גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה יעשו הבוחרים כשהמפלגה הדמוקרטית פונה חזק שמאלה ואיך גם את זה טראמפ ימנף

סקר חדש הפתיע את המערכת הפוליטית: ג'ו ביידן איבד את יתרון הפתיחה שלו במקדימות הדמוקרטיות ● השמאל הרדיקלי במפלגה מתחזק ● הסוציאליסט שבחבורה, ברני סנדרס, מגיש את תוכניתו להסבה מלאה לאנרגיה ירוקה עד 2030 ● המחיר: הרבה פחות קפיטליזם באמריקה ● האם הבוחר יבחר – או יברח? ● דעה

אליזבת’ וורן, ברני סנדרס, ג’ו ביידן,  / צילום: רויטרס
אליזבת’ וורן, ברני סנדרס, ג’ו ביידן, / צילום: רויטרס

לאחר ימים רבים של חדשות רעות, רובן מעשה ידיו ומעשה לשונו, דונלד טראמפ רשאי, אולי, להתנחם קצת בתוצאות סקר דעת הקהל הזה, שהקפיץ את המשקיפים הפוליטיים בתחילת השבוע: התחרות על מועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות נמצאת עכשיו במצב של תיקו סטטיסטי.

בשעה שהסקרים מעניקים לסגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן יתרון ברור על טראמפ בבחירות הכלליות, הסקר הדמוקרטי של השבוע מראה שביידן איבד את יתרונו במקדימות של המפלגה. לפי הסקר, ביידן (19%) חולק את המקום הראשון עם ברני סנדרס (20%) ועם אליזבת' וורן (20%).

אלה חדשות טובות-אולי לנשיא, מפני שהתארכות המאבק בתוך האופוזיציה נוטה להיטיב עם מפלגת השלטון: המאבק פוצע, מסיח את הדעת ומדלל את המשאבים שהיו יכולים לשמש את המפלגה בבחירות הכלליות.

ואלה חדשות טובות-אולי לנשיא, מפני שהן מראות, לכאורה, שהמפלגה הדמוקרטית עולה על מסלול שמאלי רדיקלי. הסנאטור סנדרס והסנאטורית וורן הם נושאי הדגל של האגף השמאלי. סנדרס מתאר את עצמו "סוציאליסט". לפי הסקר הזה, שניהם מייצגים 40% של הדמוקרטים.

"סוציאליזם בנוסח ונצואלה"

הנשיא, הלוחם עכשיו על חייו הפוליטיים, משתדל לשרטט קריקטורה של הדמוקרטים כמפלגת שמאל קיצונית. זה היה הטעם להתקפותיו על צירות הקונגרס המוסלמיות, שישראל אסרה את כניסתן. טראמפ מאמין שיוכל לנצח, אם ישכנע מספר מספיק של בוחרים מתונים, כי הדמוקרטים הרבה יותר מדי קיצונים.

אבל אילהאן עומר ורשידה טלייב לא יספיקו לו. הוא זקוק לראיה, שהדמוקרטים פנו שמאלה גם במישור הארצי. ואף כי הוא יכול ללגלג כאוות נפשו על "ג'ו המנומנם", ברמז עבה לזיקנתו של סגן הנשיא לשעבר (אם ייבחר, ביידן יהיה בן 77 בהשבעתו, זקן הנשיאים מאז ומעולם), הוא יתקשה לייחס לביידן "סוציאליזם בנוסח ונצואלה". הוא יכול לעשות כן, או לפחות לנסות, עם סנדרס ועם וורן.

קשה כמובן לדעת אם הסקר המצוטט כאן, ממכון הסקרים המכובד של אוניברסיטת מונמאות' (Monmouth) בניו ג'רזי, מציין נקודת מפנה במקדימות הדמוקרטיות. סקרים מתפרסמים בתכיפות בלתי רגילה, ורובם מוסיפים להעניק יתרון לביידן. אבל גם סקרים אחרים הראו בשבועות האחרונים התחזקות של האגף השמאלי במפלגה, ואת עיקר ההתחזקות הם מייחסים לוורן, המייצגת זו השנה השביעית את מדינת מסצ'וסטס בסנאט בוושינגטון.

16.3 טריליון ירוקים עד 2030

למה בדיוק אנחנו קוראים "שמאל", או "סוציאליסטים"? עד לאחרונה, מליצי היושר של האגף השמאלי ניסו להמעיט מן התוקף של התוויות, בעיקר מסיבות טקטיות. אמריקאים אינם אוהבים איפיונים, המזכירים להם ארצות רחוקות ואידיאולוגיות מאיימות. סנדרס וחסידיו חוזרים וטוענים זה זמן מה, שהם בעצם רק בני דמותם של "הסוציאל-דמוקרטים השוודיים". אבל אנחנו עומדים עכשיו בשלב של מסע הבחירות, שבו לשון ההמעטה מפנה מקום לרצף של סימני קריאה.

מצעו של סנדרס מכיל עכשיו מרכיבים המתקרבים להצדיק את התיימרותו החוזרת להנהיג "מהפכה". לא זו בלבד שהוא רוצה להלאים למעשה את הביטוח הרפואי בהשקעה של 8 טריליון (8,000 מיליארד) דולר, אלא שבשבוע שעבר הוא הציג את תוכניתו להסבה מלאה של הכלכלה האמריקאית לאנרגיה ירוקה עד שנת 2030. המחיר: 16.3 טריליון (16,300 מיליארד) דולר ב-15 שנה (התמ"ג האמריקאי עומד על 19.4 טריליון דולר).

התוכנית הגרנדיוזית הזו, שכל מימונה יבוא מקופת הציבור, נועדה ליצור 20 מיליון מקומות עבודה חדשים, ולסיים אחת ולתמיד את "כל האבטלה" באמריקה. מי יכול להתנגד. היא גם כרוכה בהלאמה של רשת החשמל והאינטרנט; בהוצאת פחמנים אל מחוץ לחוק, עם אכיפה ועם ענישה פלילית; בשלילית רישיונות לתחנות כוח גרעיניות; בסובסידיה מסיבית של עסקים קטנים על חשבון תאגידים, בייחוד במגזר החקלאי. מסים כבדים יושתו על תאגידים שיוכרזו "מזהמים".

התוכנית הזו כשלעצמה אולי יכולה להתקבל גם על דעתם של אנשים שאינם חושבים את עצמם ל"סוציאליסטים". אבל במקרה של סנדרס, הסנאטור הוותיק הוא בעל רקורד אנטי-קפיטליסטי מוצהר זה עשרות שנים, עוד מזמן שהיה ראש עיר בוורמונט. ביוטיוב אפשר למצוא ראיון אתו משנת 1981, שבו הוא מכריז על איבתו הבסיסית לשיטה הקפיטליסטית: לא, הוא אינו קפיטליסט; לא, הוא אינו מאמין במניע הרווח.

אמריקה עדיין "ימינה מן המרכז"?

מה מזה יכול להתקבל על דעת הבוחר האמריקאי (לא ציון מגדרי)? היסטורית, ולפעמים היסטרית, אמריקאים נרתעו מכל מה שחשד של סוציאליזם דבק בו. הם הוציאו את הקונגרס משליטת הדמוקרטים פעמיים בתוך רבע מאה מפני שהדמוקרטים העזו לתמוך, או לפחות לשקול התערבות ממשלתית מסיבית במערכת הבריאות.

ברבע האחרון של המאה ה-20, אמריקאים התקוממו נגד מסים ונגד גירעונות בתקציבים. ההבטחה "לכווץ את הממשלה", הן בדרג הפדרלי והן בדרג המדינות, הייתה המוטו רב-הכוח ביותר של הפוליטיקה האמריקאית. היא העניקה עמדת בכורה למפלגה הרפובליקאית בכל הדרגים, גם כאשר דמוקרטים ישבו בבית הלבן. ההנחה החוזרת הייתה ש"אמריקה היא ארץ העומדת ימינה מן המרכז".

האם ההנחה הזו עדיין נכונה? לא בטוח. אבל בחירות בארה"ב אינן שקולות כנגד משאל עם. פעמיים ב-20 השנה האחרונות (ב-2000 וב-2016) הדמוקרטים ניצחו ב"משאל העם", והפסידו בבחירות: אל גור והילארי קלינטון קיבלו יותר קולות מיריביהם הרפובליקאים, אבל הפסידו בחבר האלקטורים.

זה בהחלט עשוי לחזור בעוד קצת יותר משנה, בגלל התפלגות הקולות בכמה מדינות בינוניות-אוכלוסייה במערב התיכון של ארה"ב. הפרשים קטנים עד גיחוך עשויים לחרוץ את גורל הנשיאות. ההנחה הרווחת היא שהמאבק יהיה על חסדיהם של מצביעים מתונים, הנוטים אל המרכז. הם יצביעו נגד המועמד שיתרחק ממתינותם.

אבל אין זה מן הנמנע שההנחה הזו עצמה מוטעית. אולי אמריקה חדלה לעמוד "ימינה מן המרכז". אולי היא פונה שמאלה. אולי הרדיקלים מן השמאל ידברו אל לבה, ממש כפי שהרדיקלים מימין דיברו בשורה של בחירות מאז 1980.

מלומדי ניסיון, כולנו צריכים להיזהר כמובן בניתוח הסקרים. אבל גם אם הסקרים אינם משקפים בהכרח את המציאות, מוטב לזכור שהם משתתפים ביצירתה. בין שהם משקפים חולשה אמיתית של ביידן ובין שלא, עצם המגמה שהם מראים עשויה להיות לו לרועץ.

הרושם של חולשה עלול להיות קריטי בזמן שמועמדים חוזרים על פתחיהם של מיליוני תורמים קטנים, לפעמים כאלה השולחים חמישה דולרים ופחות. הם נוטים להסמיך את תרומותיהם להערכה ריאלית של סיכויי המוטבים. את התורמים האלה אפשר לחשוב למצביעים מוקדמים. קולותיהם, הניתנים באמצעות חיוב של כרטיס אשראי, מאיצים את הניפוי. שלושה טוענים כבר הסתלקו מן המרוץ, ואין כמעט ספק שהמספר הזה יוכפל או יושלש במרוצת ספטמבר.

בדיקה מדוקדקת של התקשורת מראה, שיתרונו של ביידן מצטמק גם במספר ההזכרות של שמו. מסע הבחירות שלו איבד, לפחות לפי שעה, את קסם ה"בלתי נמנע". דונלד טראמפ רחוק מחוף מבטחים, אבל הוא יכול למתוח את המפרשים. הרוח מתחדשת. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר