גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכול כשר למען הבחירות: איזה קלף ישלוף טראמפ למען נתניהו ולמה הוא מצפה בתמורה

הביקור המתוקשר של ראש הממשלה נתניהו באוקראינה היה למטרות קמפיין בלבד • מה ישלוף הנשיא טראמפ למען נתניהו לקראת הבחירות, ולמה הוא מצפה בתמורה? • למה מקבלים עמיר פרץ ואורלי לוי־אבקסיס חיבוק מהימין, ומה מנסים לשדר בכחול לבן אחרי פרשת משרד החקירות? ● פרשנות

ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא אוקראינה וולודימיר זלינסקי / צילום: לע"מ
ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא אוקראינה וולודימיר זלינסקי / צילום: לע"מ

אמירות פוליטיות של חודש אוגוסט הן כבועות סבון. הן מופרחות לחלל האוויר, שורדות בין חמש לשבע שניות באוויר הדחוס והמהביל, משמחות לבבות ילדים ולא מותירות חותם. אזרחי מדינת ישראל של בחירות מועד ב' אינם מעוניינים בסיפורים, קשקושים, ספינים ושמועות. הסקרים, למי שעדיין מנסה להבין מהם דבר מה, אינם רלוונטיים כלל בקיץ הרותח. הכול ייפתח מחדש ב-1 בספטמבר.

כרגע הציבור נופש ומנסה להתעלם משנת הבחירות-המשולשת המקוללת, עם ממשלה לא מתפקדת וצוות יחצ"נים בצמרת השלטון המנסה להפוך כל אבן כדי לגרום לבריתות בינלאומיות טבעיות ושגרתיות להיראות כאירועים היסטוריים. כך הפכה חתימה על שורה של הסכמי שיתוף-פעולה עם אוקראינה בתחום התיירות (שיפור יעד התיירות באומן), חינוך (לימודי השפה העברית והאוקראינית) ותעשייה (שכירת כמה חדרי משרדים בירושלים שישמשו כמרכז הייטק לשיתוף-פעולה עם אוקראינה) - לאירוע מכונן.

כבר בינואר 2019, לפני שבעה חודשים, חתם שר הכלכלה אלי כהן על הסכם סחר חופשי מעודכן עם מקבילו האוקראיני, סטפן קובייב, שכלל הפחתות מכסים על יצוא תוצרת ישראלית לאוקראינה ועל יבוא לישראל. ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא אוקראינה הקודם פטרו פורושנקו הצטרפו למעמד החתימה לפוטו-אופ ולא נרשמה התרגשות עצומה. זה היה הסכם הסחר החופשי הרביעי במהלך 12 החודשים האחרונים. קדמו לו הסכמי סחר חופשי עם קנדה, פנמה ומדינות אפט"א (איסלנד, ליכטנשטיין, נורבגיה ושווייץ).

מקבץ ההסכמים בין המדינות, אשר במקרה הטוב היו פרי עבודה של ראשי אגפים במשרדים הרלוונטיים והצדיקו לחיצת ידיים בין מנכ"לי משרדים, הפכו למשלחת גדולה לאוקראינה בראשות נתניהו. נשיא אוקראינה החדש והיהודי, וולודימיר זלינסקי, הוזמן לביקור ויבוא בהקדם ואף ידון בהרחבת הסכם סחר החוץ. אך את האמת על נסיעת נתניהו לאוקראינה באוגוסט 2019 יש לומר. היא נרקמה למטרות קמפיין בלבד, משיכת קולות יוצאי אוקראינה בישראל ומיצוב המעמד של נתניהו.

הקמפיין של הליכוד, בצדדיו החיוביים, מבשר על נתניהו כמנהיג המנוסה והגלובלי. אלא שסלוגן מדויק יותר יכול היה להיות "נתניהו מנהיג זהיר". שנים שהוא נמנע מלגרור את צה"ל ואת ישראל למבצעים גדולים. צוק איתן הייתה המלחמה החריגה שנמשכה 57 יום ועלתה לנו ביוקר. גם בתחום המדיני, אפשר להכתיר את נתניהו כמנהיג המהוסס, הקפוא. לבטח אינו יוזם או מחפש שינוי עבור המרחב שלנו בין הים לירדן.

אבל בליכוד רוצים להתמקד בנתניהו שיכול בהינף אצבע להתקבל ולהתנהל אל מול מוסקבה, וושינגטון, הודו ויפן. זהו הישג שלו בעמל אישי, והקמפיין שלו מעוניין להציב את תמונת מערכות היחסים האלה אל מול פני הציבור בכל עת. לשם כך הוא רתם את יחסי החוץ של המדינה.

המתנה של נתניהו

כל זה מביא אותנו לחלק הסופי והאולטימטיבי של הקמפיין. מה יעניק טראמפ כמתנה הפעם כדי לגרום לישראלים לראות בנתניהו את המנהיג הגלובלי והמדינאי העליון? רובם ממילא רואים אותו כך, אך נתניהו אינו מסתפק במהלכי העבר.

לפני מספר חודשים ביקר בישראל הסנטור לינדזי גרהאם, אחד מבכירי המפלגה הרפובליקאית ומי שנותר מקורב לטראמפ בשנה האחרונה. גרהאם דיבר על כינון הסכם הגנה בילטרלי (Defense Treaty). אמנות הגנה מן הסוג הזה קיימות כיום בין ארה"ב לעשרות מדינות אך לא עם מדינת ישראל, והעבודה על אמנה כזו עשויה להימשך שנים ומצריכה אישור של הסנאט האמריקאי.

יומיים לפני פיזור הכנסת ה-21 צייץ הנשיא טראמפ: "אני מקווה שהרכבת הקואליציה תסתדר ושביבי ואני נוכל להמשיך לחזק את הברית בין המדינות. יש עוד הרבה שניתן לעשות", הוא כתב ורמז של שדרוג יחסי הביטחון. עד 17 בספטמבר נותר זמן ויש מספר אפשרויות למתנות פוליטיות: ביקור הנשיא בישראל, טיסת מסוק מעל מותניה הצרים של המדינה ונחיתה ב'רמת טראמפ', היישוב העתידי על שמו של הנשיא, סיפוח של אחד מן הגושים ו/או המתנה הגדולה מכולם: ציוץ או הכרזה על הכוונה לכרות עם ישראל אמנת הגנה.


במקביל תעלה מיידית שאלת התמורה. מה נתניהו מבטיח לטראמפ במענה להכרזת ענק כזו? יש לא מעט אפשרויות גם בצד הזה של המשוואה, למשל בצורת הסכם השלום עם הפלסטינים, אך ייתכנו גם אפשרויות אחרות לתמורה בעלת ערך עבור האמריקאים.
הנקודה המעניינת מכול היא כיצד הנשיא טראמפ, עם איבתו הידועה ל"לוזרס" ואמונתו האישית באמנות עשיית העסקאות כדרך דיפלומטית להגשים מדיניות, יתכונן לאפשרות שלנתניהו שוב יהיה קשה להרכיב ממשלה. הייתכן שכבר עכשיו, עם הציוץ משבוע שעבר שרמז לחולשת נתניהו אם ייכנע ויסכים להכניס את חברות הקונגרס לישראל, הוא מזהה סימנים מדאיגים בירושלים להמשך שליטת נתניהו?

האמירות של טראמפ

ההתייחסות האחרונה של הנשיא טראמפ ליהודי ארה"ב כ"חסרי נאמנות" בשל תמיכתם הפוליטית במפלגה הדמוקרטית (80% מהם תומכים במפלגה הדמוקרטית במערכת בחירות אמצע הקדנציה, 2018, למשל) נוגעת בעצב הרגיש ביותר של הקהילה היהודית הגדולה והחשובה שמחוץ לגבולות המדינה. טראמפ אמר דברים מעליבים לאורך השנים ("לדבר ליהודים רק דרך הכסף"), אך זו האמירה הקשה ביותר. אוהדיו בישראל מנסים לשכך את הפצע ומציינים שהוא דיבר על היעדר לויאליות לישראל, לא לאמריקה מולדתם. אבל מרבית יהודי ארה"ב עדיין בהלם מן הטקסטים החשוכים. מדוע היחס המזלזל הזה מגיע ממנו? טראמפ חושב על דבר אחד בלבד: על הקלפיות של נובמבר 2020. מבחינתו, כל פעולותיו למען נתניהו, לבחירתו מחדש, צריכות להיתפס כפעולות למען מדינת ישראל, והציפייה שלו היא לקריסת התמיכה היהודית במפלגה הדמוקרטית.

האימוץ של פרץ

במפלגות ימינה והליכוד עושים מאמץ לחזק ולאמץ אל ליבם את עמיר פרץ. לאו דווקא מרצון עמוק להכניסו לקואליציה הבאה או לשבץ אותו ואת אורלי לוי-אבקסיס במשרות שרים כלכליים. המניע לתמיכה והחיבוק הוא טקטיקה להעלות את מספר המנדטים של העבודה. זו הסיבה לכותרות המפנקות ב"ישראל היום" והדיונים האידיאולוגיים-כלכליים בין בנט לפרץ במהלך השבועות האחרונים. זו דרכם של ימינה והליכוד לקוות שכחול לבן תצטמצם.

האפרוריות של גנץ

סיפור משרד החקירות CGI ששכר יו"ר כחול לבן בני גנץ לא ירד מסדר היום והוא מלווה בתחושה כללית שגנץ הוא מועמד אפרורי. בכחול לבן מאמינים שאסטרטגיה ממלכתית, דיבור מתון ועמידה יציבה אל מול הירי בצרורות מאת הליכוד, יבצר בעיני הציבור את דמותו של גנץ כמנהיג בעל חוט שדרה ואיפוק. אך האסטרטגיה הזו מביאה גם תחושה חולמנית, חלל ריק ותובנה שגנץ אינו מוכן להפשיל שרוולים כדי להיות חלק מן הקרב על ההנהגה.

לפיד נפגע עמוקות משכירת חברת CGI מבלי שידע על כך ובעיקר זעם על הטענה שלפיה אחד מחברי הכנסת הבכירים ביותר במפלגה, איש יש עתיד, חיפש חומרים על גנץ או עסק בהדלפות. לפיד תקף היום (ה') בחריפות את "ידיעות אחרונות", העיתון שעבד בו בעבר, על הפרסומים הללו.

בשיחות פנימיות אומרים בכירי כחול לבן שההחלטה של גנץ לעבוד עם צביקה נווה, בעלי CGI, הייתה טעות חמורה. ראשי המפלגה משוכנעים שנווה עומד מאחורי ההדלפות על קיומה של חקירה פנימית בחוסן לישראל, ושנווה סייע לליכוד להגיע למידע. זו האשמה חמורה כמובן. "גלובס" פנה לצביקה נווה לשוחח עמו על ההאשמות הללו, אך נווה לא הסכים להתייחס. בחברת CGI לא משוחחים עם כלי התקשורת, נאמר לנו. לפני כמה שנים התראיין נווה לגדי פרץ מ"גלובס". הוא בהחלט יודע לדבר עם התקשורת כאשר הוא מעוניין בכך.

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו