גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין המסורת של הטכניון למסורת של סל התרופות

בזמן שבטכניון הציגו הנהלה חדשה בלי אף אישה, ליצמן מינה מקורב ליו"ר סל התרופות ● וגם: הבחירות המשיכו לספק לנו כותרות השבוע ● פרשנות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: רויטרס
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: רויטרס

ציקלון, טייפון, הוריקן וטורנדו שטפו את השבוע.

סמוטריץ' ונתניהו. "חלש, אפס מנהיגות, אפס משילות", לכלך הראשון על השני, ולמחרת רץ להתנצל: "סמוטריץ' הוא לא חנה בבלי", אמר בצלאל על סמוטריץ'. בבלי, כנרת שהייתה לאבירת הנימוסים וההליכות של הדורות הראשונים, נולדה ב-1901 ונפטרה ב-1993, כשהנער שהיום כל כך מתאמץ להיראות שובב אלוהי חגג בר מצווה. היא בטוח מתהפכת.

ברק, נתניהו ג'וניור ומתניהו. מר ברק, מה אתה אומר על קשריך העסקיים וביקוריך אצל הפדופיל אפשטיין? "זה ביבי! ביבי!". שמעת שתלה את עצמו? "הכול ביבי!". אז עברנו לצמד ברק וג'וניור. בעוד יאיר הצעיר, 28, המתאמץ (מדי) להשתלח ולבלוט, כתב ביום רביעי ששומרי סף הם "פקידים קטנים ועלובים, תופרים תיקים ומדליפים באופן פלילי חומרים", המשיך הגיבור המקומי, עתור הצל"שים, המצליחן הבינלאומי ואביר הקנאביס בן ה-77 לנבל פיו על יאיר: "זנאי ומסית, פרזיט"; על מבקר המדינה מתניהו אנגלמן: "סמרטוט רצפה, משרת עלוב". האם אחרי הבחירות יתלחששו השלושה מעל אדי ויסקי משובח ועשן סיגר קובני ויסגרו שאבא יהיה ראש ממשלה והמזוקן שר הביטחון שלו?

נתניהו וניסנקורן. הראשון הורה השבוע להבליט את חולשת הכלכלה של "כחול לבן" באמצעות הבלטת המועמד שלה לתפקיד שר האוצר אבי ניסנקורן, זה שהאינטרסים שלו ברחוב ארלוזורוב בתל אביב ומזמזם בכל בוקר את "האינטרנציונל הסוציאליסטי". אלא שניסנקורן דנן היה החבר, היועץ הכלכלי ומורה דרכו ה"חברתית" של משה כחלון, שר האוצר של אותו נתניהו, שלאורך ארבע שנותיו כראש הממשלה הקודמת-נוכחית נכנע, חתם והתכופף בפני כל גחמה שלו. בקיצור: אם כחלון ביצע מה שניסנקורן דרש ונתניהו ביצע מה שכחלון דרש - המסקנה היא שאם יש לך חמאה על הראש, אל תעמוד בשמש.

פרץ ולוי-אבקסיס. ראשי העבודה-גשר, עמיר ואורלי, הציגו השבוע תוכנית כלכלית-חברתית נעימה ומתחשבת. לפי הערכתם, עלותה 30 מיליארד שקל. בפועל, כנראה תעלה 300 מיליארד, בשנה. מאיפה הכסף? מהטלת "מס עושר" ועוד כמה זנבות מיסוי. הבעיה היא שלכל מי שצבר הכנסות ונכסים המצדיקים גביית "מס עושר" יהיה כדאי לרוץ אל הררי עורכי הדין ורואי החשבון המדופלמים שיסדרו לו "תכנון מס" ראוי ואף חוקי, והלכה התוכנית.

OLD SCHOOL. הטכניון הציג השבוע הנהלה חדשה. להלן הפרופסורים שבראש: אורי סיון - נשיא. עודד רבינוביץ - משנה בכיר לנשיא. יעקב רובינשטיין - משנה לנשיא למחקר. שמעון מרום - משנה לנשיא לעניינים אקדמיים. בועז גולני - משנה לנשיא ומנכ"ל. אלון וולף - סגן נשיא לקשרי חוץ ופיתוח משאבים. בתמונות הם אפילו נראים דומים. מישהו ממוצא אחר? אף פרופסורית מדענית לא נמצאה ראויה? מהטכניון נמסר: "להנהלת הטכניון נבחרו האנשים הטובים והראויים ביותר לתפקיד בלי קשר למגדר, דת או מוצא. רק נציין כי בטכניון מכהנות נשים בתפקידים אקדמיים ומנהליים בכירים, כולל משנה לנשיא וארבע דקאניות שנבחרו על סמך כישוריהן בלבד. מסורת זו תימשך". רק שמסורת תקרת הזכוכית לא תימשך.

ועדת ההיתרים. 1. מבקר המדינה מתניהו אנגלמן לא "הפגין נחישות" ולא פיטר את חברי ועדת ההיתרים, וחברי ועדת ההיתרים לא התפטרו "בזעם והתרסה". הם ידעו והוא ידע שמועד סיום הקדנציה הוא סוף אוגוסט. עכשיו. אבל לשני הצדדים היה כדאי סיבוב יחסי ציבור. 2. הכותרות, הקריאות, חוות הדעת הזועמות ובקרוב העתירות זעקו: הימין השתלט על ועדת ההיתרים! אם זה כך, אם בוצעה השתלטות, האין זה אומר שקודם הייתה שליטה שמאלית?

אפשטיין והקונספירציה. "עולות שאלות קשות", אמר התובע הכללי האמריקאי ויליאם בר כשנוכח שההשגחה המיוחדת שהוצבה לאחר "ניסיון" ההתאבדות הקודם לא פעלה, שהסוהרים נרדמו, שיומני המעקב זויפו והשותף לתא בכלא הוצא ממנו לפני האירוע. אז למה מתעקשים שזו רק "תיאוריית קונספירציה" ולא רצח מתוכנן? אולי כי דונלד טראמפ, הנשיא המצייץ, כתב משהו על רצח, והרבה אמריקאים, כמו הרבה ישראלים, מוכנים להעלים חקירה נדרשת של רצח באי הפדופיליה, העיקר לא לתת לטראמפ את התענוג ולהגיד שהוא צודק.

ליצמן ורוטשטיין. צמד החמד מהדק את הזוגיות. בעודו טוען "מצפוני נקי. לא פעלתי ממניעים פסולים חלילה", בישר השבוע סגן השר יעקב ליצמן, שמינה את מקורבו מנהל הדסה, פרופ' זאב רוטשטיין, ליו"ר ועדת סל התרופות. זו שתדון איך לחלק את התוספת השנתית לסל, 500 מיליון שקל, או 700 מיליון שקל. להוסיף, להוסיף, להוסיף, ורק לא לבדוק מה קורה עם תרופות שפעם היו יקרות ועכשיו לא ואפשר להפחית מחלקן בסל; רק לא לבדוק את רמת האמת בדיווחים על מספר החולים שזקוקים לתרופה חדשה ויקרה במיוחד, ורק לא לבדוק אם המחיר המוצהר לתרופה ולטכנולוגיה הוא אכן מחיר השוק התחרותי, או שאפשר לחתוך אותו.

אירוע בהפרדה. בתחילת השבוע קבע בית המשפט: אסור. בית משפט אחר אמר: מותר. היועץ המשפטי פסק: בנסיבות מיוחדות. העליון סגר: אסור לקיים מופע בהפרדה. עכשיו רק נשאר לשאול מה יהיה בבתי הכנסת: מותר להפריד? גברים מתפללים יחדיו ונשים נשלחות ל "עזרת נשים"?.

שופט פורש ומדבר. משה דרורי, סגן נשיא המחוזי בירושלים, בראיון סיום. "תשאל האם בהתנהלות הפרקליטות והמשטרה יש סכנה לשלטון החוק? אומר לך, יש סכנה". על הפרקליטות: "הם מאמינים שהם היחידים שמונעים אנרכיה". "הם מנהלים משפטים עד הסוף, גם כשברור שאינם צודקים" ("מקור ראשון", 9.8).

עוד כתבות

בצלאל זיני / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

בצלאל זיני, אחיו של ראש השב"כ, מואשם בהברחות לעזה במאות אלפי שקלים

הפרקליטות מייחסת לבצלאל זיני, שהיה אחראי על הכנסת כלים הנדסיים לעזה, עבירות של סיוע לאויב במלחמה, פעולה ברכוש למטרות טרור ולקיחת שוחד, אחרי שהבריח סיגריות לרצועה בשלושה סבבים ● "הנאשמים היו מודעים לאפשרות שהסחורות יגיעו לידי חמאס ויסייעו לו לשמר שרידות כלכלית ואחיזה שלטונית"

כמה ימי מחלה העובדים הישראלים לוקחים? / אילוסטרציה: Shutterstock

כמה ימי מחלה העובדים הישראלים לוקחים? הנתונים מנפצים כמה מיתוסים

האם הורים לילדים קטנים לוקחים יותר ימי מחלה מאחרים, ובאילו ימים ישראלים נוטים להיעדר? ● חברת חילן Value ניתחה את דיווחי ימי המחלה של מאות אלפי עובדים מסקטורים שונים, וחלק מהמסקנות מפתיעות ● שוק העבודה במספרים, מדור חדש

מל''ט הרמס תוצרת אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

זמן טיסה ארוך פי 5 לרחפנים: הכירו את הפיתוח הישראלי החדש

סטארט־אפ ישראלי נבחר בידי אלביט לפיתוח מנועים היברידיים לרחפנים ● ארה"ב ובחריין תרגלו יירוט כטב"מים במפרץ ● קטאר מצטיידת במכ"מים מתוצרת צרפת ● ואוקראינה עוברת לכטב"מים מבוססי מצלמות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

המדינה לא מסתפקת במניית זהב ומגבשת מודל חדש בצים

ברקע מגעים למכירת צים, רשות החברות מקדמת מעבר מ"מניית זהב" לצו אינטרסים חיוני ● הרגולציה שנבחנת תאפשר למדינה להשתלט על ניהול החברה במקרה של פגיעה באינטרס הלאומי

חבר הכנסת אחמד טיבי יומן השבוע, כאן ב', 04.02.26 / צילום: איל יצהר

עד כמה הרצח בחברה הערבית חריג ביחס לעולם?

ח"כ אחמד טיבי אמר ששיעור הרצח בחברה הערבית גבוה ביחס לעולם ● הנתונים מראים שהוא צודק - ויש רק שלוש מדינות שרשמו שיעורי רצח גבוהים יותר ● המשרוקית של גלובס

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

המכה שתיפול על הבנקים, ומה יקרה ל"חוק הפיננסי החשוב ביותר"?

בעוד שחוק ההסדרים מתרוקן מרפורמות, משרד האוצר רשם ניצחון עם העברת החוק שיפתח את תחום הערבויות לגופים חוץ־בנקאיים ויגביר את התחרות ● לאחר דיון הכנסת בחבילת החוקים הפיננסיים הכלולה בחוק ההסדרים, רפורמת מאגר אשראי לעסקים פוצלה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה שלילית בתל אביב; מדדי הקלינטק והביטחוניות ירדו ב-3%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.9% ● טאואר זינקה לאחר שהודיעה על שת"פ עם אנבידיה, אך מחקה את העליות זמן קצר לאחר מכן ● מג'יק ומטריקס התאוששו מעט לאחר הצניחה במניות ה-IT אתמול ● הביטקוין יורד לשפל של כשנה וחצי ● וגם: בבנק אוף אמריקה מצפים שהטלטלה בתחום הטכנולוגיה תייצר הזדמנויות במניות השבבים

יזמי MyOr. מימין:  ד''ר מיכאל ברנדווין, ד''ר אריאל כץ ופרופ' רוני כהן / צילום: באדיבות החברה

ליזם שהפך את אנזימוטק לסיפור הצלחה יש תוכנית חדשה לשינוי עולם הבריאות

ד"ר אריאל כץ, היזם שהוביל את חברת אנזימוטק ופרש רגע לפני שנמכרה במאות מיליוני דולרים, רוצה לרתום את קליניקות התזונה למהפכה ברפואה מונעת ● בראיון הוא מספר על המודל העסקי של חברת MyOr שהקים וצופה לה השנה הכנסות של 30 מיליון דולר

פרסומת של ארטליסט לסופרבול / צילום: צילום מסך

יותר מ-8 מיליון דולר ל-30 שניות: אף אחד כמעט לא מזפזפ בפרסומות הסופרבול

הסופרבול, שישודר ביום ראשון הקרוב, הוא לא רק אירוע ספורט משמעותי עם 120 מיליון צופים - אלא גם אחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● השנה יקחו בו חלק שלוש חברות ישראליות, והטרנד הבולט הוא מעבר מפרסומת חד-פעמית לחוויה אינטראקטיבית "360"

חומרים: Shutterstock, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

התמכרנו ל-AI: מנוע הצמיחה של וול סטריט הפך למשקולת

וול סטריט בפאניקה ● תחנת הרדיו שרק רוצה לעשות נעים ● והחוק שגוזר עלינו ביצים יקרות ל–17 שנה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

המלחמה עם איראן מתקרבת? זה הסימן שמספקת גרמניה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: גרמניה מסיגה כוחות מבסיסים אמריקאים בעיראק, לפי דיווח אלביט רוצה לייצר משגרי רקטות בגרמניה, אתרי השכרת מלונות בספרד הסירו מודעות מעבר לקו הירוק, ובבריטניה בודקים אם המושבעים שזיכו פעילים פרו-פלסטינים הושפעו מלחץ ציבורי • כותרות העיתונים בעולם

מניות התוכנה יורדות אל מול האיום החדש / אילוסטרציה: Shutterstock

מנכ"ל אנבידיה מנסה להרגיע, אבל בשוק בטוחים: "החפיר של המניות הללו נפרץ"

הכלי החדש שעליו הכריזה חברת אנתרופיק הצית סערה מושלמת בוול סטריט ובת"א, שמחקה מאות מיליארדי דולרים משווי חברות התוכנה ● המשקיעים, שחוששים כי עוזרי בינה מלאכותית יחליפו מיומנויות של עשרות שנים, מתחילים לתמחר מחדש את ענקיות התוכנה כ"נכס רעיל"

הנפיקו בוול סטריט ונחתכו ביותר מחצי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נפלו במעל 50%: ייסורי המנפיקות הישראליות בוול סטריט

שלוש חברות ישראליות שהצליחו לצאת בהנפקה אשתקד, איטורו, ויה ונאבן, התעוררו למציאות שונה מזו שייחלו לה בעת הצילום המסורתי ביום הגדול בניו יורק ● הסיבות לכך: סנטימנט שלילי לחברות התוכנה, בשל חשש מהתחרות שיעוררו שחקנים מבוססי AI ● אצל מי מזהים האנליסטים אפסייד אפשרי?

חוק הרווחים הכלואים / איור: גיל ג'יבלי

אלף פניות ביומיים: מי מחפש את נפגעי רפורמת הרווחים הכלואים?

למרות שצלחה את ועדת הכספים ושרדה את בג"ץ, רפורמת הרווחים הכלואים נתקלת במאבק חדש: רואי חשבון ובעלי חברות מתארגנים להקמת לובי נפגעים בכנסת, במטרה לעקר את החוק מתוכן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

הרפורמה לריווח מדרגות המס לא פוצלה מחוק ההסדרים

הרפורמה תגדיל את שכר הנטו לעובדים המרוויחים מעל 16 אלף שקל, ומוצע כי היא תיכנס לתוקף כבר מתחילת השנה הנוכחית ● ההקלה במדרגות המס צפויה להקטין את הכנסות המדינה ב-4.5 מיליארד שקל בשנת 2026 וב-5 מיליארד שקל בשנים שלאחר מכן

בדיקת ינשוף / צילום: Shutterstock

האנשים שהשתכרו בלי ששתו אלכוהול, וההסבר המפתיע

דמיינו שאתם נעצרים ע"י שוטר. לא שתיתם אלכוהול, ואתם אפילו מסכימים לבדיקה - אבל בדיקת הינשוף מצביעה על שכרות ● כעת, מחקרים מסבירים את התופעה הנדירה: "תסמונת המבשלה העצמית" - מצב רפואי שבו הגוף שלכם מייצר אלכוהול באופן טבעי, מבלי ששתיתם אפילו טיפה

חייל חשד א–שעבי באירוע לציון הניצחון על דאע''ש בבגדד / צילום: Reuters, Ahmed Saad

תקציב של 3.4 מיליארד דולר ו"חיילי רפאים": נתיב הכסף האחרון של איראן

טהרן מהדקת אחיזה בעיראק כצינור מימון לפעילות הטרור ● באמצעות משרות פיקטיביות ושליטה על משרדי ממשלה, ארגון פרו־איראני מקומי בונה אימפריה כלכלית על חשבון האזרחים

קמפיין של הלוטו / צילום: צילום מסך מיוטיוב

כ-15 מיליון שקל בשנה: תקציב הפרסום של הלוטו עובר ידיים

פרסום הגרלת הלוטו עובר ממשרד באומן בר ריבנאי למשרד אדלר חומסקי - שלמעשה יטפל מעתה במרבית תקציב הפרסום של מפעל הפיס, העומד על 60 מיליון שקל בשנה ● מקס ממתגת מחדש את הלייב פארק בראשון לציון כ־אמפי MAX ● חברת הפינטק הישראלית april חותמת על שיתוף פעולה עם פייפאל ● וגם: שורת מינויים חדשים בגלידות שטראוס תחת הבעלים החדשים ● אירועים ומינויים

הדמיית הפרויקט של חג'ג' בשדה דב. יאושר ברישוי עצמי / הדמיה: FIRST

עשרה היתרים כבר ניתנו במסלול רישוי עצמי: "מקצר 3 שנים לפחות מהתהליך"

מתחילת השנה ניתן להגיש היתרים במסלול הרישוי העצמי גם עבור בניינים גבוהים. לשניים כאלו, ברובע שדה דב, כבר הוגשו בקשות להיתר ● עד היום אושרו רק היתרים בודדים, והבניין הגבוה ביותר בן 4 קומות ● היזמים מרוצים: "סכומים אדירים שנחסכים"

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שוקי החיזוי מגלגלים מיליארדים בניבוי העתיד, אך בישראל אין עליהם פיקוח

שוקי החיזוי דוהרים למחזור של טריליון דולר והופכים ללהיט התורן של עולם ההשקעות ● הכניסה של Plus500 הישראלית מעוררת את המשקיעים, אך בישראל הרגולציה נותרה מאחור