גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב מוכיחה שפתיחת שוק הימורי הספורט היא לא דבר רע. בקרוב אצלנו?

ההחלטה של בית המשפט האמריקאי לבטל את האיסור הפדרלי על הימורי ספורט חלחלה מהר לשטח • עשרות מיליארדי דולרים זורמים כעת מהימורים חוקיים לענפי הספורט • האם הגיע הזמן לפתוח את השוק גם בישראל?

מרכז הימורי ספורט חוקי בארה"ב / צילום: מייק סגר, רויטרס
מרכז הימורי ספורט חוקי בארה"ב / צילום: מייק סגר, רויטרס

כל אחד יודע שלאס וגאס היא בירת ההימורים של ארה"ב. חובבי רולטה, בלאק-ג'ק, קוביות ועוד ממלאים את בתי הקזינו השונים בה. גם מהמרי ספורט שורפים שם מזומנים. עבור חובבי ספורט שאוהבים גם את הריגוש שבהימורים זהו גן עדן, מהסיבה הפשוטה שנבאדה היא המדינה היחידה בארה"ב שבה מותר באופן חוקי להמר על ספורט. או לפחות הייתה.

השבוע פורסמו נתוני ההימורים החודשיים שקבעו לראשונה: ניו ג'רזי היא עיר הימורי הספורט הגדולה של ארה"ב. הנתונים לחודש יולי קבעו כי ההכנסות מהימורים בחודש זה הסתכמו ב-251 מיליון דולר, לעומת 235 מיליון דולר שנכנסו מהימורי ספורט בנבאדה. וזו כבר מתחילה להיות עובדה - בחודש מאי השנה איבדה נבאדה לראשונה בהיסטוריה את מעמדה כעיר הימורי הספורט, אחרי שבניו ג'רזי נכנסו באותו חודש 318.9 מיליון דולר, כשהיא הולכת ונוגסת במעמדה של נבאדה. לשם השוואה רק ב־2019 הגיעה נבאדה לשיא חודשי (במרץ) של 600 מיליון דולר מהימורי ספורט.

השינוי הזה הוא הרבה מעבר לשאלה איזו מדינה בארה"ב מנצחת בהימורים. הוא מראה בעיקר איך שינוי רגולציה, או במקרה הזה פסיקה משפטית, משפיע על הספורט בארה"ב והופך למקור הכנסה עצום. נקודה לחשבה עבור קובעי המדיניות בישראל, שתקועה בתוך קיבעון רב שנים שלפיו תקציב הספורט נשען פחות או יותר על הכסף שמכניסה המדינה מהימורי הטוטו.

הסיפור מתחיל במאי 2018. ביהמ"ש העליון בארה"ב ביטל איסור פדרלי על הימורי ספורט ובכך פתח את הדלת בפני הימורים כאלה ברחבי ארה"ב. הפסיקה, שנכתבה לבקשת מדינת ניו ג'רזי, סללה את הדרך בפני מדינות שירצו מעתה להתיר הימורים על אירועי ספורט שנצפים על ידי מיליוני אמריקאים.

עד אותה פסיקה המצב היה כך: אם חובב ספורט אמריקאי רצה להמר על פי חוק על משחק NBA או פוטבול, הוא היה צריך לעלות על מטוס ולנחות בלאס וגאס. נבאדה הייתה המדינה היחידה שאיפשרה הימורים כאלו. אפשרות נוספת הייתה לעשות את מה שרבים וטובים עושים - למצוא סוכן הימורים שכונתי ליד הבית ולעשות זאת באופן לא חוקי. לפי הערכות בארה"ב, תופעה זו התנפחה לממדים של כ-150 מיליארד דולר בשנה. כסף שחור שלא מכניס דולר אחד מס לקופה של המדינות בארה"ב או למערך הגבייה הפדרלי.

ב-5 ביוני 2018 הפכה דלאוור למדינה הראשונה שהתירה הימורי ספורט מלבד נבאדה. שישה ימים אחר כך חתם גם מושל מדינת ניו ג'רזי פיל מרפי על האישור להמר בתחומי המדינה, וכאקט סמלי היה גם המהמר הראשון שמילא טופס הימורי ספורט במדינה. באוגוסט הצטרפה גם מדינת מיסיסיפי, וכך הלאה והלאה. נכון להיום, 12 מדינות בארה"ב מאפשרות הימורים בשטחן, כולל ניו יורק, ועוד שבע מדינות שנמצאות בהליך מתקדם להשגת אישור.

האינטרס בפתיחת שוק הימורי הספורט ברור: גם כך רבים מאוד עושים זאת באופן בלתי חוקי, לפחות מעתה אנשים שמהמרים בסכומי עתק לא יצטרכו לצאת מגבולות המדינה כדי ויוכלו לעשות זאת בתחומה - וזו תיהנה מהכנסות נאות ממיסוי. כל מדינה עם הנתח שלה, בניו ג'רזי למשל נהנית המדינה מ-8.5% מהרווחים של בתי ההימורים.

ליגת ה-NBA פרצה את הדרך עבור היתר

נעזוב לרגע את ההשלכות על המדינות עצמן. מה הספורט מרוויח מזה? ארה"ב היא שוק הספורט הגדול בעולם - עם החסויות והסכמי הטלוויזיה הגדולים ביותר. עם זאת, איתור מקורות הכנסה חדשים הפך להיות הליך קשה ומורכב עבור מנהלי הענפים השונים והקבוצות המתחרות בהם.

את האוהדים מסוכן לסחוט עוד - מחירי המנויים והכרטיסים נמצאים בנקודת איזון שברירית. בעידן שבו נראה כי הסכמי הטלוויזיה נמתחו עד קצה גבול היכולת והליגות והקבוצות מחפשות להגדיל הכנסות, לגליזציה של שוק הימורים הפכה להיות כדור זהב בלתי צפוי שנחת בידי הליגות והקבוצות המקצועניות.

המשמעות של פתיחת שוק ההימורים היא שהחברות בתחום ירצו לשווק את המוצרים החדשים שלהן - ואין דרך טובה יותר מלפרסם על חולצות השחקנים, באולמות הספורט ובאצטדיונים. זהו מגזר פרסום אדיר שלא היה קיים קודם לכן.

וכך זוכה הספורט האמריקאי בשנה האחרונה לתנופה אדירה של הכנסות בזכות פסיקת בית המשפט. הנה כמה דוגמאות: ארבע הליגות הגדולות בארה"ב (NBA ,MLB ,NFL ,NHL) חתמו תוך זמן קצר על הסכמים עם חברות הימורים. ענקית ההימורים MGM שמפעילה מלונות ריזורט לנופש בחמש מדינות בארה"ב (נבאדה, מישיגן, מיסיסיפי, מרילנד ומסצ'וסטס) חתמה חסות עם כל ארבע הליגות.

הראשונה ששמה מאחור את שאלת האתיות וחתמה על הסכם בגובה 25 מיליון דולר לשלוש שנים עם MGM היא ה-NBA. ענקית ההימורים וויליאם היל חתמה עם ליגת ההוקי קרח, ליגת הפוטבול חתמה על הסכם של 30 מיליון דולר עם ענקית ההימורים Caesars.

משם זה גם חלחל מטה לקבוצות. הנהנות העיקריות הן אלו המשחקות במדינות שחתמו על צו המאפשר הימורים בשטחן: פילדלפיה 76' מה-NBA נהנתה מאישור הימורים במדינת פנסילבניה וחתמה חסות עם Caesars. בקבוצת ההוקי קרח ניו ג'רזי דווילס נחתו תוך זמן קצר שלוש חברות הימורים שלקחו חסות - FanDuel, וויליאם היל ו-MGM. במקביל, חשפה הקבוצה כי סיכמה עם חברת ההימורים Caesars שזו תפתח מתחם הימורים בן 460 מ"ר בתוך האולם הביתי, שיכיל מסעדה ובר, שבו ניתן יהיה להמר לפני המשחק ובמהלכו.

וגם מי שיישאר בבית ורוצה להמר יוכל לעשות כן. קבוצת ה-NBA וושינגטון וויזארדס אפשרה בעונה שעברה לצופי הטלוויזיה לקבל על המסך אפשרויות להימורים בשמונה משחקים של הקבוצה ששודרו ברשת NBC.
השאלה הגדולה היא עד כמה זה באמת משתלם לספורט. ההערכה של התאחדות ההימורים בארה"ב (American Gaming Association) היא, כי בעקבות פתיחת שוק הימורי הספורט תגדל ההכנסה השנתית של ארבע הליגות המקצועניות הגדולות בארה"ב ב-4.2 מיליארד דולר.

רק בליגת ה-NBA ייכנסו 600 מיליון דולר בשנה מהימורים - תוספת יפה לליגה שמגלגלת כשמונה מיליארד דולר בשנה. לכסף החדש הזה תהיה גם השלכה על שווי הקבוצות. ניו יורק ניקס שהוערכה על ידי "פורבס" בארבעה מיליארד דולר לפני אישור ההימורים במדינת ניו יורק, תהיה שווה כנראה הרבה יותר, בזכות פוטנציאל הימורי ספורט במיליארדי דולרים בשנה.

המצב בישראל: כ-15 מיליארד שקל בשחור

למה אכפת לנו ממה שקורה בארה"ב? כי גם אצלנו בישראל סוגיית ההימורים בספורט נמצאת על השולחן לא מעט שנים. ההימורים הלא-חוקיים חוגגים, למרות ניסיון לטפל בהם באמצעות יחידות מיוחדות של המשטרה ולמרות איסורים חמורים שהוטלו על חברות סליקת האשראי.

אבל בפועל מדובר במלחמה אבודה מראש - את הקושי בסליקת אשראי מחליף עידן הביטקוין, שנחשב גן עדן למהמרים. בשורה התחתונה, מי שרוצה להמר מהמר.

ממחקר מקיף שנערך באוניברסיטת סורבון בפריז נמצא כי כארבעה מכל חמישה הימורי ספורט ברחבי העולם נלקחים על-ידי גורמים לא מוסדרים/לא חוקיים. ההערכה היא, כי בישראל מגלגל שוק ההימורים הלא חוקיים יותר מ-15 מיליארד שקל - סכום העולה על "ההימורים החוקיים", אלו של הטוטו והפיס.

בפועל, המדינה מפסידה פעמיים מהסיפור הזה: קודם כול את הכסף השחור שגם ככה הולך להימורים לא חוקיים; ופעם שנייה את הכסף שהיה יכול להיכנס לקבוצות הספורט ולספורטאים בישראל. 

עוד כתבות

כלי רכב בנמל אילת / צילום: Shutterstock

במדינה טוענים כי נמל אילת לא עמד בתנאי הסף להארכת הזיכיון, בהנהלת הנמל משיבים אש

לטענת הנהלת נמל אילת, המדינה מתעלמת ממשבר השיט העולמי בים האדום ומגורמים שאינם תלויים בחברה ● "המדינה השקיעה מיליארדים בנמלי הים התיכון והזניחה את נמל אילת"

תחנת הכוח דליה / צילום: מצגת החברה

ב-4.5 מיליארד שקל: תחנת הכוח של דליה סוגרת פיננסית ויוצאת לדרך

חברת האנרגיה דליה חתמה על סגירה פיננסית עם בנק לאומי ובנק דיסקונט בסך כ-4.5 מיליארד שקל כדי להקים את תחנת הכוח "דליה 2" ● בנוסף, דליה עצמה הזרימה 780 מיליון שקל כהון עצמי להקמת התחנה ● הדבר מבטיח את מקומה של דליה בין ארבע תחנות הכוח שצפויות לקום ביוזמה פרטית עד שנת 2030

גיל פלדמן ויוני חנציס / צילום: יונתן בלום

רק לפני שנה הם נכנסו לנבחרת היוקרתית וכבר מונו לתפקידים בכירים

ההרשמה לפרויקט 40 עד 40 של גלובס מסתיימת מחר בחצות ● חזרנו לשניים מנבחרי השנה הקודמת שכבר זכו לשדרוג קריירה

לאיזה כיוון ילך השקל? / איור: גיל ג'יבלי

השקל בשיא של 4 שנים. האם התחנה הבאה תהיה 3 שקלים?

שער הדולר־שקל ירד ביום המסחר האחרון מתחת ל־3.17 שקלים - רף שלא נראה מאז 2021 ● מומחים מעריכים שהתחנה הבאה עשויה להיות שלושה שקלים ● למרות שזה גורם שממתן את האינפלציה, בשוק צופים שהשיקולים להותיר את הריבית על כנה בשבוע הבא - יכריעו

אילוסטרציה: Shutterstock

מועצת מקרקעי ישראל אישרה קיצור זמנים משמעותי בהליכי ההשגה על שומות מקרקעין

השינוי, שבוצע ביוזמה משותפת של השמאי הממשלתי ורמ"י, אושר היום ע"י מועצת מקרקעי ישראל, ויישומו יחל בתוך שישה חודשים ● המהלך נועד לייעל ולקצר את ההליך המייגע של השגה על שומות מקרקעין, שיכול להגיע לשלוש שנים

יו''ר ועדת הכספים, ח''כ חנוך מילביצקי / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בגלל איחור באוצר והתנגדות האופוזיציה: חשש לבעיות תזרים קשות ברשויות המקומיות

המענקים לרשויות המקומיות מועברים בסוף כל שנה לכיסוי גירעונות ● אלא שהשנה, בשל מאבקים עם הייעוץ המשפטי לממשלה, האוצר הגיש את הפנייה לוועדת הכספים רק אתמול - והמשמעות היא שהדיון יתקיים כבר ב-2026 ● איחור של יום כעת הוא קריטי, כי הכסף נדרש לכיסוי הוצאות הרשויות ב-2025, ולא ניתן להעבירו אחרי שנת התקציב

מחשוב קוואנטי כבר לא רק קוריוז מדעי;  אלי לילי צפויה להכריז על ניסוי בגלולה נגד השמנה; טראמפ הגיע להסכמים עם חברות התרופות / צילום: AP

הכסף שהתחיל לזרום והניסויים שכולם מחכים להם: לאן ילך שוק הביומד ב־2026?

תעשיית הביומד העולמית התחילה השנה להתאושש ממשבר מתמשך, וגם בישראל משקיעים שחיכו להפסקת האש התחילו להזרים כסף ● מוקדם לפתוח שמפניות, אומרים בכירי התחום, אבל מציירים תמונה אופטימית אפשרית ל־2026 ● אילו חברות ייהנו מההתעניינות המחודשת והאם מחשוב קוואנטי יהיה הגיים צ'יינג'ר הבא?

שפד''ן - מבט על / צילום: אתר חברה

דיסקונט יעניק לאלקטרה מימון של כ-450 מיליון שקל לפרויקט בשפד”ן

בנק דיסקונט חתם על הסכם מימון עם אלקטרה להקמת מתקן ייבוש בוצה בשפד"ן, שיופעל בגז טבעי וייתן מענה לניהול תוצרי טיהור שפכים מ־23 רשויות ● המתקן החדש צפוי להפחית שינוע ואחסון של בוצה רטובה המתקן ויהפוך אותה לחומר יבש לשימוש חקלאי רציף

ענקיות הפיננסים העולמיות / עיצוב: אלישע נדב

בית השקעות הגדול בעולם: תשכחו כל מה שידעתם על פיזור

בבלקרוק מעריכים כי השקעת ההון האדירה בתשתיות AI ב־2026 תשפיע על הכלכלה כולה ● בגולדמן זאקס צופים האצה בצמיחה העולמית אך מזהירים מסיכונים מכיוון שוק התעסוקה האמריקאי ● ובבנק אוף אמריקה מסמנים פוטנציאל במגזרי האנרגיה והביטחון ● התחזיות של ענקיות הפיננסים ל־2026, פרויקט מיוחד 

מטוס בואינג F-15 בתצורת חמקן / צילום: יח''צ

היתרון של F-15 והאפשרות לסיוע אמריקאי אחר: המשמעות של עסקת המיליארדים לישראל

ביקור נתניהו בארה"ב בימים אלה מלווה בהודעה על אישור מכירת מטוסי 15־F לישראל ואופציה להרחבה עתידית ● במקביל, מועד תום מזכר ההבנות הנוכחי עם ארה"ב קרב ונבחנות חלופות חדשות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ וראש הממשלה בנימין נתניהו במאר-א-לאגו בפלורידה, אמש / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

נתניהו דן עם טראמפ באפשרות ל״סיבוב שני״ של תקיפות באיראן

נתניהו הציג לטראמפ את החשש הישראלי מאיראן, ואת מהלכי השיקום של המשטר אחרי מלחמת 12 הימים  ● דיווח: חמאס לקראת הכרעה לבחירת הנהגתו החדשה ● בצל המחאה: איראן תסגור כ-25 מחוזות במדינה, אוניברסיטאות ובתי ספר ● במערכת הביטחון מוכנים גם לאפשרות שהמשטר יפעל נגד ישראל ● עדכונים שוטפים

מאחורי המבצעים / צילום: מתוך אתר החברה

מאחורי המבצעים בדיור: כמה שווה באמת ההנחה של רוטשטיין?

חברת רוטשטיין מציעה מבצע סוף שנה שמאפשר לרוכשים לשים מקדמה של 15% בלבד, ולקבל הלוואה ללא ריבית לחמש שנים ● המבצע מעניק לרוכשים הטבה של כ־15% על דירה במחיר של 2 מיליון שקל

שדה התעופה בהרצליה / צילום: Shutterstock

אלפי דירות ייבנו במקום שדה התעופה הרצליה ושלישות רמת גן. כמה שילמו היזמים על הקרקעות?

8 מכרזים ל־991 דירות במתחם שדה התעופה בהרצליה נסגרו בהכנסות של כ־1.35 מיליארד שקל, במחיר ממוצע של כ־1.4 מיליון שקל לקרקע לדירה ● במקביל, מכרזי רמ"י במתחם השלישות ברמת גן הניבו כ־1.23 מיליארד שקל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בתל אביב ננעלה בעליות; מניית עזריאלי זינקה ב-8%, נקסט ויז'ן ב-5%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1% ● עזריאלי זינקה לאחר שהודיעה על עסקה גדולה בתחום מרכזי הדאטה ● השקל עלה לשיא של ארבע שנים מול הדולר ● בוול סטריט, תקופת ה"סנטה קלאוס ראלי" נפתחת ברגל שמאל, עם ירידות במדדים המובילים ● וגם: המניה הישראלית החבוטה שזוכה לזריקת עידוד

עורכי דין / איור: גיל ג'יבלי

כל עורך דין שלישי "שותף": מה מתכננים במשרדים הגדולים ל־2026?

הפירמות הגדולות בשוק עריכת הדין מודיעות בתקופה זו של השנה על מספר שותפים חדשים ● הפעם את הרשימה מוביל הרצוג עם 19 שותפים ● בש. הורוביץ רוב המינויים הם של נשים ● בשוק מסבירים: "המינויים משמשים לשימור עובדים, מיתוג וכעתודה הניהולית של המשרד"

SpaceX ו-OpenAI בדרך לבורסה / עיצוב: אלישע נדב

האם 2026 תהיה שנת ההנפקות הגדולה בהיסטוריה?

SpaceX בדרך לבורסה עם שווי שעשוי להגיע ל-1.5 טריליון דולר, ו-OpenAI צפויה להיות חברת ה-AI הראשונה שתונפק לפי טריליון דולר ● אילוצי תשתית וטכנולוגיה ולחץ משקיעים מובילים ענקיות פרטיות לבדוק מחדש את היחסים עם השוק הציבורי - והקיבולת של וול סטריט נבחנת ● מי תהיה הבאה בתור? ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

גדעון תדמור / צילום: דניאל קמינסקי

גדעון תדמור מעביר למשפחתו מניות בשווי 47 מיליון שקל

בקבוצת דיסקונט ציינו 90 שנה להקמת הבנק ● ברמי לוי מזמינים את הצרכנים להצביע על הקטגוריות בהן היו רוצים מבצעים ● ואיסתא וישראייר מאריכות את ההסכם האסטרטגי ביניהן ● אירועים ומינויים

צורי דבוש, יו''ר קליל, ושחף שרגר, מנכ''ל הייפר גלובל / צילום: ענת קזולה, כדיה לוי

ביום האחרון של השנה: שתי החברות בבורסה שהודיעו על רכישות

קליל והייפר גלובל יוצאות לשתי עסקאות רכישה במקביל: קליל משלמת עד 44.6 מיליון שקל עבור רכישת השליטה בחברת גולן צח ומרחיבה את פעילותה בענף האלומיניום, בעוד הייפר גלובל מרחיבה את פעילותה ורוכשת חברה אירופית בעסקה של 20 מיליון דולר

חלפים לרכב / צילום: Reuters

האקזיט של משפחת כדורי חושף את הרווחיות של עסקי החלפים לרכב

משפחת כדורי מוכרת ליבואנית הרכב UMI את השליטה בחברה "המאגר חלפים" לפי שווי של 185 מיליון שקל ● החברה הנרכשת הציגה רווח תפעולי של 27 מיליון שקל בינואר-ספטמבר ● בנוסף, רוכשת UMI את עסקי הליסינג של משפחת כדורי לפי שווי דומה

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

בשל הגירה וירידה בילודה: שיעור גידול האוכלוסייה בישראל שובר שיא שלילי

מחקר חדש של מרכז טאוב מגלה: שיעור גידול האוכלוסייה ב-2025 צפוי לעמוד על 0.9% בלבד - הנתון הנמוך ביותר מאז קום המדינה ● הזינוק בהגירה החוצה בשנתיים האחרונות והירידה חוצת המגזרים בפריון בגילאים הצעירים מאותתים על תפניות דמוגרפיות משמעותיות