גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על הקשר בין מעמד להצבעה בבחירות

האי-שוויון הכלכלי מתורגם דרך מערכת החינוך לפערי השכלה שמזינים מיון מעמדי ליחידות צה"ל

קלפי / צילום: shutterstock
קלפי / צילום: shutterstock

כשל משותף מחבר בין הפרשנויות הרווחות לבחירות 2019: התעלמות מן האופי המעמדי - הבולט והעקבי - של דפוס ההצבעה בישראל. כך, בעשור האחרון הצביעו רוב האזרחים ביישובי מעמד הביניים הגבוה, המשתייכים לאשכולות הכלכליים-חברתיים 8-10, למפלגות השמאל-מרכז; באשכול 7 נרשם שוויון בין השמאל-מרכז לימין-דתיים; ביישובי מעמד הביניים הנמוך ובערי הפיתוח, המשתייכים לאשכולות 4-6, הצביעו הרוב לימין-דתיים; ובאשכולות 1-3 נחלק הרוב בין המפלגות הערביות לחרדיות.

למרות השפעתו, מרבית הפרשנים מתכחשים לגורם המעמדי, ומתייחסים בביטול למניעים הכלכליים והחברתיים המעצבים את אופן הצבעתם של הישראלים. הגישה הרווחת מסבירה את עקביותו של דפוס ההצבעה בישראל בגורמים תרבותיים, בעיקר זהותיים ודתיים. גרסה נפוצה של הפרשנות התרבותית טוענת, למשל, כי הניגוד בין ימין לשמאל הוא זה שבין "יהודים" ל"ישראלים". אומנם גרסה זו מקנה מעמד של פרשנות לתעמולת "השמאל שכח מה זה להיות יהודים" של נתניהו, אך אין בה כדי להסביר את הקשר בין מעמד חברתי לעמדה מדינית. כלומר, מדוע המעמד הבינוני-גבוה הוא "יוני" יותר, והמעמד הבינוני-נמוך "ניצי" יותר. ניתוח מעמדי, לעומת זאת, מספק תשובות לשאלות אלה.

אחד ההבדלים המעמדיים הבולטים בישראל הוא בתחום החינוך. הפרטת החינוך - כחלק מפירוק מדינת הרווחה וקיצוץ שירותיה שמחולל הניאו-ליברליזם - מקנה לתשלומי ההורים השפעה מכרעת על איכותו. דוח ה-OECD מלמד שבישראל הפערים המעמדיים בחינוך הם מן הגבוהים במדינות הארגון. הפרטת החינוך פוגעת במעמדות הנמוכים, המתקשים לעמוד ב"תשלומי ההורים", והופכת את ההשכלה לפריבילגיה של המעמדות המבוססים, המעצימים אותה, ומנכסים לעצמם את פירותיה קודם כול בצבא, ואחר-כך באוניברסיטאות ובשוק העבודה. 

צה"ל הוא צרכן קצה של מערכת החינוך, ופערי ההשכלה משפיעים ומשתקפים במיון ליחידותיו. מנתוני צה"ל ומן המחקר עולה, כי קיימת זיקה הדוקה בין המעמד הכלכלי-חברתי של החייל ורמת השכלתו ובין אופי היחידה שבה הוא משרת. החינוך האיכותי שמממנים המעמדות המבוססים, מצביעי השמאל-מרכז, לילדיהם מתורגם לייצוג יתר ביחידות הטכנולוגיה היוקרתיות, כמו 8200 וסייבר, המהוות בהמשך, באזרחות, מסלול לתעסוקה מתגמלת. מנגד, הקושי של המעמדות הנמוכים, מצביעי הימין-דתיים, לשלם עבור חינוך מופרט, מתגלה בייצוג יתר של ילדיהן ביחידות העוסקות בתחזוקת הכיבוש, כמו כפיר או מג"ב.

עולה, אפוא, שדרך המיון ליחידות משעתק צה"ל את הפערים המעמדיים ומעמיק אותם. הקשר בין המיקום המעמדי לאופי השירות הצבאי, הייטק או כיבוש, מעורר את השאלה האם וכיצד משפיעה זיקת גומלין זו על עמדותיהם המדיניות של החיילים ומשפחותיהם. כלומר, האם השוני בעוצמת החיכוך עם הפלסטינים, שבה נתונים חיילים מהמעמדות הנמוכים מכאן, ומן המעמדות הגבוהים מכאן, משתקפת בעמדות ניציות או יוניות יותר, בהתאמה, שלהם, של משפחותיהם ושל סביבתם?

האם אפשר שמשפחות חיילי כפיר ומג"ב, המצויים בחזית "אינתיפאדת הסכינים", יראו בחיוב יחס נוקשה כלפי הפלסטינים המסכנים את יקיריהם, יותר ממשפחות חיילי 8200 והסייבר, המרוחקים ממנה? התשובה לכך חיובית, וזו רק דוגמה אחת מיני רבות לאופן שבו משפיעים ההפרטה והגידול בפערים החברתיים על עמדותיהם של המעמדות השונים בסוגיות שונות.

הזיקה בין מעמד חברתי לעמדה מדינית - המתווכת דרך הפרטת החינוך ומשוכפלת בשירות הצבאי - מקבעת את היחס לכיבוש ולהתנחלות כהשתקפות של מאבק חלוקתי; וככזו היא משפיעה על הגדרת הזהות של הקבוצות השונות. החיכוך הגובר עם הפלסטינים בגדה - וגם בשוק העבודה - עושה את המעמדות הנמוכים ל"יהודים", כלומר ל"ניצים" יותר, בעוד שהניתוק מהוויית הכיבוש עושה את המעמדות הגבוהים ל"ישראלים", כלומר ל"יונים" יותר.

הזהות היא אפוא גם תולדה של מעמד. האופן שבו אי-השוויון החלוקתי הופך עמדות מדיניות למרכיבי זהות, מרדד את הדיון בסוגיות אלה ועושה אותו למוסרני, רעיל ותוקפני, ושיאו בשיטוח כל הסוגיות לוויכוח בין תומכי "כן ביבי" לחסידי "לא ביבי".

החינוך הוא רק דוגמה אחת לאופן שבו ההוויה החלוקתית השונה שבה חיים הישראלים מעצבת את תודעתם הפוליטית המשתקפת בבחירות. דיון במרכיבים חלוקתיים נוספים של משטר ההפרטה הוא נושא למאמר נוסף.

הכותב מלמד היסטוריה כלכלית-חברתית בחוג לתולדות ישראל באוניברסיטת חיפה

עוד כתבות

הקאמבק של הקרנות אקטיביות

הקאמבק של הקרנות האקטיביות: רשמו בינואר את החודש הטוב ביותר זה עשור

אחרי שנה שבה עקפו לראשונה זה שלוש שנים את הקרנות הפסיביות בהיקפי הגיוס, הקרנות המנוהלות רשמו בינואר את החודש הטוב ביותר שלהן זה לפחות עשור ● מה עומד מאחורי המהפך בתעשייה הצומחת, לאן זורמים הכספים, והאם המגמה צפויה להימשך בשנה הקרובה?

שואבי אבק של דייסון / צילום: Shutterstock

פוקס קיבלה את הזיכיון הבלעדי להפצה ושיווק מוצרי דייסון בישראל

עפ"י הודעת פוקס, תקופת ההסכם עם דייסון נקבעה לחמש שנים ● עוד נמסר כי בהמשך השנה תפתח פוקס חנות ייעודית למותג במתחם ביג גלילות ● מדובר בעסקה ראשונה שמכניסה את הקבוצה, בבעלותו של הראל ויזל, לתחום האלקטרוניקה ומוצרי החשמל

מרטין שלגל, נגיד הבנק המרכזי השוויצרי / צילום: Reuters, Maximilian Schwarz

הדילמה השוויצרית: איך להגן על הכלכלה, לשמור על הפרנק ולא לעצבן את טראמפ

בעוד שהדולר מוסיף ונחלש, והעולם מחפש יציבות, שווייץ ניצבת בפני "צרות של עשירים": המטבע המקומי בשיא של עשור, האינפלציה במדינה אפסית, והחשש מפגיעה ביצוא גובר ● האם הנגיד מרטין שלגל יחזור לריבית שלילית ויסתכן בעימות חזיתי מול ממשל טראמפ?

מי עומד מאחורי קמפיין החוצות נגד המנהל המורשה של סלייס?

בשלטי חוצות שעלו בת"א ובנתיבי איילון מופיעות התקפות אישיות נגד רו"ח אפי סנדרוב, המוביל בשנתיים האחרונות את המהלכים לאיתור והשבת 850 מיליון שקל בכספי עמיתים שנעלמו ● סנדרוב: "נסיונות הכפשה שקריים לא ירתיעו אותי"

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

הקרקע בת"א הופקעה מזוג מבוגר ללא פיצוי. ביהמ"ש פסק להם כ-6 מיליון שקל

בית המשפט המחוזי קבע כי הטענה של עיריית תל אביב לגבי היעדר זכויות של זוג מבוגרים במקרקעין, נטענה בחוסר תום לב ומוטב שלא הייתה מועלית ● בית המשפט: "הרשויות לא יכולות להתנהג כיזם פרטי השוקל שיקולי רווח בלבד בהפקעה קניין"

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

המשקיע האמריקאי מעולמות הבריאות שלוטש עיניים לארקיע

האחים נקש מנהלים מגעים למכירת השליטה בחברת התעופה לפי שווי של כ-50 מיליון דולר ● המשקיע שנמצא במשא ומתן סופי הוא אליוט זמל, אמריקאי עם פעילות בענפי הבריאות וההשקעות

פרסומת של ארטליסט לסופרבול / צילום: צילום מסך

יותר מ-8 מיליון דולר ל-30 שניות: אף אחד כמעט לא מזפזפ בפרסומות הסופרבול

הסופרבול, שישודר ביום ראשון הקרוב, הוא לא רק אירוע ספורט משמעותי עם 120 מיליון צופים - אלא גם אחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● השנה יקחו בו חלק שלוש חברות ישראליות, והטרנד הבולט הוא מעבר מפרסומת חד-פעמית לחוויה אינטראקטיבית "360"

המלחמה עם איראן מתקרבת? זה הסימן שמספקת גרמניה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: גרמניה מסיגה כוחות מבסיסים אמריקאים בעיראק, לפי דיווח אלביט רוצה לייצר משגרי רקטות בגרמניה, אתרי השכרת מלונות בספרד הסירו מודעות מעבר לקו הירוק, ובבריטניה בודקים אם המושבעים שזיכו פעילים פרו-פלסטינים הושפעו מלחץ ציבורי • כותרות העיתונים בעולם

שליחים של וולט / צילום: פביו טרופה

השת"פ בין וולט לסיבוס בצומת דרכים: עשויים להיפרד ברבעון הבא

שיתוף הפעולה בין חברת המשלוחים לענקית כרטיסי ההסעדה נבחן מחדש ועשוי להסתיים כבר בחודשים הקרובים ● לגלובס נודע כי בעקבות שיחה בניהן הוחלט כי לעת עתה שיתוף הפעולה יימשך כסדרו

איליה סוצקבר / צילום: כדיה לוי (עיבוד תמונה)

בכיר בחברה של איליה סוצקבר בישראל עוזב לסטארט־אפ חדש

עזיבה נוספת במרכז הפיתוח של SSI בתל אביב: שחר פפיני, מהמהנדסים הבכירים בחברה של איליה סוצקבר, פרש ומצטרף כ־CTO לסטארט־אפ Attestable AI, שגייס כ־20 מיליון דולר עוד לפני השקת מוצר

עו''ד שגית אפק ויו''ר ועדת הכנסת, ח''כ אופיר כץ, בדיון על פיצול חוק ההסדרים / צילום: נעם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חוק ההסדרים נותר ללא בשורה אמיתית: אילו רפורמות נשארו בפנים, והמאבקים שטרם הוכרעו

במשך 15 שעות דנו חברי ועדת הכספים של הכנסת בחוק ההסדרים, שלבסוף נותר רזה למדי ● מרפורמת החלב, דרך המיסוי הנוסף על הבנקים ועד הסעיף שהיה בקונצנזוס - אך לא עבר ● הרפורמות שנותרו בחוץ, אלו שנשארו והמשמעויות הקריטיות

המניות הלוהטות נפלו בבורסה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה מעורבת בתל אביב; מניות התוכנה מחקו 5.6 מיליארד שקל מהשווי

ת"א 35 ננעל ביציבות, ת"א 90 ירד בכ-0.7% ● מניות התוכנה קרסו בעקבות הירידות וול סטריט אתמול: מג'יק צנחה בכ-20%, לצד מטריקס, וואן טכנולוגיות ומלם תים ● מייקל ברי: קריסת הביטקוין עלולה להתפתח ל"ספירלת מוות" שמזינה את עצמה ● הזהב מעל 5,000 דולר לאונקיה; למרות רכבת ההרים - הבנקים הגדולים בטוחים שמחירו יזנק מעל ל-6,000 דולר

חוק הרווחים הכלואים / איור: גיל ג'יבלי

אלף פניות ביומיים: מי מחפש את נפגעי רפורמת הרווחים הכלואים?

למרות שצלחה את ועדת הכספים ושרדה את בג"ץ, רפורמת הרווחים הכלואים נתקלת במאבק חדש: רואי חשבון ובעלי חברות מתארגנים להקמת לובי נפגעים בכנסת, במטרה לעקר את החוק מתוכן

סניף הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

הדיווח שהגדיל את הונו של צדיק בינו בחצי מיליארד שקל בתוך יום

בעקבות דיווח על כוונת פיבי של צדיק בינו להתמזג עם הבנק הבינלאומי שבשליטתה, זינקה מניית חברת ההחזקות בכ־17% וצמצמה את הדיסקאונט העמוק בו נסחרה ביחס לשווי החזקותיה בבנק ● אי.בי.אי: "השוק חיכה למהלך הזה. בינו מעוניין לסגור את הדיסקאונט ו'להתקרב לצלחת'"

סונדר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: ap, Jose Luis Magana

תחרות באנבידיה או מיזם חלל: על מה תוציא גוגל 180 מיליארד דולר?

מנכ"ל גוגל הפתיע אמש כאשר חשף את הסכום העצום שהוא מתכנן לשים השנה על השקעות הוניות ● המשקיעים קצת פחות אהבו את זה, אך מה בעצם פיצ'אי מתכנן? ● שלושה תסריטים אפשריים

בדיקת ינשוף / צילום: Shutterstock

האנשים שהשתכרו בלי ששתו אלכוהול, וההסבר המפתיע

דמיינו שאתם נעצרים ע"י שוטר. לא שתיתם אלכוהול, ואתם אפילו מסכימים לבדיקה - אבל בדיקת הינשוף מצביעה על שכרות ● כעת, מחקרים מסבירים את התופעה הנדירה: "תסמונת המבשלה העצמית" - מצב רפואי שבו הגוף שלכם מייצר אלכוהול באופן טבעי, מבלי ששתיתם אפילו טיפה

הזבל עולה על גדותיו / צילום: Shutterstock

בין ההצהרות למעשים: ישראל לא נגמלת מקבירת הפסולת באדמה

בישראל, בניגוד לעולם, עדיין רוב הפסולת מוטמנת בקרקע ● מדובר במצב בעייתי ממגוון סיבות, כשאחת מהן היא שהמקום הולך להיגמר ● מאמצי הממשלה לא הביאו לשינוי בשטח, והמשבר מעבר לפינה ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי הטיפול בפסולת

האם רגולציית הסייבר לרכב תחסום יבוא דגמים מסוימים? / אילוסטרציה: Shutterstock

כוח סוס והגנה מסייבר: הפרמטר המפתיע שיהפוך לתנאי לייבוא כלי רכב

יבוא רכבים לישראל יחוייב השנה באישורי סייבר, לפי תקנות משרד התחבורה ● ב-2025, ישראל הובילה ביבוא רכבים סיניים מופחתי זיהום ודורגה 14 בעולם ביצוא מוחלט ● וגם: עודפים מוזלים של "אפס ק"מ" גם בחודש פברואר ● השבוע בענף הרכב

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

המדינה לא מסתפקת במניית זהב ומגבשת מודל חדש בצים

ברקע מגעים למכירת צים, רשות החברות מקדמת מעבר מ"מניית זהב" לצו אינטרסים חיוני ● הרגולציה שנבחנת תאפשר למדינה להשתלט על ניהול החברה במקרה של פגיעה באינטרס הלאומי

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות בוול סטריט; הביטקוין מתחת ל-70 אלף דולר, סטרטג'י צונחת ב-10%

ירידות באירופה ● זינוק של 118% בהודעות הפיטורים בארה"ב, בינואר הגיעו לרמתם הגבוהה ביותר מאז 2009 ● בורסות אסיה נסחרו בירידות בעקבות הלחצים על מניות הטכנולוגיה בוול סטריט, מדד הקוספי צנח בקרוב ל-4% ● הביטקוין יורד מתחת לרמה הנמוכה ביותר מזה כשנה וחצי ● מחירי המתכות היקרות יורדים, לצד מחירי הנפט