גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יעד מזרח אירופי חדש: קאונס, ליטא - עיר הענבר שבקצה הנהר

אחד היעדים החדשים במזרח אירופה היא קאונס, הלוא היא קובנה שבליטא, שם שמעורר בישראלים אסוציאציות של יום השואה ולא של תיירות ● אבל לקאונס־קובנה יש היום סיפור חדש שהיא מבקשת שנקשיב לו. היא זוכרת את העבר הטראומטי, אבל יש לה גם דברים אחרים להציע

קאונס קובנה הרובע העתיק/ צילום: לשכת התיירות קובנה - A. Aleksandravi?ius
קאונס קובנה הרובע העתיק/ צילום: לשכת התיירות קובנה - A. Aleksandravi?ius

בשנים האחרונות נפתחים עוד ועוד יעדים, טיסות ישירות ודילים לסופי שבוע בערים מזרח אירופיות, פולניות, רוסיות או בלטיות, שרובן לא מוכרות למטייל הישראלי, ששמות כמו ריגה, טאלין, וילנה או קובנה לא אומרים הרבה, או גרוע מכך - מעוררים אסוציאציות (מוצדקות לא פעם) של יום השואה.
לקובנה, העיר השנייה בגודלה בליטא (אחרי וילנה הבירה), המדינה הסימפטית והשקטה שממוקמת בצפון-מזרח אירופה וגובלת בלטביה, בלארוס, פולין ורוסיה, הגעתי מתוך סקרנות, אחרי שטיילתי בשתי השכנות היפות שלה, לטביה ואסטוניה, והרגשתי שאני חייבת להשלים את הצלע השלישית בטרילוגיה שנקראת המדינות הבלטיות.

כמו הבלטיות האחרות, גם ליטא יושבת על "דרך הענבר", מסלול הסחר העתיק בענבר, אבן חן הנוצרת מהתאבנות שרף עצים במעבה האדמה. הענבר הובל מחופי הים הבלטי והים הצפוני בדרכי יבשה ולאורך נהרות עד לחופי הים השחור, לאיטליה וגם למצרים וליוון העתיקה. בהמשך נפגש הנתיב עם דרך המשי, ועד לסין הגיע.

המסחר בענבר העשיר מאוד את המדינות שלחופי הים הבלטי. לאבן הזו שצבעיה נעים בין צהוב-כתום לזהוב - מיוחסות אנרגיות חיוניות, וגם היום אפשר לקבל בליטא עיסוי בענבר, שילוב של אבקה שנכתשה מהאבן עם שמן ארומתרפי. בסוף חמישים דקות של עיסוי בענבר בחדר חם ללא מזגן, חיכה לי קנקן תה שרף שטעמו היה אנמי למדי. לא חשתי באנרגיות, אבל הזעתי ענבר לרוב.

קאונס קובנה שפע של מים ועצים/ צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

עיר התרבות 2022

קובנה (זה השם הפולני) שנקראת כיום בשמה הליטאי קאונס (Kaunas), ידידותית לתייר. זוהי עיר קומפקטית, שמזמינה ללכת במדרחוב שלה, הנחשב לארוך באירופה (3 ק"מ) ולהתענג על הטיפוח והאסתטיקה. לפנים הצעירות שלה תורמים גם סטודנטים שלומדים ב-12 מוסדות אקדמיים, ביניהם כ-300 ישראלים. תראו אותם מבלים במדשאות לאורך שני הנהרות החוצים את העיר או יושבים מתחת לעצי התרזה עם הפריחות הריחניות, שהיו חלק מתבנית נוף מולדתה של לאה גולדברג, שאליהם היא שוררה את געגועיה.

קובנה חבשה את הכתר הממלכתי של עיר בירה לפרק זמן קצר, בין שתי מלחמות העולם. בין 1940-1919 הפכה מעיר שולית בעלת אופי סובייטי למטרופולין. תהליך דומה מתחולל בה כעת, לכבוד הכתרתה הצפויה לבירת התרבות של אירופה בשנת 2022. הליטאים משוכנעים שזה בדיוק הזמן לגלות את קובנה, רגע לפני שהמוני תיירים יסתערו עליה, לפני שהנדל"ן שבה יתייקר ויזמים יציפו אותה במלונות רשת בינלאומיים.

קובנה מתגאה בעיקר בשלושה דברים: קבוצת הכדורסל ז’לגיריס קובנה, אלופת ליטא, שאוהדי מכבי פוגשים בה לפרקים במסגרת היורוליג, ושאותה מאמן שארונאס יאסיקביצ’יוס, המוכר אצלנו יותר בשם שאראס, שכיכב בשעתו במדי הצהובים.

עוד גאווה מקומית ואטרקציה חביבה היא שני הפוניקלרים (קרוניות), שפועלים בעיר משנת 1930. יש לציין שהם מתוצרת שווייצרית, עובדה שכנראה מסבירה כיצד הם עדיין עושים את דרכם במעלה שתי גבעות תלולות. הגאווה השלישית וגולת הכותרת של לילות הקיץ הנעימים בדרך כלל הוא הפסטיבל הבינלאומי למוזיקה קלאסית, פסטיבל פזיאליס (ראו מסגרת מידע מעשי).

ליהודים יש היסטוריה ממושכת עם קובנה-קאונס, עיר שבה נולדו וחיו דמויות מפתח כמו אברהם מאפו, לודוויג זמנהוף, לאה גולדברג ואחרים. לצערי הרב לא יכולתי להתחקות אחר עקבותיה של המשוררת והמתרגמת ילידת העיר האהובה עליי מאוד. הבית שבו גרה גולדברג נהרס ומשמש כיום כמגרש חניה. המקום היחיד ששמה של לאה גולדברג מוזכר הוא על גבי לוחית קטנה, בכניסה לגימנסיה העברית שוואבה שבה למדה ורוב תלמידיה נספו בשואה.

במסגרת החשבון הפתוח נזכיר גם שהחודש לפני כמעט 80 שנה הוכנסו 37 אלף מיהודי קובנה לגטו שהפך למחנה ריכוז נאצי; עיר שיהודיה היו עמודי התווך בחברה ובכלכלה המקומית, והכחדתה של "קהילת ליטבק" המפוארת - כך מכונים יהודי ליטא - מכה בה עד ימינו.

אבל לקאונס-קובנה, שמוזכרת בכתובים כבר מהמאה ה-14, יש כיום סיפור חדש שהיא מבקשת שנקשיב לו. לזכותה ייאמר, שהיא בהחלט זוכרת את העבר הטראומטי, אבל גם נושאת פנים אופטימיות לעתיד. ברוח העכשווית שאופפת אותה היא מציעה לתייר להלך במסלול שנקרא "קאונסטיק" - על משקל "פנטסטיק", והוא עוקב אחרי אומנות רחוב, מוזיאונים, גלריות, אירועי תרבות ורפרטואר שכל הזמן מתחדש, ובו גם זכר לעבר היהודי.

כוח הפולקלור ומוזיאון השדים

ליטא הייתה האומה האירופית האחרונה שהתנצרה, במאה ה-14. היא הפכה אז לקתולית והתאחדה עם ממלכת פולין. לאחר קרבות מרובי פרקים על ריבונותה ומעבר מיד ליד בין הפולנים, הגרמנים ולבסוף לרוסים-הסובייטים-קומוניסטים ששלטו בה למשך פרק הזמן הארוך ביותר במאה הקודמת. ליטא השתחררה מחיבוק הדוב הרוסי בשנת 1918, אבל זה היה פרק זמני, ורק ב-1990 היא הצליחה בדרך אנטי-מיליטנטית ולא צפויה לקבל את עצמאותה.

עם התפרקותה של בריה"מ, לפני 30 שנה בדיוק, ב-23 באוגוסט 1989, הרימו הבלטים ראש במה שנודע כ"כמהפכת השירה": לטבים, ליטאים ואסטונים שילבו ידיים ושרו שירי עם פטריוטיים בשרשרת אנושית מהדהדת של כשני מיליון אנשים, לאורך רצועה של 600 ק"מ - מטאלין, אסטוניה, דרך ריגה, לטביה ועד לווילנה (כיום וילניוס) שבליטא. ואת המנגינה הזו אי אפשר היה להפסיק. זה לקח עוד זמן, אבל מסך הברזל נפל ב-1991, והרוסים נסוגו מהמדינות הבלטיות.

ליטא הייתה המדינה הבלטית הראשונה מבין מדינות ברית המועצות לשעבר, שהפכה לעצמאית, כבר ב-1990.
הפולקלור היה אחת הדרכים של תושבי הבלטיות להיבדל מן הרוסים, מה שהוביל בין היתר לרנסנס של המסורות העתיקות. הכת או התנועה שנקראת "ניאו פגאניזם" מונה כמה אלפי חברים, לא מעט באוכלוסייה של פחות משלושה מיליון תושבים.

כך למשל, חוגגים בשלל טקסים את היום הארוך והקצר בשנה, כמקובל בדתות העתיקות. ביקרתי בהתכנסות כזו בקובנה ביוני השנה, וצפיתי בגברים ובנשים רוקדים ושרים בבגדי עם מסורתיים ופרחים קלועים לראשיהם.

ריקודי אמצע הקיץ/ צילום: גילי מצא

כדי להבין טוב יותר את משנתם, ביקרתי גם במוזיאונים שמתכתבים עם העבר הזה. כזה הוא למשל מוזיאון כלי המוזיקה העממית, מוזיאון קטן ומקסים, שיר הלל לכלי המוזיקה שאיפיינו את הפולקלור הליטאי העשיר. מסביב הוצגו חלילי רועים שנעשו מצמחי שדה, משרוקיות מעץ מגולפות באומנותיות בצורת סוס או ציפור, כלי נשיפה מאורכים שחלקם עתיקים. באגף אחר מוצגים אקורדיונים נדירים, אוסף של אורגנים וקלידים. הביקור הוא חוויה אינטראקטיבית שמזמינה להתנסות ולנגן בחלק גדול מהמוצגים.

גם שדים ומכשפות הם חלק מהרפרטואר הפגאני שזוכה לעדנה. אולי לא במקרה מאכסנת ליטא את מוזיאון השדים הגדול בעולם. המוזיאון שהתחיל כתחביב - אוסף של הצייר הליטאי מ.ק קיורליוניס, עם 13 שדים, התגלגל למוזיאון של שלוש קומות, עם 3,000 יצורים שטניים מרחבי העולם.

מנזר פזיאליס/ צילום: גילי מצא

אני חייבת להודות שאלמלא ההדרכה (באנגלית) במוזיאון, לא הייתי מבינה מה אני רואה. מי הם השדים ה"טובים" שגונבים מעשירים כדי לחלק את השלל לעניים, למה וודקה נחשבת לדמעות של שדים, מה הסיבה שהופכת אותם לרקדנים מצטיינים, איך הם הופכים נשים למכשפות ועוד תובנות פולקלוריסטיות מרתקות. הכי אהבתי לגלות שד-קוסמונאוט שאוחז בירח ושותה, וודקה כמובן.

החשבון היהודי פתוח

כאמור, ליהודים יש חשבון משלהם עם ליטא ועם הליטאים, שרבים מהם שיתפו פעולה עם הנאצים בהרג יהודים. חלק משיתוף הפעולה הנלהב היה בגלל שהליטאים היו נתונים תחת שלטון אימים סובייטי-סטליניסטי ותפסו את הגרמנים כמשחרריהם, אבל גם בגלל שאנטישמיות הייתה חלק מהתרבות. גם היום האנטישמיות לא נעלמה. אלא שכיום, בניגוד לעבר, ליטא נלחמת בה.

רק לפני כשבועיים, בעקבות איומים, נסגר בית הכנסת בבירה וילנה. הרקע לצעד הקיצוני הוא ויכוח ציבורי במדינה, סביב שאלת אזכור בכירים ליטאים שהיו מעורבים בשואה. באחרונה הורה ראש העיר של וילנה, רמיגיוס סימסיוס, להסיר לוח זיכרון לבכיר ליטאי ממלחמת העולם השנייה, ג'ונאס נורייקה, משום שתמך בהחלטת הנאצים להקים גטו ליהודים ולבזוז את רכושם. לא כל הליטאים אהבו את ההחלטה הזו.

ובכל זאת, ליטא של היום נמצאת במקום אחר, ומשקיעה תשומת לב ומאמץ לשימור המורשת היהודית. "גלריית החצר" היא אחת הדוגמאות. זהו חלק מפרויקט של אומנות הרחוב, שמפאר את העיר בעשרות גרפיטי. הגלריה נמצאת בחצר משותפת לדירות שברובן חיו בעבר יהודים, והיא הומאז’ מרגש שיצר אחד הדיירים, וויטיאניס יאקס, אמן ידוע, שמצא במקרה תמונות של משפחות יהודיות שהתגוררו במקום במשך כ-130 שנה, ויצר מהן קולאז’ מצמרר. בגלריית החצר גרה גם "שגרירת" קובנה לנושא היהודי, בלה שירין. הוריה שרדו את תלאות הגטו והיו הראשונים שקיבלו היתר לעלות ארצה בשנות ה-60, בזמן הכיבוש הסובייטי.

החצר היהודית / צילום: גילי מצא

שירין חייתה בראשל"צ כל חייה, עד שלפני כמה שנים באה לטייל בקאונס, חיפשה שורשים והתחילה לסלול את דרכה חזרה לעיר הולדתה. כיום היא גרה בדירה קטנה בגלריית החצר, ופועלת ללא לאות כדי להסביר את נושא השואה למקומיים, ובמקביל לשבור את הרתיעה של ישראלים לטייל בקובנה. על פועלה זכתה בתואר "אשת העיר".

עוד שריד לעבר היהודי הוא "בית סוגיהרה", וילה שבה גר קונסול יפן בתקופת מלחמת העולם השנייה, צ’יאונה סוגיהרה, שהעניק אלפי ויזות לפליטים יהודים בתקופת השואה והציל את חייהם. הסיפור ההירואי הזה מתומצת בסרט דוקומנטרי מומלץ שמוקרן במקום. בחדרי הבית ישנם מסמכים רבים, שסוקרים את פועלו של האיש שהוכתר כחסיד אומות עולם, אבל ביפן, לשם הגיעו הפליטים שהנפיק להם ויזות בניגוד להוראת הסגל הבכיר שמעליו, סוגיהרה איבד את משרתו הדיפלומטית והפך לאישיות בלתי רצויה עד מותו. בהחלט שווה לקחת מונית, כדי להגיע למקום בשכונת ז’ליאקלניס.

כך הפכתי לדוכסית הנהר

למרות כל הטבע העירוני שקובנה מציעה והגנים הבוטניים הנפלאים שלה, המקומיים צמאים להרבה יותר אוויר צח, מים זורמים, חיות בר ומרחבים. לכן בסופי שבוע הם מרחיקים בנסיעה של כארבעים דקות דרומה, לכיוון בירשטונס (Birštonas), עיירת מרפא פופולרית שידועה במעיינות המינרליים וביערות שסביבה. בקיץ מתקיימים בעיירה השקטה הזו, שני פסטיבלי "עוגן": האחד מוקדש לבלונים פורחים והשני פסטיבל חתירה בנהר נמונאס.

מעניין היה להיות בירשטונסית לרגע ולמלא ספל בעל פייה צרה מברז מסוגנן, להשרות את הידיים באגני מים מינרליים מצננים, לדשדש עד הברכיים בבריכה ולתת לכפות הרגליים הקפואות לחוש מצעים מחול, עץ, חלוקי נחל ועוד, ברוח תורתו של סבסיטאן קנייפ, מאבות ההידרותרפיה.

ועוד בענייני טבע ומים: מומלץ לשוט בנהר הנמונאס (Nemunas), אחד הגדולים במזרח אירופה. ליד בירשטונס הנהר מתפצל ללולאות מעגליות, שאורכן כ-80 ק"מ, אזור שהוא מעין שמורת טבע (Nemunas Loops Regional Park). דגמתי את התופעה בהפלגה בנהר עם הדייג אובידס, שרצה ללמד אותי לדוג, ללא הצלחה רבה. מומלץ לשכור קיאק, קאנו, או סירה ויקינגית. הדרך הכי טובה להבין את הפלא של הנהר המתפצל היא באמצעות טיסה בכדור פורח לגובה של כ-1,000 מטר, שעשיתי עם הטייס זידרונס זליאוסקס. סצנת הכדורים המעופפים, פורחת בעיירה זה 30 שנה בפסטיבל קיצי.

מבט על העיר מכדור  פורח/ צילום: גילי מצא

בסל צפוף שנראה כמו שק תפוחי אדמה, הצטופפנו חמישה, והוא הפליא לעוף. טסנו במהירות מתונה של חמישה קמ"ש מעל כפרים, שדה תעופה אזורי, טירות, יערות ולולאות של הנהר. הריחוף שנמשך כשעה הסתיים במהירות מפתיעה, דקה לפני שנגענו בגדת הנהר. טקס הטבילה בסיום היה משעשע. זידרונס מרח צואת פרה על מצחי, נתן לי תעודה עם התואר המרשים "דוכסית הנהר" ופתח שמפניה מפצפצת, שעזרה לנו להישאר במצב ריחוף כל אותו הערב. 

 

מידע מעשי

טיסה: חברת "ריינאייר" מקיימת טיסות ישירות מת"א לקובנה, פעמיים בשבוע, במהלך הקיץ עד חודש אוקטובר. הטיסה אורכת רק שעתיים וקצת. הבירה וילנה מרוחקת כשעה וחצי ברכבת או פחות ברכב פרטי וניתן לטוס אליה ישירות בחברות לואו-קוסט. לפרטים: www.ryanair.com/gb/en

התמצאות: בבניין העירייה ההיסטורי, נמצא המוזיאון לתולדות העיר, שכדאי לעצור בכניסה שלו, כי שם נמצא מרכז מידע לתייר, שזכה בפרס הצטיינות על השירות מסביר הפנים והממצה שלו. נעזרתי בו לגלות מופעים בספונטניות ולקבל שלל מפות כיס חינמיות, ידידותיות בעיצוב ומחולקות לנושאים. אחת מהן היא בעברית ומוקדשת למורשת היהודית. במרכז מידע אפשר להזמין סיור מודרך בליטא ובקאונס, בין היתר בעברית וביידיש. טל’ 37061650991, כתובת מייל: info@kaunasin.lt

מומלץ גם לנבור באתר התיירות האון-ליין של העיר שמחולק לפרקים מסודרים לתחומי עניין: visit.kaunas.lt/en
פסטיבל המוזיקה: מתחילת יוני ועד סוף ספטמבר מתקיים בעיר פסטיבל בינלאומי למוזיקה קלאסית, פסטיבל פזיאליס - Pazaislis, שמתקיים זו השנה ה-23, במגוון לוקיישנים כמו כנסיות, חצרות מוזיאונים, טירת העיר ואחוזות. מדובר בכמעט 50 אירועי מוזיקה ומומלץ לעיין בתוכנייה המרשימה באתר התיירות של העיר.

בעקבות העבר היהודי: מדריכים לאיתור העבר: רמונס ז’אניולאיטיס שהוא מנהל מוזאון סוגיהרה, מחזיק בידיו אוצר של ממש. האיש הנדיב הזה שמר על שישה ספרי טלפונים של משפחות יהודיות שגרו בעיר, שלדבריו אין דרך להתחקות על עקבותיהן, כי שמות הרחובות ומספרי הבתים שונו לחלוטין בעידן הסובייטי ולכן הוא עוזר למתעניינים בפענוח החידה.

לורטה פוזרסקיטה, שהדריכה אותי בסיורי בעיר, היא מומחית לאיתור משפחות יהודיות בכפרים ברחבי ליטא והיא נעזרת בסטודנטים, שסרקו ואיתרו קברים, בספרייה ענקית בביתה ובידע רב שצברה בנושא. היא הדריכה לאחרונה גם את הזמר סטינג שהגיע לתת קונצרט בעיר, והצטרף לטיול שורשים של שותף עסקי יהודי. השניים עקבו אחרי המסלול היהודי ופקדו את האנדרטה לזכר קורבנות השואה.

עוד כתבות

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק