גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טיסות ומלונות זה פאסה: סוכני הנסיעות מצאו את הנישה הרותחת החדשה – אטרקציות לילדים

בין אם זו הופעה, אירוע ספורט או פארק מים - קטגוריית "תיירות האטרקציות", המבוססות על פעילויות נופש, פנאי ותרבות, נחשבת לצומחת ביותר וכבר מגלגלת יותר מ-150 מיליארד דולר בשנה • סוכני הנסיעות, כמו גם האתרים הגדולים בתחום, לא נשארים להתבונן מהצד

פארק מים בטורקיה / צילום: Shutterstock
פארק מים בטורקיה / צילום: Shutterstock

כשאורך המגלשות בפארק מים שממוקם בכפר הנופש הופך להיות הסיבה לבחור ביעד מסוים לטיול המשפחתי בקיץ ואף להתגאות בו - משהו מתרחש בענף.

שני מכרים, כל אחד מהם על בני משפחותיהם, פקדו באוגוסט האחרון כפר נופש אחר באירופה. בכל אחד מהם אטרקציית מים משוכללת, ובקבוצת הוואסטאפ המשותפת הם לא חסכו זה מזה עקיצות בנוסח הכפר של מי יותר שווה. האינדיקציות כללו את זמן ההמתנה לכל מתקן או את איכות הראפטינג, והן מלמדות על השינוי בתפיסת הנופש בענף, שעיקרו בניית החופשה סביב קונספט מרכזי של חוויה. לנסוע לפריז בכדי לראות את מגדל אייפל? זה פאסה. לנסוע לפריז לראות הופעה של אריאנה גרנדה? זה מה שתופס - והתופעה רק הולכת ומתחזקת.

התוכן הוא המלך, גם בכל הנוגע לחופשה. התוכן נע על ציר גדול מאוד של אפשרויות - מאירועי ספורט, דרך הופעה/הצגה ותערוכה שווה ועד לפארק שעשועים או פארק מים. החוויה הזו תהווה גם את הזיכרון החזק ביותר של החופשה, יותר מאשר חווית הלינה או הטיסה.

את השינוי בהרגלי הטיול מתרגמים בענף לכסף. לפי הנתונים, כל תייר יבלה ב-7 אטרקציות כאלה במהלך ביקור ביעד מסוים, והן מהוות כיום את הסגמנט השלישי בהיקפו בענף התיירות העולמי, אחרי טיסות ולינות. הסגמנט, כך לפי ההערכות, גבוה יותר מההוצאה הכספית של התיירים על תחבורה יבשתית, לרבות נסיעה ברכבת או השכרת מכוניות.

זאת ועוד, ענף האטרקציות צומח מדי שנה, כאשר מי שמניע את צמיחתו הם - לא מפתיע לגלות - תיירי דור ה-Y ודור ה-Z, שמספרם הולך וגדל. כדי לסבר את האוזן נציין כי ענף התיירות כולו מגלגל כ-8.8 טריליון דולר על כל חלקיו (כלומר כל הוצאה שכרוכה בנסיעה).

"המטרה היא להעניק ערך לנוסע"

"תחום האטרקציות נוסק במהירות עצומה", אומרת ל"גלובס" מנכ"לית אתר השוואת המחירים טרווליסט, תמר גרזון. "עד לאחרונה אפילו לא היה לסגמנט הזה שם, כל אתר כינה אותו בקטגוריה אחרות, מ'חוויות' עד 'פעילויות'. רק לאחרונה הקטגוריה קיבלה הגדרה רשמית - IN Destination, והיא קטגוריה שנחשבת לצומחת ביותר בענף התיירות".

שני מנועים דוחפים את הקטגוריה: האחד כאמור השאיפה של התייר לגוון ולהעשיר את הנסיעות והחופשות; והשני - החיפוש של סוכני הנסיעות אחר מוצרים נוספים שיוכלו לשווק.

תמר גרזון,  מנכ"לית טרווליסט / צילום: וליץ סטודיו

לפי הערכות בכיר בענף, "סוכני נסיעות שימשיכו להתמקד במכירה של טיסות או של מלונות לא יישארו בנוף, וזאת לאור המגמה המתחזקת של הצרכנים בכל העולם לרכישה ישירה באונליין". אותו בכיר מציין כי "סוכני נסיעות שקוראים נכון את המפה יודעים שהמטרה כיום היא להעניק ערך לנוסע, ערך שבונה אמון ושמאפשר להגדיל משמעותית את הרווחיות, דרך סל המוצרים שאפשר למכור לנוסעים, גם אם זה אומר למכור להם כרטיס כניסה לפארק שעשועים כחלק מחבילת השירות".

ואכן, יותר ויותר סוכנויות נסיעות קמות על טהרת מכירת כרטיסים למופעים, להצגות ולאירועי ספורט, בהם הטיסה והמלון הופכים להיות החלק הנלווה. האתרים הגדולים לא נשארים להתבונן מהצד: גם Airbnb, אקספדיה ו-Booking כבר מציעים רכישה לאטרקציות דרכם.

זאת ועוד, עסקאות בהיקף של מאות מיליוני דולרים נחתמו בשנה האחרונה להשקעות בחברות שמתמחות במכירה של אטרקציות לתייר. אל טריפ אדווייזר, שרכשה את האתר Viator, מצטרף הסטארט-אפ הגרמני Get Your Guide, שמשמש כמרקט פלייס של כרטיסים לאטרקציות וגייס בחודש מאי האחרון 484 מיליון דולר (ובסה"כ היקף הגיוסים שלו הגיע ל-600 מיליון דולר).

עם הגיוס פרסמה החברה הערכות לפיהן ענף האטרקציות גלגל השנה 150 מיליארד דולר, היקף שצפוי לגדול לפי הערכות ל-183 מיליארד דולר ב-2020. נתון אחר שסיפקה החברה הוא אודות קצב המכירות שלה: 25 מיליון כרטיסים לאטרקציות, סיורים ופעילויות אחרות היא מכרה ב-2018, לעומת 10 מיליון ב-2017. קטלוג המוצרים של האתר צמח מ-35 אלף ל-50 אלף בתקופה הזו.

חודש לפני כן פלטפורמה אחרת שמוכרת אטרקציות לתייר, החברה ההונג-קונגית KLOOK, השלימה גיוס של 225 מיליון דולר, רק חצי שנה אחרי שכבר גייסה 200 מיליון דולר.

הפלטפורמה, ששווייה מוערך במיליארד דולר, מציעה יותר מ-100 אלף פעילויות ב-270 יעדים, ומספר עובדיה כבר הגיע ל-1,000.

רוב התיירים עדיין רוכשים בקופה

המגמה אם כך ברורה, וכשיש סגמנט שצומח בקצב של אבוב שמחליק על מגלשת מים - כל העוסקים בענף רוצים נתח מהעוגה. לפי חברת המחקר Phocuswright המתמחה בתחום התיירות, למרות הקידמה ולמרות הטכנולוגיה שעומדת לרשות הקונים - עדיין יותר מ-60% מהתיירים רוכשים כרטיסים רק עם הגיעם לקופת הכניסה של האתר שבו הם מבקרים, פחות מרבע רוכשים אצל סוכן הנסיעות, כ-20% רוכשים באתרי האינטרנט של אתרי הבילוי, כ-5% רוכשים דרך קונסיירג' בבית המלון, ופחות מזה רוכשים באתרי האונליין של סוכני הנסיעות (OTA).

"ברור שבדומה לשאר הענפים, גם התחום הזה יעבור לאונליין", אומרת גרזון. "שוק האטרקציות רותח, ונעשים בו הרבה תהליכים במקביל - מאוטומציה, עד ניהול הזמנות והנגשה במובייל. ולראיה - עד לפני עשור לא היה כרטיס טיסה אלקטרוני, והיום זה טריוויאלי - זה מה שיקרה גם עם כרטיסים לאטרקציות שמונגשים יותר ובהרבה ערוצים".

המגמה הזו תעמיק בין היתר לאור השאיפה הברורה של כל תייר לחסוך מעצמו בזבוז של שעות על עמידה בתור (כן, גם למגדל אייפל כדאי להזמין כרטיס מראש אונליין), מה גם שהזמנה מקוונת מאפשרת לרכוש כרטיס מוזל או כרטיס מועדף (skip the line) לכל אתר כמעט - מהוותיקן ועד ליורו דיסני.

בראש הרשימה: אתרים היסטוריים

היכן התיירים רוצים לבלות? לפי סקר שפרסמה חברת התיירות ARIVAL, שבו השתתפו 4,000 תיירים מארבע מדינות - גרמניה, צרפת, בריטניה וארה"ב - בראש רשימת האטרקציות שבהן ביקרו התיירים בשנה האחרונה ניצבים אתרים היסטוריים ולאחר מכן אתרי טבע. שלישיים ברשימה נמצאים מוזיאונים וגני חיות. במקום הרביעי סיורי Sightseeing, לאחר מכן מופעי אמנות ופעילויות כושר/בריאות (בעיקר עבור הגרמנים והצרפתים והרבה פחות בקרב התיירים מארה"ב). במקום השביעי דורגו פארקי שעשועים.

אחת המסקנות שעלו מהמחקר הן ש-4 מתוך 7 האטרקציות הפופולריות הן כאלה שהכניסה אליהן כרוכה בתשלום - מכאן הפוטנציאל העסקי לכל הנוגעים בדבר. בניתוח התשובות של הנשאלים לפי גילם עולה כי התיירים הצעירים (בגילאי ה-18 עד 34) בעיקר מעדיפים פארקי שעשועים, סיורי אוכל, טיולי טבע מאורגנים, פעילויות ספורט וסיורים נושאיים (למשל בעקבות סדרת טלוויזיה או סרט).

מבחינת המשווקים, המשימה ברורה: להנגיש את האתרים, את המידע ואת המכירה באופן שנוגע יותר מכל בתיירים, כלומר דרך המובייל - הסגמנט הצומח ביותר לקניות בכל הענפים. גם במקרה הזה סוכני הנסיעות צריכים לוודא שהם עומדים בקצב של התייר ולהבין שמי שלא שם, עוד מעט לא יהיה קיים.

עוד כתבות

ChatGPT / צילום: Unsplash, mojahid mottakin

המחיר נחשף: הפרסומות ב־ChatGPT יהיו יקרות משמעותית משל מטא וגוגל

OpenAI תגבה כ־60 דולר לאלף חשיפות, לעומת פחות מ־20 דולר במטא ובגוגל ● יחד עם זאת, בשלב הראשון היא תספק למפרסמים רק נתונים בסיסיים על מספר חשיפות וקליקים

סניף אמריקן דולצ'ה ברעננה / צילום: גדי יוסף

תחום המסעדות לוהט: רשת ההמבורגרים הגדולה רוכשת פיצרייה ברעננה

לגלובס נודע כי קבוצת ההמבורגריות BBB רכשה את מותג הפיצה אמריקן דולצ'ה - הכולל סניף אחד של פיצרייה ברעננה ומסעדה איטלקית נוספת בעיר - תמורת כמיליון שקל ● בכוונת BBB לפתוח בשנים הקרובות כ-25 סניפים של הפיצרייה בפריסה ארצית, שיופעלו במודל זכיינות

ראש האופוזיציה יאיר לפיד (נאום במליאת הכנסת, 05.01.26) / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

מי הם 69 אלף האנשים שעזבו השנה את ישראל?

69 אלף איש עזבו את ישראל ב-2025, והנתון עורר סערה במערכת הפוליטית ● יאיר לפיד קבע שאי־אפשר לתרץ את זה באוקראינים שחזרו לארצם - האם הוא צודק? ● המשרוקית של גלובס

רשת 13. בעיגול: ניר זוהר, נשיא וויקס / צילום: שאטרסטוק, כדיה לוי

הקבוצה לרכישת רשת 13 מתרחבת: נשיא וויקס ניר זוהר במגעים להצטרפות

נשיא וויקס ניר זוהר עשוי לחבור ליוזמת מייסדי וויז לרכישת רשת 13, אליה כבר הצטרפה יזמית ההייטק מרב בהט ● הקבוצה מתכננת להשקיע כ־100 מיליון דולר בשיקום הערוץ

נעים קאסם, מזכ''ל חיזבאללה / צילום: ap

"זה יהיה מהלך התאבדותי": דילמת המלחמה של חיזבאללה

שירותי הביטחון של אזרבייג'אן סיכלו פיגוע טרור של דאעש נגד שגרירות ישראל בבאקו ● הנשיא האמריקני צובר כוחות במזרח התיכון ושומר את הקלפים קרוב לחזה: "האיראניים התקשרו פעמים רבות" ● על רקע ההודעה כי נושאת המטוסים אברהם לינקולן נכנסה לתחום האחריות של פיקוד המרכז של צבא ארה"ב במזרח התיכון - היא תוכל לבצע מתקפה תאורטית על איראן בתוך יום או יומיים ● דיווחים שוטפים

טקס האוסקר יעבור ליוטיוב החל משנת 2029 / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הופכת יוטיוב לשחקנית טלוויזיה חזקה בשוק צפוף ותחרותי

בחודש החולף חתמה פלטפורמת שיתוף הווידאו הגדולה בעולם על שתי עסקאות משמעותיות, שיביאו אליה את האוסקר ותכנים ייעודיים של ה-BBC ● בשוק מסבירים כי מדובר בשינוי גלובלי גדול, שעבור מותגי התוכן הוותיקים מהווה "ביטוח נגד חוסר רלוונטיות"

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

מענק מפקדים ואיך יחושב שובר החופשה: חבילת התגמול המעודכנת למילואים

הממשלה אישרה חבילת תגמול מעודכנת לחיילי המילואים בהיקף של 6.2 מיליארד שקל ● אף שהמסגרת הכללית נותרה דומה לזו המוכרת מתחילת המלחמה, בוצעו בה התאמות משמעותיות ● מהן ההטבות המרכזיות?

רן גואילי ז''ל

אחרי 843 ימים: רן גואילי אותר - אין יותר חטופים בעזה

לאחר 843 ימים הושב החטוף האחרון רן גואילי ז"ל - בכך הושבו כלל החטופים משטח רצועת עזה ● בכיר אמריקאי: מעבר רפיח צפוי להיפתח לקראת סוף השבוע ● צה"ל תקף תשתיות צבאיות של חיזבאללה במספר מרחבים בלבנון ● דריכות שיא לתקיפה אפשרית באיראן ● עדכונים שוטפים

לוגו נתג''ז

דירקטוריון נתג"ז מינה מנכ"ל ללא ניסיון בתפקיד או בתחום תשתיות ואנרגיה

דירקטוריון נתג"ז דיווח לבורסה על בחירתו במנכ"ל חדש: קובי נודלמן, עד לאחרונה סמנכ"ל כוח-האדם של דואר ישראל ● לנודלמן אין ניסיון כמנכ"ל חברה ולא ניסיון בשום חברה בתחום התשתיות והאנרגיה; אם ייפסל, ימונה מ"מ המנכ"ל, סמנכ"ל ההנדסה שלמה קרסנר

סניף של רשת מגה ספורט / צילום: יח''צ

עשרות לקוחות חשבו שהם קונים ברשת הספורט וגילו שמדובר בהונאה

עמודים מזויפים המתחזים למגה ספורט פועלים בטיקטוק ובפייסבוק ומציעים הנחות חריגות על נעלי ספורט ● הרשת פנתה למשטרה, למטא ולטיקטוק בעקבות מאות פניות מלקוחות שפרטי האשראי שלהם נמסרו והזמנותיהם לא סופקו ● רשות הסייבר הלאומית: "האירוע מטופל"

מחיר הזהב בנסיקה / צילום: Shutterstock

חמש סיבות לרף מחיר של 5,000 דולר: מה דוחף את הזהב לשבור עוד ועוד שיאים

בין שזו ירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות, יוקר המניות או המכסים שמטיל הנשיא טראמפ — רכישת המתכת הזהובה הפכה לתרופת–נגד לכל התקף עצבנות בשוק ● מי מתדלקים את הרכישות, אילו אפיקים נפגעים מהמגמה, ומה יקבע אם המומנטום בזהב יימשך

אילוסטרציה: Shutterstock

הבית נרשם על שם האישה משיקולי מס, הגרוש דרש לקבל את הזכויות. מה קבע בית המשפט?

ביהמ"ש לענייני משפחה קבע כי בית מגורים שנרשם פורמלית על שם אישה בתקופת נישואיה, שייך למעשה לאמה שמימנה את רכישתו ושיפוצו במלואם - ולכן לבעלה לשעבר של הבת אין כל זכות בנכס ● האם הסבירה כי רשמה את בתה כבעלת הנכס כדי לשלם מס רכישה מופחת; ביהמ"ש עמד על הבעייתיות שבכך, אך קבע כי הדבר לא משליך על התוצאה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה בתל אביב ננעלה בעליות; השקל התחזק מול הדולר לשיא של ארבע שנים

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.5% ● מור בית השקעות עולה להחזקה של כ-20% במגוריט ● בלידר שוקי הון ממליצים על מניית קמהדע ● השקל התחזק מול הדולר, ושערו ירד מתחת ל-3.12 שקלים ● לקראת שבוע דרמטי בוול סטריט: דוחות של ענקיות הטכנולוגיה והחלטת הריבית, אבל טלטלה מאיימת ממקום רחוק - יפן ● מחיר הזהב פרץ הבוקר את רף ה-5,000 דולר לאונקיה

כך מכווצת הבינה המלאכותית את ענף התוכנה / צילום: Shutterstock

שלושה נתונים שמעידים: הבינה המלאכותית מכווצת את ענף התוכנה

לאחרונה שוק העבודה בהייטק עובר שינוי מבני עמוק ● נוסף על מגמת הירידה המתמשכת של היקף התעסוקה בתחום התוכנה, השכר נשחק, ופחות בוחרים ללמוד את המקצוע ● במקביל, גדל פי ארבעה מספר הסטודנטים ​​​​​למדעי הנתונים, בינה מלאכותית והנדסת נתונים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסת ת"א; פוםוום מתרסקת בכ-50%, הדולר מתחת ל-3.11 שקלים

פוםוום הודיעה על אובדן לקוח מהותי ● שוב אנרגיה גייסה 240 מיליון שקל במכרז מוסדי ● מדד ת"א 35 ננעל אתמול לראשונה במעל 4,000 נקודות, פי 2.5 מאז השפל באוקטובר 2023 ● עליות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● השקל מוסיף להתחזק הבוקר ונסחר בכ-3.11 שקלים לדולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: קולוגו בע''מ, smart shooter, XTEND, אריאל גבאי

השוק החדש שנפתח לתעשיות הביטחוניות הישראליות

כחלק מהידוק היחסים בין ישראל לקזחסטן, שהחל עם הצטרפות המדינה להסכמי אברהם, עובדים במשרד הביטחון על מתן אפשרות להוצאת רישיונות יצוא אליה ● הטכנולוגיות שצפויים לאפשר לייצא כוללות לא רק יכולות הגנתיות אלא גם התקפיות כדוגמת מל"טים

עבודות על המטרו בשכונת כפר גנים בפתח תקווה / צילום: דרור מרמור

במקום הפקעה: המתווה שיאפשר לבעלי דירות בתוואי המטרו למכור אותן למדינה

אלפי יח"ד ותשלומים בשווי מיליארדים: משרד המשפטים מגבש פתרון ל"מלכוד" הפיצויים של פרויקט התשתית הגדול בישראל ● איך יחושבו המחירים, למה רשות המסים צפויה להעניק פטור, ומהם התנאים שבהם ניתן לדלג על הבירוקרטיה המנדטורית ולראות את הכסף מיידית

רה''מ בנימין נתניהו ואבי שמחון / צילום: קובי גדעון-לע''מ

שמחון לבלומברג: משלחת יוצאת לוושינגטון לסגור הסכם סחר. על אזהרות סוכנויות הדירוג: "תירוצים"

לדברי יועצו הכלכלי הוותיק של ראש הממשלה, ישראל וארה"ב סיכמו מסגרת להסכם סחר הדדי, ומשלחת ישראלית תיסע לוושינגטון השבוע לסגירת הפרטים ● שמחון דחה את האזהרות של סוכנויות הדירוג לפיהן צעדים להחלשת מערכת המשפט עלולים להשפיע על הדירוג

רכבי BYD לקראת יצוא מסין / צילום: Reuters, CFOTO

הרכבים הנחשקים שנעלמו מאולמות התצוגה

שנת 2026 נפתחת במחסור בהיצע של דגמי כלי רכב חשמליים חדשים ● בין הסיבות: עליית מס הקנייה, הצטברות רכבי "אפס ק"מ" ומלחמת מחירים ● לפי חלק מהיבואנים, מדובר בהקפאת יבוא זמנית ● הצפי הוא שהדבר יוביל לירידה בנתח השוק של כלי הרכב החשמליים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט; מטא ואפל קפצו לקראת הדוחות, מחירי המתכות היקרות זינקו לשיאים חדשים

ה-S&P 500 עלה בכ-0.5% ● קורוויב קפצה במעל 5%, לאחר שאנבידיה הודיעה כי השקיעה בה 2 מיליארד דולר ● הכסף רשם את הזינוק התוך־יומי הגדול ביותר שלו מאז 2008, ואז נסוג מהשיא ● וול סטריט לקראת שבוע דרמטי: דוחות של ענקיות הטכנולוגיה והחלטת הריבית, אבל טלטלה מאיימת ממקום רחוק - יפן ● הדולר נחלש בעולם, הין היפני התחזק במעל 1%