גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איזה מסכנים האוהדים? הוציאו את החיה מהכלוב, והיא הפכה לבן אדם

אצטדיונים חדשים, מודרניים וללא גדרות, מחירי כרטיסים סבירים וירידה באלימות - החזירו את הקהל הישראלי למגרשי הכדורגל ● לא הכול מושלם, אבל המגמה אחרי שני עשורים של ליגת העל - חיובית

אוהדי מכבי תל-אביב באצטדיון בנתניה  / צילום: עודד קרני, באדיבות מנהלת הליגה
אוהדי מכבי תל-אביב באצטדיון בנתניה / צילום: עודד קרני, באדיבות מנהלת הליגה

20 השנים הראשונות של ליגת העל בכדורגל כללו כמה רגעים בלתי נשכחים מהסיבות הלא נכונות. להלן רשימה חלקית: הקטטה ההמונית בין אוהדי הפועל תל-אביב ובני יהודה במשחק האליפות של הראשונה בשנת 2000; הימחצות אוהדי מכבי חיפה על גדרות קרית אליעזר ז"ל שנה אחר כך שהותירה את האוהד אמיר רנד פגוע מוח עד היום; פציעתו הקשה של אוהד הפועל תל-אביב אדהם שביטה מפצצת תיאורה שנזרקה מיציע אוהדי קבוצתו בדרבי התל-אביבי ב-2004; אירוע נוסף התרחש לפני חמש שנים, כשמשחק הדרבי של תל-אביב הופסק עקב תקיפת ערן זהבי על ידי אוהד הפועל שקפץ למגרש מן היציע. אלא שלפחות בשלוש השנים האחרונות נדמה שמשהו מהשתנה: תחושת הביטחון גבוהה יותר, המתקנים שודרגו וגם המחירים הפכו יותר נוחים, והאוהדים מתנהגים בהתאם.

כרטיסים
לא זול אבל מחירים יציבים וקלים לרכישה

ביקור במגרש כדורגל הוא לא בילוי משפחתי זול, אבל אפשר להסתכל על חצי הכוס המלאה. לפי מחקר שהוצג בכנסת ב-2004, המחיר הממוצע של כרטיס בליגת העל עמד על 75 שקל. 15 שנה לאחר מכן, מחירי הכרטיסים נותרו פחות או יותר זהים. מי שירצה לצפות במחזור הפתיחה במשחק של הפועל חדרה נגד מ.ס.ע אשדוד, למשל, ישלם 50 שקל. כרטיס למשחק בין האלופה מכבי תל-אביב לעולה החדשה נס ציונה עולה 60 שקל והכרטיס הזול ביותר למשחק המסקרן בין בית"ר ירושלים להפועל באר-שבע נמכר ב-90 שקל.

לא רק שהמחירים לא השתנו משמעותית, הרבה יותר קל ונוח לקנות כרטיס מאשר פעם. בעבר זה היה כרוך בהגעה פיזית למשרד כרטיסים, היום הכול נעשה בלחיצת כפתור ובדרך כלל אפשר אפילו להדפיס את הכרטיס מהבית.

עם זאת, להוצאות הכרטיסים צריך כמובן להוסיף הוצאות נסיעה ואוכל, שכן אסור להכניס בקבוקי שתייה למגרשים, והאוהדים עדיין נאלצים לשלם עשרה שקלים עבור כוס שתייה. במזומן כמובן.

בליגות הגדולות באירופה, לעומת זאת, מחירי הכרטיסים נסקו בשני העשורים האחרונים במאות עד אלפי אחוזים, מה שהפך את הכדורגל לבילוי של המעמד הבינוני ומעלה.

מהפכה אמיתית התחוללה בנוגע למנויים השנתיים, שהפכו פופולריים מאי פעם בזכות חנוכתם של אצטדיונים חדשים. מאז שנחנך אצטדיון סמי עופר באוגוסט 2014, מצליחה מכבי חיפה לשמור על יותר מ-13 אלף מנויים בכל עונה, דווקא בשנים חלשות. העונה, בזכות פתיחת בלומפילד, מכבי תל-אביב עומדת לשבור את שיא המנויים השנתי למועדון עם כ-20 אלף.

אצטדיונים
בלי סיגריות, בלי גרעינים, נקיים יותר  

מגרשים כמו הקופסה בנתניה עם הגדרות האינסופיות, קרית אליעזר בחיפה עם זוויות צפייה לא הגיוניות, וסרמיל בבאר-שבע עם עמודי התאורה שממוקמים בתוך היציע וללא תאי השירותים, האורווה בפתח תקווה (עם שם כזה לא צריך להוסיף) ואפילו אצטדיון רמת גן הגדול והמיושן - כל אלה נעלמו כמעט כליל (חוץ מרמת גן שכמעט ואינו בשימוש). במקומם צצו מגרשים מודרניים, ששידרגו את חוויית הצפייה ומשכו קהל רב למגרשים. 

בנוסף, ברוב המגרשים הוסרו הגדרות הגבוהות, שאפיינו את המגרשים הישנים ויצרו תחושה של כלובים. שנית, בכנסת ה-19 הוחלט להחיל את החוק למניעת עישון גם ביציעי הכדורגל. צעד שנראה היה כמעט דמיוני והיום נראה מובן מאליו. במגרשים שבהם מתבצעת אכיפה, לרוב במגרשים הגדולים, הסיגריות כמעט נעלמו לחלוטין. מי שמפר את ההוראה מסתכן בקנס של אלף שקל. גם הגרעינים השחורים והמלכלכים, שהפכו לסמל מסחרי במגרשים, הורחקו מהאצטדיונים החדשים.

השינויים מורגשים ביציעים. לפי נתוני מינהלת הליגות בכדורגל, הגוף שאחראי על הליגה הבכירה, בעונה האחרונה פקדו את המגרשים 1.4 מיליון צופים בסך-הכול - ממוצע של 41,481 אלף צופים למחזור ליגה. 3,000 יותר מאשר בעונה הקודמת. 

והשיא עוד לפנינו. כבר במחזור השני של העונה הקרובה, מכבי תל-אביב תארח את בני יהודה בבלומפילד, במקביל ייערך דרבי חיפאי בסמי עופר, והפועל באר-שבע תארח בטרנר את חדרה. שלושה משחקים באצטדיונים חדישים עם פוטנציאל קהל של כ-76 אלף איש.

אלימות
עדיין יש קללות אבל פחות מכות ומעצרים

סיבה נוספת שעשויה להסביר את הגידול במספר הצופים במגרשים, היא ירידה באירועי האלימות ובאווירה האלימה.

מגרשי הכדורגל הם עדיין מקום אלים במובן מסוים. שירי האוהדים כוללים לא מעט קללות. גם קריאות גזעניות עדיין נשמעות מעת לעת. אבל חזיזים, רימוני עשן ואבוקות נעלמו כמעט לגמרי וגם אירועי האלימות פחתו.

לפי נתוני התוכנית "בועטים את הגזענות והאלימות מהמגרשים" של הקרן החדשה לישראל, בעונה האחרונה חלה ירידה תלולה במספר הקריאות הגזעניות ביציעים - 19 לעומת 54 בעונה הקודמת. הקבוצה המשתפרת ביותר היא בית"ר ירושלים עם שני מקרי גזענות, שהושתקו על ידי רוב הקהל, לעומת 18 מקרים בעונה שעברה. 

גם נתוני משטרת ישראל מלמדים על ירידה במקרי האלימות בעונה האחרונה. כך למשל מספר התיקים שנפתחו בגין עבירות במגרשי הכדורגל ירד בעונה האחרונה מ-255 ל-194 בעונה הקודמת. במשטרה מספרים, כי הם מוודאים שאוהד שמורחק ממגרשי הכדורגל בשל אירועי אלימות - לא יצליח להסתנן ליציעים. תמונותיהם של המורחקים מועברות לכוח השיטור במגרש לפני המשחק ואי התייצבות שלהם בתחנה באותו הזמן גוררת פתיחת תיק פלילי בשל "הפרת הוראה חוקית".

האלימות במגרשים פחתה, אבל לצערנו היא עדיין כאן. רק השבוע נופצה שמשת האוטובוס של אוהדי הפועל באר-שבע שהיו בדרכם למשחק גביע הטוטו (קדם עונה) נגד בית"ר ירושלים. לצערנו, נגד אירועים כאלה קשה יותר להילחם.

פחות אלימות, פחות מעצרים

תחבורה
סימן שאלה גדול על משחקים בשבת

רגע לפני פתיחת בלומפילד המחודש והמורחב, הציפו השבוע את רחובות תל-אביב שלטים של העירייה תחת הכיתוב "לבלומפילד לא מגיעים עם רכב פרטי". על פניו מדובר באמירה נכונה והגיונית. תכולת האצטדיון הוכפלה, מקומות חנייה חדשים לא נוספו והאוהדים, שהתרגלו לחנות סביב המוסכים באזור, יתקשו למצוא מקום להעמיד בו את רכבם.

השאלה הגדולה היא כיצד מצפים מאוהדים שלא גרים במרחק הליכה להגיע למגרש. תחבורה ציבורית היא לא חלופה ראויה עדיין, וגם כשתפעל הרכבת הקלה באזור, בעוד כשנתיים, ספק אם יהיה זה הפתרון. גם היציאה מהחניות שסובבות את סמי עופר המפואר בחיפה לוקחת זמן רב.

בשורה התחתונה, המגרשים גדלו והערים והכבישים הצטופפו - והתוצאה היא שהנגישות למגרשי הכדורגל הפכה למוקש, שכרגע לא ברור איך מתכוונים לפרק אותו.

שידורים ושעות משחק
כיצד מביאים ילדים ודתיים למגרשים 

ניסיתם פעם להגיע מתל-אביב למשחק בירושלים שנפתח בשעה 21:00? אם כן, אתם יודעים שאין סיכוי שתחזרו הביתה לפני השעות הקטנות של הלילה. ומה עם הילדים שצריכים לקום למחרת לביה"ס?

אם רוצים ליצור דור עתידי של אוהדים רצוי לאפשר להם להשתתף כבר היום בחגיגה. במינהלת הליגות אכן עשו צעד בכיוון, אך ספק אם זה יספיק. במינהלת קבעו כי המשחק המרכזי של המחזור, שמשוחק ביום חול (בדרך כלל ביום ב'), שהיה נפתח בשעה 21:00 יוקדם לשעה 20:15.

המשחק המרכזי של ימי שבת, שהיה נפתח בשעה 20:30, ייצא לדרך כבר בשעה 19:45. כמו כן, ברגע שיתחיל שעון החורף, מתכוונים במינהלת לפתוח את המשחקים בשבת כבר בשעה 15:00 ולא בשעה 16:00 כפי שהיה נהוג עד כה.

על הכף מוטלים גם שיקולים נוספים. הראשון הוא הרצון לאפשר לדתיים להיות חלק מהחגיגה. כך לדוגמה בית"ר ירושלים, שלה יש אוהדים דתיים רבים, משחקת כבר מספר שנים רק אחרי צאת השבת או באמצע השבוע.

שיקול נוסף הוא השיקול הכלכלי של זכייני השידור, חברת צ'רלטון וערוץ הספורט, שמעדיפים לשבץ את המשחקים בהתאם ליכולתם למקסם את הרייטינג ולא בהתאם לאינטרסים של האוהדים במגרש. 

עוד כתבות

קמפיין החוצות נגד צביקה נווה / צילום: מיכל אריאלי

נקמה במיליון שקל: המספרים מאחורי "את מי אתה סוחט היום"

בשלטי חוצות שהוצבו בימים האחרונים באיילון ובמקומות נוספים נכתב: "צביקה נווה, את מי אתה סוחט היום?" ● מאחורי הקמפיין האגרסיבי עומד איש העסקים אלכס סקלר, שבימים אלה מנהל מאבק משפטי מול גרושתו - שהיא כיום אשתו של צביקה נווה, חוקר פרטי ובעלי חברת המודיעין העסקי CGI

עו”ד שלמה (מומי) למברגר / צילום: אסף רחמים

עו"ד שלמה למברגר מצטרף כשותף למשרד בלטר, גוט, אלוני ושות’

לאחר שמונה שנים כמשנה לפרקליט המדינה לעניינים פליליים, עו"ד שלמה (מומי) למברגר, שנודע בניהול תיקים מתוקשרים ומורכבים, יוביל במשרד בלטר, גוט, אלוני ושות' את תחום הרגולציה ועבירות צווארון לבן

מניות התוכנה צונחות, ושולחות את החברות לחשב מסלול מחדש / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"מלכודת היעילות": חברות התוכנה גילו שמנוע הצמיחה העיקרי עלול להתהפך עליהן

סיילספורס, ServiceNow ו־SAP איבדו עשרות אחוזים מערכן בשנה החולפת, גם בלי נטישה של לקוחות ● בשוק מתגבר החשש שהבינה המלאכותית מייתרת עובדים, ופוגעת ישירות במודל הרישוי שעליו בנויות חברות התוכנה ● ​כך עובדת "מלכודת היעילות"

שער הדולר מתחיל להשפיע על ענף ההייטק / צילום: Unsplash, Igor Omilaev

הכסף נשחק, השכר מתייקר: צניחת הדולר מאיימת על ענף ההייטק הישראלי

בזמן שטראמפ מצהיר כי "מצב הדולר מצוין", חברות ההייטק הישראליות מתמודדות עם שחיקה מתמשכת בהון שגייסו וזינוק בעלויות השכר השקליות ● השילוב בין היחלשות המטבע לחוסר התערבות ממשלתית מעמיד בסכנה את הכנסות המדינה ממסים, ומאלץ את התעשייה לבחון מחדש את תוכניות הצמיחה והגיוס בישראל

משרדי WIX בגלילות / צילום: איל יצהר

דור ה-Z לא יבלה שלוש שנים בפקק: השיעור שצריך ללמוד מהמהלך של Wix

הסיפור של שוק התעסוקה לא קשור רק למשאבי אנוש, אלא גם לכלכלות המיקום של מגדלי המשרדים ומגורי העובדים ● ליזמים, למתכננים ולמנהלי שיווק מומלץ לאמץ את מודל 5 ה-ל': לגור, לעבוד, ללמוד, לקנות ולבלות - וכולם באותו מרחב הליכה

הדמייה של רובע ריבל / צילום: 3dvision

תמורת 620 מיליון שקל: קרסו נדל"ן במו"מ עם כלל ביטוח למכירת 49% מרובע ריב"ל בתל אביב

לגלובס נודע כי המו"מ מתנהל מול חברת כלל ביטוח ופיננסים ● המתחם בשטח 14 דונם בדרום תל אביב כולל שלושה מגדלים, 410 דירות ושטחי מסחר ומלונאות ● שווי הפרויקט לאחר השלמתו מוערך בכ־4 מיליארד שקל ● לפי ההערכות, צפי לקבלת היתר והתחלת עבודות - ברבעון אחרון של 2026

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות חדות ביפן ובדרום קוריאה, בעקבות הסכם הסחר בין ארה"ב והודו

מדד הניקיי זינק בכ-4%, הקוספי המריא בקרוב ל-7% ● הדיווחים על מו"מ אפשרי בין ארה"ב ואיראן הקלו על השווקים ברחבי העולם ● וול סטריט ננעלה בירוק בעקבות נתוני מאקרו מעודדים והודעה של טראמפ על הסכם סחר עם הודו ● מחירי הנפט ממשיכים לרדת, תנודתיות חדה במחירי המתכות היקרות

מפעל רב בריח באשקלון / צילום: יח''צ

תמורת 97 מיליון שקל: רב בריח מוכרת 30% מהמפעל באשקלון למגדל

רב בריח מוכרת את חלקה בקרקע המפעל למגדל בעסקת מכירה וחכירה בחזרה ● לאחר הרכישה, מגדל תחזיק לאחר הרכישה בבעלות המלאה במתחם, ורב בריח תשכור אותו ממנה לתקופה של כ-25 שנה

טירה / צילום: איל יצהר

​מחקר חדש: פערי תחבורה גורעים מאות שקלים מהשכר החודשי בחברה הערבית

מכון אהרן חושף כי פערי התחבורה לבדם אחראים לאובדן הכנסה של עד 18% בקרב עובדים ערבים ● החוקר סני זיו: "היכולת להגיע מהר למרכזי תעסוקה משפיעה ישירות על השכר" ● וגם: כך הוסרו יעדי התעסוקה מחוק ההסדרים, ואיך זה יעלה למשק 0.4% מהתוצר בכל שנה

המכללה האקדמית תל חי בקריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

תרומת ענק לאוניברסיטת תל חי בקריית שמונה: 130 מיליון שקל מקרן רודברג

לפני כשבועיים אישרה המועצה להשכלה גבוהה את הפיכה של מכללת תל חי לאוניברסיטת קריית שמונה בגליל, וכעת מגיעה התרומה מהקרן הקנדית ● אתמול אישרה הממשלה את תקציב האוניברסיטה: 600 מיליון שקל

חץ דורבן, מערכת ההגנה של אלביט / צילום: אלביט

עם צבר הזמנות דמיוני: מה יכול לבלום את המומנטום בפעילות אלביט מערכות

מניית החברה הביטחונית נסחרת בשיא, לאחר שהפכה בשנתיים האחרונות ל"מפעל לאומי" ● במקביל אלביט לא זונחת את ההתרחבות הגלובלית, כשמרוץ ההתחמשות באירופה ומעמד אסטרטגי בארה"ב מבטיחים לה אופק יציב לשנים קדימה ● המחיר: השקעות עתק ותלות בשערי החליפין ● ניתוח חברה, מדור חדש

מנכ''ל מִנהל התכנון רפי אלמליח ויו''ר מטה התכנון הרב נתן אלנתן / צילום: רז רוגובסקי

מינהל התכנון: "רווחיות עודפת של יזמים אינה עילה לצמצום נפח הבנייה"

בעקבות עדכון התקן השמאי שהגדיר רווח מזערי לפרויקטים של פינוי־בינוי, מדגישים גופי התכנון כי מבחן הרווח הוא רק "שלב מסייע", אחרי פרמטרים כמו "צפיפות ראויה, איכות עירונית ועוד"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בעליות שערים ● הדיווחים על מו"מ אפשרי בין ארה"ב ואיראן הקלו על השווקים ברחבי העולם ● וול סטריט ננעלה בירוק, בעקבות נתוני מאקרו מעודדים והודעה של טראמפ על הסכם סחר עם הודו ● מחירי הנפט ממשיכים לרדת, תנודתיות חדה במחירי המתכות היקרות ● וגם: מנהל ההשקעות שטוען - זהו הזמן לקנות מניות מיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת יום המסחר

המוסדיים מעריכים שהשקל ימשיך להתחזק / אילוסטרציה: Shutterstock

המהלך שתומך בהתחזקות השקל ומסמן - השיא כנראה עוד לפניו

החשיפה של הגופים המוסדיים בישראל למטבע חוץ צומצמה בהדרגה, עד שהגיעה לפחות מ-20% - רמות שפל שלא נראו מאז סוף 2022 ● בכך הם מצטרפים לגורמים המקומיים והגלובליים התומכים בהתחזקות השקל ● איך הם עשו זאת, ואילו גופים צמצמו את החשיפה בצורה חדה במיוחד?

טראמפ וחמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

אסטרטגיית הלחץ המקסימלי של טראמפ שדוחקת את טהרן לשולחן המו"מ

עגינת המשחתת בנמל אילת וריכוז הכוחות האמריקאים במרחב מעוררים דריכות במערכת הביטחון ● המומחים חלוקים אם זו "דיפלומטיית ספינות תותחים" שנועדה לכפות הסכם או הכנה למבצע רב־זירתי ● וגם: מה הסיכוי שתקיפה בטהרן תוביל להסלמה אזורית?

עידן מועלם / צילום: תמר מצפי

נציבות שירות המדינה אישרה את מינוי עידן מועלם למ"מ מנכ"ל רמ"י

מינויו של מועלם אושר לאחר שראש הממשלה ושר השיכון לא רצו למנות לתפקיד בכירים ברמ"י ● המינוי יהיה במשרה חלקית וללא שכר לתקופה של 3 חודשים, אך לא מן הנמנע שיוארך

דני אבדיה / צילום: ap, Lynne Sladky

כוכב במחיר מציאה: למה דני אבדיה שווה 40 מיליון דולר לעונה ומרוויח רק 14 מיליון?

דני אבדיה עשה היסטוריה כאשר נבחר למשחק האולסטאר היוקרתי של ה-NBA, אך השכר שלו רחוק מלשקף את זה ואף צפוי לרדת בשתי העונות הבאות ● מומחים לענף עימם שוחחנו מסבירים את הפרדוקס אליו נקלע השחקן, ועל הדרך חולקים מחמאות לכוכב הישראלי, ששובר כל תקרת זכוכית אפשרית

מפעל עדשות חניתה / צילום: איל יצהר

התביעה נגד קרן ההשקעות חשפה: ממשלת סין אוסרת על השקעות בישראל

קיבוץ חניתה, שמכר ב-2021 את השליטה בחברת העדשות הרפואיות שלו לקרן הסינית Ballet Vision, דורש כי הקרן תממש את האופציה המחייבת אותה לרכוש מהקיבוץ את יתרת החזקותיו בחברה ● תגובת הקרן גילתה כי בסין אוסרים עליה להשקיע בחברה ישראלית

קמפוס וויקס בגלילות. ''העובדים יגיעו ברכב'' / צילום: איל יצהר

החזרה למשרד והמספרים שמאחוריה: כך נראית וויקס בתחילת 2026

לצד החזרה לשבוע עבודה מלא במשרד, נתוני חברת אתוסיה חושפים זינוק בשיעור העובדים הבוחנים חלופות בחוץ ● במקביל, מספר המשרות הפתוחות נחתך בחצי

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט; אנבידיה ירדה, סנדיסק זינקה בכ-16%

הנאסד"ק עולה בכ-0.8% ● טראמפ הודיע על הסכם סחר עם הודו ● אורקל הודיעה כי תגייס עד 50 מיליארד דולר כדי להרחיב את תשתיות הענן שלה ● אנבידיה נחלשה, לאחר שדווח כי תוכנית ההשקעה שלה בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ב־OpenAI הוקפאה ● מחיר הזהב ירד, מחיר הכסף נע בתנודתיות ● מחירי הנפט צונחים