גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העליון הפך פסיקת המחוזי: צמצם את היכולת של בעל חברה לקזז הפסדים בגין השקעה כושלת

ביהמ"ש העליון קיבל את ערעור רשות המסים וקבע כי מכירת חברה-בת מפסידה לחברה-אחות לצורך קיזוז הפסדים תיחשב עסקה מלאכותית - ולכן לא ניתן יהיה לקזז הפסדים אלה מרווח הון אחר שנוצר • השופט יצחק עמית: "מטרתה העיקרית של העסקה היא הפחתת נטל המס"

שופט העליון יצחק עמית / צילום: ליאור מזרחי
שופט העליון יצחק עמית / צילום: ליאור מזרחי

בעל עסק לא יוכל לקזז הפסדים באמצעות מכירת השקעתו הכושלת בחברה-בת לחברה-אחות שבבעלותו; מכירה כזו, שנועדה רק לצורכי מס, תיחשב ל"עסקה מלאכותית" - כך פסק ביום שני בית המשפט העליון, שהפך על פיה את החלטת בית המשפט המחוזי מרכז בלוד בפסק דינו המפורסם בעניין "ידין סגל". בכך קיבל בית המשפט העליון את ערעור רשות המסים על פסיקת המחוזי.

לקבלת הערעור צפויות להיות השלכות מרחיקות לכת. זאת, לאחר שבשנתיים האחרונות קיוו בעלי עסקים רבים כי התוצאה ההפוכה והמקלה שאליה הגיע לפני כשנתיים בית המשפט המחוזי תיוותר על כנה, באופן שיקל עליהם לבצע קיזוז הפסדים ולהפחית את תשלום המס שבו הם יחויבו.

מכירה לצורכי מס בלבד

המקרה שהוליד את הפסיקות ההפוכות במחוזי ובעליון נוגע לעניינה של החברה המשפחתית "סומת מבנים ופיתוח", בבעלותו של איש העסקים ידין סגל. "סומת מבנים ופיתוח" מכרה את השקעתה באחת מהחברות-הבנות שלה, שלימים התבררה כחברה כושלת ומפסידה, לחברה-אחות ריקה וחסרת פעילות.

סגל ביקש לקזז את ההפסד ההוני שנוצר כתוצאה ממכירת החברה-הבת המפסידה לחברה-האחות, כנגד רווח הון שנוצר לו אישית ממימוש השקעה רווחית בעסקה אחרת שביצע. מכיוון שחברת "סומת מבנים ופיתוח" היא חברה משפחתית, רווחיה והפסדיה משויכים לצורכי מס לבעל המניות היחיד. לפיכך, באמצעות קיזוז ההפסדים מהמכירה ביקש סגל לחסוך לעצמו מס בגובה של 10 מיליון שקל.

אלא שלפי פקודת מס הכנסה, פקיד השומה רשאי להתעלם מעסקה שהנישום לא היה מבצע אלמלא הייתה מיטיבה את מצבו מבחינת דיני המס. ואכן, פקיד השומה טען כי אין לאפשר את קיזוז ההפסד ממכירת החברה-הבת לחברה-האחות. זאת, לפי קביעתו כי המכירה לחברה-אחות ריקה מתוכן היא "עסקה מלאכותית", שכל תכליתה לאפשר את קיזוז הפסד ההון מהחברה-הבת הכושלת כנגד רווח ההון מההשקעה הרווחית האחרת שביצע סגל.

מניעת כינוס נכסים 

לאור התנגדות סגל להכרעת פקיד השומה בעניינו, הגיע העניין לבית המשפט המחוזי. לפני שנתיים ניתן על-ידי שופט בית המשפט המחוזי מרכז בלוד, ד"ר אחיקם סטולר, פסק הדין המכונה "פסק דין ידין סגל", שנחשב בעיני רואי חשבון ויועצי מס כפורץ דרך. בפסק דינו קיבל בית המשפט המחוזי את טענותיו של סגל וקבע כי פעולת המכירה של החברה-הבת הכושלת לחברה-האחות אינה בבחינת עסקה מלאכותית. זאת, לפי קביעת השופט סטולר כי מאחר שהיה טעם מסחרי יסודי בביצוע המכירה - יש חשש מכך שהבנק שמימן את ההשקעה בחברה-הבת הכושלת ידרוש כינוס נכסים.

השופט סטולר אף הגדיל לעשות וקבע כי מכיוון שההשקעה של חברת "סומת מבנים ופיתוח" בחברה-הבת אכן ירדה לטמיון, וערכה הוא אפסי, אזי הפסדים אלה היו ראויים להכרה לצורכי מס אף ללא תלות בביצוע מכירת החברה לחברה-האחות.

איום הכינוס אינו ממשי

אלא שכעת מתברר כי השמחה מפסיקת המחוזי שדחתה את עמדת רשות המסים, הייתה מוקדמת מידי. ערעור שהגישה הרשות לבית המשפט העליון, התקבל. שופט העליון יצחק עמית, שאליו הצטרפו השופטים ענת ברון וג'ורג' קרא, קבעו כי עסקת המכירה של החברה-הבת הכושלת לחברה-האחות היא עסקה מלאכותית שנועדה רק כדי לחסוך במס.

ראשית קבע העליון כי המחוזי שגה כשמצא טעם מסחרי בעסקת העברת המניות של החברה-הבת הכושלת לחברה-האחות. אותו טעם מסחרי - ששכנע את המחוזי לקבוע כי עסקת המכירה אינה מלאכותית, אך נמצא כלא מוצדק בעליון - מבוסס על טענת סגל בנוגע לבנק שהעניק לו ערבויות לצורך ההשקעה בחברה-הבת הכושלת. לפי טענת סגל, הבנק איים לממש את הערבויות שהוא העמיד לו ולמנות כונס נכסים לחברת "סומת מבנים ופיתוח".

אלא שסגל הציג רק מכתב התראה אחד שקיבל מהבנק בקשר לכוונתו למנות כונס נכסים, מה שהוביל את עמית לקבוע כי לא היה איום ממשי כי יתמנה כונס נכסים ל"סומת" שהצדיק את מכירת החברה-הבת לחברה-האחות. "בשונה מבית משפט המחוזי, מסופקני אם אומנם באותה שעה ריחף איום ממשי על כינוס נכסיה של חברת סומת", קבע עמית. "לא הונחה תשתית ראייתית של ממש לטענה כי בשל ערבותה של סומת לבנק, היא עמדה בסכנה כי הבנק יפעל למימוש הערבות בתובענה כספית שבמסגרתה יתמנה כונס נכסים על נכסיה, ואלה יימכרו על ידו".

עסקה מהירה במחיר תמוה

אולם השופט עמית לא הסתפק בכך, והעלה "תהיות נוספות לגבי כנות העסקה" של מכירת החברה-הבת הכושלת לחברה-אחות - תהיות שעשויות לשמש גם בעלי עסקים נוספים המתלבטים אם המהלך שהם מתכננים ייפול לתוך ההגדרה של "עסקה מלאכותית" אם לאו.

תהייה אחת של השופט עמית נגעה לכך ש"לא ברור כיצד נקבע מחיר העסקה ומה הוא משקף". לדבריו, החברה-הבת נמכרה בסכום של 150 אלף דולר לחברה-האחות, אבל חובותיה עלו בהרבה על נכסיה, ולכל היותר היא הייתה שווה אפס. "אם כך", קבע עמית, "לא ברור כיצד נקבע מחיר העסקה, מה הוא משקף, ועבור מה שילמה החברה-האחות".

תהייה נוספת שהעלה השופט עמית נוגעת למהירות שבה התבצעה עסקת המכירה, ממש בסמוך לסוף שנת הכספים 2005. "החיפזון בהשלמת העסקה מעורר תהייה", קבע. "רואה החשבון של סגל וחברת סומת העיד כי הייתה דחיפות להעביר את המניות (של החברה-הבת לחברה-האחות). בהילות זו, בפרק זמן של ימים ספורים, אינה מובנת, שכן הסדרת נושא המימון נמשך עוד חודשים ארוכים".

השופט עמית אף רמז כי מנגד, "אם העסקה הייתה מתעכבת עוד ימים ספורים ונדחית לשנת המס 2006, מסתבר שהפסד ההון (מהעסקה, מ' ב') לא היה מועיל לסגל לצורך קיזוז הרווח".

כל אלה הובילו את בית המשפט העליון למסקנה כי מדובר בעסקה מלאכותית שנועדה רק לצורכי חיסכון מס. השופט עמית הבהיר כי "לצורך הדיון בשאלה אם מדובר בעסקה מלאכותית, חשובים עוד יותר המאפיינים של זהות הצדדים לעסקה, סמיכות הזמנים להפסד ההון והתאמת הסכומים של ההפסד הנטען ורווח ההון".

באשר לזהות הצדדים לעסקה - השופט עמית ציין כי כי סגל חתום על העסקה הן כמוכר הן כקונה. "המכירה והרכישה נעשו באמצעות חברות שבפועל הן בבעלותו המלאה של סגל, וסומת היא חברה משפחתית, שעליה נאמר כי היא 'יצור כלאיים לצורכי מס, המצוי בתפר שבין חברה ליחיד'", קבע.

באשר לסמיכות הזמנים להפסד ההון - ציין עמית כי "סומת מכרה את מניות החברה-הבת לחברה-האחות לקראת סוף שנת המס, כשבועיים לאחר שצמח לסגל רווח הון בעסקה אחרת".

באשר להתאמת הסכומים של ההפסד הנטען ורווח ההון - עמית ציין כי "הפסד ההון הנטען בעסקת מכירת החברה-הבת לחברה-האחות חופף כמעט במלואו לרווח ההון בעסקה אחרת שנעשתה בסמוך אליה".

לסיום קבע העליון כי "בנסיבות אלה, בחינת העסקה כמכלול מחזקת את המסקנה כי מטרתה העיקרית של העסקת היא הפחתת נטל המס המוטל על סגל". לפיכך, נקבע כי העסקה היא מלאכותית, וכי סגל לא יכול לקזז את הפסדיו מהעסקה מרווח ההון שנוצר לו בעסקה אחרת. 

תגובה: "תערבות בוטה של רשות המסים והעליון בחשיבה עסקית. התוצאה לא ראויה, על המחוקק להתערב"

בא-כוחם של ידין סגל וחברת סומת, עו"ד רו"ח רמי אריה, מסר בתגובה: "פסק הדין שבו קיבל בית המשפט העליון את ערעור רשות המסים בעניין ידין סגל, ממחיש את ההחמרה במדיניות רשות המסים, אשר אליה הצטרף בית המשפט העליון, בהכרה בהפסדים עסקים לרבות הפסדי הון, לצורכי מס.

"בהתאם למדיניות מחמירה זו, לא יוכרו הפסדים הוניים מנכסים, כמו ההפסד בסך של 11 מיליון שקל שנגרם לידין סגל, אלא אם הם מומשו בפועל, והנכס נמכר, או אם ידין סגל יוכרז כפושט רגל.

"בעלי עסקים רבים מפסידים הון רב בעסקים שלא צלחו בתחומי עיסוק רבים. המשמעות של פסק הדין היא שההפסדים שלהם לא יוכרו למס, אלא אם ימכרו את העסק או ייכנסו לפשיטת רגל. התוצאה היא שככל שבאותה שנת מס יש לבעל העסק עסקים מרוויחים ועסקים מפסידים, כך שבסופה של אותה שנה אין לו רווח או שהרווח נמוך נטו, הוא ייאלץ לשלם מסים על מלוא הרווחים ברוטו, תוך התעלמות מההפסדים כאילו לא היו.

"קשה לקבל התערבות בוטה של רשות המסים ושל בית המשפט העליון בתהליכים וחשיבה עסקית, המאלצת בעלי העסקים למכור את העסקים המפסידים שלהם או להיכנס להליכי פשיטת רגל. מדובר בתוצאה לא ראויה ולא נכונה מבחינת המשק העסקי בישראל, ודרושה התערבות דחופה של ארגוני העצמאים והתאחדויות החברות, כדי להביא לשינוי חקיקתי ברור, שיביא להכרה בהפסדים עסקיים או הוניים, שפגעו בתזרים המזומנים הכללי של העוסק, לצורכי מס, ולא לפגוע עוד בעסק על-ידי חיובו בתשלומי במס בגין רווחיו ברוטו בלי הכרה בהפסדיו". 

עוד כתבות

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

מגמה מעורבת באסיה; מדד ניקיי עולה ב-1.4%


מדד הקוספי הדרום קוריאני מזנק בכ-2% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

מנכ״ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו לאחר כחמש שנות כהונה בתפקיד ● מועד סיום הכהונה ייקבע בהמשך, בהתחשב בהתקדמות ההליך למינוי מנכ"ל חדש

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?