גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנשים לא מתביישים. יש פה שפע של מחסור בטאקט"

גם גיל 90 הקרב ובא לא עוצר את ליא קניג ● ויש לה הרבה מה לומר: על שחקנים, על העובדה שכבר לא מזמינים אותה לטלוויזיה ועל הסיבה שאנשים מגיעים להופעה של ג'ניפר לופז

ליא קינג / צילום: כפיר זיו
ליא קינג / צילום: כפיר זיו

"הנה הגיעה השעה של הניג'ס", מחייכת ליא קניג, שיושבת מולי על הספה, ליד צ'יקיטה הכלבה המיניאטורית הלבנה שמתרפקת עליה, ושולחת יד לשפופרת הטלפון הקווי האלחוטי, שמצלצל שוב. "אני מרגישה טוב", היא מרגיעה את האישה בקצה השני, "פרסמו בעיתון על יונה (אליאן ל' ר') שלא הרגישה טוב, אני בסדר גמור". כשהיא מסיימת את השיחה היא אומרת ברבע חיוך, "את יודעת למה התקשרו? לא כדי לשאול מה שלומי, אלא לבקש הזמנות להצגה 'מקווה'. אני כבר רגילה לזה. אנשים פה לא מתביישים".

58 שנים שהיא בישראל, ועדיין קשה לעולה הישנה מרומניה לעכל את המנטליות הישראלית חסרת הבושה. "בגילי אני יכולה להיות מאוד כנה, כי ככה חינכו אותי, אבל מאיפה שבאתי לא היה מה שיש פה בשפע, מחסור בטאקט. אנשים יכולים לגשת אליי ברחוב ולשאול, ‘כמה נכדים יש לך?'".

ואין לך ילדים מבחירה. זה פוגע?

"היו יכולים להיות לי ילדים, כי היו לי הריונות והפלות מתוכננות, אבל גדלתי במקום אחר, תחת משטר קומוניסטי. התחתנתי צעירה וחשבנו איך נוכל לפרנס את הילדים, האם יהיה לנו בית מספיק טוב ומספיק כסף. מרגע שהגענו לכאן כל הזמן שאלו אותנו מה עם ילדים, וכשבעלי היה בן 40 היינו בים ורצו לידנו ילדים עם מטקות ואני לא אשכח איך הוא הסתכל עליהם ואמר, ‘בגילי כבר אין לי כוח לרוץ אחרי ילדים'. ככה זה נגמר".

העובדה שעברת את המלחמה והתחבאת עם אמא, השפיעה על ההחלטה לא להעמיד את הילדים שלך באותה סיטואציה בלתי אפשרית?

"לא. היום אני יכולה להגיד שהמלחמה הזאת נתנה לי כוח. למרות שהייתי צעירה, ידעתי מה קורה כל רגע, מה מותר ומה אסור, את המסירות של ההורים. אני גאה בחינוך שקיבלתי, חינוך בריא, שלימד אותי להתמודד עם רגעים קשים. אף פעם לא הלכתי לפסיכולוג, לא לקחתי סמים, וגם כשעצבנו אותי לא לקחתי כדורים, חוץ מאלה ללחץ דם".

הכנות שלה כובשת. בגיל כמעט 90, קניג חיונית, חדה, לבבית, מלאת הומור וגם ביקורת על מה שקורה מסביבה, גם בתיאטרון. מפריע לה, למשל, שהשחקנים הגברים היום נראים שיבוט אחד של השני, שטאנץ של יפיופים חטובים ומטרוסקסואלים. "דיברתי היום עם גילה אלמגור ואמרתי לה שחסרים כאן 'טיפוסים'. את פותחת את התוכנייה של התיאטרון האנגלי ואת רואה מישהו נמוך, גבוה, שמן, אפריקני, אצלנו יש אולי שניים-שלושה טיפוסים, השאר אותו הדבר. אצל נשים זה אחרת. אנחנו מחזיקות הרבה יותר מגברים, כי אין את העמידות שלנו, התנאים והרפרטואר".

היא מאוד כנה גם כשהיא מדברת על ההצגה החדשה שהיא משחקת בה ב"הבימה", "מקווה", שכתבה הדר גלרון, ומביאה את סיפורן של שבע נשים שנפגשות במקווה ויוצרות מערכות יחסים החושפות את הסודות והשקרים בעולמן של החרדיות, וגורמות להן לעשות מעשה ולפעול נגד הגברים שבחוץ. קניג היא שושנה הבלנית הוותיקה, שלא מעוניינת בילדים וכדי להימנע מבעלה הנכה, ישנה במקווה.

"עד שהתחלתי לעבוד על המחזה לא ידעתי שמקווה קשור למחזור החודשי. בשבילי זה היה סוג של בית מרחץ כמו שהכרתי באירופה. התחתנתי עם צבי בבית העירייה כמו שהיה נהוג בארץ קומוניסטית, מעולם לא הייתי במקווה, ובזכות המחזה השכלתי. הדר גלרון הביאה נשים שכל אחת מהן סוחבת את הבעיה שלה.

"ואת יודעת מה? אנחנו הנשים, עם כל המלחמה שלנו לזכויות ולחופש, אנחנו רוצות פשוט שיבינו אותנו, כי יש עדיין משהו שלא נותן לגברים להבין אותנו עד הסוף. תראי כמה מדברים על הטרדות ואונס וזה קורה שוב ושוב, וכמה שנשים מנסות להיות חזקות הן לא מצליחות לשנות באמת. ההצגה מוכיחה שזה לא נפסק.

"הבלנית האחראית שושנה, הדמות שאני משחקת, חונכה במסגרת של חוקים נוקשים, היא לא פנאטית, אלא תמימה, והיא חייבת זעזוע כדי להבין שמשהו לא בסדר. העוזרת שלה, שמגלמת אסנת פישמן, באה עם ראש יותר פתוח, ומתחילה להתנגד. כשהיא רואה חבורות על גופה של אחת הנשים, היא אומרת לה, ‘זה לא העניין שלנו, לא מתערבים'. היא אומרת, ‘במקווה רואים הכול, אבל אין לנו זכות לחטט, אנחנו צריכות לכבד את הפרטיות של כל אחת'".

ואיך את מסתדרת עם האמירה הזאת שעדיף לא לדווח על אלימות, אלא להעלים עין?

"אני לא בעד לחטט, אבל כשאתה רואה אישה מוכה ואתה אומר, ‘היא נפלה', או ‘תפלי ותקומי וזה בסדר. יום אחד תדעי איך לפתור את זה ולא תפלי', זה מזעזע. יש בזה משהו אטום שצריך להיפתח".

בלתי אפשרי להכיל דמות כזאת. צריך להית מאוד מיומן כדי לעשות הפרדה בינה לבינך, אחרת אפשר להשתגע.

"כשאני לומדת דמות אני נכנסת אליה, אבל לא טוטאלית. כשאני יורדת מהבמה, אני כבר לא היא יותר. האסכולה הטוטאלית היא דמגוגיה זולה. האדרנלין עובד ואני לא סוחבת את זה החוצה מהבמה. מה גם ששושנה עוברת שינוי במהלך המחזה, היא מצטערת שעשתה שגיאה ומתחילה להתנגד, וזה קל יותר".

היו דמויות שנדבקו אלייך ולא הצלחת להסיר ממך?

"היה תפקיד אחד שהיה קשה במיוחד. שיחקתי ב'שלוש נשים גבוהות' כשבעלי, צבי, היה חולה. הוא נפטר מסרטן פרוסטטה ובמחזה לדמות שלי היה מונולוג על מותו של בעלה מאותה המחלה. לפני שהתחלנו בחזרות אמרתי לצבי שאני אבקש שימחקו את הקטע הזה. הוא קרא אותו ואמר, ‘את לא מוחקת, כי הוא אמיתי, והכנות של האישה הזאת והיחס שלה לגבר צריך להיות כך'.

"צבי היה בא מדי פעם לראות אותי בהצגות ולמחזה הזה הוא בא כמעט כל ערב, כנראה כדי להתמודד עם המוות, להתרגל אליו. כשהוא נפטר, ההצגה הראשונה אחרי השבעה הייתה ‘שלוש נשים גבוהות'. הגעתי למונולוג הזה והיה לי קשה מאוד. אמרתי אותו, כי ידעתי שצבי היה רוצה שאגיד אותו. המציאות והאמנות התערבבו להן והקדשתי לו את המילים האלה".

צבי היה שחקן, גם אבא שלך, אמא שלך. כל חייך היית מוקפת שחקנים.

"כי יש שפה משותפת. אני מאוד אוהבת להיות עם אנשים מכל הסוגים, אני לומדת מכל אחד".

אבל קשה לה עם הניכור הבין-אישי שהביאה איתה הטכנולוגיה. וכשאני שואלת אותה איך בכל זאת, למרות הכול, אנשים ממשיכים להגיע לתיאטרון, היא אומרת שמדובר בצורך בחום אנושי. "וסקרנות. אי אפשר לוותר עליהם. כשג'ניפר לופז מופיעה בארץ, עשרות אלפים באים לראות אותה, למרות שהם יכולים לצפות בהופעה שלה בסלולרי ובמזגן. הם רוצים לראות אותה נושמת. יש משהו בלתי אמצעי במפגש עם שחקנים חיים. אין לזה תחליף".

וזאת הסיבה שהיא ממשיכה להופיע כמעט ערב-ערב על הבמה, בגילה ואחרי ההתמוטטות שלה לפני שנה מאחורי הקלעים של "המלך ליר". "קיבלתי דפיקות לב ולא יכולתי לנשום. פחדתי שזה התקף לב. הרופא אמר לי שזה לא מסוכן, נתן לי כדורים וזה באמת לא מטריד אותי ביום-יום".

רואים אותך פחות בקולנוע ובטלוויזיה. למה?

"כי לא לוקחים אותי. את יודעת מה עשה לי טוב? הראיונות שנתתי לטלוויזיה. אנשים מכירים אותי בגללם ולא בגלל המשחק שלי. זה תחום של חבר מביא חבר ומי מכיר את מי. אמרו לי שאני יותר מדי תיאטרלית, וזה שטויות. כשצריך תיאטרליים, וכשלא צריך, אז לא. אני לא יודעת עד כמה פספסתי את הטלוויזיה, אבל כן יכולתי לעשות משהו, ולא לוקחים אותי".

אז עכשיו היא מופיעה "רק" בשתי הצגות במקביל. אין לה תשוקה לביים שוב, אחר שביימה את רועי הורביץ, במאי בעצמו, וגם לא לעמוד על הבמה ולעשות סטנד-אפ על סיפור חייה המרתק. "בשלוש השנים האחרונות עבדתי מעל ומעבר, וצריך גם להרגיע. אני בחוזה קיבוצי, אז אני יכולה להרשות לעצמי גם תקופות כאלה. איך בעלי היה אומר לי? 'את שוכחת שאת כבר לא מיידלע'".

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים