גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב מוכיחה שפתיחת שוק הימורי הספורט היא לא דבר רע. בקרוב אצלנו?

ההחלטה של בית המשפט האמריקאי לבטל את האיסור הפדרלי על הימורי ספורט חלחלה מהר לשטח • עשרות מיליארדי דולרים זורמים כעת מהימורים חוקיים לענפי הספורט • האם הגיע הזמן לפתוח את השוק גם בישראל?

מרכז הימורי ספורט חוקי בארה"ב / צילום: מייק סגר, רויטרס
מרכז הימורי ספורט חוקי בארה"ב / צילום: מייק סגר, רויטרס

כל אחד יודע שלאס וגאס היא בירת ההימורים של ארה"ב. חובבי רולטה, בלאק-ג'ק, קוביות ועוד ממלאים את בתי הקזינו השונים בה. גם מהמרי ספורט שורפים שם מזומנים. עבור חובבי ספורט שאוהבים גם את הריגוש שבהימורים זהו גן עדן, מהסיבה הפשוטה שנבאדה היא המדינה היחידה בארה"ב שבה מותר באופן חוקי להמר על ספורט. או לפחות הייתה.

השבוע פורסמו נתוני ההימורים החודשיים שקבעו לראשונה: ניו ג'רזי היא עיר הימורי הספורט הגדולה של ארה"ב. הנתונים לחודש יולי קבעו כי ההכנסות מהימורים בחודש זה הסתכמו ב-251 מיליון דולר, לעומת 235 מיליון דולר שנכנסו מהימורי ספורט בנבאדה. וזו כבר מתחילה להיות עובדה - בחודש מאי השנה איבדה נבאדה לראשונה בהיסטוריה את מעמדה כעיר הימורי הספורט, אחרי שבניו ג'רזי נכנסו באותו חודש 318.9 מיליון דולר, כשהיא הולכת ונוגסת במעמדה של נבאדה. לשם השוואה רק ב־2019 הגיעה נבאדה לשיא חודשי (במרץ) של 600 מיליון דולר מהימורי ספורט.

השינוי הזה הוא הרבה מעבר לשאלה איזו מדינה בארה"ב מנצחת בהימורים. הוא מראה בעיקר איך שינוי רגולציה, או במקרה הזה פסיקה משפטית, משפיע על הספורט בארה"ב והופך למקור הכנסה עצום. נקודה לחשבה עבור קובעי המדיניות בישראל, שתקועה בתוך קיבעון רב שנים שלפיו תקציב הספורט נשען פחות או יותר על הכסף שמכניסה המדינה מהימורי הטוטו.

הסיפור מתחיל במאי 2018. ביהמ"ש העליון בארה"ב ביטל איסור פדרלי על הימורי ספורט ובכך פתח את הדלת בפני הימורים כאלה ברחבי ארה"ב. הפסיקה, שנכתבה לבקשת מדינת ניו ג'רזי, סללה את הדרך בפני מדינות שירצו מעתה להתיר הימורים על אירועי ספורט שנצפים על ידי מיליוני אמריקאים.

עד אותה פסיקה המצב היה כך: אם חובב ספורט אמריקאי רצה להמר על פי חוק על משחק NBA או פוטבול, הוא היה צריך לעלות על מטוס ולנחות בלאס וגאס. נבאדה הייתה המדינה היחידה שאיפשרה הימורים כאלו. אפשרות נוספת הייתה לעשות את מה שרבים וטובים עושים - למצוא סוכן הימורים שכונתי ליד הבית ולעשות זאת באופן לא חוקי. לפי הערכות בארה"ב, תופעה זו התנפחה לממדים של כ-150 מיליארד דולר בשנה. כסף שחור שלא מכניס דולר אחד מס לקופה של המדינות בארה"ב או למערך הגבייה הפדרלי.

ב-5 ביוני 2018 הפכה דלאוור למדינה הראשונה שהתירה הימורי ספורט מלבד נבאדה. שישה ימים אחר כך חתם גם מושל מדינת ניו ג'רזי פיל מרפי על האישור להמר בתחומי המדינה, וכאקט סמלי היה גם המהמר הראשון שמילא טופס הימורי ספורט במדינה. באוגוסט הצטרפה גם מדינת מיסיסיפי, וכך הלאה והלאה. נכון להיום, 12 מדינות בארה"ב מאפשרות הימורים בשטחן, כולל ניו יורק, ועוד שבע מדינות שנמצאות בהליך מתקדם להשגת אישור.

האינטרס בפתיחת שוק הימורי הספורט ברור: גם כך רבים מאוד עושים זאת באופן בלתי חוקי, לפחות מעתה אנשים שמהמרים בסכומי עתק לא יצטרכו לצאת מגבולות המדינה כדי ויוכלו לעשות זאת בתחומה - וזו תיהנה מהכנסות נאות ממיסוי. כל מדינה עם הנתח שלה, בניו ג'רזי למשל נהנית המדינה מ-8.5% מהרווחים של בתי ההימורים.

ליגת ה-NBA פרצה את הדרך עבור היתר

נעזוב לרגע את ההשלכות על המדינות עצמן. מה הספורט מרוויח מזה? ארה"ב היא שוק הספורט הגדול בעולם - עם החסויות והסכמי הטלוויזיה הגדולים ביותר. עם זאת, איתור מקורות הכנסה חדשים הפך להיות הליך קשה ומורכב עבור מנהלי הענפים השונים והקבוצות המתחרות בהם.

את האוהדים מסוכן לסחוט עוד - מחירי המנויים והכרטיסים נמצאים בנקודת איזון שברירית. בעידן שבו נראה כי הסכמי הטלוויזיה נמתחו עד קצה גבול היכולת והליגות והקבוצות מחפשות להגדיל הכנסות, לגליזציה של שוק הימורים הפכה להיות כדור זהב בלתי צפוי שנחת בידי הליגות והקבוצות המקצועניות.

המשמעות של פתיחת שוק ההימורים היא שהחברות בתחום ירצו לשווק את המוצרים החדשים שלהן - ואין דרך טובה יותר מלפרסם על חולצות השחקנים, באולמות הספורט ובאצטדיונים. זהו מגזר פרסום אדיר שלא היה קיים קודם לכן.

וכך זוכה הספורט האמריקאי בשנה האחרונה לתנופה אדירה של הכנסות בזכות פסיקת בית המשפט. הנה כמה דוגמאות: ארבע הליגות הגדולות בארה"ב (NBA ,MLB ,NFL ,NHL) חתמו תוך זמן קצר על הסכמים עם חברות הימורים. ענקית ההימורים MGM שמפעילה מלונות ריזורט לנופש בחמש מדינות בארה"ב (נבאדה, מישיגן, מיסיסיפי, מרילנד ומסצ'וסטס) חתמה חסות עם כל ארבע הליגות.

הראשונה ששמה מאחור את שאלת האתיות וחתמה על הסכם בגובה 25 מיליון דולר לשלוש שנים עם MGM היא ה-NBA. ענקית ההימורים וויליאם היל חתמה עם ליגת ההוקי קרח, ליגת הפוטבול חתמה על הסכם של 30 מיליון דולר עם ענקית ההימורים Caesars.

משם זה גם חלחל מטה לקבוצות. הנהנות העיקריות הן אלו המשחקות במדינות שחתמו על צו המאפשר הימורים בשטחן: פילדלפיה 76' מה-NBA נהנתה מאישור הימורים במדינת פנסילבניה וחתמה חסות עם Caesars. בקבוצת ההוקי קרח ניו ג'רזי דווילס נחתו תוך זמן קצר שלוש חברות הימורים שלקחו חסות - FanDuel, וויליאם היל ו-MGM. במקביל, חשפה הקבוצה כי סיכמה עם חברת ההימורים Caesars שזו תפתח מתחם הימורים בן 460 מ"ר בתוך האולם הביתי, שיכיל מסעדה ובר, שבו ניתן יהיה להמר לפני המשחק ובמהלכו.

וגם מי שיישאר בבית ורוצה להמר יוכל לעשות כן. קבוצת ה-NBA וושינגטון וויזארדס אפשרה בעונה שעברה לצופי הטלוויזיה לקבל על המסך אפשרויות להימורים בשמונה משחקים של הקבוצה ששודרו ברשת NBC.
השאלה הגדולה היא עד כמה זה באמת משתלם לספורט. ההערכה של התאחדות ההימורים בארה"ב (American Gaming Association) היא, כי בעקבות פתיחת שוק הימורי הספורט תגדל ההכנסה השנתית של ארבע הליגות המקצועניות הגדולות בארה"ב ב-4.2 מיליארד דולר.

רק בליגת ה-NBA ייכנסו 600 מיליון דולר בשנה מהימורים - תוספת יפה לליגה שמגלגלת כשמונה מיליארד דולר בשנה. לכסף החדש הזה תהיה גם השלכה על שווי הקבוצות. ניו יורק ניקס שהוערכה על ידי "פורבס" בארבעה מיליארד דולר לפני אישור ההימורים במדינת ניו יורק, תהיה שווה כנראה הרבה יותר, בזכות פוטנציאל הימורי ספורט במיליארדי דולרים בשנה.

המצב בישראל: כ-15 מיליארד שקל בשחור

למה אכפת לנו ממה שקורה בארה"ב? כי גם אצלנו בישראל סוגיית ההימורים בספורט נמצאת על השולחן לא מעט שנים. ההימורים הלא-חוקיים חוגגים, למרות ניסיון לטפל בהם באמצעות יחידות מיוחדות של המשטרה ולמרות איסורים חמורים שהוטלו על חברות סליקת האשראי.

אבל בפועל מדובר במלחמה אבודה מראש - את הקושי בסליקת אשראי מחליף עידן הביטקוין, שנחשב גן עדן למהמרים. בשורה התחתונה, מי שרוצה להמר מהמר.

ממחקר מקיף שנערך באוניברסיטת סורבון בפריז נמצא כי כארבעה מכל חמישה הימורי ספורט ברחבי העולם נלקחים על-ידי גורמים לא מוסדרים/לא חוקיים. ההערכה היא, כי בישראל מגלגל שוק ההימורים הלא חוקיים יותר מ-15 מיליארד שקל - סכום העולה על "ההימורים החוקיים", אלו של הטוטו והפיס.

בפועל, המדינה מפסידה פעמיים מהסיפור הזה: קודם כול את הכסף השחור שגם ככה הולך להימורים לא חוקיים; ופעם שנייה את הכסף שהיה יכול להיכנס לקבוצות הספורט ולספורטאים בישראל. 

עוד כתבות

מושגים לאזרחות מיודעת. עודפי תקציב / צילום: Shutterstock

הממשלה מצאה שימוש לעודפי התקציב. מה זה אומר?

הממשלה מצאה ייעוד לעודפי התקציב. מה הם, ועם מה אסור לבלבל אותם? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

תל אביב ננעלה בעליות קלות; מדד הביטוח קפץ, מניות הבנייה ירדו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.2% ● מידרוג בוחנת את השפעת רכישת השליטה באלומיי על נופר אנרג'י ● מימושים באר פי אופטיקל ● שוב אנרגיה תקים פרויקט סולארי משולב אגירה באשלים ● הבורסה נפרדת מימי ראשון והמחיר: מאז 2000, כ-50% מהתשואה בבורסה נרשמה ביום זה ● מיטב: השוק המקומי יקר, אך עדיין צפוי לייצר תשואה עודפת

כסף בקיר. עם אלרם רג׳ואן / צילום: פרטי

"הייתי צריך הון עצמי של 177 אלף שקל": הוא רק בן 27, וכבר סגר שבע עסקאות נדל"ן

אלרם רג'ואן רק בן 27 וכבר אחרי 7 עסקאות נדל"ן ● מה שהתחיל ברכישה מוצלחת של דירה להשקעה בפתח תקווה, הפך למסע בלתי פוסק אחרי עוד ועוד אפיקי השקעה משתלמים - וצבירת שלל תובנות מהשטח ● וכן, יש גם את העסקה הלא מוצלחת בערד

שלומי אלברג ואסף בנאי / צילומים: ענבל מרמרי

תחום סוכנויות הביטוח לוהט, והשווי מזנק: פרופיט במו"מ למכירת חלק מהמניות

הגאות בשוק ההון והגידול בהיקפי הנכסי מייצרים ערך רב לסוכני הביטוח ● לאחר שהפניקס סוכנויות קיבלה תג מחיר של 4.4 מיליארד שקל, כעת פרופיט, החברה העצמאית הגדולה בענף, זוכה לתג שווי של עד 650 מיליון שקל - פי 4 מבעסקה בה נרכשה ב־2021

בית החולים מדיקה רפאל בפארק עתידים בתל אביב. רכישה שאפשרה את המהלך של הרשת / צילום: עמית גרון

מתחרה באסותא: רשת בתי חולים פרטית חדשה יוצאת לדרך

מינואר 2026 יחלו ארבעה מרכזים רפואיים לפעול רשמית כרשת אחת תחת השם "מדיקה", בשאיפה להיות שחקן משמעותי במערכת הבריאות ולהתרחב בהמשך ● בין הבעלים: קופות החולים לאומית ומאוחדת ● מנכ"ל הרשת: "יש לנו אתגר להיתפס כספק לרפואה הציבורית ולא כאויב"

ידיעת שפות מגינה מפני התדרדרות קוגניטיבית במוח / צילום: Shutterstock, ahmetmapush

הקשר המפתיע בין ידיעת יותר משפה אחת להגנה מפני דמנציה

מספר מחקרים הראו כי אנשים הדוברים שתי שפות ומעלה מצליחים בדרך-כלל יותר בממוצע במשימות המצריכות להפעיל את הפונקציות הניהוליות במוח ● מחקר נוסף מראה כי בידיעת שפות ישנה קישוריות רבה יותר במוח, שגורמת לו לפעול להיות יעיל הרבה יותר

באיראן מודאגים: המדינה ממערב אסיה שמתקרבת לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: באיראן מודאגים מהתחממות היחסים בין ישראל וארמניה, החלום האימפריאלי של ארדואן נתקל בקשיים ויש קשר לישראל, ובאירלנד לא מכירים בזה שיש אנטישמיות במדינה • כותרות העיתונים בעולם

שר הביטחון ישראל כ''ץ / צילום: Reuters, POOL

בג"ץ הקפיא זמנית את סגירת גל"צ, אך ההתנגשות בין העובדים לכ"ץ רק מתעצמת

צו הביניים שהוציא בג"ץ לסגירת תחנת הרדיו הצבאית עד לדיון שיתקיים בסוף ינואר נותנת לכאורה לעובדיה מרווח נשימה ● בפועל, ההכנות לסגירת גלי צה"ל נמשכות, וועדת יישום ההחלטה בתוך משרד הביטחון כבר התחילה לעבוד ● עמדת הרמטכ"ל טרם נשמעה

''מיוחסת''. האחים כועסים / צילום: באדיבות yes

כשהכסף נכנס לתמונה, הכול מתערער: "מיוחסת" מעלה שאלות על פריבילגיות

בקומדיה החדשה שעלתה ל-yes ניצבת צעירה שמקבלת ירושה מפתיעה ● היא נשאבת לדרמה משפחתית של חלוקת הון ויחסי כוח, אך מציבה מראה לאחים שגדלו בעושר, ומציעה דרך אחרת לנהל כסף, בלי לוותר על קשר, חום ואנושיות

ערן אורן, מנכ''ל וובי, אורן כהן, יו''ר אורן מזרח ועמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: נעם מורנו, מארק ניימן-לע''מ, ענבל מרמרי

קושי בעסקת רכישת WOBI? רשות שוק ההון דרשה הבהרות מהפניקס

הפניקס נדרשה להציג הבהרות לכך שרכישת סוכנות WOBI, המאפשרת השוואות מחירי ביטוח אונליין, לא תפגע בתחרות ● האם העסקה תצא מהפלונטר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט, בהובלת מניות הטכנולוגיה

הנאסד"ק יורד בכ-0.7% ● מניות הדיפנס באירופה נחלשות, על רקע ההתקדמות במגעים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה ● טריליון דולר התנדפו השנה מהקרנות האקטיביות בוול סטריט, בבלומברג מסבירים את השיעור • למה טראמפ מעדיף דולר חלש ● מחיר הכסף נופל, לאחר ששבר שיא חדש וחצה את רף ה-80 דולר לאונקיה

מכולות של חברת צים / צילום: Shutterstock

כולם חיכו לאסיפה הדרמטית של בעלי המניות של צים, אבל כמעט אף אחד לא הגיע

לאחר שהושגה פשרה במאבק בין קבוצת בעלי מניות בצים לדירקטוריון החברה באשר לזהות הדירקטורים החדשים שמינוים יעלה להצבעה, אסיפת בעלי המניות נדחתה למועד חדש - לאחר שרוב בעלי המניות שהוזמנו לא הגיעו

פרופ' אוליבר הארט / צילום: אלון גלבוע

"קולגות חושבים שיצאתי מדעתי": הכלכלן חתן פרס נובל שרוצה להכניס ערכים לשוק ההון

פרופ' אוליבר הארט רוצה להחזיר ערכים כמו הוגנות לחוזים, לישיבות דירקטוריון ולאסיפות בעלי המניות ● בימים אלה הוא מקדם רעיון חתרני כמעט לדמוקרטיזציה של שוק ההון ושיתוף בעלי המניות בקבלת החלטות שוטפות של חברות ● השבוע הוא הגיע לישראל כדי להשתתף בכנס השנתי של מרכז אריסון ל-ESG בבית הספר אריסון למנהל עסקים של אוניברסיטת רייכמן ● ניצלנו את ההזדמנות כדי לברר איתו איך המודלים שלו עובדים במציאות

חדרה / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

עיריית חדרה הפחיתה 40% מצריכת החשמל שלה. כך היא עשתה את זה

משרד האנרגיה פרסם את צריכת החשמל של הרשויות המקומיות, ומי שמובילות את הטבלה הן הרצליה, ראשון לציון, כפר סבא ותל אביב ● מנגד, עיריית חדרה רשמה בשנה האחרונה ירידה משמעותית, בזכות התייעלות בתאורת רחוב והחלפת גופי תאורה ישנים

כביש מס' 91 ברמת הגולן / צילום: Shutterstock

הנוסחה החדשה של רמת הגולן לפיתוח מסחרי

הממשלה הגדירה כיעד את הגדלת האוכלוסייה ביישובי הגולן ב-50% עד סוף העשור ● במקביל מתגבשת תפיסת הפיתוח: הנדל"ן והמסחר משרתים את הקהילה, והתעשייה והתיירות מכבדות את המקום ● כך, השקט והאיטיות הופכים למטבע החדש של איכות חיים

עבדירחמן מוחמד עבדולאהי, נשיא סומלילנד ובנימין נתניהו, ראש ממשלת ישראל / צילום: Reuters, Monicah Mwangi, Jonathan Ernst

מים, נפט וציר אסטרטגי מול טורקיה: מאחורי ההכרה הישראלית בסומלילנד

אחרי שנים של מגננה מול שלוחות הטרור של איראן וההתפשטות הטורקית, ירושלים מאמצת אסטרטגיה יצירתית - הכרה במדינה שאיש לא הכיר בה קודם ● מהקשרים ההדוקים של נתניהו עם מודי ההודי ועד מלחמות המים והנפט מול מצרים וסומליה - כך נבנה הציר החדש

דוחות כספיים / צילום: תמר מצפי

דוח של רשות ני"ע מגלה אילו חברות פרסמו את הדוחות הארוכים ביותר

מבדיקה שערכה רשות ני"ע עולה כי ב-20 השנים האחרונות נרשמה עלייה של כ-60% באורך הכולל של הדוחות שמפרסמות החברות הבורסאיות ● בנוסף נמצא כי הדוחות כוללים כפילויות ומידע לא רלוונטי ● ההמלצות המרכזיות: לקצר, למנוע חזרתיות ולהתמקד במידע מהותי למשקיעים

הרטיבות פגעה באיכות החיים של התובעים (אילוסטרציה) / צילום: Shutterstock

בגלל רטיבות וליקויים משמעותיים: בעלי דירות יפוצו ב-7.5 מיליון שקל

ביהמ"ש חייב את חברת אלעד מגורים החדשה לפצות בעלי דירות בירושלים ● עוד אישר השופט כי לרוכשים נגרמה עוגמת-נפש: "מדובר בליקויים משמעותיים, בפרט בעניין הרטיבות, אשר פגעו באיכות החיים של התובעים למשך שנים רבות"

דיוויד גוקלר, מנכ''ל סנדיסק / צילום: ap, Don Feria

זינקה 600% בחודשים: המניה הכי טובה במדד S&P 500 השנה והקשר הישראלי

חברת אחסון המידע סנדיסק, שהקים וניהל בעבר אלי הררי, זינקה ב־614% והיא נסחרת בשווי של 36.6 מיליארד דולר ● החברה מעסיקה מאות עובדים בישראל, לאחר שרכשה כאן בעבר את מפתחת ה"דיסק און קי" ● בצמרת התשואות ב־S&P 500 - עוד 3 חברות מתחום אחסון המידע

מסחר פיזי בכסף בהודו / צילום: ap, Anupam Nath

המתכת היקרה שעקפה את הזהב בסיבוב, ושברה שיא של 45 שנה

מחיר החוזים על הכסף זינק ביותר מ־160% מתחילת השנה, בעודו שובר שיא של 45 שנה ● דצמבר היה אחד החודשים הטובים בהיסטוריה של התעשייה ● אבל יש מי שמזהירים: "מחירי הכסף נוטים לזנק מהר - ואז לקרוס"