גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על הקשר בין מעמד להצבעה בבחירות

האי-שוויון הכלכלי מתורגם דרך מערכת החינוך לפערי השכלה שמזינים מיון מעמדי ליחידות צה"ל

קלפי / צילום: shutterstock
קלפי / צילום: shutterstock

כשל משותף מחבר בין הפרשנויות הרווחות לבחירות 2019: התעלמות מן האופי המעמדי - הבולט והעקבי - של דפוס ההצבעה בישראל. כך, בעשור האחרון הצביעו רוב האזרחים ביישובי מעמד הביניים הגבוה, המשתייכים לאשכולות הכלכליים-חברתיים 8-10, למפלגות השמאל-מרכז; באשכול 7 נרשם שוויון בין השמאל-מרכז לימין-דתיים; ביישובי מעמד הביניים הנמוך ובערי הפיתוח, המשתייכים לאשכולות 4-6, הצביעו הרוב לימין-דתיים; ובאשכולות 1-3 נחלק הרוב בין המפלגות הערביות לחרדיות.

למרות השפעתו, מרבית הפרשנים מתכחשים לגורם המעמדי, ומתייחסים בביטול למניעים הכלכליים והחברתיים המעצבים את אופן הצבעתם של הישראלים. הגישה הרווחת מסבירה את עקביותו של דפוס ההצבעה בישראל בגורמים תרבותיים, בעיקר זהותיים ודתיים. גרסה נפוצה של הפרשנות התרבותית טוענת, למשל, כי הניגוד בין ימין לשמאל הוא זה שבין "יהודים" ל"ישראלים". אומנם גרסה זו מקנה מעמד של פרשנות לתעמולת "השמאל שכח מה זה להיות יהודים" של נתניהו, אך אין בה כדי להסביר את הקשר בין מעמד חברתי לעמדה מדינית. כלומר, מדוע המעמד הבינוני-גבוה הוא "יוני" יותר, והמעמד הבינוני-נמוך "ניצי" יותר. ניתוח מעמדי, לעומת זאת, מספק תשובות לשאלות אלה.

אחד ההבדלים המעמדיים הבולטים בישראל הוא בתחום החינוך. הפרטת החינוך - כחלק מפירוק מדינת הרווחה וקיצוץ שירותיה שמחולל הניאו-ליברליזם - מקנה לתשלומי ההורים השפעה מכרעת על איכותו. דוח ה-OECD מלמד שבישראל הפערים המעמדיים בחינוך הם מן הגבוהים במדינות הארגון. הפרטת החינוך פוגעת במעמדות הנמוכים, המתקשים לעמוד ב"תשלומי ההורים", והופכת את ההשכלה לפריבילגיה של המעמדות המבוססים, המעצימים אותה, ומנכסים לעצמם את פירותיה קודם כול בצבא, ואחר-כך באוניברסיטאות ובשוק העבודה. 

צה"ל הוא צרכן קצה של מערכת החינוך, ופערי ההשכלה משפיעים ומשתקפים במיון ליחידותיו. מנתוני צה"ל ומן המחקר עולה, כי קיימת זיקה הדוקה בין המעמד הכלכלי-חברתי של החייל ורמת השכלתו ובין אופי היחידה שבה הוא משרת. החינוך האיכותי שמממנים המעמדות המבוססים, מצביעי השמאל-מרכז, לילדיהם מתורגם לייצוג יתר ביחידות הטכנולוגיה היוקרתיות, כמו 8200 וסייבר, המהוות בהמשך, באזרחות, מסלול לתעסוקה מתגמלת. מנגד, הקושי של המעמדות הנמוכים, מצביעי הימין-דתיים, לשלם עבור חינוך מופרט, מתגלה בייצוג יתר של ילדיהן ביחידות העוסקות בתחזוקת הכיבוש, כמו כפיר או מג"ב.

עולה, אפוא, שדרך המיון ליחידות משעתק צה"ל את הפערים המעמדיים ומעמיק אותם. הקשר בין המיקום המעמדי לאופי השירות הצבאי, הייטק או כיבוש, מעורר את השאלה האם וכיצד משפיעה זיקת גומלין זו על עמדותיהם המדיניות של החיילים ומשפחותיהם. כלומר, האם השוני בעוצמת החיכוך עם הפלסטינים, שבה נתונים חיילים מהמעמדות הנמוכים מכאן, ומן המעמדות הגבוהים מכאן, משתקפת בעמדות ניציות או יוניות יותר, בהתאמה, שלהם, של משפחותיהם ושל סביבתם?

האם אפשר שמשפחות חיילי כפיר ומג"ב, המצויים בחזית "אינתיפאדת הסכינים", יראו בחיוב יחס נוקשה כלפי הפלסטינים המסכנים את יקיריהם, יותר ממשפחות חיילי 8200 והסייבר, המרוחקים ממנה? התשובה לכך חיובית, וזו רק דוגמה אחת מיני רבות לאופן שבו משפיעים ההפרטה והגידול בפערים החברתיים על עמדותיהם של המעמדות השונים בסוגיות שונות.

הזיקה בין מעמד חברתי לעמדה מדינית - המתווכת דרך הפרטת החינוך ומשוכפלת בשירות הצבאי - מקבעת את היחס לכיבוש ולהתנחלות כהשתקפות של מאבק חלוקתי; וככזו היא משפיעה על הגדרת הזהות של הקבוצות השונות. החיכוך הגובר עם הפלסטינים בגדה - וגם בשוק העבודה - עושה את המעמדות הנמוכים ל"יהודים", כלומר ל"ניצים" יותר, בעוד שהניתוק מהוויית הכיבוש עושה את המעמדות הגבוהים ל"ישראלים", כלומר ל"יונים" יותר.

הזהות היא אפוא גם תולדה של מעמד. האופן שבו אי-השוויון החלוקתי הופך עמדות מדיניות למרכיבי זהות, מרדד את הדיון בסוגיות אלה ועושה אותו למוסרני, רעיל ותוקפני, ושיאו בשיטוח כל הסוגיות לוויכוח בין תומכי "כן ביבי" לחסידי "לא ביבי".

החינוך הוא רק דוגמה אחת לאופן שבו ההוויה החלוקתית השונה שבה חיים הישראלים מעצבת את תודעתם הפוליטית המשתקפת בבחירות. דיון במרכיבים חלוקתיים נוספים של משטר ההפרטה הוא נושא למאמר נוסף.

הכותב מלמד היסטוריה כלכלית-חברתית בחוג לתולדות ישראל באוניברסיטת חיפה

עוד כתבות

הקהל בכנס / צילום: כפיר זיו

מניעים את הכלכלה: התמונות והרגעים מכנס תשתיות לעתיד

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, שנערך במרכז הכנסים של הבורסה בהשתתפות כ-200 אורחים, נידונו סוגיות תחבורה, תעשייה, אנרגיה והיבטי מדיניות ● מושב מיוחד ניתח לעומק את פרויקט הענק של הקמת המטרו בגוש דן ● באי הכנס נהנו מיין בוטיקי משפחתי ומגבינות המיוצרות ב"מחלבה הקטנה" ● אירועים ומינויים

מיכל הלפרין, הממונה על התחרות לשעבר; זוהר גולן, יו״ר התאגדות נהגי המוניות בפורום העצמאיים / צילום: כדיה לוי

להוזיל את מחיר הנסיעה או להגן על נהגי המוניות? בעד ונגד כניסת אובר לישראל

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס דנו בשאלה האם יש להתיר את כניסתה של אובר לישראל, או לא לאפשר זאת על מנת להגן על נהגי המוניות ● בדיון הציגו את עמדותיהם עו"ד מיכל הלפרין הממונה על התחרות לשעבר שתמכה במהלך, וזוהר גולן, יו"ר ההתאגדות נהגי במוניות בפורום העצמאיים שהתנגד לו

גלעד בר אדון, מנכ''ל מוריה / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מוריה: "ירושלים תהפוך לעיר הראשונה בישראל עם רשת של רכבות קלות"

גלעד בר אדון, מנכ"ל מוריה - החברה לפיתוח ירושלים, התייחס בכנס תשתיות לעתיד של גלובס למהפכת תשתיות התחבורה שעוברת עיר הבירה בימים אלו ●  "רואים היום תוכניות של מגדלים בני 30–40 קומות ליד הרכבת הקלה – דבר שלא היה מעולם בירושלים"

אילן סיגל, מנכ''ל פלאפון ו-yes, בשיחה עם גלית חתן בכנס תשתיות לעתיד / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פלאפון ו-yes: "הגיע הזמן שהתחרות בסלולר לא תהיה רק ברמת המחיר אלא גם ברמת האיכות"

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס הזהיר אילן סיגל, מנכ"ל פלאפון ו-yes, כי התחרות בשוק הסלולר הפכה למלחמת מחירים, וכי בלי מיזוגים והסרת חסמים ישראל תישאר מאחור בפריסת דור 5

משה בן זקן, מנכ''ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל משרד התחבורה: "לוויזאייר יש תיאבון, והם רוצים להביא כמה שיותר מטוסים. מאמין שייכנסו עוד חברות"

מנכ"ל משרד התחבורה, משה בן זקן, התייחס בכנס תשתיות לעתיד של גלובס לתוכניות להקים בסיס וויזאייר בנתב"ג ולאפשרות לכניסת אובר לפעילות בישראל ● "אני מאמין שוויז זו רק הסנונית הראשונה, וייכנסו עוד חברות. המטרה שלנו היא לראות את המחירים צונחים" ● "היוזמה להבאת אובר לארץ מתקדמת בקצב שלא היה אף פעם"

שטרות דולרים / צילום: Shutterstock

מה יקרה לתיק ההשקעות אם הדולר יירד ל-2.5 שקלים? לכלכלן הזה יש תשובה מפתיעה

ברקע היחלשות הדולר, במיוחד מול השקל, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס משחרר צפירת הרגעה: "לא צריך לנהל את ההשקעה לפי תנודות המטבע. זה מייצר הרבה רעש בטווח הקצר" ● ומה  יקרה אם נראה נפילה חדה עוד יותר של המטבע האמריקאי?

מימין: איל ברוש, אביב רווח, עומר מילר / צילום: אקליפס מדיה

אביב רווח חושף את אדפטיב6: גייסה 44 מיליון דולר לשוק הענן הרותח

היזמים הסדרתיים אביב רווח ואיל ברוש חוזרים עם חברה חדשה, שנועדה הפעם לתחומי תשתיות הענן והבינה המלאכותית: אדפטיב6, שגייסה עד היום 44 מיליון דולר בשני סבבים ● בחברה טוענים כי המערכת שלהם מסוגלת לחסוך בין 15% ל-35% מסך הוצאות הענן

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל נתיבי ישראל: "אנחנו במבוא לקרייסס של התחבורה בגוש דן"

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, מנכ"ל נתיבי ישראל, ניסים פרץ, הביע פסימיות גדולה באשר למצב התחבורה בישראל בשנים הבאות ● הוא לא מאמין שהמטרו יהיה מוכן ב-15 השנים הקרובות, וגם מעוניין לפרוש השנה, אחרי 10 שנים בתפקיד

מארק צוקרברג, מנכ''ל מטא / צילום: ap, Nic Coury

מטא עקפה את הצפי ומעלה תחזיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו כ-60 מיליארד דולר, עלייה של כ-25% לעומת השנה שעבר ● והרווח עמד על 8.88 דולר למניה, מעל הצפי ● החברה מעלה את התחזיות מעל צפי האנליסטים ● החברה תפטר כ־10% מעובדי חטיבת Reality Labs ● המניה מזנקת בכ-7% במסחר המאוחר

נתב''ג / צילום: Shutterstock

כ-70 אלף ישראלים עזבו את ישראל בשנת 2024. כמה חזרו?

לפי נתוני הלמ"ס, מספר הישראלים שעזבו את ישראל במהלך שנת 2024 הגיעה לכ-70 אלף, ואילו כ-19 אלף ישראלים חזרו מחו"ל ● מבין העוזבים כ-40% היו בגילאי 39-20, כאשר גברים רווקים עוזבים יותר מנשואים ונשים נשואות עוזבות יותר מרווקות

ח''כ עופר כסיף, חד''ש־תע''ל. כיכר הכנסת, ערוץ כנסת, 15.01.26 / צילום: דוברות הכנסת

מה חלקם של הסייענים בפשיעה בחברה הערבית?

מה הביא את האלימות בחברה הערבית לממדים כאלה? עופר כסיף נתן הסבר לא שגרתי, אבל מתברר שהוא ניצב על יסודות רעועים • המשרוקית של גלובס

מיקי רביב, מנכ''ל כאף ישראל / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל כאף ישראל: "יש גורמים שיהיו מעוניינים לממן את הפרויקט לחיבור המסילה במפרץ עם ישראל"

מיקי רביב, מנכ"ל כאף ישראל, סיפר בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי החברה פועלת בסעודיה ובאמירויות והיא בהחלט רואה היתכנות להשלמת רשת הרכבות המפרצית ● "רק 200 קילומטר בירדן מפרידים בינינו לרשת הרכבות המפרצית"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מדדי הבנקים והבנייה נפלו בכ-2%

מדד ת"א 35  יורד ב-0.8% ● הדולר נסחר סביב 3.09 שקלים ● טבע נתנה תחזית מאכזבת להכנסותיה ורווחיה ב-2026 ● מיקרוסופט, מטא וטסלה יפרסמו היום דוחות, הפד יודיע על החלטת הריבית בארה"ב ● וגם: בבנק הפועלים מסמנים ארבע מניות דיפנס אירופיות מומלצות

ארז בלשה, מייסד ומנכ''ל קרן ג'נריישן / צילום: שלומי יוסף

מנכ״ל ג'נריישן על משבר התשתיות: "הפתרון חד משמעית במגזר הפרטי. למדינה יש תפקיד חשוב בהסרת החסמים"

מנכ"ל ג'נריישן ישראל, ארז בלשה, אמר בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי הפתרון לפיתוח התשתיות נטוע במגזר הפרטי, ש"מביא יכולות שאין במגזר הציבורי" ● בלשה מסביר כי השירות הנמוך של התחבורה בישראל קשור ל"מחסור בנהגים ובנתיבים עמוסים"

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע הכפילה תוך שנה את סכום הקנסות בשוק ההון

רשות ניירות ערך מדווחת על עלייה חדה בקנסות ב-2025: הוטלו 29 עיצומים בסכום מצטבר של יותר מ-6 מיליון שקל, לעומת 23 עיצומים בכ-3 מיליון שקל ב-2024 ● רוב הקנסות נגעו להפרות דיווח ולגילוי חסר למשקיעים

כוחות חמאס בעזה / צילום: Reuters, Majdi Fathi

בצה"ל מזהים: חמאס העמיק את משילותו ברצועה בחסות שלב א' של ההסכם

דיווח: טראמפ שוקל לתקוף באיראן כדי להצית מחדש את המחאות ● בכיר במערכת הביטחון: נתניהו סירב 11 פעמים לחסל את סינוואר ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● יועצו של ח'אמנאי: כל תקיפה של ארה"ב באיראן תיענה בתגובה לתל אביב ● עדכונים שוטפים

מרעומי פגזים שמייצרת ארית תעשיות / צילום: חזי שטרנליכט

מבקר במפעל בשדרות יתקשה להאמין שזו חברה בשווי של מעל 7 מיליארד שקל

מניית ארית תעשיות ממשיכה לשבור שיאים, כשהמרעומים אותם היא מייצרת זוכים לביקושי שיא ● לצד החשש כי התנפחה לשווי "בועתי", יש בשוק מי שטוען כי "ניסיון לתמחר חברות בענף בדרך קונבנציונלית חוטא למטרה" ● וכיצד היא מתכוונת להשתלט על 15% מהשוק העולמי

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: כדיה לוי

החשב הכללי: "אפשר לצמצם 20 אלף עובדים בשירות המדינה"

בימים האחרונים לכהונתו, בראיון פרישה שנערך בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, החשכ"ל יהלי רוטנברג סיפר על הקשיים וההצלחות בגיוסי ההון של המדינה, הגיב על יוזמת הכור הגרעיני האמריקאי בישראל ופרס את האתגרים שצפויים למחליפתו, מיכל עבאדי-בויאנג'ו ● לגבי המטרו אמר: "יש בעיה במימון, הוא יעלה הרבה יותר ממה שחושבים"

סין סימנה את המוסד כמטרה - וזו הסיבה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מדינות המפרץ מתנגדות לתקיפה באיראן, סין עוזרת לטהרן לסכל את פעילות המוסד בשטחה, ובמגזין פורן פוליסי טוענים שמועצת השלום של טראמפ תפגע בחלשים • כותרות העיתונים בעולם

25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה / צילום: Shutterstock

משבבים דרך אנרגיה ועד מותגי יוקרה: 25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה

בזמן שהשוק האמריקאי מתייקר, בבנק אוף אמריקה מסמנים את היבשת הישנה כיעד חלופי מרכזי ● בניגוד לריכוזיות במדדים בארה"ב, אירופה מציעה שוק מגוון ובריא יותר ● איפה מחכות הזדמנויות צמיחה וחדשנות במגזרים מסורתיים שעוברים טרנספורמציה טכנולוגית