גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות ני"ע מקדמת: חברות ת"א 125 יורשו להנפיק אג"ח היברידיות עם גמישות במועד פירעון החוב

הרשות הפיצה מסמך היוועצות להערות הציבור בדבר התרת מכשיר פיננסי חדש, שיאפשר דחייה בתשלום ריבית או קרן, ושנמצא במעמד נחות לאג"ח רגילות

יו"רית רשות ניירות ערך, ענת גואטה / צילום: איל יצהר
יו"רית רשות ניירות ערך, ענת גואטה / צילום: איל יצהר

במסגרת המאמצים להרחיב את מגוון ניירות הערך הנסחרים בשוק המקומי, ובצל מציאות הריביות האפסיות בארץ ובעולם, מקדמת רשות ניירות ערך , שבראשות היו"רית ענת גואטה , את האפשרות להנפיק אג"ח  היברידיות שאינן להמרה. היום פרסמה הרשות "מסמך היוועצות להערות ציבור" בעניין "בחינת האפשרות להנפקת אג"ח היברידיות שמקנות לתאגיד המנפיק גמישות מסוימת בנוגע למועד פירעון הריבית או הקרן". מדובר באג"ח נושאות ריבית שאינן מספקות אפשרות להשתתפות בדיבידנד.

כיום כבר יש במערכת הפיננסית המקומית מספר ניירות ערך היברידיים, בהם מניות בכורה, אג"ח להמרה , וגם אג"ח הניתנות למחיקה או להמרה כפויה, המונפקות על-ידי בנקים, ושמוכרות כ-COCO - עם המרה מותנית שיכולה להביא למחיקה מוחלטת של חוב והפיכתו להון, בהתקיימות טריגרים שנקבעו מראש ושתלויים ביציבות הגופים הפיננסיים.

כעת מבקשת הרשות להביא לשוק מכשיר פיננסי חדש, בעוד שמבחינת החברה המנפיקה אג"ח היברידיות היתרונות במכשיר הם גמישות בתשלום החוב למחזיקי האג"ח, כמו גם בכך שחברות הדירוג לא מחשיבות את כל הסכום הזה כחוב "רגיל" לצורכי דירוג האשראי. בהקשר זה מסבירים ברשות, כי אג"ח אלה משמשות לעתים מזומנות לצורך מימון "רכישה או עסקה משמעותיות", והן מונפקות "על מנת שלא להגדיל את המינוף לצורכי דירוג, ולהביא לפגיעה בדירוג האשראי של התאגיד מחד, ובכדי לא להביא לדילול של בעלי המניות הקיימים ולייקר את הגיוס מאידך".

עם זאת, על מנת לנטרל את המוטיבציה של חברה שלא לשלם את הריבית או את הקרן באג"ח ההיברידיות במועדן, ברשות מתכוונים לקבוע כי "בין היתר, בתקופת הדחייה לא יתאפשר לתאגיד לחלק דיבידנד, לבצע רכישה עצמית של מניות, לפרוע שטרי הון או מניות בכורה הוניות וכיוצא באלה". החברה שהנפיקה אג"ח היברידי ובחרה לדחות תשלום למחזיקים תורשה לשוב וחלק דיבידנדים, למשל, רק לאחר השלמת פירעון מלוא הריבית הצבורה בגין האג"ח ההיברידית, "לרבות ריבית דריבית", כפי שמצהירים ברשות.

"החמרה בתנאים לעומת אג"ח רגילות"

בהתחשב במאפייני המכשיר המוצע, ברשות מציעים כי אם וככל שהמכשיר ייובא לשוק המקומי, הרי שעולה "צורך בקביעת תנאי סף מחמירים ביחס לתנאי הסף הקבועים לאג"ח שאינן היברידיות, כתנאי לרישום של אג"ח היברידיות למסחר בבורסה, על מנת לאפשר מסחר ותמחור נאות". במסגרת זו מציע הרגולטור כי רק חברה שמנייתה נסחרת במדד ת"א 125, שמחזיקה בהון עצמי של חצי מיליארד שקל לפחות, ושהנפיקה סדרת אג"ח אחת לפחות, תורשה להנפיק אג"ח היברידיות, כאשר האג"ח ההיברידיות שיונפקו יהיו בסדרה בהיקף מינימלי של 200 מיליון שקל לפחות, וגם ידורגו בדירוג A או 3A לפחות של S&P מעלות ושל מידרוג.

כמו כן, ברשות מתכוונים לקבוע כי "רכישה של אג"ח היברידיות תתאפשר בסכום שלא יפחת מ-50 אלף שקל למשקיע", אולי על מנת להרחיק מהמכשיר משקיעים שאינם שחקנים מנוסים דיים בשוק ההון. בהקשר זה נציין כי ברשות מכירים בכך ש"האג"ח ההיברידיות הן מכשיר מורכב יותר מטבעו, ואינו מתאים בהכרח לכל סוג של תאגיד או משקיע".

אג"ח אלה מונפקות לרוב לתקופות ארוכות, והן מספקות למשקיעים ריביות גבוהות יותר מאלה שבאג"ח ה"רגילות", וזאת מאחר שהן נחותות בסדר הנשייה. כפועל יוצא מכך, ובעולם של ריביות אפסיות שנראה שיישאר עימנו עוד זמן ניכר, האג"ח ההיברידיות יכולות לספק עוד אופציות השקעה למשקיעים. ברשות ני"ע מסבירים עוד, כי "שוק האג"ח ההיברידיות הוא שוק צעיר יחסית, שהחל להתפתח בעולם באמצע העשור הראשון של שנות ה-2000. מאז ועד היום נעה התפתחות השוק באירופה במספר גלים, כאשר בשנים האחרונות נאמד היקפו בשיעור של כ-3% עד 4.5% מהיקפו הכולל של שוק החוב באירופה".

מנהלת מחלקת תאגידים ברשות ני"ע, רו"ח דורית קדוש, מסרה בהקשר זה כי "במהלך השנים התקבלו במחלקת תאגידים פניות הנוגעות לאפשרות הנפקת מכשירים פיננסיים היברידיים מסוגים נוספים על אלה הנסחרים כבר כיום, דוגמת מניות בכורה, איגרות חוב להמרה, איגרות חוב מסוג COCO ותעודות התחייבות. השימוש באג"ח ההיברידיות הינו נפוץ ושכיח בשוקי הון מתקדמים בעולם, ובעיקר במדינות אירופה. לכן, בהתבסס על ניסיונם של שווקים מפותחים, ולאחר ביצוע התאמות לצורכי ולמאפייני השוק בישראל, רואה הרשות חשיבות בהוספת מכשיר זה, שיתרום להגדלת ההיצע ולגיוון מכשירי ההשקעה". 

עוד כתבות

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה