גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת 1 בספטמבר: מרווח נשימה לגננות בגני הילדים הפרטיים

בית המשפט המחוזי קבע כי גן ילדים שביקש היתר לשימוש חורג יוכל לפעול עד להכרעה בעניין, בלי שהרשות המקומית תפעל לסגור אותו ● "בית המשפט הבין שצריך תקופת חסד, כי אף אחד לא רוצה גן ליד הבית"

גן ילדים / צילום: עינת לברון
גן ילדים / צילום: עינת לברון

החופש הגדול מסתיים בשבוע הבא, הילדים אמורים לחזור לגנים ולבתי הספר, ובמקרה של הגנים הפרטיים, במקרים רבים המצב התכנוני של הגן מעורפל גם לגננות עצמן, גם להורים וגם לשכנים. גן ילדים פרטי אינו זקוק לרישיון עסק, אבל הוא כן זקוק להיתר לשימוש חורג במקרה שהוא פועל ממבנה שאינו מיועד לגן.

הבעיה: הוצאת היתר אורכת שנים

הבעיה היא שההליך של הוצאת היתר לשימוש חורג אורך חודשים ארוכים (וגם עולה עשרות אלפי שקלים), וגם גננת שהחלה בהליך של הוצאת ההיתר חודשים רבים לפני פתיחת הגן - עלולה להגיע ל-1 בספטמבר בלי היתר.

לטענת האדריכל דן מדר, המתמחה בתכנון וברישוי של גני ילדים פרטיים, מאז תיקון 101 לחוק התכנון והבנייה ב-2014, "הליך קבלת ההיתר לשימוש חורג לגני הילדים הפרטיים הפך ארוך עוד יותר - שלוש שנים במקרה הטוב - וביורוקרטי מאוד. גננות נדרשות להוציא עשרות אלפי שקלים מכיסן מבלי לדעת האם בסופו של תהליך יאושר גן הילדים".

מה בעצם השתנה?
מדר: "בין היתר, גננת נדרשת לעבור הליך לתיק מידע, מה שלא נדרש קודם לתיקון 101 לחוק. זו התנהלות מקדמית עוד לפני העלאת הבקשה להיתר, אשר בעצמה אורכת בממוצע כחצי שנה. לאחר התנהלות מקדמית זו אמורה הגננת לקבל התייחסות מקצועית מכלל המחלקות בעירייה טרם העלאת הבקשה".

לדברי מדר, ההליך המקדמי הזה של תיק המידע הוא חלק אינטגרלי מההליך הכולל, ובלעדיו לא ניתן לקדם בקשות להיתר.

במקרה של גן שפועל ללא היתר לשימוש חורג, גם אם כבר הגיש בקשה להליך, הוועדה המקומית הייתה יכולה לפעול לסגירת הגן. עתה, פסק דין של בית המשפט המחוזי נותן מרווח נשימה לגננות המבקשות להפעיל גנים בבתים פרטיים, וקובע כי עד להכרעה בבקשה לשימוש חורג, הוועדה המקומית לא תפעל לסגירת גן שפועל ללא היתר כזה - גם אם הבקשה נמצאת בשלב המקדמי של תיק המידע.

ההחלטה, שניתנה על ידי בית המשפט המחוזי מרכז בלוד, מתייחסת לגננת שהפעילה גן ילדים בבית פרטי ברחוב הסירה 39 בראשון לציון. הגן פעל מספטמבר 2018, והשכנים שמתגוררים סמוך לגן הגישו בקשה לבית המשפט להפסקת הפעילות של הגן ואף ביקשו צו מניעה זמני עד להכרעה בתביעה. לטענתם, הגננת הגישה את הבקשה להיתר לשימוש חורג רק ביוני 2019 - אחרי שהגן כבר פעל כבר עשרה חודשים.

הגן בראשון לציון. צו המניעה לפתיחה ב־1 בספטמבר הוסר  / צילום: איל יצהר, גלובס

ביוני האחרון נתן בית משפט השלום בראשון לציון צו מניעה זמני האוסר על הגננת לפתוח את הגן ב-1 בספטמבר 2019. מאז ניהלה הגננת הליכים משפטיים לביטול צו המניעה על מנת שתוכל להמשיך להפעיל את הגן בספטמבר, ועד להכרעה בתביעה.

בית משפט השלום: הגן הוא מטרד

בית משפט השלום קבע כי יש לבחון האם קיומו של הגן מהווה עוולה של מטרד, וקבע כי למרות שמצפייה בסרטונים מצטיירת תמונה של גן הומה ורועש, אין בכך כדי להביא למסקנה שמדובר במטרד על פי פקודת הנזיקין.

בהמשך קבע בית המשפט כי על העירייה והוועדה המקומית, המכירות היטב את הסביבה, להסדיר את האיזון בין הצורך הציבורי בקיומו של גן ילדים, לבין האינטרס הפרטי של בעלי הנכסים הגובלים.

למרות קביעות אלה, החליט בית המשפט לקבל את הבקשה לצו מניעה זמני, וזאת משום שהגננת הגישה את הבקשה לשימוש חורג רק ב-2 ביוני 2019. בית המשפט נתן משקל רב בהחלטתו למועד הגשת הבקשה של הגננת לקבל היתר לשימוש חורג בנכס.

הגננת פנתה לבית המשפט המחוזי מרכז בלוד, והגישה בקשה לעיכוב ביצוע הצו על מנת שתוכל להפעיל את הגן ב-1 בספטמבר, לפחות עד להכרעה בתביעה.

בבקשה שהגישה הגננת באמצעות עו"ד שלומי סהר, המתמחה ברישוי, נטען כי בית משפט השלום הסתפק בטיעון של "אי נוחות" לשכנים, ולא חייב אותם להוכיח כי מדובר במטרד של ממש, אף שגן ילדים הוא "מטרה חברתית בעלת חשיבות נעלה".

עוד טענה הגננת בבקשה לביטול צו המניעה כי בניגוד לנטען כי החלה את הליך הבקשה לקבלת היתר לשימוש חורג הרבה לפני יוני 2019, אז נקלטה הבקשה שלה, ועוד לפני כן שכרה מתכנן לצורך קבלת תיק מידע, וביצעה פעולות תכנוניות ראשוניות לצורך קליטת הבקשה. 

על כן מבקשת הגננת לא לסגור את גן הילדים עד שתשלים את הליכי התכנון מול הוועדה המקומית.

בית המשפט המחוזי: להפעיל את הגן

בית המשפט המחוזי מרכז בלוד קיבל את עמדת הגננת, וביטל את הצו הזמני שניתן על ידי בית משפט השלום. נקבע כי במאזן הנוחות, הנזק שעלול להיגרם לשכנים כתוצאה מעיכוב ביצוע הצו הזמני קטן יותר מזה שעלול להיגרם לגננת אם צו המניעה ייותר על כנו - בשעה שהורי הילדים מחפשים מסגרת חינוכית לרשום אליו את ילדיהם לשנה הבאה. סגירת הגן מספטמבר 2019 עלולה לגרום לכך שהגננת לא תוכל להפעיל את הגן בכל שנת הלימודים כיוון שרוב הילדים ייקלטו בגנים אחרים. לאור זאת ניתן צו עיכוב ביצוע עד להכרעה בתביעה.

בית המשפט המחוזי קיבל את הטענה ל"תקופת החסד" הנדרשת להפעלת גן ילדים עד למיצוי ההליכים התכנוניים בפני הוועדה המקומית, כך שבתקופה זו לא יינקטו פעולות סגירה כנגד הגננת.

"בית המשפט המחוזי אימץ את התפיסה שלפיה לא הגיוני שמפעיל גן הילדים ייאלץ לשאת במלוא התשלומים הנובעים מתפיסת החזקה במבנה עד לקבלת ההיתר לשימוש החורג, שיכול להתארך במשך חודשים רבים, כאשר השכנים המתגוררים בצמידות למבנה מגישים התנגדות והדיונים לרוב מגיעים אל פתחה של ועדת הערר", מסר עו"ד סהר.

סהר הוסיף כי מכיוון שפעוטונים לילדים מגיל 0-3 נמצאים בבתי מגורים פרטיים, מדובר בפסיקה אשר יש בה כדי להשפיע על כלל תהליכי הרישוי והאכיפה של גני ילדים פרטיים בכל הארץ.

המשמעות: הגננות יוכלו לפעול ללא חשש

האדריכל דן מדר: "עד למועד פסק דין זה יכלו דיירים מתנגדים לטעון לצו מניעה לסגירת גן הילדים וזאת בטענה כי ההליך של בקשת תיק מידע איננו חלק מהליך הבקשה להיתר, ובכך היה נעתר בית המשפט לבקשתם. פסק דין זה יאפשר לגננות לאלפי גנים לקדם את הליך הרישוי על כל שלביו, בלי לחשוש מפני צו מניעה או מצו סגירה לגן הילדים בשל טענה לאי קידום בקשה להיתר לגן הילדים". 

עוד כתבות

הדמיה של מרכז הדיפ-טק של Awz בישראל שיוקם באזור התעשייה החדש טרה-פארק באשקלון / הדמיה: גליל הנדסה

הקרן הקנדית שרוצה להקים מפעל שבבים באשקלון בהשקעה של 5 מיליארד שקל

חברת השקעות הדיפנס-טק הקנדית עוז (Awz) של ירון אשכנזי, בה משמשים כיועצים גם הרמטכ"ל לשעבר אביב כוכבי והמפכ"ל לשעבר רוני אלשיך, מתכננת להקים מפעל שבבים חדש בישראל ● מדובר בתוכנית גרנדיוזית שסך ההשקעה הכולל בה עשוי להגיע ל-40 מיליארד שקל

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

מנכ"לית AMD הציגה תחזית אופטימית במיוחד, והמניה זינקה

המנכ"לית ליסה סו הציגה תחזית אופטימית באירוע למשקיעים ואנליסטים בניו יורק: צמיחה שנתית של 35% בהכנסות, כשהכנסות מרכזי הנתונים יזנקו ב־60%-80% בשנה ● מניית החברה זינקה בכ-9% בוול סטריט

חוות השרתים של אמזון בתנובות / צילום: ט. ג. הפקות

אמזון מתכננת צעד שיכפיל את השטח שלה בישראל

ענקית הטכנולוגיה חתמה על הסכם הצהרת כוונות עם חברת הנדל"ן רוטשטיין ● אם תממש את האופציה, היא עשויה להכפיל את פעילות הענן וה–AI בישראל עד סוף העשור, בהשקעה של עד 800 מיליון דולר

הדמיית פארק טבעון טק / הדמיה: Oilin

הדיון המכריע סימן: הקמפוס החדש של אנבידיה יוקם בקריית טבעון

לגלובס נודע כי הנהלת רשות מקרקעי ישראל אישרה להקצות קרקע בפטור ממכרז בקריית טבעון עבור ענקית השבבים ● בדיון שהתקיים השבוע ברמ"י, בנוכחות בכירי החברה בישראל, נציגי ממשלה ומינהל התכנון, סוכמו מרבית הפרטים ● אנבידיה: בוחנים את כלל החלופות

תכני yes בשירות הטלוויזיה של פרטנר / צילום: פרטנר tv+

חשש לפגיעה בתחרות? התלונות בשוק על yes לאחר עסקת פרטנר

yes למעשה מנהלת את עסקאות התוכן המשותפות של פרטנר מול ספקים, וכך יש לה כוח מיקוח גדול יותר של 760 אלף הלקוחות של שתי החברות ● לגלובס נודע כי לרשות התחרות הוגשו מספר תלונות על פגיעה בעצמאותה של פרטנר, וכי הרשות פתחה בבדיקה ● גורמים ב-yes: "גופים מונופוליסטיים עושים הכול כדי לחבל בעסקה"

מזומן שנתפס על ידי משטרת ישראל. יש אתגרים באכיפה / צילום: דוברות משטרת ישראל

ההגבלות החדשות על החזקת מזומן בחוק ההסדרים: מה הן כוללות?

ההצעה הכלולה בפרק המאבק בהון השחור מבקשת לקבוע איסור פלילי על החזקת מזומן מעל סכום של 200 אלף שקל ● המתנגדים טוענים כי החוק יפגע קשות בפרטיות ויגביל את החופש הכלכלי ● בינתיים, כלל לא ברור איך תתבצע האכיפה ● מנתחים את חוק ההסדרים

עדי חבשוש בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך

אין אותי? דווקא יש: הפרסומת של מזרחי טפחות היא הזכורה ביותר השבוע

הפרסומת האהובה ביותר השבוע נוצרה כבר לפני חמישה חודשים ושייכת לביטוח 9, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● במקום השני הן בזכירות והן באהדה נמצאת וולט, שמקדמת שירות חדש בעזרת הכינים של משפחת זילברשץ–בנאי

המדריך לפורש לפנסיה / צילום: Shutterstock

הטיפים שיכולים לחסוך לכם מיליון שקל ויותר: מה צריך לדעת כשפורשים לפנסיה?

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● יציאה לגמלאות כרוכה באינספור תכנוני והטבות מס, סנכרון בין מוצרי השקעה וחיסכון שונים שנצברו לאורך השנים, ודילמות שיכולות לעלות לכם הון ● גלובס עונה על כמה מהשאלות המרכזיות עבור הפורשים לפנסיה: האם כדאי למשוך את הכסף כקצבה או בבת אחת, ואיך דואגים שהחיסכון יעבור לדור הבא?

הקומיקאי הבריטי ג'ון קליז / צילום: ap, Amel Emric

הקומיקאי הבריטי ביטל את סבב ההופעות בישראל. נכנע ללחץ פרו-פלסטיני?

הקומיקאי ג'ון קליז הבטיח לקבוע מועד חדש, אך בישראל טוענים כי ביטול ההופעה נובע מכניעה ללחץ פרו-פלסטיני ● מליסרון ואפי נכסים השיקו מרכז מבקרים לקראת שיווק יחידות דיור שרונה ● וגם: איזה משרד פרסום לא ייקח חלק בתחרות הקריאייטיב העצמאית גרנות? ● אירועים ומינויים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מספר הישראלים שיורדים מהארץ מזנק. באילו ערים הם גרים?

המלחמה האיצה עוד יותר את העזיבה מהארץ והיא הגיעה לשיא של 78 אלף ב-2024 ● העיר ממנה עוזבים הכי הרבה את הארץ היא תל אביב, ממנה מגיעים 14% מהעוזבים; מירושלים, הגדולה יותר, מגיעים 6.3% מהעוזבים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בנעילה בתל אביב; הבורסה זינקה ב-3% השבוע לשיאים חדשים

מדד ת"א 35 ננעל ללא שינוי ● הבורסה עלתה אתמול לשיאים חדשים, השקל התחזק וחצה רף חדש מול הדולר ● נייס עקפה את תחזיות האנליסטים בדוחות הרבעון השלישי, העלתה מעט את התחזית השנתית ● לאומי פרטנרס רוכשת 10% מחברת הנדל"ן נתנאל גרופ ● מה צפוי במדד המחירים לצרכן שיפורסם בישראל מחר

חקירה בספרד: חברה מכרה פלדה לתעשייה הצבאית הישראלית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: שורה של חברות ביטחוניות אמריקאיות זכו לחוזי ענק עם ישראל, חברה ספרדית תחת חקירה בחשד לסיוע בייצור נשק ישראלי, ובבריטניה מכחישים של-BBC יש הטיה נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

הדמיית פארק טבעון טק / הדמיה: Oilin

הפספוס של חיפה והאתגר הגדול: 6 הערות על המיזם הענק של אנבידיה בקריית טבעון

כפי שנחשף לראשונה בגלובס, אנבידיה תקים ככל הנראה את מיזם הענק שלה בצפון בקריית טבעון ● מה הסיבה שדווקא היא נבחרה, מה עומד מאחורי הפספוס הגדול של חיפה, ואיך ייראו לוחות הזמנים?

חיפה מובילה במספר עסקאות הנדל''ן שבוצעו בה ברבעון האחרון / צילום: Shutterstock

מהפך: העיר שמובילה במכירת הדירות, והזינוק של תל אביב

ברבעון השלישי של השנה העיר חיפה קפצה למקום הראשון במספר עסקאות הנדל"ן שבוצעו בה, לאחר שנמכרו בה פי 3 יותר דירות מאשר הרבעון הקודם ● תל אביב הגיעה למקום השני לאחר שרשמה זינוק של 38% במספר העסקאות שבוצעו בה ברבעון הנוכחי

מאיה שוורץ, מנכ''לית איגוד ההייטק בהתאחדות התעשיינים / צילום: באדיבות איגוד ההייטק

הבחירות להתאחדות התעשיינים: מדוע נפסלה מנכ"לית איגוד ההייטק?

מועמדותה של מאיה שוורץ נפסלה מההתמודדות לנשיאות התאחדות התעשיינים בשל טענות לחוסר ניסיון מספק - מה שהשאיר מועמד אחד בלבד: אברהם נובוגרוצקי ● שוורץ, מצידה, מכנה את המהלך "לא דמוקרטי" והודיעה כי תערער עליו לבית המשפט

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה הישראלית שמזנקת בחדות בוול סטריט בעקבות הדוחות

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● פריון נטוורק מזנקת בוול סטריט, בעקבות תוצאות חיוביות שפרסמה בתמיכת הצמיחה בהכנסות ממנועי הצמיחה המרכזיים של החברה ● גם מניית מטריקס זינקה, כאשר הרכישות סידרו למטריקס רבעון מצוין

סטארמר בסיור בבסיס חיל האוויר הבריטי

האיחוד האירופי לבריטניה: רוצים להשתתף ב"בום הביטחוני"? שלמו מיליארדים

האיחוד האירופי משיק קרן ביטחונית חדשה לשיקום היכולות האירופיות מול רוסיה ● בריטניה מבקשת להצטרף ונתקלת בדרישת תשלום כ"דמי כניסה" ● בממלכה רותחים: "הסכום לא סביר" - אך חוששים להישאר מחוץ לחגיגה הביטחונית

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

ההפסד הגדול של החוסכים בקופות הגמל להשקעה

המכה לקופות הגמל להשקעה ● שר האוצר מדבר על הורדת מסים שכבר התקזזה ● ואם הממשלה לא מטפלת, הערים ייכנסו לתמונה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הבורסה הגיבה בחיוב ככל שגברו הסיכויים להסכם

הבורסה בת"א מציגה: רווחיות גבוהה כמו של חברת הייטק

על רקע שבירת השיאים של מדדי המניות בת"א, מציגה הבורסה עצמה זינוק אדיר ברווחיה, שכבר עומדים על 34% מההכנסות לעומת פחות מ־7% בשנת 2019 ● העלייה במחזורי המסחר ובתעריפים הובילה לכך שברבעון האחרון לבדו הרוויחה הבורסה יותר מבשנים שלמות בעבר

ההשכלה הטכנולוגית קריטית למשק / צילום: Shutterstock, NDAB Creativity

ההשכלה הטכנולוגית קריטית למשק, אבל השורות לא מתרחבות

במשך עשרות שנים המכללות הטכנולוגיות נמצאות במשבר ● החלטה מ־2023 ניסתה לשנות את המגמה, אבל גם היא לא הביאה לשינוי ממשי בשטח ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי התוכנית לחיזוק ההשכלה הטכנולוגית