גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת 1 בספטמבר: מרווח נשימה לגננות בגני הילדים הפרטיים

בית המשפט המחוזי קבע כי גן ילדים שביקש היתר לשימוש חורג יוכל לפעול עד להכרעה בעניין, בלי שהרשות המקומית תפעל לסגור אותו ● "בית המשפט הבין שצריך תקופת חסד, כי אף אחד לא רוצה גן ליד הבית"

גן ילדים / צילום: עינת לברון
גן ילדים / צילום: עינת לברון

החופש הגדול מסתיים בשבוע הבא, הילדים אמורים לחזור לגנים ולבתי הספר, ובמקרה של הגנים הפרטיים, במקרים רבים המצב התכנוני של הגן מעורפל גם לגננות עצמן, גם להורים וגם לשכנים. גן ילדים פרטי אינו זקוק לרישיון עסק, אבל הוא כן זקוק להיתר לשימוש חורג במקרה שהוא פועל ממבנה שאינו מיועד לגן.

הבעיה: הוצאת היתר אורכת שנים

הבעיה היא שההליך של הוצאת היתר לשימוש חורג אורך חודשים ארוכים (וגם עולה עשרות אלפי שקלים), וגם גננת שהחלה בהליך של הוצאת ההיתר חודשים רבים לפני פתיחת הגן - עלולה להגיע ל-1 בספטמבר בלי היתר.

לטענת האדריכל דן מדר, המתמחה בתכנון וברישוי של גני ילדים פרטיים, מאז תיקון 101 לחוק התכנון והבנייה ב-2014, "הליך קבלת ההיתר לשימוש חורג לגני הילדים הפרטיים הפך ארוך עוד יותר - שלוש שנים במקרה הטוב - וביורוקרטי מאוד. גננות נדרשות להוציא עשרות אלפי שקלים מכיסן מבלי לדעת האם בסופו של תהליך יאושר גן הילדים".

מה בעצם השתנה?
מדר: "בין היתר, גננת נדרשת לעבור הליך לתיק מידע, מה שלא נדרש קודם לתיקון 101 לחוק. זו התנהלות מקדמית עוד לפני העלאת הבקשה להיתר, אשר בעצמה אורכת בממוצע כחצי שנה. לאחר התנהלות מקדמית זו אמורה הגננת לקבל התייחסות מקצועית מכלל המחלקות בעירייה טרם העלאת הבקשה".

לדברי מדר, ההליך המקדמי הזה של תיק המידע הוא חלק אינטגרלי מההליך הכולל, ובלעדיו לא ניתן לקדם בקשות להיתר.

במקרה של גן שפועל ללא היתר לשימוש חורג, גם אם כבר הגיש בקשה להליך, הוועדה המקומית הייתה יכולה לפעול לסגירת הגן. עתה, פסק דין של בית המשפט המחוזי נותן מרווח נשימה לגננות המבקשות להפעיל גנים בבתים פרטיים, וקובע כי עד להכרעה בבקשה לשימוש חורג, הוועדה המקומית לא תפעל לסגירת גן שפועל ללא היתר כזה - גם אם הבקשה נמצאת בשלב המקדמי של תיק המידע.

ההחלטה, שניתנה על ידי בית המשפט המחוזי מרכז בלוד, מתייחסת לגננת שהפעילה גן ילדים בבית פרטי ברחוב הסירה 39 בראשון לציון. הגן פעל מספטמבר 2018, והשכנים שמתגוררים סמוך לגן הגישו בקשה לבית המשפט להפסקת הפעילות של הגן ואף ביקשו צו מניעה זמני עד להכרעה בתביעה. לטענתם, הגננת הגישה את הבקשה להיתר לשימוש חורג רק ביוני 2019 - אחרי שהגן כבר פעל כבר עשרה חודשים.

הגן בראשון לציון. צו המניעה לפתיחה ב־1 בספטמבר הוסר  / צילום: איל יצהר, גלובס

ביוני האחרון נתן בית משפט השלום בראשון לציון צו מניעה זמני האוסר על הגננת לפתוח את הגן ב-1 בספטמבר 2019. מאז ניהלה הגננת הליכים משפטיים לביטול צו המניעה על מנת שתוכל להמשיך להפעיל את הגן בספטמבר, ועד להכרעה בתביעה.

בית משפט השלום: הגן הוא מטרד

בית משפט השלום קבע כי יש לבחון האם קיומו של הגן מהווה עוולה של מטרד, וקבע כי למרות שמצפייה בסרטונים מצטיירת תמונה של גן הומה ורועש, אין בכך כדי להביא למסקנה שמדובר במטרד על פי פקודת הנזיקין.

בהמשך קבע בית המשפט כי על העירייה והוועדה המקומית, המכירות היטב את הסביבה, להסדיר את האיזון בין הצורך הציבורי בקיומו של גן ילדים, לבין האינטרס הפרטי של בעלי הנכסים הגובלים.

למרות קביעות אלה, החליט בית המשפט לקבל את הבקשה לצו מניעה זמני, וזאת משום שהגננת הגישה את הבקשה לשימוש חורג רק ב-2 ביוני 2019. בית המשפט נתן משקל רב בהחלטתו למועד הגשת הבקשה של הגננת לקבל היתר לשימוש חורג בנכס.

הגננת פנתה לבית המשפט המחוזי מרכז בלוד, והגישה בקשה לעיכוב ביצוע הצו על מנת שתוכל להפעיל את הגן ב-1 בספטמבר, לפחות עד להכרעה בתביעה.

בבקשה שהגישה הגננת באמצעות עו"ד שלומי סהר, המתמחה ברישוי, נטען כי בית משפט השלום הסתפק בטיעון של "אי נוחות" לשכנים, ולא חייב אותם להוכיח כי מדובר במטרד של ממש, אף שגן ילדים הוא "מטרה חברתית בעלת חשיבות נעלה".

עוד טענה הגננת בבקשה לביטול צו המניעה כי בניגוד לנטען כי החלה את הליך הבקשה לקבלת היתר לשימוש חורג הרבה לפני יוני 2019, אז נקלטה הבקשה שלה, ועוד לפני כן שכרה מתכנן לצורך קבלת תיק מידע, וביצעה פעולות תכנוניות ראשוניות לצורך קליטת הבקשה. 

על כן מבקשת הגננת לא לסגור את גן הילדים עד שתשלים את הליכי התכנון מול הוועדה המקומית.

בית המשפט המחוזי: להפעיל את הגן

בית המשפט המחוזי מרכז בלוד קיבל את עמדת הגננת, וביטל את הצו הזמני שניתן על ידי בית משפט השלום. נקבע כי במאזן הנוחות, הנזק שעלול להיגרם לשכנים כתוצאה מעיכוב ביצוע הצו הזמני קטן יותר מזה שעלול להיגרם לגננת אם צו המניעה ייותר על כנו - בשעה שהורי הילדים מחפשים מסגרת חינוכית לרשום אליו את ילדיהם לשנה הבאה. סגירת הגן מספטמבר 2019 עלולה לגרום לכך שהגננת לא תוכל להפעיל את הגן בכל שנת הלימודים כיוון שרוב הילדים ייקלטו בגנים אחרים. לאור זאת ניתן צו עיכוב ביצוע עד להכרעה בתביעה.

בית המשפט המחוזי קיבל את הטענה ל"תקופת החסד" הנדרשת להפעלת גן ילדים עד למיצוי ההליכים התכנוניים בפני הוועדה המקומית, כך שבתקופה זו לא יינקטו פעולות סגירה כנגד הגננת.

"בית המשפט המחוזי אימץ את התפיסה שלפיה לא הגיוני שמפעיל גן הילדים ייאלץ לשאת במלוא התשלומים הנובעים מתפיסת החזקה במבנה עד לקבלת ההיתר לשימוש החורג, שיכול להתארך במשך חודשים רבים, כאשר השכנים המתגוררים בצמידות למבנה מגישים התנגדות והדיונים לרוב מגיעים אל פתחה של ועדת הערר", מסר עו"ד סהר.

סהר הוסיף כי מכיוון שפעוטונים לילדים מגיל 0-3 נמצאים בבתי מגורים פרטיים, מדובר בפסיקה אשר יש בה כדי להשפיע על כלל תהליכי הרישוי והאכיפה של גני ילדים פרטיים בכל הארץ.

המשמעות: הגננות יוכלו לפעול ללא חשש

האדריכל דן מדר: "עד למועד פסק דין זה יכלו דיירים מתנגדים לטעון לצו מניעה לסגירת גן הילדים וזאת בטענה כי ההליך של בקשת תיק מידע איננו חלק מהליך הבקשה להיתר, ובכך היה נעתר בית המשפט לבקשתם. פסק דין זה יאפשר לגננות לאלפי גנים לקדם את הליך הרישוי על כל שלביו, בלי לחשוש מפני צו מניעה או מצו סגירה לגן הילדים בשל טענה לאי קידום בקשה להיתר לגן הילדים". 

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר