גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כל מורה ערבי שרוצה להיכנס לבית ספר יהודי הוא סוכן של שינוי"

במערכת החינוך היהודית מלמדים כיום 868 מורים ערבים בלבד, אף שהעסקתם עשויה להיות פתרון למחסור בעובדי הוראה ● מחקר חדש של ד"ר וורוד ג'יוסי, שותפה במרכז לקידום חיים משותפים במכללת בית ברל, חושף את המכשולים העומדים בפני שילוב מורים (ובעיקר מורות) ערביים בבתי ספר יהודיים ומצביע על היתרונות שלו: לא רק ניפוץ סטריאוטיפים, אלא גם הגברת תחושת המסוגלות העצמית של המורים

כיתה ערבית/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב
כיתה ערבית/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

משפט אחד פאתן ג'בארה, תושבת טייבה ומורה לשפות בבית ספר יסודי ברעננה, לא תשכח לעולם. זה היה בדצמבר 2015, למחרת השבת שבה ביצע שוהה בלתי חוקי פיגוע דקירה בעיר ופצע שלושה אנשים, אחד מהם קשה. ג'בארה עברה במסדרון ליד כיתה ג', שבה היא מלמדת אנגלית, בדרך לשיעור אחר, ושמעה את הילדים שרים בקצב: "מוות לערבים". היא נכנסה לכיתה, ואחד הילדים אמר לאחרים: "פאתן נמצאת פה, אתם לא קולטים שגם היא ערבייה?" ואז הם השתתקו.

"הרגשתי שהילדים מפוחדים ונמצאים במצוקה", מספרת ג'בארה, "ביקשתי מהמורה שהייתה אמורה ללמד להחליף אותי בכיתה שלי, הושבתי אותם ועשיתי להם תרגיל: ציירתי על הלוח עיגול שבתוכו כתבתי "רוסי", ושאלתי אותם מה הם חושבים על רוסים. הם ענו: מבטא, שותים וודקה. ציירתי עיגול נוסף ובתוכו כתבתי ערבי, והם אמרו: מחבל, עושה פיגועים, עזה, קסאמים, חמאס, אנשים לא מלומדים ועוד סטריאוטיפים. ואז ציירתי עיגול נוסף שבתוכו כתבתי פאתן, והם אמרו: מורה נחמדה, שיעורים כיפיים, אוהבים אותך. סימנתי חץ מהמעגל של פאתן למעגל של הערבי ואמרתי להם: הרי אני עצמי ערבייה, אני לא שונה מכל הערבים. והם אמרו, אבל אנחנו מכירים אותך, את מלמדת אותנו.

"אז מה הסוד פה? להכיר. הגענו יחד למסקנה שיש סטיגמות וצריך להכיר זה את זה. קיבלתי אחרי השיעור המון מיילים מפרגנים מההורים. שיבחו אותי על האופן שבו התמודדתי עם זה. נכון שיכולתי להתעלם, אבל אני רואה בעצמי סוכנת שינוי. כל מורה ערבי שרוצה להיכנס לבית ספר יהודי בא לא רק ללמד את המקצוע. הוא סוכן של שינוי, כי לראשונה הוא יוצר קשרים עם יהודים. המפגש בין ערבים ליהודים הוא מצומצם, במנות קטנות. אולי פעם אחד מקרובי המשפחה מתאשפז בבית חולים והרופא ערבי, אבל אין מפגש ביומיום".

מפחדות מהמבטא

ג'בארה מלמדת 13 שנה בבית הספר שקד ברעננה, ואף שיש לה אפשרות לעבור ללמד בבית ספר ערבי בעיר מגוריה בטייבה או בבית ספר אחר יהודי קרוב יותר לביתה, היא לא מתכוונת להחליף את מקום העבודה שלה. ג'בארה היא אחת מ-15 מורות ערביות שהשתתפו במחקר שערכה ד"ר וורוד ג'יוסי, מומחית לתכנון לימודים וחוקרת בתחום החינוך לשלום ויחסי רוב מיעוט במערכת החינוך, מנהלת שותפה למרכז לקידום חיים משותפים. המחקר, שנערך עם ד"ר צבי בקרמן, נועד לבדוק את ההשתלבות והתחושות של מורות ערביות ישראליות בבתי ספר יהודים.

ד"ר וורוד ג'יוס/ צילום: פרטי

בישראל, בניגוד למערכות חינוך אחרות בעולם המשלבות מיעוטים, רוב מערכת החינוך מפרידה בין תלמידים יהודים לערבים. מספר המורים הערבים, ובעיקר מורות, המלמדים במערכת החינוך היהודית הוא זעום: 529 מורים ערבים לימדו במערכת החינוך היהודית ב-2014 ו-805 מורים לימדו במערכת היהודית ב-2018. השנה מלמדים במערכת היהודית 868 מורים ערבים. במערכת החינוך רשומים כ-179 אלף עובדי הוראה, רובם המוחלט מלמדים במסגרת החברה שהם שייכים אליה.

את התוכנית לשילוב מורים ערבים בבתי ספר יהודיים מובילה בין היתר עמותת מרחבים, שמתייחסת לנושא כאל פרויקט לאומי. התוכנית מספקת מעטפת של סדנאות לתמיכה למורות הנתקלות בקשיים בהשתלבות. לדברי ג'יוסי, מורה ערבייה לא תשאף ללמד בבית ספר יהודי, אבל במגזר הערבי יש עשרת אלפים אקדמאים/מורים מובטלים, ובמגזר היהודי יש מחסור, כך שהעסקת מורים ערבים במגזר היהודי היא פתרון. בתחילת הדרך המורות לימדו ערבית בלבד, אבל בהמשך עברו גם ללמד אנגלית, מתמטיקה ומדעים. ג'בארה מלמדת בבית הספר מקצוע בשם "אזרחות משותפת" שבו היא חושפת את התלמידים לחגים ולמנהגים של כל הדתות. זאת בנוסף לשיעורי השפות שהיא מלמדת.

המספר הגדול של מורים ערבים מובטלים נוצר בעקבות חסמים בשוק העבודה שעמם מתמודדים אקדמאים ערבים. עם סיום הלימודים הם נתקלים בקשיים במציאת עבודה במקצוע שלמדו ובמיוחד בתחום ההייטק, ובלית ברירה פונים להוראה. "כשבוגרות הוראה פונות אליי ואני מציע ה להן ללמד בבתי ספר יהודיים, יש חששות שנובעים בעיקר מהשפה ומהבדלי תרבות. המורות שמגיעות ללמד הן בדרך כלל בעלות ביטחון עצמי, אבל הן חוששות מהדיבור במבטא ערבי ומורות דתיות פוחדות שהמראה שלהן ירתיע תלמידים יהודים", אומרת ג'יוסי, אבל מוסיפה כי ממצאי המחקר דווקא חיוביים וניכר שבאמצעות עבודתן בבתי ספר יהודיים הן מצליחות לנפץ סטריאוטיפים.

לדברי ג'יוסי, מעבר לחששות מהדרך שבה יקבלו אותן, המורות סובלות לעתים מהלם תרבותי. "אחת המורות שראיינתי נדהמה לגלות במפגש הראשון עם ההורים שתי אמהות לבן יחד, וזה זעזע אותה. אבל מהמחקר עולה שהן מתגברות מהר על ההלם התרבותי ומתחילות להסתכל באופן ביקורתי על חלק מהדברים בחברה שלהן ומאמצות חלקים מסוימים מהתרבות של החברה היהודית. חלקים אחרים במסורת חשובים להן: למשל הן רואות שבנים ובנות יוצאים לסרט בכיתה ו' והן מעדיפות לחנך את ילדיהן אחרת.

גם ג'בארה מעידה על הקשיים ההתחלתיים הנובעים מתפיסות עולם שונות. "הייתי צריכה להתרגל למנטליות של בית הספר, של התלמידים ושל ההורים. אנחנו לא אותה חברה. באתי אחרי שלוש שנים בבית ספר ערבי, ובבתי הספר הערביים אין כל כך הרבה ישיבות והמידע פחות חשוף. המורים לא נותנים את מספר הטלפון האישי שלהם, אלא יש שעות מסוימות שבהן אפשר להתקשר למזכירות. בבית הספר שלי אני נותנת את הטלפון והמייל. בחברה הערבית, הילדים יותר ממושמעים וההורים סומכים יותר על המורים. ההורה נותן למורה לעשות את העבודה, יותר כמו פעם. במגזר היהודי זה שונה. ההתמודדות עם ההורים היא החלק הקשה ביותר בעבודה".

גילויים של גזענות

קשיי השילוב נובעים גם מגילויים של גזענות. אחת המורות סיפרה לג'יוסי כי לאחר שנשפך משהו במסדרון, הגיע אליה אחד התלמידים, שלא זיהה שהיא מורה, וביקש ממנה להגיע לנקות. ג'בארה, בעלת תואר שני בשפות עם התמחות באנגלית, מספרת שכשהתחילה ללמד אנגלית בכיתות ג', היו הורים שאמרו, "אנחנו מאוד מכבדים את פאתן, אבל איך היא תלמד אנגלית עם מבטא?". "אני מורידה את הכובע בפני המנהלת הקודמת, שבעצמה הייתה מורה לאנגלית. היא אמרה להורים שאני אלמד וכך היה. אחרי שבע שנים שאני מלמדת אנגלית, בכל שנה ההורים כותבים למנהלת ומבקשם לא להחליף את המורה, שהילדים אוהבים את השפה ואת השיעור באנגלית".

ג'בארה מספרת על מקרה נוסף שאירע בשנתה החמישית בבית הספר. הורה שחזר אז בתשובה פנה למנהלת ולעיתון המקומי בתלונה על בית הספר שמחנך לאסלאם. זה היה אחרי שהבן שלו אמר לו שהלוואי שהיו מלמדים שיעור תנ"ך כמו שיעור אזרחות משותפת, שבו לומדים על שלוש הדתות. ג'יוסי מוסיפה שמורה אחרת שביקשה מהתלמידים לבנות דגם של מסגד, כפי שבנו דגם של כנסייה ובית כנסת, נתקלה בתגובה של הורה שטען כי המורה מנסה לאסלם את בנו. במקרה של ג'בארה, המנהלת העמידה במקום את המורה וההורים האחרים התנצלו בפניה ואמרו שהפנייה לא נעשתה בשמם. "זה לא היה נעים מה שהוא עשה, אבל קיבלתי גיבוי מכל הצדדים", נזכרת ג'בארה.

פאתן ג'בארה  וצוות המורות לאנגלית/ צילום: פרטי

מיעוט מצטיין

"לחינוך יש כוח", אומרת ג'יוסי, "וזה משתקף בדעות של התלמידים, שמספרים שהם לא מרשים להורים שלהם לקלל ערבים שהם רואים בטלוויזיה. היה תלמיד שסיפר למורה שלו שהוא שנא ערבים ועכשיו הוא אוהב אותה והוא יודע שהיא בדיוק כמוהו. הוא סיפר לה שאמא שלו לקחה אותו למיון פעם וסילקה רופא ערבי שהגיע לטפל בו והיום הוא מתחרט שלא אמר לה כלום. בזכות המורה הזו, הוא חזר וחשב על מה שהיה ואיך הוא הרשה להוריו לדבר כך אל הרופא. זו השפעתן הגדולה באמת".

השפעת השילוב ניכרת לא רק על התלמידים אלא גם על המורים. ג'בארה מספרת שחברותיה הטובות ביותר הן יהודיות, מורות מבית הספר. הן מבקרות אותה בטייבה והיא מבקרת אותן. לדברי ג'יוסי, המורות הערביות בבתי הספר היהודיים לרוב מצטיינות. "כשיש קבוצת מיעוט שנמצאת ועובדת עם קבוצה של רוב, קבוצת המיעוט שואפת להצטיין. המורות האלה הן מורות טובות והכיתות שלהן כיתות מצטיינות, ויש להן מסוגלות עצמית. המורה הערבייה היא המורה הכי טובה בבית הספר".

ימי הזיכרון והעצמאות וימים מתוחים של פיגועים ומלחמות מאתגרות את המורות הערביות. גם שירת ההמנון. "לטקס יום הזיכרון אני לא מגיעה, נפשית אני לא יכולה להתמודד עם זה. אני לא יכולה להתעלם מהנרטיב שלי", אומרת ג'בארה. סבא של סבא של סבא שלי נולד פה, אני לא באתי מתימן. אני חלק מהמקום הזה, ובמלחמת העצמאות חלק מהמשפחה שלי נשאר פה וחלק מעבר לקו הירוק וזה חלק מהעם שלי. אין לי בעיה לעמוד ב'תקווה' ולעמוד בצפירה של יום השואה. אבל ההמנון של המדינה מתעלם ממני, מגדיר אותי כפליטה. ואני לא פליטה, אני בת המקום. כשהילדים שאלו למה אני לא שרה את ההמנון, זה מה שאמרתי להם. מצד שני, אני מקפידה שהם ישירו את ההמנון ולא יזלזלו בו".

"העובדה שאני ערבייה תמיד תהיה עניין, כי המציאות מורכבת", היא אומרת. "את לא יודעת מה יילד יום. יש פה צוות של מורות שאנחנו חברות כל כך הרבה שנים ובמבצע האחרון נכנסתי אליה הביתה. הבן שלה היה מגויס וחברה של הבת שלה נהרגה בפיגוע. הן לא אמרו כלום, אבל את מרגישה את המתח באוויר. אני מתחברת לכל אמא, אם זה אמא של חייל או אמא עזתית שיום אחד הבית שלה נופל ולוקח לה חמישה ילדים. העובדה שאני עובדת במערכת היהודית זה לא רק בקטע של שוויון ולתת לערבים הזדמנויות בשוק העבודה. אני מאמינה שהשינוי מתחיל מהחינוך: שתי החברות צריכות להפסיק את ההתנהלות של האפרטהייד, שיותר אנשים משתי החברות יעבדו יחד".

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט