גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  נדל"ן ותשתיות

למה ליזמי הנדל"ן דחוף כל כך להנציח את שמם על ראש בניין המגורים שלכם

בדומה לשלטי חוצות, גם הם זועקים אלינו כשאנחנו עומדים בפקקים ● יותר ויותר קבלנים מנציחים את שמם על ראשי המגדלים שאותם בנו, האדריכלים מזועזעים מהוולגריות ונראה שגם הדיירים לא ממש מרוצים מהתופעה, אבל רק מעטים מהם פועלים נגדה ● בחלק מהעיריות מעדיפים להעלים עין וליהנות מאגרת השילוט

אור עקיבא / צילום: איל יצהר, גלובס
אור עקיבא / צילום: איל יצהר, גלובס

כשאנחנו תקועים בכביש מספר 2, בפקק הנצחי שמתחיל אחרי נתניה, אבל גם אם אנחנו בנהיגה מהירה באותו כביש, קשה לפספס את שלטי הענק המתנוססים בראשי המבנים שבשכונות המגדלים החדשות שלצדי הדרכים. כך בנתניה, בחדרה, באור עקיבא, בטירת הכרמל ובחיפה. לא מדובר בסתם פרסומות מתחלפות וגם לא בשילוט זמני שיוסר עם תום הבנייה, אלא בשלטים גדולים - ומוארים, שעליהם רשום שם היזם.

אי אפשר להגיד שהשלטים מתכתבים עם האדריכלות של הבניין, וגם לא בטוח שהם עומדים בדרישות החוק לגבי שילוט במרחב הציבורי ותשלום אגרות, שיכול להגיע לאלפי שקלים בשנה. בנוסף, כלל לא ברור אם מדובר בשלטי פרסומת או בשלטי חוצות. ובכל זאת, מדובר בתופעה שתופסת תאוצה ולא ניתן להמשיך להתעלם ממנה.

שלטי הנצחה היו תמיד. כך על בניינים לשימור. למשל, במרכז תל אביב, מופיעים שמות היזם והאדריכל. השלטים עשויים על פי רוב מאבן ומשוקעים בטיח. בבלוקים שהקימה שיכון ובינוי בתחילת שנות ה-70 אפשר לראות שלטים מאריחי קרמיקה, משוקעים בטיח "שפריץ".

שילוט קצת יותר גדול ובוטה, אבל עדיין חלק אינטגרלי מהמבנה, החל להופיע בבנייה הקבלנית של ראשית שנות ה-80. למשל בבניינים של אברהם גינדי בראשון לציון.

בעשור האחרון המבנים למגורים הכפילו את גובהם ושמות היזמים קפצו מקומת הקרקע של החזית הראשית, ממישור חיפוי המבנה, היישר אל גג הבניין.

באר יעקב / צילום: שלומי יוסף, גלובס

אדריכלות
"וולגריזציה כוחנית בלי קשר לאסתטיקה"

"בית IBM בשדרות שאול המלך בתל אביב, שתכנן אברהם יסקי, היה בניין אייקוני ולאורך כל השנים השלט של IBM היה למטה, בלובי", מספר האדריכל ד"ר צבי אלחייני, מייסד הארכיון לאדריכלות ישראלית. "כשהבניין עבר בעלות, פתאום תלו עליו, בצורה וולגרית, אותיות פלסטיק עם מותג הבעלים החדשים. בלי ניסיון להבין את האסתטיקה של הבניין".

אלחייני ממשיך: "זו דוגמה מוקדמת וקיצונית שמבשרת את השינוי בשילוט של הבניינים. השלטים החדשים הם שלטי פרסומת לכל דבר. היזם רוצה שמי שנוסע על כביש החוף ידע ש-’X בנה פה’. זה עניין כוחני מאוד מצד הקבלנים והיזמים. אני חושב על דרי הפנטהאוזים במגדלים האלה, בשכונות השינה, ששילמו ממיטב כספם ויושבים בערב על הגג תחת שלט מואר. זוועה".

אור עקיבא / צילום: איל יצהר, גלובס

תחרות ואגו
"זה מבזה את האנשים שקנו דירות בבניין"

שרון בנד חברוני, מתכננת ערים ומומחית לשיווק, מאוד מסויגת מהשלטים בראש המגדלים: "יש לזה שני מרכיבים. הראשון, התחדדות של כלים שיווקיים. פתאום זה נהיה מאוד חשוב בשיח הישראלי - מי היא חברת הבנייה. נתגבשה התפיסה שככל שיש יותר נראות לפרויקטים - אז אתה יותר גדול ויציב. כל הדברים שהציבור מחפש לראות.

"היבט אחר זה העניין של אגו. כל אחד צריך להנציח את עצמו. זה הפך למהלך האדרה עצמית. בעיניי זה זילות של המרחב הציבורי. זה מבזה את האנשים שקנו דירות בבניין. הם לא צריכים לגור בבניין שמפאר את מי שבנה אותו".

יש מי שמרוויח
מדוע העיריות מעדיפות להתעלם

אדריכל גיורא בוס, יועץ אדריכל העיר תל אביב-יפו לעיצוב עירוני ושילוט, מסביר שמדובר בתופעה לא חוקית שהולכת ותופסת תאוצה: "חוק הדרכים, מ-1966, לא מאפשר הצבת שלטים בדרכים בינעירוניות. האוריינטציה של החוק הייתה בטיחותית, אבל הוא נועד גם להגן על זכויות הנוף.

נתניה / צילום: איל יצהר, גלובס

"כשיצרו את נתיבי איילון, הבינו שמדובר בקונטקסט אורבני ושזה אבסורדי לא להציב שלטים, ולכן קבעו תיקון שאיפשר לערים שיש להן חזית לנתיבי איילון להציב שלטים בכל מיני צורות. חוקי העזר של ערים רבות, שמשרד הפנים מאשר, לא מאפשרים הצבת שלטים לצד הדרך. מצד שני, עיריות רבות מעלימות עין מהתופעה ונהנות מאגרת שילוט".

איך אתה מסביר את זה שרואים יותר ויותר שלטים בראש הבניינים?

"כל חברה שיכולה לתפוס לעצמה נתח של נראות במרחב הציבורי, מציבה שלט בראש הבניין. מי שמקים בניין רואה את עצמו כמלך, כאדון העולם. לדעתי, אחד הדברים שדחפו את העניין זה שהקבלנים תפסו את הפוטנציאל של הפרסום הזה. הרצון שלהם להנציח את עצמם רק גדל".

בוס מספר שבתל אביב-יפו הסיטואציה לגמרי שונה: "ב-2016, הצלחנו לשכנע את הוועדה המקומית בחומרת התופעה והוספנו סעיף לטופס 4, דבר שאין בשום עיר אחרת, שלא מאפשר לקבל אישור אכלוס ללא הסרת השלט. הצלחנו למגר את התופעה".

לגור מתחת לשם
הדיירים עצמם לא מתלהבים

בכתבה שפורסמה ב-2017 ב"גלובס", סיפרה דיירת בשכונת המשתלה בתל אביב, על השלטים: "אני גרה בשכונה 17 שנה. אכפת לי מסביבת המגורים שלי. בנו בניינים חדשים ופתאום צצו שלטים ענקיים בראשי המגדלים. זה נראה נורא. זה פשוט מפגע - שמונה בניינים שעל כל אחד מהם שלט עצום בגודלו.

"זה מזעזע בעיניי שדיירים צריכים לגור בתוך שלט פרסומת. זו גסות רוח בעיניי, ממש פגיעה במתחם הציבורי. אני רואה את זה כל היום וממש לא רוצה להיות חשופה לזה ושהילדים שלי יהיו חשופים. כל השכונה חשבה כמוני".

במקרה שלה, התלונה לעירייה נשאה פרי ולאחר כחודש וחצי השלטים הוסרו. עם זאת, העובדה שבבניינים המדוברים הורידו את השלטים, לא הפריעה ליזמים השכנים להציב שלטים על בניינים חדשים יותר שבנו בסמוך.

בדרך כלל, תושבים שנכנסים לדירתם החדשה מקפידים לבדוק ולבקר כל תקלה אפשרית שצצה בדירה הפרטית, ולכל היותר במרחב הציבורי שבתוך הבניין עצמו, והם אדישים למדי - ודאי באופן אישי - למפגעים המתנוססים בחוץ.

ראשון לציון / צילום: איל יצהר, גלובס

קשר השתיקה
לא כל היזמים משלמים אגרה

פנייה בעניין למומחי שיווק נדל"ן או ליועצי תקשורת/יחצ"נים, שמייצגים יזמים נענתה בשלילה. לא ברור אם זה קשור לעובדה שאנחנו בסוף חודש אוגוסט וכולם בחופשה, או שליזמים יש אינטרס לא לדבר על הנושא הזה.

כך או כך, בכיר בחברה יזמית/קבלנית גדולה נאות לשוחח על הנושא, בתנאי שפרטיו יישארו חסויים. באופן טבעי, הוא סבור שהשלטים על הבניינים הם עניין חיובי ביותר: "מבחינתי כיזם - השילוט מצוין. זה תורם לי. בטח אם הבניין נראה טוב אחרי 15 שנה. גם הדיירים מרוויחים מהשלט. יזם שיציב שלט על בניין, יקפיד יותר על החומרים והגימור של הבניין. זו החותמת שלו. הנהנה השלישי זו הרשות, שנהנית מכל העולמות. אם היא מאפשרת לי לשים שלט זה מקור הכנסה לא מבוטל לעיר. ברגע שהרשויות יפסיקו לקרוא לזה שלט פרסום, וזה יהפוך לסוג של שלט חוצות, הרשויות ירוויחו מאגרת שילוט בתעריף לא קטן".

אז למה רוב אנשים מתנגדים לשלטים האלה?

"זה עניין של הרגל. היו רגילים שאין. אם אנשים היו מבינים שכל בניין נותן כ-15 אלף שקל לקופת העירייה, הדיבור היה שונה. אם הרשות הייתה טורחת ומגדירה איך ייראו השלטים. אם היו מגדירים חומרים, גרפיקה, איפה יתלו את השלטים, הבעיה הייתה נפתרת".

למה היזמים סירבו להתראיין?

"ראשית, זה נושא כאוב. שנית, יש הרבה יזמים שלא יהיו מוכנים להודות בכך שהרבה מאוד שלטים שתלויים על בניינים - לא משלמים אגרת שילוט. אין חוק עזר שאומר שאפשר לגבות ארנונה על שלטים. אני אומר ששלט על בניין זה כמו שלט חוצות.

"כשאתה נוסע ליד נתניה ורואה את השלטים, כל שלט כזה הגודל שלו זה 2X8 מ’. אתה יודע בכמה כסף זה יכול להסתכם? יזמים לא רוצים להתראיין כי הם חוששים שאיזה ראש עיר יקרא את הכתבה ולא ייתן יותר אישורים לעניין הזה". 

עוד כתבות

עו''ד נמרוד ספיר, מנכ''ל איגוד בתי ההשקעות / צילום: רז רוגובסקי

בתי ההשקעות דורשים מהרגולטור לחתוך את עמלות ההפצה בבנקים

איגוד בתי ההשקעות פנה לרשות שוק ההון ולפיקוח על הבנקים בדרישה לבחון מחדש את עמלות ההפצה הפנסיוניות ● באיגוד טוענים: בזמן שדמי הניהול צללו, העמלה הבנקאית תקועה כבר שני עשורים בשיעור של 0.25% ומונעת ייעוץ אובייקטיבי בקרנות ברירת המחדל ● המנכ"ל נמרוד ספיר: "הגיעה העת לעדכן את מודל ועדת בכר" ● ברקע: הסיכוי הנמוך לשינוי חקיקתי בתקופת בחירות

מייסדי פאפאיה גיימינג, אוריאל בכר, אלכס ליאחובצקי ואנדריי בירמן / צילום: ניב קנטור

"אור ירוק" להסדר: בית המשפט מינה מנהל הסדר לפאפאייה גיימינג והקפיא את ההליכים נגדה

בית המשפט המחוזי בת"א מינה את עו"ד גיל אורן למנהל ההסדר של פאפאייה גיימינג והעניק לה עיכוב הליכים זמני, המצטרף להחלטת בית המשפט בדלאוור ● השופטת הבהירה כי גיבוש ההסדר יחייב מודל משולב הכולל תרומת בעלים ואיתור משקיע, על רקע חוב של 718 מיליון דולר שעל ההחלטה לגביו בכוונת החברה לערער

גיל גירון ורמי נוסבאום / צילום: ניב קנטור

באשטרום צופים מתי שוק הדיור ייצא מההאטה; המניה מאבדת גובה

קבוצת אשטרום פרסמה תוצאותיה לרבעון השני, ומציגה הפסד על רקע הוצאות מימון גבוהות ● כמה דירות נמכרו בפרויקטים הגדולים בת"א והצפי להתאוששות של שוק המגורים בשנה הבאה

מימין: שי מימוני, קובי גרדי, מיכאל רצון, ראם רצון, יוסי ברק, עודד רצון / צילום: איל אפרתי

מאמינה בשותפויות: המהלך החדש של חברת אב-גד

ברק פיננסים תשקיע כ-49 מיליון שקל ותחזיק 49% בחברה חדשה עם אב-גד, שתקלוט 24 פרויקטים במרכז הארץ ● בנק הפועלים משקיע כחצי מיליון שקל בהקמת מרחב קהילתי, בית קפה וחלל עבודה בכיכר חרמון בקריית שמונה ● וסמסונג תעלה סדרת רשת בנוסף לקמפיין אופנה כדי לקדם את המוצר החדש שלה ● אירועים ומינויים

חבר הכנסת אריה דרעי, יו''ר ש''ס. סרטון בחירות שפרסמה ש''ס, 22.08.21 / צילום: רפי קוץ

האם ש"ס קיבלה מנדט מחיילי צה"ל?

ש"ס פרסמה סרטון שמבקש לטעון שהמפלגה קנתה אחיזה משמעותית בקרב משרתי הצבא ● אבל הנתון שהיא נופפה בו לא אומר את מה שהיא חושבת שהוא אומר ● המשרוקית של גלובס

איליה סוצקבר / צילום: Reuters, AMIR COHEN

השקעה מאנבידיה ומועד השקה משוער: פרטים חדשים על המיזם של איליה סוצקבר

כשלוש שנים לאחר שעזב את OpenAI, איליה סוצקבר מתקרב להשקת המוצר של SSI, הסטארט־אפ שלו ● החברה, שכבר גייסה 7 מיליארד דולר, מיועדת לפתור את מגבלת הזיכרון של מודלים קיימים ולאפשר להם להתאים את עצמם אישית למשתמש בזמן אמת

פרופ’ אברהם (אבי) דגני ז''ל / צילום: מתוך אתר גאוקרטוגרפיה

מייסד ונשיא קבוצת גיאוקרטוגרפיה פרופ’ אבי דגני הלך לעולמו בגיל 88

פרופ’ אבי דגני, ממייסדי תחום מחקרי השוק והסקרים בישראל ומי שייסד עם רעייתו ד"ר רינה דגני את קבוצת גיאוקרטוגרפיה, הלך לעולמו בגיל 88 ● לאורך יותר מחמישה עשורים שילב בין מחקר אקדמי לעולם העסקי והיה מחלוצי תחום מערכות המידע הגאוגרפיות בישראל ● הוא היה מעורב בשורה של פרויקטים שעיצבו את תל אביב, ואף מיוחסת לו טביעת האצבע על הסיסמה "עיר ללא הפסקה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות קלות בוול סטריט, אחרי נתון אינפלציה גבוה מן הצפוי; דריכות לדוחות אנבידיה

הנאסד"ק יורד בכ-0.2% ● ה-PCE, מדד האינפלציה המועדף על הפד, הציג עלייה שנתית של 3.7% ביולי, מעט מעל קונצנזוס האנליסטים ● מחירי הנפט רושמים עליות קלות ● מטא הגיעה להסדר בתביעה שהגישו נגדה עשרות מדינות בארה"ב ● נייקי ירדה לשפל של יותר מעשור ● כל העיניים נשואות לתוצאות הכספיות של אנבידיה שיפורסמו הלילה לאחר נעילת המסחר

אנדי ברנהאם, ראש ממשלת בריטניה / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

"חרם דה-פקטו" על ישראל: הצעד ששוקל ראש ממשלת בריטניה החדש

ראש ממשלת בריטניה צפוי להכריז על איסור יבוא מההתנחלויות ועל סנקציות אישיות נגד בכירים במפעל ההתנחלויות, בעוד גורמים בלייבור חוששים מפגיעה רחבה ביצוא הישראלי וביחסים הכלכליים בין המדינות

שוק בבירה קהיר (ארכיון) / צילום: Associated Press, Amr Nabil

המדינה המפתיעה שכלכלתה שרדה בהצטיינות את המלחמה באיראן

כותרות העיתונים בעולם: בארה"ב, מיליארדי שקלים בהסברה ישראלית נתקלים בדור צעיר שלא משתכנע; הלחץ הכלכלי של וושינגטון על איראן נוחת ישירות על כתפי האזרחים שסובלים מזינוק במחירים; ובמצרים, כנגד כל התחזיות הקודרות, הכלכלה המקומית מצליחה להפתיע את האנליסטים ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

נתב''ג בשעת עומס / צילום: Ken Whitman

"משבר תעופתי חמור ביותר": האזהרה של האוצר והמתקפה על רש"ת

משרד האוצר מזהיר כי ללא הקמת שדות תעופה משלימים בתוך עשור, ישראל תעמוד בפני משבר תעופתי חמור ● כמו כן, האוצר תוקף את רשות שדות התעופה על חוסר יעילות, שכר מנופח והתנגדות להפרטת השדות החדשים באמצעות זכיינים פרטיים

עובד דבי, מנכ''ל דליה חברות אנרגיה וירון קסטנבאום, מיזמי קרן תש''י / צילום: אורי שדה, אייל לייבל

דליה מגדילה את חלקה בחוות השרתים באשדוד: ההשקעה זינקה ל־4.5 מיליארד דולר

דליה אנרגיה תממש מוקדם מהצפוי את האופציה להגדלת חלקה במיזם חוות השרתים באשדוד ל-50% ● ההשקעה בהקמת המתחם ותחנת המשנה זינקה מ-1.5 מיליארד דולר ל-4.5 מיליארד דולר, ולכך עשויים להתווסף עד 7 מיליארד דולר עבור שרתים ומעבדים ● הפרויקט מתוכנן להגיע להספק של עד 250 מגה-וואט, ובחברות ממתינים לשינוי רגולטורי שיאפשר אספקת חשמל ישירה מתחנת הכוח הסמוכה

לבנת החימר של Supreme / צילום: צילום מסך מערוץ היוטיוב של CNCB

אפס שימושיות, מקסימום סטטוס: הלקח העסקי מהלבנה של Supreme

לפני עשר שנים השיק מותג אופנת הרחוב הניו יורקי Supreme לבנת בניין פשוטה ב–30 דולר. היא נחטפה בתוך דקות ● גם היום היא נסחרת במאות דולרים. למה זה קורה, ומה הלקח לשולחן ההנהלה ● האלגוריתם האנושי, מדור חדש 

מייקל סיילור / צילום: ap, Rebecca Blackwell

זינקו בעשרות אחוזים: האם להשקיע בביטקוין או בחברות שאוגרות אותו?

זינוק של כ־26% בביטקוין בעשרת הימים האחרונים, הוביל לעליות חדות במניות חברות האוגרות מטבעות קריפטו ובראשן סטרטג'י ● פעילי השוק אופטימיים: "ניתן לראות את המגמה ממשיכה"

שחקני הפועל באר שבע במשחק הפלייאוף, אמש / צילום: Reuters

18 שניות, 36 מיליון שקל: מחיר ההתרסקות של הפועל באר שבע

השער שספגה הפועל באר שבע 18 שניות לפני שריקת הסיום מנע ממנה העפלה היסטורית לליגת האלופות ושלח אותה לליגה האירופית ● מעבר לאכזבה הספורטיבית, הקבוצה של אלונה ברקת איבדה הכנסה מובטחת של יותר מ־10 מיליון אירו, והפער עשוי עוד לגדול בשל מענקי הניצחונות וזכויות השידור

ניר כהן, מנכ''ל הראל ביטוח בקבוצת הראל ביטוח ופיננסים / צילום: טל שחר

שיחות המשקיעים: כך חגגו בהראל את ההישג במדד המותגים של גלובס

לצד רווח נקי של כ-1.02 מיליארד שקל ברבעון השני, מנכ"ל הראל, ניר כהן בחר לחתום את שיחת המשקיעים בהישג אחר ● כהן התגאה בכך שהראל היא חברת הביטוח והפיננסים היחידה שנכנסה למדד המותגים של גלובס ● "זה לא רק עניין של היכרות, אלא באיזו מידה הלקוח סומך ומעריך את המותג - מדובר במנוף עסקי קדימה"

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

הממצא המפתיע שגילו חוקרים באנשים בני מאה

מחקר מצא שלאנשים בני מאה ויותר יש שפע של תאים אנטי-סרטניים ● בדיקת אלצהיימר של אלי לילי ורוש אושרה לשימוש. מה עומד מאחורי גל בדיקות הדם לגילוי המחלה? ● הכללית ושיבא מככבים בדוח של ארגון הבריאות העולמי ● ושותפות המו"פ אלמדה סוף-סוף מתאוששת ● השבוע בביומד

חתן פרס נובל שיניה ימאנקה, בראש הרשימה / צילום: Reuters, Kyodo

חיזוק שרירים והצערת תאים: מחקרי הלונג'ביטי החמים

רשימת 12 חוקרי הלונג'ביטי הבולטים בעולם של מגזין TIME מגלה לאן מתקדם מדע אריכות החיים ● וגם: מי עשויים להיכנס לרשימה של שנה הבאה? ● מדעי אריכות החיים, מדור חדש 

מסעדת קיסו / צילום: יואב גורין

המניות שהיו הלהיט של הבורסה ועכשיו צונחות בעשרות אחוזים

תחום המזון היה אחד הלוהטים בבורסה השנה עם גל הנפקות ואפילו מדד ענפי ● אלא שבחודשים האחרונים נראה שהטרנד דעך, מניות הענף צוללות בעשרות אחוזים ולגלובס נודע שגם ההנפקה שתוכננה לקיסו שוב נדחית ● האם דווקא הדעיכה היא הזדמנות השקעה?

דאג פורד, ראש ממשלת פרובינציית אונטריו / צילום: Reuters, Blair Gable

"השוטר הרע" הקנדי שעומד בחזית מלחמת הסחר מול ארה"ב

מנהיג אונטריו דחק בראש הממשלה מארק קרני לנקוט קו תקיף מול וושינגטון, והטיח עלבונות בנשיא טראמפ