גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שקלית או צמודה: האם תימשך העדיפות לאג"ח ממשלתיות שקליות?

האינפלציה הנמוכה בשנים קודמות הובילה לפער בתשואות האג"ח בין האפיק הממשלתי השקלי לאפיק הצמוד, למרות העלייה בשכר הריאלי במשק ● האם עליית האינפלציה במשק תביא לסופה של עדיפות האג"ח השקליות על פני הצמודות?

פתיחת סניף איקאה, תל-אביב / צילום: כדיה לוי, גלובס
פתיחת סניף איקאה, תל-אביב / צילום: כדיה לוי, גלובס

בשנים 2014-2018, שנות הריבית והאינפלציה האפסית במשק, הניב האפיק הממשלתי השקלי עודף תשואה על פני מקבילו הצמוד. כך מדד אג"ח ממשלתיות שקליות ל-5-2 שנים הניב תשואה מצטברת של כ-9%, לעומת ירידה של כ-1% במדד אג"ח ממשלתיות צמודות ל-5-2 שנים. עם זאת, באחרונה סביבת האינפלציה בפועל (12 חודשים אחורה) וגם ציפיות האינפלציה לשנה קדימה, עלו לרמה של 1.3%.

מהן הסיבות לאינפלציה הנמוכה בשנים 2014-2018, שהובילה לפער בתשואות בין האפיק הממשלתי השקלי לאפיק הצמוד, וזאת למרות העלייה בשכר הריאלי, על רקע צמיחה נאה ואבטלה נמוכה? האם תנאים אלה ממשיכים להתקיים גם כיום? והשאלה העיקרית, האם תמה תקופת עדיפות האג"ח השקליות על פני האג"ח הצמודות?

שיעור האינפלציה (עליית המדד) מושפע מגורמים חיצוניים למשק - מחירי סחורות וחומרי גלם, למשל - וגורמים פנימיים למשק, דוגמת עליית שכר ריאלית שתומכת בהוצאה הצרכנית, ומדיניות פיסקלית ורגולציה ממשלתית שלהן השפעה על הצרכנים ועל ענפים שונים.

ברמה הענפית, רמת התחרות קובעת במידה רבה את יכולת היצרנים או הקמעונאים להעלות את המחירים. חשיפת ענף מסוים, מוצר או שירות ליבוא או לאפשרות יבוא מהווה בלם בפני עליית מחירים. כך למשל, סעיפי ההלבשה וההנעלה החשופים ליבוא זול מסין, וחלק מסעיפי ריהוט וציוד הבית (אפקט רשת איקאה) הפכו לסעיפים בעלי השפעה דפלציונית על מדד המחירים לצרכן.

נוסף על כך, מגמות צרכניות שמתגברות בשנים האחרונות, כמו מנועי השוואת מחירים והתפשטות המסחר המקוון והיבוא האישי, הגבירו את המגמה התחרותית הדפלציונית בחלק מסעיפי המדד. 

גם למדיניות ממשלתית אקטיבית ותומכת בהורדת יוקר מחיה, המעודדת תחרות ענפית, כמו הפחתת שיעורי מכסים וביטולם, יש השפעה דפלציונית דומה. כך רפורמות הסלולר, "השמים הפתוחים" ומגמת הפיקוח והוזלת תעריפי התחבורה הציבורית הפכו את סעיף התחבורה והתקשורת לסעיף בעל השפעה שלילית (דפלציונית) על המדד. על פי ניתוח המדד בניכוי הפחתות הממשלה שמפרסם בנק ישראל, בשנים 2014-2018 צעדי מדיניות ממשלתיים גרעו במצטבר כ-1.9%, או בממוצע כ-0.5% בשנה, מהאינפלציה בפועל.

התפלגות מדד המחירים לצרכן בישראל

לחץ מתמיד להתחזקות השקל

ברמת המשק, הצמיחה העקבית הנאה של המשק, הורדת החוב החיצוני ביחס לתוצר, תוך שמירה על משמעת תקציבית נאותה בעשור האחרון, לצד האקזיטים בענף ההייטק ומהפכת הגז, שהובילו ליצירת עודף מבני במאזן התשלומים של המשק - כל אלה יוצרים לחץ מתמיד להתחזקות השקל.

השקל, שהתחזק בכ-27% משנת 2008 עד היום (ובכ-14% משנת 2014) מול סל המטבעות, הוא גורם דפלציוני מובהק ועיקרי בשל התמסורת של שער החליפין עם המחירים השקליים של המוצרים המיובאים, וחומרי הגלם שהופכים לזולים יותר, לצד מוצרים שמחירם צמוד לדולר. יודגש כי מגמת התחזקות השקל נמשכה, אף שבשנים האחרונות הריבית בארץ אפסית, וקיים פער ריביות שלילי בין ריבית בנק ישראל לריבית בארה"ב. 

בבחינת התרומה למדד של קבוצות הצריכה השונות בשנים 2008-2018, תוך חלוקה לשתי תקופות ביניים, 2008-2013 ו- 2014-2018, מצאנו כי רק סעיף הדיור אינפלציוני. לרכיב הדיור תרומה אינפלציונית גבוהה ונמשכת למדד (1.2% בשנה בשנים 2008-2013 לעומת כ-0.5% בשנה בשנים 2014-2018).

הדפלציה לא הולכת להיעלם

השפעת שער חליפין דפלציונית צפויה להמשך. עם תחילת יצוא גז ממאגר "לוויתן", העודף המבני בחשבון השוטף של מאזן התשלומים של המשק צפוי לגדול, והשקל צפוי להמשיך ולהתחזק מול סל המטבעות. 

מהפכת ה-E-Commerce ויבוא דפלציה מרצפות הייצור של העולם צפויים להימשך. אף ניתן לומר, במידה מסוימת, כי לרכיב האנרגיה עשויה להיות בעתיד השפעה דפלציונית עם המעבר ההדרגתי של המשק לצריכת גז טבעי.

באחרונה הגירעון התקציבי עלה לרמה של 3.8%, והוא עושה דרכו לרמה של 4% - גבוה משמעותית מיעד הגירעון. קרן המטבע הבינלאומית וארגון OECD השמיעו אזהרות בנושא הטיפול של ישראל בגירעון. עם זאת, להערכתנו, סביר כי כל ממשלה שתקום לאחר הבחירות תנקוט משמעת תקציבית ותבנה מדיניות לטיפול בגירעון, לרבות קיצוצים בהוצאותיה או העלאת בודדת של שיעורי מס עקיף - מע"מ (השפעה חד-פעמית על המדד) - וזאת כדי להימנע מהורדה עתידית אפשרית של דירוג האשראי של ישראל על ידי סוכנויות הדירוג הבינלאומיות.

אם בשנים עברו הממשלה פעלה להורדת יוקר המחיה, כעת אנו עומדים בפני גל התייקרויות - אבל אנו מעריכים כי מדובר בהתאמה, ולא בעליית מחירים מתמשכת. 

להערכתנו, ההשפעה הדפלציונית בשיעור שנתי של 0.5% שהייתה לצעדי הממשלה בשנים 2014-2018 נעלמה, ואף התהפכה להשפעה אינפלציונית קלה, והשוק הפנים זאת. עם זאת, בהנחה כי הממשלה שתבוא לאחר הבחירות הקרובות, תהיה אחראית פיסקלית, מדובר בטיפול נקודתי בגירעון התקציבי, שלו השפעה קצרה וזמנית על המדדים.

לאור ניתוח סעיפי המדד, אנו לא רואים לחצי אינפלציה בפועל, וזאת במשק בתעסוקה מלאה ועליית שכר מתמשכת. נראה כי השיח האינפלציוני סביב עונת המדדים הגבוהים נוטה להעניק פרמיית אינפלציה גבוהה ממה שיתממש בפועל, ולכן הציפייה היא כי העדיפות לאפיק השקלי לעומת הצמוד תימשך. 

הכותבת היא מנהלת דיסק מוסדי בחברת פעילים ניהול תיקי השקעות. אין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק. 

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי