גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב מוכיחה שפתיחת שוק הימורי הספורט היא לא דבר רע. בקרוב אצלנו?

ההחלטה של בית המשפט האמריקאי לבטל את האיסור הפדרלי על הימורי ספורט חלחלה מהר לשטח • עשרות מיליארדי דולרים זורמים כעת מהימורים חוקיים לענפי הספורט • האם הגיע הזמן לפתוח את השוק גם בישראל?

מרכז הימורי ספורט חוקי בארה"ב / צילום: מייק סגר, רויטרס
מרכז הימורי ספורט חוקי בארה"ב / צילום: מייק סגר, רויטרס

כל אחד יודע שלאס וגאס היא בירת ההימורים של ארה"ב. חובבי רולטה, בלאק-ג'ק, קוביות ועוד ממלאים את בתי הקזינו השונים בה. גם מהמרי ספורט שורפים שם מזומנים. עבור חובבי ספורט שאוהבים גם את הריגוש שבהימורים זהו גן עדן, מהסיבה הפשוטה שנבאדה היא המדינה היחידה בארה"ב שבה מותר באופן חוקי להמר על ספורט. או לפחות הייתה.

השבוע פורסמו נתוני ההימורים החודשיים שקבעו לראשונה: ניו ג'רזי היא עיר הימורי הספורט הגדולה של ארה"ב. הנתונים לחודש יולי קבעו כי ההכנסות מהימורים בחודש זה הסתכמו ב-251 מיליון דולר, לעומת 235 מיליון דולר שנכנסו מהימורי ספורט בנבאדה. וזו כבר מתחילה להיות עובדה - בחודש מאי השנה איבדה נבאדה לראשונה בהיסטוריה את מעמדה כעיר הימורי הספורט, אחרי שבניו ג'רזי נכנסו באותו חודש 318.9 מיליון דולר, כשהיא הולכת ונוגסת במעמדה של נבאדה. לשם השוואה רק ב־2019 הגיעה נבאדה לשיא חודשי (במרץ) של 600 מיליון דולר מהימורי ספורט.

השינוי הזה הוא הרבה מעבר לשאלה איזו מדינה בארה"ב מנצחת בהימורים. הוא מראה בעיקר איך שינוי רגולציה, או במקרה הזה פסיקה משפטית, משפיע על הספורט בארה"ב והופך למקור הכנסה עצום. נקודה לחשבה עבור קובעי המדיניות בישראל, שתקועה בתוך קיבעון רב שנים שלפיו תקציב הספורט נשען פחות או יותר על הכסף שמכניסה המדינה מהימורי הטוטו.

הסיפור מתחיל במאי 2018. ביהמ"ש העליון בארה"ב ביטל איסור פדרלי על הימורי ספורט ובכך פתח את הדלת בפני הימורים כאלה ברחבי ארה"ב. הפסיקה, שנכתבה לבקשת מדינת ניו ג'רזי, סללה את הדרך בפני מדינות שירצו מעתה להתיר הימורים על אירועי ספורט שנצפים על ידי מיליוני אמריקאים.

עד אותה פסיקה המצב היה כך: אם חובב ספורט אמריקאי רצה להמר על פי חוק על משחק NBA או פוטבול, הוא היה צריך לעלות על מטוס ולנחות בלאס וגאס. נבאדה הייתה המדינה היחידה שאיפשרה הימורים כאלו. אפשרות נוספת הייתה לעשות את מה שרבים וטובים עושים - למצוא סוכן הימורים שכונתי ליד הבית ולעשות זאת באופן לא חוקי. לפי הערכות בארה"ב, תופעה זו התנפחה לממדים של כ-150 מיליארד דולר בשנה. כסף שחור שלא מכניס דולר אחד מס לקופה של המדינות בארה"ב או למערך הגבייה הפדרלי.

ב-5 ביוני 2018 הפכה דלאוור למדינה הראשונה שהתירה הימורי ספורט מלבד נבאדה. שישה ימים אחר כך חתם גם מושל מדינת ניו ג'רזי פיל מרפי על האישור להמר בתחומי המדינה, וכאקט סמלי היה גם המהמר הראשון שמילא טופס הימורי ספורט במדינה. באוגוסט הצטרפה גם מדינת מיסיסיפי, וכך הלאה והלאה. נכון להיום, 12 מדינות בארה"ב מאפשרות הימורים בשטחן, כולל ניו יורק, ועוד שבע מדינות שנמצאות בהליך מתקדם להשגת אישור.

האינטרס בפתיחת שוק הימורי הספורט ברור: גם כך רבים מאוד עושים זאת באופן בלתי חוקי, לפחות מעתה אנשים שמהמרים בסכומי עתק לא יצטרכו לצאת מגבולות המדינה כדי ויוכלו לעשות זאת בתחומה - וזו תיהנה מהכנסות נאות ממיסוי. כל מדינה עם הנתח שלה, בניו ג'רזי למשל נהנית המדינה מ-8.5% מהרווחים של בתי ההימורים.

ליגת ה-NBA פרצה את הדרך עבור היתר

נעזוב לרגע את ההשלכות על המדינות עצמן. מה הספורט מרוויח מזה? ארה"ב היא שוק הספורט הגדול בעולם - עם החסויות והסכמי הטלוויזיה הגדולים ביותר. עם זאת, איתור מקורות הכנסה חדשים הפך להיות הליך קשה ומורכב עבור מנהלי הענפים השונים והקבוצות המתחרות בהם.

את האוהדים מסוכן לסחוט עוד - מחירי המנויים והכרטיסים נמצאים בנקודת איזון שברירית. בעידן שבו נראה כי הסכמי הטלוויזיה נמתחו עד קצה גבול היכולת והליגות והקבוצות מחפשות להגדיל הכנסות, לגליזציה של שוק הימורים הפכה להיות כדור זהב בלתי צפוי שנחת בידי הליגות והקבוצות המקצועניות.

המשמעות של פתיחת שוק ההימורים היא שהחברות בתחום ירצו לשווק את המוצרים החדשים שלהן - ואין דרך טובה יותר מלפרסם על חולצות השחקנים, באולמות הספורט ובאצטדיונים. זהו מגזר פרסום אדיר שלא היה קיים קודם לכן.

וכך זוכה הספורט האמריקאי בשנה האחרונה לתנופה אדירה של הכנסות בזכות פסיקת בית המשפט. הנה כמה דוגמאות: ארבע הליגות הגדולות בארה"ב (NBA ,MLB ,NFL ,NHL) חתמו תוך זמן קצר על הסכמים עם חברות הימורים. ענקית ההימורים MGM שמפעילה מלונות ריזורט לנופש בחמש מדינות בארה"ב (נבאדה, מישיגן, מיסיסיפי, מרילנד ומסצ'וסטס) חתמה חסות עם כל ארבע הליגות.

הראשונה ששמה מאחור את שאלת האתיות וחתמה על הסכם בגובה 25 מיליון דולר לשלוש שנים עם MGM היא ה-NBA. ענקית ההימורים וויליאם היל חתמה עם ליגת ההוקי קרח, ליגת הפוטבול חתמה על הסכם של 30 מיליון דולר עם ענקית ההימורים Caesars.

משם זה גם חלחל מטה לקבוצות. הנהנות העיקריות הן אלו המשחקות במדינות שחתמו על צו המאפשר הימורים בשטחן: פילדלפיה 76' מה-NBA נהנתה מאישור הימורים במדינת פנסילבניה וחתמה חסות עם Caesars. בקבוצת ההוקי קרח ניו ג'רזי דווילס נחתו תוך זמן קצר שלוש חברות הימורים שלקחו חסות - FanDuel, וויליאם היל ו-MGM. במקביל, חשפה הקבוצה כי סיכמה עם חברת ההימורים Caesars שזו תפתח מתחם הימורים בן 460 מ"ר בתוך האולם הביתי, שיכיל מסעדה ובר, שבו ניתן יהיה להמר לפני המשחק ובמהלכו.

וגם מי שיישאר בבית ורוצה להמר יוכל לעשות כן. קבוצת ה-NBA וושינגטון וויזארדס אפשרה בעונה שעברה לצופי הטלוויזיה לקבל על המסך אפשרויות להימורים בשמונה משחקים של הקבוצה ששודרו ברשת NBC.
השאלה הגדולה היא עד כמה זה באמת משתלם לספורט. ההערכה של התאחדות ההימורים בארה"ב (American Gaming Association) היא, כי בעקבות פתיחת שוק הימורי הספורט תגדל ההכנסה השנתית של ארבע הליגות המקצועניות הגדולות בארה"ב ב-4.2 מיליארד דולר.

רק בליגת ה-NBA ייכנסו 600 מיליון דולר בשנה מהימורים - תוספת יפה לליגה שמגלגלת כשמונה מיליארד דולר בשנה. לכסף החדש הזה תהיה גם השלכה על שווי הקבוצות. ניו יורק ניקס שהוערכה על ידי "פורבס" בארבעה מיליארד דולר לפני אישור ההימורים במדינת ניו יורק, תהיה שווה כנראה הרבה יותר, בזכות פוטנציאל הימורי ספורט במיליארדי דולרים בשנה.

המצב בישראל: כ-15 מיליארד שקל בשחור

למה אכפת לנו ממה שקורה בארה"ב? כי גם אצלנו בישראל סוגיית ההימורים בספורט נמצאת על השולחן לא מעט שנים. ההימורים הלא-חוקיים חוגגים, למרות ניסיון לטפל בהם באמצעות יחידות מיוחדות של המשטרה ולמרות איסורים חמורים שהוטלו על חברות סליקת האשראי.

אבל בפועל מדובר במלחמה אבודה מראש - את הקושי בסליקת אשראי מחליף עידן הביטקוין, שנחשב גן עדן למהמרים. בשורה התחתונה, מי שרוצה להמר מהמר.

ממחקר מקיף שנערך באוניברסיטת סורבון בפריז נמצא כי כארבעה מכל חמישה הימורי ספורט ברחבי העולם נלקחים על-ידי גורמים לא מוסדרים/לא חוקיים. ההערכה היא, כי בישראל מגלגל שוק ההימורים הלא חוקיים יותר מ-15 מיליארד שקל - סכום העולה על "ההימורים החוקיים", אלו של הטוטו והפיס.

בפועל, המדינה מפסידה פעמיים מהסיפור הזה: קודם כול את הכסף השחור שגם ככה הולך להימורים לא חוקיים; ופעם שנייה את הכסף שהיה יכול להיכנס לקבוצות הספורט ולספורטאים בישראל. 

עוד כתבות

KGM טורס הייבריד / צילום: יח''צ

עם מנוע מסין והחל מ-180 אלף שקל: הקוריאנית החדשה שתתחרה ביונדאי וטויוטה

היצרנית הקוריאנית חדורת המוטיבציה נכנסת לפלח ההיברידי באמצעות "קיצור דרך": KGM טורס הייבריד כולל מערכת הנעה מוכחת מתוצרת BYD ● העיצוב קשוח, צריכת הדלק נמוכה יחסית ורמת האבזור מכובדת ביחס למחיר, אבל השכנים מקוריאה מציבים תחרות קשה

רה''מ בנימין נתניהו ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Chip Somodevilla

דיווח בארה"ב: נתניהו יציג לטראמפ אפשרויות לתקיפה נוספת באיראן

ביוון דנים על שליחת כוחות הנדסיים לעזה וביצירת כוח צבאי משותף עם ישראל וקפריסין ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, ארצות הברית מקדמת יוזמה לשיקום רצועת עזה בהשקעה מוערכת של יותר מ-112 מיליארד דולר לאורך עשור ● צבא ארה"ב פתח בגל תקיפות נרחב הלילה נגד יעדי ארגון דאעש ברחבי סוריה ● ראש ממשלת לבנון אמר כי השלב הראשון לפירוז חיבאללה יסתיים בעוד ימים ספורים ● דיווח בארה"ב: נתניהו יציג לטראמפ אפשרויות לתקיפה נוספת באיראן ● עדכונים שוטפים 

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

שר הכלכלה החליט: הגבלה על יבוא אלומיניום. האם האוצר יטיל וטו?

החלטת השר ברקת מגיעה בעקבות תלונות בתעשייה המקומית על יבוא זול מדי שמציף את השוק המקומי ● בענף הבנייה עלולים לסבול מעליות מחירים, וסוכני מכס מתלוננים על פער בין ההנחיות הרשמיות לבין המימוש בפועל ● האם שר האוצר סמוטריץ' יבטל את המהלך, כפי שעשה עם הקנאביס הרפואי?

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

הרצליה היא שיאנית השכר הממוצע. ומי אחריה ברשימה?

על פי דוח השכר של ביטוח לאומי, השכר הממוצע בישראל עמד על 15,098 שקל לחודש במחצית הראשונה של 2025 ● הדוח מספק תמונה שונה מזו של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) שם הסכום עמד על 14 אלף שקל ● 9% מהשכירים בישראל מועסקים ביותר ממשרה אחת, וזו סיבה משמעותית לפער

Playground של Nex . אלגנטי / צילום: יח''צ

הצעצוע הכי חם של השנה מיוצר בידי סטארט־אפ טכנולוגי שמעולם לא שמעתם עליו

איך חברה אלמונית שינתה כיוון פעמיים, כמעט אזל לה הכסף - ובסוף היא הצליחה לבנות משחק שהפך ללהיט

פנטהאוז בן 4 חדרים בחיפה / הדמיה: יח''צ

"עסקה חריגה במיקום יוצא דופן": בכמה נמכר פנטהאוז בחיפה?

הפנטהאוז, שנמצא במרחק אווירי של כ־40 מטר מהים, נמכר תמורת 6.2 מיליון שקל ● מסתבר שכשהים פתוח לפניך, וכשהמרחק אליו קצר במיוחד, ניתן להגיע למחירים "תל אביביים" גם בשוק החיפאי

שלט של חנות שקונה זהב וכסף בניו יורק / צילום: Reuters, Anthony Behar

איך להשקיע וממה להיזהר: הזהב והכסף הם המנצחים הגדולים של 2025

התשואה השנתית על הזהב ועל הכסף מותירה הרחק מאחור את נאסד"ק, S&P500, האג"ח הממשלתיות והביטקוין ● איך נראית ההשקעה בהם ומתי הם פגיעים? ● כתבה ראשונה בסדרה

חנות הדגל של ספורה בשאנז אליזה. ''אומרים שמבקרים בה יותר מבאייפל'' / צילום: Shutterstock

3,400 חנויות ו־18.5 מיליארד דולר בשנה: כך הפכה רשת הביוטי היוקרתית לגדולה בעולם

ספורה היא רשת היופי היוקרתית הגדולה בעולם: 3,400 חנויות, בלעדיות על מאות מותגים והכנסות של 18.5 מיליארד דולר בשנה ● התעשייה בצומת דרכים, והחברה מבית LVMH מתחזקת צבא משפיעניות, אך גם מאמינה שהעתיד טמון בסניפים ● הצצה נדירה לאסטרטגיה שצפויה לשמר את ההצלחה

בכמה נמכר בית פרטי שזקוק לשיפוץ יסודי ביישוב הר אדר / צילום: נועם יונה

המחיר ההתחלתי נשק ל-6 מיליון שקל: בכמה נמכר בית בן 40 בהר אדר?

מחיר השיווק של הנכס, בעל 7.5 חדרים, עמד על 5.8 מיליון שקל ● לבסוף, הוא נמכר תמורת 4.9 מיליון שקל ● "זאת הייתה עסקה לא פשוטה, המוכרים התחילו גבוה אבל הבינו את המצב בשוק" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

משקיע מודאג בבורסת ניו־יורק, האם הבועה בדרך? / צילום: Shutterstock

ההשוואות המטרידות בין טירוף הבינה המלאכותית לבין בועת הדוט־קום

אנליסטים שוריים מתכחשים לאפשרות שמתפתחת כיום בועת AI בדומה לבועת הדוט־קום בשנות ה־90 ● הדמיון אכן קיים, ובדיוק כמו אז - משקיעים מקווים כי הטכנולוגיה החדשה תספק צמיחה ורווחים גבוהים מהרגיל ● ובכל זאת, יש גם כמה הבדלים מהותיים

פינוי פצועים משדה הקרב / צילום: דובר צה''ל

הכשרה ממומנת ועבודה מובטחת: כך המדינה משלבת פצועי צה"ל בענף הסייבר הלוהט

מיזם ייחודי של משרד הביטחון מכשיר בשנה האחרונה פצועי צה"ל בתחום הסייבר, במטרה להעניק להם נתיב תעסוקתי חדש ● גם המדינה מרוויחה מכך - כוח אדם איכותי בתחום שזקוק לו ● מאור, משתתף בתוכנית: "הרגשנו שקופים, וראו אותנו"

תבשילים בלחם בית / צילום: דוד ששון

העסק שהתחיל על תלת־אופן לפני 40 שנה הוא היום ממלכה קולינרית נדירה

סמבוסק חומוס ממולא בסביח, בוריקה בתוך לחם, קבב עיראקי בלאפה וסופגניות שהן אגדה ● שבע תחנות אוכל באור יהודה, שגרמו לנו להכתיר אותה כמלכה קולינרית בלתי מעורערת

בודקים את המיתוס. נס פך השמן / צילום: Shutterstock

החשמונאים לא שמעו על פך שמן שהספיק לשמונה ימים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: כולנו שרים את "כד קטן", אך למעשה הוא הפך לחלק מסיפורי החג רק כעבור מאות שנים

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

83 אלף דירות מחכות לקונים - וזו הסיבה שהיזמים ממשיכים לבנות

נתוני הלמ"ס מצביעים על כך שמלאי הדירות הלא מכורות בישראל הכפיל עצמו בתוך חמש שנים ועומד על שיא היסטורי ● תל אביב מובילה ברשימה, ואחריה ירושלים ובת ים ● מהן הסיבות שהיזמים לא מפסיקים לבנות, ואיפה ייקח 7 שנים להיפטר מהמלאי?

מה הייתה הסדרה הראשונה שהפיקה נטפליקס? / צילום: Shutterstock

מה הייתה הסדרה הראשונה שהפיקה נטפליקס?

כמה ערי בירה יש לרפובליקת דרום אפריקה, מה מקור השם שפעת, ובאיזו סדרת אנימציה חיית המחמד נקראת Santa's Little Helper? ● הטריוויה השבועית

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

המשקיעים הזרים נוהרים לבורסה, ואלו המניות האהובות עליהם – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הביטקוין רחוק בעשרות אחוזים מהשיא, אך זה קרה כבר 7 פעמים בעשור האחרון ● גופי ההשקעות הזרים הזרימו מתחילת השנה מעל 2.3 מיליארד דולר לשוק המניות בת"א ● 2025 מסתמנת בתור השנה של חברות הביטוח ● רוב מומחי ההשקעות בוול סטריט צופים ש-2026 תהיה חיובית ● וגם: מה יעשה בנק ישראל לאור התחזקות השקל?

תקיפות צה''ל בביירות (ארכיון) / צילום: ap, Hassan Ammar

בצה"ל נערכים להרחבת המערכה בלבנון: "לא ויתרו על תגובה"

דיווח: זוהו "תנועות יוצאות דופן" של יחידות צבאיות במשמרות המהפכה ● 3 עזתים שחדרו לישראל ב-7 באוקטובר נעצרו ברהט ● הפער בין ישראל וארה"ב שקלטה איראן - והשאלות הפתוחות לגבי תקיפה אפשרית ● צה"ל השלים את פירוז הרצועה בתחומי הקו הצהוב ● עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בבורסת ת"א; ריטיילורס וארית נופלות במסחר

ת"א 35 ות"א 90 עולים בכ-0.1% ● מדד הבנקים יורד לאחר שהצוות הבין משרדי לבחינת הטלת מס מיוחד על הבנקים פרסם את הדוח הסופי ובו המליץ על הטלת מיסוי ● ארית דיווחה שרשף בדרך להשלמת גיוס פרטי של כ-550 מיליון שקל, לפי שווי מוערך של כ-3.75 מיליארד שקל ● ריטיילורס נופלת לאחר שנייקי פרסמה דוחות מאכזבים ● וגם: האם תחזיות בתי ההשקעות לשנת 2025 התממשו, ומה עשוי להפוך להזדמנות בשנה החדשה?

גיל שי / צילום: עומר הכהן

בגיל 14 הוא כבר כתב קוד. היום הוא אחרי שני אקזיטים ומנהל מאות מיליוני דולרים

"בכיתה ד' עברנו לברוקלין. אבא חשב שיהיה שם טוב יותר כלכלית, אבל נאבק לשרוד במכירת מקלטי רדיו בדוכנים. גרנו בשכונה לא טובה. גנבו ממני כסף באיומי סכין וקראו לי 'יהודי מלוכלך' בבית הספר" ● שיחה קצרה עם גיל שי, שותף-מנהל בקרן מירון קפיטל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה ואורקל זינקו, נייקי נפלה ב-11%

אורקל הצטרפה לקבוצת משקיעים שאמורה להוביל את פעילות TikTok בארה״ב ● הדוח של נייקי: שיפור בארה"ב, ירידה חדה במכירות בסין ● בוול סטריט נערכים ליום פקיעת האופציות הגדול בהיסטוריה ● הבנק המרכזי של יפן החליט להעלות את הריבית במדינה ל-0.75%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995 ● הבורסות באירופה ננעלו במגמה חיובית