גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוניה סודרי, שהקימה תיאטרון פרינג' נשי-חרדי: "רכזות התרבות החרדיות מפחדות להזמין אותנו להופיע"

גם אחרי שחזרה בתשובה והפכה לחרדית, סוניה סודרי המשיכה לחלום על תיאטרון ● אז היא הקימה בית ספר למשחק שבו לומדות נשים מהמגזר, ושממנו צמח תיאטרון פרינג'

סוניה סודרי / צילום: כפיר זיו
סוניה סודרי / צילום: כפיר זיו

לפני שלוש שנים, כשסוניה סודרי הצליחה בפעם הראשונה להכניס הצגה של תיאטרון הפרינג' הנשי-חרדי שלה, "פסיפסו", ל"פסטיבל 360" בירושלים, הייתה לה בקשה קטנה ממנהל הפסטיבל: לכתוב בתוכנייה שההצגה מיועדת לנשים בלבד. הבקשה הזאת כמעט השאירה אותה בחוץ. אם יגיעו גברים לצפות בה, אמר לה, הוא לא יוכל לסלק אותם. השחקניות, שלא היו מוכנות להופיע מול גברים, נלחצו ורצו לבטל.

סודרי, חוזרת בתשובה שעלתה מצרפת וגרה בקהילה החרדית האדוקה של מודיעין עילית, הלכה להתייעץ עם רב מה לעשות. במבטא מתנגן, שריד מהשנים שבהן הייתה שחקנית בתיאטרון הלאומי בצרפת, היא אומרת שדווקא שם קיבלה תמיכה. "הרב אמר, 'אם כתוב לנשים בלבד גברים לא ייכנסו, וגם אם כן, שימו אותם בצד. כל עוד אתן מופיעות בלבוש צנוע, לא שרות או רוקדות על במה, אין מניעה שיראו אתכן'. שכנעתי את השחקניות. אמרתי הנה הזדמנות לפרוץ את הגדר ולהשתלב.

"זאת הייתה אחת החוויות התיאטרליות הכי חזקות בחיים שלי. ההצגה הייתה תחת כיפת השמיים, בחצר של אליאנס בירושלים. הקהל היה באמצע בשתי קבוצות, מצד אחד חרדיות, מהצד השני דתיות-לאומיות וחילוניות. בהתחלה החרדיות צחקו ולא הבינו מה קורה מסביב, אבל כשראו שהיתר היו מהופנטות, הבינו שכנראה יש פה משהו שצריך לתת לו הזדמנות. הרגע הכי מרגש היה כשבסוף ההצגה הקהלים התערבבו וחרדיות ממאה שערים התחילו לדבר עם חילוניות, ולהיפך".

מי שרוצה לצפות בפלא של תואם "תמונע" החרדי, יוכל להגיע ב-15 באוגוסט למגדל דוד, שם תעלה סודרי את "מעבר", הצגה בהשראת ז'אן פול סארטר, שעליו גדלה, במסגרת "פסטיבל 360" 2019. הפעם זו תהיה קבוצת שחקניות שסיימו שלוש שנות לימוד בבית הספר "פסיפס" ללימודי תיאטרון שהקימה עבור נשות המגזר.

מרחוק היא נראית מודל סטנדרטי של אישה חרדית בשנות ה-60 שלה, עם פאה, לבוש צנוע ומשקפיים גדולים, אבל כשהיא מתחילה לדבר אמנות, במונחים של תיאטרון גוף, תנועה, צ'כוב ושייקספיר, ברור שהיא טיפוס לא קל לעיכול במגזר החרדי.

היא נולדה באלג'יר ומגיל צעיר התלוותה לאבא שלה, נגן חצוצרה באופרה ובלהקת ג'ז, ונחשפה לרפרטואר מוזיקלי רחב. למדה פסנתר וחלמה להיות שחקנית. כשנרשמה לאוניברסיטה לחוג לספרות, הצליחה להתקבל גם לאקדמיה לתיאטרון ואז עזבה את האוניברסיטה והתמסרה לתיאטרון. עבדה פה ושם בתיאטראות קטנים, עד שלאחת ההצגות הגיעו נציגים של שלוחת התיאטרון הלאומי בפריפריה, שהזמינו אותה לאודישן וקיבלו אותה ללהקה.

"הייתי בת 24, עבדתי כשחקנית, עוזרת במאי, לימדתי באקדמיה של התיאטרון וקריינתי ברדיו. בקיץ היינו נוסעים לפסטיבל שירה ב'סטרז דה אבניו' ובפעם ההיא הקראתי שירים שעסקו בספק ובנצחיות ואיכשהו הם נגעו בי באופן שונה. התחלתי לחקור ולחפש מה היא הנצחיות, נחשפתי לפילוסופיה צרפתית, הודית, יוונית, סינית, וליהדות הגעתי לגמרי במקרה, כשנכנסתי לחנות לקנות עוד ספר מעניין, נתקלתי בתלמוד ולא עזבתי אותו עד שסיימתי את כולו. הרגשתי קשר עמוק ליהדות".

באת ממשפחה מסורתית, כך שהיהדות לא הייתה זרה לך, ובכל זאת חיפשת בכל המקומות חוץ ממנה. כמה זמן עבר עד שהתחלת לחזור בתשובה?
"שנתיים. לא היה לי מקום ללכת אליו ללמוד יהדות, כי כשהתקשרתי לבית הספר של הרבנות אמרו לי שלא מקבלים נשים, מה שהקפיץ לי את הפמיניזם".

ואותו פמיניזם לוחמני נדם, כשאמרו לך שאת צריכה לוותר על המשחק אם את רוצה להיות דתייה ובטח חרדית.
"זאת הייתה טרגדיה אמיתית. כשנכנסתי לקהילה החרדית הבהירו לי מהר מאוד שאי אפשר ביחד - ואני, כמו תינוקת שלא יודעת ללכת, עשיתי מה שאמרו לי כי רציתי להתקדם יותר".

ולוותר על חלק קריטי בחיים שלך.
"לוותר על עצמי. כשאמרו לי לוותר לגמרי על התיאטרון הסתובבתי אבודה ברחובות, הלכתי לרבנים לבקש עזרה וכולם אמרו שאין ברירה, שהכי טוב שאעלה לישראל. ואז עשו לי שידוך עם אליהו סודרי, תלמיד חכם מפוניבז', שהגיע לצרפת להרצאות. הוא שאל מה המקצוע שלך, וכשעניתי 'שחקנית', הוא לא ידע בכלל שקיים מקצוע כזה והוא אחד ששירת בצבא והיה במלחמת יום כיפור.

"עליתי עם אליהו לישראל כשהייתי בת 35. לא רציתי לעלות כי ידעתי שיהיה לי קשה, לא הכרתי את השפה, את המנטליות, את סגנון החיים החרדי כאן. עברנו ממקום למקום, צפת, רמת אביב, וברור היה שעל התיאטרון לא מדברים כי זה אסור ולא יקבלו את הילדים אם אגיד שאני שחקנית. באיזשהו שלב הגענו לעמנואל ואיכשהו חזרתי לנגן על הפסנתר. ניגנתי ולימדתי, אבל רציתי לשחק.

"התחלתי לחלום על התיאטרון. לפעמים שיחקתי בחלומות בלי במה, בלי טקסט, והייתי קמה עם רגשות אשם כל-כך קשים שאני נותנת ליצר הרע לנהל אותי. עד שיום אחד הבנתי שאם אני חולמת ואם אני מאמינה שהשם אחד ושמו אחד, התת-מודע שלי כנראה קשור לשם ואולי אני צריכה לחזור. שבוע אחר כך מישהי שאלה אם אני מלמדת משחק. אמרתי שאני לא יכולה ללמד אותה אחת על אחת, אני צריכה לפחות חמש בנות, ונרשמו עשר.

"לא ידעתי עברית. חוץ מזה, אין טקסטים חרדיים לבמה, אז הייתי צריכה ללמוד לכתוב בעברית, בהתחלה בשפה דלה ובשגיאות כתיב נוראיות, בעלי היה מתקן לי פה ושם משפטים. לא ויתרתי וכתבתי".

על מה כותבים לתיאטרון חרדי, כשיש כל־כך הרבה איסורים שפוגעים ביצירה האמנותית?
"על הבעיות שמעסיקות אותנו. האווירה בעיר הסגורה, דברים שהרגיזו אותי. אחרי כמה שנים נשאלתי על ידי כתב 'למה לא תצאי לעולם החילוני?', ואני מצטערת שלא עשיתי זאת כי יכולתי להמשיך ולהתקדם. יכולתי לתת את זה לעצמי כל עוד לא שרתי ורקדתי ושמרתי על צניעות".

פחדת לעשות צעד כל־כך נועז. גם ככה פרצת חור בחומת הסגירות החרדית.
"לא פחדתי, רעדתי. זה היה לפני 30 שנים. אז השקעתי בתיאטרון שלי. הופענו בכל מקום, הייתי איש תחזוקה, סחבתי ציוד, תליתי וילונות, התחלתי ללמד בחטיבות ביניים, מכללות וסמינרים, והחלטתי לפתוח בית ספר כדי לפתוח את התיאטרון, למרות ההתנגדות של בעלי שרצה שאפסיק עם זה. היה לו קשה עם האמנות והמוזיקה, הוא רצה שאהיה מרצה, כי זה יותר מכובד. שני הילדים שלי מאוד תומכים".

סודרי חיה בדיסוננס. מצד אחד עובדת על פיזיות כחלק מעשיית תיאטרון שממעט במילים ומרבה בהבעה גופנית, מתבסס על יצירות אוניברסליות של גדולי המחזאים, שאותן היא מעבירה גיור לחומרה, ומעל כל זה, היא מחויבת להביא את הלא לרגיל, הלא ממוסד, לא מסחרי ולא מעונב, כל מה שאינו תיאטרון רפרטוארי, שמראש לא משופע בקהל.

בית הספר מוכר כמוסד לימודי?
"הוא קיים כבר 13 שנים ומקבלים תעודה מקצועית שמוכרת ללימודי פסיכודרמה, ולומדים אצלנו את שיטת סטניסלבסקי, צ'כוב ואן בוגרט. התיאטרון צמח מתוכו ומקבל תמיכה ממשרד התרבות. לצערי, רכזות התרבות החרדיות מפחדות להזמין אותנו להופיע אצלן, וזה כואב".

תציגו מול חילוניות.
"אני מאוד רוצה, אבל אין לי למי לפנות ואיך להגיע אליהן".

את לא מתגעגעת לשחק בעצמך?
"אין לי זמן. אני רוצה להקים תיאטרון ממוסד, עם במה מובנית. הקהל החרדי פתוח היום יותר לאמנות, למרות שהרמה לא גבוהה מספיק, אבל לפחות התלמידות שלי אומרות בשידוכים בגאווה שהן שחקניות". 

● אישי: בת 60, נשואה ואם לשניים, גרה במודיעין עילית. 
●  אקטואלי: תעלה עם התיאטרון שלה, "פסיפסו", את ההצגה "מעבר" ב־15 באוגוסט, במסגרת "פסטיבל 360".

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט