות ברזל, הודו היא בין המדינות הבולטות שממשיכה להעמיק את קשריה עם ישראל - כולל בתחום הביטחוני ● בריאיון לגלובס אומר השר פיוש גויאל שניו דלהי מחויבת לקדם את מסדרון IMEC בין הודו לאירופה וכי "ישראל היא גורם אינטגרלי במהלך" ● הוא מדגיש את הפוטנציאל בשיתופי פעולה בטכנולוגיה, ביטחון ופוד־טק, ומסביר כיצד הודו מצליחה לנהל יחסים מקבילים עם ישראל ואיראן

עדי קיסר. גם בשירה וגם בספרות ילדים, אי אפשר לרמות את קהל / צילום: גנדי שקולניק

גלעד כהנא בשלושה סיפורים בועטים ועדי קיסר משכיבה לישון: המלצות קריאה לסופ"ש

ארבעה ספרים עבריים חדשים מביטים על הפצע הישראלי מזוויות שונות ● רון דהן המתמודד עם טראומה צבאית ב"אחרי הנעורים" ● גיבורת "סיום מדומה" של נועה סוזנה מורג - רווקה המחפשת משמעות בעולם של סרטונים מוזרים ● גלעד כהנא, סולן הג'ירפות, מציג שלושה סיפורים פרועים ובהם שחזור שיחה עם אביו רגע לפני מותו ● עדי קיסר חותמת בספר ילדים עדין על שיחה אינטימית בין אם לבתה רגע לפני השינה