גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בתי ההשקעות שיפרו רווח ברבעון השני בהובלת ילין לפידות; אלטשולר שחם כבר מנהל 129 מיליארד שקל

רווחי בית ההשקעות אלטשולר שחם נסקו בשיעורים חדים במחצית הראשונה וברבעון השני של 2019, והוא מאיים על המתחרה מיטב דש בהיקף הנכסים ובשווי

גילעד אלטשולר, בעלים ומנכ"ל משותף באלטשולר שחם / צילום : אייל יצהר
גילעד אלטשולר, בעלים ומנכ"ל משותף באלטשולר שחם / צילום : אייל יצהר

המגמה החיובית בשוקי ההון ברבעון השני ולאורך המחצית הראשונה של 2019 סייעה לבתי ההשקעות הציבוריים להציג שיפור דו-ספרתי ברווח הנקי שלהם. מניתוח הדוחות של ששת בתי ההשקעות הציבוריים, ועוד חברת גמל ופנסיה ציבורית אחת, עולה כי הרווח ברבעון צמח באופן כמעט גורף, כשבית ההשקעות ילין לפידות מציג את הרווח הנקי הגבוה ביותר.

למעשה, דוחות הרבעון השני מלמדים כי מתוך שבעת הגופים האמורים, רק הלמן אלדובי עדיין הפסדי, אם כי פחות מאשר בתקופה המקבילה אשתקד. לצדו, רק מור מציג ירידה ברווחיו ביחס לתקופות המקבילות, וזאת בצל השקעות ומאמצים לצמיחה בתחומי פעילויות חדשים. כמו כן, "גלובס" חושף כי גם רווחי בית ההשקעות אלטשולר שחם נסקו בשיעורים חדים במחצית וברבעון, כשהיקף הנכסים המנוהל על ידו תפח להיקף שכבר מאיים על זה של המתחרה מיטב דש.

ביום חמישי האחרון פרסמה חברת אטראו, המחזיקה במחצית ממניות ילין לפידות, את דוחותיה, ובהם פירטה כי בית ההשקעות סיים את המחצית הראשונה עם נכסים בהיקף של כ-85.6 מיליארד שקל. עבור ילין לפידות מדובר בגידול של כ-10% בסך הנכסים המנוהלים, ביחס למה שהיה בידיו בסוף 2018. למעשה, הגידול הזה ממחיש היטב את מה שמאפיין את הדוחות של מנהלי הכספים ברבעון השני ובמחצית כולה. כך, הרווח שבית ההשקעות בניהולם של המייסדים, דב ילין ויאיר לפידות, רשם במחצית הראשונה של 2019, מהווה כ-0.2% מסך הנכסים הממוצעים שנוהלו במחצית הראשונה על ידי ילין לפידות.

מכאן, שכל תוספת של מיליארד שקל לנכסים מציפה לבית ההשקעות רווח של כ-2 מיליון שקל בחישוב שנתי. לכך יש משמעות עודפת במקרה של גאות בשוקי ההון, כפי שקרה במחצית הראשונה השנה, כשהנכסים המנוהלים תופחים יחד עם עליות השערים בבורסות בארץ ובעולם, וזאת עוד קודם להפקדות של כספי לקוחות חדשים.

לצד הגידול בנכסים, ילין לפידות רשם ירידה בהכנסותיו, שגם נגזרות מסך הנכסים המנוהלים על ידו, וזאת הן בתחום הגמל וההשתלמות והן בניהול קרנות הנאמנות. בניהול התיקים חל גידול קל בהכנסות, הן ברבעון השני והן במחצית הראשונה בכללותה.

ואולם, הודות לירידה ניכרת יותר בהוצאות רשם בית ההשקעות המצליח גידול ברווחיו ברבעון ובמחצית כולה. מדוחות ילין לפידות עולה כי הרווח הנקי שרשם ברבעון השני הסתכם בכ-43.4 מיליון שקל, לעומת רווח של כ-33.9 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. הרווח במחצית הסתכם בכ-82.8 מיליון שקל, לעומת רווח של כ-67.9 מיליון שקל במחצית הראשונה אשתקד. על רקע דוחותיו הטובים, ולמרות הירידה בהכנסות, בית ההשקעות הרווחי מאוד החליט בשבוע שעבר על חלוקת דיבידנד בהיקף של 43 מיליון שקל, וזאת בהמשך לדיבידנד של 19 מיליון שקל שכבר חילק מוקדם יותר השנה.

תוצאות בתי ההשקעות הציבוריים במחצית 2019

עלייה ברווחי מיטב דש ואי.בי.אי

כאמור, המגמה החיובית לא מאפיינת רק את ילין לפידות. ברבעון השני נרשמו עליות ברווחים גם אצל מיטב דש, בית ההשקעות השני בגודלו במשק, ואי.בי.אי, כשלצדם ניתן לציין את מנהל כספי הציבור האחרון שהצטרף לבורסה - גוף ניהול כספי החיסכון לטווח ארוך שנמצא בשליטת בית ההשקעות אלטשולר שחם.

נתחיל ממיטב דש, שנכון לסוף יוני ניהל נכסים בהיקף כולל של 134 מיליארד שקל - שני, עדיין, רק לבית ההשקעות פסגות, שאינו נסחר בבורסה ושדוחותיו אינם פומביים. ואולם, נתוני בית ההשקעות אלטשולר שחם הפרטי שהגיעו לידי "גלובס", מלמדים כי מעמד זה ב"סכנה", בהתחשב בכך שבסוף יוני ניהל אלטשולר שחם בית השקעות נכסים בהיקף כולל של כ-128.9 מיליארד שקל.

ברבעון השני רשם מיטב דש רווח נקי של כ-19 מיליון שקל - גידול של 46% ביחס לרבעון המקביל ב-2018, ובמחצית הרווח של בית ההשקעות הסתכם בכ-48 מיליון שקל - גידול של 45%.

עוד עם בתי ההשקעות הרווחיים נמנים אי.בי.אי, מור ואנליסט. יחד עמם ישנו הלמן אלדובי, שפועל בעיקר בתחומי החיסכון לטווח ארוך, כשלצדם הוא מנהל פעילויות אלטרנטיביות ועוד. כאמור, הלמן אלדובי הוא גוף הפסדי, וזאת בניגוד למתחריו.

בכל אופן, בחינת הרווחים של בתי ההשקעות הציבוריים, אל מול שווי השוק הנוכחי שלהם, מלמדת כי בעוד שיש שונות רבה במכפיל ההון של בתי ההשקעות, הרי שבכל הנוגע למכפיל הרווח הנקי, בחישוב שנתי, המכפיל הנהוג בענף די דומה, ועומד בטווח צר הרבה יותר, הנע בין 8 (אנליסט) ל-11 (מור בית השקעות).

עם זאת, יש רק יוצא דופן אחד בכל הנוגע למכפיל הרווח, שבולט לחיוב גם במכפיל ההון שלו: אלטשולר שחם גמל ופנסיה. בניגוד לששת בתי ההשקעות הציבוריים שהזכרנו קודם, אלטשולר שחם גמל ופנסיה הוא גוף ניהול של כספי חיסכון לטווח, שנשלט על ידי בית ההשקעות אלטשולר שחם ושאינו "בית השקעות" במלוא מובן המילה.

אלטשולר שחם גמל ופנסיה הונפק ברבעון השלישי של 2019 ושווה כיום כ-1.56 מיליארד שקל. למעשה, נכון לדוחות הרבעון השני, החברה נסחרת בשווי הגבוה פי 8.4 מההון שלה, כשהשווי שלה גם גבוה מהרווח השנתי שלה פי 20 (על פי תוצאות המחצית והרבעון). למעשה, המשקיעים בבורסה נותנים לאלטשולר שחם גמל ופנסיה קרדיט אדיר בנוגע להמשך צמיחה גם בעתיד, כשהם אולי מאמינים כי יוכל להשפיע על שוק הפנסיה החדשה, כפי שעשה בשוקי הגמל וההשתלמות.

כך או כך, אלטשולר שחם גמל ופנסיה אינו כל הפעילות של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שיחד עם פסגות ומיטב דש סוגר את רשימת בתי ההשקעות שמנהלים כספי ציבור בהיקף תלת-ספרתי. ל"גלובס" נודע כי בית ההשקעות אלטשולר שחם, החברה האם, סיכם את המחצית הראשונה של 2019 עם גידול של 138% ברווח הנקי, שהסתכם בכ-45 מיליון שקל. ברבעון השני נסק הרווח הנקי של אלטשולר שחם ב-99% לכ-19.3 מיליון שקל. ההון העצמי של בית ההשקעות השלישי בגודלו במשק עומד על 393 מיליון שקל. 

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי