גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לימונדה נוסח בייג'ין: איך סין יכולה ללמוד מיפן ולהרוויח מהשינוי

בזמן שמתלהט העימות עם ארה"ב, מומלץ לסין ללמוד מהמקרה היפני ובמקום לצאת למאבק בו תפסיד, לבחון כיצד תוכל דווקא להרוויח מהשינוי הבלתי נמנע

מימין: ראש הממשלה היפני לשעבר יאסואו פוקודה, רה"מ יפן הנוכחי שינזו אבה וראש ממשלת סין, לי קצ'יאנג / צילום: KIM KYUNG-HOON, רויטרס
מימין: ראש הממשלה היפני לשעבר יאסואו פוקודה, רה"מ יפן הנוכחי שינזו אבה וראש ממשלת סין, לי קצ'יאנג / צילום: KIM KYUNG-HOON, רויטרס

"אל תהיו קורבן של מלחמת הסחר. ראו בה הזדמנות פז לשינוי כלכלי וחברתי", כך אמר ראש ממשלת יפן לשעבר, יאסואו פוקודה, בפורום סחר חוץ שהתקיים בהונג קונג בראשית החודש. פוקודה הציע לבייג'ין ללמוד מהניסיון היפני כיצד לנצל את מתיחות הסחר מול ארה"ב לביצוע רפורמות ולמציאת מנועי צמיחה חדשים.

האם ההיסטוריה של יפן יכולה לשמש כמראה לעתידה של סין - או שמא ההבדלים בין השתיים יובילו לתוצאות שונות? הסאגה היפנית החלה בשנות ה-50. כלכלת יפן, אז צעירה ונמרצת, מצאה את עצמה במערכה מתגלגלת מול "הדוד סם". המערכה הפכה למלחמת התשה שארכה יותר מ-40 שנה והסתיימה בקול ענות חלושה מצד טוקיו. הקרב הראשון החל בתחום הטקסטיל, התפשט לסיבים סינטטיים, עבר לפלדה, גלש לטלוויזיות צבעוניות ולמכוניות ומאוחר יותר עבר לתחום המוליכים למחצה. המטרות נעו ממוצר למוצר, במעלה שרשרת ההתפתחות התעשייתית והטכנולוגית של יפן.

מתחילת שנות ה-80 נהנתה תעשיית המוליכים למחצה של יפן מתמיכה ממשלתית נדיבה והזינוק שלה היה מרשים. כשיפן עקפה את ארה"ב כספקית השבבים הגדולה בעולם, וושינגטון רתחה מזעם: יפן הואשמה בסבסוד פסול של תעשיה מקומית, בהפרת זכויות הקניין (היטאצ'י מ-IBM), בהצפת השוק האמריקאי וגם במכירת מוצרים רגישים לברה"מ (אלקטרוניקה של טושיבה אשר שיפרה את הצוללות שלה). אחרי סדרה של מכסים, עונשים וחרמות, יפן הרימה ידיים. היא חתמה על עסקת שיתוף הטכנולוגיות שלה עם ארה"ב, הסכימה להגדיל את רכישת השבבים מארה"ב והתחייבה לציית לכללי פיקוח אמריקאי. במקביל, יפן גם השתתפה ב"הסכם פלאזה" (ניסיון יזום של שווקים מפותחים להחליש את הדולר), שאחריו ערכו של הין הוכפל מול הדולר ותחרותיות היצוא היפני ספגה מהלומה נוספת. כדי לסתום את הגולל, ארה"ב גם הגנה על תעשיית השבבים המקומית בחקיקה.

בשנות ה-2000, השתנו תנאי השוק: ארה"ב צברה יתרון תחרותי בתחום המיקרו-מעבדים. דרום קוריאה וטייוואן הפכו למתחרות חזקות של יפן. יפן עצמה הפסידה את ההובלה בשוק המוליכים למחצה ובחרה לחפש שיתופי פעולה טכנולוגיים באירופה.

ארה"ב בדרך למתקפה רב-מערכתית

כנראה שגם לסין צפויה מתקפה רב-מערכתית. ארה"ב לא תהיה מוכנה להסתפק בפשרות יצוא-יבוא בתחום החקלאות והתעשיות המסורתיות. כמו במקרה של יפן, עיני וושינגטון גם הפעם נשואות אל תעשיות הדגל "החמות" של סין: בינה מלאכותית, חלל, רובוטיקה וננו-טכנולוגיה.

פרופ' Yiwei מאוניברסיטת רנמין (Renmin), מומחה ליחסים בינלאומיים, לא מאמין שמגבלות אמריקאיות על חברות התשתיות כגון וואווי ו-ZTE ישנו במשהו את השאיפות הטכנולוגיות של סין - היא רק רואה בכך דחיפה לכיוון העצמאות הטכנולוגית. היריבות עם ארה"ב, כמו במקרה של יפן, דוחקת את סין לחפש שותפויות עסקיות באירופה ובמדינות אחרות, ביניהן ישראל.

ליפן לא הייתה ברירה - אחרי מלחמת העולם השניה היא הייתה תלויה בארה"ב הן מבחינה ביטחונית והן מבחינה כלכלית. בנוסף, יפן כבר הייתה מדינה מפותחת ופוטנציאל הצמיחה שלה היה מוגבל. סין, מנגד, התברכה בשוק מקומי ענק שטומן בחובו פוטנציאל רב, אך השוק הזה משווע לרפורמות. סין נמצאת עדיין בשלבי התפתחות התחלתיים ושינוי במודל הצמיחה המקרטע שלה יכול לספק לה עוד הרבה שנים של צמיחה וחיזוק מעמדה בזירה הגלובלית (מן הסתם, למורת רוחם של האמריקאים). האיום הכלכלי הגדול ביותר שלה הוא "מלכוד הכנסות הביניים" - הסכנה לדעוך בטרם שתגיע לרמות הכנסה של מדינות מפותחות. ברור שמלחמת הסחר מערימה קשיים בדרך לשם.

התחבטות בין הבראה לזגזוג

על סין לנצל את התקופה הנוכחית כדי להאיץ את תהליך הליברליזציה, ובעיקר עליה לשאוף לצמצם את מעורבות הממשלה בהקצאת המשאבים. על סין ללמוד מהניסיון היפני, שמלמד כי אין לניהול המרכזי את הגמישות הדרושה כדי לזהות הזדמנויות בסביבה עסקית משתנה. הדפנסיביות של יפן גרמה לה לדבוק בתעשיות הרכב, ברובוטיקה ובציוד אלקטרוני בהן הצטיינה, במקום להצטרף למהפכת האינטרנט. זאת גם כנראה הסיבה שסין טובה בלסגור פערים, אך מתקשה עדיין להוביל טכנולוגית.

הממשל הסיני עושה אמנם מאמץ כדי להבריא את הכלכלה, אך נוטה לזגזג. שנתיים ניהלה בייג'ין קמפיין להפחתת נטל החוב, אולם "מפלצת" האטת הצמיחה ריפתה את ידיה והיא שוב נקטה במדיניות הקלות האשראי לנדל"ן ולתשתיות.

הזדקנות האוכלוסייה דורשת שורה של צעדים לחיזוק הכוח הצרכני, תוך כדי מעבר מכלכלה שנשענת על תעשייה ותשתיות, לכלכלה שנשענת על ענף השירותים, בדומה למשקים מפותחים. סין כבר עשתה קפיצת מדרגה לכיוון הרצוי - תחום השירותים מהווה היום יותר ממחצית התמ"ג, זאת בהשוואה לכ-20% בתחילת שנות ה-90 של המאה שעברה.

תרומת הסקטורים השונים לתמג

באיזו מידה משקפים שוקי המניות של סין את השינויים המבניים שעוברת הכלכלה? התעשיות החדשות מחליפות בהדרגה את הישנות. חדשנות טכנולוגית ושינויים בדפוסי צריכה שמקורם בזינוק בהכנסות, מולידים רוטציה סקטוריאלית מבורכת. המדדים הסיניים נותנים היום ייצוג גדול יותר לענפי הטכנולוגיה, הרפואה והצריכה. ענף הפיננסים נותר אמנם הדומיננטי מבין כולם, אך הוא מאבד מנתחו משנה לשנה. ענף הטכנולוגיה/שירותי תקשורת נמנה עם הענפים הצומחים ביותר בעשור האחרון.

סין נמצאת בתהליך הדרגתי של פתיחת השווקים למשקיעים זרים ומלחמת הסחר דוחקת אותה להגביר את הקצב. עכשיו, יותר מתמיד, חשוב להבין כיצד בנויים המדדים השונים: מי רגיש למלחמת הסחר ומי משקף בעיקר את השוק המקומי.

סין פותחת את השערים בהדרגה

אלפבית סיני: לחברות סיניות יש שלל אפשרויות התאגדות ורישום למסחר, מקומיות וזרות. מסיבה זו, המשקיעים מבולבלים נוכח הסוגים השונים של מניות: A , B , H , N , Red Chips , S Chips ואחרים. המשקיעים יכולים להיחשף לשוק הסיני דרך חברות שנסחרות בחו"ל, אולם השוק המקומי עדיין מהווה חלק הארי של מערך ההזדמנויות. בעשור האחרון לאט ובזהירות סין פותחת את שערי הבורסות בשנחאי ובשנזן למשקיעים מחו"ל והודות לכך ב-2018 החליטו ב-MCSI להכניס חלק ממניות ה-A (הנסחרות בסין) למדד השווקים המתעוררים.

בחינת ההתפלגות הסקטוריאלית של המדדים מעלה כי המדדים המקומיים CSI300 ו-FTSE China A-50 והמדד ההונג קונגי Hang Seng China עדיין מייצגים את "הכלכלה הישנה" - הטיה חזקה לבנקים, לביטוח ולנדל"ן. "הכלכלה החדשה" מוצאת את דרכה במדד MSCI China שנותן משקל גבוה יחסית למניות מסוג N (הרשומות למסחר בארה"ב) בענפי הצריכה והטכנולוגיה. השמות המוכרים של המניות במדד הם אליבאבא, טנסנט, ביידו וג'י.די. חשוב להדגיש כי ענף הרפואה עדיין זוכה למשקל נמוך של כ-3%, הרחק מהרמות הקיימות בשווקים במפותחים. מגמה זו תשתנה ככל הנראה נוכח הזדקנות האוכלוסייה בסין והעלייה ברמת החיים. ראוי לציין כי מדד CSI300, שמייצג את "הכלכלה הישנה", עבר שינוי ונותן היום ייצוג רב יותר לענפי הטכנולוגיה, הצריכה ואפילו הרפואה (6.5%).

תיאורי מדדי מניות של סין לפי התפלגות סקטוריאלית (באחוזים)

נראה כי חשיפה למדדים מקומיים בסין, כלומר מניות מסוג A, היא למעשה הבעת אמון בשוק המקומי ועשויה ליהנות מהפן הריכוזי של סין - תמיכות ממשלתית בתעשיות הוותיקות והרחבות נדיבות. לעומת זאת, השקעה במדדי "הכלכלה החדשה" כמו MSCI China ושלל של מדדי "נישה", שנועדו לשקף את סין הגלובלית, תהיה מטבע הדברים רגישה יותר למתיחות בין ארה"ב לסין. עם זאת, במבט לטווח ארוך, המדדים האלו מעניקים משקל רב יותר לדור העתיד של התעשיה בסין. המשקיע בכלכלה המרתקת זו יצטרך לבחור בין הישן לחדש או אולי לשלב בין שני העולמות, לפחות כל עוד עתידה הכלכלי של סין לוט בערפל המתיחות עם ארה"ב. 

הכותבת היא מנהלת מחלקת מחקר מדדים בקסם מדדים, מקבוצת אקסלנס. לקבוצת אקסלנס יש עניין בנכסים פיננסים המוזכרים בסקירה זו. המידע האמור הינו למטרות מידע בלבד ואין לראות באמור שיווק או הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה של ניירות ערך, המתחשב בצרכיו של כל אדם

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35