גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איזה מסכנים האוהדים? הוציאו את החיה מהכלוב, והיא הפכה לבן אדם

אצטדיונים חדשים, מודרניים וללא גדרות, מחירי כרטיסים סבירים וירידה באלימות - החזירו את הקהל הישראלי למגרשי הכדורגל ● לא הכול מושלם, אבל המגמה אחרי שני עשורים של ליגת העל - חיובית

אוהדי מכבי תל-אביב באצטדיון בנתניה  / צילום: עודד קרני, באדיבות מנהלת הליגה
אוהדי מכבי תל-אביב באצטדיון בנתניה / צילום: עודד קרני, באדיבות מנהלת הליגה

20 השנים הראשונות של ליגת העל בכדורגל כללו כמה רגעים בלתי נשכחים מהסיבות הלא נכונות. להלן רשימה חלקית: הקטטה ההמונית בין אוהדי הפועל תל-אביב ובני יהודה במשחק האליפות של הראשונה בשנת 2000; הימחצות אוהדי מכבי חיפה על גדרות קרית אליעזר ז"ל שנה אחר כך שהותירה את האוהד אמיר רנד פגוע מוח עד היום; פציעתו הקשה של אוהד הפועל תל-אביב אדהם שביטה מפצצת תיאורה שנזרקה מיציע אוהדי קבוצתו בדרבי התל-אביבי ב-2004; אירוע נוסף התרחש לפני חמש שנים, כשמשחק הדרבי של תל-אביב הופסק עקב תקיפת ערן זהבי על ידי אוהד הפועל שקפץ למגרש מן היציע. אלא שלפחות בשלוש השנים האחרונות נדמה שמשהו מהשתנה: תחושת הביטחון גבוהה יותר, המתקנים שודרגו וגם המחירים הפכו יותר נוחים, והאוהדים מתנהגים בהתאם.

כרטיסים
לא זול אבל מחירים יציבים וקלים לרכישה

ביקור במגרש כדורגל הוא לא בילוי משפחתי זול, אבל אפשר להסתכל על חצי הכוס המלאה. לפי מחקר שהוצג בכנסת ב-2004, המחיר הממוצע של כרטיס בליגת העל עמד על 75 שקל. 15 שנה לאחר מכן, מחירי הכרטיסים נותרו פחות או יותר זהים. מי שירצה לצפות במחזור הפתיחה במשחק של הפועל חדרה נגד מ.ס.ע אשדוד, למשל, ישלם 50 שקל. כרטיס למשחק בין האלופה מכבי תל-אביב לעולה החדשה נס ציונה עולה 60 שקל והכרטיס הזול ביותר למשחק המסקרן בין בית"ר ירושלים להפועל באר-שבע נמכר ב-90 שקל.

לא רק שהמחירים לא השתנו משמעותית, הרבה יותר קל ונוח לקנות כרטיס מאשר פעם. בעבר זה היה כרוך בהגעה פיזית למשרד כרטיסים, היום הכול נעשה בלחיצת כפתור ובדרך כלל אפשר אפילו להדפיס את הכרטיס מהבית.

עם זאת, להוצאות הכרטיסים צריך כמובן להוסיף הוצאות נסיעה ואוכל, שכן אסור להכניס בקבוקי שתייה למגרשים, והאוהדים עדיין נאלצים לשלם עשרה שקלים עבור כוס שתייה. במזומן כמובן.

בליגות הגדולות באירופה, לעומת זאת, מחירי הכרטיסים נסקו בשני העשורים האחרונים במאות עד אלפי אחוזים, מה שהפך את הכדורגל לבילוי של המעמד הבינוני ומעלה.

מהפכה אמיתית התחוללה בנוגע למנויים השנתיים, שהפכו פופולריים מאי פעם בזכות חנוכתם של אצטדיונים חדשים. מאז שנחנך אצטדיון סמי עופר באוגוסט 2014, מצליחה מכבי חיפה לשמור על יותר מ-13 אלף מנויים בכל עונה, דווקא בשנים חלשות. העונה, בזכות פתיחת בלומפילד, מכבי תל-אביב עומדת לשבור את שיא המנויים השנתי למועדון עם כ-20 אלף.

אצטדיונים
בלי סיגריות, בלי גרעינים, נקיים יותר  

מגרשים כמו הקופסה בנתניה עם הגדרות האינסופיות, קרית אליעזר בחיפה עם זוויות צפייה לא הגיוניות, וסרמיל בבאר-שבע עם עמודי התאורה שממוקמים בתוך היציע וללא תאי השירותים, האורווה בפתח תקווה (עם שם כזה לא צריך להוסיף) ואפילו אצטדיון רמת גן הגדול והמיושן - כל אלה נעלמו כמעט כליל (חוץ מרמת גן שכמעט ואינו בשימוש). במקומם צצו מגרשים מודרניים, ששידרגו את חוויית הצפייה ומשכו קהל רב למגרשים. 

בנוסף, ברוב המגרשים הוסרו הגדרות הגבוהות, שאפיינו את המגרשים הישנים ויצרו תחושה של כלובים. שנית, בכנסת ה-19 הוחלט להחיל את החוק למניעת עישון גם ביציעי הכדורגל. צעד שנראה היה כמעט דמיוני והיום נראה מובן מאליו. במגרשים שבהם מתבצעת אכיפה, לרוב במגרשים הגדולים, הסיגריות כמעט נעלמו לחלוטין. מי שמפר את ההוראה מסתכן בקנס של אלף שקל. גם הגרעינים השחורים והמלכלכים, שהפכו לסמל מסחרי במגרשים, הורחקו מהאצטדיונים החדשים.

השינויים מורגשים ביציעים. לפי נתוני מינהלת הליגות בכדורגל, הגוף שאחראי על הליגה הבכירה, בעונה האחרונה פקדו את המגרשים 1.4 מיליון צופים בסך-הכול - ממוצע של 41,481 אלף צופים למחזור ליגה. 3,000 יותר מאשר בעונה הקודמת. 

והשיא עוד לפנינו. כבר במחזור השני של העונה הקרובה, מכבי תל-אביב תארח את בני יהודה בבלומפילד, במקביל ייערך דרבי חיפאי בסמי עופר, והפועל באר-שבע תארח בטרנר את חדרה. שלושה משחקים באצטדיונים חדישים עם פוטנציאל קהל של כ-76 אלף איש.

אלימות
עדיין יש קללות אבל פחות מכות ומעצרים

סיבה נוספת שעשויה להסביר את הגידול במספר הצופים במגרשים, היא ירידה באירועי האלימות ובאווירה האלימה.

מגרשי הכדורגל הם עדיין מקום אלים במובן מסוים. שירי האוהדים כוללים לא מעט קללות. גם קריאות גזעניות עדיין נשמעות מעת לעת. אבל חזיזים, רימוני עשן ואבוקות נעלמו כמעט לגמרי וגם אירועי האלימות פחתו.

לפי נתוני התוכנית "בועטים את הגזענות והאלימות מהמגרשים" של הקרן החדשה לישראל, בעונה האחרונה חלה ירידה תלולה במספר הקריאות הגזעניות ביציעים - 19 לעומת 54 בעונה הקודמת. הקבוצה המשתפרת ביותר היא בית"ר ירושלים עם שני מקרי גזענות, שהושתקו על ידי רוב הקהל, לעומת 18 מקרים בעונה שעברה. 

גם נתוני משטרת ישראל מלמדים על ירידה במקרי האלימות בעונה האחרונה. כך למשל מספר התיקים שנפתחו בגין עבירות במגרשי הכדורגל ירד בעונה האחרונה מ-255 ל-194 בעונה הקודמת. במשטרה מספרים, כי הם מוודאים שאוהד שמורחק ממגרשי הכדורגל בשל אירועי אלימות - לא יצליח להסתנן ליציעים. תמונותיהם של המורחקים מועברות לכוח השיטור במגרש לפני המשחק ואי התייצבות שלהם בתחנה באותו הזמן גוררת פתיחת תיק פלילי בשל "הפרת הוראה חוקית".

האלימות במגרשים פחתה, אבל לצערנו היא עדיין כאן. רק השבוע נופצה שמשת האוטובוס של אוהדי הפועל באר-שבע שהיו בדרכם למשחק גביע הטוטו (קדם עונה) נגד בית"ר ירושלים. לצערנו, נגד אירועים כאלה קשה יותר להילחם.

פחות אלימות, פחות מעצרים

תחבורה
סימן שאלה גדול על משחקים בשבת

רגע לפני פתיחת בלומפילד המחודש והמורחב, הציפו השבוע את רחובות תל-אביב שלטים של העירייה תחת הכיתוב "לבלומפילד לא מגיעים עם רכב פרטי". על פניו מדובר באמירה נכונה והגיונית. תכולת האצטדיון הוכפלה, מקומות חנייה חדשים לא נוספו והאוהדים, שהתרגלו לחנות סביב המוסכים באזור, יתקשו למצוא מקום להעמיד בו את רכבם.

השאלה הגדולה היא כיצד מצפים מאוהדים שלא גרים במרחק הליכה להגיע למגרש. תחבורה ציבורית היא לא חלופה ראויה עדיין, וגם כשתפעל הרכבת הקלה באזור, בעוד כשנתיים, ספק אם יהיה זה הפתרון. גם היציאה מהחניות שסובבות את סמי עופר המפואר בחיפה לוקחת זמן רב.

בשורה התחתונה, המגרשים גדלו והערים והכבישים הצטופפו - והתוצאה היא שהנגישות למגרשי הכדורגל הפכה למוקש, שכרגע לא ברור איך מתכוונים לפרק אותו.

שידורים ושעות משחק
כיצד מביאים ילדים ודתיים למגרשים 

ניסיתם פעם להגיע מתל-אביב למשחק בירושלים שנפתח בשעה 21:00? אם כן, אתם יודעים שאין סיכוי שתחזרו הביתה לפני השעות הקטנות של הלילה. ומה עם הילדים שצריכים לקום למחרת לביה"ס?

אם רוצים ליצור דור עתידי של אוהדים רצוי לאפשר להם להשתתף כבר היום בחגיגה. במינהלת הליגות אכן עשו צעד בכיוון, אך ספק אם זה יספיק. במינהלת קבעו כי המשחק המרכזי של המחזור, שמשוחק ביום חול (בדרך כלל ביום ב'), שהיה נפתח בשעה 21:00 יוקדם לשעה 20:15.

המשחק המרכזי של ימי שבת, שהיה נפתח בשעה 20:30, ייצא לדרך כבר בשעה 19:45. כמו כן, ברגע שיתחיל שעון החורף, מתכוונים במינהלת לפתוח את המשחקים בשבת כבר בשעה 15:00 ולא בשעה 16:00 כפי שהיה נהוג עד כה.

על הכף מוטלים גם שיקולים נוספים. הראשון הוא הרצון לאפשר לדתיים להיות חלק מהחגיגה. כך לדוגמה בית"ר ירושלים, שלה יש אוהדים דתיים רבים, משחקת כבר מספר שנים רק אחרי צאת השבת או באמצע השבוע.

שיקול נוסף הוא השיקול הכלכלי של זכייני השידור, חברת צ'רלטון וערוץ הספורט, שמעדיפים לשבץ את המשחקים בהתאם ליכולתם למקסם את הרייטינג ולא בהתאם לאינטרסים של האוהדים במגרש. 

עוד כתבות

מימין: גלעד יעבץ, מייסדי פאגאיה: אביטל פרדו, יהב יולזרי וגל קרובינר, ראסל אלוואנגר / צילום: ענבל מרמרי, טל שחר, רועי פרי

רוב המניות הישראליות בוול סטריט סוגרות שנה שלילית, אבל היו כמה שזהרו

לצד מספר מניות שהניבו תשואה תלת-ספרתית, בהן גם אלביט וג'יי פרוג, רוב המניות הישראליות בוול סטריט לא הצליחו להכות את תשואת המדדים, ויותר ממחציתן אף הסבו הפסדים למשקיעים ● בין המניות שאיבדו בשנה האחרונה 90% ויותר מערכן נמנות אאוטבריין, רי וגאוזי

רועי דגני, מייסד אירודרום והמנכ''ל לשעבר / צילום: איל יצהר

בגלל מכרז של משרד הביטחון: רשות ני"ע פשטה על משרדי אירודרום

לפי הדיווח לבורסה, חוקרי רשות ניירות ערך ערכו חיפוש במשרדי אירודרום וחקרו בעלי תפקידים נוכחיים ולשעבר בקשר לחשדות לביצוע עבירות הקשורות לאי-דיווח בזמן על הפסד במכרז של משרד הביטחון ● לאחר הדיווח, מניית החברה ירדה בכ-4%

המקום שבו עמד בעבר בית מעריב וייבנה בו המגדל החדש / צילום: דרור מרמור

רת"א אישרו להכשרת הישוב 10 קומות נוספות למגדל בבית מעריב

לאחר שנים של מאבקים, רשות התעופה האזרחית נתנה אור ירוק לחברת הכשרת הישוב לבנות את מגדל יעקב נמרודי בגובה כ־220 מטר ובכ־52 קומות ● הפרויקט, שיבנה בבית מעריב המיתולוגי, צפוי להפוך לאטרקטיבי במיוחד הודות לנגישות לשני קווי רכבת קלה ● במקביל, בהכשרת היישוב פועלים לקידום היתר בנייה לשטחים העיליים במגדל

צ'ארלי ג'ביס

סוכריות גומי במאות דולרים: איך זינק שכר־הטרחה של היזמת שהונתה את ג'יי.פי מורגן

צ'ארלי ג'ביס, היזמת שהונתה את ג'יי.פי מורגן וניפחה את מספר המשתמשים בסטארט-אפ שלה "פרנק", נידונה ל־7 שנות מאסר ● כעת חשף ג'יי.פי מורגן את רשימת ההוצאות המשפטיות של עורכי דינה: 530 דולר על סוכריות גומי, מגדל פירות ים ואלפי דולרים על שדרוגי מלונות

הזכייה השנייה בגודלה אי־פעם בארה״ב / צילום: Reuters

אחד מהסכומים הגדולים בהיסטוריה: זוכה ב-1.8 מיליארד דולר בהגרלת הלוטו בארה"ב

אמריקאי אחד בר־מזל זכה בסכום יוצא דופן של כ־1.8 מיליארד דולר בהגרלת הפאוורבול של ערב חג המולד - מדובר בג'קפוט השני בגודלו אי־פעם בלוטו האמריקאי ובזכייה השנייה בלבד במדינת ארקנסו • לפי איגוד הפאוורבול, הסיכויים לזכייה בפרס עמדו על אחד ל־292.2 מיליון

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

ישראל בוחנת מסלול חדש: יצוא גז טבעי דרך קפריסין

הפסגה המשולשת בין ישראל ליוון וקפריסין שהתקיימה השבוע הולידה תוכנית לפרויקט תשתיתי דרמטי ● על הפרק: הזרמת גז מלוויתן ותמר לקפריסין, למורת־רוחה של טורקיה

המשפחות השכולות מפנות את גבן לשר שקלי / צילום: מועצת אוקטובר

"ועדת טיוח": התגובות הקשות לוועדת החקירה הפוליטית

מליאת הכנסת אישרה בקריאה טרומית את ההצעה להקים ועדת חקירה פוליטית לאירועי ה-7 באוקטובר ● קצין נפצע מפיצוץ מטען ברפיח, ובלשכת רה"מ זעמו: "חמאס ממשיך להפר את הפסקת האש, ישראל תפעל בהתאם" ● פלדשטיין העיד: עובד לשכת רה"מ נכח בפגישתי עם ברוורמן בקריה ● סגנו של ראש השב"כ דוד זיני פורש מתפקידו בעקבות משבר אמון בין השניים ● עדכונים שוטפים

פרויקט ג'רוזלם אסטייט / צילום: אסף פינצ'וק

"לקוחות היו קרובים לחתימה, ואז עצרו הכול": איך משפיע השקל החזק על עסקאות של תושבי חוץ בנדל"ן?

מאוקטובר 2023 שער הדולר פחת מול השקל בכ־21%, ובכ־5% מאז יוני האחרון ● האירו פחת מול השקל ב־12.5% ● עבור מי שמשלם במטבע זר מדובר בהתייקרות מיידית של הדירות בישראל ● "יש מקרים שבהם מדובר בתוספת של חצי מיליון שקל, זה משמעותי"

מתחם הבורסה ברמת גן / צילום: תמר מצפי

העלאות הארנונה ב־2026: לאילו רשויות אושרה העלאה, והיכן נדחו הבקשות

תעריף הארנונה יעלה ב־2026 בכ־1.6% - אך לרשויות רבות אושרה העלאה גבוהה הרבה יותר, לעומת אחרות שבקשותיהן נדחו ● במתחם הדולפינריום בת"א התעריף יעלה ביותר מ־100%, ומנגד, באזור הבורסה ברמת גן לא אושר שינוי ● גלובס בדק את המצב בכמה ערים גדולות

סניף יוחננוף / צילום: יח''צ

עקפה את רמי לוי: רשת יוחננוף כבר נסחרת בשווי של כ־5 מיליארד שקל

למרות שהיא מוכרת פחות מרמי לוי, שיעורי הרווח של יוחננוף גבוהים יותר: "אחד היתרונות הגדולים שלהם זה הנדל"ן, הם מתייחסים לקרקעות שבבעלותם כמו שהם מתייחסים למלגזה"

כך תשקיעו בזהב / צילום: Shutterstock

הוא נחשב אלטרנטיבה למניות ולאג"ח כגידור מפני סיכונים: כך תשקיעו בזהב

לנוכח הזינוק השנה במחיר הזהב, רבים בוול סטריט ממליצים שתחזיקו במתכת, לפחות בחלק קטן מתיק ההשקעות שלכם ● ב"וול סטריט ג'ורנל" ריכזו את הסוגיות המרכזיות בשוק הזה, וממליצים למשקיעים כיצד לנהוג עם הסחורה הלוהטת ● מדריך קצר להשקעה מושכלת

צילום: מיטל וייזברג

לאחר שהפסידו 90% בתקופתו: משקיעי מיטרוניקס נגד מענק הסתגלות של 800 אלף שקל למנכ"ל

בתקופתו של המנכ"ל שרון גולדנברג, איבדה מיטרוניקס את מקומה במדד ת"א 35 והפכה לחברה בשווי של פחות מחצי מיליארד שקל, לעומת יותר מ-9 מיליארד שקל בעת שנכנס לתפקיד ● בעקבות התנגדות המשקיעים, החברה הסירה את נושא מענק ההסתגלות מאסיפת בעלי מניות

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

הלם באירופה: האמריקאים מטילים סנקציות על בכירים באיחוד

הממשל האמריקאי הטיל סנקציות על בכירים באיחוד האירופי שפעלו כדי לחייב רשתות חברתיות לנטר שיח מסית ואלים ● בין הסנקציות שהוטלו: איסור כניסה לארה"ב ● באיחוד האירופי הגיבו בתדהמה, האמריקאים טוענים כי מדובר ב"צנזורה"

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מכונת המימושים של קרן פימי: 7 חברות שהניבו 2.6 מיליארד שקל בשנה

קרן פימי רכבה על הגאות בבורסה המקומית וביצעה מימושים בשבע חברות ציבוריות שבשליטתה, שרובן פועלות בסקטור הביטחוני ● רוב המימושים הוכרו כרווח, ובשוק מעריכים: "אם הבורסה תמשיך לעלות, פימי תממש באופן דומה גם בשנה הבאה ותנפיק לפחות 2 חברות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock, orhan akkurt

נעילה חיובית בוול סטריט; S&P 500 שבר שיא בפעם ה-39 השנה

S&P 500 עלה ב-0.3%, ונאסד"ק הוסיף ● מניית נייקי קפצה לאחר שמנכ"ל אפל רכש מניות בחברה ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה 8 שנים ● בארה"ב נרשמה הצמיחה הגבוהה ביותר זה שנתיים, ובבלומברג צופים ביצועי יתר של מניות ערך ב-2026 • לא רק הזהב - גם הנחושת בשיא ● ערב חג המולד, המסחר באירופה ובוול סטריט ננעל מוקדם

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בת"א מתחזקות; מדד הביטוח יורד ב-4%, מניית אנרג'יקס ב-8%

אפ פרטנרס יוצאת מטופ גאם, אלטשולר שחם הפך לבעל עניין ● השקל ממשיך להתחזק מול הדולר, 3.18 שקלים ● בוול סטריט "ראלי סנטה קלאוס" החל, נייקי זינקה ב-5% ● בוול סטריט וברוב הבורסות בעולם לא יתקיים היום מסחר לרגל חג המולד

תביעות בגין ביטולי טיסות / איור: גיל ג'יבלי

גל התביעות נגד חברות התעופה הוקפא עד להכרעת בג"ץ

גל התביעות שהוגש נגד החברות הזרות בגין ביטולי הטיסות נתקל בבקשות לעיכוב ההליכים, בעקבות עתירה שהוגשה לבג"ץ ● ההערכה: סכום הפיצוי צפוי להצטבר למאות מיליוני שקלים

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

רשות התחרות סיימה את הבדיקה: האם אל על תיקנס בגלל מחירי הטיסות?

רשות התחרות סיימה בדיקה כלכלית ומשפטית שנועדה לקבוע האם אל על ניצלה את מעמדה כמונופול בקווי טיסה מסוימים בתקופת המלחמה ● עפ"י המסתמן, על החברה יוטל עיצום כספי שגובהו טרם נקבע, ושעשוי להגיע עד כ-118 מיליון שקל

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

עשרות מגישי גלי צה"ל וגלגלצ קיבלו הודעה שהעסקתם תוקפא בשבוע הבא; דיון בבג"ץ בימים הקרובים

כ־50 מגישי גלי צה"ל וגלגלצ המועסקים כיועצים קיבלו הודעה כי העסקתם תוקפא כבר מהשבוע הבא ● העובדים טוענים לפגיעה דרמטית בלוח השידורים ולסגירה בפועל של התחנה לפני ההכרעה המשפטית, ופנו לבג"ץ בבקשה דחופה לצו ביניים ● משרד הביטחון: "המשרד לא הוציא הנחיה כלשהי על סיום העסקה בגלי צה"ל"

שבבים

"יקפוץ ב-30% בשנת 2026": השוק החם שמסמנים בבנק אוף אמריקה

לפי בנק אוף אמריקה, בום הבינה מלאכותית נמצא באמצע דרך ארוכה ותנודתית שתימשך כעשור ● החברות שיובילו את השוק הן אלה בעלות יתרון תחרותי חזק ועמיד שניתן למדידה בדרך פשוטה - שולי הרווח ● וגם, האם אנבידיה יקרה מדי?