גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכבשה השחורה של באפט: המשקיע האגדי מופסד כבר 1.7 מיליארד שקל על השקעתו בטבע

מתאדה והולכת: מניית טבע צנחה שוב אתמול והשלימה ירידה של 90% מהשיא, לשווי חברה של כ-7 מיליארד דולר בלבד, המציב אותה במקום החמישי בשווי בין החברות הישראליות בוול סטריט ● תשואת האג"ח של טבע עלתה לעד 10%

וורן באפט / צילום: קווין למרקו, רויטרס
וורן באפט / צילום: קווין למרקו, רויטרס

מניית טבע   צנחה אתמול בבורסת ניו יורק ב-10.5% לשפל נוסף, כשנסחרה במחיר של 6.3 דולרים, המשקף לחברת התרופות הישראלית שווי שוק של 7.16 מיליארד דולר.

מדובר בירידה של 90% מהשיא שרשמה המניה ב-2015. שווי זה מציב את טבע במקום החמישי בין החברות הישראליות בוול סטריט, אחרי צ'ק פוינט, נייס, אמדוקס ונובוקיור - חברת מכשור רפואי מחיפה, שנסחרת בשווי של 8.5 מיליארד דולר, לאחר שזינקה ביותר מ-130% בשנה האחרונה. במקביל, נרשמו ירידות גם באג"ח של טבע, והן נסחרות בתשואה של עד 10%. 

מי שציפה כי הדיווח של חברת ההשקעות ברקשייר הת'וואיי, בראשותו של המיליארדר וורן באפט, בנוגע להחזקות בטבע יחזיר מעט אופטימיות לתמונה - התבדה. לפי דיווח של ברקשייר הת'וואיי מהלילה האחרון, החברה נותרה ללא שינוי עם החזקה של כ-43.2 מיליון מניות טבע - כלומר, כ-4% מהון המניות של חברת התרופות. שווי ההחזקה כיום כ-272 מיליון דולר.

ההחלטה לא היתה של באפט

ברקשייר הת'וואיי נהפכה לבעלת מניות בטבע ברבעון הרביעי של 2017, בתקופה שבה קאר שולץ נכנס לתפקיד מנכ"ל טבע והציג את תוכנית ההתייעלות הנרחבת לחברה. במהלך שני הרבעונים הראשונים של 2018 הגדילה ברקשייר הת'וואיי את החזקותיה בטבע.

כשנודע לראשונה על כך שהחברה של באפט רכשה מניות טבע, שוק ההון הגיב בהתלהבות ומניית טבע זינקה. ואולם כעבור זמן קצר באפט צינן את ההתלהבות, כשסיפר בראיון לרשת CNBC האמריקאית שההחלטה להשקיע בטבע לא הייתה שלו, אלא של אחד מסגניו בחברה, והם גם אלה שיחליטו אם למכור אותה בהמשך. אלא שגם לאחר מכן, מניית טבע הגיבה בעליות, כשנודע שההחזקות של ברקשייר הת'וואיי הוכפלו.

ברקשייר הת'וואיי אינה מחויבת לפרסם את המחירים שבהם רכשה את מניות טבע, אבל אם נניח כי רכשה אותן במחיר הממוצע בכל רבעון שבו רכשה מניות - כלומר, 15-20.8 דולר למניה - הרי שהיא הוציאה עד כה כ-756 מיליון דולר על בניית הפוזיציה בטבע. המשמעות היא שבמחיר הנוכחי של מניית טבע, ברקשייר הת'וואיי רושמת הפסד "על הנייר" של יותר מ-480 מיליון דולר על השקעתה בטבע - כלומר, הפסד של כ-1.7 מיליארד שקל.

לעומת ברקשייר הת'וואיי, ממשיכה בעלת המניות הגדולה בטבע, חברת ההשקעות האמריקאית Capital Research, להאמין בחברה הישראלית. במהלך הרבעון השני היא רכשה כ-2.7 מיליון מניות נוספות של טבע, בהשקעה מוערכת של 32.6 מיליון דולר. בסיומו של הרבעון החזיקה קפיטל ריסרץ' בכ-131 מיליון מניות טבע -כ-12% מההון של טבע - בשווי נוכחי של 825 מיליון דולר.

דירוג החוב נותר ללא שינוי

הנפילה במניית טבע אתמול הגיעה על רקע שני גורמים: סוכנות הדירוג מודי'ס אמנם הותירה את דירוג החוב של טבע ללא שינוי על Ba2, אבל שינתה את אופק הדירוג ל"שלילי". במקביל, פורסם מכתב שנשלח לטבע משני נבחרי ציבור בארה"ב - חבר הקונגרס אלייז'ה קמינגס והסנאטור ברני סנדרס - שדורשים ממנה להעביר מסמכים בנוגע לחקירה של תיאום מחירי הגנריקה.

במודי'ס כתבו כי האופק השלילי לדירוג טבע משקף את הדאגות מהמינוף הגבוה הקבוע של החברה והצרכים הגדולים שלה בתחום המימון מחדש, על רקע החשיפה המוגברת שלה להליכים המשפטיים בנוגע למשככי הכאבים האופיואידיים. האופק השלילי לדירוג משקף גם את "הכרית" המינימלית שיש לטבע במקרה של כל התפתחות שלילית בביצועים, שתוביל לעיכוב בהורדת המינוף.

"לטבע יש חוב גדול, שיגיע לפירעון בשנים הקרובות, כולל יותר מ-2 מיליארד דולר בסוף 2020. בהתבסס על תחזיות מודי'ס לתזרים המזומנים, סוכנות הדירוג מאמינה כי לטבע יש את הנזילות הנדרשת לשלם עבור החוב שייפרע ב-2020. עם זאת, החוב שיגיע לפירעון ידרוש חלק גדול מהמזומן והתזרים של טבע ב-18 החודשים הבאים. טבע לא תייצר את הסכום הנדרש לשלם את החוב ב-2021, כ-4.2 מיליארד דולר, וכישלון בהשגת מימון מחדש ילחץ על דירוג החוב של טבע. החשיפה של החברה להליכים המשפטיים בתחום האופיואידיים נותרת דאגה מרכזית ומייצרת סיכון ליכולת לגייס חוב למימון מחדש, בריביות אטרקטיביות", נכתב בהודעת מודי'ס.

להערכתם, העלויות הנוגעות להליך המשפטי עלולות לעכב את הורדת המינוף של טבע. בשלב זה, הם לא יודעים להעריך את היקף החשיפה ואת התזמון, ומזכירים כי טבע הפרישה 646 מיליון דולר בהקשר זה בדוחות הכספיים לרבעון השני.

מכתב מברני סנדרס לקאר שולץ

בתוך כך, במכתב ששלחו נבחרי הציבור האמריקאים לטבע, הם מזכירים כי בשנת 2014 הם התחילו בחקירה בנוגע להעלאות מחירי תרופות גנריות בארה"ב, וכחלק מהחקירה נשלחו לטבע ולחברות נוספות בקשות להעביר אליהם מסמכם שונים.

הבקשות לטבע כללו מסמכים בנוגע להעלאת מחירים של שני מוצרים גנריים - אחד לטיפול במיגרנה והשני בכולסטרול גבוה - שמחיריהם עלו ב-736% וב-573%, בהתאמה, רק בחודשים שבין אוקטובר 2013 לאפריל 2014. "החברה שלך מעולם לא העבירה אף מסמך בתגובה לבקשתנו, למרות בקשות חוזרות ונשנות ודיונים עם היועץ המשפטי של טבע", כתבו חבר הקונגרס קמינגס והסנאטור סנדרס במכתב הממוען למנכ"ל טבע, קאר שולץ.

במכתב מוזכרת התביעה שהוגשה במאי נגד טבע וחברות אחרות, בגין תיאום המחירים בגנריקה בארה"ב. לפי התביעה, החברות תיאמו את העלאות המחירים במוצרים שחלקם נכללו בחקירת הסנאט. "בכירי טבע היו לכאורה שחקני מפתח בקנוניה", כותבים השניים לשולץ, ומזכירים כי "התחמקות מחקירת קונגרס, כולל מניעת העברת מסמכים או הסתרתם, היא הפרה של חוק פדרלי".

סנדרס וקמינגס דורשים במכתבם מטבע שוב להעביר את המסמכים שנדרשו ממנה, שלדבריהם, הם קריטיים לחקירה. בין השאר, המסמכים הנדרשים בגין שתי התרופות הם דיווחים עם הרווחיות הגולמית מהתרופות, ההוצאות על מכירות התרופות והוצאות חומרי הגלם, מחירי התרופות במדינות אחרות וזהות המנהלים שהיו אחראים על קביעת התמחור באותה תקופה. הדרישה מטבע היא להעביר את המסמכים עד ל-28 באוגוסט. 

עוד כתבות

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

התוצאה מפתיעה: איזה בית חולים מוביל בשביעות-הרצון של המטופלים?

למרות העומסים, התפוסה החריגה והמצב הביטחוני הקשה בדרום, בית החולים סורוקה מוביל את סקר חוויית המטופל של משרד הבריאות עם 85% שביעות-רצון - הציון הגבוה ביותר מבין בתי החולים הגדולים ● המנצח של הסקר כולו הוא בית החולים לניאדו, עם שיעור שביעות-רצון של 88% ● וגם: אילו בתי חולים נמצאים בתחתית הרשימה?

חיסכון פנסיוני / אילוסטרציה: Shutterstock, Elle Aon

העליון: אין להחיל על שכירים הטבת מס שהוענקה לעצמאים בהפקדה לחיסכון פנסיוני

בית המשפט העליון ביטל את החלטת המחוזי, שאישר תובענה ייצוגית בהיקף 664 מיליון שקל נגד רשות המסים, בטענה כי גבתה מס ביתר משכירים המפקידים כספים לפנסיה

סמ''ר איתי חן ז''ל / צילום: דובר צה''ל

משרד רה"מ וצה"ל: זוהתה גופתו של החטוף החלל סמ"ר איתי חן ז"ל

הערכה בישראל: ניתן יהיה להחזיר את כל החטופים החללים ● הבית הלבן: טראמפ ייפגש עם נשיא סוריה אחמד א-שרע ביום שני ● דיווח בעיתון המזוהה עם חיזבאללה: נשיא לבנון ז'וזף עאון קיבל מסרים של אי-שביעות-רצון מהאמריקאים לגבי בקשתו שצבא לבנון יתעמת עם צה"ל ● עדכונים שוטפים

נתב''ג / צילום: Reuters, Nir Keidar

מחירי הטיסות הקצרות ירדו, והרחוקות התייקרו: כמה עולה כרטיס טיסה בנובמבר?

עם פתיחת עונת החורף בתעופה, ולאחר תקופה ארוכה של פעילות מצומצמת, כ-50 חברות תעופה כבר חזרו לפעול מישראל ● הדבר השפיע על מחירי הטיסות ליעדי אירופה, שירדו בעשרות אחוזים, אמנם ביעדים מרוחקים נרשמו עליות חדות

זוהרן ממדאני / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

בטכניון מגיבים לאיום של ממדאני: "מצפים להמשיך לעבוד יחד"

זוהרן ממדאני, הזוכה הטרי בבחירות לראשות עיריית ניו יורק, קרא בעבר להחרים את הקמפוס האקדמי המשותף לאוניברסיטת קורנל ולטכניון הישראלי באי רוזוולט, וציין כי אם ייבחר לראשות העיר, יבצע הערכה מחדש לשותפות של קורנל עם האקדמיה הישראלית ● כיצד הגיבו היום בטכניון לבחירתו?

מירי רגב ובצלאל סמוטריץ' / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

סמוטריץ' מקדם הפרטת הרכבת. גורם במשרד התחבורה תוקף: "מנסה לקושש קולות"

משרד האוצר מבקש לפתוח את קווי הרכבת לתחרות מצד מפעילים פרטיים - מהלך שיסמן את תחילת הפרטתה של רכבת ישראל ● במשרד התחבורה צפויים להתנגד בתוקף מחשש לפגיעה בשירות ולפיטורי עובדים

בית ההסתדרות הציונית בתל אביב / צילום: Shutterstock, Vered Barequet

פרשת השחיתות בהסתדרות חושפת: אימפריה של מיליארדים בנדל"ן ובפיננסים

החקירה נגד בכירים בהסתדרות ממחישה את היקף ההשפעה הכלכלית שיש לגוף הוותיק ● לצד תקציבים של יותר ממיליארד שקל בשנה, להסתדרות יש נכסים בתחום הנדל"ן, החינוך, הפיננסים והתרבות - שחלקם עדיין לא חשופים לציבור

הבנקים מסתערים על חברות הנדל''ן / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

חמש עסקאות ענק: בבנקים מאמינים שהתחום הזה יעשה קאמבק ובגדול

הודעת בנק לאומי על רכישת 10% מחברת הנדל"ן יוסי אברהמי מתווספת להשקעות דומות בשנים האחרונות, ומאותתת כי גם בבנקים בחרו כיוון מוגדר להשקעה ● כ־400 מיליון שקל הושקעו רק השנה, ולפי המומחים "זה לא הסוף"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת תל אביב ננעלה בעליות; טבע זינקה ב-17% והפכה לחברה השנייה בשוויה בבורסה

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.1% ●  טבע זינקה לאחר שהיכתה את התחזיות לרבעון השלישי, והעלתה תחזיות ל-2025 ●  נובה, קמטק וטאואר עם ירידות של 2%-3%, על רקע הירידות במניות הטכנולוגיה ברחבי העולם ● אורביט מזנקת בכ-13%, לאחר שדווח כי היא צפויה להתמזג עם חברה ביטחונית אמריקאית ● וול סטריט ננעלה בירידות חדות אמש, בין היתר, על רקע חששות מפני הערכות שווי קיצוניות ואזהרות של מנכ"לים בכירים בוול סטריט מפני תיקון קרוב בשווקים

זוהרן ממדאני נושא את נאום הזכייה שלו / צילום: ap, Yuki Iwamura

בוול סטריט נערכים: איך יראו יחסי העבודה עם ממדאני?

דמויות מובילות בעולם הפיננסי הוציאו מיליונים כדי לקדם מועמדים אחרים במרוץ לראשות עיריית ניו יורק – אך התושבים בחרו דווקא במועמד הדמוקרטי זוהרן ממדאני ● כעת וול סטריט נערכת לעידן של אי-ודאות מול ראש העיר החדש

גיוס הון לחברות הייטק / צילום: Shutterstock, Pushish Images

הדוח שחושף: קצב גיוסי ההון בישראל עדיין לא מדביק את העולם

חברות בינה מלאכותית הן הכוח המשמעותי ביותר בחזית ההשקעות בישראל, אך שיעור ההשקעות בהן עדיין נמוך ביחס למגמות העולמיות - כך לפי דוח חדש למחצית הראשונה של 2025 של מכון המחקר RISE Israel בשיתוף חברת המידע IVC ● לצד ההתחזקות של הבינה המלאכותית, הסייבר ממשיך להוות מנוע צמיחה מרכזי

מערכת תקשורת לוויינית מסוג OceanTRx4 Mil של אורביט / צילום: אורביט

אקזיט לקרן פימי: אורביט נמכרת תמורת 356 מיליון דולר

אורביט, ספקית מערכות התקשורת לתחום הביטחוני, תתמזג לחברת קראטוס דיפנס האמריקאית תמורת 356.3 מיליון דולר (1.17 מיליארד שקל) ● המחיר משקף פרמייה של 21% על מחיר מניית אורביט בת"א ● המרוויחה הגדולה הצפויה היא קרן פימי של ישי דוידי, המחזיקה בכ-22.4% מהמניות

סניף של רשת אושר עד / צילום: יח''צ

אושר עד החלה למכור אייפונים במחיר אטרקטיבי, אבל יש גם חסרונות

ההחלטה של רשת אושר עד למכור אייפונים במחירים זולים במיוחד עוררה סערה ברשתות החברתיות ● מה עומד מאחורי המהלך, עד מתי תימשך המכירה, והאם המתחרים מודאגים?

אמבולנס של הצלב האדום ברצועת עזה

חלל חטוף נוסף הועבר לישראל, הודעה תימסר למשפחה לאחר הזיהוי

צה"ל מכחיש את הדיווחים: "אין בידינו מידע הקובע שגופתו של הדר גולדין נמצאת במנהרה שבה נמצאים מחבלי חמאס" ● הצעת ממשל טראמפ לפתרון משבר המחבלים במנהרות ברפיח: המחבלים ייכנעו וימסרו את נשקם לגורם שלישי ● חמאס: נשיב חלל חטוף הערב בשעה 21:00 ●  חוסל המחבל זיד זכי עבד אל-האדי - שהחזיק ב-6 חטופים ישראלים ● החטוף החלל סמ"ר איתי חן ז"ל הושב הלילה לישראל ● עדכונים שוטפים

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

המדינה האסיאתית שתרכוש מאלביט מל"טים חדשים מדגם הרמס 900

סינגפור תרכוש מאלביט מל"טים מדגם הרמס 900, שיחליפו את הדגם הקודם שנרכש על־ידה לפני כשני עשורים ● "על בסיס הערכות יסודיות, נמצא כי הרמס 900 עונה בצורה המיטבית על צורכי חיל האוויר", נמסר מהמדינה האסיאתית

דלהי. אחד היעדים המבוקשים ביותר בקרב ישראלים / צילום: Shutterstock

הטיסות הישירות להודו חוזרות, אבל הדרך להורדת מחירים עוברת בעומאן

אייר אינדיה הודיעה כי תחזיר את קו תל אביב־דלהי בינואר הקרוב עם חמש טיסות שבועיות ● המחירים כפולים בהשוואה לכרטיסים שמכרה לפני הפסקת פעילותה בארץ ● הצטרפות ארקיע לתחרות על הקו עשויה לעזור למחירים - אך זו ממתינה לאישור המסלול המקוצר מעל עומאן

מייסדי וויז. מימין: רועי רזניק, עמי לוטבק, אסף רפפורט, וינון קוסטיקה / צילום: אבישג שאר ישוב

האקזיט הגדול בתולדות ישראל עולה שלב: עסקת גוגל־וויז קיבלה אור ירוק בארה"ב. התחנה הבאה: אירופה

עסקת הענק בסכום של 32 מיליארד דולר עברה ציון דרך משמעותי עם אישורה על ידי הרגולטור האמריקאי ● אלא שהאישור הוא רק שלב ראשון בדרך להשלמתה, והיא תצטרך לעמוד בדרישות מחמירות של רשויות בעולם, בראשן אירופה, עליהן העסקה משפיעה בתחום הענן ● וגם: כמה צפויה ישראל להרוויח מהרווח של המייסדים?

מנכ''ל פייבר מיכה קאופמן, מנכ''לי למונייד דניאל שרייבר ושי ויניגר, ומנכ''ל טאבולה אדם סינגולדה / צילום: יואב הורנונג, בן קלמר, יח''צ

פייבר, למונייד וטאבולה: איך היו הדוחות של הישראליות בוול סטריט?

פייבר, המפתחת זירת מסחר לחיבור בין פרילנסרים למעסיקים, צמחה ב-23% ברווח ● למונייד עקפה את התחזיות ברבעון השלישי ומעלה את תחזית ההכנסות וה-EBITDA ● טאבולה ממשיכה ברכישה עצמית אגרסיבית של מניות

נשיא טורקיה ארדואן / צילום: ap, Richard Drew

מסלול עוקף ישראל: המהלך של ארדואן להקמת מסדרון יבשתי למפרץ

שר המסחר הטורקי הצהיר על פתיחת המסדרון היבשתי למפרץ דרך סוריה וירדן כבר בשנה הבאה ● במקביל, אנקרה פועלת לחדש את מסילת הרכבת החיג'אזית ולהוציא לפועל את "דרך הפיתוח", בניסיון להפוך למוקד הובלה אזורי מול יוזמות הסחר של הודו וישראל

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך, עמית גל, הממונה על שוק ההון ובצלאל סמוטריץ שר האוצר / צילומים: יוסי כהן, מארק ניימן(לע''מ), עמית שאבי(ידיעות אחרונות). עיבוד: טלי בוגדנובסקי

פשרה בנוגע לקופות הגמל להשקעה: המהפכה בתחום החיסכון מתקרבת לחקיקה

במשרד האוצר הציגו את העקרונות המנחים לתקציב 2026, וביניהם קידום רפורמה מקיפה בעולמות החיסכון ● קופות גמל, פוליסות חיסכון וקרנות נאמנות ינוהלו תחת פלטרפורמה אחת, תוך השוואת תנאי המיסוי השונים ● עד כה ברשות שוק ההון התנגדו נחרצות, וכעת מסתמנת פשרה שתאפשר לעבור לשלב החקיקה ● מי יוכל לשווק את המוצרים, והאם גם הבנקים בתמונה?