גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ של ברזיל: האמזונס בוער וזה רק משל על מנהיגים שרוצים לכבס את הכביסה המלוכלכת בבית

יותר ויותר מדינות פוטרות את עצמן מדין וחשבון על התנהלותן באמצעות הטיעון "זה ענייננו הפנימי", שהפך לתירוץ השקוף ביותר, והמוצלח ביותר, בתחום היחסים הבינלאומיים ● ברוכים הבאים לאמזונס הבוער

הפגנה נגד בולסונארו בצ'ילה / צילום: רויטרס - Rodrigo Garrido
הפגנה נגד בולסונארו בצ'ילה / צילום: רויטרס - Rodrigo Garrido

אנחנו נותנים זה זמן מה סימנים בגל הבינלאומי של "פופוליזם", וחוטאים לא פעם בהכללות גורפות. אבל על מכנה משותף אחד לפחות אפשר להסכים: הצלחתם של פוליטיקאים מן הזן הפופוליסטי לתרגם ללשון אלקטורלית את האיבה האינסטינקטיבית של מצביעיהם לעריצותם האינטלקטואלית של "המומחים".

כל מיני מומחים. ממומחי תזונה ודיאטה, עבור דרך מומחי חינוך גופני, המשך בפסיכולוגיה וגמור בכלכלה ובדיפלומטיה. המומחים מזהירים אותם מפני הסוכר והכולסטרול והשפעת משקל-יתר על הלב, ומייעצים למהר ולהיגמל לא רק מניקוטין אלא גם מקוקה-קולה; המומחים אומרים להם שסחר חופשי וגבולות פתוחים טובים לאינטרס הרב-לאומי; המומחים אומרים להם שיום קרוב אחד התחממות כדור הארץ תהיה בלתי-הפיכה.

הם קצו במומחים. הם העדיפו את האנטי-מומחים, את הדונלד-טראמפים ואת הבוריס-ג׳ונסונים, את המתיאו-סאלבינים (איטליה) ואת הוויקטור-אורבאנים (הונגריה). טאייפ ארדואן ידע איך לשעשע את הטורקים בהלצותיו המחוספסות על ה"מון שֶרי", הדיפלומטים המהוקצעים וטובי-הנימוסים של טורקיה, המנסים להידמות לצרפתים.

בכלל, פופוליסטים מוצאים את הצרפתית נוחה לשימוש כשהם מנסים ללעוג. בבחירות לנשיאות ארה"ב ב-2004, המועמד הדמוקרטי היה הסנאטור ג'ון קרי, לימים מזכיר המדינה של ברק אובמה. נדפה ממנו אריסטוקרטיה של בן טובים, והוא גם דיבר צרפתית שוטפת. אחד הרפובליקאים הפחות נעימים של הזמן ההוא, מנהיג סיעת הרוב בבית הנבחרים בוושינגטון, טום דיליי, היה פותח נאומי בחירות במשפט, "בוקר טוב, או בונז'ור, כפי שאומר ג'ון קרי". קשה להאמין, אבל זה עבד.

"טראמפ של ברזיל"

מה שמביא אותנו אל ז'איר בולסונארו, "טראמפ של ברזיל" זה החודש התשיעי. ליברלים במערב לא רחשו לו עודף אהדה מלכתחילה. הוא בז לכל מי שרמז של רגישות אנושית, חברתית, כלכלית ואקולוגית בקע מגרונו. הוא חידש את רישיונות הבוז והשנאה של מי שנאלצו להנמיך את קולם בשנים הארוכות של הממשלה הסוציאליסטית (2016-2002). בעיניו, דיקטטורה צבאית ברוטלית הייתה תור הזהב.

ילידי האמזונס היו יעדי בוז ושנאה בולטים ברפרטואר שלו. הוא התיר את דמם, או לפחות את יערותיהם. יש להם יותר מדי אדמות, הוא אמר, ועורר את הרושם שהוא לא יתנגד להחשת קצב ביעור הג'ונגל באמצעות הבערה, לטובת החוואים והבוקרים הרוצים להפוך את אגן האמזונס לכר-מרעה אחד גדול עם כמה ערוגות.

כל הסכמי האקלים של פריז אינם שקולים כנגד תימרות האש והעשן של האמזונס, המקצרות את חייה של שכבת האוזון. לא היה אפוא עניין טבעי יותר בשביל נשיא צרפת מאשר להרים את קולו נגד אדישותה של ממשלת ברזיל.

בולסונארו, במחשבה תחילה או בלעדיה, החליט כנראה שהתכתשות פומבית עם נשיא צרפת תועיל לאחוזי הפופולריות שלו. הוא גינה אפוא את "הקולוניאליזם" של עמנואל מאקרון, לא פחות. אחר כך חזר בשמחה גלויה לאיד על ציוץ של אחד מתומכיו, שייחס את התנהגות מאקרון לקנאתו ביופיה של גב' בולסונארו, מפני שתראו-מה-יש-לו-בבית.

מאקרון היה יכול למחול על כבודו ולמחות את הרוק. אבל עידן המחילה והלחי השנייה ביחסים הבינלאומיים הסתיים זה כבר. עכשיו, בהשראת טראמפ, איש אינו משתמט עוד מקרב-מגע. מאקרון גילה אפוא את רגשי ידידותו העמוקים ל"עם של ברזיל", והביע תקווה שהעם הזה יזכה יום לא רחוק אחד "בנשיא שלו הוא ראוי".

תפוס ואכול כיכולתך הרטורית

ביסוד התרעומת של בולסונארו על ביקורתו של מאקרון עמדה התלונה שהאמזונס הוא "עניין פנימי" של ברזיל; וניסיונו של נשיא צרפת להטיף לה מוסר אינו אלא "קולוניאליזם". כמעט משעשע לשמוע דמגוג מן הימין הקיצוני משתמש בגידוף פוליטי כה אופייני של השמאל, אבל זה כנראה עניינו של העידן הפופוליסטי: תפוס ואכול כיכולתך הרטורית.

"זה ענייננו הפנימי" נעשה התירוץ הנוח של עשרות ארצות להשתמט מדיון בביקורת כלשהי על התנהלותן. בשם פנימיותם של ענייניהן, ארצות שוללות זכויות של מיעוט ולפעמים גם של רוב, מפירות חוקים ואמנות בינלאומיות, מזייפות בחירות, מפזרות הפגנות, מפלילות ביקורת, מדכאות וגוזלות. עכשיו הן גם שורפות יערות.

האומנם האש באמזונס יכולה להיחשב ל"עניין פנימי"? האם אש באיזשהו מקום, בין אם היא מילולית ובין אם היא מטאפורית, יכולה להיחשב ל"עניין פנימי"? בוודאי לא אם יש לה השפעה החורגת הרבה מגבולותיה.

הבה ניזכר ב"עניינים הפנימיים" האחרונים: דיכוי תנועת הדמוקרטיה בהונג קונג, דיכוי תנועת הדמוקרטיה במוסקבה, הביטול החד-צדדי של האוטונומיה המוסלמית בקשמיר של הודו, מלחמת האזרחים הסורית שהניסה מיליונים מבתיהם, הדיקטטורה של ונצואלה שהניבה יותר פליטים מכל משבר אחר בתולדות היבשת. האומנם כל אלה הם "עניינים פנימיים", שאין לעולם החיצון כל נגיעה אליהם?

שרשרת של עניינים פנימיים נשזרת לאורך ההיסטוריה. ארצות התחשבו בתירוץ הזה, או התעלמו ממנו, בדרך כלל על פי צורכיהן ועל יסוד האינטרסים שלהן. רק לעתים רחוקות ראינו התערבויות המיוסדות על שיקולים של מוסר ושל אהבת בריות.

בדיוק לפני מאה שנה נעשה הניסיון הרציני הראשון להבטיח שארצות לא יוכלו לדכא את אזרחיהן מאחורי חומה של "עניינים פנימיים". לניסיון ההוא הייתה נגיעה ישירה אלינו. אחד ממרכיביו הבולטים היה "אמנת המיעוטים", שנכפתה על ארצות במרכז אירופה ובמזרחה, בין השאר כדי להגן על זכויות האזרח של היהודים. זה לא עבד לאורך זמן, מפני שלמעצמות המנצחות במלחמת העולם הראשונה לא היה כל חשק לכפות את רצונן.

לחוק הבינלאומי אומנם יש שיניים, ולפעמים נשיכתן מכאיבה. אבל כל כך הרבה מוסיף להיות תלוי בנכונות הוולונטרית לכבד את החוק. הרעיון הזה משעשע עריצים ודמגוגים כמעט בכל מקום.

עוד כתבות

מטוס JF-17 שפותח על ידי פקיסטן וסין / צילום: ap, Anjum Naveed

לידיעת טראמפ: סעודיה קונה נשק ממדינה מפתיעה

לאחר חילופי שלטון, צ'ילה רוכשת אמצעי לחימה מחברה־בת של אלביט ● ערב הסעודית משלימה הכשרת צוותי THAAD אך בוחנת במקביל מטוסי קרב מתוצרת סין ופקיסטן ● ואזרבייג'ן חושפת מערכות הגנה אווירית מבוססות לייזר ומיקרו־גל לפגיעה בכטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מימין: עמיר אהרון, מנכ''ל מחלבות גד; ועזרא כהן, המייסד / צילום: זוהר שטרית

7 מיליון שקל לעובדים, לבעלים ולבת של היו"ר: חגיגת האופציות במחלבות גד

מחלבות גד תנפיק אופציות לכ-40 עובדים בשווי כולל של כ-8 מיליון שקל, אשר יבשילו על פני 4 שנים ● בראש המקבלים - המנכ"ל עמיר אהרון, בעל השליטה עזרא כהן ובתו המשמשת כמנהלת חדשנות ואסטרטגיה בחברה

אילון מאסק ומייקל אולירי / צילום: ap

כאשר אילון מאסק כיוון את המתקפות שלו נגד מייקל אולירי, המנכ"ל האירי ידע בדיוק מה לעשות

קרב מקוון בין מנכ"לי SpaceX וריינאייר הפך לשיעור כיצד להרוויח כסף מסכסוך מתוקשר

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

מובילאיי עוקפת את הצפי בשוק, אבל התחזית שוב מאכזבת

מובילאיי פרסמה את דוחותיה הכספיים, מהם עולה כי חברת האוטוטק הישראלית מסכמת שנה עם צמיחה של 14.5% בהכנסות ● התחזית של החברה ל-2026 נמוכה ממה שציפו בשוק, ומניית החברה ירדה בוול סטריט

בית המעצר בברוקלין בתחילת ינואר, בסמוך להגעת מדורו / צילום: Shutterstock

"גיהנום עלי אדמות": הצצה לכלא הידוע לשמצה שבו כלוא הרודן מוונצואלה

עברייני מין מפורסמים, נאשמים ברצח, ברוני סמים ונשיאים לשעבר: בית המעצר המטרופוליטני בברוקלין מאכלס שורת דמויות קצה, אך נודע בעיקר בשל תנאי כליאה קשים והזנחה מתמשכת ● "לא אנושי": כך נראה המקום שאפילו שופטים מהססים לשלוח אליו נאשמים

KLM / צילום: Shutterstock

מחשש להסלמה: חברות התעופה שמבטלות טיסות עד יום ראשון

על רקע המתיחות הביטחונית חברות התעופה אייר פראנס ו-KLM הודיעו הערב על ביטול הטיסות לישראל במהלך סוף השבוע הקרוב ● מדובר בביטול של טיסות בודדות אך עלול להתרחב אם תימשך אי היציבות במזרח התיכון

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

שווי של כ-65 מיליון שקל: האקזיט של בעלי מסעדת ההמבורגרים מתל אביב

לאחר השקעה של 130 מיליון שקל על ידי לאומי פרטנרס ומור גמל ופנסיה, ממשיכה קבוצת נונו בהתרחבות דרך אחזקות במותגי מסעדנות ורוכשת 50% ממותג ההמבורגרים התל־אביבי GDB ● לפני כחודש רכשה גם את רשת טאקריה בעסקת מזומן של 29 מיליון שקל

מטה פייפאל / צילום: Shutterstock, Michael Vi

פייפאל רוכשת את סימביו הישראלית בכ-150-200 מיליון דולר

פייפאל רוכשת את סימביו, ששוויה הוערך ב־2021 בכ־97 מיליון דולר ● החברה גייסה מאז הקמתה כ־30 מיליון דולר, והחלה לצמוח דווקא בשנות הקורונה ● סימביו מתמחה בחיבור בין מותגים בינלאומיים לרשתות קמעונאות בניהול מכירות דרופשיפינג

ההכנסות ממיסוי רכב שברו שיאים ב-2024 / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילום: shutterstock

המספרים שמוכיחים שהמדינה התמכרה להכנסות ממסים על הרכב הפרטי

כ־12% מסך גביית המסים ב־2024 הגיעו מתחום הרכב ● הבלו בישראל היה גבוה ב־41% מהממוצע של כלל מדינות ה־OECD ● צ'רי ולנדרובר הודיעו על תחילת היצוא של FREELANDER ● טסלה נערכת לשיווק סייברטראק בישראל ● ו-MG משיקה קרוס־אובר פלאג־אין גדול ● השבוע בענף הרכב

באר שבע. דבקה במודל הפרברי / צילום: Shutterstock

71% צמודי קרקע: המתכון הבטוח לעיר בלי ביטחון, בלי תחבורה ובלי עתיד

בזמן שיתר הערים מצטופפות, בירת הנגב דבקה במודל פרברי שהולך נגד הזרם ● עם כישלון המכרזים בשכונת רקפות, מתברר שהמרדף אחרי בית עם גינה רק מייצר פקקים, פוגע בביטחון וחונק את פריון העבודה ● כך, הלקח שנלמד בתל אביב - נשכח בדרך לבאר שבע

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

שבוע המסחר ננעל בעליות: ארית בלטה, ומה עשתה רמי לוי נדל״ן

המסחר בת"א ננעל בעליות ובשיאים חדשים: מדד ת"א 39 עלה בכ-0.3%, ת"א 90 קפץ בכ-1.2% ות"א 125 חצה לראשונה את רף 4,000 הנקודות ● לאחר הדוחות של אינטל אמש, מניות השבבים הדואליות הגיבו בירידות ● החוזים העתיידים על וול סטריט נסחרים בירידות קלות ● המסחר באירופה במגמה מעורבת: הקאק יורד בכ-0.3%, הדאקס מוסיף לערכו כ-0.1% ● באסיה ננעל המסחר בעליות ● הזהב מתקרב לרף של 5,000 דולר ● אינטל צוללת ביותר מ-13% במסחר המוקדם

הרובר הגדול והמתקדם ביותר של נאס''א נוחת במאדים. חוקר גיאולוגיה ומחפש סימני חיים, יולי 2020 / צילום: Reuters, NASA/Cover Images

שתי קריאות על החיים בעולמות אחרים: מצפה לנו הרפתקה שם בחוץ

לאחרונה ראו אור שני ספרים שצוללים לשאלות הגדולות של היקום ● בעוד האחד מתמקד באדם וסבור שיש לחשוב על מאדים כעל כוכב הלכת הראשון המאוכלס על ידי מכונות, השני מעדיף שרובוטים יחפשו אחר חוצנים בשבילנו

מיכאל קלמן וערן גריפל / צילום: נטי לוי, גיא חמוי

אלו שני הבכירים הנוספים במנורה שנחקרו בפרשת ההסתדרות

ערן גריפל ומיכאל קלמן נחקרו ביום רביעי השבוע בלהב 433 במסגרת פרשת השחיתות "יד לוחצת יד" של ההסתדרות וסוכן הביטוח עזרא גבאי ● במשטרה אומרים שמנורה מבטחים חשודה "בביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

כוחות צה''ל בעזה. ''זה קריטי להסתגל ולהשתנות תוך כדי לחימה'' / צילום: דובר צה''ל

"האסטרטגיה של חמאס היא להרוג את האנשים שלהם למען יח"צ"

החוקר הבריטי אנדרו פוקס צלל למערכה בעזה כדי לנתח את שדה הקרב המודרני ● בראיון לגלובס הוא עומד על הפער בין ההישגים הצבאיים לכישלון ההסברתי: "ישראל הופתעה מעוצמת התעמולה נגדה" ● מהסתגלות למנהרות ועד למהפכה הרפואית, פוקס בוחן את הלמידה של צה"ל תחת אש, ומזהיר: "חמאס לא מהווה איום כרגע, אבל הוא חוזר לשליטה מלאה"

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הבנקים מסתערים על העולם: מזרחי-טפחות גייס 4.6 מיליארד שקל באג"ח בחו"ל

אתמול גייס הבנק 2.2 מיליארד שקל אג"ח, כאשר לפני שבועיים גייס אג"ח קוקו בסך של 2.4 מיליארד שקל ממשקיעים בינלאומיים ● המהלך של מזרחי-טפחות הוא חלק ממגמה מעניינת שמתרחשת מתחילת החודש: שלושה מהבנקים הגדולים במשק מגייסים אג"ח בעולם, תוך שימוש בחברות חיתום בינלאומיות, והשתתפות ערה של משקיעים מכל העולם

משקאות חורף מתובלים בפטריות בפילוסופ / צילום: נועם שלף

המבורגר מהמשובחים שבאו אל פינו: המסעדה הוותיקה חוזרת בגרסת דיינר

בית קפה שמארח הופעות, מוזיאון לאופנועים נדירים, מסלול פראי ומרחיב נפש ומסעדה ותיקה בגרסה עדכנית • ביקור בגושרים ובדפנה

TOTO / צילום: מתוך אתר החברה

הסיבה המפתיעה לזינוק של מניית יצרנית האסלות הגדולה בעולם

כבר שנים שחברת טוטו היפנית מייצרת לא רק מושבי אסלה מחוממים, אלא גם רכיבים המשמשים בייצור שבבים ● הבוקר מניית החברה זינקה ביותר מ-10% בעקבות המלצה של גולדמן סאקס

ח''כ אופיר כץ / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

יוצא מהקפאה: הקואליציה תקדם את החוק לביטול לשכת עורכי הדין

הצעת החוק, שעברה בקריאה טרומית ב-2023, תקודם ע"י ועדת הכנסת בראשות יו"ר הקואליציה אופיר כץ ● לפי ההצעה, הלשכה תוחלף במועצה שבה ישלוט שר המשפטים ● לשכת עורכי הדין: "לא ניכנע לסחיטה ואיומים"

רשת 13 / צילום: Shutterstock

הדירקטורית החדשה בחדשות 13 והדרישה שקשורה לאיל ברקוביץ

אילת אליאב מונתה ע"י הרשות השנייה כדירקטורית מטעם הציבור בחדשות 13, אף שקיים קשר עסקי שוטף בין החברה שהיא מנהלת לבנו של איל ברקוביץ ● היועץ המשפטי קבע שאין מניעה חוקית למינוי - אך דרש שורת מגבלות, בהן הרחקה מכל עיסוק בעניינים הנוגעים לברקוביץ ולתוכניתו

טיקטוק / אילוסטרציה: Shutterstock

הושלמה מכירת הפעילות של טיקטוק בארה״ב: כך זה יעבוד

חברת האם הסינית חתמה רשמית על העברת חלקים מפעילות טיקטוק לארה"ב, ובכך הסתיימה סאגה של שנים ● החשש בארה"ב היה שהממשלה הסינית תנצל לרעה נתונים רבים, וכעת נתונים אלו יאחוסנו בסביבת ענן מאובטחת ● טראמפ הודה לנשיא סין על ההחלטה: "הוא היה יכול לבחור בדרך אחרת, אבל לא עשה זאת"