גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העירייה מתרגשת, התושבים מודאגים: התוכנית לקמפוס ברחובות בהשראת סטיב ג'ובס נחשפת

תוכנית חדשה לקמפוס שיכלול 6,500 יחידות דיור ו-700 אלף מ"ר שטחי תעסוקה ומסחר ברחובות שואבת השראה מהמטה של חברת אפל בקליפורניה ● התושבים מתנגדים: התוכנית תחליש את מרכז העיר

התוכנית המוצעת לקמפוס ברחובות / הדמיה: רוזנפלד־ארנס
התוכנית המוצעת לקמפוס ברחובות / הדמיה: רוזנפלד־ארנס

השבוע (יום ג') תתקיים פגישת שיתוף ציבור נוספת בעניין תוכנית פיתוח מזרח רחובות, ובמינהל ההנדסה של עיריית רחובות יש התרגשות קלה. התוכנית עצומה בשטחה (1,200 דונם), היקפי הבנייה (6,500 יחידות דיור וכ- 700 אלף מ"ר של שטחי תעסוקה ומסחר) והפוטנציאל הכלכלי שהיא אולי תביא איתה רב. וחוץ מזה, התוכנית יקרה לליבו של ראש העיר רחמים מלול, שהוא גם מחזיק תיק ההנדסה בעירייה.

ברחובות מפנטזים על הקמת קמפוס מדע חדש, מרכז מדע והייטק, שינשוף בעורפו של מכון ויצמן, לא פחות, ויזכיר בקונספט שלו את המטה העולמי של חברת אפל בקופרטינו שבקליפורניה. הציבור, מצד שני, לא ממש אדיש, וקבוצה של אדריכלים, מתכנני עיר, פעילי סביבה ותושבים הזועמים על התוכנית מגבשים אסטרטגיית פעולה שתביא לביטול התוכנית או לכל הפחות לצמצומה.

המטה של אפל בקליפורניה והקמפוס המתוכנן ברחובות / צילום: shutterstock, הדמיה: רוזנפלד־ארנס

הרובע החדש ממוקם על שטחים חקלאיים, בבעלות פרטית, ממזרח לדרך בגין, המהווה כעת את גבולה המזרחי של העיר. התוכנית המקודמת, שעליה חתום משרד האדריכלים רוזנפלד-ארנס, נבחרה בתחרות אדריכלים סגורה שקיימה עיריית רחובות בחודש מאי השנה.

התוכנית מקודמת בשיתוף-פעולה עם "דירה להשכיר", החברה הממשלתית לדיור והשכרה, במסגרת הוותמ"ל (תמ"ל 3003), ויש ציפייה שהיא תאושר בתוך כשנה, וראשית הבנייה תהיה בעוד חמש שנים.

מהנדסת העיר רחובות, האדריכלית דלית הראל, מסבירה שעד לאחרונה, השטח החקלאי שבו ממוקמת השכונה החדשה, ששטחו הכולל הוא 5,000 דונם, לא היה בתחום הפיתוח העירוני של רחובות. "כשריעננו לאחרונה את תמ"א 35, בשנת 2016, ביקשנו להגדיל את שטחנו כדי לאפשר בנייה חדשה. מיצינו את כל עתודות הקרקע בעיר. אנחנו החלטנו שאנחנו מבנים את 1,000 הדונם האלה. אלה שטחים חקלאיים, בבעלות פרטית ואין עליהם מגבלות רעש מבסיס תל נוף הסמוך".

הראל מדגישה שאחד היתרונות של התוכנית הוא שהתכנון מקודם במסגרת הוותמ"ל ולכן הוא "תכנון מהיר": "רוב התכנונים הם מול הוועדות המחוזיות וזה לוקח הרבה שנים. התכנון באמצעות הוותמ"ל לוקח שנתיים-שלוש, מהירות שיא לאישור תוכנית בסדר גודל כזה במדינת ישראל. לא מעט תוכניות שקודמו בוועדות המחוזיות לקחו 10 שנים ואפילו יותר, ועד שהתוכנית מתאשרת אתה שוכח איפה התחלת ואיפה אתה מסיים. זו דרך ארוכה. כאן, אתה רץ ריצה מהירה, מטורפת".

מאיפה באה המילה "קמפוס" בהקשר של שכונת מזרח רחובות?

הראל: "קמפוס לדעתי זה משהו שמתכלל לא מעט שימושים. יש אנשים שיקראו לזה 'עירוב שימושים', מושג שממש מוטבע חזק בעירוניות החדשה. העיר יכולה לאפשר מסחר בקומת הקרקע, משרדים בקומות הראשונות, מגורים מעל. יכול להיווצר מצב שאתה גר בקומה עליונה במגדל, לוחץ על הכפתור במעלית, יורד למטה ושם את הילדים בגן ילדים ויורד עוד כמה קומות ומגיע לקומה מסחרית. המגדל הזה הוא סוג של אוטופיה. הקמפוס הוא רעיון שמייצר את רוב השימושים שיהיו ביחד, אבל גם מוקד".

האדריכל מנדי רוזנפלד, שאחראי לרעיון הקמפוס העירוני, מדגיש שהקמפוס המתוכנן יהיה שונה ממכון ויצמן המסוגר ומשווה אותו לאוניברסיטת NYU בניו יורק: "אין גדר ואתה לא צריך להציג תעודת סטודנט. אתה נע חופשי לאן שאתה רוצה".

רוזנפלד מסביר שכשניגשים לתכנן עיר בשטח חקלאי יש תמיד ייסורי מצפון: "לפעמים אין ברירה. ככל שאני מטיף תמיד לגדול פנימה, זה לא הפתרון היחידי. לפעמים צריך לגדול החוצה בלי לעשות נזק סביבתי גדול מדי, ואיך לייצר מצב שהתוכנית תהווה המשך, או רצף אחד לעיר הקיימת".

המושבה רחובות נבנתה על בסיס רשת רחובות אורטגונלית, כלומר רחוב אחד ראשי ורחובות שניצבים, או מקבילים לו. רוזנפלד מסביר שזה היה העוגן הראשי לתוכנית שהציע: "כל רחוב שהתקיים היסטורית, ממשיך לתוכנית שלנו ומשם אל הטבע, אל הנוף". "כיום, דרך בגין (הגבול המזרחי של העיר. ג.נ) זה אסון. העיר מגיעה לתוך קיר בטון. בגלל שפה נוסעים 70 קמ"ש הציבו קיר אקוסטי. התוכנית היא שהקיר ירד ודרך בגין תשתנה ותהפוך לרחוב עירוני. על הרחוב הזה אנחנו מעמיסים בינוי ועושים מספיק צמתים כדי שזה יהיה כביש עירוני מלא חיים".

כשאני מנסה להבין מאיפה מגיעה הצורה העגולה של המבנה הקולוסאלי המכונה "הקמפוס", רוזנפלד מפנה את תשומת ליבי לתצ"א שמראה שטחי חקלאות המושקים באמצעות ממטרות ענק רדיאליות: "הרעיון המובהק שלו, ולכן בין היתר הוא עגול, זה שהוא צריך להכיל בתוכו פונקציות של הייטק, עם חממות, מגורים, מסחר, תרבות. אני לא מתבייש להגיד שזה יכול להיות המתחרה של מכון וייצמן. הקמפוס האורבני צריך להתחרות לא רק ברחובות, או בתל אביב. זה משהו שצריך להתחרות בעולם. הפארק המעגלי שמקיף אותו הוא אינסופי. אינפיניטי. אתה תמיד יכול לחדור פנימה וגם להמשיך. אתה נכנס ויוצא. במעגל יש משהו מיסטי. המבנה העגול יוצר גשרי כניסה. כלומר, כשאתה מגיע מהעיר רחובות אתה חוצה מתחת".

דלית הראל מוסיפה שהמבנה העגול יוכל להיות אייקון עירוני חדש: "כמו שבילבאו התחילה עם מבנה אחד של פרנק גרי שייצר באזז לבילבאו, יכול המבנה הזה לייצר באזז לעירוניות של רחובות. לאפיין מחדש את העיר".

למה בעצם היה צריך לייצר רובע חדש מחוץ לעיר כשאפשר היה לצופף את העיר הקיימת? בסופו של דבר, יש לכם גם עוד אזורי תעסוקה שלא מימשו את כל הפוטנציאל שלהם.

דלית הראל: "הוכחנו כבר שבתחום העיר הקיימת מיצינו את השטחים הפנויים. להתחדשות עירונית (תמ"א 38, פינוי בינוי. ג.נ) יש קצב אחר. השטחים לא פנויים ולא זמינים לבנייה. המהירות שבה מתחדשת עיר בתוכה היא איטית למדי. למשל, יש לנו תוכנית התחדשות יפהפייה ברחוב הרצל שנקראת "מתחם בנימין יעקב" וכוללת 11 מבנים מימי ראשית המושבה - כולם לשימור. התוכנית אושרה לפני שש שנים וכמעט התפוגגה. פנינו לוועדה המחוזית וחידשנו אותה בשנייה האחרונה, כדי לא לאבד אותה. יש שם כל כך הרבה בעלים שאנחנו לא מצליחים להרים את התוכנית. אנחנו רואים גם תוכניות של פינוי בינוי. לוקח הרבה שנים לאשר אותן ועד שבעלי הקרקע נאספים כיזמים לוקח המון זמן".

למה רחובות צריכה כל כך הרבה תעסוקה?

הראל: "חברת פז כלכלה ניתחה עבורנו את היחסים בין מסםר תושבים למ"ר של מגורים. הגענו למצב שבו אנחנו ברמות הנמוכות יותר של הסקאלה-לעומת יבנה, או ראשון-לציון". "הבדיקות אומרות שכפי שתוכנית יודעת לדאוג למגורים בתוכה, ובהתאמה לשטחי ציבור כמו גני ילדים ובתי ספר, כך היא צריכה לתת גם את המנה שלה מבחינת תעסוקה. כדי שהעיר תחזיק מעמד ולא תפשוט רגל. תושבים הם זללנים מבחינת הצרכים שלהם ולכן נדרשת גם תעסוקה. כל תוכנית למגורים נדרשת גם לספק תעסוקה כי אחרת העיר הופכת לגירעונית".

"שכונה פרברית שתפגע באוכלוסיות מוחלשות"

לתוכנית הפיתוח של מזרח רחובות יש אופוזיציה לא קטנה של תושבים, שחלקם הם אדריכלים, מתכנני ערים ואנשי סביבה.

אדריכלית יערה ספיר, לשעבר חברת מועצת העיר רחובות וחברה בפורום המתנגדים, מבקשת להבהיר כי מבחינתם, בתוכנית הוותמ"ל המקודמת כיום רב הנזק על התועלת: "התוכנית מציעה תוספת שכונה פרברית, אשר תרוקן את מרכז העיר. בנוסף, התוכנית תפגע באוכלוסיות מוחלשות משום שהיא תתחרה בהתחדשות העירונית שאושרה בקריית משה ומתוכננת בשכונות נוספות. אזור התעסוקה המתוכנן יפגע בשטחי תעסוקה מתפתחים לנוכח סביבה רוויית שטחי תעסוקה מתחרים".

"נוסף לכך, בתהליך התכנון נפלו פגמים רבים ומהותיים: התוכנית המתוכננת מקודמת ללא בחינת חלופות, וללא בחינת השפעתה על העיר כולה בהיבטים כלכליים, חברתיים, תחבורתיים, סביבתיים ובריאותיים. תהליכי שיתוף מועצת העיר והציבור הרחב נעשים למראית עין ולאחר שההחלטות המהותיות כבר התקבלו והתוכנית גובשה. אני חוששת שהתוכנית לא תוריד את מחירי הדיור בעיר ובאזור, ומאידך, תגרום לפגיעה בלתי הפיכה בשטח פתוח ערכי וחיוני".

עוד כתבות

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

מניה בשפל ושלל צרות: מה צפוי בדוחות הענקית "שנתקעה מאחור"

טסלה, שצפויה להציג את תוצאותיה הכספיות הערב, איבדה כ-40% ממחיר המניה שלה מתחילת השנה ● האנליסטים בוול סטריט חוזים כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קופצות

הנאסד"ק קופץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● הנפט נסחר בירידות ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי