גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חצי מיליארד שקל בלי חניה: השכנים של בלומפילד המחודש מודאגים, ויש להם סיבה טובה

השיפוצים נגמרו, והשכנים חוששים מחזרת האוהדים שמצידם דואגים מהמחסור בחניות ● בעירייה מקווים שהחזון שלהם להניע אוהדים למגרש בתחבורת המונים יתממש ● האם השקעת העתק במגרש הנוצץ של ת"א מוצדקת?

אצטדיון בלומפילד ממערב / צילום: איל יצהר
אצטדיון בלומפילד ממערב / צילום: איל יצהר

"בלומפילד, מעקב שיפוצים ועדכונים", הוא שמה של קבוצת פייסבוק עם מעל עשרת אלפים עוקבים, שלא תמיד סובלים האחד את השני, מסיבות ברורות. חלקם אוהדים את הפועל תל אביב, האחרים את מכבי, ויש ביניהם גם אוהדים של הקבוצה הכתומה בעיר - בני יהודה. 

בשבועות האחרונים התגברה הפעילות בקבוצה לאור העובדה ששיפוץ המגרש שישמש את שלושת המועדונים צפוי להסתיים החודש, לקראת עונת הכדורגל שנפתחת בסוף השבוע הקרוב. לצד תמונות מתוך המגרש, צילומים של סביבתו, וכמתבקש כמעט - הקנטות הדדיות ("הדשא צהוב מדי, מתי צובעים אותו") עולות שם מדי פעם תהיות בנוגע לסימן השאלה הגדול שמלווה את הפרויקט - חניות לאוהדים. או יותר נכון חסרונן.

לבלומפילד מגיעים בלי רכב פרטי / צילום: תמר מצפי, גלובס

התחיל ב-350 מיליון ונגמר בכחצי מיליארד

על תכנון המבנה הופקד משרד האדריכלים מנספלד-קהת, שתכנן גם את אצטדיון סמי עופר בחיפה, והוא הותאם לסטנדרטים של UEFA (התאחדות הכדורגל האירופית). כחלק מהעבודות מספר המושבים הוגדל מ- 14,413 ל-29 אלף. העלות הראשונית עמדה על 350 מיליון שקל, אך בהמשך היא קפצה לכחצי מיליארד שקל (מרבית הכסף יוצא מתקציב עיריית תל אביב. ג'נ'). מה בתפריט? השטחים שמתחת ליציעים חדשים וכוללים מזנונים, שירותים ושטחי תחזוקה גדולים. בצד המערבי, תוכננו ארבעה מתחמים של חדרי הלבשה, חדרי שופטים, אולפני שידור, מועדונים, חדרי אירוח VIP , חדרי בקרה, אולם כנסים, עמדות צילום ואזורים ייעודיים לרכבי שידור. חניות אין ולא במקרה. כבר בתחילת הדרך הוחלט שהפרויקט לא יכלול חניונים. המחשבה הייתה להתבסס על הקו האדום של הרכבת הקלה. וכפתרון תחבורתי נוסף להיעזר בקירבה לציר שלבים, שאמור להפוך לעורק תחבורה משמעותי שיתמוך בשיטפון אוהדים שמגיעים לאזור בזמן קצר. הבעיה הזו הייתה מוכרת לאוהדים בעבר, אבל לאור הגדלת כמות המושבים באצטדיון, היא צפויה להחריף, ובוודאי בטווח הזמן הקרוב שכן הן הרכבת הקלה והן ציר שלבים עדיין בבנייה. כך שלפחות עד לתחילת 2022, אז צפויה הרכבת הקלה לפעול, לאוהדים מחכה אתגר משמעותי בהגעה למגרש, מה שעלול לפגום בחווית הכדורגל.

מי ששימש עד לאחרונה כעוזרו של ראש העיר רון חולדאי וכיום מכהן כמנכ"ל החברה העירונית היכלי הספורט, עו"ד מאור בנימיני מסביר "בלומפילד נשען על הסעת המונים, שזה הקו האדום. ההשקעה היא לא לשנה שנתיים. הנושא הזה קיים בתכנון. יש פה קטע של זמן שצריך לגשר עליו וגם במצב הזה יש פתרונות מספיק טובים. דווקא העובדה שאין חניה לכל מושב היא טובה ליצטדיון. אם כולם יגיעו לפתח האצטדיון ברכב פרטי יהיה פקק. ככה זה בסמי עופר, בחיפה. החניה כאן פרוסה על רדיוס של ק"מ. יכולים לחנות באזור הדולפינריום וללכת 600 מ' ברגל. הפתרון הוא מערכת הסעת המונים. אנחנו מקווים שנצליח לעשות שינוי התנהגותי. מעבר לזה, העירייה יוזמת גם קו שאטלים".

מאור בנימיני, מנכ"ל היכלי הספורט  / צילום: צלמונלה

בעבר ספג חולדאי ביקורת נוקבת על הרס מגרש הכדורסל המיתולוגי 'אוסישקין' שפעל לצד הירקון. יתכן מאוד שעל רקע הפרשה ההיא, הכיוון כעת היה לשפץ ולא לבנות מגרש כדורגל חדש כמו שנעשה בשנים האחרונות בנתניה, חיפה ופתח תקוה. "הכי קל להקים אצטדיון מסקרץ', שם אין אילוצים" אומר בנימיני שממשיך "מי שמכיר את תפיסתו של חולדאי יודע שהוא לוקח את הנכסים העירוניים ועושה להם אפגרייד. זו תפיסת ההתחדשות העירונית שלו. אם זה השדרות, כיכר דיזנגוף, הבימה, בית לסין והטיילת. בלומפילד הוא די דומה בהקשר הזה".

מבנה בולט בלב סביבה מחוספסת

האצטדיון הישן נחשב לאייקון לוקאלי אך לא יצא דופן באדריכלות שלו, שהייתה צנועה וטיפוסית לבנייה הישראלית בראשית שנות ה-60. באתר האינטרנט של "חברת היכלי הספורט ת"א-יפו" הוא מוגדר כ"מקדש" לכדורגל, ואכן התפיסה העיצובית של האדריכלים בתכנון המבנה החדש מבוססת על שמירת צורת האוכף של האצטדיון הישן. וכך המבנה החדש רם ונישא ובולט ויוצא דופן באיכויותיו האדריכליות בסביבה המחוספסת בתווך שבין יפו לדרום תל אביב.

ורד נבון, תושבת יפו ומומחית למורשת העיר, שאף פרסמה בשנה האחרונה את הספר "השדרה", המתאר את ההיסטוריה המצולמת של שדרות ירושלים ביפו, מאמינה שאופן קידום התכנון של האצטדיון בעייתי: "יש לי כבוד לאוהדי הכדורגל, אבל, אני רואה את הליקוי שחוזר על עצמו במקומות אחרים ביפו. בונים מיזם גדול ומשוכלל ושוכחים איך הוא מתייחס לסביבה. מה יקרה לבני אדם שיחיו מסביב? יש כאן אצטדיון ענק, שאין בו גג ואין בו חניה, והוא יושב בתוך שכונת מגורים. אין פה תחבורה ציבורית. איך האוהדים יגיעו בשבת? וזה אומר שיהיו כאן רעש ותאורה חזקה מדי. הבנייה הרסה את גינת כרונינגן, שבה ממוקם מרכז מוסיקה לתושבי דרום ת"א ויפו. לפי מה שכתוב באתר ה-GIS של העירייה הגן "יותאם לתפעול ביום משחק". מה זה אומר? אני מנסה להבין, למה לא שאלו אותנו? אנחנו חיים כאן". היא לא היחידה שחוששת. בשיחה שקיימנו עם מיכל, תושבת האזור, היא לא נשמעת נלהבת לחזור לתקופה של לפני 2016, אז הופסקו המשחקים במגרש לרגל השיפוץ. "כל משחק הביא איתו רכבים שחונים בפראות, רעש וגם אוהדים שעושים את צורכיהם ברחובות סמוכים", היא משחזרת.

עם זאת, יש להודות שהמגרש אומנם נמצא בקרבת אזורי מגורים, אך לא ממוקם בלב שכונה הומה, כך שכמות התושבים שנפגעים ישירות מהפעילות במקום אינה גבוהה יחסית. סביבתו הקרובה מאופיינת בשטחי תעשייה, לכן אנשי נדל"ן לא רואים בו כגורם שיביא לפגיעה במחירי הדירות באזור. "אצטדיון בלומפילד הוא חלק מההוויה של העיר. זה כמו שתגיד שרחוב דיזינגוף, או בן יהודה, רועשים. אנשים רוצים לגור ביפו. אני מכרתי דירות ברחוב פיקוס, בשכונת נווה גולן, שפונות למגרש הכדורגל של דרום יפו, ברחוב הבעש"ט, ואנשים מודים לי. אני לא חושבת שבלומפילד יוריד את מחירי הנדל"ן. תמיד יהיו את אלה שמתלוננים", אומרת אלינור נידם, ממשרד התיווך "הנדל"ניסטיות", שממוקם בשדרות ירושלים. כדי לחוש את המחירים עליה היא מדברת נציין כי מחיר מבוקש לדירת 65 מ"ר במושבה האמריקאית שבקרבת מקום עומד על כ 2.7 מיליון שקל. דירות 90-80 מ"ר במתחמים נגה ונויה הסמוכים מוצעות כיום למכירה ב-3.4 מיליון שקל.

יעל חרמש ממשרד התיווך "אורבניקס", ברחוב יהודה הימית ביפו, מגחכת כשאני שואל אותה אם פתיחת בלומפילד המחודש תשפיע על מחירי הדיור: "בלומפילד היה קיים כבר קודם. אז עכשיו הוא אולי יותר מסיבי ובוהק. לא נתקלתי בלקוח שהעלה את זה כשיקול האם לקנות דירה כזו או אחרת". אריה שפר, ממשרד התיווך "נדל"ן הים התיכון", אופטימי: "בלומפילד היה ובלומפילד נשאר. הצפי שלי הוא שאנשים יגיעו ברכבת הקלה. כל הסלאמס באזור אמור להעלם ויהיו שם פרוייקטי התחדשות שיביאו מגורים ותעסוקה".

ועו"ד בנימיני מסכם "זה אזור אורבני וזה חלק מהעניין. בסופו של דבר יש בנכס הרבה אלמנטים שיש להם ערך. לקחנו משהו שהיה לו ערך להרבה אנשים והגשנו אותו משודרג. כשאתה רוצה עיר מתחדשת, שלא מתבזרת, זה מה שעושים. מרכז של עיר בנוי מאיזונים. אין ספק שאצטדיון לוקח את הכף למקום של המולה. מצד שני, תראה מה קורה במרכז העיר אנשים רוצים לגור ממש על כיכר הבימה. הכיכר מכילה מדי ערב אלפי אנשים שבאים והולכים. יש בזה מטרדיות, אבל אם יודעים לנצל את זה נכון ולהפוך את זה למקום שיש בו היבטים חיוביים, אנשים רוצים לגור ליד זה".

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד