גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שטייניץ על מתקן שורק: "תרבות הישראבלוף עדיין לא נעלמה"

שר האנרגיה הציג היום את ממצאי ועדת הבדיקה בעניין מתקן שורק, ואמר כי התגלו נתונים שגויים וזיוף בשניים מתוך חמשת מתקני ההתפלה ● "לאור חומרת הממצאים ננקוט בחלק מהם אכיפה מינהלית מחמירה, ואחרים יועברו לחקירת משטרה" ● הבדיקה נערכה בעקבות חשיפת "גלובס"

שר האנרגיה יובל שטייניץ / צילום: שלומי יוסף
שר האנרגיה יובל שטייניץ / צילום: שלומי יוסף

הוועדה לבדיקת האירועים במתקן ההתפלה שורק הגישה את המסקנות שגיבשה לשר האנרגיה, יובל שטייניץ ומהן עולה כי במשך שנתיים, מתקן שורק הזרים לצנרת המים הארצית מים מותפלים עם ריכוזי חריגים של כלוריד. הפרשה נחשפה בתחילת מאי ב"גלובס".

בראש הוועדה עמד מנכ"ל משרד האנרגיה, אודי אדירי ובמסיבת עיתונאים שקיים היום (ג') הוא דיווח כי הזרמת המים עם חריגות הכלוריד ממתקן שורק נעשתה במשך כשנתיים ובאופן שיטתי. הוא אמר כי הנוהל הזה קיבל מחברי צוות התפעול של המתקן את הכינוי "נוהל דיגום בוקר": "מדי יום בשעות שבהן נעשתה בדיקת המים שמותפלים במתקן, המים עברו שני שלבים של התפלה שהם התהליך המלא והנכון שהם צריכים לעבור וכך המתקן יצא מצג שווא שלפיו איכות המים טובה. במשך רוב שעות היום ריכוז הכלוריד חרג מדרישות הסכם הזיכיון", אמר אדירי.

לפי הערכת משרד האנרגיה, בשל החריגות מתקן שורק חסך 12 מיליון שקל והוא נמנע מתשלום של קנסות בגובה של יותר מ-45 מיליון שקל במידה והחריגות היו נחשפות בזמן אמת. עוד הוסיף אדירי כי חרף החריגות השיטתיות בשורק, באף שלב לא נשקפה סכנה לבריאות הציבור וכי הערכים החריגים של כלוריד שנמצאו במים המותפלים עדיין היו נמוכים באופן ניכר מהרף המרבי שנקבע על ידי משרד הבריאות.

שר האנרגיה יובל שטייניץ אמר בהתייחס לממצאים שנמסרו לו על ידי חברי ועדת הבדיקה כי "לא נקבל מציאות כזאת ונתייחס בחומרה רבה לכל מרמה והצגה של נתונים כוזבים ולכל ישראבלוף. הממצאים חמורים מאוד ונטפל בהם באופן מחמיר. חלק מהממצאים יועברו למשטרה לאחר שזוהו בהם היבטים פליליים".

כך עבדה השיטה

במסגרת הבדיקה הוזמנו לוועדה נציגי IDE שהיו הבעלים הקודמים של מתקן שורק והבעלים הנוכחיים שלו, מדן קפיטל והאצ'יסון. הוועדה הצביעה על "כשל חמור" כהגדרתה בהתנהלות מתקן שורק וקבעה כי תכלית המהלך שלו הייתה להציג למדינה מצג של עמידה בדרישות הסכם הזיכיון וזאת לצד הקטנת עלויות הפעלת המתקן.

חרף הממצאים הקשים שעולים מבדיקת החריגות בשורק, הוועדה בראשות אדירי החליטה לא להמליץ על מניעת ההשתתפות של האצ'יסון ו-IDE במכרז להקמת מתקן התפלה נוסף, שורק 2. האצ'יסון ו-IDE היו הבעלים של מתקן שורק בעת שאירעו החריגות. אדירי אמר היום כי לא נמצאו אינדיקציות שמצביעות על כך שדירקטוריון החברה ידע על החריגות ועל האופן הבעייתי שבו נעשה "נוהל דיגום הבוקר".

34 חריגות בדיווחים במתקן פלמחים

במסגרת עבודת הוועדה נעשתה בדיקה מקיפה אודות איכות המים ואמינות הדיווח של מתקני ההתפלה הנוספים באשדוד, אשקלון חדרה ופלמחים. הוועדה מצאה כי במשך תקופה של שנה וחצי ריכוז הכלוריד במים שסופקו ממתקן פלמחים חרג בכ-20% מעבר לרף שנקבע.

בנוסף, הוועדה מצאה כי מתקן פלמחים מסר לרשות המים דיווח כוזב אודות תוצאות בדיקה שעשה לאיכות המים. כך, התברר כי תוצאות הבדיקות שדווחו לא תאמו את ריכוז הכלוריד הממוצע והתאפיינו בדפוס שעורר חשד בנוגע לאמינות הבדיקות. בוועדה אמרו היום כי מדובר ב-34 חריגות שנמצאו בדיווחים.

לדברי אדירי, בשל ממצא זה צוות משותף של משרד האנרגיה, רשות המים ופרקליטות המדינה החליט להעביר את הטיפול במקרה של פלמחים לחקירת המשטרה. אדירי אמר כי יש צורך בחקירת משטרה כדי לגלות מי הגורם שאחראי על הדיווחים הכוזבים שהועברו לרשות המים.

אף שהחריגות במתקן שורק היו שיטתיות, הוועדה החליטה שבשלב זה היא לא תערב את המשטרה אך לדברי אדירי הוא לא שולל אפשרות שיינקטו נגד מתקן שורק צעדים פליליים בהמשך. כך, הוועדה המליצה לנקוט נגד המתקן בשורק באכיפה מרתיעה, תוך שימת דגש על הרווח הכספי שהוא השיא בעקבות אותן חריגות, היקף הקנסות שהיו מוטלים עליו לו החריגות התגלו בזמן אמת, הכשלים שנפלו בהתנהלותו, הפגיעה הקשה באמון הציבור במערכת אספקת המים ועוד. לדברי אדירי, צוות שפועל בנושא יפעל נגד מתקן שורק למען מיצוי האכיפה.

הוועדה מצאה עוד כי המדינה לא השתמשה בכלים שעומדים לרשותה כרגולטור ושנציגיה סמכו מעבר לנדרש על הדיווחים שהוזרמו ממתקני ההתפלה וכך לא הטילו ספק בהתנהלותם. הוועדה מסרה כי גורמי המדינה הניחו כי הנתונים שמתייחסים לאיכות המים נכונים ואמינים, בלי שביצעו על כך מעקב ובלי שפעלו לזיהוי דפוסים חריגים בדיווחים אלה בזמן אמת. בנוסף, הוועדה קבעה כי המדינה לא השכילה להצליב בין מקורות מידע שונים המתקבלים מצד גורמים שונים במשק המים.

על רקע ממצאים אלה אדירי מסר היום כי הליכי הבקרה והפיקוח על מתקני ההתפלה ישופרו משמעותית, כך שהמים בכל מתקני ההתפלה יידגמו 3 פעמים ביום במקום פעם אחת ובמשך 7 ימים בשבוע. מנכ"לי המתקנים יידרשו לחתום על תוצאות הבדיקות ולאשר כי הדיווחים שהם מעבירים מדויקים.

בנוסף, יעשו למים בדיקות יזומות ואקראיות לבדיקת איכותם וזאת בתדירות גבוהה יותר; מערך המחשוב המשמש את הגופים השונים שמעורבים בנושא ישודרג באופן שיאפשר לייעל את איסוף המידע אודות איכות המים במתקנים השונים ואת זרימת הנתונים בין הגופים המעורבים.

הבדיקה שהובילה לחשיפת החריגות השיטתיות ברמות הכלוריד במתקני ההתפלה שורק ופלמחים החלה בעקבות דיווחים שהתקבלו ברשות המים מתושבים בחולון, שדיווחו כי צבעם של המים שיוצאים מברזיהם חום ואף אדום. לדברי גורמים מקצועיים ברשות המים, למרות שנסיבות אלה הובילו לפתיחת הבדיקה שחשפה את החריגות במתקני ההתפלה, לממצאים לא היה קשר לצבע המים שזרמו לחלק מתושבי חולון בברזים.

תגובה חברת IDE: "חברת IDE מברכת על העובדה שהוועדה מדגישה במסקנותיה כי כלל העדויות שהובאו בפניה מעידות על כך שהפעולות החריגות שניבדקו, לא הובאו כלל לידיעת דירקטוריון IDE ודירקטוריון החברה המפעילה. יש לחזור ולהדגיש כי מאז הפעלת מתקן שורק על ידי IDE והצ'יסון ועד למכירת חלקה של IDE במתקן - לא הגיעה כל תלונה על איכות המים שמספק המתקן למדינה.

"אנו מברכים על המלצות הוועדה לשפר את מנגנוני הפיקוח והבקרה של המדינה על מתקני ההתפלה וסמוכים ובטוחים כי בקרה כזו תפעל לטובתו של הצרכן וגם תשפר את השירות הניתן. החברה הצהירה זה מכבר כי בירור האמת על ההתרחשויות במתקן שורק הינו האינטרס הראשון במעלה.

"חברות האחזקה וההפעלה של IDE בארץ ובעולם מספקות לאורך שנים מים איכותיים ללקוחות החברה. IDE עושה כל שביכולתה להקפיד על איכות המים הן בהיבטים של בריאות הציבור והן בהיבטים החוזיים מול הלקוחות".

עוד כתבות

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל