גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איזה מסכנים האוהדים? הוציאו את החיה מהכלוב, והיא הפכה לבן אדם

אצטדיונים חדשים, מודרניים וללא גדרות, מחירי כרטיסים סבירים וירידה באלימות - החזירו את הקהל הישראלי למגרשי הכדורגל ● לא הכול מושלם, אבל המגמה אחרי שני עשורים של ליגת העל - חיובית

אוהדי מכבי תל-אביב באצטדיון בנתניה  / צילום: עודד קרני, באדיבות מנהלת הליגה
אוהדי מכבי תל-אביב באצטדיון בנתניה / צילום: עודד קרני, באדיבות מנהלת הליגה

20 השנים הראשונות של ליגת העל בכדורגל כללו כמה רגעים בלתי נשכחים מהסיבות הלא נכונות. להלן רשימה חלקית: הקטטה ההמונית בין אוהדי הפועל תל-אביב ובני יהודה במשחק האליפות של הראשונה בשנת 2000; הימחצות אוהדי מכבי חיפה על גדרות קרית אליעזר ז"ל שנה אחר כך שהותירה את האוהד אמיר רנד פגוע מוח עד היום; פציעתו הקשה של אוהד הפועל תל-אביב אדהם שביטה מפצצת תיאורה שנזרקה מיציע אוהדי קבוצתו בדרבי התל-אביבי ב-2004; אירוע נוסף התרחש לפני חמש שנים, כשמשחק הדרבי של תל-אביב הופסק עקב תקיפת ערן זהבי על ידי אוהד הפועל שקפץ למגרש מן היציע. אלא שלפחות בשלוש השנים האחרונות נדמה שמשהו מהשתנה: תחושת הביטחון גבוהה יותר, המתקנים שודרגו וגם המחירים הפכו יותר נוחים, והאוהדים מתנהגים בהתאם.

כרטיסים
לא זול אבל מחירים יציבים וקלים לרכישה

ביקור במגרש כדורגל הוא לא בילוי משפחתי זול, אבל אפשר להסתכל על חצי הכוס המלאה. לפי מחקר שהוצג בכנסת ב-2004, המחיר הממוצע של כרטיס בליגת העל עמד על 75 שקל. 15 שנה לאחר מכן, מחירי הכרטיסים נותרו פחות או יותר זהים. מי שירצה לצפות במחזור הפתיחה במשחק של הפועל חדרה נגד מ.ס.ע אשדוד, למשל, ישלם 50 שקל. כרטיס למשחק בין האלופה מכבי תל-אביב לעולה החדשה נס ציונה עולה 60 שקל והכרטיס הזול ביותר למשחק המסקרן בין בית"ר ירושלים להפועל באר-שבע נמכר ב-90 שקל.

לא רק שהמחירים לא השתנו משמעותית, הרבה יותר קל ונוח לקנות כרטיס מאשר פעם. בעבר זה היה כרוך בהגעה פיזית למשרד כרטיסים, היום הכול נעשה בלחיצת כפתור ובדרך כלל אפשר אפילו להדפיס את הכרטיס מהבית.

עם זאת, להוצאות הכרטיסים צריך כמובן להוסיף הוצאות נסיעה ואוכל, שכן אסור להכניס בקבוקי שתייה למגרשים, והאוהדים עדיין נאלצים לשלם עשרה שקלים עבור כוס שתייה. במזומן כמובן.

בליגות הגדולות באירופה, לעומת זאת, מחירי הכרטיסים נסקו בשני העשורים האחרונים במאות עד אלפי אחוזים, מה שהפך את הכדורגל לבילוי של המעמד הבינוני ומעלה.

מהפכה אמיתית התחוללה בנוגע למנויים השנתיים, שהפכו פופולריים מאי פעם בזכות חנוכתם של אצטדיונים חדשים. מאז שנחנך אצטדיון סמי עופר באוגוסט 2014, מצליחה מכבי חיפה לשמור על יותר מ-13 אלף מנויים בכל עונה, דווקא בשנים חלשות. העונה, בזכות פתיחת בלומפילד, מכבי תל-אביב עומדת לשבור את שיא המנויים השנתי למועדון עם כ-20 אלף.

אצטדיונים
בלי סיגריות, בלי גרעינים, נקיים יותר  

מגרשים כמו הקופסה בנתניה עם הגדרות האינסופיות, קרית אליעזר בחיפה עם זוויות צפייה לא הגיוניות, וסרמיל בבאר-שבע עם עמודי התאורה שממוקמים בתוך היציע וללא תאי השירותים, האורווה בפתח תקווה (עם שם כזה לא צריך להוסיף) ואפילו אצטדיון רמת גן הגדול והמיושן - כל אלה נעלמו כמעט כליל (חוץ מרמת גן שכמעט ואינו בשימוש). במקומם צצו מגרשים מודרניים, ששידרגו את חוויית הצפייה ומשכו קהל רב למגרשים. 

בנוסף, ברוב המגרשים הוסרו הגדרות הגבוהות, שאפיינו את המגרשים הישנים ויצרו תחושה של כלובים. שנית, בכנסת ה-19 הוחלט להחיל את החוק למניעת עישון גם ביציעי הכדורגל. צעד שנראה היה כמעט דמיוני והיום נראה מובן מאליו. במגרשים שבהם מתבצעת אכיפה, לרוב במגרשים הגדולים, הסיגריות כמעט נעלמו לחלוטין. מי שמפר את ההוראה מסתכן בקנס של אלף שקל. גם הגרעינים השחורים והמלכלכים, שהפכו לסמל מסחרי במגרשים, הורחקו מהאצטדיונים החדשים.

השינויים מורגשים ביציעים. לפי נתוני מינהלת הליגות בכדורגל, הגוף שאחראי על הליגה הבכירה, בעונה האחרונה פקדו את המגרשים 1.4 מיליון צופים בסך-הכול - ממוצע של 41,481 אלף צופים למחזור ליגה. 3,000 יותר מאשר בעונה הקודמת. 

והשיא עוד לפנינו. כבר במחזור השני של העונה הקרובה, מכבי תל-אביב תארח את בני יהודה בבלומפילד, במקביל ייערך דרבי חיפאי בסמי עופר, והפועל באר-שבע תארח בטרנר את חדרה. שלושה משחקים באצטדיונים חדישים עם פוטנציאל קהל של כ-76 אלף איש.

אלימות
עדיין יש קללות אבל פחות מכות ומעצרים

סיבה נוספת שעשויה להסביר את הגידול במספר הצופים במגרשים, היא ירידה באירועי האלימות ובאווירה האלימה.

מגרשי הכדורגל הם עדיין מקום אלים במובן מסוים. שירי האוהדים כוללים לא מעט קללות. גם קריאות גזעניות עדיין נשמעות מעת לעת. אבל חזיזים, רימוני עשן ואבוקות נעלמו כמעט לגמרי וגם אירועי האלימות פחתו.

לפי נתוני התוכנית "בועטים את הגזענות והאלימות מהמגרשים" של הקרן החדשה לישראל, בעונה האחרונה חלה ירידה תלולה במספר הקריאות הגזעניות ביציעים - 19 לעומת 54 בעונה הקודמת. הקבוצה המשתפרת ביותר היא בית"ר ירושלים עם שני מקרי גזענות, שהושתקו על ידי רוב הקהל, לעומת 18 מקרים בעונה שעברה. 

גם נתוני משטרת ישראל מלמדים על ירידה במקרי האלימות בעונה האחרונה. כך למשל מספר התיקים שנפתחו בגין עבירות במגרשי הכדורגל ירד בעונה האחרונה מ-255 ל-194 בעונה הקודמת. במשטרה מספרים, כי הם מוודאים שאוהד שמורחק ממגרשי הכדורגל בשל אירועי אלימות - לא יצליח להסתנן ליציעים. תמונותיהם של המורחקים מועברות לכוח השיטור במגרש לפני המשחק ואי התייצבות שלהם בתחנה באותו הזמן גוררת פתיחת תיק פלילי בשל "הפרת הוראה חוקית".

האלימות במגרשים פחתה, אבל לצערנו היא עדיין כאן. רק השבוע נופצה שמשת האוטובוס של אוהדי הפועל באר-שבע שהיו בדרכם למשחק גביע הטוטו (קדם עונה) נגד בית"ר ירושלים. לצערנו, נגד אירועים כאלה קשה יותר להילחם.

פחות אלימות, פחות מעצרים

תחבורה
סימן שאלה גדול על משחקים בשבת

רגע לפני פתיחת בלומפילד המחודש והמורחב, הציפו השבוע את רחובות תל-אביב שלטים של העירייה תחת הכיתוב "לבלומפילד לא מגיעים עם רכב פרטי". על פניו מדובר באמירה נכונה והגיונית. תכולת האצטדיון הוכפלה, מקומות חנייה חדשים לא נוספו והאוהדים, שהתרגלו לחנות סביב המוסכים באזור, יתקשו למצוא מקום להעמיד בו את רכבם.

השאלה הגדולה היא כיצד מצפים מאוהדים שלא גרים במרחק הליכה להגיע למגרש. תחבורה ציבורית היא לא חלופה ראויה עדיין, וגם כשתפעל הרכבת הקלה באזור, בעוד כשנתיים, ספק אם יהיה זה הפתרון. גם היציאה מהחניות שסובבות את סמי עופר המפואר בחיפה לוקחת זמן רב.

בשורה התחתונה, המגרשים גדלו והערים והכבישים הצטופפו - והתוצאה היא שהנגישות למגרשי הכדורגל הפכה למוקש, שכרגע לא ברור איך מתכוונים לפרק אותו.

שידורים ושעות משחק
כיצד מביאים ילדים ודתיים למגרשים 

ניסיתם פעם להגיע מתל-אביב למשחק בירושלים שנפתח בשעה 21:00? אם כן, אתם יודעים שאין סיכוי שתחזרו הביתה לפני השעות הקטנות של הלילה. ומה עם הילדים שצריכים לקום למחרת לביה"ס?

אם רוצים ליצור דור עתידי של אוהדים רצוי לאפשר להם להשתתף כבר היום בחגיגה. במינהלת הליגות אכן עשו צעד בכיוון, אך ספק אם זה יספיק. במינהלת קבעו כי המשחק המרכזי של המחזור, שמשוחק ביום חול (בדרך כלל ביום ב'), שהיה נפתח בשעה 21:00 יוקדם לשעה 20:15.

המשחק המרכזי של ימי שבת, שהיה נפתח בשעה 20:30, ייצא לדרך כבר בשעה 19:45. כמו כן, ברגע שיתחיל שעון החורף, מתכוונים במינהלת לפתוח את המשחקים בשבת כבר בשעה 15:00 ולא בשעה 16:00 כפי שהיה נהוג עד כה.

על הכף מוטלים גם שיקולים נוספים. הראשון הוא הרצון לאפשר לדתיים להיות חלק מהחגיגה. כך לדוגמה בית"ר ירושלים, שלה יש אוהדים דתיים רבים, משחקת כבר מספר שנים רק אחרי צאת השבת או באמצע השבוע.

שיקול נוסף הוא השיקול הכלכלי של זכייני השידור, חברת צ'רלטון וערוץ הספורט, שמעדיפים לשבץ את המשחקים בהתאם ליכולתם למקסם את הרייטינג ולא בהתאם לאינטרסים של האוהדים במגרש. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים זינקו בעקבות הדוחות של TSMC

הנאסד"ק עלה בכ-0.3% ● TSMC קפצה במעל 4% אחרי הדוחות, ומשכה עמה מעלה את אנבידיה, AMD וחברות נוספות בסקטור ● בנקי ההשקעות מורגן סטנלי וגולדמן סאקס טיפסו בעקבות פרסומי הדוחות ● מניית בלאקרוק זינקו, לאחר שבית ההשקעות דיווח על שיא של נכסים מנוהלים, בגובה מעל 14 טריליון דולר ● על רקע צפירת ההרגעה של טראמפ - מחירי הנפט ירדו במעל 4%

ירידת מחירים בענף הרכב/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי צילום: יוסי כהן

מצ'רי ועד סקודה וטסלה: ענף הרכב מציג ירידת מחירים חריגה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● ענף הרכב הישראלי מתחיל את 2026 עם ירידה במחירי המחירון הרשמיים של דגמים חדשים רבים ● זאת, בניגוד למגמה הרווחת זה שנים ● משערי המטבע והלחץ הרגולטורי ועד לצונאמי התקינה הסיני: אלו הכוחות שהשפיעו על היבואנים

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל פוקס / צילום: ההסתדרות

הסמנכ"ל החדש בחברת הבת של פוקס: הבן של ויזל

איתי ויזל ימונה לסמנכ"ל מכירות בחברת הבת איתי ברנדס ● בתחילת 2025 עוד עמד שכרו על כ-13 אלף שקל ובשנת 2028 הוא צפוי לעמוד על כ-28 אלף שקל

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

המשקיע שבטוח: זו החברה שתעקוף את אנבידיה בשווי שוק

היזם והסוחר המפורסם טום סוסנוף טוען כי "אנבידיה היא השקעה משעממת שתאבד את התואר הנכסף לגוגל" ● אבל הוא די לבד - למעט מייקל ברי, יש קונסנזוס בקרב אנליסטים מובילים בוול סטריט שמניית החברה תספק אפסייד משמעותי ב־2026 ואף תעבור שווי שוק של 6 טריליון דולר ● בבלומברג מציינים את הסיכונים והמהמורות שבדרך ● וגם: אנבידיה היא החברה הכי זולה בין "שבע המופלאות", בנק אוף אמריקה: "זו הזדמנות"

אילוסטרציה: Shutterstock

המספרים הסופיים הגיעו: מה עשו החסכונות שלכם ב-2025?

כלל ומנורה מבטחים חולקות ביניהן את המקומות הראשון והשני במסלולים הכלליים והמנייתיים, עם תשואה שנתית של יותר מ-16% כל אחת בכללי וכמעט 28% במנייתי ● התשואה לחוסכים בשנת 2025 היא הטובה ביותר מאז שנת 2009 ● בתחתית נמצאים אלטשולר שחם וילין לפידות, כשבדצמבר אלטשולר שחם כמעט לא הניב תשואה לחוסכים

מגדל משה אביב / צילום: Shutterstock

פרדוקס אביב: מליסרון קנתה חברה ותיקה ומפוארת, אבל מה עם מכירות?

שנה לאחר רכישת השליטה ב"אביב", מליסרון מגלה שהיסטוריה מפוארת לא מבטיחה מכירות ● בעוד החברה מציגה צבר דירות תיאורטי וקצב מכירות נמוך מהמתחרות, המוכרים, האחים אביב, מסתערים על מכרזי ענק בשטח ● האם ענקית הקניונים רכשה מנוע צמיחה או רק זיכרון יקר?

רזא פהלווי, בנו של השאה האחרון / צילום: ap, Thomas Padilla

יורש העצר רוצה לחזור לשלוט באיראן. אלה החסמים שעומדים בדרכו

46 שנים אחרי שאיבדה את השלטון, שושלת פהלווי מנסה לחזור להנהיג את איראן ● יורש העצר נפגש עם ויטקוף, מבטיח הכרה בישראל ומביע נכונות לוותר על הגרעין ● אבל המומחים מזהירים: הדרך שלו לתפוס את המושכות תהיה לא פשוטה

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

סירב להביא עוד ילדים לעולם - וחויב בגט ובכתובה

אישה שלה בן יחיד, אשר בעלה סירב להביא עמה ילדים נוספים, עתרה לחייב את הבעל לתת לה גט ואף לשלם לה את דמי הכתובה להם התחייב בעת הנישואים ● מה קבע בית הדין הרבני, וכיצד נימק זאת?

מתוך קמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך

שבוע שלישי ברציפות: שגיא דקל חן מוביל את מזרחי טפחות למקום הראשון בזכירות

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לביטוח 9, וחברות הביטוח תופסות מחצית מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות השבועי של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעה הגדולה ביותר השבוע שייכת לפלטפורמת הסטרימינג free TV והקמפיין בכיכובו של ארז טל

מאיר שמיר, מנכ''ל ובעל השליטה במבטח שמיר / צילום: כדיה לוי

הקפיצה האנרגטית של מאיר שמיר: המניה שהניבה 450% בשלוש שנים

לאחר האקזיטים ההיסטוריים בתנובה, בביטוח ובהייטק, מתברר כי ההימור הנוכחי של מבטח שמיר על תחום תחנות הכוח מוכיח את עצמו - לפחות בבורסה ● שווי החברה כבר עומד על יותר מ-4 מיליארד שקל ומקנה למאיר שמיר הון של 1.7 מיליארד שקל על הנייר

לוחם בכוחות המשטרה האיראניים, טהרן / צילום: Reuters, Stringer/WANA

השבר האיראני: מומחים משרטטים את התרחישים האפשריים

כלכלה מרוסקת, אינפלציה של 50% ואיום תקיפה אמריקאי מוחשי: איראן ניצבת בפני הצומת הגורלי בתולדותיה ● בעוד המטבע המקומי צולל והמחאות ברחובות מחריפות, מומחים מזהירים כי נפילת המשטר עשויה לטלטל את המזרח התיכון כולו ● האם אנחנו בדרך ל"אביב ערבי" שני ולדמוקרטיה פרסית, או שהעולם יתעורר לוואקום שלטוני מסוכן?

צילום: Shutterstock

פרשת יוטרייד: האנליסט הנאשם בהונאת משקיעים הוסגר לישראל

רואי קוזין, בכיר בחברת האלגו-טריידינג יוטרייד, שגייסה במרמה כ-77 מיליון שקל מכ-600 לקוחות, הוסגר ממקסיקו לישראל ● קוזין שימש כאנליסט ראשי בחברה בין השנים 2012 ל-2015, תחת ניהולו של אביב טלמור, שנידון לחמש שנות מאסר במגרת הפרשה

HAVAL H6 של GWM / צילום: יח''צ

קאמבק אירופי ל-GWM: שבעה דגמים חדשים ותחרות מול טוסון

GWM מתכננת חזרה לאירופה ולישראל עם מחירים אגרסיביים והנעות מגוונות ● דגמי קרוס־אובר חדשים מרחיבים את ההיצע בטווח 115–230 אלף שקל ● וגם: המעבר לחשמל בצי הממשלתי עדיין מדשדש ● השבוע בענף הרכב

ירושלים / צילום: Shutterstock

המחירים חזרו לעלות? זה הנתון שיותר מדאיג בשוק הדיור

מחירי הדירות רשמו בחודשים אוקטובר-נובמבר עלייה של 0.7%, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות ● אך הנתונים היותר מדאיגים מגיעים דווקא משוק השכירות: מדד הדיור רשם בחודש דצמבר עלייה של קרוב לאחוז - השיעור הגבוה ביותר מכל מדדי דצמבר ב-15 השנים האחרונות

''אין ודאות שנפילת המשטר תביא לאיראן טובה יותר''. כרזה עם תמונת חמינאי בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

ההערכה בישראל: טראמפ עדיין לא קיבל את ההחלטה על תקיפה באיראן

דיווח: ראש הממשלה ביקש לדחות את התקיפה באיראן - הסיבה: חוסר מוכנות ● בכירים אמריקאים: הנשיא דחה בשלב זה את ההחלטה על התקיפה באיראן, אך היא עדיין על השולחן ● הניו יורק טיימס: "בפנטגון נערכים להחזיר את הכוחות שפונו מבסיסים באזור" ● שר החוץ של טורקיה: אנקרה אינה מקבלת אפשרות של שימוש בכוח נגד איראן ● שר החוץ של איראן: "אין כוונה לתלות אנשים" ● עדכונים שוטפים

שליח של GetPackage / צילום: באדיבות GetPackage

באיזו עיר בארץ מזמינים הכי הרבה משלוחים, ומתי?

הערים המובילות בהיקף המשלוחים הן תל אביב עם 11.5%, חיפה עם 9.5% ופתח תקווה עם 7%, כך עולה מנתונים של חברת השליחויות Get Package המסכמים את שנת 2025● תקציב הפרסום בדיגיטל של הביטוח הלאומי עובר ל–Funia, וקרן אדמונד דה רוטשילד מעניקה פרסים בהיקף של כרבע מיליון שקל למעצבי אופנה ● אירועים ומינויים

צחי אבו / צילום: יונתן בלום

בהיקף כולל של כ-95 מיליון שקל: אבו פמילי מגורים השלימה שתי עסקאות

חברת ההשכרה לטווח ארוך הודיעה על השלמת שתי עסקאות ברחובות ובקריית אתא ●  תוכנית ההתחדשות העירונית בגבעתיים מגיעה לישורת מכרעת ● בחיפה ידונו בשבוע הבא בהתנגדויות הרבות להרחבת שכונת סביוני דניה ● וחברת כמאי הישראלית, שעוזרת לחברות בנייה באמצעות סוכן AI, גייסה מיליון דולר ● חדשות השבוע בנדל"ן

צ'לסה רנגר והתמונה המג'ונרטת שלה. רשמה עלייה של 914% בחשיפות / צילום: צילום מסך לינקדאין

זינוק של 700% בטראפיק: המהלך שעשו נשים שלא מצאו עבודה בלינקדאין

טרנד מתפשט בלינקדאין הציג תופעה מדאיגה: נשים ששינו את המגדר בפרופיל דיווחו על זינוק של עד 700% בטראפיק ● ברשת החברתית דוחים את הטענות להטיה של האלגוריתם, ומומחיות בתחום טוענות כי מדובר בלא יותר ממראה לאפליה של החברה ● האם הפתרון הוא לאמץ את המשחק הגברי או דווקא לשחות נגד הזרם?

מחאת תמיכה באיראנים, לונדון השבוע / צילום: Reuters, Seiya Tanase

המשטר האיראני ניתק 90 מיליון איש מהרשת. אז איך התוצאה שקיבל הייתה הפוכה לגמרי?

בניסיון לחנוק את המחאה, המשטר האיראני ניתק כ־90 מיליון איש מהרשת, אך התוצאה הפוכה מהצפוי ● בעזרת עשרות אלפי טרמינלים של סטארלינק שהוברחו למדינה, שימוש ב־VPN ושירותים מוצפנים, המפגינים מצליחים לעקוף את ההחשכה ולהציף את העולם בתיעודים מהשטח

שנה מעולה בפנסיה ובגמל. מה צפוי בשנה החדשה? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הלקח מטבלת התשואות: אף אחד לא נשאר בצמרת לאורך זמן

חברות הביטוח כבשו את המקומות הראשונים בתשואות הגמל לשנת 2025, בזכות ביצועי השיא של הבורסה בת"א ● עם זאת, במבט ל–3 ו–5 שנים הן עדיין מאחורי בתי ההשקעות ● מדוע זה כך, האם זה ישתנה בקרוב, ומה מנהלי ההשקעות חושבים שכדאי לעשות כעת עם הכסף