גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין המסורת של הטכניון למסורת של סל התרופות

בזמן שבטכניון הציגו הנהלה חדשה בלי אף אישה, ליצמן מינה מקורב ליו"ר סל התרופות ● וגם: הבחירות המשיכו לספק לנו כותרות השבוע ● פרשנות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: רויטרס
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: רויטרס

ציקלון, טייפון, הוריקן וטורנדו שטפו את השבוע.

סמוטריץ' ונתניהו. "חלש, אפס מנהיגות, אפס משילות", לכלך הראשון על השני, ולמחרת רץ להתנצל: "סמוטריץ' הוא לא חנה בבלי", אמר בצלאל על סמוטריץ'. בבלי, כנרת שהייתה לאבירת הנימוסים וההליכות של הדורות הראשונים, נולדה ב-1901 ונפטרה ב-1993, כשהנער שהיום כל כך מתאמץ להיראות שובב אלוהי חגג בר מצווה. היא בטוח מתהפכת.

ברק, נתניהו ג'וניור ומתניהו. מר ברק, מה אתה אומר על קשריך העסקיים וביקוריך אצל הפדופיל אפשטיין? "זה ביבי! ביבי!". שמעת שתלה את עצמו? "הכול ביבי!". אז עברנו לצמד ברק וג'וניור. בעוד יאיר הצעיר, 28, המתאמץ (מדי) להשתלח ולבלוט, כתב ביום רביעי ששומרי סף הם "פקידים קטנים ועלובים, תופרים תיקים ומדליפים באופן פלילי חומרים", המשיך הגיבור המקומי, עתור הצל"שים, המצליחן הבינלאומי ואביר הקנאביס בן ה-77 לנבל פיו על יאיר: "זנאי ומסית, פרזיט"; על מבקר המדינה מתניהו אנגלמן: "סמרטוט רצפה, משרת עלוב". האם אחרי הבחירות יתלחששו השלושה מעל אדי ויסקי משובח ועשן סיגר קובני ויסגרו שאבא יהיה ראש ממשלה והמזוקן שר הביטחון שלו?

נתניהו וניסנקורן. הראשון הורה השבוע להבליט את חולשת הכלכלה של "כחול לבן" באמצעות הבלטת המועמד שלה לתפקיד שר האוצר אבי ניסנקורן, זה שהאינטרסים שלו ברחוב ארלוזורוב בתל אביב ומזמזם בכל בוקר את "האינטרנציונל הסוציאליסטי". אלא שניסנקורן דנן היה החבר, היועץ הכלכלי ומורה דרכו ה"חברתית" של משה כחלון, שר האוצר של אותו נתניהו, שלאורך ארבע שנותיו כראש הממשלה הקודמת-נוכחית נכנע, חתם והתכופף בפני כל גחמה שלו. בקיצור: אם כחלון ביצע מה שניסנקורן דרש ונתניהו ביצע מה שכחלון דרש - המסקנה היא שאם יש לך חמאה על הראש, אל תעמוד בשמש.

פרץ ולוי-אבקסיס. ראשי העבודה-גשר, עמיר ואורלי, הציגו השבוע תוכנית כלכלית-חברתית נעימה ומתחשבת. לפי הערכתם, עלותה 30 מיליארד שקל. בפועל, כנראה תעלה 300 מיליארד, בשנה. מאיפה הכסף? מהטלת "מס עושר" ועוד כמה זנבות מיסוי. הבעיה היא שלכל מי שצבר הכנסות ונכסים המצדיקים גביית "מס עושר" יהיה כדאי לרוץ אל הררי עורכי הדין ורואי החשבון המדופלמים שיסדרו לו "תכנון מס" ראוי ואף חוקי, והלכה התוכנית.

OLD SCHOOL. הטכניון הציג השבוע הנהלה חדשה. להלן הפרופסורים שבראש: אורי סיון - נשיא. עודד רבינוביץ - משנה בכיר לנשיא. יעקב רובינשטיין - משנה לנשיא למחקר. שמעון מרום - משנה לנשיא לעניינים אקדמיים. בועז גולני - משנה לנשיא ומנכ"ל. אלון וולף - סגן נשיא לקשרי חוץ ופיתוח משאבים. בתמונות הם אפילו נראים דומים. מישהו ממוצא אחר? אף פרופסורית מדענית לא נמצאה ראויה? מהטכניון נמסר: "להנהלת הטכניון נבחרו האנשים הטובים והראויים ביותר לתפקיד בלי קשר למגדר, דת או מוצא. רק נציין כי בטכניון מכהנות נשים בתפקידים אקדמיים ומנהליים בכירים, כולל משנה לנשיא וארבע דקאניות שנבחרו על סמך כישוריהן בלבד. מסורת זו תימשך". רק שמסורת תקרת הזכוכית לא תימשך.

ועדת ההיתרים. 1. מבקר המדינה מתניהו אנגלמן לא "הפגין נחישות" ולא פיטר את חברי ועדת ההיתרים, וחברי ועדת ההיתרים לא התפטרו "בזעם והתרסה". הם ידעו והוא ידע שמועד סיום הקדנציה הוא סוף אוגוסט. עכשיו. אבל לשני הצדדים היה כדאי סיבוב יחסי ציבור. 2. הכותרות, הקריאות, חוות הדעת הזועמות ובקרוב העתירות זעקו: הימין השתלט על ועדת ההיתרים! אם זה כך, אם בוצעה השתלטות, האין זה אומר שקודם הייתה שליטה שמאלית?

אפשטיין והקונספירציה. "עולות שאלות קשות", אמר התובע הכללי האמריקאי ויליאם בר כשנוכח שההשגחה המיוחדת שהוצבה לאחר "ניסיון" ההתאבדות הקודם לא פעלה, שהסוהרים נרדמו, שיומני המעקב זויפו והשותף לתא בכלא הוצא ממנו לפני האירוע. אז למה מתעקשים שזו רק "תיאוריית קונספירציה" ולא רצח מתוכנן? אולי כי דונלד טראמפ, הנשיא המצייץ, כתב משהו על רצח, והרבה אמריקאים, כמו הרבה ישראלים, מוכנים להעלים חקירה נדרשת של רצח באי הפדופיליה, העיקר לא לתת לטראמפ את התענוג ולהגיד שהוא צודק.

ליצמן ורוטשטיין. צמד החמד מהדק את הזוגיות. בעודו טוען "מצפוני נקי. לא פעלתי ממניעים פסולים חלילה", בישר השבוע סגן השר יעקב ליצמן, שמינה את מקורבו מנהל הדסה, פרופ' זאב רוטשטיין, ליו"ר ועדת סל התרופות. זו שתדון איך לחלק את התוספת השנתית לסל, 500 מיליון שקל, או 700 מיליון שקל. להוסיף, להוסיף, להוסיף, ורק לא לבדוק מה קורה עם תרופות שפעם היו יקרות ועכשיו לא ואפשר להפחית מחלקן בסל; רק לא לבדוק את רמת האמת בדיווחים על מספר החולים שזקוקים לתרופה חדשה ויקרה במיוחד, ורק לא לבדוק אם המחיר המוצהר לתרופה ולטכנולוגיה הוא אכן מחיר השוק התחרותי, או שאפשר לחתוך אותו.

אירוע בהפרדה. בתחילת השבוע קבע בית המשפט: אסור. בית משפט אחר אמר: מותר. היועץ המשפטי פסק: בנסיבות מיוחדות. העליון סגר: אסור לקיים מופע בהפרדה. עכשיו רק נשאר לשאול מה יהיה בבתי הכנסת: מותר להפריד? גברים מתפללים יחדיו ונשים נשלחות ל "עזרת נשים"?.

שופט פורש ומדבר. משה דרורי, סגן נשיא המחוזי בירושלים, בראיון סיום. "תשאל האם בהתנהלות הפרקליטות והמשטרה יש סכנה לשלטון החוק? אומר לך, יש סכנה". על הפרקליטות: "הם מאמינים שהם היחידים שמונעים אנרכיה". "הם מנהלים משפטים עד הסוף, גם כשברור שאינם צודקים" ("מקור ראשון", 9.8).

עוד כתבות

בית המעצר בברוקלין בתחילת ינואר, בסמוך להגעת מדורו / צילום: Shutterstock

"גיהנום עלי אדמות": הצצה לכלא הידוע לשמצה שבו כלוא הרודן מוונצואלה

עברייני מין מפורסמים, נאשמים ברצח, ברוני סמים ונשיאים לשעבר: בית המעצר המטרופוליטני בברוקלין מאכלס שורת דמויות קצה, אך נודע בעיקר בשל תנאי כליאה קשים והזנחה מתמשכת ● "לא אנושי": כך נראה המקום שאפילו שופטים מהססים לשלוח אליו נאשמים

ג'ילי סטאריי E-MI / צילום: יח''צ

83 ק"מ לליטר? ההבטחה של הקרוס-אובר הסיני החדש

לפלח הצפוף והפופולרי של רכבי קרוס־אובר עם הנעת פלאג־אין מצטרף מתמודד מבית ג'ילי - ג'ילי סטאריי E-MI ● יש לו ממדים מרשימים, תא נוסעים מרווח ומאובזר, מערכת הנעה מעודנת ומחיר תחרותי. האם נולד כאן להיט חדש?

הומנואידים. סין משקיעה בהם הרבה משאבים / צילום: Shutterstock

בלי ששמנו לב, זירת הרובוטים דמויי אדם עשתה קפיצת מדרגה

השבוע התריע מנכ"ל גוגל DeepMind בוועידת דאבוס כי סין רחוקה רק כחצי שנה מהישגי המעבדות המערביות המובילות בגזרת ה–AI ● באילו תחומים סין כבר עוקפת את היתר, ולמה זה כל כך מפחיד את המערב

לו הנג / אילוסטרציה: AI

היזם שגילה 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש - וגרף רווחים עצומים

לו הנג, יזם מכפר דייגים בסין, גילה באפריקה אוצר בלום: 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש ● אז הוא החל להשכיר אותן מחוץ ליבשת ● ההזדמנות שזיהה הפכה לעסק מצליח שגרף רווחים עצומים ● כשספקיות האינטרנט התעוררו, הוא הואשם בפעילות לא חוקית - והצדדים יצאו לקרב

משקאות חורף מתובלים בפטריות בפילוסופ / צילום: נועם שלף

המבורגר מהמשובחים שבאו אל פינו: המסעדה הוותיקה חוזרת בגרסת דיינר

בית קפה שמארח הופעות, מוזיאון לאופנועים נדירים, מסלול פראי ומרחיב נפש ומסעדה ותיקה בגרסה עדכנית • ביקור בגושרים ובדפנה

הרובר הגדול והמתקדם ביותר של נאס''א נוחת במאדים. חוקר גיאולוגיה ומחפש סימני חיים, יולי 2020 / צילום: Reuters, NASA/Cover Images

שתי קריאות על החיים בעולמות אחרים: מצפה לנו הרפתקה שם בחוץ

לאחרונה ראו אור שני ספרים שצוללים לשאלות הגדולות של היקום ● בעוד האחד מתמקד באדם וסבור שיש לחשוב על מאדים כעל כוכב הלכת הראשון המאוכלס על ידי מכונות, השני מעדיף שרובוטים יחפשו אחר חוצנים בשבילנו

ידין קאופמן / צילום: יח''צ תמורה

למד בישיבה, היה בן בית אצל אהרן ברק - והופך אופציות של חברות לתרומות במיליונים

"כמה שנים אחרי האינתיפאדה השנייה גייסתי קרן לסטארט־אפים ברמאללה. עזרנו בהקמה, והשקענו בחברות פלסטיניות. שום חברה לא שרדה" ● שיחה קצרה עם ידין קאופמן, מייסד קרן תמורה, שמתרימה אופציות מסטארט־אפים למטרות אימפקט

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

האמריקאים צוברים כוחות באזור, בישראל מעריכים: הם יתקפו באיראן

חברות התעופה אייר פראנס ו-KLM הודיעו: על רקע המתיחות - מבטלים את הטיסות לתל אביב והאזור ● דיווחים באיראן: מפגינים הוצאו להורג, מעל 20 אלף נהרגו ● אתר האופוזיציה האיראני מתריע: "הטרוריסטים לא שמים על מה שהנשיא טראמפ אמר" ● במערכת הביטחון נערכים לתרחיש המחמיר, שלפיו ארה"ב תתקוף ואיראן תגיב, אך כרגע מבהירים כי אין כל שינוי בהנחיות ● דיווחים שוטפים

לוי הלוי / צילום: ענבל מרמרי

30% יותר מקודמתו: השכר של מנכ״ל אל על החדש נחשף

אל על מבקשת לאשר ללוי הלוי שכר של 8.5 מיליון שקל בשנה שיורכב משכר, מענק חתימה ומניות ● אל על מסבירה את השכר של הלוי ב"התחשבות ברקע ובניסיון העשיר של מר לוי ותרומתו הצפוייה לקידום החברה" ● המנכ"לית היוצאת דינה בן טל גננסיה מבקשת מענק פרישה של 830 אלף שקל

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: אינטל

הציפייה הייתה בשמיים, אבל ההתאוששות של אינטל עוד רחוקה

אינטל רשמה בשבועות האחרונים עלייה פנומלית ובתי ההשקעות שדרגו את המלצת הקנייה שלהם למנייה ● אלא שעם פרסום התוצאות לרבעון הרביעי ההתלהבות נבלמה והמשקיעים קיבלו תזכורת למשבר הגדול בו מצויה החברה ● האם 2026 תהיה שנת המפנה?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

מי מגן על הקשישים? / צילום: Shutterstock

7 דברים שכדאי לוודא - לקראת היום שבו נזדקק לטיפול סיעודי

תוחלת החיים מתארכת, ומספר המבוגרים הזקוקים למטפלים גבוה פי 20 מהערכות קודמות ● חברות הסיעוד, שנהנו מהבוננזה, נתקלות כעת בסטנדרטים חדשים של ביטוח לאומי, והזהירו מפני ירידה בהכנסות ● בינתיים, הקשישים נאבקים על זכויותיהם ונתונים לפגיעה וניצול ● כך תצליחו לנווט בסערה

יואב אמתי המנכ''ל (מימין) ורועי קאשי, מהמייסדים ומנהל הטכנולוגיה הראשי צילום: דוד גראב / צילום: דוד גראב

"היינו בזמן הנכון עם המוצר הנכון": כך הפכה חברה קטנה מאור יהודה למניה שזינקה 1,000% בשנה באוסטרליה

מניית אלסייט, משרידיו האחרונים של גל הנפקות ישראליות בבורסת סידני, טסה בשנה האחרונה בעקבות התמקדותה בתחום התקשורת לרחפנים ● המנכ"ל: "השוק חווה התפוצצות משמעותית, גם בעולמות האזרחיים וגם בביטחוניים, ואנחנו היינו שם רגע לפני, עם הרבה שעות מנוע" ● וגם: האם היא עומדת בפני רכישה?

TOTO / צילום: מתוך אתר החברה

הסיבה המפתיעה לזינוק של מניית יצרנית האסלות הגדולה בעולם

כבר שנים שחברת טוטו היפנית מייצרת לא רק מושבי אסלה מחוממים, אלא גם רכיבים המשמשים בייצור שבבים ● הבוקר מניית החברה זינקה ביותר מ-10% בעקבות המלצה של גולדמן סאקס

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

חברת האסתטיקה הרפואית אינמוד מועמדת למכירה; אלו המתחרות עליה

על העסקה מתחרות קרן קוריאנית וקבוצת משקיעים ישראלית, כאשר המחירים שהוצעו משקפים פרמיה של 15%-25% על מחיר המנייה בנאסד"ק ושווי של כמיליארד דולר ● המניה רחוקה מאוד מהשיא שרשמה ב-2021, אך עדיין נסחרת בתשואה של 98% ביחס למחיר ההנפקה שלה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט - מחיר הכסף זינק לשיא חדש; אינטל צללה בכ-17%

נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● הזהב רושם היום עלייה של 1%, ונע סביב מחיר של 4,932 דולר ● מחיר הכסף חצה לראשונה את רף ה-100 דולר לאונקיה ● אינטל צללה לאחר שפרסמה תחזית נמוכה מהצפי

מייסדי למונייד, דניאל שרייבר ושי וינינגר / צילום: דור מלכה

שיתוף הפעולה עם טסלה שהזניק את המניה הישראלית בוול סטריט

למונייד אספה מידע שהראה שמערכת הנהיגה האוטונומית של טסלה מפחיתה תאונות ● מייסד למונייד שי וינינגר: "רכב שיכול לראות ב‑360 מעלות, שלעולם לא נרדם ומגיב בשברירי שנייה, פשוט אינו ניתן להשוואה לבני אדם" ● מניית החברה זינקה ב-13%

בדיקה טכנולוגית / צילום: באדיבות HBO MAX, Giulia Parmigiani/Netflix

מהלוטוס הלבן עד "קרב רודף קרב": בדקנו את HBO Max

החל מהחודש מציעה HBO MAX שירות סטרימינג עצמאי בישראל, עם קטלוג תכנים עצום ● החיבוריות עובדת היטב, אבל כל היסטוריית הצפייה אינה קיימת וצריכה להיכתב מחדש, וגם המחיר גבוה יחסית

ביקוש גבוה ברשתות. מבחר פוסטים של אספני דמויות ''חברים'' / צילום: צילומי מסך מפייסבוק

מי הם ה"קידולטס", ולמה הם מסתערים על הבובות של "חברים" במקדונלד'ס

מבוגרים וצעירים בגילאים שונים עסוקים כרגע בדבר אחד: השלמת סדרת הדמויות של כוכבי הסדרה "חברים", שמוענקות במתנה עם ארוחה במקדונלד'ס - ומוכנים גם להשקיע בכך מאות שקלים ● מומחים מסבירים מאיפה מגיע הטרנד, ולמה הוא תפס כל כך

ליאור פרנקל בשיחה עם אמיר פלד / צילום: אילן בשור

מצאתם 200 שקל על הרצפה? מתברר שהרווחתם הרבה יותר מזה

עם מי מדברים? אמיר פלד, מייסד ומנכ"ל טיים אקונומי - מיזם לניהול תמחור ומוניטיזציה של זמן ● על מה מדברים? כיצד להפיק את הערך המרבי מהזמן שלנו, איך נוכל להחליט אם פרויקט שווה את ההשקעה, ומה אפשר לעשות כדי להגדיל את ההחזר עליה?