גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"השקעה בחברות בריטיות בעייתית כל עוד עתיד הברקזיט לא ברור"

אזאד זנגנה, אסטרטג חברת ניהול הההשקעות הגדולה בבריטניה, מנתח בראיון ל"גלובס" את מצב הכלכלה הבריטית לנוכח היחלשות המטבע המקומי והיעדר ההכרעה על פרישה מהאיחוד • לדבריו, פרישה חד-צדדית מיידית תוביל לצניחה נוספת של הפאונד: "אין רפורמות, אין יוזמות, אין תוכניות גדולות. הכול תקוע בגלל הברקזיט"

הלירה שטרלינג נסחרה ביום שישי האחרון תמורת 1.20 דולרים של ארה"ב, שפל של 34 שנה. שנתיים וחודשיים חלפו מאז הצביע העם הבריטי ברוב דחוק בעד פרישה מהאיחוד האירופי והכניס את בריטניה למנהרה אפלה שסופה אינו נראה באופק. "כבר כמעט שלוש שנים, עוד לפני משאל העם, הממשלה בבריטניה שקועה כולה בנושא אחד בלבד", אומר בראיון ל"גלובס" אזאד זנגנה, אסטרטג בכיר בשרודרס, חברת ניהול הההשקעות הגדולה בבריטניה. "אין רפורמות, אין יוזמות ואין תוכניות גדולות. הכול תקוע בגלל הברקזיט".

הטוויסט האחרון בעלילה אירע בחודש שעבר, כשבוריס ג'ונסון החליף את תרזה מיי בתפקיד מנהיג המפלגה השמרנית. זהו האיש המצהיר כי אינו חושש מפרישה חד-צדדית של בריטניה, מה שמכונה "נו־דיל ברקזיט", כבר באוקטובר הקרוב, בתום הארכה האחרונה שהעניק האיחוד האירופי למו"מ לגיבוש הסכם.

זנגנה אינו מאמין שג'ונסון באמת רוצה נו-דיל, "כי הכאוס שייווצר יפגע בו פוליטית". התוצאה המיידית של פרישה חד-צדדית לדעת זנגנה תהיה צניחה נוספת של הפאונד עד לשער של 1.11 מול הדולר. אבל הנזק העיקרי ייגרם לסחר. "אם נצא מהשוק המשותף ללא הסכם סחר, זה אומר שסחורות בריטיות יעוכבו במכס בכניסה ליבשת ולהפך. זה אומר עוד זמן ועוד עלויות ומי שיספגו אותם הם היצואנים. יותר ממחצית מהיצוא הבריטי הוא לאירופה ובאזורים חקלאיים זה מגיע ל-80% ויותר".

איזה הישג ג'ונסון יכול להביא שיאפשר לו למכור את ההסכם לבריטים?
"שאלה טובה. יש בעצם ארבעה חלקים להסכם, אבל רק חלק אחד מהם מאיים לפוצץ את כל העסקה - וזו השאלה האירית. מה יהיה ההסדר בין צפון אירלנד, שהיא חלק מבריטניה, ובין יתר האי השייך לרפובליקה של אירלנד - זה משהו שאף אחד לא הקדיש לו מחשבה לפני משאל העם. מה שברור הוא שבריטניה לא תציב שום גבול בין צפון-אירלנד לאירלנד מיוזמתה, אבל האיחוד יחייב אותה להקים גבול כזה, אם לא יהיה הסכם.

"האיחוד האירופי העלה הצעת פשרה להכריז על צפון אירלנד 'אזור כלכלי מיוחד' - זו הצעה נהדרת עבור הכלכלה של צפון אירלנד. הבעיה שהמפלגה השלטת בצפון אירלנד חוששת שפשרה כזו תיצור איחוד פוליטי דה-פקטו של צפון אירלנד עם הרפובליקה האירית. המפלגה הזו מחזיקה היום את הקואליציה של ג'ונסון שנשענת על רוב של חבר פרלמנט אחד בלבד, כך שלג'ונסון אין אפשרות להתפשר".

אז מה הממשלה הבריטית יכולה לעשות?
"הממשלה מנסה למצוא פתרון טכנולוגי, שייצור למעשה גבול ללא סממנים פיזיים. אבל אין באמת אפשרות ליצור גבול ללא גבולות. למעשה לג'ונסון אין רוב לשום מהלך - לא של ברקזיט עם הסכם ולא של ברקזיט ללא הסכם, כי יש בין 30 ל-60 חברי פרלמנט שמרנים שמתנגדים לנו־דיל ברקזיט".

זה אומר הקדמת הבחירות?
"כנראה. הבחירות הבאות אמורות להיות רק ב-2023, אבל ייתכן שיוקדמו. מה שמעניין הוא לראות כיצד החלוקה המפלגתית משתנה בהתאם לקו החדש, והוא היחס לברקזיט. נייג'ל פאראג', שהוביל את הקמפיין בעד הברקזיט בראש מפלגת ימין קיצוני שלא עברה את אחוז החסימה הקים עכשיו מפלגה חדשה, בשם מפלגת הברקזיט, שכבר מקבלת בסקרים 20% תמיכה. מצד שני, המפלגה הליברלית (Lib-Dem) קפצה בסקרים מ־8% ל־20%-18% כי הם היחידים שהתחייבו לעצור את הברקזיט. הלייבור גמגם והשמרנים גמגמו ולציבור נמאס מכל המחלוקות הפנים־מפלגתיות האלה".

בוריס ג’ונסון. מעולם לא היה תומך ברקזיט אדוק / צילום: רויטרס

"הבריטים 'אכלו את החסכונות'"

הצל הגובר של פרישה חד-צדדית בא דווקא על רקע מצב שברירי של הכלכלה הבריטית. "מצד אחד ראינו השנה גידול משמעותי בשכר, שבפעם הראשונה היה מהיר יותר מקצב עליית המחירים", אומר זנגנה. "העלייה ביוקר המחיה נבלמה, אבל מצד שני שיעורי החיסכון של משקי הבית ירדו לרמות שפל היסטוריות, מה שאומר שהבריטים נאלצו 'לאכול את החסכונות' כדי לשמור על רמת החיים שלהם, ומכאן ולהבא, אם השכר לא ימשיך לעלות, הצרכנים ישקעו בחובות".

מה לגבי האי שוויון?
"דווקא בנושא הזה ראינו שיפור וצמצום פערים, בזכות הגדלת מענקי מס הכנסה שלילי והעלאת שכר המינימום. זה כמובן ישתנה אם הממשלה החדשה תעמוד בהבטחתה להוריד את מדרגת מס ההכנסה הגבוהה ביותר מ-45% ל-40%.
במאמר שפרסם לאחרונה ב"פייננשל טיימס" הסביר זנגנה כי השפל בשער הליש"ט לא סייע עד כה לכלכלה הבריטית. "היצואנים הבריטים הגדולים הם יצרנים שמשולבים בשרשראות הערך באירופה", הוא מסביר, "ומעבר לכך הם מייצרים מוצרים שירידת ערך הפאונד לא מגדילה את המכירות שלהם, כמו תרופות".

אבל מצד שני הפאונד החלש מושך בוודאי הרבה השקעות זרות ישירות בכלכלה הבריטית.
"נכון, אבל לא זה קורה בהיקפים שמחוללים שינוי של ממש בכלכלה. יש כמובן תמריץ להשקיע בנכסים לא סחירים כמו נדל"ן, אבל השקעה בחברה בריטית שמייצאת לאירופה עלולה להיות בעייתית כל עוד לא ברור מה קורה עם הברקזיט, כך שהיתרון היחסי של חולשת המטבע מנוצל באופן חלקי ביותר. הרבה מאוד אנשים יושבים על הגדר".

מה לגבי תיירות לבריטניה? אני מניח שלא רק ישראלים נוהרים לעשות שופינג בלונדון.
"הנתונים על התיירות הנכנסת לא מצביעים על עלייה בתיירות. אירופאים רבים חשים לא נוח לנסוע לבריטניה בגלל האווירה הציבורית. היו מקרים בודדים של תקיפות של אזרחי מדינות מזרח אירופיות - אלה היו כמובן אירועים מאוד יוצאי דופן וחריגים, אבל הם לא עזרו להרגיע את החששות. מה שכן, אנחנו רואים גידול בתיירות מאסיה ומארה"ב".

לונדון שומרת על הבכורה כמרכז פיננסי

החששות מהברקזיט היו כנראה מוגזמים (או לכל הפחות מוקדמים) בהיבט מרכזי אחד: שנתיים אחרי קבלת ההחלטה לונדון שמרה על מעמד הבכורה שלה כמרכז הפיננסי העולמי הגדול ביותר בין אמריקה לאסיה ולא נראה כי פרנקפורט או פריז עומדות לרשת אותה. גם תרחישי ההגירה ההמונית מלונדון ליבשת של רבבות בנקאים וסתם שכירים בשוק ההון לא התממשו בינתיים. גלי הפיטורים שנרשמו לאחרונה במוסדות כמו דויטשה בנק לא היו קשורים לברקזיט אלא לבעיות הפנימיות באותם בנקים. "צריך להבדיל בין סקטורים שיותר חשופים לאירופה וסקטורים שפחות", מסביר זנגנה. "עיקר החשיפה היא של בורסות ומסלקות שייאלצו לעבור ליבשת, וגם של בנקים להשקעות שיש להם פעילות הנפקות נרחבת. מה שלא זז אלה ענפים שקשורים לניהול עושר. קרנות גידור, בתי השקעות, מנהלי תיקים, כל הגופים האלה יכולים להמשיך ולשבת בלונדון ממש כמו שגופי ההשקעה היפנים הגדולים נותנים שירות ללקוחות שלהם באירופה באמצעות סניפים".

ומה לגבי הגירה?
"אני אישית מכיר הרבה אנשים בעלי אזרחות אירופית שעזבו בגלל חוסר הוודאות לגבי הסטטוס האישי שלהם. החשש הגדול שלהם היה שבמקרה של נו־דיל ברקזיט הם לא יוכלו להישאר בבריטניה, ורק לפני שנה הובטח להם שגם במקרה כזה הם לא יגורשו. חוץ מזה, ראינו שמחירי הדירות בלונדון ירדו השנה ב-4.4% כשבשאר המדינה המחירים שמרו על יציבות. הירידות היו חדות יותר בפלח הדירות היקרות ביותר, אלה שמחירן מעל מיליון ליש"ט". 

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון