גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוגש תשקיף להנפקה ראשונה בעולם של מטבע דיגיטלי כנייר ערך; על החתום: יזמים מישראל

חברת הקריפטו הישראלית INX הגישה טיוטת תשקיף לקראת IPO שבו היא תנסה לגייס 130 מיליון דולר, עם רף מינימלי של 5 מיליון דולר שמתחתיו ההנפקה לא תצא לפועל ● "החזון שלנו הוא לפתח שתי פלטפורמות מסחר ומטבע דיגיטלי שיספקו ודאות רגולטורית לתעשיית נכסי הבלוקצ'יין"

מסחר במטבעות דיגיטליים / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
מסחר במטבעות דיגיטליים / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

חברת הקריפטו הישראלית INX עושה היסטוריה והופכת לחברה הראשונה מהתחום שמגישה תשקיף לקראת הנפקת מטבע דיגיטלי באישורה של רשות ניירות הערך של ארה"ב (SEC), שבמסגרתו המטבע המונפק ייחשב לנייר ערך.

בניגוד להנפקות מטבע קודמות, שנעשו בעבר ללא אישור רגולטורי וכונו ICO, הפעם מדובר בהליך של IPO - הנפקה ראשונית של ניירות ערך לציבור. החברה, שרשומה בגיברלטר אבל הוקמה, פועלת ומנוהלת מישראל, מתכננת לגייס עד 130 מיליון דולר בהנפקת מטבע דיגיטלי - INX Tokens. סכום המינימום לגיוס, שמתחתיו ההנפקה לא תצא לפועל, הוא 5 מיליון דולר.

בשלב זה, עוד לא ידוע מה יהיה מחיר המטבע בהנפקה. בשנה שעברה הכריזה ה-SEC כי הנפקות ICO עשויות להיחשב כהנפקות של ניירות ערך, ואף פתחה בחקירות והגישה תביעות נגד חברות שהנפיקו מטבעות דיגיטליים ללא אישורים נדרשים.

חברת INX Limited הוקמה ב-2017, ו-29.4% מהון המניות שלה מוחזק על-ידי חברת Triple-V שנמצאת בבעלותו של שי דתיקה, שותף מייסד ונשיא INX. דתיקה, המכהן כדירקטור חיצוני בחברת אלטשולר שחם גמל ופנסיה , מכר ב-2012 את חברת המט"ח שלו, ILSB, ללידר שוקי הון, בעסקת מזומן ומניות של כ-22 מיליון שקל בשלב הראשון (עבור 75% מהחברה). בעקבות זאת מונה דתיקה לסמנכ"ל פיתוח עסקי בלידר - תפקיד שממנו פרש לאחר כשנה וחצי. ארבע שנים לאחר הרכישה נדרשה לידר שוקי הון לבצע מחיקת מוניטין בהיקף של 6 מיליון שקל משווי ILSB, על רקע ירידה משמעותית בהיקף הפעילות של חברת המט"ח.

ברשימת הסיכונים הכרוכים בהשקעה מציינת INX בטיוטת התשקיף כי הצלחתה תלויה בהמשך עבודתו של דתיקה, שהוא "בעל ידע נרחב וקשרים בתעשייה", וכי המוניטין של החברה בתעשיית הבלוקצ'יין הוא תוצאה ישירה של המאמצים של דתיקה לבנות אמינות בתעשייה.

מלבד דתיקה, בעלי מניות נוספים בחברה הם יצחק רפאלי, שמחזיק ב-16.1%, דורון כהן, באמצעות חברת הייעוץ A-Labs עם 10.2%, ריקרדו ספאני עם 7.8% ומני בניש עם 6.4%. דתיקה מחזיק בכ-9.4 מיליון מטבעות INX, כהן מחזיק בכ-4.6 מיליון מטבעות ורפאלי ב-293 אלף מטבעות.

עוד עולה מטיוטת התשקיף כי כל מחזיק במטבע דיגיטלי של החברה יהיה זכאי לקבל את חלקו היחסי בחלוקה של 40% מהתזרים מפעילות שוטפת של INX. החברה גם תציע למחזיקים הנחות בביצוע עסקאות בפלטפורמה שלה.

פירוט רב על השימוש בכספי ההנפקה

INX מפתחת פתרון מפוקח למסחר בנכסי בלוקצ'יין, שיכלול בשלב הראשון פלטפורמה למסחר במטבעות דיגיטליים שפותחה על-ידי חברה בת שלה. "החזון שלנו הוא לפתח שתי פלטפורמות מסחר ומטבע דיגיטלי שיספקו ודאות רגולטורית לתעשיית נכסי הבלוקצ'יין", נכתב בטיוטת התשקיף.

הדרך לכך עוברת, בין השאר, בהנפקת המטבע הדיגיטלי של החברה ובשמירה על רישום המחזיקים בו בזמן אמת. בחברה אף מסמנים את הגופים המוסדיים והמשקיעים המקצועיים כקהל יעד, ומבקשים להציע להם פלטפורמה שמפוקחת על-ידי הרגולטור, וכוללת את הפרקטיקות הנהוגות בשווקים מפוקחים אחרים, כמו שמירה על רזרבות נזילות, שקיפות תפעולית ועוד. בעתיד, מתכננת INX לייצר פלטפורמה למסחר בנגזרים, כמו אופציות וחוזים עתידיים.

הייחוד בהנפקה שחברת INX הגישה טיוטת תשקיף עבורה, הוא שמדובר בחברת קריפטו ראשונה שמבקשת את אישור ה-SEC להנפיק לציבור מטבע דיגיטלי הנחשב לנייר ערך. בחודש שעבר סיפרנו ב"גלובס" על Blockstack שעשתה היסטוריה כשלראשונה הנפיקה מטבע באישור ה-SEC. אבל יש הבדל חשוב בין שתי ההנפקות: בניגוד ל-INX, בלוקסטאק לא הנפיקה נייר ערך בהליך של IPO, אלא מכרה "מטבע שירות" (Utility Token) לשימוש בפלטפורמה שלה.

INX מספקת בטיוטת התשקיף פירוט רב על התוכניות שלה לשימוש בכספי ההנפקה. אם יגויס הסכום המבוקש, 130 מיליון דולר, החברה תשתמש בכ-8 מיליון דולר מהסכום על מחקר ופיתוח (מו"פ), כ-10.3 מיליון דולר הוצאות הנהלה וכלליות, כ-3 מיליון דולר על שיווק ומכירות וסכום דומה על רגולציה והוצאות משפטיות, ועוד כ-3.6 מיליון דולר על שירותים ללקוחות ותפעול.

אם הסכום המינימלי של 5 מיליון דולר יגויס, תוציא החברה כ-819 אלף דולר על מו"פ, כ-2.3 מיליון דולר הוצאות הנהלה וכלליות, 325 אלף דולר על שיווק ומכירות וכ-1.1 מיליון דולר על רגולציה והוצאות משפטיות.

לפי טיוטת התשקיף של INX, ב-2018 הוציאה החברה 525 אלף דולר על מו"פ ו-3.1 מיליון דולר הוצאות הנהלה וכלליות, ובסך הכל הפסידה 4 מיליון דולר. בסוף השנה שעברה היו לחברה 649 אלף דולר במזומנים ושווי מזומנים.

דתיקה, באמצעות Triple-V, זכאי לדמי ניהול חודשיים של 12 אלף דולר, ויקבל בונוס חד-פעמי בגובה 250 אלף דולר שישה חודשים לאחר הגשת מסמכי הרישום להנפקה. חברת A-Labs של כהן תהיה זכאית לתשלום של 500 אלף דולר במזומן, עם השלמת הנפקה שתכלול גיוס של 10 מיליון דולר לפחות בארה"ב, והיא תקבל גמול נוסף בכפוף לעמידה ביעדים נוספים.

בדירקטוריון החברה מכהן, בין השאר, דייוויד וילד (Weild), שהיה בעבר סגן יו"ר בורסת נאסד"ק, ובהנהלת החברה ניתן למצוא את אלן סילברט (Silbert), לשעבר סגן נשיא ב-GE Capital ובעל ותק בתעשיית הבלוקצ'יין. 

ההנפקה הנוכחית באה כשברקע דעיכה של גל גיוסי ה-ICO ששטף את העולם ב-2018-2017 - גל שכנראה כבר לא יחזור על עצמו. הביטקוין אמנם התאושש חלקית מנפילת מחירו בשנה שעברה, אבל רוב המטבעות הדיגיטליים החדשים שהונפקו בשנים האחרונות לא הצליחו להתאושש מ"החורף" שפקד את שוק הקריפטו בשנה שעברה - ואיבדו כמעט את כל ערכם בזמן שחלף מאז הנפקתם.

מניתוח שערך באחרונה אתר חדשות הקריפטו האמריקאי TheBlock, עולה מסקנה ברורה ולא מפתיעה: הנפקות המטבע הדיגיטלי היו בועה פיננסית שהתפוצצה. המחקר מצא, בין השאר, כי גיוסי ה-ICO הניבו למשקיעים תשואה שלילית חציונית של 87% במונחים דולריים - והתשואות שלהם ממשיכות לרדת בעקביות.

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

עוד כתבות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

תיקון והתנצלות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית