גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאבק על מאות מיליוני ש' שחברות ביטוח ישלמו לרואי חשבון הוליד מלחמת סמכויות בין ברקת לגואטה

הממונה על שוק ההון, משה ברקת, ויו"רית רשות ני"ע, ענת גואטה, חלוקים בנוגע לשאלת בחינת ההיערכות של ענף הביטוח לקראת אימוץ תקן החשבונאות 17 IFRS ● המחלוקת מציפה מאבק אדיר בין שלושה משרדי רואי חשבון מובילים בישראל, בנוגע לעתידם של הסכמי ייעוץ הכרוכים בהיקפים מצטברים של מאות מיליוני שקלים

משה ברקת, ענת גואטה / צילומים: ישראל הדרי, איל יצהר
משה ברקת, ענת גואטה / צילומים: ישראל הדרי, איל יצהר

מאבק איתנים בין שני הרגולטורים הפיננסיים שמובילים את רשות שוק ההון ואת רשות ניירות ערך, בנוגע לשאלת בחינת ההיערכות של ענף הביטוח לקראת אימוץ תקן החשבונאות 17 IFRS, מציף מאבק אדיר לא פחות בין שלושה משרדי רואי חשבון מובילים בישראל. המאבק בין רואי החשבון נוגע לעתידם של הסכמי ייעוץ ארוכי שנים שילוו גם את הליכי היישום, ושיסתכמו בתשלומי עתק בהיקפים מצטברים של מאות מיליוני שקלים.

אתמול בערב חשפנו באתר "גלובס" מלחמת גזרה חריפה בין משה ברקת, הממונה על שוק ההון, ובין ענת גואטה, יו"רית רשות ני"ע, שנולדה לאחר שרשות ני"ע פנתה לחברות הביטוח במכתב חריג, שבו היא דורשת כי יפרטו בפניה את ההיערכות שלהן לקראת אימוץ תקן IFRS 17 לגבי חוזי ביטוח - הליך רב-שנתי ובינלאומי.

חלקים ניכרים מהפנייה הזו של רשות ני"ע, ובעיקר הדרישה כי חברות הביטוח יעבירו בהקדם לרשות את לוחות הזמנים שלהן להיערכות ליישום התקן החדש, נתפסו בשוק הביטוח, ובעיקר ברשות שוק ההון שמפקחת על ענף הביטוח, כחדירה חריגה ולא ראויה לתחום הפיקוח של הרשות. בשל כך, ברקת שלח אתמול מכתב חריף שבו הורה לחברות הביטוח לפנות אליו בלבד בכל עניין שקשור בדיווח של חברות הביטוח - ורק לאחר מכן, "ולאחר תיאום", יתאפשר להן לפנות לרשות ני"ע.

כעת חושף "גלובס" כי המאבק שהתעורר בין הרגולטורים הוא תוצאה של מלחמה אדירה שמתחוללת זה זמן בין משרדי רואי החשבון הגדולים בישראל, ובעיקר שלושה מהם - דלויט מהצד האחד, וארנסט אנד יאנג (EY) ו-KPMG מהצד השני - שמתחרים בשגרה יחד עם משרדי רואי החשבון הגדולים האחרים, PWC ו-BDO, על חוזי ייעוץ וביקורת.

חדירה לסמכויות רשות שוק ההון

הפעם, כפי שעולה מבדיקת "גלובס", המאבק בין דלויט ל-EY ו-KPMG נוגע לנושאי האי-תלות של רואי חשבון מבקרים וניגודי העניינים בין מתן שירותי ביקורת לבין ייעוץ בהקשר של אימוץ ויישום תקן 17 IFRS. על פניו, נראה כי בצל טענות דלויט לבעייתיות רבה מבחינה פוטנציאלית שמתעוררת מהדומיננטיות הרבה של EY ושל KPMG בתחום הביקורת בענף הביטוח, והדומיננטיות הרבה שלה הם חותרים גם בייעוץ לגבי התקן החשבונאי החדש שישנה סדרי עולם בענף הביטוח, החליטה רשות ני"ע לקחת צד ולבחון את הנושא.

לכן, כאמור, הרשות שלחה מכתב חריג, "שהיא לא שולחת כל יום", כשבסביבתה גורסים כי "יש פה נושא שעליה לבדוק כרגולטור, עד כמה מעורבים רואי החשבון המבקרים והסכנה לאי-תלות שלהם". לפיכך היא פנתה ישירות לחברות הביטוח, ללא תיאום והסכמה מוקדמת עם רשות שוק ההון, כשהיא דורשת מהן לפרט בפניה את תוכנית ההיערכות לעמידה בהוראות התקן החשבונאי, כולל אבני הדרך לעמידה בהן, וגם לפרט בפניה אם חברת הביטוח נעזרת בייעוץ חיצוני לטובת המהלך, גם בבחינת משרד רואי החשבון המבקר בעניין זה, והמעורבות של רואה החשבון המבקר בהליך.

אלא שלא מדובר בדבר של מה בכך. לרשות ני"ע הסמכות לפקח על חברות ציבוריות, באמצעות מחלקת התאגידים, שבראשה עומדת דורית קדוש, שקודם להצטרפותה לרשות הייתה בכירה בדלויט, וגם על משרדי רואי החשבון. אלא שבעצם הפנייה לחברות הביטוח, ובעיקר בדרישה לקבל מפת דרכים ליישום אימוץ התקן, הרשות גם נכנסת בין הרגליים הפיקוחיות של הממונה על הביטוח, כשהיא בוחרת שלא לפעול בנושא בהסכמה עמו ולא לחכות לו. זאת, מכיוון שבמקרה של חברות הביטוח, בדיוק כמו שקורה עם הבנקים, יש רגולטורים ייעודיים, שהוסמכו על ידי חוק מיוחד, והם אלה שמחזיקים בסמכויות הפיקוח, כולל על הדיווח החשבונאי באותו ענף.

גורם המעורה בעבודת הרגולציה, ושאינו נמנה עם שתי הרשויות, אף אמר ל"גלובס" כי הדרישה של רשות ני"ע כי חברות הביטוח יפרטו לה כיצד בכוונתן להיערך לאימוץ התקן ומהן אבני הדרך שלהן, היא לא ראויה ואף בגדר חדירה לסמכויות רשות שוק ההון. על כך נוסיף כי לפני שנים, כשה-IFRS אומץ גם בביטוח ושינה את הדיווח בענף הביטוח מקצה לקצה, מי שהוביל את המהלך של המעבר ל-IFRS מהתחלה ועד לסוף היה הפיקוח על הביטוח, שהיה אז חלק ממשרד האוצר.

מכתב חריג מברקת לחברות הביטוח 

על רקע זאת, כפי שחשפנו אמש ב"גלובס", מיהר ברקת להבהיר לחברות ביטוח כי "כידוע לכם, רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון אמונה מתוקף חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח) על היבטי הפיקוח השונים הנוגעים למבטחים. בין היתר, החוק מסמיך את הממונה על שוק ההון לקבוע הוראות הנוגעות לדוחות כספיים שיוגשו על ידי מבטחים. בכלל זה, הממונה מוסמך לקבוע (וכבר קבע) הוראות לעניין מבנה הדוחות העתיים של מבטחים, התקינה החשבונאית החלה על מבטחים, הטיפול החשבונאי שיחול בדוחותיהם לגבי פריטים מסוימים וכיוצא באלה".

עוד הבהיר ברקת כי "בכל הנוגע למבטחים שהם תאגידים מדווחים כהגדרתם בחוק ניירות ערך, וכן בכל הנוגע לחברות החזקה שהן תאגידים מדווחים, המאחדות מבטח או שהמבטח הוא חברה כלולה שלהן, תקנות ניירות ערך קובעות הסדרים החריגים חלק ניכר מההוראות הרגילות החלות (לגבי חברות ציבוריות) על עריכת דוחות תקופתיים ורבעוניים, ובכלל זה אופן העריכה והמידע הנכלל בדוחות תיאור עסקי התאגיד, בדוחות הדירקטוריון ובדוחות הכספיים. הסדרים אלה מכפיפים את צורת העריכה של דוחות אלו להוראות הממונה, בתכלית שנועדה למנוע הוראות גילוי כפולות או סותרות". כלומר, ברקת מסביר למפוקחים על ידו, בצעד חריף וחריג, כי עליהם לא להקשיב למכתב של רשות ניירות ערך בנושא.

על כן, הוא הבהיר לחברות הביטוח כי "ככל שבעקבות דיון עם רשות ני"ע מתכוון התאגיד לנקוט שינוי בטיפול חשבונאי, אומדן וכיוצא באלה, יש לתאם זאת גם עם רשות שוק ההון, וזאת בטרם ביצוע שינוי כאמור בפועל". נוסף על כך, לדבריו, "ככל שתאגיד כאמור מתכוון להטמיע במסגרת הדיווח העיתי שלו, לרבות במסגרת דוח כספי, במסגרת דוח דירקטוריון או במסגרת דוח תיאור עסקי התאגיד, התייחסות לדרישת גילוי כללית, רחבה או תקדימית, הרי הוא מתבקש לתאם את העניין מראש גם עם רשות שוק ההון". הוא מדגיש בהקשר זה כי הוא טרם קבע הוראות מפורטות המתייחסות לעיתוי האימוץ של התקן האמור ואופן אימוצו, ולכן הוא דורש מחברות הביטוח לתאם עמו כל מענה לרשות ני"ע.

למעשה, אמר ל"גלובס" גורם אחר בשוק הפיננסי, שאינו קשור לשני גופי הרגולציה, נראה כי רשות ני"ע חרגה מסמכותה ונכנסה לתחום של רשות שוק ההון כחלק ממלחמה של משרדי ראיית החשבון. גורם אחר, שגם הוא מעורה ברגולציה ואינו קשור לשתי הרשויות, אמר כי "על פי ההיגיון של רשות ני"ע, היא גם יכולה עתה לפנות לבנקים ולהנחות. לא סתם יש רגולטורים מקצועיים, שמבינים בענפים מורכבים אלה".

"לא סתם יש רגולטורים מקצועיים"

על רקע זה, גורם בכיר ברשות ני"ע ניסה להציג את פניית הרשות ככזו שנועדה להוליד פעולה רק בתחום משרדי רואי החשבון, כשטען כי "מטרת הפנייה שלנו לבחון היבטים הנוגעים למעורבות רואי החשבון המבקרים בתהליך ההיערכות המורכב של חברות הביטוח ליישום 17 IFRS". הוא הוסיף כי "רואה חשבון מבקר שהוא שומר סף קריטי בשוק ההון, חייב לשמור על אי התלות שלו". לדבריו, "זהו מהלך שנועד לוודא ששני משרדי רואי החשבון המבקרים את חברות הביטוח הציבוריות, יעמדו במגבלות ולא יתנו שירותי ייעוץ אסורים שיפגעו באי תלותם. מצב שבו רואה חשבון מבקר יהיה גם יועץ בקבלת החלטות הוא מצב אסור, ואת זה אנחנו רוצים למנוע. פנינו לרשות שוק ההון בעניין, אבל לא קיבלנו תשובה מספקת", הטיח אותו גורם ברשות המקבילה, כשטען כי שליחת המכתב נועדה "להקדים תרופה למכה", בעוד שבסביבת רשות שוק ההון מאמינים שמדובר דווקא בניסיון לא אחראי של רשות ני"ע לרוץ מהר ולבד.

נוסף על כך, בסביבת רשות ני"ע אומרים כי אין בכוונת הרשות להתערב במהות של ההיערכות של חברות הביטוח, כי אם רק לבחון את הפריזמה של מעורבות היועצים בהליך.

בכל אופן, המאבק בין הרגולטורים נלווה ואולי אף נולד בעקבות המאבק בין משרדי רואי החשבון הגדולים, ובעיקר דלויט, שמנסה ליצור לעצמו נוכחות משמעותית בתחום הייעוץ בענף הביטוח, בדגש על התקן החדש. ממולו מנסים משרדי EY ו-KPMG לשמר את הדומיננטיות שלהם בביקורת בענף, גם בתחום הייעוץ בנוגע לתקן החדש, כשהם מנמקים זאת במקצועיות הייחודית שצברו בתחום הביטוח, ושהובילה את רשות שוק ההון וגורמים נוספים לבחור בהם כיועצים להליך אימוץ 17 IFRS בישראל.

כך או כך, נראה כי מדובר רק ביריית פתיחה פומבית למאבק בין שני הרגולטורים וכן בין שלושת משרדי רואי החשבון הגדולים.  

עוד כתבות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות