גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טיסות ומלונות זה פאסה: סוכני הנסיעות מצאו את הנישה הרותחת החדשה – אטרקציות לילדים

בין אם זו הופעה, אירוע ספורט או פארק מים - קטגוריית "תיירות האטרקציות", המבוססות על פעילויות נופש, פנאי ותרבות, נחשבת לצומחת ביותר וכבר מגלגלת יותר מ-150 מיליארד דולר בשנה • סוכני הנסיעות, כמו גם האתרים הגדולים בתחום, לא נשארים להתבונן מהצד

פארק מים בטורקיה / צילום: Shutterstock
פארק מים בטורקיה / צילום: Shutterstock

כשאורך המגלשות בפארק מים שממוקם בכפר הנופש הופך להיות הסיבה לבחור ביעד מסוים לטיול המשפחתי בקיץ ואף להתגאות בו - משהו מתרחש בענף.

שני מכרים, כל אחד מהם על בני משפחותיהם, פקדו באוגוסט האחרון כפר נופש אחר באירופה. בכל אחד מהם אטרקציית מים משוכללת, ובקבוצת הוואסטאפ המשותפת הם לא חסכו זה מזה עקיצות בנוסח הכפר של מי יותר שווה. האינדיקציות כללו את זמן ההמתנה לכל מתקן או את איכות הראפטינג, והן מלמדות על השינוי בתפיסת הנופש בענף, שעיקרו בניית החופשה סביב קונספט מרכזי של חוויה. לנסוע לפריז בכדי לראות את מגדל אייפל? זה פאסה. לנסוע לפריז לראות הופעה של אריאנה גרנדה? זה מה שתופס - והתופעה רק הולכת ומתחזקת.

התוכן הוא המלך, גם בכל הנוגע לחופשה. התוכן נע על ציר גדול מאוד של אפשרויות - מאירועי ספורט, דרך הופעה/הצגה ותערוכה שווה ועד לפארק שעשועים או פארק מים. החוויה הזו תהווה גם את הזיכרון החזק ביותר של החופשה, יותר מאשר חווית הלינה או הטיסה.

את השינוי בהרגלי הטיול מתרגמים בענף לכסף. לפי הנתונים, כל תייר יבלה ב-7 אטרקציות כאלה במהלך ביקור ביעד מסוים, והן מהוות כיום את הסגמנט השלישי בהיקפו בענף התיירות העולמי, אחרי טיסות ולינות. הסגמנט, כך לפי ההערכות, גבוה יותר מההוצאה הכספית של התיירים על תחבורה יבשתית, לרבות נסיעה ברכבת או השכרת מכוניות.

זאת ועוד, ענף האטרקציות צומח מדי שנה, כאשר מי שמניע את צמיחתו הם - לא מפתיע לגלות - תיירי דור ה-Y ודור ה-Z, שמספרם הולך וגדל. כדי לסבר את האוזן נציין כי ענף התיירות כולו מגלגל כ-8.8 טריליון דולר על כל חלקיו (כלומר כל הוצאה שכרוכה בנסיעה).

"המטרה היא להעניק ערך לנוסע"

"תחום האטרקציות נוסק במהירות עצומה", אומרת ל"גלובס" מנכ"לית אתר השוואת המחירים טרווליסט, תמר גרזון. "עד לאחרונה אפילו לא היה לסגמנט הזה שם, כל אתר כינה אותו בקטגוריה אחרות, מ'חוויות' עד 'פעילויות'. רק לאחרונה הקטגוריה קיבלה הגדרה רשמית - IN Destination, והיא קטגוריה שנחשבת לצומחת ביותר בענף התיירות".

שני מנועים דוחפים את הקטגוריה: האחד כאמור השאיפה של התייר לגוון ולהעשיר את הנסיעות והחופשות; והשני - החיפוש של סוכני הנסיעות אחר מוצרים נוספים שיוכלו לשווק.

תמר גרזון,  מנכ"לית טרווליסט / צילום: וליץ סטודיו

לפי הערכות בכיר בענף, "סוכני נסיעות שימשיכו להתמקד במכירה של טיסות או של מלונות לא יישארו בנוף, וזאת לאור המגמה המתחזקת של הצרכנים בכל העולם לרכישה ישירה באונליין". אותו בכיר מציין כי "סוכני נסיעות שקוראים נכון את המפה יודעים שהמטרה כיום היא להעניק ערך לנוסע, ערך שבונה אמון ושמאפשר להגדיל משמעותית את הרווחיות, דרך סל המוצרים שאפשר למכור לנוסעים, גם אם זה אומר למכור להם כרטיס כניסה לפארק שעשועים כחלק מחבילת השירות".

ואכן, יותר ויותר סוכנויות נסיעות קמות על טהרת מכירת כרטיסים למופעים, להצגות ולאירועי ספורט, בהם הטיסה והמלון הופכים להיות החלק הנלווה. האתרים הגדולים לא נשארים להתבונן מהצד: גם Airbnb, אקספדיה ו-Booking כבר מציעים רכישה לאטרקציות דרכם.

זאת ועוד, עסקאות בהיקף של מאות מיליוני דולרים נחתמו בשנה האחרונה להשקעות בחברות שמתמחות במכירה של אטרקציות לתייר. אל טריפ אדווייזר, שרכשה את האתר Viator, מצטרף הסטארט-אפ הגרמני Get Your Guide, שמשמש כמרקט פלייס של כרטיסים לאטרקציות וגייס בחודש מאי האחרון 484 מיליון דולר (ובסה"כ היקף הגיוסים שלו הגיע ל-600 מיליון דולר).

עם הגיוס פרסמה החברה הערכות לפיהן ענף האטרקציות גלגל השנה 150 מיליארד דולר, היקף שצפוי לגדול לפי הערכות ל-183 מיליארד דולר ב-2020. נתון אחר שסיפקה החברה הוא אודות קצב המכירות שלה: 25 מיליון כרטיסים לאטרקציות, סיורים ופעילויות אחרות היא מכרה ב-2018, לעומת 10 מיליון ב-2017. קטלוג המוצרים של האתר צמח מ-35 אלף ל-50 אלף בתקופה הזו.

חודש לפני כן פלטפורמה אחרת שמוכרת אטרקציות לתייר, החברה ההונג-קונגית KLOOK, השלימה גיוס של 225 מיליון דולר, רק חצי שנה אחרי שכבר גייסה 200 מיליון דולר.

הפלטפורמה, ששווייה מוערך במיליארד דולר, מציעה יותר מ-100 אלף פעילויות ב-270 יעדים, ומספר עובדיה כבר הגיע ל-1,000.

רוב התיירים עדיין רוכשים בקופה

המגמה אם כך ברורה, וכשיש סגמנט שצומח בקצב של אבוב שמחליק על מגלשת מים - כל העוסקים בענף רוצים נתח מהעוגה. לפי חברת המחקר Phocuswright המתמחה בתחום התיירות, למרות הקידמה ולמרות הטכנולוגיה שעומדת לרשות הקונים - עדיין יותר מ-60% מהתיירים רוכשים כרטיסים רק עם הגיעם לקופת הכניסה של האתר שבו הם מבקרים, פחות מרבע רוכשים אצל סוכן הנסיעות, כ-20% רוכשים באתרי האינטרנט של אתרי הבילוי, כ-5% רוכשים דרך קונסיירג' בבית המלון, ופחות מזה רוכשים באתרי האונליין של סוכני הנסיעות (OTA).

"ברור שבדומה לשאר הענפים, גם התחום הזה יעבור לאונליין", אומרת גרזון. "שוק האטרקציות רותח, ונעשים בו הרבה תהליכים במקביל - מאוטומציה, עד ניהול הזמנות והנגשה במובייל. ולראיה - עד לפני עשור לא היה כרטיס טיסה אלקטרוני, והיום זה טריוויאלי - זה מה שיקרה גם עם כרטיסים לאטרקציות שמונגשים יותר ובהרבה ערוצים".

המגמה הזו תעמיק בין היתר לאור השאיפה הברורה של כל תייר לחסוך מעצמו בזבוז של שעות על עמידה בתור (כן, גם למגדל אייפל כדאי להזמין כרטיס מראש אונליין), מה גם שהזמנה מקוונת מאפשרת לרכוש כרטיס מוזל או כרטיס מועדף (skip the line) לכל אתר כמעט - מהוותיקן ועד ליורו דיסני.

בראש הרשימה: אתרים היסטוריים

היכן התיירים רוצים לבלות? לפי סקר שפרסמה חברת התיירות ARIVAL, שבו השתתפו 4,000 תיירים מארבע מדינות - גרמניה, צרפת, בריטניה וארה"ב - בראש רשימת האטרקציות שבהן ביקרו התיירים בשנה האחרונה ניצבים אתרים היסטוריים ולאחר מכן אתרי טבע. שלישיים ברשימה נמצאים מוזיאונים וגני חיות. במקום הרביעי סיורי Sightseeing, לאחר מכן מופעי אמנות ופעילויות כושר/בריאות (בעיקר עבור הגרמנים והצרפתים והרבה פחות בקרב התיירים מארה"ב). במקום השביעי דורגו פארקי שעשועים.

אחת המסקנות שעלו מהמחקר הן ש-4 מתוך 7 האטרקציות הפופולריות הן כאלה שהכניסה אליהן כרוכה בתשלום - מכאן הפוטנציאל העסקי לכל הנוגעים בדבר. בניתוח התשובות של הנשאלים לפי גילם עולה כי התיירים הצעירים (בגילאי ה-18 עד 34) בעיקר מעדיפים פארקי שעשועים, סיורי אוכל, טיולי טבע מאורגנים, פעילויות ספורט וסיורים נושאיים (למשל בעקבות סדרת טלוויזיה או סרט).

מבחינת המשווקים, המשימה ברורה: להנגיש את האתרים, את המידע ואת המכירה באופן שנוגע יותר מכל בתיירים, כלומר דרך המובייל - הסגמנט הצומח ביותר לקניות בכל הענפים. גם במקרה הזה סוכני הנסיעות צריכים לוודא שהם עומדים בקצב של התייר ולהבין שמי שלא שם, עוד מעט לא יהיה קיים.

עוד כתבות

רונאל פישר בבית המשפט המחוזי, אוק' 24 / צילום: רפי קוץ

לאחר עשור: איזה עונש יקבל רונאל פישר?

הפרקליטות דורשת לגזור על רונאל פישר 18 חודשי מאסר בגין עבירות שוחד ושיבוש, בעוד ההגנה מבקשת להסתפק בימי שירות בשל "מחדלי חקירה חמורים" ● עשור לאחר שהתפוצצה - סדרת הפרשות שחשפה רשת של סחר במידע מודיעיני וקשרים אסורים בין המשטרה לשוק הפרטי, מגיעה להכרעה

מפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי דחה בקשה לתובענה ייצוגית נגד חברות הפועלות במפרץ חיפה

לאחר יותר מעשור של הליכים, השופט דורון חסדאי קיבל את עמדת החברות הנתבעות בהן פז, חיפה כימיקלים וסונול, ולפיה לא הוכחו זיהום חריג, תחלואה עודפת או קשר סיבתי לפעילות החברות ● נקבע כי התיאוריות המדעיות שעליהן נסמכה הבקשה - נדחו בעבר ונמצאו חסרות ביסוס

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מגמה מעורבת בוול סטריט; אינטל מזנקת ב-8%, אלפאבית לא עוצרת

קצב האינפלציה בארה"ב עמד על 2.7%, כצפוי, אך מדד הליבה נמוך מהצפוי ● עונת הדוחות: ירידה ברווח הנקי של ג'יי.פי מורגן בגלל עסקת אפל, דלתא איר ליינס עקפה את הצפי, צופה שנה חזקה ● מגמה מעורבת באירופה ● מחירי הנפט רושמים עליות, על רקע הסיכון הגיאו פוליטי, טראמפ ביטל את כל הפגישות שלו והכריז: "עזרה בדרך"

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: שלומי יוסף

מסלול עוקף: העברת הכספים לחינוך החרדי חשפה בעיה מבנית עמוקה באוצר

דיון על העברת מיליארדי שקלים חולל סערה, שהובילה לתגובה חריגה מצד החשב הכללי באוצר ● לדברי יהלי רוטנברג, "מדובר בבחירה מקצועית בין נזק ודאי לאזרחי מדינת ישראל ובין סיכון מנוהל" ● אבל מתברר שזו רק דוגמה אחת: כך עוקפים את הכנסת פעם אחר פעם

אריק קילמן, מנכ''ל קבוצת TSG / צילום: יח''צ

אחרי זינוק של 300% בשנה: החברה הביטחונית שמגייסת 192 מיליון שקל

בחסות הגאות בסקטור הביטחוני, חברת התוכנה טיאסג'י משלימה גיוס הון פרטי שני תוך חודשיים ● תשואות חלומיות גם בשתי הנפקות נוספות של חברות טכנולוגיה ביטחוניות בת"א

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; ה-S&P 500 והדאו ג'ונס בשיאים חדשים

הנאסד"ק עלה בכ-0.2% ● פתיחת החקירה נגד יו"ר הפד ג'רום פאוול מעוררת חששות מפני פגיעה בעצמאות הבנק המרכזי ● מניות הבנקים רשמו ירידות, לאחר שהנשיא טראמפ קרא להגביל את הריביות של חברות האשראי ל-10% ● הדולר נחלש ברחבי העולם עקב החששות לעצמאות הפדרל ריזרב ● עונת הדוחות בוול סטריט נפתחת השבוע עם הבנקים ● השבוע יפורסמו נתוני אינפלציה בארה"ב

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ופז / צילום: יח''צ

את ממדאני הוא כבר ניצח: האם ההימור של זוהר לוי על נדל"ן בניו יורק ישתלם?

ראש עיריית ניו יורק ניסה לנצל את זכיית סאמיט של לוי במכרז לרכישת 5,100 יח"ד, כדי לעורר את סוגיית הדיור המפוקח ● האם הרכישה והורדת הריבית בארה"ב יצדיקו את השקעות הענק?

הנהלת Vast Data / צילום: Vast Data

לפי שווי דמיוני: סבב הגיוס של ואסט דאטה מתל אביב יוצא לדרך

לגלובס נודע כי החברה המעסיקה כ־500 עובדים בישראל נמצאת בישורת האחרונה לקראת גיוס הון ● מדובר על היקף של מיליארד דולר, לפי שווי של כ־25 מיליארד דולר ● בנוסף, ימכרו העובדים והמייסדים מניות במאות מיליוני דולרים בסבב סקנדרי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

אפל בחרה בג'מיני, והשווי של גוגל זינק לראשונה מעל 4 טריליון דולר

אפל הודיעה כי היא צפויה לשתף פעולה עם גוגל ולהישען על מודל ה-AI שלה, ג'מיני, במסגרת פיתוח מוצרי הבינה המלאכותית שלה, ביניהם העוזרת הקולית סירי ● בתחילת נובמבר, דווח בבלומברג כי העסקה תהיה בהיקף של כמיליארד דולר בשנה

סניף של רשת JUMBO יוון / צילום: דניאל בטש

בהשקעה של 18־24 מיליון שקל: סניף ג'מבו יוקם בראשון לציון

החנות תוקם במתחם בר־און בראשון לציון בשטח של 7,000 מ"ר אותו שכרה קבוצת פוקס, בעלת הזיכיון, מקבוצת מבנה ● פוקס מפעילה בימים אלו ארבעה סניפי ענק של רשת הריטייל היוונית, ובדרך להתרחב עוד בישראל, וגם בקנדה

חנן שמש ואבי כץ, מייסדי קרן הגשמה ומנהליה / צילום: תמר מצפי ואילן בשור

מתי חייבים לשתף במידע? הפסיקה החדשה בפרשת קרן הגשמה

השופטת סיגל יעקבי, שדנה בכללים של שותפויות מוגבלות ציבוריות, ובראשן קרן הגשמה, התמקדה בשאלה עקרונית: מהי מידת האחריות של הנאמן והמפקח

ג'רום פאוול, יו''ר הפד / צילום: ap, Jacquelyn Martin

ראשי הבנקים המרכזיים בעולם: "עומדים בסולידריות מלאה עם ג'רום פאוול"

11 נגידי בנקים מרכזיים פרסמו הצהרה תמיכה ביו"ר הפד האמריקאי בעקבות איום של ממשל טראמפ להעמיד לדין ● הנגידים הדגישו כי עצמאות הבנקים המרכזיים חיונית לשמירה על יציבות המחירים והשווקים הפיננסיים

פרויקט טורבינות רוח של אפקון / צילום: אתר החברה

לאחר פיצוץ שיחות המיזוג: אפקון אנרגיה בדרך להנפקה עצמאית בשנה הקרובה לפי שווי של 240 מיליון שקל לפחות

לגלובס נודע, כי משפחת שמלצר מתכננת כי אפקון אנרגיה תצא השנה לדרך עצמאית באמצעות הנפקה בבורסה, וזאת לאחר שעסקת סאנפלאואר לא צלחה ● השווי שאותו ינסו להשיג בחברה יעמוד על לפחות 240 מיליון שקל

מנכ''ל אורמת טכנולוגיות, דורון בלשר / צילום: ניר סלקמן

מנוע צמיחה חדש לאורמת: חשמל לחוות שרתים במאות מיליוני דולרים

החברה חתמה על חוזה למכירת חשמל ל-20 שנה עם Switch מתחום הדאטה סנטרים, המוערך ב-200 מיליון דולר ● המנכ"ל: שוק הדאטה סנטרים שמוקמים הוא עצום והעלייה בביקוש לחשמל בארה"ב מאוד גבוהה

ירידת מחירים בענף הרכב/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי צילום: יוסי כהן

מצ'רי ועד סקודה וטסלה: ענף הרכב מציג ירידת מחירים חריגה

ענף הרכב הישראלי מתחיל את 2026 עם ירידה במחירי המחירון הרשמיים של דגמים חדשים רבים ● זאת, בניגוד למגמה הרווחת זה שנים ● משערי המטבע והלחץ הרגולטורי ועד לצונאמי התקינה הסיני: אלו הכוחות שהשפיעו על היבואנים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

נשיא ארה"ב טראמפ שולף "נשק" חדש נגד איראן

טראמפ איים הלילה בהטלת מכס של 25% על כל מדינה שתעשה עסקים עם איראן, זאת בניסיון לבודד אותה כלכלית

המפגינים באיראן מבעירים רחובות / צילום: Reuters

טראמפ מבטל את המו"מ עם איראן ופונה למוחים: "העזרה בדרך"

הנשיא ממשיך ללחוץ, באיראן מבהירים: "האיום מכיוון ישראל ממשי. נערכים בהתאם" ● יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי אמר הבוקר לעיתון אל-ג'מהוריה הלבנוני: "האם מה שישראל עושה מאז שהוכרז הסכם הפסקת האש אינו מלחמה מתמשכת? ● קנצלר גרמניה: המשטר האיראני קרוב לקריסה ● עדכונים שוטפים 

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

האיום החדש של טראמפ על איראן, והמדינות שעשויות להיפגע

בעוד הריאל קורס והמחאות באיראן מתרחבות, טראמפ מכריז שיוטל מכס של 25% על כל מדינה שתמשיך "לעשות עסקים" איתה ● בין הנפגעות האפשריות: סין, איחוד האמירויות וטורקיה

רה''מ בנימין נתניהו והשר איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

ראשי הקואליציה חתמו: לא לציית לפסיקת בג"ץ

לקראת משבר חוקתי היסטורי: ראשי הקואליציה חתמו על הצהרה חריגה, שבה קראו שלא לכבד את פסיקת בג"ץ אם יחליט להדיח את איתמר בן גביר מתפקידו כשר לביטחון לאומי ● ראשי הקואליציה כינו את בהרב-מיארה "היועמ"שית המודחת", והודיעו: "לא ניתן יד לכפות הדחת שר, רק העם יבחר את השלטון"

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מתלבטים באיזה פיקדון לשים את הכסף? אלו הפערים בין הבנקים

הריבית על הפיקדונות בדצמבר בבנקים הגדולים והקטנים נעה בטווח רחב יחסית, בין 3.6% ל-5.5% ● הריבית הממוצעת על הלוואה צרכנית ירדה ל-8.96% - הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה מזה שנה וחצי