גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סטיב ווזניאק, מייסד אפל: החברה הייתה צריכה לעבור פירוק

ווזניאק התייחס לענקיות הטכנולוגיה בכלל, ואמר כי הוא "בעד בחינה של פירוק חברות", והוסיף כי "הלוואי שאפל הייתה מחליטה להתפרק מרצונה לפני הרבה זמן, ונותנת לחטיבות שלה לעבוד באופן עצמאי. אבל זו רק דעתי"

סטיב ווזניאק / צילום: רויטרס
סטיב ווזניאק / צילום: רויטרס

סטיב ווזניאק, שהקים את אפל יחד עם סטיב ג'ובס, אמר בראיון לבלומברג כי לדעתו אפל הייתה צריכה לעבור פירוק, בטענה שצעד כזה היה מיטיב עמה. הוא התייחס לענקיות הטכנולוגיה בכלל, ואמר כי הוא "בעד בחינה של פירוק חברות", והוסיף כי "הלוואי שאפל הייתה מחליטה להתפרק מרצונה לפני הרבה זמן, ונותנת לחטיבות שלה לעבוד באופן עצמאי. אבל זו רק דעתי". דבריו של ווזניאק נאמרים על רקע קריאות של פוליטיקאים כמו אליזבת' וורן, שמתמודדת לראשות המפלגה הדמוקרטית, לפרק את חברות הטכנולוגיה הגדולות, והתבטאות של יו"ר רשות הסחר הפדרלית (FTC), ג'ו סימונס, מהתקופה האחרונה, לפיה הרשות מוכנה לפירוק ענקיות הטכנולוגיה, אם יהיה בכך צורך.

ווזניאק הביע בראיון ביקורת כלפי ענקיות הטכנולוגיה ואמר כי הוא חושב שהן הפכו להיות "גדולות מדי, הן כח עוצמתי מדי בחיים שלנו, והן לקחו מאיתנו את האפשרות לבחור. קשה לברוח מהן". הוא הוסיף כי "אני מאוד מתנגד לשימוש בכוחות מונופוליסטיים באופן לא הוגן מבחינת הגבלים עסקיים, במקום לפתוח את העולם לתחרות הוגנת, ואני חושב שזה מה שקורה הרבה בחברות טכנולוגיה גדולות, ושהן יכולות לעשות הרבה דברים רעים ולהתחמק מההשלכות".

הוא טען כי "כשלחברה שיש נוכחות חזקה בשוק אחד ומשתמשת בה כדי לצמוח בשוק אחר זה לא כל כך הוגן", והשווה את המצב לבעלים של "כל תחנות הדלק" שישנה אותן כך שיפעלו רק עם המכונית שהוא מפתח. "אנחנו רואים את זה כל הזמן - אפליקציות שמגיעות מובנות בתוך מוצרים כמו טלפונים עושות את זה במובן מסוים", טען. בשנה שעברה גוגל נקנסה ע"י האיחוד האירופי בקנס שיא של 5 מיליארד דולר מאחר שדרשה מיצרניות של מכשירים מבוססי אנדרואיד להתקין אפליקציות ושירותים של גוגל על המכשיר, כדי לקבל רישיון להשתמש בחנות האפליקציות של גוגל. תלונה דומה נבחנת גם נגד אפל עצמה ע"י האיחוד - שירות הזרמת המוזיקה ספוטיפיי טוען שהיא מנצלת לרעה את כוחה בחנות האפליקציות כדי לקדם את אפליקציית אפל מיוזיק.

ווזניאק דווקא סייג את הביקורת שלו כלפי הענקיות בכל הנוגע לאפל, בכך שאמר כי אפל היא "הטובה ביותר מבין החברות" מאחר ש"אכפת לה מהלקוחות" והיא מרוויחה כסף בעיקר ממכירת מוצרים ולא ניטור אנשים. לדבריו החברות האחרות, בהן פייסבוק, צריכות להציע למשתמשים גם אפשרות לצרוך את שירותיהן בתשלום, בתמורה לניטור מינימלי. הוא הוסיף כי פייסבוק צריכה לאפשר למשתמשים גם לייצא את כל הדאטה שלהם, הכולל גם את רשימת החברים שלהם, לפלטפורמה אחרת. "זה ייצור תחרות, שתכריח את החברות לפתח מוצרים טובים יותר במקום ללכוד את הלקוחות".

ווזניאק התייחס גם לפרסומים מהתקופה האחרונה על האזנות של ענקיות הטכנולוגיה, בהן אפל, להקלטות שנאספו על המשתמשים באמצעות העוזרות הדיגיטליות ושירותים קוליים אחרים, והביע ביקורת על הפרת הפרטיות. "אם אנשים חושבים שהם מקבלים רמת אבטחה מסוימת, הם צריכים לקבל אותה. לאף אחד לא צריכה להיות גישה למידע פרטי. תראו מה אנחנו שומעים על אלכסה וסירי, שאנשים מקשיבים למידע מוקלט, למרות שהמשתמשים האמינו שהם מקבלים רמה מסוימת של פרטיות", אמר.

הוא מתח ביקורת גם נגד מטבע הקריפטו, ליברה, שפייסבוק מפתחת. "אני בטוח שגם המטבע ליברה, שאני לא יודע עליו הרבה, נכנס לקטגוריית הפרת ההגבלים העסקיים. כי יש לפייסבוק כל כך הרבה לקוחות, ופתאום היא תוכל לגרום להם להשתמש במטבע הקריפטו שלה ולהתחרות בביטקוין. זה משהו שצריך להיעשות באופן עצמאי ועם תחרות. אני לא ממש נגד זה, אבל אני נגד יישומים שלא נותנים למשתמשים ברירה או מידע. תהיו כנים ושקופים", אמר.

בחודש פברואר ווזניאק מתח ביקורת על אפל כשאמר כי החברה לא תהיה מובילת טרנד הסמארטפונים המתקפלים.

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

הדוח הסופי של האוצר: מס מדורג על רווחי הבנקים שמעל ל-50% ביחס לשנים קודמות

לפי הדו"ח הסופי של הצוות הבין משרדי: העלייה החריגה בשיעורי הרווחיות של הבנקים נובע מהריבית הגבוהה ומסביבה תחרותית מוגבלת וריכוזית ■ אגף התקציבים ונציג בנק ישראל התנגדו: "הכיוון שהתגבש בדוח הסופי, לא שיקף את הלך הרוח במהלך דיוני הצוות"

בחזית המדע. FOFO / צילום: Shutterstock

לא מסתכלים על תוצאות בדיקות? החוקר שמגלה מתי אנחנו נמנעים ממידע

אחרי ה־FOMO, הכירו את ה־FOFO, תופעה שמתארת את הפחד לדעת (Fear of finding out) ● פרופ' יניב שני חוקר בשנים האחרונות מה גורם לנו להימנע ממידע חשוב כמו תוצאות בדיקות או מבחנים, אבל גם מה מביא אותנו לחפש מידע חסר תועלת ● בראיון לגלובס הוא טוען: "אנחנו לא מחפשים מידע כדי לקבל החלטות, אלא לשם ויסות רגשי"

משקיע מודאג בבורסת ניו־יורק, האם הבועה בדרך? / צילום: Shutterstock

ההשוואות המטרידות בין טירוף הבינה המלאכותית לבין בועת הדוט־קום

אנליסטים שוריים מתכחשים לאפשרות שמתפתחת כיום בועת AI בדומה לבועת הדוט־קום בשנות ה־90 ● הדמיון אכן קיים, ובדיוק כמו אז - משקיעים מקווים כי הטכנולוגיה החדשה תספק צמיחה ורווחים גבוהים מהרגיל ● ובכל זאת, יש גם כמה הבדלים מהותיים

גיא נתן / צילום: תומר שלום

בגיל 27 הוא מנהל קרן גידור ויש לו 100 אלף עוקבים: "אנחנו נוביל את התעשייה. הבמה כבר לא שמורה רק למוסדיים"

חמוש בטריקו ושרשרת עם שור מזהב, הפך גיא נתן לגורו של משקיעי ריטייל, עם למעלה מ־100 אלף עוקבים באינסטגרם, פודקאסט מצליח וקרן גידור ● בראיון לגלובס הוא מספר איך פציעה בצבא שינתה לו את המסלול, מה מנהלי השקעות מסורתיים מפספסים: "כבר אין מנטליות של קח את הכסף וזהו", וממה הוא חושש: "אנשים יאבדו הרבה מאוד כסף וילמדו את השיעור הכי קשה של החיים"

בכמה נמכר בית פרטי שזקוק לשיפוץ יסודי ביישוב הר אדר / צילום: נועם יונה

המחיר ההתחלתי נשק ל-6 מיליון שקל: בכמה נמכר בית בן 40 בהר אדר?

מחיר השיווק של הנכס, בעל 7.5 חדרים, עמד על 5.8 מיליון שקל ● לבסוף, הוא נמכר תמורת 4.9 מיליון שקל ● "זאת הייתה עסקה לא פשוטה, המוכרים התחילו גבוה אבל הבינו את המצב בשוק" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

פיבי גייטס / צילום: Reuters, Anthony Behar

לא רק "הבת של": פיבי גייטס גייסה 30 מיליון דולר לסטארט־אפ האופנה שלה

הרעיון נולד במעונות סטנפורד, מחוויה לא־מוצלחת של קניות אונליין ("רכשתי שמלה ב־500 דולר, אח"כ גיליתי אתר שמוכר אותה ב־150 דולר") ● כעת, בגיל 23, גייטס מנהלת עסק בשווי 180 מיליון דולר ומושכת משקיעים מהשורה הראשונה ● עם זאת, היא מודה: "לא הייתי יכולה לגדול בתנאים האלה אלמלא ההורים שלי"

אביגדור קפלן / צילום: יונתן בלום

"אנחנו עם של בכיינים. רבים ממי שעוזבים היום, יחזרו": אביגדור קפלן מציג את הפתרונות לבעיות הכי בוערות בישראל

האיש שניהל את גופי הבריאות והביטוח מהגדולים במשק, החליט לחזור להיות סטודנט כדי להתמודד עם פצצה מתקתקת של החברה הישראלית: משבר הביטוח הסיעודי ● בראיון מיוחד הוא מנתח את הזינוק בעלויות המערכת ומציע רפורמה שתאחד את כלל תקציבי הטיפול תחת קורת גג אחת ● וגם: איך להישאר חיוני בגיל השלישי וכמה חשובה המלחמה בבדידות

Playground של Nex . אלגנטי / צילום: יח''צ

על הצעצוע הכי חם של השנה חתום סטארט־אפ טכנולוגי שלא שמעתם עליו

חברה אלמונית שהתחילה בכלל מאפליקציות וכמעט אזל לה הכסף - הצליחה לבנות משחק שהפך ללהיט ● הרעיון: קונסולת משחקים שגם הורים רוצים לילדים שלהם, וקהל היעד שלה הוא ממש לא הגיימר הסטריאוטיפי

טארטלט לימון שומשום / צילום: יעל יצחקי

בדרך לצפון עוצרים בכרמל: הביסטרו המנחם בבית האבן בן ה-100

מי שהתגעגע ליד של גיא רוזמרין ישמח לבקר בבית האוכל שמציע בבוקר מאפים, בצהריים אוכל מקומי חם וערב אחד בשבוע – מתפרע

בודקים את המיתוס. נס פך השמן / צילום: Shutterstock

החשמונאים לא שמעו על פך שמן שהספיק לשמונה ימים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: כולנו שרים את "כד קטן", אך למעשה הוא הפך לחלק מסיפורי החג רק כעבור מאות שנים

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

זנדסק מגיעה לישראל: רוכשת את אנליש בכ-40-50 מיליון דולר

הרכישה תאפשר לחברת התוכנה האמריקאית לפתוח לראשונה מרכז פיתוח בישראל ● בין המשקיעים המוקדמים בחברת ה-AI הקטנה: קרן TLV Partners, אביגדור וילנץ, בני שניידר ואריק קליינשטיין מקרן גלילות

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת  עשירי ישראל / צילום: AI

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת עשירי ישראל

בעשור האחרון קפץ שוויו של איש העסקים מיקי פדרמן מ-6 מיליארד שקל ל-35 מיליארד ● המלונאי שנכנס בעסקת מיזוג לתעשייה הביטחונית, כמעט במקרה, רכב על מרוץ החימוש הגלובלי - והתברג לצמרת הישראלים העשירים בעולם ● מיהו הטייקון המסתורי שמתעקש להישאר מתחת לרדאר?

עגבניות / צילום: עינת לברון

בדיקה שגרתית בנמל אשדוד גילתה: הפיקוח על העגבניות מאזרבייג'ן מזויף

משלוחי עגבניות שהוצגו כמגיעים מאזרבייג'ן לוו בתעודות מזויפות, ולעיתים אף הפנו לאתר אינטרנט מתחזה ● משרד החקלאות והיחידה המרכזית לאכיפה וחקירות בודקים ניסיון שיטתי לעקוף את מנגנוני הפיקוח על יבוא תוצרת חקלאית

מה הייתה הסדרה הראשונה שהפיקה נטפליקס? / צילום: Shutterstock

מה הייתה הסדרה הראשונה שהפיקה נטפליקס?

כמה ערי בירה יש לרפובליקת דרום אפריקה, מה מקור השם שפעת ובאיזו סדרת אנימציה חיית המחמד נקראת Santa's Little Helper? ● הטריוויה השבועית

פינוי פצועים משדה הקרב / צילום: דובר צה''ל

הכשרה ממומנת ועבודה מובטחת: כך המדינה משלבת פצועי צה"ל בענף הסייבר הלוהט

מיזם ייחודי של משרד הביטחון מכשיר בשנה האחרונה פצועי צה"ל בתחום הסייבר, במטרה להעניק להם נתיב תעסוקתי חדש ● גם המדינה מרוויחה מכך - כוח אדם איכותי בתחום שזקוק לו ● מאור, משתתף בתוכנית: "הרגשנו שקופים, וראו אותנו"

KGM טורס הייבריד / צילום: יח''צ

עם מנוע מסין והחל מ-180 אלף שקל: הקוריאנית החדשה שתתחרה ביונדאי וטויוטה

היצרנית הקוריאנית חדורת המוטיבציה נכנסת לפלח ההיברידי באמצעות "קיצור דרך": KGM טורס הייבריד כולל מערכת הנעה מוכחת מתוצרת BYD ● העיצוב קשוח, צריכת הדלק נמוכה יחסית ורמת האבזור מכובדת ביחס למחיר, אבל השכנים מקוריאה מציבים תחרות קשה

חיסכון בגמל / צילום: Shutterstock

התקרה בגמל להשקעה מתעדכנת: כמה ניתן יהיה להפקיד בשנה הבאה?

בקופות הגמל להשקעה ניתן כיום להפקיד סכום של עד 81.7 אלף שקל בשנה וליהנות מהטבת מס משמעותית ● החל מ-1 בינואר התקרה מתעדכנת בהתאם לאינפלציה

על דמי חנוכה: הזדמנות לתת יופי של שיעור לחיים

דמי החנוכה הם הרבה יותר משטר מקופל שמחליק לכף יד קטנה ● מדובר במסורת יהודית בת מאות שנים, שנולדה מתוך חינוך לנדיבות ועזרה לזולת ואף סמלה אמצעי שיקום לנפש הלאומית ● כיום למטבעות החנוכה יש ערך מוסף מפתיע: הזדמנות ראשונה ללמד ילדים על כסף, אחריות וחיסכון 

בלי להיות כמעט באוויר: מי הגיעו לצמרת דירוג הזכורות והאהובות, ואיך זה קרה

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לדיסקונט והאהובה ביותר לביטוח 9, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● סטטיק ושלישיית מה קשור מובילים את פרטנר למקום השני באהדה, וההשקעה הגדולה ביותר לפי נתוני יפעת שייכת ל–freesbe

צפוי להיסגר בסוף השנה: הפגנה מחוץ למפעל פולקסווגן / צילום: Reuters, Sebastian Kahnert

בלחץ גרמניה ותעשיית הרכב: אירופה לקחה צעד אחורה במהפכה הירוקה

שלוש שנים וחצי אחרי ההחלטה הדרמטית לאסור מכירת כלי רכב בעלי מנוע בעירה פנימית מ־2035, הנציבות האירופית נסוגה - בעיקר בשל לחצים מצד גרמניה והביקוש הנמוך לכלי רכב חשמליים ● המהלך מסמן שינוי סדרי עדיפויות וניסיון לאזן בין יעדי האקלים ליציבות כלכלית