גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוצרות הישראליאנה הנחבאים: המוזיאונים הקטנים שלא ידעתם על קיומם

ממוזיאון למורשת חבאן בסלון במושב ועד מוזיאון המטקות בלב שכונה יוקרתית: פרויקט חדש יסייע לאספנים קטנים ומסורים לקטלג את הפריטים שבידיהם ולחשוף לציבור חפצים בעלי משמעות היסטורית ורגשית

מוזיאון המטקות / צילום: באדיבות מוזיאון המטקות
מוזיאון המטקות / צילום: באדיבות מוזיאון המטקות

בית האיכר במטולה; מוזיאון לתולדות גדרה והבילויים; מוזיאון המסים; מוזיאון הסליקים; מוזיאון הטקסטיל; מרכז השמן והזית; מוזיאון הטרקטור; בית הרצפלד לתולדות חולון; בית הראשונים בנס ציונה; מוזיאון המטקות; המרכז למורשת יהדות תימן; מוזיאון לוחמי הנגב באילת. כל אלה הם מוזיאונים קטנים שנמצאים ברשימה בת 700 מוזיאונים ואוספים היסטוריים הפזורים ברחבי הארץ.

המוזיאונים האלה אינם מוכרים על-ידי משרד התרבות כמוזיאונים על-פי חוק ואינם מתוקצבים, כי הם לא עומדים בקריטריונים כמו גודל חלל תצוגה ומספר מבקרים מינימלי, אבל בימים אלו משרד ירושלים ומורשת וקרן יד בן צבי מוציאים לדרך פרויקט להכרה בהם ולארגונם, שעשוי להציל פריטים בעלי חשיבות היסטורית.

הפרויקט - ששמו "ארץ חפץ" - אמור להעניק לכל אותם מוזיאונים ואוספים קטנים כלים מקצועיים לשימור, רישום וקטלוג, שיעזרו להנגיש את החפצים והפריטים לציבור הרחב, ועל הדרך גם לגלות ולזהות פריטים נדירים וחשובים.

"זיהינו שיש גופים שנופלים בין הכיסאות", מסבירה רבקה טאף־מזא"ה, מנהלת תחום מורשת בלתי מוחשית במשרד ירושלים ומורשת, "הם לא מקבלים תמיכה ממשרד התרבות והם גופים שאף פעם לא יגיעו להכרה כי הם קטנים או חסרי משאבים. אם זה מקלט בקיבוץ שוותיקי הקיבוץ אספו אליו חפצים, אם אלה בתי מורשת - חלק מהפריטים שבידיהם יקרי ערך ואחרים יקרים מבחינה נוסטלגית. הם מספרים סיפור".

קול קורא שיצא החודש מזמין את הגופים האלו להציע את עצמם להשתתפות במיזם. אל המוזיאונים שיבקשו להשתתף תגיע משלחת מחקר עם צוות מומחים ברישום, שימור וקטלוג, שידריכו ויסייעו במלאכה שכוללת קטלוג ידני לצד הטמעת מערכת ממוחשבת והנחיות לשימור החפצים ולתהליכי אוצרות. במיזם ישתתפו כ־50 מוזיאונים מהסוג הזה, ולאחר מכן יעלו לאתר האינטרנט של המיזם ערכות הדרכה שיכולות לשמש כל בעל אוסף או מוזיאון פרטי שמעוניין ליישם את הכלים המקצועיים.

לקראת כנס הפתיחה באוקטובר בוצע פיילוט של "ארץ חפץ" בכמה מקומות בארץ, בין השאר באוסף שמרכזת תושבת קיבוץ מעלה החמישה ובמרכז יד בן צבי, שמחזיק בכל המתנות שקיבל הנשיא לשעבר יצחק בן צבי. משרד ירושלים ומורשת וקרן יד בן צבי הקציבו לפרויקט 3 מיליון שקל כל אחד.

אנשים רוצים לעלות לרגל

הכוח המניע מאחורי המיזם הן חוקרת האמנות ד"ר נירית שלו כליפא מיחידת המחקר של יד בן צבי ודינה גרוסמן, מנהלת מיזם ארץ חפץ ביד בן צבי. שלו כליפא עוסקת במוזיאונים שאינם מוכרים כבר 30 שנה והוציאה ב־2006 ספר בשם "מטמוני הארץ", שסקר את המקומות הללו. היא גם מי שעומדת מאחורי פרויקט "ישראל נגלית לעין", שבו משפחות מעלות לרשת אלבומי תמונות היסטוריים ובכך מספרות את סיפורי המורשת המקומית. היא מספרת כי מתקשרים אליה באופן קבוע בעלי אוספים ואנשים שלאחר פטירת קרוביהם נשארים עם פריטים היסטוריים ולא יודעים מה לעשות איתם. לא פעם חפצים נדירים נזרקים לפח או נמכרים בשוק האספנים, ולעתים מתגלגלים אל מחוץ לגבולות המדינה.

"יש במוזיאונים ובאוספים האלו צורך קיומי", משוכנעת שלו כליפא, "ואנחנו רואים בשנים האחרונות עוד ועוד מקרים שבהם קהילה, קבוצה, אדם או משפחה מקימים לעצמם סוג של מוזיאון. זאת תופעה מפתיעה בעידן שבו כל אחד יכול להקים אתר או בלוג, לשם מה הם צריכים את המוזיאון? התשובה היא שאנחנו עדיין מחפשים את המקום הפיזי, שהוא כמו אתר עלייה לרגל. יש אנשים שמתעקשים להיות במקום שיש לו חלל, שיש לו נדל"ן, זה דבר שדורש מאמץ".

מחזיק ספרים משנות היובל לקונגרס הציוני הראשון / צילום: באדיבות מעלה החמישה

מה מביא את אותם אנשים וארגונים להקים לעצמם מוזיאון פרטי?
"אפשר לראות את זה דרך הרובד האמוציונלי והנוסטלגי, ומעניין שבשנים האחרונות יש פריחה של הנוסטלגיה. זה יכול להיתפס כטרחנות סנטימנטלית, הרי כולנו מתגעגעים לעבר, אבל יודעים שלא באמת היה אז יותר טוב. אני חושבת שבעולם הפוסט מודרני אנחנו נמצאים במקום שבו נושא המורשת הוא לא פריבילגיה או מוזרות של אנשים שמתעסקים בעבר, אלא צורך קיומי כי זהות הופכת לדבר משמעותי, והעיסוק בזהות הוא אובססיבי. הזהות והמורשת הם גם חלק מהמאבק הפוליטי - אתה יכול לנצח בשדה הקרב, הקרבות האמיתיים היום הם על הנרטיבים ההיסטוריים".

אוסף המטקות של מוזיאון המטקות, למשל, הוא צורך קיומי, לדעתך?
"מוזיאון המטקות בנווה צדק בתל אביב הוא מקום שאני הולכת אליו הרבה עם הסטודנטים שלי. אפשר לראות אותו כאנקדוטה, אבל אני בוחנת אותו כיצירה הכוללת פריטים, סמלים ודימויים חזותיים. אלה חפצים שמרכיבים קומפוזיציה ומעבירים מסר. המוזיאון עצמו הוא מסמך היסטוריוגרפי של פריטים שאנחנו מכנים ישראליאנה. יש שם מאות מטקות. אפשר לגחך על המוזיאון הזה אבל צריך לגחך על המגחכים, כי הוא חלק מתופעה של חקר התרבות הישראלית. המוזיאונים הקטנים האלה הם מפה של החברה הישראלית, מקדשי מעט שדרכם מעצבים סיפור, היסטוריה וערכים. זה מסע לאינסוף קהילות בישראל".

שלו כליפא מספרת שבימים אלו גם בתעשייה הצבאית מבקשים להקים מוזיאון בו יוצגו מאות פריטים של תולדות התעשייה שאינם נגישים לציבור ושאוספים נוספים נחבאים גם בחברות גדולות במשק שמוזמנות לקטלג את הפריטים שלהן ולייצר מוזיאון פרטי. "יש מאות אם לא אלפי יישובים, קהילות, חברות או מפעלים שאומרים ‘יש לי חלק בבניית החברה בישראל’, והם צודקים. אבא שלי, למשל, הוא פנסיונר של התעשייה הצבאית, מבחינתו הפריטים ההיסטוריים של התחמושת או הטכנולוגיה הם השרידים הקדושים של מפעל החיים שלו ושל חבריו.

"במושב ברקת, למשל, יש אישה מהקהילה החבאנית התימנית שיצרה מוזיאון מורשת אצלה בבית אחרי שניסיונות להקים מוזיאון במושב בבניין דולף לא צלחו. היא הקדישה חדר בביתה ויצרה עולם בו היא מארחת אנשים. יש כאלה מאות בארץ, זה לא ייאמן. בפרויקט אנחנו נעזרים בכל הטכנולוגיה והדיגיטציה הקיימת, אבל רק כאמצעי. הדבר האמיתי הוא שאנשים אמיתיים נפגשים במקומות אמיתיים. המקומות האלה הופכים לתיירות בוטיק, מי שמפעיל אותם מארח אנשים גם אם אין לו תקציב להחלפת נורה".

מוזיאון יהדות תימן/ צילום: באדיבות יד בן צבי

פרחי הבר של שנות ה-2000

זה מאבק של פרשים בודדים, מתארת שלו כליפא את המשוגעים לדבר שמקדישים זמן וכסף בחללי התצוגה האלה, אך באותה נשימה היא מבהירה שאינה חושבת שהמדינה צריכה לממן את הקיום שלהם, אלא רק לספק תשתית לפעילות. דוגמה לפריטים היסטוריים שנחבאים באוספים הפרטיים אפשר למצוא בפסק דין מרדכי בעהם, למשל, שהתקבל במאי בבית המשפט העליון. הוא מתייחס לטיוטת הכרזת המדינה שהייתה ברשות בני המשפחה של בעהם, שהיה עורך דין צעיר בימי קום המדינה כשהתבקש לנסח את הטיוטה להכרזת המדינה.

משפחתו של בעהם שמרה על הטיוטות לאורך השנים, וב־2015 התגלה שהטיוטות מוצעות למכירה פומבית. המדינה החליטה לתבוע אותן מבניו של בעהם אלא שבית המשפט המחוזי קבע ב־2017 כי הן יכולות להימכר בשוק. מדינת ישראל והיועץ המשפטי לממשלה לא ויתרו, וערערו לבית המשפט העליון. בערעור נאמר כי מדינת ישראל והיועץ המשפטי לממשלה ראו חובה להביא את העניין לפתחו של בית המשפט העליון, מתוך דאגתם לאינטרס הציבור בשימור נכסי התרבות של המדינה והעם. העליון קיבל את ערעור המדינה.

"תמיד נמצא פריט או שניים שחייבים להציל באוספים האלה. לכן, השאיפה והיומרה שלי היא שנתייחס לאותם אוספים ומוזיאונים פרטיים כמו שבשנות ה־70 התייחסנו לפרחי הבר בקמפיין שמטרתו הייתה להגן עליהם", מסכמת שלו כליפא, "אנחנו מזמינים מתנדבים למשלחות המחקר כדי להשתתף בחוויה של רישום וקטלוג. החוויה היא ממש של אינדיאנה ג’ונס, כמו ארכיאולוגיה, תמיד מגלים אוצרות".

אמנות או נרוץ

זוג נעליים אחד זכה להצלחה בלתי צפויה ושבר שיא במכירה פומבית של סניקרס נדירות

השיא של מחיר לזוג נעלי סניקרס נשבר במכירה פומבית בסוף יולי, עם הרכישה של נעלי נייקי מדגם "נעל ירח" (Moon Shoe) משנת 72', במחיר דמיוני של 437,500 דולר. מכירה זו שברה את השיא הקודם, שבו החזיקו נעלי קונברס חתומות על־ידי מייקל ג’ורדן משנת 84' שנמכרו ב־2017 תמורת 190,300 דולר. המכירה התקיימה דרך בית המכירות הפומביות סות’ביס בשיתוף Stadium Goods - זירת מסחר לנעלי ספורט וסניקרס ייחודיות.

בעולם יש ככל הנראה 12 זוגות בלבד מדגם נעלי הירח של נייקי, והזוג שנמכר הוא היחיד שלא ננעל מעולם. הם יוצרו בעבודת יד ועוצבו על-ידי מאמן הריצה של אוניברסיטת אורגון ביל באוורמן, ממייסדי נייקי. באוורמן הגה ב־72' רעיון להטביע על הסולייה תבנית המזכירה מכשיר להכנת ופל בלגי, מתוך הנחה שהיא תעניק יותר אחיזה לספורטאים. המחיר ההתחלתי לזוג הנדיר עמד על 80 אלף דולר וטיפס כאמור לכמעט חצי מיליון דולר.

הרוכש הוא האספן מיילס נדאל, איש עסקים קנדי. עוד לפני המכירה הפומבית הוא רכש את 99 הזוגות במכירה המיוחדת, אלא שנעלי הירח נשמרו למכירה הפומבית שבה השתתפו מציעים נוספים. כעת, לאחר שהאוסף שלו הושלם, נדאל מתכנן להציג את הנעליים במוזיאון פרטי בטורונטו. בסך הכול נפרד נדאל מ־850 אלף דולר עבור אוסף הסניקרס.

נדאל אמר לאחר הרכישה: "אני נרגש לרכוש את נעלי הירח של נייקי, זה אחד מזוגות הסניקרס הנדירים ביותר שהופקו אי פעם, וחפץ היסטורי אמיתי בתולדות הספורט ותרבות הפופ". מלבד נעלי ספורט, נדאל ידוע גם כאספן רכב, ורכש יותר מ־142 מכוניות ו־40 אופנועים. הוא התייחס לסדרי העדיפויות של אספנים בימינו ואמר כי הוא "חושב שתרבות הסניקרס ואיסוף הסניקרס על סף רגע פריצה". נוח וונש, ראש המסחר האלקטרוני של סותבי'ס העולמית, הסכים עם דבריו והוסיף כי "הצלחת מכירת אוספי הסניקרס היא עדות לעוצמתה של קטגוריית האיסוף המתפתחת הזו".

קטגוריית האיסוף של נעלי הסניקרס מתפתחת במקביל לתת־תרבות אופנתית שצוברת תאוצה מאז שנות ה־80 ומואצת בעשור האחרון: תרבות ה"סניקרהד". התופעה מתארת צעירים, לרוב גברים בשנות ה־20 וה־30 לחייהם, שאובססיביים לנעלי סניקרס ומטפחים אוספים גדולים של סניקרס ייחודיות או נדירות.

מקובל לסמן את תחילת תופעת ה"סניקרהד" ב־1985, כשנייקי השיקה את הנעליים הראשונות בסדרת אייר ג’ורדן. בימינו, הסניקרהדס מחפשים אחר סניקרס חדשות שהושקו או סניקרס מדגמים ומהדורות איקוניות.

נעלי הירח של נייקי/ צילום: באדיבות סות'ביס unrah jones

עסקת אמנות: יונתן גולד, "מגבות"

טכניקה מעורבת על בד, דיפטיך, 2014
נמכרה ב־20 אלף דולר לאספנית שווייצרית דרך ישראל אליהו - הסוכנות לייצוג אמנים

העבודה "מגבות" היא חלק מסדרת ציורים שצייר האמן יונתן גולד, יליד 1972, בשנים 2012־2016. חלק מהציורים הוצגו בתערוכות בביתן הלנה רובינשטיין בתל אביב ובמשכן לאמנות עין חרוד. גולד מצייר בצבעים שהוא מכין בעצמו באמצעות דבק, שעווה ופיגמנטים, בטכניקה ששימשה את המצרים הקדמונים לציורי קיר והייתה נפוצה בישראל בשנות ה־50 בקרב ציירי הקיבוצים.

עוד כתבות

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

שיטת ההימורים והסיכויים: מאחורי הקפיצה של עדן גולן לצמרת הטבלה

הנציגה הישראלית עדן גולן קפצה למקום השני בטבלאות ההימורים, לאחר הביצוע שלה בחצי הגמר ● מקביעת היחסים ועד להיסטוריה, כל הפרטים על השיטה ● וגם: מי המדינה שמובילה? ● שאלות ותשובות

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים