גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האנושות פוגעת באדמה - וכולנו עומדים לשלם את המחיר הכבד של ההחרבה

דוח חדש של האו"ם מצביע על כך שבני האדם מחריבים באופן שיטתי את הקרקע ● האם ניתן לשנות את המצב, ולמה הדרך לפתרון עוברת דרך הצלחות של כולנו?

בצורת / צילום: shutterstock
בצורת / צילום: shutterstock

חודש יולי היה החודש החם ביותר מאז החלו מדידות הטמפרטורה. לראשונה בהיסטוריה, ים הקרח באלסקה נמס לחלוטין, ביום אחד איבדה גרינלנד 12.5 מיליארד טונות של קרח, גל חום קיצוני הכה מדינות רבות עד כדי שבארה"ב נהרסו שדות, ובצרפת צפויה ירידה של 13% בייצור היין בשל פגיעה ביבול.

באירופה התרחש טורנדו, אירוע נדיר למדי, ובעיר ההודית צ'נאיי ממשיך הציבור לסבול ממשבר מים חריף. החודש החולף ממחיש את האיום החריף תחתיו נמצאות המערכות האקולוגיות בעולם, כשמשבר האקלים פוגע ביכולתו של כדור הארץ לקיים את האנושות. דוח מעורר דאגה של הפאנל הממשלתי לשינויי אקלים של האו"ם (IPCC) שנכתב על ידי 103 מדענים מובילים בעולם ופורסם בשבוע שעבר, קובע כי ההתחממות הגלובלית מגבירה את הבצורות, שחיקת האדמות והשריפות, תפוקת היבול נמצאת בירידה וחוסר הביטחון התזונתי גובר.

גלי החום ברחבי העולם יהפכו בהמשך לארוכים, חמים ושכיחים יותר. האזורים המדבריים מתרחבים, בעוד אזורי מזג אוויר קר יותר מצטמצמים. תדירותן ועוצמתן של סערות אבק, למשל, עלו בעשורים האחרונים גם באזורנו כתוצאה משימוש בקרקע, מה שמשפיע גם על בריאותינו. התחממות נוספת תוביל לתנאי אקלים חסרי תקדים, עד כדי מצב שבו עסקים - במיוחד אלה הפועלים בתחום המזון - לא יוכלו להסתמך על שרשראות האספקה הקיימות, אתרי הייצור ומקורות המים.

לפי הדוח, המשאב ההכרחי להתמודדות עם פליטת גזי החממה הוא האדמה. אותו משאב בלתי ניתן לייצור, ממנו אנחנו גוזלים עוד ועוד לתועלתנו. בני אדם מנצלים כעת 72% משטח האדמה נטול הקרח בכדור הארץ בכדי להאכיל, להלביש ולתמוך באוכלוסיית בני האדם הגדלה.

במקביל, החקלאות, בירוא היערות ושימושים אחרים בקרקע, מייצרים כמעט רבע מכלל פליטות גזי חממה. האדמה מספקת לנו את המזון, המים המתוקים החמצן ומשאבי הטבע שבלעדיהם החברה האנושית לא תוכל להתקיים.

אך האדמה נמצאת תחת לחץ אנושי הולך וגובר; שימוש אנושי בקרקע משפיע על כ-60%-85% מהיערות וכ-70%-90% מהמערכות האקולוגיות הטבעיות האחרות. בנוסף השימוש שלנו בקרקע גרם לירידה של כ-14% במגוון הביולוגי העולמי, לפי הדוח. נציין כי עד שליש משטח האדמה בעולם וכמעט 75% ממשאבי המים המתוקים מוקדשים כיום לייצור יבולים או בעלי חיים למאכל. מדובר בניכוס חסר תקדים של מערכות אקולוגיות מרובות.

משבר האקלים עצמו נובע ומחמיר בשל הדרך בה אנחנו משתמשים בקרקע. כ-23% מפליטות גזי החממה אותם יוצר האדם מגיעים מחקלאות בלתי מקיימת ובירוא יערות. פינוי יער לצורך הקמת חוות לגידול בקר לשחיטה או גידול מזון עבור חיות לשחיטה, מניע את הפליטות כלפי מעלה. כמחצית מכלל פליטות המתאן, אחד מגזי החממה המזיקים ביותר, מקורה משדות בקר ואורז, בעוד בירוא יערות ופינוי אדמות יוצרים רמות משמעותיות נוספות של פליטת פחמן. אגב כך, לפי הבנק לפיתוח אסיה, כמות האורז בדרום הודו עשויה להצטמצם ב-5% בשנת 2030 וביותר מ-14% בשלושת העשורים הבאים.

הדוח מבהיר כי האנושות עומדת כיום בפני בחירה בין מעגל אכזרי של אסונות אקלים, לבין תיקון ויצירת ערך. פעילות אנושית גורמת נזק משמעותי לקרקע וכעת יש לנקוט בפעולות כדי להפסיק את בירוא היערות שמספקים לנו חמצן, לרסן את שחיקת האדמה ולהפסיק את הרס בתי הגידול הטבעיים.

האדמה היא משאב יקר ערך ומועט, ועלינו להפוך אותה לכלי למלחמה באסון האקלים. בעיות באדמה עלולות להעצים את עצמן בקלות, ולכן עלינו לפעול במהירות. ככל שהאדמה מתחממת יותר, אידוי המים מהקרקע מאיץ, אזורים אקולוגיים שלמים מתייבשים והופכים פגיעים.

לא ניתן יהיה להגביל את עליית הטמפרטורה ולהילחם בהתחממות הגלובלית, מבלי לשנות באופן מהותי את הדרך בה העולם מנהל אדמות ומייצר מזון. "חלון ההזדמנויות, התקופה בה ניתן לבצע שינוי משמעותי, להגבלת שינויי האקלים בגבולות נסבלים, הולך ומצטמצם במהירות", אומרים המדענים, ועל כן, הדוח קורא להפיכת מערכות מזון מחקלאות תעשייתית לניהול קרקע ברת קיימא.

למרות שתעשיית החקלאות היא חלק מהבעיה, היא יכולה להפוך לחלק מהפתרון; צורות יעילות ובנות קיימא לייצור מזון יכולות להפחית את הפליטות, ולשחרר אדמות בהן ניתן להשתמש לאגירת פחמן - חקלאות בלתי מקיימת הגבירה את שחיקת האדמה, וכעת, קרקעות סופגות אחוז אחד מכלל הפחמן הכולל של כדור הארץ, לעומת 7% בעבר.

בנוסף, גובר הצורך בנטיעת עצים על שטחים נרחבים. לפי מחקר של אוניברסיטת לונדון, אם נכסה 2.2 מיליארד דונם מהאדמה בעצים, נוכל להתמודד עם שני שלישים מכלל פליטת גזי החממה. מדובר בשטח בגודל ארה"ב, וכשמסתכלים קדימה, בשל השימוש שלנו בקרקע, אין מספיק שטח פנוי - אלא אם כן נשנה את הרגלי התזונה שלנו.

שינוי הרגלים ישפר את המצב

קובעי מדיניות ברחבי העולם נדרשים לפעול בדחיפות וליישם פתרונות למשבר האקלים, אך נקודת האור בדוח טמונה דווקא ביכולת של כל אחת ואחד להאיץ את השינוי; אוכלוסיית העולם צפויה להכיל 9.6 מיליארד בני אדם עד שנת 2050, מה שיוביל לגידול של 61% בייצור המזון.

אם מביאים בחשבון שמערכת המזון מובילה להרס קרקעות ופליטה של 37% מגזי החממה (כולל תהליכי שרשרת הייצור והאספקה, כגון אריזה ושינוע), עולה כי להחלטות האישיות שלנו יש משקל גבוה בהתחממות הגלובלית. שינויי תזונה אותם יכול כל משק בית לעשות, הינם קריטיים לשם הבראת הקרקעות והפחתת ההתחממות. בשינוי הרגלי התזונה שלנו, נגרום לפינוי שטחים עצומים של אדמה, בהם נוכל להשתמש לטובת פתרונות שיעזרו בהפחתת פליטת גזי החממה וטיפול באלו הקיימים כעת.

מחקר שביצעה אוניברסיטת קליפורניה גילה כי פליטת גזי החממה של משקי בעלי החיים המיועדים למאכל, אחראי על פליטות גזי חממה רבים יותר מאשר כלל המכוניות על פני כדור הארץ. גז המתאן אותו פולטות הפרות, מסוכן פי 25 מאשר פחמן דו חמצני, והוא מחמיר את אפקט החממה. תזונה טבעונית היא הבחירה המוסרית ביותר והטובה ביותר לקרקעות ולכדור הארץ, אך מחקרים מצביעים על כך שגם הפחתה בצריכת הבשר יכולה להוביל לשינוי.

כדי להאכיל את חיות המשק המופנות למאכל, נדרשים מיליארד טון של דגנים בשנה, איתם היה אפשר להאכיל 3.5 מיליארד בני אדם. במילים אחרות; אילו נאכל את אותם דגנים בעצמנו, נמנע גזי חממה רבים. הפחתה של כ-80% בצריכת הבשר, תשפיע דרמטית על מצב האקלים. אפילו בארוחת צהריים שבה נפחית את כמות הבשר מ-300 גרם ל-200, כמות גזי החממה תופחת בכמעט 50%. נכון, לא כולנו יכולים לקנות מכונית חשמלית או להתקין פאנלים סולריים על הגג, אך כולנו יכולים לשנות את התזונה באופן שישפיע על המשבר האקולוגי.

לפי אוניברסיטת קליפורניה, מנה אחת של סטייק מייצרת 330 גרם של גזי חממה - כמו לנסוע 6 קילומטר במכונית, לעומת 52 גרם שמייצרת מנת עוף, 40 גרם מנת דג, 14 גרם מנת ירקות ו-2 גרם בלבד של גזי חממה שמייצרת מנת עדשים.

עוד לפי המחקר, אימוץ הרגלי תזונה בריאים ומופחתי בשר, מוריד את הסיכון למחלות לב, סרטן וסוכרת ב-20%-40%. בנוסף, הוצאות הבריאות השנתיות בארה"ב צפויות לרדת ב-77-93 מיליארד דולר בשנה וכן פליטת גזי החממה תרד בעד 826 קילו לאדם בשנה. מעבר לתזונה שאיננה מכילה בשר אדום או מעובד, עתידה לחסוך עד 230 מיליארד דולר למערכת הבריאות האמריקאית. לפי מחקר של אוניברסיטת הרווארד, מעבר לתזונה טבעונית יפחית 70% מפליטת גזי החממה של תעשיית המזון.

מחקר נוסף שביצע ד"ר אלון שפון, חוקר בהרווארד ויו"ר הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא, מגלה כי יעילות ההמרה של בשר בקר נמוכה מאוד - על כל 1,000 קלוריות שאוכלת הפרה, נקבל כ-30 קלוריות בסטייק. כלומר, יעילות המרה של 3%. 97% מהאנרגיה אותה מקבלת הפרה, נפלטת בתור זיהום סביבתי. יעילות המרה אנרגטית כל כך גרועה, מעידה על הזיהום הסביבתי הרב שנוצר בתהליך גידול הפרה: צריכת מים, דישון, פליטת גזי חממה וכמובן שטחי קרקע - בהם עוסק הדוח של ה-IPCC. בעוף, ביצים וחלב, הנתון עומד על 15%.

ההמבורגר הטבעוני צובר תאוצה

לאחרונה הכריזה רשת המזון המהיר מקדונלד'ס, על שילוב המבורגר טבעוני בתפריט. היא מצטרפת לברגר קינג ולרשתות רבות אחרות שמצטרפות למהפכה שמתרחשת בעולם; צמיחה מהירה בביקוש למוצרים נטולי בשר, עד כדי כך שחברות הענק ביונד מיט ואימפוסיבל פודס מתקשות להיענות למלאי ההזמנות, כשרק בארה"ב 20 אלף מסעדות מציעות תחליף בשר של שתי היצרניות. לפי נילסן, מעל ל-20% ממשקי הבית בארה"ב רוכשים תחליפי בשר, ובשנה שעברה מכירות התחליפים בסופרמרקטים עמדו על סך 893 מיליון דולר. הרווח הנקי של אותה ביונד מיט, שההמבורגר הצמחי שלה גם נמכר בישראל, קפץ ברבעון הראשון של 2019 ב-215%, ועלה ל-40 מיליון דולר. אימפוסיבול פודס גייסה כסטארט-אפ 500 מיליון דולר, והיא איננה היחידה.

ממפיס, המגדלת בשר מתורבת במעבדות, גייסה 20 מיליון דולר והיא מתכננת לשווק את מוצריה עד 2021. ולאור מצבה הקשה של הדגה בים, כשבתי הגידול נהרסים בשל דייג יתר ודגים רבים נכחדים, ישנם גם מיזמים לחלופות מזון ימי; חברת גודקצ' פודס האמריקאית, שמייצרת טונה, סרטן וקציצות דגים מן הצומח, גייסה כבר 9 מיליון דולר, וזו רשימה חלקית. גם מנכ"ל חברת הענק טייסון פודס, שפועלת בשוק הבשר, מבין כי השינוי מתדפק על הדלתות; "חלבון צמחי הוא שוק שצומח בנקודה הזו מהר ממזון מן החי, וכך זה ימשיך", אמר, בעת שהזרים השקעה של 55 מיליון דולר לביונד מיט, וגם השקיעו על הדרך בחברה הירושלמית Future Meat Technologies.

סין, צרכנית הבשר הגדולה בעולם שצריכת הבשר בה בעלייה בשל התרחבותו המשמעותית של מעמד הביניים, הודיעה ב-2017 על עסקה בסך 300 מיליון דולר לייבוא ​​בשר שגודל במעבדה משלוש חברות ישראליות, כחלק מתוכנית רחבה יותר להפחית את צריכת הבשר במדינה ב-50%. 

"ברמה הלאומית אנחנו מעודדים צריכת מזון מן החי וזה גורם נזק"

המשרד להגנת הסביבה מזהיר שישראל תהפוך בשנת 2050 למדינה הכי צפופה בעולם המערבי. במצב כזה צריך לתכנן מחדש את השימוש בקרקעות ובמשאבים המצומצמים. המדינה צריכה לשמור על שטחים פתוחים ולטפח את החקלאות, בעידן שבו תחרות על משאבי מזון ומים עלולה להיות מאתגרת.

לצד זה, נדרשת חשיבה מחודשת על צריכת מזון מן החי. צריכת הבשר בישראל לא עוצרת. למרות פריחת המסעדות הטבעוניות והתנועה הערה בתחום, חל ב-2108 גידול של 4% בצריכת הבשר של הישראלים. ישראל היא המדינה ה-4 בעולם בצריכת הבשר לנפש, וצריכת הבקר בלבד עומדת על 16.3 קילוגרם בשר לנפש בשנה.

הרכב הצריכה של בשר בקר בישראל עומד על 53% בשר קפוא מיבוא ו-47% בשר בקר טרי, שרובו מיובא היות שהגידול המקומי לא מספק את הביקוש. מחצית מהישראלים מעדיפים בשר טרי וישנה עלייה של 28% בסגמנט הזה. הביקוש הזה אחראי לכך שלישראל מגיעים בכל שנה מאות אלפי בעלי חיים במשלוחים חיים שכרוכים בסבל רב לבעלי החיים.

"כשאנחנו קוראים את הדוח של האו"ם, הדבר הראשון שאנחנו צריכים לעשות הוא לדאוג. ההתנהגות שלנו, כצרכנים, מובילה לזה שאנחנו אוכלים את הכדור, תרתי משמע, ואנחנו עוד נאכל אותה על זה בעצמנו", אומרת ד"ר חגית אולנובסקי, מומחית לניהול סיכוני בריאות וסביבה וממייסדי הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא. "אנחנו מבזבזים משאבים כאילו אין מחר וגורמים לשינוי האקלים, כאילו שאנחנו לא רוצים שלילדים שלנו יהיה טוב כאן. הפתרונות כבר קיימים ואנחנו יודעים בדיוק מה צריך לעשות, רק צריך ליישם".

לפי הדוח, אנחנו צריכים לשנות את הרגלי התזונה שלנו.
"מזון שבריא לאדם גם בריא לסביבה, ולהפך. בוודאי שהכי טוב זה לעבור לטבעונות, לקנות רק תוצרת מקומית ולגדל את המזון בעצמנו כשאפשר - אבל זה לא תמיד ניתן ליישום. הדבר המשמעותי שאפשר לעשות הוא להפחית את צריכת המזון מן החי. כל אחד יכול בקלות להפחית את צריכת הבשר שלו. הסך הכול שלנו יהיה משמעותי בעולם".

מה חלקה של המדינה במשבר?
"ברמה הלאומית, אנחנו עדיין מעודדים צריכת מזון מן החי, וזה גורם נזק גם לבריאות וגם לסביבה. בימי הצנע בשנות ה-50 של המאה שעברה, אכלו 50 גרם בשר למשפחה בשבוע, והיום הנתון המעודכן ביותר לגבי בקר, הודו ועוף ביחד - 82 קילוגרם לאדם לשנה. הטבעונים מקזזים את הפלאו, שאוכלים בשר רב. אנחנו עדיין על ממוצע של יותר מקילוגרם בשר ועוף לאדם בכל שבוע, כשההמלצות בתזונה הים תיכונית נעות בין 300 ל-500 גרם בלבד. אנחנו אוכלים פי 2-3 כמות של בשר ועוף לעומת הכמות המומלצת, ופחות מדי ירקות.

"מועצות הבקר, החלב והלול מתוקצבות גם מכספי המיסים שלנו, כשהמטרה שלהן היא לעודד אותנו לצרוך עוד מוצרים מן החי. לא ברור לי למה המדינה ממשיכה לתמוך בגופים שמעודדים אותנו לתזונה גרועה ופגיעה בסביבה. מה שבאמת צריך לעודד זו צריכת פירות וירקות - אבל מועצת הצמחים, שאחראית על התחום, אינה מתוקצבת באותו אופן, ותקציבי הפרסום של משרדי החקלאות והבריאות לעידוד צריכת ירקות ופירות נמוכים עד כדי גיחוך".

ד"ר חגית אולנובסקי, מומחית לניהול סיכוני בריאות וסביבה / צילום:  האגודה הישראלית לאקולוגיה ומדעי הסביבה

אולנובסקי מוסיפה כי "משרד הבריאות ממליץ על תזונה ים תיכונית, שהיא גם טובה יותר לסביבה. כשההמלצות הוכרזו ב-2017, וכתבו במפורש שאין צורך לאכול מנה בשרית בכל יום, גורמים בעלי אינטרס מסחרי התנפלו על מומחי התזונה במשרד הבריאות, עד שהם שינו את ההמלצה שלהם למשהו מעורפל בסגנון 'להפחית צריכת בשר ועוף'.

"ברמה הלוקאלית, מי שאחראי על התזונה בצהרונים זו הרשות המקומית או משרד החינוך. כבר היום אמור להיות יום אחד בשבוע שהוא צמחוני, ואם זה היה תלוי במשרד הבריאות או בתזונאיות של הרשויות המקומיות - היו לפחות יומיים או שלושה כאלו. אבל ההורים מרגישים שחוסכים עליהם כסף ובהרבה מקומות הם נלחמים ולא מסכימים לוותר אפילו על יום אחד של בשר. אנחנו גורמים נזק לסביבה וגם לבריאות של הילדים שלנו. הלוואי שהדוח של האו"ם ישנה סופסוף את התנהלות משרדי הממשלה". 

עוד כתבות

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

ישלמו 50% מס? נוסח החוק שמדאיג את מנהלי הקרנות האלטרנטיביות

הקרנות האלטרנטיביות לא נכללו ברפורמה להורדת המס על המשקיעות בהייטק, ומחכות להחלטות נפרדות ● גורמים חוששים שמיסוי לא מוסדר עלול להגיע עד 50% על רווחי השותפים הפאסיביים

לא מרוצים: התגובות בטורקיה למפגש של ישראל, יוון וקפריסין

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: איך מסקרים בעולם את הכוונה לסגור את גל"צ, טורקיה לא מרוצה משיתוף הפעולה של ישראל, יוון וקפריסין, ההאקרים האיראנים שהביכו את ישראל, והקבוצה היהודית שמצאה אדם ששלח עשרות מכתבים אנטישמיים ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

בממשלה הצביעו בעד סגירת תחנת הרדיו הצבאית גלי צה"ל. מה צפוי עכשיו?

הממשלה קיבלה החלטה דרמטית לסגירה סופית של גלי צה"ל, וזאת בניגוד לחוות-הדעת של היועמ"שית ● שר הביטחון כ"ץ הורה על הפסקת המיונים לתחנה, שיבוץ מחדש של חייליה וסיום העסקת האזרחים עובדי צה"ל ● במקביל, שורה של גופים הודיעו כי יעתרו לבג"ץ נגד ההחלטה

איל אפרת / צילום: אורן דאי

לאומי מקים מרכז AI ומקדם את ראש החטיבה הטכנולוגיות איל אפרת לתפקיד מפתח

איל אפרת, המכהן כסמנכ"ל בכיר וראש חטיבת הטכנולוגיות של בנק לאומי, ימונה לראש החטיבה הבנקאית של הבנק ויחליף את אייל בן-חיים ● הבנק הודיע היום על סדרה של מינויי בכירים נוספים הנוגעים למשרות בתחומי הטכנולוגיה וה-AI

אלוף במיל' אלי שרביט / צילום: ישראל הדרי

חברה ביטחונית נוספת בדרך לת"א: רפאל רוצה להנפיק חברה בת בשווי של רבע מיליארד שקל

המועמדת להנפקה: חברת ההגנה התת-ימית DSIT אותה רכשה רפאל לפני עשור לפי שווי של 15 מיליון דולר בלבד ● נשיא החברה הוא האלוף במיל' אלי שרביט, מפקד חיל הים לשעבר, שהיה מועמד לתפקיד ראש השב"כ, אך מינויו בוטל

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

שווי של כ־8 מיליארד דולר: יצרנית השבבים שמאתגרת את אנבידה נערכת להנפקה

לפי רויטרס, חברת סריבראס, המפתחת מעבדים למודלים גדולים של בינה מלאכותית ופועלת בשוק שנשלט בידי אנבידיה, נערכת להגשת תשקיף לקראת הנפקה ראשונית בוול סטריט ברבעון השני של 2026 ● הנפקה קודמת שתוכננה ב-2024 ירדה מהפרק בשל השקעת מיעוט של קבוצת G42 מאבו דאבי, אולם זו נעדרת מהתשקיף החדש

אילוסטרציה: Shutterstock

לידיעת בעלי חברות ארנק: ביהמ"ש קובע מתי יחול מס שולי של כ-50% ומתי מס חברות של 23%

רו"ח סיפק שירותים לפירמת ראיית חשבון באמצעות חברה בבעלותו ● ביהמ"ש המחוזי קיבל את ערעורו על קביעת פקיד השומה כי הוא בעל "חברת ארנק", ועל כן יש למסותו במס השולי הגבוה משמעותית ממס החברות ● לפסק הדין יש השלכות על בעלי מקצועות חופשיים הפועלים באמצעות שותפויות וחברות בבעלותם

השינויים שצפויים בענף החיסכון ב־2026 / צילום: Shutterstock

מקופות הגמל למדרגות המס: השינויים שישפיעו על הכסף שלנו ב־2026

תקרת ההפקדה לגמל להשקעה תעלה, "חיסכון לכל ילד" ייצא מהקפאה והפטור ממס על הקצבאות לפנסיה יגדל מעט ● הבשורה הרעה: דמי הניהול בחלק מקרנות הנאמנות עשויים לעלות ● כל מה שצריך לדעת לקראת 2026

עליה בארנונה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בתל אביב, ירושלים ורחובות: אושרו העלאות חריגות בארנונה

לאחר הודעת הממשלה כי גם ב־2026 תוכלנה הרשויות להגיש בקשות חריגות להעלאת ארנונה, מספר עיריות מרכזיות - בהן תל אביב, ירושלים, רחובות, ראשון לציון ורעננה - קיבלו אישור להעלאות בתעריפים

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

S&P 500 ננעל ביום שלישי ברציפות של עליות; הזהב בשיא חדש

המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך והמניה עלתה ● בורסות אירופה ננעלו בירידות ● הבנק המרכזי של סין הותיר ביום שני את הריבית ללא שינוי ● שוק החוב העולמי: כוחות רבים לוחצים לעליית התשואות הארוכות • אלפאבית מודיעה על רכישה תמורת 4.75 מיליארד דולר ● מחירי הקקאו צנחו השנה בשיעור שיא, למה לא מחירי השוקולד? • לקראת 2026 בוול סטריט: הרבה דברים עלולים להשתבש, זו רשימת הסיכונים

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

צים שוב דחתה הצעת רכישה של גליקמן: "מעריכה את החברה בחסר משמעותי"

בד בבד מדווחת חברת התובלה הימית כי קיבלה "הצעות תחרותיות ממספר גורמים אסטרטגיים לרכישת כל מניות החברה, הנבחנות תוך התמקדות בהשאת ערך משמעותי לבעלי המניות" ● יו"ר הוועד של צים: "לא ניתן להעביר את החברה לידיים זרות"

אילוסטרציה: shutterstock

פעם ביום, על בטן ריקה: גלולת ההרזיה שאושרה ב-FDA ותשנה את השוק

התרופה וויגובי של נובו נורדיסק תשווק בארה"ב החל מ-2026 ● יעילות גלולות ההרזיה של שתי היצרניות נמצאה נמוכה מעט מיעילות הזריקות

יו''ר ועדת החוקה ח''כ שמחה רוטמן הבוקר הזה, כאן ב', 30.11.25 / צילום: יונתן בלום

רוטמן מאשים את לפיד שבגללו המחירים עלו בחדות. מה הוא שכח לציין?

טכנית, רוטמן צודק: תחת ממשלת בנט־לפיד נרשמה עליית המחירים השנתית הגבוהה בעשור האחרון ● אבל באותה שנה קרה משהו ששם את הכול בהקשר שונה לגמרי ● המשרוקית של גלובס

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

קיצוץ בביטוח המשלים של קופות החולים: אילו טיפולים ייצאו?

במשרד הבריאות הורו לקופות החולים להוציא מהשב"ן החזרים לנשים בלידה, כמו דולה, ייעוץ שינה לתינוק, וכן עזרה לילדים עם קשיים התפתחותיים שנעזרים ברכיבה, שחייה או ספורט טיפולי ● בין ההתנגדויות: "הטיפולים המשלימים עוזרים יותר מהתרופות"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר האוצר רוצה להטיל מס רווחי יתר של 15% על הבנקים - גבוה מהמלצת הוועדה

המס צפוי להכניס לקופת המדינה 1.13 מיליארד שקל בשנה הקרובה, ולטפס ל-1.5 מיליארד שקל מדי שנה עד לסוף העשור ● איגוד הבנקים בתגובה: "בניגוד לעמדת הצוות המקצועי שהוא עצמו מינה, שר האוצר קיבל החלטה שרירותית ללא כל היגיון כלכלי ובניגוד לאינטרס הציבורי"

מימין: אבי אורטל, אר פי אופטיקל; ריצ'י הנטר, מחלבות גד; חיים דנון, UMI; ארז דהבני, בלדי / איור: גיל ג'יבלי

מאטליז בשוק הכרמל לשווי של מיליארדים: ההנפקות הגדולות של 2025

התשואות הגבוהות שהניבו הנפקות ראשוניות בבורסה השנה, יצרו הון לבעלי מניות מרכזיים באותן חברות ● ארז דהבני חולש על מניות בלדי ב־1.3 מיליארד שקל, ואילו קרן מנור אוורגרין מחזיקה מניות אר פי אופטיקל ב־465 מיליון שקל ● וכמה הרוויח מייסד מחלבות גד, עזרא כהן

בניין גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

הממשלה אישרה פה-אחד את ההצעה לסגירת גלי צה"ל

השרים אישרו היום את החלטת שר הביטחון ישראל כ"ץ, לפיה שידורי גלי צה"ל יופסקו עד 1 במרץ 2026 ● ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדת היועמ"שית, שקבעה כי ההחלטה אינה חוקית ● מיד לאחר פרסום ההחלטה הוגשו לבג"ץ מספר עתירות בנושא ● כ"ץ הנחה להתחיל בשיבוץ מחדש של חיילי התחנה - "תוך מתן עדיפות לתפקידי לוחמה"

סניף של מסעדת ''נונו מימי'' / צילום: ליאור ממון

בדרך להנפקה? שתי קבוצות מסעדות מושכות את המוסדיים, למרות הסיכונים בענף

למרות הסיכונים המיוחסים לעסקי המסעדנות, השקעות שביצעו מוסדיים ובעלי הון ברשתות "נונו מימי" ו"קיסו" מעידות על עניין גובר בתחום ● גורם בשוק: "הכול זה ניהול, וכשיש הנהלה איכותית, הביזנס דופק כמו שצריך, והתוצאות יפות" ● וגם: איזה רווח נדרש כדי להנפיק?

מרחב דרום הר חברון / צילום: אגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון

5 ישראלים נעצרו ע"י המשטרה, הפלסטינים מדווחים: "נכנסו לבית בכפר בדרום הר חברון, שחטו 3 כבשים ופצעו תושבים"

במערכת הביטחון העלו חשש, ההבנה: "חבית הנפץ" מול איראן עלולה להתלקח מחדש ● אלי פלדשטיין: "אחרי 7.10 המשימה הייתה למחוק את מושג האחריות סביב רה"מ" ●  איזנקוט מאשים: "נתניהו, אתה לא ראוי להוביל את המדינה. ישראל חייבת ללכת לבחירות ולנקות את קודש הקודשים ● דיווחים שוטפים

רכב ותחבורה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הנאמנות למותג? איך 70 דגמים חדשים שינו את הכללים בשוק הרכב

עשרות דגמים התווספו לשוק הרכב הישראלי ב־2025, במיוחד של מותגים סינים ● ההיצע הרחב מספק שלל אפשרויות לצרכנים שמחפשים תמורה לכסף, ומוותרים על נאמנות למותגים הוותיקים ●"השוק הפך לטרנדי, כל מותג חדש ומרשים מייצר נהירה קצרה", אומרים בענף