גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם איזה בנצ'מארק אפשר למדוד מנהל השקעות?

מדידת התשואה - ומדידת קבלת ההחלטות של מנהל התיק - יכולה להיות מטעה כאשר היא מתבצעת באופן שגוי ● מדוע קביעת פרמטרים למדידת הניהול - המגדירים באופן מדויק עד כמה שניתן את אופי התיק שמבקש הלקוח - היא אינטרס חשוב של כל הצדדים?

מדידת קבלת ההחלטות של מנהל התיק / אילוסטרציה: shutterstock
מדידת קבלת ההחלטות של מנהל התיק / אילוסטרציה: shutterstock

לפני כשבועיים, במאמר "מי שבפנים ומי שבחוץ", ניסיתי לפלס דרך או שתיים שתעזור בתיאום ציפיות של צרכני ההשקעות בנוגע למה שיש לתיקי ההשקעות הסחירים להציע. היום אנסה להתרכז באח הקטן של "תיאום ציפיות מתיקי ההשקעות הסחירים", העונה לשם "תיאום ציפיות ממנהל התיק", או בשם החיבה: בחינת איכות הניהול.

מבחינת לקוח הקצה - פתיחת תיק ני"ע מלווה במקביל בפתיחת מפעל לגלגול אחריות, אך נשאלת השאלה איך מודדים את מקסום או אי-המקסום של האחריות שניתנה. ניקח לדוגמה תשואה של 4% בשנה. בעצם, בואו נעשה את זה מעניין, ניקח מנהל שחוזר כעבור שנה עם תשואה של מינוס 4% בשנה.

אני מניח שבקרבם של לקוחות רבים מתעורר חשק עז לחבל לאלתר בבריאותו של אותו מנהל. אבל יכול להיות שתשואה שלילית כה חדה היא גם תשואה מצוינת? איך ניתן לבחון את החלטות מנהל התיק הן ברמת הקצאת הנכסים והן ברמת בחירת ני"ע? כדי לענות על השאלות האלה צריך הלכה למעשה למדוד את סביבת העבודה (להלן "שוק ניירות הערך") שבה התנהל מנהל התיק עם הכספים שהופקדו בידיו, והמדידה חייבת להיות כמה שיותר מדויקת.

הרי ברור שלקוח הקצה דורש ממנהל התיק לעלות יותר בשוק עולה, אולם גם לרדת פחות בשוק יורד. השאלה היא - מה זה "השוק", ואיך מודדים אותו. עברתי על הדוחות השנתיים של כל בתי ההשקעות כמעט. מתחת לפירוט התשואה החודשית של השנה שחלפה, התשואה השנתית המצטברת והתשואה ארוכת-הטווח לשלוש שנים (אם קיימת), מסתתרים מדדי השוק, שאמורים לעשות סדר ולתת כיוון לקורא הדוח לגבי השוק. היו שם מדדי ת"א 125, המק"מ, אג"ח כללי, תל בונד 60; מדד המחירים לצרכן והדולר/שקל, והמהדרין צ'יפרו גם בתל בונד השקלי וב-SME 60.

אני לא טוען לרגע שהמשטרה צריכה לסגור את פרסום המדדים האלה בדוחות מחוסר עניין לציבור, אבל אני כן טוען שכל המדדים האלה יודעים לספר לנו את הכיוון הכללי של האפיקים בשוק, ומעבר לזה אינם יודעים לספק יכולת מדידה אמיתית לאיכות הניהול.

האם המדד בכלל יכול לספר משהו?

39 מדדי מניות של הבורסה הצלחתי לספור. ממדדי שווי שוק ועד חלוקה לפי מאפיינים סקטוריאליים ועוד. הבנצ'מארק המקובל למדידת החלק המנייתי בתיק הוא המדד הראשי, שמאגד את 125 החברות בעלות שווי השוק הגדול ביותר (בתוספת עמידה בתנאים נוספים), וגם משקלן במדד נקבע על פי הפרמטר הראשי.

האם זהו המדד שיודע לספר לנו על איכות ניהול האפיק המנייתי? מבט מהיר רק על שלוש השנים האחרונות מראה לנו ירידה של כ-2.5% בשנת 2016 כדוגמה. רק שאם מנכים את חמש המניות בעלות המשקל הגבוה במדד (טבע, פריגו, מיילן, בזן והחברה לישראל) שקרסו באותה השנה - המדד בכלל עובר לטריטוריה החיובית.

ב-2017 המדד היה חיובי (6.4%), אך 10% בלבד מהמניות במדד הצליחו לייצר תשואת חסר של כ-15% ביחס למניות העולם, בהתעלם מהחשיפה המטבעית. ב- 2018 התמונה לא שונה, ו-11 מניות, שהמשקל המצרפי שלהן הוא סביב 18.5%, הוסיפו לבדן מעל 13% לתשואת המדד, שסיים שנה שלילית ביותר במינוס 2.3% בלבד.

כלומר, ברגע שמנהל תיק עובר לחשיבה עצמאית שאינה מבוטחת בעוגן מדדי בתיק, הוא צריך - מעבר ליכולת אנליטית וניתוח מקצועי - גם מזל, מכיוון שהוא לא נמדד רק ביחס לשוק בכללותו, אלא גם ביחס למספר מצומצם של מניות שמתאגרפות במשקל כבד.

חוסר האיזון הזה מוכר כמובן, וכמה פעולות של הבורסה צמצמו אותו. הקטנת המשקל המקסימלי למניה במדדים הראשיים הייתה רק אחת מהן, אבל הייתה גם יצירה של מדדים חדשים. פתיחת היצע המדדים היא גם פתיחת היצע אפשרויות מדידת הניהול.

ובדוגמה שלנו, למשל, המדד סקטור-באלאנס משקף תמונה קצת יותר מאוזנת, והרבה יותר נכונה לשוק המניות הישראלי. המדד מערבב 100 מניות בעלות מחזור יומי ממוצע של 300 אלף שקל, ובעלות שווי השוק הגבוה ביותר, ומוסיף להן מגבלות, כגון משקל מקסימלי של 2% למניה במדד, ויותר מכך - מספר מקסימלי של 15 מניות בלבד מאותו סקטור, תוך שהמשקל המקסימלי לסקטור עומד על 15% מהמדד (משקל שאליו מגיע סקטור הנדל"ן). הפיזור הסקטוריאלי והמנייתי במדד מאפשר כלי מדידה לניהול התיק שבו ניתן משקל יתר/חסר לסקטורים השונים, כמו גם לבחירת המניות הספציפיות של מנהל התיק.

ואיך נראה המצב באיגרות החוב?

672 סדרות אג"ח (לא כולל מק"מים) יש במדד האג"ח הכללי, שמשמש משום מה בנצ'מארק לאפיק החוב. גם בקרב אותם תיקים שמחלקים את אפיק החוב שלהם בערך חצי-חצי בין הממשלתי לקונצרני, כפי שמגלם משקל איגרות החוב במדד, אני לא מצליח לראות את אותם תיקים מתנהלים במח"מ 5.7 בזמן שרק 37% מאיגרות החוב מדורגות בדירוג A מינוס ומעלה, והשאר בדירוג נמוך יותר, או לא מדורגות כלל.

במילים אחרות - ברוב המוחלט של המקרים, בתקופה של עליית תשואות (הפסדי הון באג"ח) צריך כישרון מיוחד כדי להיכשל ביצירת תשואה גבוהה יותר באפיק החוב מהמדד, וההיפך נכון בתקופה של רווחי הון וירידה בתשואות הנסחרות לפדיון.

בהנחה שאנחנו רוצים גם קצת חשיפה לחוב מחוץ לישראל, אז גם המטבע הופכת להיות חלוץ מרכזי מריח שערים, מכיוון שמשקל איגרות החוב עם החשיפה המטבעית במדד האג"ח הכללי זניח (פחות מ-2%).

יחד עם זאת, לאפיק החוב יש היצע מדידה גבוה מאוד. לצד כמעט 60 מדדי חוב של הבורסה, ניתן למצוא עשרות מדדים נוספים של חברת "אינדקס", שיודעים לייצר כלים לבחינת איכות הניהול. מאג"ח חברות שקליות במח"מ 2-4 ודירוג אשראי ממוצע של A פלוס, ועד אג"ח ממשלתיות צמודות במח"מ 2-5.

כל מה שצריך זה פשוט לעשות את זה נכון. לדעת לערוך השוואה נפרדת באפיק בין המנפיקים השונים (מדינה או חברה), וכמובן שעבור בסיסי ההצמדה השונים (צמוד, שקלי, מט"ח), לשקלל במדדי הבנצ'מארק את דירוגי האשראי הרלוונטיים שבהם פועל מנהל התיק, ואותו הדבר נכון גם למח"מים השונים בין המנפיקים.

לתפיסתי, חלק מהגדרות ניהול התיק בחוברת פתיחת תיק השקעות צריך לתת ביטוי גם למדידת הביצועים ולמדידת איכות הניהול. צריך להיות טירון תמים כדי לא להבין שהאינטרס של חברות הניהול הוא להשאיר את פערי המידע בין הצרכן ליצרן כמה שיותר רחבים. בלי להתחסד, וכגילוי נאות, גם הח"מ מתפרנס מפערי המידע האלה. רק שהטענה שלי היא, שצמצום פערי המידע האלה הוא עסקה טובה ללקוח - שככל שמדדי התיק מדויקים ונכונים יותר, יודע להתאים את הציפיות שלו לעבודה של מנהל התיק - אבל מן העבר השני זו עסקה טובה גם לחברת ניהול התיקים, ששולחת מדי יום את מנהלי קשרי הלקוחות שלה רק כדי להסביר ללקוחותיהם את המספרים בתיקים המנוהלים, ובטח בתקופות שבהן הצליחו לייצר מעבר למה שהשוק סיפק להם, אך הלקוח אינו יודע זאת.

כשהלקוח משחק ים-יבשה עם שביעות הרצון שלו מהניהול, הדבר פועל פעם אחת לטובת המנהל, ופעם אחרת נגדו - גם בתקופות שבהן כל נייר בתיק פוגע, וגם בתקופות של מחסור קיצוני בסופים טובים.

ויש גם צד שלישי. לטעמי, גם לרגולטור צריך להיות רצון להגדיל שקיפות. אם ממילא חוברת פתיחת תיק ני"ע היא מסמך עב כרס, אז לפחות שתכיל גם מדדים קצת יותר מדויקים, וקצת פחות כלליים, שיגדירו את איכות הניהול, וימצאו ביטוי ומקום של כבוד גם בהמשך - בדוחות השנתיים. רק רעיון. 

הכותב הוא מנכ"ל נוסטרו החלטות השקעה בע"מ, מלווה ועדות השקעה/כספים ודירקטוריונים בניהול ההשקעות הפיננסיות והריאליות. אין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק

עוד כתבות

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?