גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בצל החשש מהאטה עולמית: בכירי הבנקאים המרכזיים מתכנסים לדון ב"צעדים חסרי תקדים"

הפדרל ריזרב יקיים בסוף השבוע את הכנס השנתי שלו בג'קסון הול • עיני המשקיעים יהיו נשואות אל יו"ר הפד ג'רום פאואל, שמנסה לשמור על עצמאותו מול טראמפ • בכנס יציגו כלכלנים בכירים בראשות סטנלי פישר הצעה לא שגרתית לבנקים מרכזיים • ההאטה העולמית והמדיניות המוניטרית יעמדו במוקד "ועידת הנגידים" של "גלובס" שתתקיים ב-1.9 בת"א בהשתתפות נגיד בנק ישראל אמיר ירון, סטנלי פישר, קרנית פלוג ויעקב פרנקל

פרופ' סטנלי פישר / צילום: רויטרס
פרופ' סטנלי פישר / צילום: רויטרס

תשומת הלב של השווקים תתמקד בסוף השבוע בעיירה ג'קסון הול, וויומינג. שם, בצל הרי הטטון, יתכנסו קברניטי הפדרל ריזרב יחד עם בנקאים מרכזיים מכל העולם ובכירי המקרו-כלכלנים, לכנס השנתי של הפד, שיימשך שלושה ימים. הכותרת שנבחרה לכנס השנה היא "אתגרים למדיניות המוניטרית", ויש לא מעט כאלה.

בשבועות האחרונים מצטברים עוד ועוד נתונים המעידים על האטה בכלכלה העולמית, ובעתיד הקרוב מסתמנת עוד עליית מדרגה במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, עם סבב חדש של מכסים שייכנסו לתוקף בספטבר. לזה יש להוסיף כמובן את הפגזת הציוצים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שתוקף את מדיניות הפדרל ריזרב, ומביע אי אמון אישי בג'רום פאואל, יו"ר הפד, שאותו הוא מינה בעצמו לתפקיד. וכל זה, כשארגז הכלים העומד לרשות הבנקאים המרכזיים ברחבי העולם הולך ומתרוקן: הריביות נמוכות ביותר, ואין הרבה לאן לרדת במקרה של משבר.

פאואל עצמו עתיד לנאום ביום ו' אחר הצהריים (חמש בערב שעון ישראל), בהופעה ראשונה מאז מסיבת העיתונאים המגומגמת למדי, שבה הכריז על הורדת ריבית לפני שלושה שבועות. פאואל יידרש להפגין עצמאות מול טראמפ ודרישותיו לעוד הורדות ריבית, ומנגד לרצות את המשקיעים שמצפים לעוד הורדות ריבית, וכך להימנע מ"טבח בשווקים", כהגדרת אחת הפרשנויות.

אבל מעבר לניהול הציפיות, השאלה המהותית נותרת בעינה: מה עושים? כלומר, מה יכולים הבנקאים המרכזיים לעשות בסביבה של ריבית נמוכה (ולעיתים אפסית), כשההאטה כבר באופק? אילו כלים יש להם מעבר להורדות ריבית, רכישת נכסים בשווקים ("הקלה כמותית"), והבטחה להתמיד במדיניות הזו שנים קדימה?

אחד הרעיונות שכבר הוצגו, וכנראה יידונו גם בכנס, מגיע מכיוון שורת בנקאים מרכזיים לשעבר, שהצטרפו לשורות בלקרוק, ענקית ההשקעות האמריקאית. הרשימה כוללת את נגיד בנק ישראל לשעבר פרופ' סנטלי פישר, שעד לא מכבר היה המשנה ליו"ר הפדרל ריזרב וישתתף בשבוע הבא בוועידת הנגידים של "גלובס". ההאטה העולמית והמדיניות המוניטירית יעמדו במוקד הוועידה שתתקיים ב-1.9 בתל-אביב בהשתתפות: נגיד בנק ישראל אמיר ירון, פישר, קרנית פלוג ויעקב פרנקל. גם ירון, אגב, משתתף בכנס בג'קסון הול, ויישא דברים בפאנל המסכם.

פישר, יחד עם ראשי "מכון ההשקעות של בלקרוק" (שכוללים את נשיא הבנק המרכזי השוויצרי לשעבר ואת המשנה לנגיד הקנדי לשעבר), חתום על מסמך קצר תחת הכותרת: "ממדיניות מונטרית לא קונבציניונלית לתיאום מדיניות חסר תקדים". מאחורי ניסוח זה מסתתרת נכונות להתקרב לטאבו הגדול של הבנקים המרכזיים: מימון הוצאות הממשלה באמצעות הדפסת כספים.

האתגר, כפי שמנסחים אותו פישר ועמיתיו, הוא שמצד אחד אין לבנקאים המרכזיים "מספיק מרחב" כדי להתמודד עם המשבר הבא: הריביות כבר נמוכות, ומתקרבות לגבול התחתון שלהן. ומצד שני, רמות החוב הגבוהות שצברו מדינות רבות יקשו עליהן להגיב באופן אפקטיבי למשבר באמצעות שימוש בגירעון כדי להגדיל את ההוצאה הציבורית. וזאת, למרות שבעולם יש דווקא "טיעון חזק בזכות הוצאה על תשתית, חינוך ואנרגיה מתחדשת". לכל זה הם מוסיפים את הביקורת שהוטחה בבנקים המרכזיים, שהקפיצו את מחירי הנכסים ובכך תרמו לאי-השוויון.

כשזה המצב, כותבים פישר ועמיתיו, נדרשת תגובה "חסרת תקדים" למשבר, באמצעות גישה ישירה.
הכוונה לכך ש"הבנק המרכזי ימצא דרכים להעביר את הכסף שלו ישירות לידי המגזר הציבורי והסקטור הפרטי, שיוציאו אותו". זו "הצעה רדיקלית", כהגדרת "הפייננשל טיימס", ו"חזון נועז", כהגדרת פרשן "בלומברג".

לרעיון הזה יש היסטוריה מכובדת: מילטון פרידמן, הכלכלן זוכה פרס הנובל, דיבר בזמנו על כסף שהבנק המרכזי יכול להמטיר על המשק מהליקופטר. בן ברננקי, לפי שהתמנה ליו"ר הפדרל ריזרב, החייה בתחילת העשור הקודם את הרעיון של "כסף הליקופטר". אבל, אלה נחשבו לרוב תרגילים אינטלקטואלים, שמקומם באקדמיה. כשהצעות כאלה עולות באופן קונקרטי, הן בדרך כלל נדחות על הסף: מימון הוצאות הממשלה באמצעות הדפסת כסף בבנק המרכזי נחשב מתכון לאינפלציה משתוללת.

פישר ועמיתיו מדגישים שהפיתרון שלהם נועד לשמור על עצמאות הבנק המרכזי, בלי לתת צ"ק פתוח לממשלה. ההצעה שלהם היא להכין מראש "אמצעי חירום תקציבי קבוע", למשל חשבון שיעמוד לרשות משרד האוצר, ושהבנק המרכזי יפקיד בו כספים בזמן משבר.

הרעיון הוא שהכספים יוקצבו לפי קריטריונים מוגדרים, בסכום שייקבע לפי שיקול הבנק המרכזי, ובהתאם ליעדי האינפלציה שלו, וככה ימריצו את המשק ויסייעו למנוע דפלציה, בלי לגרום לאינפלציה לצאת משליטה. עם השגת היעדים, אמצעי החירום ייסגר. הם גם מבהירים שהם לא תומכים במימון סדיר של הממשלה באמצעות הדפסת כסף, כמו תומכי ה"תיאוריה המוניטרית המודרנית" (MMT), הצעה שהיא בגדר "מדרון חלקלק" מבחינתם.

פישר ועמיתיו מדגישים גם שאת הכלי שהם מציעים רצוי להכין מראש, עוד לפני שפורץ משבר. מאחר שהתחזיות מדברות על הסתברות למיתון שעלול פרוץ בשנה הבאה, לא ברור אם ההצעה שלהם רלוונטית במישור המיידי.

יש עוד הרבה שאלות פרקטיות פתוחות (למשל, חוק בנק ישראל, למשל, אוסר מפורשות על הבנק המרכזי לתת לממשלה הלוואות "לצורך מימון הוצאותיה"). וכמובן, פישר ועמיתיו הם לא קובעי מדיניות בפועל.

ובכל זאת, העובדה שכלכלן כמו פישר פתוח לרעיון של מימון הוצאות ציבוריות על ידי הבנק המרכזי, אפילו אם באופן מוגבל וממושמע, היא רבת משמעות. אם בזמן המשבר הקודם נהוג היה לומר שצעדי החירום של הבנקאים המרכזיים דוחפים אותם לטריטוריה בלתי נודעת, נראה שהמשבר הבא יוביל אותם, ואת הכלכלה העולמית, עוד כמה צעדים אל תוך הלא נודע.

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר