גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השכונות החדשות ריקות והגירעון משתולל: כך הפכה קריית גת לאויבת הכי גדולה של עצמה

השכונות החדשות ריקות מאדם, המרכז נטוש ומטונף, ראש העיר הוא תובע (ומפסיד) סדרתי, והמחשבה שמפעל של אינטל יציל את העיר נראית מגוחכת מתמיד ● דרור פויר ביקר בקריית גת בשבוע שבו הודיעה העירייה בפייסבוק על פיטורים של 320 עובדים, ומצא עיר שמשוועת לשינוי כיוון

כרמי גת / צילום: איל יצהר
כרמי גת / צילום: איל יצהר

יום שני השבוע, קריית גת. אנחנו נכנסים לעיר מצפון, במחלף חדש ומפואר שמתכנס לצומת T ועליה מתנוסס פסל עצום, משהו בין שער ניצחון בסגנון בגדדי לספרה אפס. ימינה לעיר, שמאלה לכרמי גת, השכונה החדשה. הניגוד בין הלובן הבוהק של הבתים החדשים והגבוהים לצהוב הסדוק והדהוי של העיר הישנה בולט כמו נבואת זעם. אנחנו פונים שמאלה.

כיכר הכניסה לקריית גת/ צילום: איל יצהר

"כרמי גת", מכריז שלט ענק, "המקום בו טבע ועיר מתחברים". מתחברים? יותר נכון מבטלים זה את זה והופכים לכלום אחד גדול. זה לא טבע - הכול אספלט ובטון. וזו בטח לא עיר - אין חנויות, אין מרכז, על המרפסות יש יותר שלטי השכרה ומכירה מסימני חיים כמו כביסה או אופניים. גם המשקיעים, כך פורסם, מושכים את ידיהם מהשכונה החדשה. מה שכן, יש המון שבילי אופניים. הרחובות רחבים וריקים, גני שעשועים מפוארים, אבל אין בן אדם אחד לרפואה ואין מילימטר אחד של צל. זה לא נראה כמו בית, זה נראה כמו חניון ענק ומעליו חדרי שינה. על הבניינים מתנוססות, לצד שלל הבטחות של "בקרוב" ו"כאן ייבנה", החתימות הכעורות של הקבלנים - מהרעות החולות של הבנייה החדשה. שכונת רפאים למחצה שכמותה אפשר למצוא בהרבה ערים בישראל.

בשבוע שעבר פורסם שעיריית קריית גת הזמינה 320 עובדים לשימוע לפני פיטורים דרך הפייסבוק והארץ געשה לרגע. בינתיים העניין בביקורת גווע והפיטורים נעצרו, נכון לעכשיו. פיטורים פומביים של מאות אנשים שגם ככה הרוויחו משכורות נמוכות רגע לפני החגים זו טרגדיה אנושית, וכמו כל טרגדיה, נראה שהם בלתי נמנעים. העיר שסובלת מגירעון מצטבר של כ־135 מיליון שקל צריכה לעבור תוכנית הבראה עמוקה וכואבת כדי להגיע לאיזון המיוחל עד 2022. העובדה הפשוטה היא שקריית גת קורסת.

האש מופנית לאבירם דהרי, ראש העירייה ששולט בעיר ביד רמה מאז 2003 בתנאים לא קלים. קריית גת הייתה עיר חלשה וענייה גם לפניו, באשכול סוציו־אקונומי נמוך (4), כמעט שליש מהתושבים מרוויחים פחות משכר המינימום ושיעור האבטלה גבוה. הוא הצליח לעשות כמה דברים טובים, דהרי - כולם יודעים להגיד אינטל - אבל נדמה שבשנים האחרונות התרופפה אחיזתו והעיר מסתחררת בחוסר שליטה.

אבירם דהרי/ צילום: תמר מצפי

אפשר לראות את זה בעיניים. השבוע קריית גת הייתה די מטונפת ומוזנחת, לפרקים אפילו נטושה, למרות שמרכזי הקניות מחוץ לעיר נצצו כמו תמיד. דהרי, טיפוס צבעוני למדי, מוכר בעיקר בזכות אהבתו לבילויים בבית המשפט. הוא תובע - וגם מפסיד - סדרתי. רק לאחרונה פסק בית המשפט שעליו לשלם יותר מ־400 אלף שקל לפעיל החברתי דרור לדרמן. ויותר חשוב, ועדות ובדיקות לאורך השנים העלו טענות מהותיות על התנהלות בניגוד לנוהל ולדין, שורת כשלים ארוכה, ובעיקר על סגנון מנהיגותו של דהרי.

שלט קריית גת/ צילום: איל יצהר

רוצים בידור קל לקיץ? כנסו לסצנת הפייסבוק הלוהטת של קריית גת ותוכלו לקרוא את ראש העיר משתלח במתנגדיו - לפעמים דרך החשבון הרשמי ולפעמים דרך החשבון של בתו - כשהוא לא בוחל בכלום, כולל לערב הורים. את השירותים של העיר לתושביה הגדיר בראיון כ"חסד". אם אתם חובבי הארדקור, היכנסו לישיבות המצולמות שמופיעות באתר העירייה. והבדיחה הכי טובה: שם המפלגה של דהרי, עם 2 מנדטים, הוא "תדמית".

השבוע דהרי בחו"ל, אבל התכתבנו קצת בוואטסאפ. "היקף הפיטורים היה ידוע לעובדים בעקבות אספות עובדים רבות שקיימה הנהלת העירייה עם העובדים ועם ועד העובדים. בחודשים האחרונים הוזמנו מאות עובדים לשימועים, לפחות שלוש פעמים. ההודעה בפייסבוק הייתה רק עדכון", הוא כתב לי.

"אני מאחל לערים רבות פארק תעשייה כמו שבנינו כאן בקריית גת. ובקרוב בע"ה ובישועתו גם נזכה ליהנות מפירות ההכנסות המלאות של הפארק שעליו אנחנו עמלים כבר שנים רבות. לסיום הרשה לי להבטיח לך שבע"ה ובישועתו עיריית קריית גת תמשיך בהתפתחותה האדירה אשר מאפשרת לך ולחבריך לאופוזיציה לגור בבתים חדשים בשכונות חדשות - כאן בקריית גת - יחד עם עוד אלפי זוגות צעירים מכל רחבי הארץ שבחרו לקנות בית ולגדל ילדיהם בקריית גת. בע"ה ובישועתו גם נצליח לאזן את תקציבה השוטף של עיריית קריית גת וגם נהפוך את קריית גת למרכז החדש של ישראל".

דהרי מפגין אמונה איתנה שנכון לעכשיו אין לה הרבה על מה להתבסס. המפעל החדש של אינטל נדחה שוב ושוב, חשב מלווה כבר מונה לעירייה, שיווק השכונות החדשות נעצר אחרי התחלה יפה ומקורות הכנסה אחרים גם לא נראים באופק.

"הניתוח הצליח, החולה מתה"

אם הכול ימשיך במסלול הזה, קריית גת ודהרי צועדים אל עבר ועדה קרואה. העיר שגדלה ביותר מ־30% בשנים האחרונות, מ־48 אלף ל־64 אלף, קורסת תחת עצמה. הבניינים החדשים ממשיכים להיבנות כאילו כלום. לא ברור.

"בפועל, מצבת העובדים לא השתנתה מהותית בינתיים", אומר יוגב שרביט, עורך בלוג "המדד המוניציפלי" בנושא רשויות מקומיות. "אבל זה לא משנה את העובדה שלקריית גת יש בעיה אמיתית של כסף. היא צוברת גירעונות כבר שלוש שנים ברצף, כל שנה הגירעון הולך וגדל כי אין לה מקורות הכנסה שמפצים אותה על הגידול המואץ".

ובפשטות?

"הבעיה של קריית גת היא שראש העיר שלהם רצה להיות חלוץ, אבל בפועל הכניס את הרשות למלכודת דבש ועכשיו היא נלכדה. קריית גת הייתה מהראשונות שחתמו על הסכם-גג וקיבלה תנאים לא טובים. נוצר מצב שהעיר בגירעון שוטף ומשמעותי. היא משווקת יחידות דיור בקצב שמחייב אותה לבנות תעסוקה בהיקפים מקבילים, הרבה מעבר למה שבנתה בעבר. בשביל לעמוד ולייצר הכנסה היא צריכה עוד מתחם אינטל - וזה יקרה רק עוד 4 שנים. ועכשיו אין לה כלום. יש פער בין מועד האכלוס של התעסוקה לזה של המגורים. על הנייר, בטווח הארוך קריית גת תהיה בסדר. בטווח הקצר היא קורסת. השירותים נשחקו. היא מממנת שירותים ממה שאין לה. חיה באשראי. שוטף פלוס 90. מגלגלת את ההוצאות.

"ואם הגירעון גדל בקצב כזה, אתה בבעיה. מצמצם שירותים, מתחיל לפטר, שותל פחות, משקה פחות, מנקה פחות, לא מתקן מה שנשבר. ואם תוסיף חטא על פשע - בהסכם-הגג השני נוספו עוד יחידות דיור - ואי אפשר לעמוד בזה. את השטוזה האמיתית של קריית גת נראה בעוד חודש וחצי כשיתפרסם דוח המבקר. משרד הפנים יודע את עומק הבעיה, אבל עוד לא אומר כלום. ראש העיר רתם את העגלה הרבה לפני הסוסים. הניתוח הצליח אבל החולה מתה. מישהו בקריית גת התנהל בחוסר אחריות קיצוני. גם משרדי הממשלה הסתכלו הצידה ולא עשו דבר".

שחיתות?

"לא צריך שחיתות. מספיק ראש עיר עם אגו גדול שממנה כוח אדם בכיר בינוני. לפעמים הבינוניות מזיקה יותר משחיתות. זו הבעיה המרכזית - הפגיעה במערכת. וכשבאה המכה אין מי שיוציא את העיר מהבעיה".
ובכל זאת יש לדהרי אופוזיציה קטנה בעירייה. היא מובלת על-ידי שניים, כפיר סויסה ויקיר שינדלר. "יש לו זכויות", אומר סויסה, "הוא עשה הרבה דברים, אבל בשנתיים־שלוש האחרונות כלום לא מעניין אותו, הוא בועט בדלי. הכול אישי והכול מתנהל דרך התקשורת. אי אפשר לעבוד".

"האשמה היא של איש אחד", אומר שינדלר, "זה הסיפור. העירייה בגירעון מכמה סיבות, ובראש ובראשונה, קליטת עובדים. יש התנהלות לא תקינה - כלכלת בחירות והתנהלות קלוקלת מטעמים פוליטיים. זה הסיפור, אחי".

לשניהם יש סיפורי זוועה בעצימות נמוכה על התנהלות העיר, הרבה פוליטיקה קטנה של מקומות קטנים: מחישובי ארנונה, עבור בתקצוב הספורט בעיר, היטלים שבוטלו והוטלו מחדש ועד להופעה של עומר אדם. הם צועקים וכועסים נלחמים את מלחמתם של התושבים והעובדים ומנסים להשמיע את קולם, אבל זה לא פשוט בעיר קטנה.

סויסה, 36, נציג הליכוד, מבטיח לרוץ לראשות העיר בבחירות הבאות. הוא מאותם משפרי דיור שעברו מהעיר אל השכונה החדשה. כרגע הוא שוכר עד שהדירה שלו תהיה מוכנה. הוא מספר שהעירייה ניסתה לגבות ארנונה גבוהה יותר מהשכונה החדשה, 47.5 שקל למטר בהשוואה ל־41.6 שקל למטר בעיר, למרות שמדובר בפועל באתר בנייה חסר שירותים. "זו הייתה הפעם היחידה שאנשים פה התנגדו", הוא אומר, והפער בוטל בינתיים.

כפיר סוויסה/ צילום: איל יצהר

גם ליו"ר ועד העובדים, ראובן אלקבץ, יש ביקורת נוקבת על ראש העיר. לדבריו, "אין לו חוקים ואין לו כללים, הוא עושה מה שבא לו". הוא יושב עם סגנו, אלי לוגסי, בחדר הוועד באגף שפ"ע של העירייה. עובדת העירייה ניקול טל־אל בדיוק מתפטרת. "אין פה כלום", היא אומרת בעצב.

25 שנה שאלקבץ, יליד קריית גת, בעירייה, מתוכן 6 בראשות הוועד. "אתה לא מבין כמה האיש הזה תובעני. מבחינתו, העיר צריכה לשרת אותו ולא להפך. הכול אישי. אתה נגדו - יפסיקו לנקות לך את הרחוב. תגיד עליו משהו - ופתאום שולחים לך פקח על חריגות בנייה. ככה זה. כל העיר מתנהלת בשביל הראיס", הוא אומר. "בכל תהליך ההבראה ראש העיר מסרב לקצץ בשכר הבכירים. למה? מה הם עושים, מסובבים את כדור הארץ? מי שיקים פה ועדת חקירה", אומר אלקבץ, "רק יכניס את היד ויאכלו אותה הנחשים". הוא מספר שפקחים של העירייה העניקו את מכתבי השימוע לעובדים, צעד מבהיל. כמו בכל מקום שמכבד את עצמו, ביציאה ממשרדי הוועד, תופסים אותי עובדים שמתלוננים על הוועד. בסוף כולם מסכימים שצריך לפטר, ומהר, השאלה את מי.

דהרי סירב להתייחס לטענות של אלקבץ ואמר כי "הם פשוט חצופים. הם יודעים שאסור לי להגיב ועצוב שהכתבה תהיה במעמד צד אחד, המפר פעם אחר פעם את החלטות הבוררת".

"הסכמי-הגג הם עונש לעיר"

אנחנו עושים סיבוב גם בחלק הישן של העיר והוא מדכדך לא פחות. לא ברור למה צריך לבנות כל כך הרבה שכונות חדשות בקצות העיר כשבלבה יש המון - אבל המון - שטחים פתוחים. המרכז מוזנח, מלוכלך, דהוי וכעור. גם כאן יש שלטים של "בקרוב", "בבנייה" - אבל הם כבר כל כך צהובים שאי אפשר להבין מי הבטיח מה ועד מתי. הכול חנויות בשקל והמון המון שלטי למכירה ולהשכרה. וזו בדיוק הבעיה של קריית גת - והיא גדולה הרבה יותר מהפוליטיקה המקומית או מהאשמת ראש העיר: קריית גת קורסת אל תוך עצמה. אין לה יכולת לתמוך בהתרחבות של עצמה.

קריית גת היא דוגמה לכל מה שמקולקל. מניהול הרשות עצמה, דרך השלטון המקומי עד להתנהלות המדינה. הסכמי-הגג מבהירים את זה נהדר. המדינה חתמה שני הסכמי-גג מול קריית גת. הדיל פשוט: על מנת לקדם שיווק של יחידות דיור, המדינה מעבירה את הכסף ממכירת הקרקעות ישירות אל הרשות ולא דרך תקציב המדינה. חוסך זמן, אבל מביא בלגן. הרשות משווקת במרץ ומקבלת כסף מהיר. הכסף מיועד לתשתיות ולא לניהול שוטף, ואז קורה העיוות, רואים מחלפים וגשרים וכבישים ושכונות חדשות בקצות הערים במקום במרכזן. הערים קורסות מהפער שבין הכסף המהיר שנכנס לבין השירותים שהיא צריכה לספק בשלבים מאוחרים יותר, ובעיקר תעסוקה. בסוף, אלה בעיקר דירות למשקיעים.

"מה שקורה בקריית גת אופייני להרבה ערים אחרות", אומר דרור גרשון, אדריכל ומתכנן ערים, מייסד עמותת "מרחב", התנועה לעירוניות בישראל. "ההתפשטות הטריטוריאלית של העיר וההזנחה של המרכז בסופו של דבר משפיעות על הכול, על הכלכלה העירונית, התדמית, הרצון של האנשים להישאר. אם אין מרכז אין עיר - זה נורא. בקריית גת, כמו באופקים ובדימונה, רק 30% מההוצאות של משפחה יוצאות בתוך העיר, השאר יוצא החוצה, והעיר קורסת כלכלית. ערים שלא מצליחות לייצר כלכלה מקומית קורסות. בונים שכונות רחוקות שמחייבות אותך להחזיק רכב, ואז אתה נכנס וכבר נוסע לבאר-שבע או לתל-אביב. למה שתיכנס למרכז העיר שלך? האסון של קריית גת זה היא בעצמה".

יש כלכלה. מה עם אינטל, HP.

"מדובר בכלכלה מקומית. אינטל ו־HP לא תרמו לה הרבה. הן לא צריכות את העיר, רק צריכות לקבל ממנה שטח ענק והקלות במסים מהמדינה. הן נותנות לעצמן את כל השירותים ובסוף העובדים שלהן לא גרים בקריית גת. מי שיכול לעבוד באינטל ברח מהעיר. אז לא רק שזה לא הביא אנשים, אלא שגם אלה שיכולים - יצאו. כי העיר כל כך גרועה".

מה הופך אותה לגרועה?

"ברגע שאתה בונה שכונות חדשות בכמויות מטורפות והן מסובסדות - אנשים לא באים מבחוץ. הם לא עוברים מהמרכז לקריית גת. מחקרים שעשיתי בשכונות חדשות כאלה בכמה ערים מעלה שהרוב הם משפרי דיור מתוך העיר, ואז במרכז העיר נשארת אוכלוסייה חלשה - ומגיעה עוד אוכלוסייה חדשה שקונה דירות בזול. המסחר רוצה אוכלוסייה חזקה - אז גם הוא יוצא. זו ביצה ותרנגולת".

מתי היא הפכה לגרועה?

"מאותו רגע שהתחלנו עם השכונות החדשות בפריפריה העירונית. אין גם וגם - אין התחדשות עירונית וגם שכונות חדשות. האוכלוסייה גדלה ב־2% בשנה בערך אבל אנחנו בונים לגידול של 15%. זה קורה בעפולה, בחריש - נוצרות שכונות רפאים. אנשים קנו להשקעה, אבל אין מי שישכור כי אנשים לא באים לגור. זו תופעה מדאיגה".

אנחנו ממשיכים להסתובב בקריית גת. החופש הגדול, אבל הכול ריק ומדכדך. מדי פעם פארק, ובכל מטר בית כנסת. פסל גדול עם כתובת "השואה". בכל מקום שלטים על "שדרוג, הרחבה, שיפור, שיפוץ".

יש תקווה?

"תמיד", אומר דרור גרשון, "מישהו פשוט צריך להבין מה צריך לעשות ולטפל בעיר עצמה. המדינה שמה מאות מילונים על תשתיות - עם חצי מהכסף היה אפשר להרים את מרכז העיר. יש מספיק דוגמאות להצלחה. תל-אביב דוגמה מצוינת - מרכז העיר שלה נבל בשנות ה־80 והחליטו לטפל בו. זה לא נס מה שקרה לתל-אביב. גם מרכז העיר ירושלים בשנים האחרונות זו דוגמה טובה. יש ממה ללמוד".

אלה ערים גדולות מדי. אני חושב שקריית גת וחברותיה צריכות ללמוד מנתיבות, פנינת הדרום אם שואלים אותי.

"דוגמה לא רעה בכלל. היא באמת שונה ומתבלטת בין שאר ערי הדרום. הכול מתחיל בהבנה של מה דוחף עיר קדימה. כל הסכמי-הגג והשכונות החדשות רק מכניסים לגירעונות ובסוף הם עונש לעיר. מבדיקה שעשינו בירוחם אפשר לראות שהכסף שנכנס לעיר מעסקים קטנים גדול הרבה יותר מהמפעלים הגדולים".

עוד כתבות

בצלאל זיני / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

בצלאל זיני, אחיו של ראש השב"כ, מואשם בהברחות לעזה במאות אלפי שקלים

הפרקליטות מייחסת לבצלאל זיני, שהיה אחראי על הכנסת כלים הנדסיים לעזה, עבירות של סיוע לאויב במלחמה, פעולה ברכוש למטרות טרור ולקיחת שוחד, אחרי שהבריח סיגריות לרצועה בשלושה סבבים ● "הנאשמים היו מודעים לאפשרות שהסחורות יגיעו לידי חמאס ויסייעו לו לשמר שרידות כלכלית ואחיזה שלטונית"

שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

שליש מהשטח מזוהם: מה עומד לקרות כעת בפרויקט שדה דב?

ממצאים ראשוניים של זיהום בקרקע ובמי התהום ברובע שדה דב העלו שאלות לגבי המשך קידום הפרויקטים במתחם ● באילו אזורים אותרו החומרים שמקורם בקצפי כיבוי אש, מדוע שווקו הקרקעות מלכתחילה, ואילו יזמים כבר מבהירים שהשטח שלהם נקי? ● גלובס עושה סדר

האם רגולציית הסייבר לרכב תחסום יבוא דגמים מסוימים? / אילוסטרציה: Shutterstock

המהלך הדרמטי של הממשלה: התקנה שעשויה לעצור את יבוא הרכב מסין

יבוא רכבים לישראל יחוייב השנה באישורי סייבר, לפי תקנות משרד התחבורה ● ב-2025, ישראל הובילה ביבוא רכבים סיניים מופחתי זיהום ודורגה 14 בעולם ביצוא מוחלט ● וגם: עודפים מוזלים של "אפס ק"מ" גם בחודש פברואר ● השבוע בענף הרכב

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

המחיר הכבד של התחרות עם אנבידיה: הסיבות לנפילת מניית AMD

מניית AMD צנחה אתמול לאחר פרסום הדוחות: התוצאות אומנם הרשימו, אך התחזית שידרה האטה זמנית ותחושה שפריצת הדרך הגדולה עדיין רחוקה ● התקווה הגדולה של החברה נמצאת בעיקר בהמשך השנה, כאשר היא תנסה לצאת ממכירת השבב הבודד וליצור פתרונות שלמים ● בדרך לשם, היא תצטרך להיזהר מתלות גדולה מדי ב-OpenAI

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה שלילית בתל אביב; מדדי הקלינטק והביטחוניות ירדו ב-3%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.9% ● טאואר זינקה לאחר שהודיעה על שת"פ עם אנבידיה, אך מחקה את העליות זמן קצר לאחר מכן ● מג'יק ומטריקס התאוששו מעט לאחר הצניחה במניות ה-IT אתמול ● הביטקוין יורד לשפל של כשנה וחצי ● וגם: בבנק אוף אמריקה מצפים שהטלטלה בתחום הטכנולוגיה תייצר הזדמנויות במניות השבבים

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

מרחיבה את המשרדים ביקנעם: עסקת הענק של אנבידיה ומליסרון

ענקית השבבים חתמה על הסכם שכירות חדש מול מליסרון, ובכך ממשיכה במגמת ההתרחבות בישראל ובצפון בפרט ● מדובר בבניין חדש בעל 11 קומות, סמוך למטה הקיים של אנבידיה ביקנעם ולקמפוס הענק שיוקם בטבעון במרחק כמה דקות נסיעה

הנפיקו בוול סטריט ונחתכו ביותר מחצי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נפלו במעל 50%: ייסורי המנפיקות הישראליות בוול סטריט

שלוש חברות ישראליות שהצליחו לצאת בהנפקה אשתקד, איטורו, ויה ונאבן, התעוררו למציאות שונה מזו שייחלו לה בעת הצילום המסורתי ביום הגדול בניו יורק ● הסיבות לכך: סנטימנט שלילי לחברות התוכנה, בשל חשש מהתחרות שיעוררו שחקנים מבוססי AI ● אצל מי מזהים האנליסטים אפסייד אפשרי?

יזמי MyOr. מימין:  ד''ר מיכאל ברנדווין, ד''ר אריאל כץ ופרופ' רוני כהן / צילום: באדיבות החברה

ליזם שהפך את אנזימוטק לסיפור הצלחה יש תוכנית חדשה לשינוי עולם הבריאות

ד"ר אריאל כץ, היזם שהוביל את חברת אנזימוטק ופרש רגע לפני שנמכרה במאות מיליוני דולרים, רוצה לרתום את קליניקות התזונה למהפכה ברפואה מונעת ● בראיון הוא מספר על המודל העסקי של חברת MyOr שהקים וצופה לה השנה הכנסות של 30 מיליון דולר

חייל חשד א–שעבי באירוע לציון הניצחון על דאע''ש בבגדד / צילום: Reuters, Ahmed Saad

תקציב של 3.4 מיליארד דולר ו"חיילי רפאים": נתיב הכסף האחרון של איראן

טהרן מהדקת אחיזה בעיראק כצינור מימון לפעילות הטרור ● באמצעות משרות פיקטיביות ושליטה על משרדי ממשלה, ארגון פרו־איראני מקומי בונה אימפריה כלכלית על חשבון האזרחים

חשבוניות פיקטיביות / איור: גיל ג'יבלי

ארגוני הפשיעה מצאו שיטה חדשה לגנוב מיליארדי שקלים מהמדינה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רשות המסים בלמה לאחרונה חשבוניות פיקטיביות בהיקף של 25 מיליארד שקל, וארגוני הפשיעה החלו לחשב מסלול מחדש: לפרוץ למערכות של חברות אמינות, לגנוב זהויות ולהנפיק חשבוניות "רפאים" באישון לילה ● מקבלנים שחשבונם הוקפא ועד מילואימניקים שנפלו קורבן - כך עובדת שיטת העוקץ

מחקר אלצהיימר / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה מה הגורם שמכריע אם יהיה לכם אלצהיימר או לא

שני מחקרים חדשים מנסים לשפוך אור על השאלה - מדוע חלק מהאנשים מפתחים אלצהיימר וחלק לא, למרות שיש להם את אותם גורמי סיכון עיקריים למחלה ● הממצאים, שבין היתר מתייחסים לכמות חלבון TAU במוח, עשויים לעזור ביצירת תרופות חדשות

חוק הרווחים הכלואים / איור: גיל ג'יבלי

אלף פניות ביומיים: מי מחפש את נפגעי רפורמת הרווחים הכלואים?

למרות שצלחה את ועדת הכספים ושרדה את בג"ץ, רפורמת הרווחים הכלואים נתקלת במאבק חדש: רואי חשבון ובעלי חברות מתארגנים להקמת לובי נפגעים בכנסת, במטרה לעקר את החוק מתוכן

מניות התוכנה יורדות אל מול האיום החדש / אילוסטרציה: Shutterstock

מנכ"ל אנבידיה מנסה להרגיע, אבל בשוק בטוחים: "החפיר של המניות הללו נפרץ"

הכלי החדש שעליו הכריזה חברת אנתרופיק הצית סערה מושלמת בוול סטריט ובת"א, שמחקה מאות מיליארדי דולרים משווי חברות התוכנה ● המשקיעים, שחוששים כי עוזרי בינה מלאכותית יחליפו מיומנויות של עשרות שנים, מתחילים לתמחר מחדש את ענקיות התוכנה כ"נכס רעיל"

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

זו תהיה הטעות הכי גדולה לתיק ההשקעות שלכם

בין המתיחות הגאו־פוליטית בעולם לראלי הארוך בשווקים, הניסיון "לתזמן את השוק" הוא טעות שעלולה לעלות ביוקר ולחתוך לכם חלק משמעותי מהתשואה ● וגם: מי שברח ל־S&P 500 גילה שהעוצמה הישראלית השאירה לו אבק ● עכשיו גם בגרסת הפודקאסט

קרן המטבע הבינלאומית / צילום: Shutterstock

קרן המטבע העולמית נגד תוכניות הממשלה למיסוי הבנקים וסבסוד המשכנתאות: "סיכון מוסרי"

ה-IMF פרסמה היום דוח ראשוני על כלכלת ישראל, המציג תמונה אמביוולנטית: מצד אחד, הערכה לחוסן המשק שהתאושש במהירות לאחר הפסקת האש בעזה; מצד שני, אזהרות ברורות כי המדיניות הפיסקלית הנוכחית אינה מספקת, והמלצות לצעדים שהממשלה כנראה לא תשמח לאמץ

חבר הכנסת אחמד טיבי יומן השבוע, כאן ב', 04.02.26 / צילום: איל יצהר

עד כמה הרצח בחברה הערבית חריג ביחס לעולם?

ח"כ אחמד טיבי אמר ששיעור הרצח בחברה הערבית גבוה ביחס לעולם ● הנתונים מראים שהוא צודק - ויש רק שלוש מדינות שרשמו שיעורי רצח גבוהים יותר ● המשרוקית של גלובס

הדמיית הפרויקט של חג'ג' בשדה דב. יאושר ברישוי עצמי / הדמיה: FIRST

עשרה היתרים כבר ניתנו במסלול רישוי עצמי: "מקצר 3 שנים לפחות מהתהליך"

מתחילת השנה ניתן להגיש היתרים במסלול הרישוי העצמי גם עבור בניינים גבוהים. לשניים כאלו, ברובע שדה דב, כבר הוגשו בקשות להיתר ● עד היום אושרו רק היתרים בודדים, והבניין הגבוה ביותר בן 4 קומות ● היזמים מרוצים: "סכומים אדירים שנחסכים"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

דיווח: איראן מוכנה לדון גם בטילים - וגם בתמיכתה בארגוני טרור

הניו יורק טיימס דיווח: באיראן מוכנים להעלות נושאים נוספים, מעבר לגרעין, בשיחות המו"מ שייפתחו מחר ● כמעט שנתיים וחצי עברו מתחילת המלחמה ולקראת המעבר המתוכנן לשלב ב' של הסכם הפסקת האש - צה"ל טיפל רק בכמחצית מהמנהרות ברצועת עזה ● לפחות תשע מדינות מהאזור העבירו מסרים לבית הלבן וביקשו - אל תבטלו את הפגישה עם האיראנים ● סגן נשיא ארה"ב ג'יי.די ואנס: "לאיראן לא יכול להיות נשק גרעיני - זה המטרה העיקרית של טראמפ" ● עדכונים שוטפים

הקאמבק של הקרנות אקטיביות

הקאמבק של הקרנות האקטיביות: רשמו בינואר את החודש הטוב ביותר זה עשור

אחרי שנה שבה עקפו לראשונה זה שלוש שנים את הקרנות הפסיביות בהיקפי הגיוס, הקרנות המנוהלות רשמו בינואר את החודש הטוב ביותר שלהן זה לפחות עשור ● מה עומד מאחורי המהפך בתעשייה הצומחת, לאן זורמים הכספים, והאם המגמה צפויה להימשך בשנה הקרובה?

פרסומת של ארטליסט לסופרבול / צילום: צילום מסך

יותר מ-8 מיליון דולר ל-30 שניות: אף אחד כמעט לא מזפזפ בפרסומות הסופרבול

הסופרבול, שישודר ביום ראשון הקרוב, הוא לא רק אירוע ספורט משמעותי עם 120 מיליון צופים - אלא גם אחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● השנה יקחו בו חלק שלוש חברות ישראליות, והטרנד הבולט הוא מעבר מפרסומת חד-פעמית לחוויה אינטראקטיבית "360"