גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רפי רותם - עד בפרשת רצח או גם חשוד?

שבועיים אחרי רצח של עבריין, חושף השחיתות רפי רותם נלקח לתחנת משטרה ונחקר על מעורבות כביכול בפרשה ● לפי הפרקליטות, רותם היה רק עד בפרשת הרצח; לפי המשטרה, הוא היה גם חשוד ● עו"ד פנחס פישלר המסייע לרותם: "אני דורש שהפרקליטות תעביר את התיק המלא לעיונו של נציב התלונות דוד רוזן"

רפי רותם / צילום: איל יצהר
רפי רותם / צילום: איל יצהר

שני מסמכים שנחשפו לאחרונה בהליך משפטי - בו רפי רותם, חושף השחיתות ברשות המסים, טוען בבית משפט השלום בתל-אביב, באמצעות עורכות הדין נאוה פינצ'וק אלכסנדר ומירי גרוס-הורן, כי באחד המעצרים שלו הוא הוכה על-ידי 5 שוטרים, ונגרמו לו חבלות, ונקבע בבית חולים כי עבר זעזוע מוח - מעלים שאלות על יחס המשטרה והפרקליטות כלפיו.

רותם טוען כי בגלל הפקסים והמסרונים החריפים שלו נגד בכירים במשטרה, בפרקליטות וברשות המסים - בהם טען לטיוח פרשת רשות המסים בדגש על פרקליטת המחוז רות דוד והפרת ההבטחות להגן עליו מפני התנכלות של רשות המסים - הוא נעצר פעמים רבות ונחקר במשטרה בהאשמות-שווא בעלות אופי חמור, בין השאר כאילו ניסה להצית דלת של בכיר ברשות המסים ולחבל במכונית של בכיר אחר.

רותם סיפר בבית המשפט על אירוע מסוף 2007, לפיו, לדבריו, הוא נחקר בקשר למעורבות ברצח העבריין אבי יוסף בגני תקווה. שבועות אחדים לאחר הרצח עבר רותם ברחוב שבו אירע הרצח, עם צלם של "מעריב", במסגרת תחקיר של העיתון. שבוע לאחר מכן התייצבו בביתו של רותם שני בלשים של היחידה המרכזית (ימ"ר) במחוז תל-אביב ולקחו אותו לחקירה.

לדברי רותם, הוא נחקר ונדרש להסביר מה עשה באותו רחוב בגני תקווה, והחוקר הודיע לו כי הוא חשוד במעורבות ברצח העבריין, וביקש לקבל מרותם אליבי. רותם הסביר את הנסיבות בהן עבר ברחוב בגני תקווה, אמר לחוקר כי ראה משחק כדורגל בליל הרצח, ושוחרר מתחנת המשטרה בשעות הערב.

פרקליטי מחוז תל-אביב המופיעים בתיק האזרחי, עו"ד יוסי צדק ועו"ד אורנה פורגש, שללו את גרסתו של רותם וטענו בתוקף כי "מר רפי רותם נחקר כעד ולא כחשוד".

"ורשמתי את עדותו"

עו"ד פינצ'וק אלכסנדר ביקשה להגיש את תיק החקירה בעניין רצח העבריין, כדי לאשש את טענת רותם על התנכלות משטרתית כלפיו ועל אופי חקירתו בימ"ר. הפרקליטות מסרה לה מסמך אחד בלבד: זהו העמוד הראשון של פרוטוקול חקירת רותם בימ"ר מתאריך 19.12.07.

העמוד מושחר כולו, ואין שום אינדיקציה לתוכן החקירה, למעט השורות הראשונות בטופס, שם כתב החוקר: "ורשמתי את עדותו כדלקמן". מסמך זה, כך טוענת פרקליטות מחוז תל-אביב, הוא הראיה לכך שרותם נחקר כעד ולא כחשוד.

רותם התלונן במח"ש על התנהגות השוטרים וההתנכלות כלפיו, ודרש לקבל הודעה על סגירת התיק נגדו בחשד למעורבות ברצח. רק לאחרונה, בעקבות דרישות של עו"ד פנחס (פיני) פישלר המסייע לרותם, התקבלה ממפקד הימ"ר, נצ"מ עופר מועלם, תשובה המתייחסת לאותה חקירה בהקשר לרצח העבריין.

"בזירת עבירה בנסיבות מחשידות"

מול עמדת הפרקליטות עומד תוכן מכתב התשובה של נצ"מ עופר מועלם, מפקד ימ"ר תל-אביב, שנשלח לעו"ד פישלר.

במכתב חוזר מועלם על עמדת הפרקליטות, לפיה רותם "נחקר בימ"ר תל-אביב כעד ולא כחשוד". כל עורך דין פלילי יאשר כי מי שמתבקש להעיד מוזמן בכתב או בשיחת טלפון, ואין שולחים לביתו של "עד" שני שוטרים המורים לו להתלוות אליהם לתחנת המשטרה.

וכך כותב נצ"מ מועלם: "מר רותם עוכב לחקירה ביחידתנו לאחר שדווח על הימצאותו עם אחר בזירת עבירה בנסיבות מחשידות. בחקירתו התבררו נסיבות הגעתו למקום, ולכן הוא שוחרר במקום".

"עוכב לחקירה" - על-פי חוק המעצרים (פרק ג': עיכוב), ניתן לעכב אדם ולהביאו לחקירה בתחנת משטרה, רק אם היה לשוטר "יסוד סביר לחשד כי אדם עבר עבירה, או כי הוא עומד לעבור עבירה". רותם, אם כך, הוגדר מראש כחשוד שניתן לעכב אותו לחקירה.

"בנסיבות מחשידות" - אין צורך להסביר שחקירה בהקשר ל"נסיבות מחשידות" איננה מכוונת כלפי עד אלא כלפי חשוד.

"שוחרר במקום" - מי שרק גובים ממנו עדות, אין צורך לשחררו. משחררים מי שהיה חשוד.

"מחשש לפגיעה בחקירה"

בתגובה לשאלות "גלובס", מדוע נמסר המסמך המושחר, ומדוע לא מוצגת מלוא העדות של רותם על-מנת לבדוק את טענותיו לגבי מהות החקירה, מסרה פרקליטות מחוז תל-אביב (אזרחי): "במסגרת תיק אזרחי המתנהל בין רפי רותם למשטרת ישראל עלתה טענה על-ידי מר רותם שאינה קשורה לתיק האזרחי, לפיה נחקר בעבר באזהרה על-ידי משטרת ישראל כחשוד ברצח. בעקבות טענה זו נבדקו הדברים, ונמצא כי ממר רותם נגבתה הודעה באותו תיק כעד, אך לא כחשוד. מאחר שמדובר בתיק רצח פתוח, לא ניתן להעביר חומרי חקירה מתוכו מחשש לפגיעה בחקירה, אולם על-מנת להפיס את דעתו של מר רותם ולפנים משורת הדין, הועבר אליו העמוד הראשון מהודעתו כאשר רק שתי השורות הראשונות גלויות, מהן ניתן ללמוד כי אכן מדובר בגביית הודעה מעד, וכי אין מדובר בחקירה באזהרה". 

לשאלת "גלובס" לגבי נסיבות ואופי החקירה כפי שעולה מדבריו של מפקד הימ"ר נצ"מ מועלם, לפיהם נראה שרותם נחקר כחשוד, נמסר מהפרקליטות: "לאור פנייתך, עברנו שוב על הודעתו של רותם מ-19.12.07. מדובר בגביית הודעה מעד, אשר לא הפכה בשום שלב לחקירה באזהרה".

עו"ד פישלר מסר: "אני דורש שהפרקליטות תעביר את התיק המלא לעיונו של נציב התלונות על מייצגי המדינה בערכאות, השופט בדימוס דוד רוזן. כשכותבים 'בנסיבות חשודות' - זה חשד וחשוד. עדות פתוחה יכולה לעבור לעדות באזהרה בהמשך. עד לא שולפים מהבית - רק חשוד שולפים מהבית. עד מזמנים בטלפון ולא מעכבים. עד לא חייב למסור עדות - רק חשוד חייב להעיד. התלוננתי על תשובת מפקד הימ"ר, ואחרי שמחלקת תלונות הציבור של המחוז בתל-אביב לא טיפלה בתלונה, הגשתי ערר, והוא נבדק בימים אלה ביחידת תלונות הציבור במטה הארצי".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; ה-S&P 500 והדאו ג'ונס בשיאים חדשים

הנאסד"ק עלה בכ-0.2% ● פתיחת החקירה נגד יו"ר הפד ג'רום פאוול מעוררת חששות מפני פגיעה בעצמאות הבנק המרכזי ● מניות הבנקים רשמו ירידות, לאחר שהנשיא טראמפ קרא להגביל את הריביות של חברות האשראי ל-10% ● הדולר נחלש ברחבי העולם עקב החששות לעצמאות הפדרל ריזרב ● עונת הדוחות בוול סטריט נפתחת השבוע עם הבנקים ● השבוע יפורסמו נתוני אינפלציה בארה"ב

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Carlos Barria

יו"ר הפד חשף: "נפתחה נגדי חקירה פלילית"; החוזים על וול סטריט יורדים

בסרטון שפרסם ברשת X, חשף ג׳רום פאוול כי משרד המשפטים האמריקאי החל בחקירה פלילית נגדו ● הסיבה הרשמית: העדות שמסר בקונגרס על שיפוץ מטה הפד ● יו"ר הפד האשים כי הסיבה האמיתית היא שלא יישר קו עם הנשיא בנוגע לריבית: "צעד חסר תקדים" ● ואיך הגיבו בשווקים?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

יו"ר הפד תחת חקירה: המאבק בין טראמפ לפאוול מסלים לקראת בחירות האמצע

משרד המשפטים הודיע כי בכוונתו לחקור את יו"ר הפד בנוגע לשיפוץ מטה הבנק ● בתגובה, הנגיד האשים את הנשיא בלחצים בשל סירובו להאיץ את קצב הורדת הריבית ● המהלך מגיע ברקע בחירות האמצע שאמורות להתקיים בהמשך השנה, כשנושא יוקר המחיה עומד במרכזן

פרופילים מזויפים ואזהרות מנוכלים. ההונאות ברשת לא מפסיקות להשתכלל

המהלך של רשות ניירות ערך למאבק בתופעת ההונאות הפיננסיות ברשת

הונאות ההשקעה תפסו תאוצה בשנה האחרונה, כאשר מתחזים לשמות כמו אמיר ירון וגילעד אלטשולר שטפו את הרשתות ● לגלובס נודע כי רשות ני"ע בדרך לקידום חקיקה שתקנה לה סמכות להסיר תכנים כוזבים ● החשש: המהלך עלול להיתקע עם הכניסה לשנת בחירות

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

טבע חתמה על הסכם להאצת פיתוח תרופה מקורית למחלת עור ומספקת תחזיות לשנים הבאות

החברה חתמה על הסכם של עד 500 מיליון דולר עם רויאלטי פארמה לפיתוח התרופה למחלת ויטיליגו שתיכנס לשלב 2 בניסויים הקליניים ● צופה השנה הכנסות דומות או ירידה קלה לעומת 2025 לצד גידול ברווחיות ובתזרים החופשי, וב-2027 צמיחה בהכנסות, ברווחיות ובתזרים

חותמים על העסקה. מימין: ארי קלמן, מנכ''ל מנורה, רוני נתנזון, מייסד מנורה ERN, וערן גריפל, יו''ר מנורה מבטחים / צילום: עידן שיסטר

עם 460 מיליון שקל בכיס: רוני נתנזון נפרד מהחברה שהקים לפני 25 שנה

מנורה חתמה על הסכם לרכישת יתרת המניות בחברת האשראי החוץ בנקאי ERN תמורת 230 מיליון שקל ● נתנזון, היו"ר והמייסד משלים אקזיט מוצלח

טורבינות רוח / צילום: Shutterstock, Angela Crimi

עסקת המיזוג בין סאנפלאואר לאפקון התפוצצה

המגעים למיזוג התפוצצו בעקבות אי־שביעות רצון של יו"ר סאנפלאואר החדש, משה לחמני, מאיכות הנכסים של אפקון ● סאנפלאואר נותרת חברה עם תזרים מזומנים גדול ורצון להתרחב, כך שייתכן שנראה מגעים לעסקה עם חברה אחרת או צעדי התרחבות אחרים מצידה

מצלמה של עין שלישית / צילום: עין שלישית

לראשונה: משרד הביטחון אישר מכירת מניות בחברה ביטחונית לקבוצה אמירתית

לגלובס נודע כי אגף הפיקוח על היצוא הביטחוני אישר את העסקה לפיה קונגלומרט EDGE מאבו דאבי ישקיע כ־10 מיליון דולר תמורת 30% ממניות עין שלישית, ויהפוך לבעל המניות הגדול בה ● המטרה: שילוב המערכות הישראליות במוצרי הקבוצה ומכירתן בשווקים גלובליים

אילוסטרציה: Shutterstock / צילום: Shutterstock

האם יש בועה? 440 מיליארד דולר שעלולים להיראות כמו הימור

ענקיות הטכנולוגיה צפויות להשקיע השנה מאות מיליארדים בתשתיות AI ● אך האם השוק נמצא בבועה? אלו התשובות של קתי וודס, ג'יימי דיימון ועוד כמה מהבכירים בוול סטריט ● בבנק אוף אמריקה מזהירים שלא לברוח מהשוק, עדיף לגדר דרך רכישת מניות ערך זולות יחסית ● ומה אפשר ללמוד מהיסטוריית הבועות

כיצד לאזן נכון משאבים בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

ברוטו או נטו אחרי מס? כיצד לאזן נכון משאבים בזמן גירושים

המגמה הכללית בפסיקה הינה איזון על בסיס ברוטו של הנכסים בין בני זוג, אך יש דרכים נוספות שיכולות להועיל לשני הצדדים

חץ דורבן, מערכת ההגנה של אלביט / צילום: אלביט

275 מיליון דולר: חוזה חדש לאלביט במדינה באזור אסיה-פסיפיק

אלביט תספק חליפות לוחמה אלקטרונית מתקדמות להגנה עצמית אווירית, כולל מערכת דירקם נגד טילים מבוססת אינפרה-אדום ● בנוסף תספק החברה מערכת הגנה על מטוסים קטנים ובינוניים, כולל מסוקים

בניין WIX. בעיגול: הנשיא ניר זהר / צילום: איל יצהר, שלומי יוסף

סערת וויקס: מודל העבודה מהבית עומד למבחן

ההחלטה הדרמטית של וויקס מסמנת מפנה אפשרי בשוק המעסיקים, כשיש מי שצופים שחברות נוספות יאמצו את המודל כדי לשקם את הפרודוקטיביות והתרבות הארגונית ● מנגד, מומחים מזהירים כי מדובר בפגיעה באיכות החיים של העובדים, שתקשה על גיוס טאלנטים ועלולה להוביל לגל עזיבות ● מה קורה בשאר חברות ההייטק בארץ?

מימין: פרופ' אמנון שעשוע, מייסד שותף של AI21; פרופ' יואב שוהם, מנכ''ל שותף ומייסד שותף; ואורי גושן, מנכ''ל שותף ומייסד שותף / צילום: עומר הכהן

AI21: "מכחישים משא ומתן על רכישה על ידי אנבידיה"

למרות דבריהם של המייסדים פרופ' אמנון שעשוע והמנכ"ל אורי גושן על "משא ומתן עם אנבידיה", בחברה מכחישים כל דיונים על רכישה אפשרית ● בשבועיים האחרונים שמרו ב-AI21 על שתיקה, אז מה קרה דווקא עכשיו?

דגלה של דנמרק מתנוסס על אדמת גרינלנד / צילום: Reuters, Marko Djurica

שינוי גישה? אירופה מאיימת בסנקציות על ארה"ב עקב הצהרות על סיפוח גרינלנד

דיווחים והדלפות לתקשורת מצביעים על כוונת אירופה להחריף את הטון מול וושינגטון ● על הפרק: הגבלות על ענקיות הטכנולוגיה ודיונים על עתיד נוכחות צבא ארה"ב ביבשת ● בזמן שטראמפ מצהיר כי האי "נחוץ" להגנה מפני רוסיה וסין, האיחוד שוקל להקים צבא משותף במקום נאט"ו

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

תל אביב ננעלה בעליות; מדד המניות הביטחוניות זינק במעל 3%

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.7% ● חוזה חדש לאלביט במדינה באסיה פאסיפיק ● הפניקס ומדיפאואר יקימו מיזם משותף לרכישת מרכזים מסחריים בארה"ב ● ירידות בחוזים בוול סטריט בצל פתיחת החקירה הפלילית נגד יו"ר הפד, טראמפ: "לא ידעתי על זה" ● מיטב: מעדיפים מניות ואג"ח ממשלתיות על פני אג"ח חברות

המומחה שמזהיר: המהלך שיהיה "מכתב התאבדות של איראן"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: טראמפ הצהיר כי לא יסבול יותר אנטישמים בקואליציה שלו, בעיני מומחים רבים ההכרה של ישראל בסומלילנד עלולה לגרור את אפריקה למאבקי המזרח התיכון, ובישראל עוקבים אחר ההשלכות של המחאות הנרחבות באיראן • כותרות העיתונים בעולם

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

הסדר חוב חדש לנוחי דנקנר: יעביר לבנקים מיליונים במזומן ויפרד מנכס בירושלים

דנקנר, לשעבר בעל השליטה בקבוצת אי.די.בי שקרסה, לא הצליח לעמוד בתנאיו של השלב הראשון ● בהסדר החוב החדש, ישלם 5 מיליון שקל במזומן, וישעבד את זכויותיו על נכסים שירש מאביו, יצחק דנקנר ז"ל

איי פוקלנד / צילום: Shutterstock

למרות איומי ארגנטינה: נאוויטס מחפשים עוד נפט באיי פוקלנד

חברת נאוויטס חתמה על מזכר הבנות לא מחייב עם חברת JHI, שהינה הבעלים של רישיון חיפוש הסמוך למאגר סי ליון ● אם אכן יתגלה עוד מאגר נפט - יהיה ניתן לחבר אותו לתשתית שנאוויטס בונה בסי ליון הסמוך, מה שיהפוך אותו לרווחי במיוחד

שי אהרונוביץ' ואסף רפפורט / צילום: יוסי זמיר, איל יצהר

האקזיט הישראלי הגדול בהיסטוריה: מחלוקת על מיליארדים בין רשות המסים לוויז

קרוב לשנה לאישור עסקת הענק, לגלובס נודע כי מחלוקת בין רשות המסים לוויז באשר לתשלום המס על הקניין הרוחני של האחרונה מערימה קשיים ● בעוד שוויז טוענת שהקניין הרוחני שלה ממוקם בארה"ב, ועל כן תשלום המס עליו בישראל הוא מופחת, הרשות סבורה ההפך ● על הפרק: כמה מיליארדי דולרים

צ'לסה רנגר והתמונה המג'ונרטת שלה. רשמה עלייה של 914% בחשיפות / צילום: צילום מסך לינקדאין

הניסוי המחתרתי שעשו נשים בלינקדאין - והתוצאות המפתיעות

טרנד מתפשט בלינקדאין הציג תופעה מדאיגה: נשים ששינו את המגדר בפרופיל דיווחו על זינוק של עד 700% בטראפיק ● ברשת החברתית דוחים את הטענות להטיה של האלגוריתם, ומומחיות בתחום טוענות כי מדובר בלא יותר ממראה לאפליה של החברה ● האם הפתרון הוא לאמץ את המשחק הגברי או דווקא לשחות נגד הזרם?