גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על שפמים, פיטורים וגברים אמיתיים: כמה עצות לעמיר פרץ

כמי שהיה בעליו הגאה של שפם מפואר למשך לא מעט שנים, יש לי כמה עצות לעמיר פרץ המגולח

דרור פויר / צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א.

כמי שהיה בעליו הגאה של שפם מפואר למשך לא מעט שנים יש לי רק עצה אחת פשוטה לחבר עמיר פרץ: שים לב. פשוט שים לב. שים לב לנשיפת האוויר העדינה שיוצאת מהנחיריים ומלטפת את העור מעל השפה העליונה, אותו עור שהיה מכוסה 47 שנים, לפי עדותך; שים לב לאוויר העובר באותו מקום בדרכו להישאף פנימה אל תוך האף, משאיר אחריו רמז עדין ומפתיע של קור; שים לב למגע המרפרף של האדים החמים היוצאים מכוס הקפה ופוגשים את הנקבוביות שנפתחו; שים לב איך מגע האדים מקדים את חוש הריח בכמה מאיות שנייה; שים לב לאגל הזיעה שהופיע פתאום מתחת לאף, כאילו משום מקום; שים לב לרוח הנושבת על הפנים; שים לב לקרן השמש שמגיעה ממרחקי החלל רק כדי להתגלץ’ לה במגלשה הקטנה שבין האף והשפה - בקיצור, כבודו: פשוט נסה לשים לב לכל הדברים שלא יכולת לשים לב אליהם קודם.

זו עצה פשוטה רק לכאורה, אבל בעצם מדובר בעולם ומלואו - כי כשאתה שם לב בפעם הראשונה, לעולם לא תוכל שלא לשים לב יותר. ואם תלמד לשים לב גם לדברים הכי קטנים, יומיומיים ומובנים מאליהם כמו נשימה, רוח, כוס קפה - שום דבר כבר לא יהיה אותו דבר והעולם שעד עכשיו למדת להכיר ייראה לך פתאום מפתיע ומרתק. פתאום יש חידוש בכל נשימה, פתאום כל רגע נושא בחובו הפתעה. כל כך התרגלנו לחשוב עד ששכחנו להרגיש.

כמי שהיה בעליו הגאה של שפם מפואר למשך לא מעט שנים אני קצת מקנא בעמיר פרץ, שבזמן הקרוב עומד להיות מופתע כל הזמן. יביט במראה דבר ראשון בבוקר, ולא יכיר את עצמו, יעבור ליד חלון של מכונית ולא יבין מי זה שמשתקף שם והרי הוא מוכר כמו שהוא זר. לאוכל יהיה טעם אחר, תנועות שהיית רגיל לעשות כל חייך - כמו להעביר אגודל ואצבע בתנועה מעגלית סביב השפתיים מאבדות פתאום משמעות, וכל נשיקה תהיה כמו הנשיקה הראשונה. את כל הדברים האלה למדתי במדיטציית ויפאסנה ואני גאה להעביר הלאה.

אם תשעה לעצותיי, עמיר פרץ, כבר לא יהיה לך משנה מה תהיינה תוצאות הבחירות. אתה כבר ניצחת.

ב.

מכירים את בארי תומפסון? כנראה שלא. אין לו שפם, גם לא זקן, הוא לא שותה קפה, לא מזיע ומעולם לא חש קרן שמש על פניו. בארי תומפסון הוא תוכנת מחשב, ואם תשאלו אותי, הוא תוכנת המחשב העצובה בעולם.

בארי, מתוצרת חברת Talespin, זו תוכנת בינה מלאכותית המשולבת עם מציאות מדומה שמצליחה לדמות, ודי בהצלחה, גבר לבן בשנות ה־50 לחייו. הוא פותח, כמו דמויות נוספות של החברה, כדי לאמן אנשי כוח אדם בפיטורי עובדים. בארי תומפסון פוטר עשרות רבות של אלפי פעמים בחייו. לפעמים הוא מתווכח (יש לי ילדים, תשלומי משכנתה), לפעמים הוא מתמקח (אולי ננסה רק עוד קצת, אני מבטיח להשתפר), לפעמים הוא בוכה בכי תמרורים (מה אעשה עכשיו, מי ייקח אותי) ולפעמים הוא כועס וזועם (למה מי אתה, ילד, שתפטר אותי!? אני בחברה הזאת עוד לפני שנולדת) - אבל שום דבר לא עוזר לו, הוא ממשיך להיות מפוטר שוב ושוב, ושוב. לא משנה איך מתפתחת השיחה, בסופה בארי תומפסון הולך הביתה. הוא סיזיפוס הווירטואלי.

כבר משהו כמו רבע מאה שאני עוקב באדיקות וברציפות אחר מדורי הטכנולוגיה ואני לא זוכר ידיעה שהעציבה אותי כל כך. נכון שאפשר לומר שרחמים על בארי שקולים לרחמים על שק אגרוף או על כדור טניס, אבל זה שאפשר לומר משהו לא הופך אותו לנכון. אנחנו לא יודעים מה עובר על בארי, מה הוא צובר ואיך זה ישפיע עליו - הוא אומנם "רק" תוכנת בינה מלאכותית, אבל אם יום אחד יתקוממו המחשבים ויבואו עלינו לכלותינו, נראה לי שיהיה די הגיוני למצוא את בארי תומפסון בראש הצבא.

ואתם יודעים מה, עזבו את בארי תומפסון ואת אחיו המדומים. מה זה עושה לנו, בני האדם? המטרה המוצהרת של החברה היא לאמן את כישורי הפיטורים של אנשי מחלקת משאבי האנוש כדי לייצר אמפתיה, למנוע סצנה ובאופן כללי להשתפר בדרך שבה זורקים אנשים. זו המטרה, כן, אבל מה המטרה האמיתית אם לא להקשות את לבם של המפטרים? אני לא טוען, חלילה, שאנשי משאבי האנוש הם רעים מטבעם - ניסיוני האישי מלמד שלרוב ההפך הוא הנכון וכי לא מדובר בסדיסטים שנהנים לאמלל אנשים בבשורות רעות - אבל מוצר כמו בארי תומפסון הוא רק תחילתו, או יותר נכון המשכו, של מהלך דה־הומניזציה אדיר לציבור העובדים העולמי.

איור: תמיר שפר

מה שהתחיל בניכור בין האדם לתוצרת שלו, המשיך בהרחקה של העבודה והעובד למקומות מרוחקים בעולם המתפתח, עבר דרך מכבסת מילים אדירה והשתפשף במושגים כמו "גמישות ניהולית", הגיע עכשיו לשלב הבארי תומפסון - כל הוויכוחים שלכם, כל הדמעות וכל המחאות הפכו לדאטה שנועדה להקל על הפיטורים הבאים. לפעמים הייתי רוצה שיעשו הפוך, שייצרו תוכנה של מנהל שהעובד יכול לומר לו כל מה שעל לבו מבלי לדאוג להיות מפוטר.

עד אז, מי שחושבת שבארי תומפסון וחברת Talespin יעצרו שם, טועה. לא רחוק היום ומישהו ימצא לבארי תומפסון שימוש טוב וחסכוני הרבה יותר מבובת אימונים לפיטורים, ופשוט ייתנו לו לפטר עובדים בעצמו. בהתחלה הוא אולי יפטר רובוטים אחרים, אבל מהר מאוד יקודם לפיטורי אנשים. הוא הרי מכיר את כל התרחישים, הוא יודע לזייף אמפתיה, הוא לא ימעד בלשונו ובעיקר - הוא לא באמת לוקח ללב. תהא זו נקמתו המתוקה.

ג.

עמיר פרץ הנהיג עובדים במשך שנים ארוכות ועשה את זה לא רע. מבחינתי, בכל ממשלה שלא תהיה, נתניהו או גנץ, צריך לראות נציגות עובדים סביב השולחן - אלוהים עדנו שיש נציגות נאה לבעלי ההון ולאינטרסים שלהם. כעובד, עמיר פרץ מקובל עליי כנציג. אפילו יותר מאבי ניסנקורן, אני מודה. אני אומנם מבין את הגימיק של פרץ בגילוח השפם והכול בסדר, אבל קצת חבל לי על ההצהרה הפופוליסטית שנתן שוב ושוב. ציבור העובדים צריך היה לבקש התחייבות הפוכה, ולא רק מפרץ, מכל מנהיג מפלגה: שב בממשלה ודאג לנו. שפם או לא שפם, כולנו עובדים!

בין עמיר לבארי - רק עמיר. לבארי תומפסון, כאמור, אין שפם, ולא במקרה - כי השפם שייך לגברים אמיתיים. זו לא מליצה, זו אמת: הרי מה הופך את הילד לגבר אם לא השפם, היבול הראשון של הטסטוסטרון שצומח ראשון מכל שיער הגוף, והרבה פעמים גם נשאר השיער השחור האחרון, אחרי ששאר השערות הלבינו מזמן.

השפם הופך את הילד לגבר ומשאיר אותו כזה. ולא רק לגבר - לאדם! שיער הפנים הוא מותר האדם על הקוף. לשימפנזה, שהוא הפרימט הקרוב אלינו ביותר, יש שפה עליונה וסנטר חלקים לגמרי, כמו ילד קטן. מלבד זאת, לשפם, כך למדתי, עוד תכונה מפתיעה: הוא יכול לספוג פי שניים נוזלים מנפחו! הנה לכם התחלה נחמדה לשיחת ברזייה. 

עוד כתבות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס נחלש ב-0.7%, פוטסי יורד ב-0.4% והקאק נסוג ב-1.1% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד