גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנתונים שענף התעופה בונה עליהם: איך, לאן וכמה טסים היום הצעירים?

סקר עולמי שערכה חברת המחקר והתוכן האמריקאית skift מנתח את הרגלי הנסיעות בקרב צעירים בגילאי 16-38 • אז איך בוחרים המיליניאלס את היעד הבא שלהם? • אילו אתרים מככבים בקרב דור ה-Z ככלי לתכנון הטיול? • ומה כוחם האמיתי של המשפיענים ברשת על בחירת הטיסות?

לאן טס דור ה-Y? / צילום: שאטרסטוק
לאן טס דור ה-Y? / צילום: שאטרסטוק

בכנס יאט"א (ארגון התעופה העולמי) שנערך לפני חודשיים בסיאול, בירת קוריאה הדרומית, הוקדש פאנל מכובד לפיצוח הדרישות של הצרכנים בני הדור הצעיר, דור ה-y ודור ה-z - הדור שמסקרן מאוד את ענף התעופה, דור שטס הרבה יותר, דור טכנולוגי עם מודעות (כנראה מוגבלת) לקיימות ולסביבה, דור שמתכנן את הטיול מראש ורוצה לקבל תמורה בעד כספו (לא בהכרח באמצעות בילויים ושופינג).

הדור הזה מעסיק את העוסקים בענפי התעופה והתיירות, ולא בכדי: סקר עולמי שפרסם מגזין התיירות "skift", ושממצאיו הועברו ל"גלובס", מנתח את הרגלי הנסיעות של הדור הצעיר. הסקר כלל כ-5,300 נשאלים בני 16 עד 38 מחמש מדינות עיקריות בענף התיירות היוצאת: ארה"ב, בריטניה, אוסטרליה, סין והודו.

קבוצת הנשאלים כללה צעירים שטיילו לפחות פעם אחת ב-12 החודשים האחרונים, והם חולקו לארבע רמות גיל: צעירי דור ה-Z (גילאי 16-18), "מבוגרי" דור ה-Z (בני 19-22), מילניאלס (דור ה-Y) צעירים (בגילאי 23-30), ומילניאלס מבוגרים יותר (בני 31 עד 38).

ענף התיירות והתעופה שם יהבו על שני שווקים, שמשנים את המפה העולמית - בראשם סין ואחריה הודו. הגידול העצום בכמות התיירים שיוצאים משתי המעצמות הללו משפיע על הענף כולו, השפעה שמתבטאת בעיקר במטיילים הצעירים: 60% מבני הדור הצעיר בסין העידו כי טיילו לפחות שלוש  פעמים ב-12 החודשים האחרונים.

תשובה דומה השיבו 52% מהצעירים ההודים. זאת, לעומת כ-37% מהתיירים בארה"ב וכ-41% מהתיירים בבריטניה. כלומר, הצעירים הסינים וההודים משקפים את המגמה התיירותית שמאפיינת את האזור, שהיא - טיולים בעיקר בתוך המדינה שלהם: 52% מהסינים טיילו בעיקר בסין, ו-49% מההודים ציינו כי טיילו רק בהודו.

עם זאת, שוק הנופש שמפרגן יותר מכול למדינה שממנו הוא מגיע - הוא התיירים האמריקאים הצעירים: 68% מהצעירים שטיילו בשנה האחרונה נשארו בגבולות ארה"ב; זאת לעומת 30% מהתיירים הבריטים הצעירים. 

העולם על פי דור ה-Y ודור ה-Z

האמריקאים רוצים לבהאמה; האנגלים לארה"ב

הסקרנות היא אלמנט חוצה גבולות: לשאלה - "האם תבחרו לטייל ביעד חדש במסע הבא שלכם?", השיבו רוב-רובם של הנשאלים בחיוב: 99% מהסינים, 95% מההודים, 89% מהצעירים בארה"ב ו-86% מהבריטים אמרו "כן". ומה חשוב לצעירים בבחירת היעד? הסינים מחפשים חוויות שעיקרן טבע, מזון ותרבות של מדינות אחרות, והעניקו חשיבות גם לתחושת הביטחון - בדומה לעמיתיהם מהמדינות האחרות.

הצעירים מארה"ב מחפשים בעיקר תמורה הוגנת לכספם, ואחריה חוויות קולינריות והרפתקנות. לצעירים הבריטים והאוסטרלים חשוב מזג-אוויר טוב, יחד עם תמורה הוגנת לכספם. 

מעניין, ואף מפתיע למדי: החשיבות של קניות או של חיי לילה זכתה לפופולריות נמוכה בקרב כל הנשאלים. כך גם רובם לא מתעניינים בסיורים מודרכים. מנגד עלתה חשיבות נושא אחר: כולם העידו שהם בוחנים היטב ומראש את היעד שאליו הם נוסעים.  

אילו יעדים סומנו על-ידי התיירים הצעירים: האמריקאים שואפים לבקר בעיקר באיי הבהאמה, באוסטרליה ובאיטליה; הבריטים לעומתם שואפים לבקר בארה"ב, בספרד וביוון. את הסינים מעניינות יפן, צרפת ואוסטרליה. ולגבי ההודים - אוסטרליה מככבת בראש הרשימה של צעירי הודו, ואחריה ארה"ב וקנדה. מבחינת האוסטרלים, המדינות שסומנו כיעד הבא הן יפן, ארה"ב וניו זילנד. 

לידוענים - השפעה שולית יחסית

איך בוחרים הצעירים את היעד הבא שלהם? תלוי את מי שואלים. "ההורים" או "מכרים" סומנו כמובילים על-ידי התיירים האמריקאים (64%). התיירים הסינים סימנו בראש סדרי העדיפויות שלהם "תוכניות טלוויזיה" ו"סרטים". 24% מההודים מושפעים מיעדים שבהם ביקרו סלבס או משפיעני רשת, ו-39% מהם מפרסומים ברשתות החברתיות. וההודים (כ-26%) מושפעים הרבה יותר מ"מגזינים של תיירות", לעומת חבריהם במדינות האחרות (כ-12%).

צעירים וספונטניים? לא ממש. רוב התיירים הסינים מתכננים את הטיול שלהם כחודש-חודשיים מראש; לעומתם, הבריטים יותר מחושבים: כ-50% מהתיירים מבריטניה ומארה"ב מתכננים את הטיול שלהם שלושה-שישה חודשים מראש. 

אילו אתרים ברשת מככבים בקרב התיירים הצעירים ככלי עזר לתכנון הטיול הבא? בארה"ב יותר מ-52% נעזרים בגוגל, במקום השני נמצא טריפ אדוויזר, ואחריו אקספדיה. גוגל הוא האתר המוביל גם עבור ההודים, שמעניקים משקל חשוב גם לפייסבוק.

האוסטרלים והבריטים שמים בראש את "טריפ אדוויזר" ואחריו את גוגל ובוקינג.קום. הסינים שומרים נאמנות לאתרים המקומיים (באין להם גוגל), כש-78% מהם מתכננים את הטיול שלהם באמצעות Ctrip. אתרים נפוצים אחרים לתייר הסיני הם Qunar ו-Mafengwo. 

כוחה של המדיה - 87% מהסינים ו-75% מההודים עוקבים אחר חשבונות שנוגעים לעולמות התיירות (גם דרך משפיענים מהתחום), לעומת כ-47% מהצעירים של המדינות המערביות. לא מפתיע לגלות כי רשימת הרשתות החברתיות הבולטות בקרב צעירי ארה"ב, בריטניה, אוסטרליה והודו הן אינסטגרם (בעדיפות בולטת), ואחריה, פייסבוק ויוטיוב. בסין העדיפות היא ל-Sina Weibo ואחריה ל-WeChat ול-TikTok.

למשפיענים (מובילי דעת קהל) שבהם משקיעים יותר ויותר גופי תיירות (כמו ג'יג'י חדד או עומר אדם הישראלי שהעלו תמונות מהאי מיקונוס) יש השפעה מוגבלת: את ההמלצות שלהם מקבלים הצעירים בכל המדינות קודם כול מחברים ומקרובי משפחה; לאחר מכן מביקורות שמתפרסמות באתרים, בבלוגים ובפורומים, ומחברים ברשתות החברתיות. המשפיענים צוינו כמקור השפעה רק על-ידי 12% (ארה"ב) עד 22% (הודו) בלבד.

סביבה ירוקה, אבל לא בכל מחיר

חברות התעופה עושות מאמצים לחזק את הקשר הישיר עם הצרכנים, ולחסוך את חוליית סוכן הנסיעות/אתר בדרך. מבחינת הדור הצעיר, המאמצים הללו מצליחים: כ-30% מהתיירים בארה"ב ובבריטניה מזמינים טיסות באתרי חברות התעופה, וכ-6% עושים זאת טלפונית מול חברת התעופה.

38% מהאוסטרלים מזמינים באתרי חברות התעופה - הרבה יותר מהסינים, שרק 11% מהם מזמינים באתרי החברות. לעומת זאת, 74% מהם מזמינים באתרים "מתווכים" (דוגמת אקספדיה, פרייסליין, קייאק וכדומה). כך גם 33% מהתיירים בארה"ב. רוב הצעירים עושים זאת דרך הסמארטפון, והסינים בעיקר באמצעות אפליקציות שהורידו לשם כך.

גם "סוכן הנסיעות" הולך ומאבד מקרנו עבור הדור הצעיר: רק 2% מהסינים ו-7% מהאמריקאים מזמינים ישירות מסוכני נסיעות, לעומת כ-17% מהתיירים האוסטרלים והבריטים.

כך גם המגמה דומה בנוגע להזמנת מקום הלינה: הסינים מזמינים לינות דרך אתרי תיירות פופולריים (69%); וכמוהם כ-32% מהצעירים בארה"ב, בבריטניה ובאוסטרליה. רק 9% מהסינים מזמינים ישירות מאתר בית המלון, לעומת כ-25% מתיירי המדינות האחרות.

טיול הוא מותרות או יותר צורך? התיירים המערביים נוטים להגדיר את הטיול שלהם כ"מוצר מותרות" (כ-75% מהם). זאת, לעומת תפיסה שונה של התיירים מאסיה: ההודים חלוקים בין "מותרות" ל"צורך", ו-80% מהסינים מגדירים טיול כ"צורך". רק 20% מעניקים לו את הכותרת "מותרות".

בנושא התקציב לטיול - לצעירים חשוב לקבל תמורה ראויה לכספם, והם מייחסים חשיבות לעניין התקציב. רוב התיירים מסין ומהודו מממנים את רוב עלויות הטיול, לעומת התיירים המערביים שחלקם מממנים את הטיול לעצמם, ואחרים חולקים את ההוצאות עם גורם אחר.

מעניין שהתיירים מהודו ומסין משוכנעים שההוצאות שלהם עבור חופשות וטיולים יגדלו בשנה הבאה (כ-75%); לעומת צעירי המדינות המערביות, שהם פחות נחושים שזו תהיה המגמה.

המלצות ברשת הפכו לכלי יעיל לבחירת יעד תיירותי ופעילות ביעד. הצעירים מבינים את החשיבות הזו, ורובם הגדול דואגים להשאיר ביקורת באתרים, בעיקר בקרב הצעירים מהודו ומסין (כ-92%), כולל כאשר מדובר במוצר תיירותי שרכשו.

אחד הנושאים החמים ביותר בקרב הדורות הצעירים ובכלל הוא הנושא הסביבתי. בכל הנוגע לעולם התעופה והתיירות מופנית אצבע מאשימה (ולא במקרה) לתחום הזה כ"אחראי לזיהום האוויר ולהררי האשפה" הנערמים באתרי התיירות.

עד כמה העניין "הירוק" חשוב להם תעיד העובדה שישנם צעירים שיהיו מוכנים לשלם יותר עבור מוצר תיירותי שהוא מתחשב סביבתית? רוב הנשאלים העידו כי חשוב להם לבחור בעוסק בעל מודעות ואחריות סביבתית. מנגד, בכל המדינות שיעור הצרכנים שמוכנים לשלם יותר בעבור "הירוק" הזה הוא נמוך יותר.

כך למשל, 90% מהצעירים הסינים ציינו כי חשוב להם לבחור בעסקים מתחשבים, אבל רק 78% ציינו כי הם מוכנים לשלם על זה יותר. בארה"ב היחס הוא 59% לעומת 50% בהתאמה, ובאוסטרליה 60% לעומת 46%, שמוכנים לשלם יותר למען הסביבה. 

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים