גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההצלחה של מונדיאל הנשים מעניקה רוח גבית למאבק נגד האפליה התקציבית

גביע העולם בכדורגל נשים רק הסתיים, וכבר מיהרה פיפ"א להכריז כי תכפיל את הפרסים בטורניר הבא בעוד ארבע שנים • אלא שהפער מהגברים עדיין עצום, ובארה"ב, אלופת העולם, המאבק לשוויון מגיע לביהמ"ש • וגם: מי מבקש להחזיר את הגלגל לאחור בענף השוויוני היחיד - הטניס

נבחרות ארה”ב בכדורגל / צילום: shutterstock
נבחרות ארה”ב בכדורגל / צילום: shutterstock

ג'יאני אינפנטינו, נשיא פיפ"א, התאחדות הכדורגל העולמית, הכריז לאחרונה כי פיפ"א תגדיל את סכום הפרסים שתחלק לנבחרות המשתתפות במונדיאל הנשים ב-2023 ל-60 מיליון דולר, והוסיף כי "יש אפשרות שהסכום אף יגדל". מדובר בסכום כפול מזה שחולק במונדיאל הקיץ בצרפת והמשך ברור של המגמה להעלאת סכומי הפרסים לנשים בספורט.

למה לפיפ"א היה חשוב להכריז על כך כבר עכשיו, ארבע שנים לפני מונדיאל הנשים הבא? בעיקר בגלל לחץ הולך וגובר, שמגיע כמעט מכל כיוון אפשרי, לצמצם את אפליית הנשים בתקציבי הספורט. הלחץ הזה הגיע לשיא במונדיאל הנשים שהתקיים לפני חודש בצרפת ונמשך גם כעת, גם בישראל.

בסיום גמר המונדיאל בחודש שעבר שבו ניצחה ארה"ב את הולנד, 37 אלף צופים באצטדיון בליון החלו לצעוק בבת אחת ובמשך שניות ארוכות: "!Equal Pay! Equal Pay". לא משהו שקהל רגיל צועק אחרי גמר מונדיאל. כמה ימים לפני כן, כשהטורניר היה בעיצומו, 50 חברי קונגרס בארה"ב חתמו על מכתב שנשלח להתאחדות הכדורגל בארה"ב שבו הביעו את אכזבתם העמוקה מהאי שוויון כלפי נבחרת הנשים, שמתבטא בעיקר בתקציבים נמוכים ובחשיפה מועטה בהשוואה לנבחרת הגברים.

הלחץ נמשך גם מכיוון נותני החסות. כך למשל תאגיד פרוקטור אנד גמבל, המשמש כספונסר של נבחרת הנשים האמריקאית, הודיע מיד אחרי הטורניר על תרומה מיוחדת בסך 529 אלף דולר שתחולק בין שחקניות הנבחרת במטרה לצמצם פערים.

המגמה לא עוצרת על אדמת ארה"ב. היא מחלחלת גם למדינות נוספות, ובהן ישראל. בימים אלו מתנהלות בבתי המשפט ברחבי העולם עתירות שעוסקות באפליה על רקע מגדרי של נשים בספורט, כשהעותרות דורשות השוואת תקציבים ציבוריים וכן שימוש שווה במתקנים ציבוריים.

המנגנונים שמשמרים את הפערים

השאלה המרכזית היא האם גופי הספורט המרכזיים מסוגלים היום להפנים ולקבל את הדרישה להשוואת תקציבים. כשפיפ"א מעניקה בהינף יד 60 מיליון דולר למונדיאל הנשים ב-2023, היא רק מייצרת מראית עין ציבורית של שוויון - כי ביד השנייה היא מחלקת 440 מיליון דולר לנבחרות שישתתפו במונדיאל הגברים בקטאר ב-2022. 40 מיליון יותר מאשר במונדיאל 2018.

חוסר השוויון המדובר נוגע כרגע בעיקר לכספים ציבוריים. הטיעון המרכזי הוא שכל דולר או שקל שמחולק על ידי התאחדות, עירייה או גוף הקשור לממשלה ונתמך על ידי כספי ציבור, חייב מבחינה חוקית להיות מחולק שווה בשווה בין גברים לנשים.

אז איך בכל זאת התשלומים לא שוויוניים? בין היתר בגלל מנגנוני חלוקה שעוקפים את הרעיון הזה. הם מבוססים על פופולריות (וספורט נשים תמיד פחות פופולרי), או על מנגנונים שבוחנים מי מייצר יותר כסף בחזרה (כנ"ל).

הכסף שמגיע מהמדינה הוא נדבך חשוב, אבל הבעיה העיקרית היא שרוב הכספים בספורט הם בכלל פרטיים, ואף אחד לא יכול לקבוע לבעלים כמה כסף לשלם לשחקנים. רובם המכריע של הבעלים אפילו לא מחזיקים קבוצת נשים מקבילה - פשוט כי היא לא מייצרת הכנסות וכי אין שום רגולציה שמחייבת אותם לכך.

מעבר לכך, גם פיפ"א עצמה למשל לא מחויבת לתת דין וחשבון בנוגע לאופן חלוקת הכספים שלה. היא ניזונה מכספים פרטיים של זכייני שידור ושל ספונסרים פרטיים. מבחינתה, הספונסרים וכספי השידורים מגיעים בזכות ההצגה של הגברים, ולכן החלוקה צריכה להיות ברורה לטובת נבחרות גברים. פיפ"א היא דוגמה אחת, זה נכון גם כלפי ארגונים אחרים בספורט העולמי.

ומה קורה בהתאחדויות המקומיות? גם אלו פועלות במסגרות שמבחינה חוקית מאפשרות להן להתנהל באופן עצמאי עם חלוקת הכספים - לפחות עד שבית משפט יפסוק אחרת. אם לוקחים את שני האיגודים הגדולים בישראל מבחינה תקציבית, איגוד הכדורסל וההתאחדות לכדורגל, גם הם מחלקים יותר כסף באופן מובהק לפעילות של נבחרות הגברים.

האם הבשורה תגיע מביהמ"ש

כעת העיניים נשואות לארה"ב. במסגרת תביעה פדרלית שהוגשה נגד התאחדות הכדורגל האמריקאית, נטען כי נבחרת הנשים האמריקאית מקופחת בתקציבים מול נבחרת הגברים. הנושא הועבר בינתיים לגישור, אבל הוביל לחשיפת נתונים מעניינים של התאחדות הכדורגל המקומית. הטענה של ההתאחדות היא שהנשים זוכות ליותר כסף, חרף העובדה שהן מייצרות פחות הכנסות עבור ההתאחדות.

לפי הנתונים שהועברו במסגרת הגישור ופורסמו בתקשורת האמריקאית, בין השנים 2010 ל-2018 שילמה ההתאחדות 34.1 מיליון דולר בבונוסים ובשכר לשחקניות של נבחרת הנשים, בהשוואה ל-26.4 מיליון דולר שחילקה באותה תקופה לשחקני נבחרת הגברים. בין היתר, מזכירה ההתאחדות כי כדורגל הנשים לא מניב מספיק כסף למרות ההצלחות הגדולות של הנבחרת (פעמיים ברציפות אלופות עולם) והחשיפה לה היא זוכה.

בין השנים 2009 ל-2019 קיימה נבחרת הנשים האמריקאית 238 משחקים שהכניסו להתאחדות 101.3 מיליון דולר. נבחרת הגברים קיימה באותה תקופה 191 משחקים וייצרה מהם להתאחדות הכנסה של 185.7 מיליון דולר. במילים אחרות - הגברים "שווים" להתאחדות 972 אלף דולר למשחק, לעומת 425 אלף דולר למשחק נשים.

הנשים מצדן טוענות שכל שיטת החישוב שגויה ומקפחת אותן. לטענתן, אם הגברים היו מצליחים קצת יותר ולא נכשלים בהעפלה למונדיאל 2018, בעוד שהן זכו פעמיים באליפות העולם, הפערים היו ניכרים הרבה יותר.

מי רוצה להחזיר את הגלגל לאחור

במקרים נדירים נעשה ניסיון במגזר הפרטי להגדיל את ההשקעה בספורט הנשים, אבל זה בעיקר תלוי בהחלטה של אדם פרטי או תאגיד מסחרי. על כל אחד כזה יש עשרות שימצאו היגיון דווקא בהשקעה בספורט גברים. הדוגמה האחרונה התרחשה לפני כשבועיים: מארגני טורניר סוף השנה של טניס הנשים שייערך בעיר הסינית שנזן, הודיעו כי יחלקו פרס של 4.75 מיליון דולר למנצחת בטורניר.

מדובר בפרס הגדול אי פעם שחולק על מגרש הטניס, כולל בטורנירי גברים. לשם השוואה, בטורניר הגברים המקביל חילקו בשנה שעברה 2.71 מיליון דולר למנצח. אבל מדובר בכסף פרטי ובהחלטה שרירותית. הפעם הייתה זו חברת הטיפוח היפנית Shiseido שמשמשת כספונסר של הטורניר. זה יוצא מן הכלל שלא מעיד על הכלל.

לדיון בעניין האפליה המגדרית בספורט יש גם קול שני - זה שטוען שלגברים מגיע יותר. הקול הזה מגיע דווקא מהמקום היחיד בספורט המקצועני שבו קיים שוויון מוחלט בין גברים לנשים - ענף הטניס.

ב-2006 יישר קו טורניר הרולאן גארוס, האחרון מבין טורנירי הגראנד סלאם שעדיין נתנו העדפה לגברים בפרסים הכספיים, והשלים את המאבק שהחלה בילי ג'ין קינג בשנות ה-70 להשוואת הפרסים בטניס. אבל מאז מתנהל דיון ארוך שנים על כך ש"נשים לא ראויות לשוויון הזה כי הן אפילו לא משחקות את אותו משחק". הטענה היא שהן משחקות מקסימום שלוש מערכות בעוד שהגברים משחקים בחלק מהטורנירים חמש מערכות, ואם המאמץ שונה אין סיבה לשלם אותו דבר.

למשל, בטורניר ווימבלדון האחרון שיחק נובאק דיוקוביץ' 25 מערכות ובסך הכול 18 שעות של טניס כדי לזכות בצ'ק של 2.35 מיליון ליש"ט. סימונה האלפ שקיבלה עבור הזכייה בטורניר הנשים את אותו צ'ק עשתה את זה אחרי 15 מערכות וקצת פחות מ-9 וחצי שעות של משחק.

לקראת טורניר הרולאן גארוס בפריז הועלתה שוב השאלה האם גברים לא צריכים להיות מתוגמלים יותר - תיאוריה שלא כך כל מקובלת בימים אלו. כראייה הובאו הנתונים הבאים: חבילת אירוח לצפייה בגמר טורניר הגברים באותה שנה נמכרה במחיר כפול לגמר הגברים בהשוואה לגמר הנשים. המארגנים טענו כי הסיבה לכך היא שהביקוש לגמר הגברים פשוט גבוה הרבה יותר.

הטענה הזו הגיעה בין השאר מכיוונו של דיוקוביץ', שבמשך הקריירה שלו עד כה הרוויח 122 מיליון דולר מפרסים כספיים בטורנירים. בראיון ל"גרדיאן", שנערך כ-35 שנה אחרי שבילי ג'ין קינג הצליחה לגרום למארגני היו.אס. לשלם לטניסאיות בדיוק כמו לטניסאים, אמר הסרבי כי "אני מעריץ את הנשים על המאבק שלהן, אבל מצד שני, אני חושב שאנחנו הגברים צריכים להילחם כדי לקבל יותר - כי הסטטיסטיקה מראה שיש אצלנו במשחקי הגברים הרבה יותר צופים. וכל עוד זה נמשך כך, ויש נתונים וסטטיסטיקה שמראים מי מעניין, מי מושך יותר קהל, ומי מוכר יותר כרטיסים - החלוקה (של הכסף) צריכה להיות הוגנת". הוגנת, כלומר אנחנו הגברים צריכים לקבל יותר. 

עוד כתבות

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

''מרמה במיליארדי אירו''. כרזת מבוקש של משטרת גרמניה בעניינו של יאן מרסלק / צילומים: (AP(Alexander Zemlianichenko, ויקיפדיה

האם האחראי לפשיטת הרגל הגדולה בתולדות גרמניה היה גם סוכן מודיעין רוסי?

התכתבויות שנחשפו בין יאן מרסלק, לשעבר סמנכ"ל חברת הפינטק הגרמנית וויירקארד שקרסה ואיבדה עשרות מיליארדים מכספי המשקיעים, לבין מרגלים רוסים, מראות כי פעל למען הקרמלין כבר מ־2014 ● מרסלק נמלט מהדין, אך עדויות חדשות מראות כי ארגן פריצות לבתי מתנגדי משטר, תיאם הברחת מחשבים מוצפנים לרוסיה וסייע לגנוב טלפונים של בכירים אוסטרים

כנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

הסטארט־אפים הישראלים ממשיכים להוביל קדימה

כנס TECH IL של גלובס התקיים בהצלחה, בהשתתפות בכירים רבים מהתעשייה, ממשרדי הממשלה ורגולטורים מובילים ● הכנס הוכיח שדווקא בימים מאתגרים אלו, קהילת ההייטק הישראלית ממשיכה לשגשג, ליזום ולהוביל קדימה

מטוס של EasyJet / צילום: Shutterstock

איזיג'ט מבטלת טיסות עד סוף אוקטובר: איזה קווים יושפעו במיוחד?

ענקית הלואו קוסט רק החזירה פעילות לישראל, ותוך שבועיים ביטלה את כל הטיסות לארץ עד סוף אוקטובר ● המהלך צפוי להשפיע על כ־100 אלף נוסעים, שלדברי החברה יקבלו החזר כספי ● בשוק מעריכים כי הנפגעים העיקריים יהיו הקווים למערב אירופה

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

האלוף במיל' ישראל זיו / צילום: גיא חמוי

"אני מודאג": ישראל זיו מנתח - מה יקרה עם רפיח והאם נתקוף באיראן?

האלוף במיל' ישראל זיו, שכיהן בעבר כראש אגף מבצעים בצה"ל, עוקב בדאגה אחרי מהלך העניינים לאחר המתקפה האיראנית נגד ישראל ● "מבחינת ישראל, יש לה את הלגיטימציה לתקוף, אבל אני חושש שזו החלטה קצת נמהרת. יש לנו שתי חזיתות פתוחות" ● ומה הוא חושב שצריך לעשות ברפיח?

בצלאל סמוטריץ' ובנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

קרן המטבע חותכת בחצי את תחזית הצמיחה של ישראל ב-2024

בעוד בנק ישראל צופה צמיחה שנתית של 2%, תחזית הצמיחה של קרן המטבע לכלכלת ישראל היא 1.6% בלבד ● לפי הקרן, התחזיות של ישראל נמצאות בסיכון בשל המלחמה בעזה ● בניגוד לכלכלנים רבים, רואה הקרן כי האינפלציה בישראל תתמתן ותגיע ל-2.4% בלבד ● הצמיחה העולמית צפויה לעמוד על 3.2% בשנה הנוכחית

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"