גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה חושב נפתלי בנט על המצע הכלכלי של עמיר פרץ, ולמה הקמפיינים הפוליטיים מקרטעים

במערכת בחירות נטולת תכנים מהותיים בלטה השבוע התוכנית הכלכלית של מפלגת העבודה, אך גם היא התעלמה מנושא הגירעון התופח ● התגובה של נפתלי בנט לא איחרה להגיע: "יהפכו אותנו לוונצואלה" ● בינתיים, בליכוד "סומכים על נתניהו" ● פרשנות

יו"ר מפלגת העבודה, עמיר פרץ / צילום: תמר מצפי
יו"ר מפלגת העבודה, עמיר פרץ / צילום: תמר מצפי

במערכת בחירות נטולת תכנים מהותיים בלטה השבוע התוכנית הכלכלית של מפלגת העבודה, בראשות עמיר פרץ ואורלי לוי-אבקסיס. זו לא הפעם הראשונה שבה העבודה מציעה תכנים כלכליים נרחבים, אך עד היום ראשיה לא הצליחו לשכנע מספר גדול של בוחרים, להעדיף את הצד הכלכלי של הבחירות לעומת הצד הביטחוני-מדיני.

הפעם, בבחירות מועד ב', התרחב עוד יותר הפער בין מפלגות אופוזיציה פוטנציאליות למפלגות קואליציה אפשריות. נפער חור. ימין ממאדים, שמאל מנוגה. בימין נסוגו לתוך מערה ומסרבים להכיר בכך שיש בעיות כלכליות. בשמאל, כמו על כוכב נוגה-ונוס מעדיפים לדבר ורוצים הכרה בעצם קיומה של בעיה. אך הפתרונות? ניכר שרק בכירי מפלגה הסבורה שתלך לאופוזיציה, יוכלו לפזר שלל הצעות כלכליות (העלאת מסים, העלאת יחס חוב-תוצר מ- 61% תוצר ל-65%, הגדלת הוצאות ממשל), כשהם יודעים שלא יצטרכו לעמוד מאחוריהן בהמשך.

אחד הדברים הנעדרים משיח הפוליטי השטחי של קיץ 2019, הוא התעלמות מנושא הגירעון התופח. ראשי מפלגות משחררים קטעי וידיאו, ציוצים, קלישאות המכפישות אלה את אלה ("יורים בנגמ"ש", "היא חיזרה אחרי הליכוד", "לא יודע להגיד את שם מפלגתו" וכו'), אבל התמודדות עם סוגיית הגירעון? כמעט אין.

מי שמבקש ממפלגת השלטון, הליכוד, לדבר על הגירעון, נתקל בקיר. אין תשובה. אין מצע, וגם בתוכני הווידיאו ובשיחות של רה"מ בנימין נתניהו עם גולשים, הנושא אינו קיים. כאילו, שאם יסגרו עיניים הוא ייעלם.

הליכוד אימץ לתוכו את שר האוצר משה כחלון ושלושה מאנשיו. צירוף שנראה שלא הביא לליכוד שום תועלת בסקרים (ככל שניתן לסמוך עליהם), אך זו הייתה ההתחייבות של הליכוד לכחלון, אחרי שהשר תמך בחוק פיזור הכנסת ה-21, וסייע לנתניהו להימנע מהחזרת המנדט לנשיא המדינה.

לפני כחצי שנה, לפני שכחלון היה חלק מן הליכוד, הכחיש שר האוצר את קיומו של הגירעון; ועכשיו כשהוא בתוך הליכוד, הליכוד נוהג בעצימת עיניים. להיכן נעלם השיח הכלכלי של "כולנו", איפה האג'נדה החברתית, העממיות של כחלון ושל הליכוד, כשהם צריכים להתייחס לנושא כה מהותי.

נתניהו תמיד התגאה בכישוריו הכלכליים. רה"מ אחראי גם על שר האוצר שלו, ועל כל מדיניות הממשלה בשנים האחרונות. אבל גם נתניהו לא מדבר בנושא. נראה שנוח לו יותר להתמודד עם מטקות בחוף הים, בסרטון קליל המתייחס לאתגרים ביטחוניים. אבל מה התוכניות שלו ליום שאחרי מערכת הבחירות, אם ינצח. האם ב־2020 יעביר תקציב דו-שנתי בפעם הנוספת (עם הגירעון הנוכחי)? האם יציע להעלות את המע"מ? מה יעשו בתחום גביית המסים, אחרי הידרדרות הגבייה בשנים האחרונות. כלום. אין תשובה, אין הצעות, אין אתר עם מדיניות, אין סטטוסים בתחום. נאדה.

במפלגת כחול לבן פרסמו מצע בחירות, פרקים שלמים. מדובר באותו מצע מאפריל 2019, אך ראשיה מתראיינים בהרחבה, כולל ראיון ארוך של יאיר לפיד ל"גלובס" לפני מספר שבועות, שבו גם השיב לנו ישירות על פתרונותיו בנושא הגירעון, אם כי אין לו כוונה לחזור למשרד האוצר. לפיד הודה, שלא ניתן יהיה לפתור את החריגה הגדולה בגירעון בטווח הקצר, ושיהיה צורך לפרוס אותו, לחפש מקורות הכנסה חדשים (כמו הנפקת מניות מיעוט בחברות ממשלתיות, חלוקת דיבידנדים בחברות ממשלתיות, ושיפור ביצועים ממשלתיים בתחומים נוספים).

במפלגת העבודה, שכן פרסמה תוכנית כלכלית יומרנית, המגדילה את הוצאות הממשלה, לא אמרו מילה על נושא הגירעון.

במפלגת "ימינה" (השם החדש של מפלגת הימין החדש/בית יהודי) - קפץ נפתלי בנט על ההצעות של העבודה, כמוצא שלל רב, כהוכחה לכך שהם "יהפכו אותנו לוונצואלה". סוציאליזם, טירוף, עם מס כזה לא כדאי לעבוד. בנט מציע כיוונים הפוכים, ובמשך יומיים ערך צ'אט גולשים בנושאים כלכליים.

התייחסות בנט לגירעון - מאשים את כחלון

מה ההתייחסות של בנט לגירעון? הוא מאשים את כחלון. "נקלענו לגירעון בגלל התנהגות בלתי אחראית של כחלון. צריך לומר את זה. וגם של הממשלה בשנים האחרונות, כי פיזרו כספים. ודבר ראשון אנחנו צריכים להתנהל באחריות. זה לא פופולרי, יותר כיף להבטיח 200 אלף דירות על-חשבון המדינה, כפי שעמיר פרץ מציע. אבל אנחנו צריכים להוריד מסים, להוריד את ההוצאות, ולהביא ליותר הכנסות ממס...". כך בנט.

להגנתו של בנט אפשר לציין, שהוא מנסה למשוך את השיח הפוליטי לכיוונים עקרוניים. לדבר על היחס חוב-תוצר, על שינויים בחינוך, התנגדותו למיסוי רווחי הייטקיסטים ממימוש אופציות.

צפייה ממושכת בשידורים החיים שלו, יכולה ללמד משהו על החיים של בנט - החיים אחרי תפקידי השר הבכיר וראש הימין החדש והבית היהודי מאז 2011 . עכשיו השר לשעבר, הוא מועמד רגיל מן השורה, ונדמה שהסתגל היטב למצב. הוא בבית, חזר מחופשה קצרה מחו"ל. מדפי ספרים מונחים בתוך נישות גבס משמשים לו כרקע ל"אולפן הביתי". בנט יושב על כיסא גבוה, עם כוס מים שמגישה לו רעייתו גילת בנט תוך כדי השידור החי. זאת, גם בגלל שכל כמה דקות בשידור הלייב, בנט נשנק, נחנק והשתעל. אולי גרונו ניחר, כי היה המום מכך שרק הוא ועמיר פרץ מתכוונים לדבר על תכנים אמיתיים בקמפיין.

ומה בליכוד? תוכנית כתובה פורמלית, אין. בשיחות עם בכירים בליכוד הם מציינים, כי הם מצפים מהציבור לסמוך על הכישורים הכלכליים של נתניהו. הוא טיפל במשברים כלכליים בעבר, ויעשה זאת גם הפעם. זה המצע שלהם: הסתמכות על הניסיון שלו.

העבודה - מגיבה למבקרי תוכניתה הכלכלית

"גלובס" פנה בשאלה למפלגת העבודה בעניין הגירעון. וזו תגובתה: "יש גירעון טוב ויש גירעון רע. גירעון טוב זה כשהמדינה משקיעה במנועי צמיחה כמו בחינוך חינם מגיל 0, במערכת הבריאות, בהכשרה מקצועית, בשכר מינימום וגו'. ההנחה היא, שההכנסה ממסים תעלה, וזה בפני עצמו יצמצם את הגירעון. לעומת זאת, גירעון רע גוזל משאבי מדינה לכספים פוליטיים, להשקעות בהתנחלויות מבודדות ועוד. בהצעה שלנו, מגדילים את הכסף בכיס של האזרחים. למשל, כששכר המינימום עולה, וכשחוסכים להורים צעירים אלפי שקלים בחודש על חינוך, הציבור מוציא יותר על צריכה, והכסף שנכנס לקופת המדינה עולה".

הירי בנגמ"ש: הקרבות בגוש הימין - כולם היו בניו

המלחמה המדומה בין "ימינה" לליכוד מעוררת פיהוקים. ספינים מיותרים של קיץ מתיש. נתניהו "מאיים" לפטר את השר שמינה רק לפני מספר שבועות, בצלאל סמוטריץ', אחרי שרה"מ העיף את השרים איילת שקד ונפתלי בנט מתפקידיהם.

מישהו בכלל האמין לראש הממשלה שהוא מתכוון לשחרר את סמוטריץ' לדרכו, בשל ציוצי האגרסיה נגד נתניהו בראשית השבוע? נראה כי בימינה מינו רשמית את סמוטריץ' ל"ילד הרע" של הקמפיין. הוא יתקוף, יכתוש, יעצבן, יעלה לכותרות, ושקד תהיה ממלכתית, נקייה, רצינית, האחות הבוגרת. זו שתמשוך את אנשי הציונות הדתית לקלפי בשל היותה שקולה ואדיבה.

הריב המדומה הזה הוא בין השר סמוטריץ' האהוב ביותר על נתניהו, לבין רה"מ. השר מוכן להישכב על הגדר כדי לסדר לנתניהו חסינות, פסקת התגברות, מבקר מדינה שאינו שופט, וסל שלם של תמריצים ומהלכי חקיקה, רק שנתניהו לא יצטרך לשבת על ספסל הנאשמים. אז שנתניהו יגמול בפיטורין לאיש הנאמן הזה? אין מצב. רק לפני שבוע סמוטריץ' לא פצה פה בישיבת קבינט, במסגרת ההחלטה לאפשר בנייה פלסטינית ביו"ש. אז מדי פעם קופץ לו הפיוז (הטוויטר) בנושאי הפרדת נשים מגברים, בשאיפות למדינת הלכה. אין כאן יותר מדי צפרדעים לבלוע, מבחינת נתניהו. היו לו כבר "שָׁמִישׁים" כאלה כמו סמוטריץ'. קיללו אותו, וחזרו לשבת בחיקו פעם אחר פעם. כולם היו בניו.

ליברמן קילל ("נתניהו רמאי ונוכל", מאי 2016 ) וספג בחזרה ("הכדור היחיד ששרק לו ליד האוזן הוא כדור טניס"), רק כדי לשוב לחיק החמים והנעים של הימין במשרד הביטחון. ובנט - כאשר היה יו"ר הבית היהודי יחסיו של בנט עם נתניהו היו מן הגרועים. בנט נזהר בכבודו של ראש הממשלה, אך ספג דברים נוראיים בחזרה נגד אשתו גילת ונגד אביו ג'ים בנט. לפי כתב החשדות בתיק 4000 נתניהו יזם כתבות שונות נגד בני משפחתו. ולאן זה הוביל? בנט הצהיר אמונים לעד, והבטיח מרעננה ועד ירושלים, שרק נתניהו יהיה המומלץ שלו. אין עוד מלבדו.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם