גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוגש תשקיף להנפקה ראשונה בעולם של מטבע דיגיטלי כנייר ערך; על החתום: יזמים מישראל

חברת הקריפטו הישראלית INX הגישה טיוטת תשקיף לקראת IPO שבו היא תנסה לגייס 130 מיליון דולר, עם רף מינימלי של 5 מיליון דולר שמתחתיו ההנפקה לא תצא לפועל ● "החזון שלנו הוא לפתח שתי פלטפורמות מסחר ומטבע דיגיטלי שיספקו ודאות רגולטורית לתעשיית נכסי הבלוקצ'יין"

מסחר במטבעות דיגיטליים / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
מסחר במטבעות דיגיטליים / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

חברת הקריפטו הישראלית INX עושה היסטוריה והופכת לחברה הראשונה מהתחום שמגישה תשקיף לקראת הנפקת מטבע דיגיטלי באישורה של רשות ניירות הערך של ארה"ב (SEC), שבמסגרתו המטבע המונפק ייחשב לנייר ערך.

בניגוד להנפקות מטבע קודמות, שנעשו בעבר ללא אישור רגולטורי וכונו ICO, הפעם מדובר בהליך של IPO - הנפקה ראשונית של ניירות ערך לציבור. החברה, שרשומה בגיברלטר אבל הוקמה, פועלת ומנוהלת מישראל, מתכננת לגייס עד 130 מיליון דולר בהנפקת מטבע דיגיטלי - INX Tokens. סכום המינימום לגיוס, שמתחתיו ההנפקה לא תצא לפועל, הוא 5 מיליון דולר.

בשלב זה, עוד לא ידוע מה יהיה מחיר המטבע בהנפקה. בשנה שעברה הכריזה ה-SEC כי הנפקות ICO עשויות להיחשב כהנפקות של ניירות ערך, ואף פתחה בחקירות והגישה תביעות נגד חברות שהנפיקו מטבעות דיגיטליים ללא אישורים נדרשים.

חברת INX Limited הוקמה ב-2017, ו-29.4% מהון המניות שלה מוחזק על-ידי חברת Triple-V שנמצאת בבעלותו של שי דתיקה, שותף מייסד ונשיא INX. דתיקה, המכהן כדירקטור חיצוני בחברת אלטשולר שחם גמל ופנסיה , מכר ב-2012 את חברת המט"ח שלו, ILSB, ללידר שוקי הון, בעסקת מזומן ומניות של כ-22 מיליון שקל בשלב הראשון (עבור 75% מהחברה). בעקבות זאת מונה דתיקה לסמנכ"ל פיתוח עסקי בלידר - תפקיד שממנו פרש לאחר כשנה וחצי. ארבע שנים לאחר הרכישה נדרשה לידר שוקי הון לבצע מחיקת מוניטין בהיקף של 6 מיליון שקל משווי ILSB, על רקע ירידה משמעותית בהיקף הפעילות של חברת המט"ח.

ברשימת הסיכונים הכרוכים בהשקעה מציינת INX בטיוטת התשקיף כי הצלחתה תלויה בהמשך עבודתו של דתיקה, שהוא "בעל ידע נרחב וקשרים בתעשייה", וכי המוניטין של החברה בתעשיית הבלוקצ'יין הוא תוצאה ישירה של המאמצים של דתיקה לבנות אמינות בתעשייה.

מלבד דתיקה, בעלי מניות נוספים בחברה הם יצחק רפאלי, שמחזיק ב-16.1%, דורון כהן, באמצעות חברת הייעוץ A-Labs עם 10.2%, ריקרדו ספאני עם 7.8% ומני בניש עם 6.4%. דתיקה מחזיק בכ-9.4 מיליון מטבעות INX, כהן מחזיק בכ-4.6 מיליון מטבעות ורפאלי ב-293 אלף מטבעות.

עוד עולה מטיוטת התשקיף כי כל מחזיק במטבע דיגיטלי של החברה יהיה זכאי לקבל את חלקו היחסי בחלוקה של 40% מהתזרים מפעילות שוטפת של INX. החברה גם תציע למחזיקים הנחות בביצוע עסקאות בפלטפורמה שלה.

פירוט רב על השימוש בכספי ההנפקה

INX מפתחת פתרון מפוקח למסחר בנכסי בלוקצ'יין, שיכלול בשלב הראשון פלטפורמה למסחר במטבעות דיגיטליים שפותחה על-ידי חברה בת שלה. "החזון שלנו הוא לפתח שתי פלטפורמות מסחר ומטבע דיגיטלי שיספקו ודאות רגולטורית לתעשיית נכסי הבלוקצ'יין", נכתב בטיוטת התשקיף.

הדרך לכך עוברת, בין השאר, בהנפקת המטבע הדיגיטלי של החברה ובשמירה על רישום המחזיקים בו בזמן אמת. בחברה אף מסמנים את הגופים המוסדיים והמשקיעים המקצועיים כקהל יעד, ומבקשים להציע להם פלטפורמה שמפוקחת על-ידי הרגולטור, וכוללת את הפרקטיקות הנהוגות בשווקים מפוקחים אחרים, כמו שמירה על רזרבות נזילות, שקיפות תפעולית ועוד. בעתיד, מתכננת INX לייצר פלטפורמה למסחר בנגזרים, כמו אופציות וחוזים עתידיים.

הייחוד בהנפקה שחברת INX הגישה טיוטת תשקיף עבורה, הוא שמדובר בחברת קריפטו ראשונה שמבקשת את אישור ה-SEC להנפיק לציבור מטבע דיגיטלי הנחשב לנייר ערך. בחודש שעבר סיפרנו ב"גלובס" על Blockstack שעשתה היסטוריה כשלראשונה הנפיקה מטבע באישור ה-SEC. אבל יש הבדל חשוב בין שתי ההנפקות: בניגוד ל-INX, בלוקסטאק לא הנפיקה נייר ערך בהליך של IPO, אלא מכרה "מטבע שירות" (Utility Token) לשימוש בפלטפורמה שלה.

INX מספקת בטיוטת התשקיף פירוט רב על התוכניות שלה לשימוש בכספי ההנפקה. אם יגויס הסכום המבוקש, 130 מיליון דולר, החברה תשתמש בכ-8 מיליון דולר מהסכום על מחקר ופיתוח (מו"פ), כ-10.3 מיליון דולר הוצאות הנהלה וכלליות, כ-3 מיליון דולר על שיווק ומכירות וסכום דומה על רגולציה והוצאות משפטיות, ועוד כ-3.6 מיליון דולר על שירותים ללקוחות ותפעול.

אם הסכום המינימלי של 5 מיליון דולר יגויס, תוציא החברה כ-819 אלף דולר על מו"פ, כ-2.3 מיליון דולר הוצאות הנהלה וכלליות, 325 אלף דולר על שיווק ומכירות וכ-1.1 מיליון דולר על רגולציה והוצאות משפטיות.

לפי טיוטת התשקיף של INX, ב-2018 הוציאה החברה 525 אלף דולר על מו"פ ו-3.1 מיליון דולר הוצאות הנהלה וכלליות, ובסך הכל הפסידה 4 מיליון דולר. בסוף השנה שעברה היו לחברה 649 אלף דולר במזומנים ושווי מזומנים.

דתיקה, באמצעות Triple-V, זכאי לדמי ניהול חודשיים של 12 אלף דולר, ויקבל בונוס חד-פעמי בגובה 250 אלף דולר שישה חודשים לאחר הגשת מסמכי הרישום להנפקה. חברת A-Labs של כהן תהיה זכאית לתשלום של 500 אלף דולר במזומן, עם השלמת הנפקה שתכלול גיוס של 10 מיליון דולר לפחות בארה"ב, והיא תקבל גמול נוסף בכפוף לעמידה ביעדים נוספים.

בדירקטוריון החברה מכהן, בין השאר, דייוויד וילד (Weild), שהיה בעבר סגן יו"ר בורסת נאסד"ק, ובהנהלת החברה ניתן למצוא את אלן סילברט (Silbert), לשעבר סגן נשיא ב-GE Capital ובעל ותק בתעשיית הבלוקצ'יין. 

ההנפקה הנוכחית באה כשברקע דעיכה של גל גיוסי ה-ICO ששטף את העולם ב-2018-2017 - גל שכנראה כבר לא יחזור על עצמו. הביטקוין אמנם התאושש חלקית מנפילת מחירו בשנה שעברה, אבל רוב המטבעות הדיגיטליים החדשים שהונפקו בשנים האחרונות לא הצליחו להתאושש מ"החורף" שפקד את שוק הקריפטו בשנה שעברה - ואיבדו כמעט את כל ערכם בזמן שחלף מאז הנפקתם.

מניתוח שערך באחרונה אתר חדשות הקריפטו האמריקאי TheBlock, עולה מסקנה ברורה ולא מפתיעה: הנפקות המטבע הדיגיטלי היו בועה פיננסית שהתפוצצה. המחקר מצא, בין השאר, כי גיוסי ה-ICO הניבו למשקיעים תשואה שלילית חציונית של 87% במונחים דולריים - והתשואות שלהם ממשיכות לרדת בעקביות.

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

עוד כתבות

מנכ''ל קרן מנור אוורגרין, אבי אורטל / צילום: אורן דאי

שניב מציגה: הפספוס של סנו, הרווח של משפחת ברנט

בעלי השליטה בחברת הנייר ומוצרי הניקיון במו"מ למכירת מניותיהם לפי 485 מיליון שקל – לאחר שב-2008 רכשו את מניות סנו בחברה לפי 60 מיליון שקל בלבד

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

הישורת האחרונה בהנפקת הנדל"ן של רמי לוי: הבעלים "ויתר" על 360 מיליון שקל

לאחר כמעט חמישה חודשי מגעים, "כופפו" הגופים המוסדיים את רמי לוי, שנאלץ להפחית את השווי ואת היקף הגיוס של זרוע הנכסים שלו ● כן ייאלץ לוותר על חלוקת מחצית מכספי ההנפקה כדיבידנד ● לאחר ההנפקה יוכפל שכרם של לוי ומנכ"ל חברת הנדל"ן המניב

איור: Shutterstock, אנימציה: טלי בוגדנובסקי

באיזו שעה כדאי להתעורר? כנראה שלא ב-5 בבוקר

מומחי שינה מזהירים מפני יקיצה מוקדמת מדי אם אינכם אנשים של בוקר באופן טבעי, ונותנים טיפים לשינה טובה יותר בלילה

הדמיית פרויקט איינשטיין / צילום: 3dvision

ב-34.6 מיליון שקל: הפנטהאוז שנמכר בצפון תל אביב

היזמים חן ואיתי גינדי וחברת רמי שבירו דיווחו כי מכרו פנטהאוז דופלקס ברחוב איינשטיין 15 בתל אביב ● המבנה, שכולל מרפסת ובריכה פרטית, נמכר בעסקה שמשקפת 90 אלף שקל למ"ר

אבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: יח''צ

בדרך לעסקה: דלק ישראל צפויה לרכוש את הוט מובייל ב-1.88 מיליארד שקל

דלק ישראל קיבלה תקופת בלעדיות בת 60 יום להשלים בדיקת נאותות, ובהנחה שתושלם בהצלחה, ייחתם ההסכם המחייב מול אלטיס ● אתמול הגישה פלאפון הצעה משודרגת לרכישת הוט מובייל תמורת 2.3 מיליארד שקל, אך ככל הנראה באלטיס העריכו כי פלאפון תתקשה להשיג את האישורים הרגולטוריים להשלמת העסקה

נושאת המטוסים הרי טרומן / צילום: דוברות צי ארה''ב

הערכה במערכת הביטחון: תקיפה אמריקאית באיראן - על השולחן

מערכת הביטחון התריעה בימים האחרונים בפני הדרג המדיני שיש עלייה במוטיבציה של חמאס להשתקם ולתכנן מתקפה נגד צה"ל ● בצל ההיערכות לתקיפה באיראן: ארה"ב מגבירה את צבירת הכוחות במזרח התיכון, בצה"ל מעבים את מערך ההגנה ● לשכת נתניהו גינתה, אך בפועל ישראל הכירה וגם בדקה את שמות המועמדים של טראמפ לוועד המנהל של עזה ● מתווה ההטבות למילואימניקים לשנת 2026 אושר בוועדת השרים ● עדכונים שוטפים

רצף הירידות במחירי הדיור נקטע? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

חושבים שירידת מחירי הדירות נבלמה? תקראו את זה קודם

מדד מחירי הדיור עלה בדצמבר ב־0.7%, והשאלה הגדולה היא האם הכיוון משתנה ● בהפניקס ערכו ניתוח מקיף של מגמות הדיור ולא פוסלים תרחיש כזה, אך מעריכים כי לא בטווח הקרוב

אילוסטרציה: Shutterstock

ניצחון לקונים: רכישת זכויות בקרקע עם הסכם בנייה תמוסה כקרקע ולא כ"דירה"

ביהמ"ש המחוזי דחה את עמדת רשות המסים וקבע כי תושב חוץ שרכש קרקע עם שירותי בנייה מוזמנים ישלם מס רכישה נמוך ● השופט שמואל בורנשטין: "אין להרחיב את הגדרת 'דירה על הנייר' למצבים שבהם הסיכון מוטל על הרוכש"

יו''ר רשות ני''ע ספי זינגר ומנכ''ל הבורסה איתי בן זאב, לצד יו''ר ה-SEC פול אטקינס, בטקס פתיחת המסחר בתל אביב, הבוקר (ו') / צילום: דרור סיתהכל

הקלות לישראליות ורפורמה בדיווחים: יו"ר SEC אותת מתל אביב על שינוי כיוון

בביקור בישראל שלח פול אטקינס, יו"ר רשות ני"ע האמריקאית, מסר מרגיע לישראליות שנסחרות בארה"ב ושיתף בתוכניות להפחתה בדיווחי חברות ועידוד השקעות אלטרנטיביות ● אטקינס אינו נלהב מהטלת קנסות על תאגידים, וסירב להתחייב כי יגן על עצמאות SEC מפני טראמפ

בורסת תל אביב / צילום: איל יצהר

ירידות בבורסה בתל אביב; מניות הבנייה נופלות, הביטחוניות קופצות

מדד ת"א 90 מאבד מערכו כ-1.5% ● נקסט ויז'ן מזנקת במעל 6%, לאחר שהודיעה כי קיבלה הזמנה של כ-60 מיליון דולר ● דלק ישראל בדרך להשתלט על הוט מובייל ● מנכ"לית הולמס פלייס תרכוש ממור מניות ב-51 מיליון שקל ● ניגוד עניינים? טראמפ רכש אג"ח של נטפליקס ווורנר ברדרס ● ה"מופלאה" שתזנק ב-30% ועוד שתיים: בכירי האנליסטים ממליצים על שלוש מניות ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט בשל "יום מרטין לותר קינג"

מונית של חברת Uber / צילום: Shutterstock

ועדת השרים אישרה את החוק שיאפשר לאובר לפעול בישראל

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את הצעת חוק התחבורה השיתופית של חברי הכנסת משה פסל ואיתן גינזבורג ● החוק נועד להסדיר את פעילותם של שירותי הסעה שיתופיים בישראל, בדומה למודלים הפועלים במדינות אחרות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מקבלן חשמל למיליארדר: איך הבעלים של אחת החברות הבולטות בת"א נותר אנונימי?

צבי לוי, בעל השליטה ביצרנית המרעומים ארית, הפך השקעה של 14 מיליון שקל לפני שני עשורים לכזו ששווה מיליארדים ומימש בשבוע שעבר חלק מההחזקה תמורת כ־400 מיליון שקל ● ועדיין הוא שומר על אנונימיות כמעט מוחלטת, ואפילו תמונה שלו ברשת קשה למצוא

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

למרות החובה בתקנון: מירי רגב שוב לא התייצבה לדיון בוועדת הכלכלה

תקנון הכנסת מחייב שרים בדיווח שנתי לוועדות, אך שרת התחבורה לא הופיעה גם לאחר שמונה ניסיונות תיאום ● לשתות טקילה עם ג'ורדן: מנהלת השיווק של אגדת הכדורסל הגיעה לישראל ומגלה מה עומד מאחורי המותג Cincoro ● וגם: הסעיף שעיריית ת"א מוסיפה במכרזים להפעלת בתי קפה בנכסיה ● אירועים ומינויים

דורי (משמאל) ושאול נאוי / צילום: יונתן בלום

רשות המסים נגד האחים נאוי: טוענת לאי־דיווח על הכנסות של כ־180 מיליון שקל

השומות האישיות לשאול ודורי נאוי הוצאו בדצמבר האחרון, רגע לפני התיישנות שנת המס 2019 ● במרכז המחלוקת: הלוואות ענק שעברו בין חברותיהם הפרטיות, שלפי הרשות "נמחלו" והפכו לרווח אישי חייב במס ● תגובת האחים נאוי: "ניסיון להחיות מחלוקת מלפני 16 שנה"

פורום דאבוס / צילום: Reuters, Denis Balibouse

הדנים מחרימים, טראמפ צפוי לנאום: פורום דאבוס ייפתח הערב

הערב יתקיים קונצרט חגיגי לפתיחת הדיונים, ומחר יחלו האירועים עצמם, כאשר על כולם מאפיל אירוע אחד – הנאום ביום רביעי של דונלד טראמפ ● נשיא ארה"ב מגיע לכינוס לאחר שהטיל מכסים חדשים על שמונה מדינות אירופיות בעקבות תמיכתן בדנמרק בנושא גרינלנד

דונלד טראמפ/ צילומים: רויטרס, שאטרסטוק

טראמפ: "לא זכיתי בנובל - לא מחויב לחשוב על השלום"

במכתב שנשלח לראש ממשלת נורבגיה, מסביר טראמפ כי כעת אינו חש עוד מחויבות לחשוב אך ורק במונחים של שלום, לאחר שלא זכה בפרס נובל לשלום ● טראמפ הציג את המהלך כהכרחי מבחינה ביטחונית וטען כי סין ורוסיה מבקשות להשתלט על האי הארקטי

המגדלים בכיכר המדינה. / צילום: מאיה לוין

כיכר המדינה: לא נוספו זכויות בנייה, אך הדיירים ישלמו היטל השבחה

שופט בית המשפט לעניינים מינהליים פסק כי תוכנית ביטול מנהרת כיכר המדינה בת"א, שלא הוסיפה זכויות משמעותיות, העלתה את שווי הקרקע בכיכר, ובעליה ייאלצו לשלם היטל השבחה

פרויקט של אאורה בטבריה. 780 יחידות דיור במקום 84 / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

ההתחדשות העירונית מגיעה לפריפריה. האם הפרויקטים באמת ייצאו לפועל?

בשורת ערי פריפריה אושרו לראשונה תוכניות נרחבות להתחדשות עירונית ● אולם המכפילים הגבוהים הנדרשים לרווחיות מעוררים שאלה סביב היכולת של הערים לקלוט את תוספת האוכלוסייה - וסביב הסיכוי שהפרויקטים אכן יתממשו, כשאפילו במרכז קשה כיום להוציא פרויקטים בפועל

פטריק דרהי, בעלי הוט מובייל, ואילן סיגל, מנכ''ל פלאפון / צילום: רמי זרנגר

ההצעה החדשה של פלאפון להוט מובייל: 2.3 מיליארד שקל

פלאפון מעלה את ההצעה לרכישת הוט מובייל מ-2.1 מיליארד שקל ל-2.3 מיליארד שקל, ותוחמת את זמן התגובה של אלטיס עד יום חמישי הקרוב ● המהלך מגיע בין היתר על רקע העובדה שישנן מתמודדות נוספות על רכישת הוט מובייל, ובהן דלק ישראל, קבוצה בהובלת גיל שרון וכן פרטנר וסלקום

גיוס עובדים / צילום: Shutterstock, tsyhun

דוח הלמ"ס: הביקוש הגבוה ביותר לעובדים מאז 2022

שיעור המשרות הפנויות במשק הגיע בדצמבר לשיא של יותר משנתיים, כשהביקוש הגבוה ביותר נרשם בענפי הבניין והאירוח ● מנגד, במשרות הדורשות השכלה אקדמית קיים עודף עובדים ● בהייטק נרשמת התאוששות מתונה ביחס לשנים קודמות