גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ של ברזיל: האמזונס בוער וזה רק משל על מנהיגים שרוצים לכבס את הכביסה המלוכלכת בבית

יותר ויותר מדינות פוטרות את עצמן מדין וחשבון על התנהלותן באמצעות הטיעון "זה ענייננו הפנימי", שהפך לתירוץ השקוף ביותר, והמוצלח ביותר, בתחום היחסים הבינלאומיים ● ברוכים הבאים לאמזונס הבוער

הפגנה נגד בולסונארו בצ'ילה / צילום: רויטרס - Rodrigo Garrido
הפגנה נגד בולסונארו בצ'ילה / צילום: רויטרס - Rodrigo Garrido

אנחנו נותנים זה זמן מה סימנים בגל הבינלאומי של "פופוליזם", וחוטאים לא פעם בהכללות גורפות. אבל על מכנה משותף אחד לפחות אפשר להסכים: הצלחתם של פוליטיקאים מן הזן הפופוליסטי לתרגם ללשון אלקטורלית את האיבה האינסטינקטיבית של מצביעיהם לעריצותם האינטלקטואלית של "המומחים".

כל מיני מומחים. ממומחי תזונה ודיאטה, עבור דרך מומחי חינוך גופני, המשך בפסיכולוגיה וגמור בכלכלה ובדיפלומטיה. המומחים מזהירים אותם מפני הסוכר והכולסטרול והשפעת משקל-יתר על הלב, ומייעצים למהר ולהיגמל לא רק מניקוטין אלא גם מקוקה-קולה; המומחים אומרים להם שסחר חופשי וגבולות פתוחים טובים לאינטרס הרב-לאומי; המומחים אומרים להם שיום קרוב אחד התחממות כדור הארץ תהיה בלתי-הפיכה.

הם קצו במומחים. הם העדיפו את האנטי-מומחים, את הדונלד-טראמפים ואת הבוריס-ג׳ונסונים, את המתיאו-סאלבינים (איטליה) ואת הוויקטור-אורבאנים (הונגריה). טאייפ ארדואן ידע איך לשעשע את הטורקים בהלצותיו המחוספסות על ה"מון שֶרי", הדיפלומטים המהוקצעים וטובי-הנימוסים של טורקיה, המנסים להידמות לצרפתים.

בכלל, פופוליסטים מוצאים את הצרפתית נוחה לשימוש כשהם מנסים ללעוג. בבחירות לנשיאות ארה"ב ב-2004, המועמד הדמוקרטי היה הסנאטור ג'ון קרי, לימים מזכיר המדינה של ברק אובמה. נדפה ממנו אריסטוקרטיה של בן טובים, והוא גם דיבר צרפתית שוטפת. אחד הרפובליקאים הפחות נעימים של הזמן ההוא, מנהיג סיעת הרוב בבית הנבחרים בוושינגטון, טום דיליי, היה פותח נאומי בחירות במשפט, "בוקר טוב, או בונז'ור, כפי שאומר ג'ון קרי". קשה להאמין, אבל זה עבד.

"טראמפ של ברזיל"

מה שמביא אותנו אל ז'איר בולסונארו, "טראמפ של ברזיל" זה החודש התשיעי. ליברלים במערב לא רחשו לו עודף אהדה מלכתחילה. הוא בז לכל מי שרמז של רגישות אנושית, חברתית, כלכלית ואקולוגית בקע מגרונו. הוא חידש את רישיונות הבוז והשנאה של מי שנאלצו להנמיך את קולם בשנים הארוכות של הממשלה הסוציאליסטית (2016-2002). בעיניו, דיקטטורה צבאית ברוטלית הייתה תור הזהב.

ילידי האמזונס היו יעדי בוז ושנאה בולטים ברפרטואר שלו. הוא התיר את דמם, או לפחות את יערותיהם. יש להם יותר מדי אדמות, הוא אמר, ועורר את הרושם שהוא לא יתנגד להחשת קצב ביעור הג'ונגל באמצעות הבערה, לטובת החוואים והבוקרים הרוצים להפוך את אגן האמזונס לכר-מרעה אחד גדול עם כמה ערוגות.

כל הסכמי האקלים של פריז אינם שקולים כנגד תימרות האש והעשן של האמזונס, המקצרות את חייה של שכבת האוזון. לא היה אפוא עניין טבעי יותר בשביל נשיא צרפת מאשר להרים את קולו נגד אדישותה של ממשלת ברזיל.

בולסונארו, במחשבה תחילה או בלעדיה, החליט כנראה שהתכתשות פומבית עם נשיא צרפת תועיל לאחוזי הפופולריות שלו. הוא גינה אפוא את "הקולוניאליזם" של עמנואל מאקרון, לא פחות. אחר כך חזר בשמחה גלויה לאיד על ציוץ של אחד מתומכיו, שייחס את התנהגות מאקרון לקנאתו ביופיה של גב' בולסונארו, מפני שתראו-מה-יש-לו-בבית.

מאקרון היה יכול למחול על כבודו ולמחות את הרוק. אבל עידן המחילה והלחי השנייה ביחסים הבינלאומיים הסתיים זה כבר. עכשיו, בהשראת טראמפ, איש אינו משתמט עוד מקרב-מגע. מאקרון גילה אפוא את רגשי ידידותו העמוקים ל"עם של ברזיל", והביע תקווה שהעם הזה יזכה יום לא רחוק אחד "בנשיא שלו הוא ראוי".

תפוס ואכול כיכולתך הרטורית

ביסוד התרעומת של בולסונארו על ביקורתו של מאקרון עמדה התלונה שהאמזונס הוא "עניין פנימי" של ברזיל; וניסיונו של נשיא צרפת להטיף לה מוסר אינו אלא "קולוניאליזם". כמעט משעשע לשמוע דמגוג מן הימין הקיצוני משתמש בגידוף פוליטי כה אופייני של השמאל, אבל זה כנראה עניינו של העידן הפופוליסטי: תפוס ואכול כיכולתך הרטורית.

"זה ענייננו הפנימי" נעשה התירוץ הנוח של עשרות ארצות להשתמט מדיון בביקורת כלשהי על התנהלותן. בשם פנימיותם של ענייניהן, ארצות שוללות זכויות של מיעוט ולפעמים גם של רוב, מפירות חוקים ואמנות בינלאומיות, מזייפות בחירות, מפזרות הפגנות, מפלילות ביקורת, מדכאות וגוזלות. עכשיו הן גם שורפות יערות.

האומנם האש באמזונס יכולה להיחשב ל"עניין פנימי"? האם אש באיזשהו מקום, בין אם היא מילולית ובין אם היא מטאפורית, יכולה להיחשב ל"עניין פנימי"? בוודאי לא אם יש לה השפעה החורגת הרבה מגבולותיה.

הבה ניזכר ב"עניינים הפנימיים" האחרונים: דיכוי תנועת הדמוקרטיה בהונג קונג, דיכוי תנועת הדמוקרטיה במוסקבה, הביטול החד-צדדי של האוטונומיה המוסלמית בקשמיר של הודו, מלחמת האזרחים הסורית שהניסה מיליונים מבתיהם, הדיקטטורה של ונצואלה שהניבה יותר פליטים מכל משבר אחר בתולדות היבשת. האומנם כל אלה הם "עניינים פנימיים", שאין לעולם החיצון כל נגיעה אליהם?

שרשרת של עניינים פנימיים נשזרת לאורך ההיסטוריה. ארצות התחשבו בתירוץ הזה, או התעלמו ממנו, בדרך כלל על פי צורכיהן ועל יסוד האינטרסים שלהן. רק לעתים רחוקות ראינו התערבויות המיוסדות על שיקולים של מוסר ושל אהבת בריות.

בדיוק לפני מאה שנה נעשה הניסיון הרציני הראשון להבטיח שארצות לא יוכלו לדכא את אזרחיהן מאחורי חומה של "עניינים פנימיים". לניסיון ההוא הייתה נגיעה ישירה אלינו. אחד ממרכיביו הבולטים היה "אמנת המיעוטים", שנכפתה על ארצות במרכז אירופה ובמזרחה, בין השאר כדי להגן על זכויות האזרח של היהודים. זה לא עבד לאורך זמן, מפני שלמעצמות המנצחות במלחמת העולם הראשונה לא היה כל חשק לכפות את רצונן.

לחוק הבינלאומי אומנם יש שיניים, ולפעמים נשיכתן מכאיבה. אבל כל כך הרבה מוסיף להיות תלוי בנכונות הוולונטרית לכבד את החוק. הרעיון הזה משעשע עריצים ודמגוגים כמעט בכל מקום.

עוד כתבות

מגדל עלית ביוני 2025 / צילום: Reuters, Anadolu

חצי שנה אחרי מבצע עם כלביא: השיפוצים במגדל עלית ברמת גן טרם החלו

הדיירים, שקיבלו דיור חלופי לשנה מהיום שבו התפנו מהמלונות, עוד מחכים שיסוכמו כל הפרטים הנדרשים לתחילת העבודות ● בעירייה מדגישים כי הנושא לא באחריותם, ומנסים לעזור, וברשות המסים אומרים: "בקרוב תתקבל החלטה"

צבי ויליגר, אייל רביד, איתן יוחננוף, איציק אברכהן / צילום: איל יצהר, גבע טלמור, סיון פרג'

רשות התחרות סגרה את התיקים נגד ויליפוד ויפאורה בפרשת תיאום המחירים. מה הלאה?

רשות התחרות סגרה את התיקים נגד ויליפוד ויפאורה־תבורי, לאחר שגם שטראוס, אושר עד ורמי לוי נחלצו מהחשדות בפרשה ● מנגד, אייל רביד ואיתן יוחננוף יצטרכו להתמודד בבית המשפט ● כעת, העיניים נשואות לשופרסל - השחקנית המרכזית האחרונה שטרם הוכרע בעניינה

משרדי רשות ניירות ערך בגבעת שאול בירושלים / צילום: ויקיפדיה

נאמני חברת הנדל"ן שקרסה: "היזם הוביל לנזק של 180 מיליון שקל"

חקירת הנאמנים העלתה כי עו"ד יאיר פנחסי, היזם של קבוצת אוורסט שממנה צמחה פרסונל, מכר את החברות לבעלי השליטה הנוכחיים אלון מורן ואלישי להב כאשר הן בחדלות פירעון ובגירעונות כבדים ● קבוצת ההתחדשות העירונית מצויה תחת חקירה וחייבת 500 מיליון שקל למשקיעים. עוה"ד של פנחסי: הוא מכר את החזקותיו שנים לפני הקריסה"

מתנגדים בריטים מפגינים מול הבניין המיועד להקמת השגרירות / צילום: ap, Kin Cheung

אזהרה למחוקקים בבריטניה: "ציידי ראשים" סינים מרגלים אחריכם

בפנייה חריגה מזהיר שירות הביטחון הבריטי MI5: סין מפעילה רשת ריגול ברשת לינקדאין ומנסה לגייס מקורבים לבכירים כדי לצבור השפעה בווסטמינסטר ● בייג'ין מכחישה: "המצאה טוטאלית"

מנכ''ל שיבא יצחק קרייס וסמנכ''ל טכנולוגיות באנבידיה העולמית מיכאל כגן / צילום: יחידת הצילום שיבא

הביקור של סמנכ"ל אנבידיה העולמית שהוביל לפרויקט שאפתני יחד עם שיבא

שיבא ואנבידיה הכריזו על שיתוף פעולה שאפתני: פענוח הגנום האנושי ● בהסכם שותף גם בית החולים האמריקאי המוביל מאונט סיני ● "הפרויקט יכול להיות בסיס דרמטי לצמיחה כלכלית שלנו", אומר מנכ"ל שיבא, שיתארח ביום ראשון בוועידת ישראל לעסקים של גלובס

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים מציגים רווחי שיא ומגדילים דיבידנדים, אז למה המניות שלהם יורדות?

למרות התוצאות החזקות של הבנקים והדיבידנדים העצומים עליהם הכריזו תודות להקלת מגבלות הפיקוח, המשקיעים בבורסה שלחו את מניותיהם ליומיים של ירידות ● נראה כי התחזית להפחתת ריבית בקרוב, לצד התקררות באינפלציה, מעוררות חששות לגבי התוצאות קדימה

תקיפות צה''ל ברצועת עזה / אילוסטרציה: ap, Leo Correa

חמאס הפר את ההסכם, צה"ל תקף בכירים בזרוע הצבאית בתגובה

בצבא שיגרו איום לחמאס: "הפרה של הפסקת האש" ● טראמפ: "יורש העצר ואני ניצור ברית חזקה ועוצמתית יותר מאי פעם ● צה"ל תקף תשתיות של ארגון הטרור חיזבאללה בדרום לבנון ● שר הביטחון והרמטכ"ל סיירו היום בדרום סוריה ● דיווח בלבנון: הפגישה שתוכננה היום בין סטיב וויטקוף לבכיר חמאס ח'ליל אל-חיה בוטלה בגלל לחץ ישראלי; בכיר אמריקאי מכחיש ● עדכונים שוטפים

הדמיה של תוכנית ''קרן הקריה'' / צילום: רשות מקרקעי ישראל

11 שנים לאחר שמשרד הביטחון פינה את השטח: מכרז "קרן הקריה" יוצא לדרך

המכרז, המשתרע על שטח של כעשרה דונמים, מאפשר בנייה של 741 יח"ד ושטחי מסחר, במגדלים בני 50 קומות ויותר ● במשרד הביטחון מציינים כי המכרז פורסם "לציון היערכות לפינוי השטח"

ינקי קוינט, מנכ''ל רמ''י / צילום: שלומי יוסף

ההסכם שבדרך: 70 אלף דירות ייבנו במקום מפעל אלתא באשדוד

לאחר שנים של משא ומתן, מסתמן כי רמ"י תממן את העתקת מפעל אלתא לדרום אשדוד ותקבל לידיה 11.3 אלף דונם לפיתוח, עד בני דרום וניר גלים ● העלות של הפינוי והתמריצים שיינתנו לאלתא מוערכת בכ־3.8 מיליארד שקל, אך פוטנציאל ההכנסות למדינה משיווק הקרקע נאמד בעשרות מיליארדי שקלים ● הדרישה המרכזית מאלתא: היתר בנייה ראשון עד 2028

הכתובת שרוססה הלילה על בניין רשת 13 / צילום: רשת 13

"דם הבוגדים עוד יותר לפרסום": ברשת 13 מגישים תלונה במשטרה על גרפיטי מסית

ברשת 13 הביעו זעזוע עמוק מהאירוע ומביטויי האלימות וההפחדה הגוברים כלפי עיתונאים וגופי תקשורת בישראל ● "מדובר בחציית קו אדום נוספת במסגרת גל מתמשך של איומים והפחדות"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

האם הפחתת ריבית של רבע אחוז מספיקה כדי להניע את שוק הנדל"ן?

הורדת הריבית הצפויה מעוררת תקוות בענף הנדל"ן, אך מומחים מזהירים שהציפיות מוגזמות: גם ריבית נמוכה יותר לא תפתור את משבר המחירים וההיצע ● וגם: מתי נתחיל לראות הקלה משמעותית יותר במשכנתא?

אייל פסו - בעלים ומנכ''ל גאוזי Gauzy / צילום: יח''צ

הצרות של גאוזי: בכיר לשעבר תובע את החברה והמניה ממשיכה לצלול

חברת הזכוכית החכמה צנחה במעל 40% תוך מספר ימים לאחר פתיחת הליכי חדלות פירעון נגד חברות בנות בצרפת ● הבכיר לשעבר טוען כי "הנתבעת מצויה בתקופה של 'בעיות כלכליות' בכל הקשור לתזרים הפיננסי שלה"

יאיר אבידן / צילום: אייל טואג

מינוי חדש בצים: יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, יכהן כדירקטור

חברת התובלה הימית הודיעה היום על פרישה של שני דירקטורים ועל מינוי שניים אחרים במקומם - המפקח על הבנקים לשעבר יאיר אבידן וראש לשכת רה"מ לשעבר יואב טורבוביץ' ● המינויים מגיעים לאחר שקבוצת בעלי מניות, המחזיקה בכ-8% מצים, דרשו מוקדם יותר השבוע למנות שלושה דירקטורים חדשים מטעמה

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Carl Court

המלכוד שמסתתר בדוחות של החברה הגדולה בעולם

הדוח של אנבידיה, שיפורסם הלילה, פוגש שוק שמפחד פתאום מהוצאות הבינה מלאכותית ● 320 מיליארד דולר יעופו כהרף עין לכאן או לכאן ● הצפי הוא לזינוק של מעל 50% בהכנסות וברווח ● בינתיים כמה ממשקיעי העל מהמרים על ירידה במניה ● וגם, האם יש בועה בוול סטריט? בכירי וול סטריט מספקים תשובות סותרות

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ניר ברקת ואחיו בדרך להשקעה של מיליוני שקלים בעמוד האינסטגרם PUSH

קרן BRM של ניר ברקת ואחיו נכנסת לשותפות אסטרטגית עם מיזם החדשות באינסטגרם PUSH, במטרה לבנות את הדור הבא של התוכן הדיגיטלי ● עפ"י הערכות בשוק, הם מתכוונים להשקיע במיזם מיליוני שקלים יחד עם היועץ האסטרטגי מוטי שרף

הקנצלר לשעבר אולף שולץ סוקר מל''ט הרון TP בתערוכה בברלין / צילום: Reuters, IMAGO/Björn Trotzki

התעשייה האווירית במגעים עם גרמניה על עסקאות ענק. על הפרק: מל"טים ומיירטים

ברלין מתכוננת לרכוש מיירטי חץ 3 נוספים ולהאריך את הסכם המל"טים מדגם הרון TP   ● התעשייה האווירית צפויה להרוויח מעל למיליארד דולר מההתחמשות ● ברקע: מלחמת רוסיה־אוקראינה נכנסת לשנתה הרביעית, והחששות של פולין מהתרחבות התוקפנות של פוטין

משרד קופ''ח כללית / צילום: Shutterstock

מסתמן פתרון למשבר הביטוח הסיעודי שטלטל את קופות החולים

קופת החולים כללית נקלעה לפני שנה למשבר סביב הביטוח הסיעודי ומצאה עצמה תחת איום להיוותר ללא חברה מבטחת ● במשרד הבריאות אף הודיעו כי כלל הקופות לא יוכלו לקלוט מבוטחים חדשים החל מינואר 2026 ● לגלובס נודע כי מסתמן פתרון וכי בכללית נערכים לצאת למכרז חדש שצפוי למשוך לפחות חברת ביטוח אחת

צבי ויליגר, יו''ר ויליפוד / צילום: איל יצהר

רשות התחרות סגרה את תיק החקירה נגד צבי ויליגר ו-ויליפוד

במסגרת פרשת תיאום המחירים בענף המזון, רשות התחרות חשדה כי יו"ר ויליפוד צבי ויליגר ניסה להגיע להסדר כובל על העלאת מחירים באמצעות התבטאויות פומביות ● כעת, לאחר שימוע שנערך בנושא, מודיעה הרשות על סגירת התיק

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ עם יורש העצר הסעודי בן סלמאן / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ נתן אור ירוק לגרעין אזרחי בסעודיה. האם הוא כולל העשרת אורניום?

בפגישה ההיסטורית בין נשיא ארה"ב ליורש העצר הסעודי, סוכם על שיתוף פעולה בתחום הגרעין האזרחי ● על פי הבית הלבן, השיתוף כולל הקמת כורים, שירותי דלק גרעיני והמערכת הרגולטורית ● החשש: סעודיה מתקדמת בתחום הגרעין האזרחי, בזמן שישראל נותרת בחוץ ● גלובס עושה סדר

מילואימניקים / אילוסטרציה: ap, Ariel Schalit

60 אלף חיילי מילואים בכל זמן נתון. הדרישה שהדהימה את האוצר

כשהפוקוס משתנה מצבא קטן וחכם לצבא גדול עם נוכחות בשטח - במערכת הביטחון דורשים תוספת תקציבית של 51 מיליארד שקל ● מנגד, באוצר לא ממהרים לפתוח את הכיס וטוענים לבזבזנות וחוסר יעילות בצה"ל וכן מלינים על חריגה בתקציב 2025 והעדר פיקוח