גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המוסדות האקדמיים נגד גישת הלמ"ס: "מסחור ידע לא נמדד בהכנסות"

נתוני הלמ"ס מציגים ירידה בהכנסות של חברות מסחור הידע, אך החברות פרסמו נתונים חדשים שלתפיסתן משקפים טוב יותר את צמיחת פעילותן ● ירון דניאלי, יו"ר ארגון-הגג של החברות: "הכנסות הן פועל יוצא של העברת ידע של לפני עשר שנים. מדידה במונחים כספיים מעמידה מכשול בפני העברת ידע"

מסחור ידע / צילום: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
מסחור ידע / צילום: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אחד המקורות הכי חשובים לפיתוחים טכנולוגיים הוא העולם האקדמי. חוקרים שיושבים שעות על גבי שעות כדי לנסות לחדש, מחקר בטכנולוגיות עמוקות וניסיון של שנים ארוכות מאפשרים להביא לשוק טכנולוגיות חדשניות, שהיה קשה לפתח בשוק האזרחי. כדי להצליח לעשות זאת, פועלות חברות למסחור ידע באוניברסיטאות השונות, שתפקידן לעודד מסחור של הטכנולוגיות האלה והפיכתן ממחקרים אקדמיים לפעילויות עם היתכנות עסקית.

מדי שנה מפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) סקר שהיא עורכת עם חברות מסחור הידע בישראל, כדי לשקף את הפעילות שלהן. לפי הסקר, הכנסות חברות המסחור - שאמורות להיות גם מקור להכנסות בעבור המוסדות האקדמיים - נמצאות בירידה, משיא של 1.9 מיליארד שקל ב-2012 ל-1.36 מיליארד שקל ב-2016, השנה האחרונה שנבדקה. פרמטרים נוספים שנמצאים בירידה הם מספר הדיווחים על גילויים - אותם מגישים החוקרים למוסדות השונים כאשר גילוי מסוים עולה ממחקריהם, וכן מספר הבקשות לפטנטים ומספר הפטנטים שאושרו. נבדקו גם מספר אנשי הצוות המקצועיים ומספר הסכמי הרישוי.

כעת, פרסמו חברות מסחור הידע דוח אלטרנטיבי, באמצעות ITTN, ארגון-הגג של חברות המסחור בישראל. חברות בו חברות מסחור של האוניברסיטאות, בתי חולים, קופות-חולים, מכוני מחקר ומכללה אחת. הדוח בדק פרמטרים מעט שונים, כדי להראות שהפעילות שלהן אפקטיבית יותר מאשר מה שעולה מנתוני הלמ"ס. לפי הדוח, ב-2018 נחתמו 329 הסכמי רישיון של חברות מסחור ידע עם חברות חיצוניות - עלייה של 23% בהשוואה ל-2017. עוד עולה מהדוח כי בשנה שעברה הוקמו 74 סטארט-אפים על בסיס תהליכים של מסחור ידע, לעומת 39 סטארט-אפים ב-2017. מדובר בשיא של שש שנים. לעומת זאת, מספר הדיווחים על גילויים חדשים ירד משיא של 1,328 ב-2016 ל-1,005 בשנה שעברה. עוד נמצא כי בשנת 2018 נחתמו 873 הסכמי מחקר ממומן, ו-430 הסכמי ייעוץ.

ירון דניאלי, מנכ"ל חברת יישום של האוניברסיטה העברית ויו"ר משותף של ITTN, אמר ל"גלובס" כי "הכנסות הן פועל יוצא של העברת ידע של לפני עשר שנים, והעברת הידע היום תייצר הכנסות בעוד עשר שנים". דבר דומה אמר גם לגבי מספר הפטנטים שאושרו. לדבריו, פטנט שאושר השנה הוגש לפני שנתיים לפחות. מבחינת ITTN, המדד הנכון הוא מספר הבקשות לפטנטים, והוא עלה מעט - מ-604 ב-2017 ל-623 בשנה שעברה.

פעילות חברות מסחור הידע ב-2018

החברות הישראליות נהנות יותר מהבינ"ל

הפרמטרים שנבדקו בדוח תואמים לשינוי במדיניות חברות היישום, שמתחיל לבוא לידי ביטוי בשנים האחרונות. מוסדות אקדמיה ברחבי העולם התמקדו בעשורים האחרונים במסחור ידע לצורך יצירת הכנסות. אולם לפי מחקרים שונים שהתפרסמו בארץ ובעולם, פעילות מסחור הידע לא הצליחה מצד אחד להניב למוסדות הלימוד הכנסות ראויות, ומצד שני כשלה בקידום ה"מטרה השלישית" של האקדמיה - העברת הידע האקדמי לתעשייה ולחברה.

אומנם קיימים מקרים מוצלחים וידועים כמו זה של חברת מובילאיי, שפעילותה התפתחה מטכנולוגיית עיבוד תמונה שפיתח פרופ' אמנון שעשוע, ממייסדי החברה, במחקריו האקדמיים. דוגמה נוספת היא קופקסון, תרופה לטרשת נפוצה שפותחה במכון וייצמן, אשר אחראית לחלק מהותי מהכנסותיה של חברת טבע. למרות זאת, דוח של מכון שמואל נאמן שהתפרסם ב"גלובס" הציע שינוי כיוון במדיניות המגדירה את מטרותיהן של מחלקות המסחור - ממטרות כספיות למטרות של הפצת ידע לחברה ולתעשייה.

כבר בשנת 2011 פרסם משרד האוצר מסמך מסקנות והמלצות שנועד לשפר את תהליכי העברת הידע מהאקדמיה לתעשייה תוך דגש על המטרה השלישית - של הפצת הידע. זאת באמצעות פתיחות רבה יותר בהסכמי הרישיון, באופן שייתן עדיפות להעברה של יותר ידע במקום ליצירה של יותר הכנסות. חלק מהמלצות הדוח אומצו על ידי חברות המסחור, אך רבות אחרות טרם יושמו או יושמו באופן חלקי - בהן הקמת מכוני מחקר תחומיים, רתימת המוסדות האקדמיים למטרה השלישית באופן פורמלי, והקמת חברת יישום רוחבית לכלל מוסדות המחקר בישראל.

"מי שמנסה למדוד פעילות העברת ידע במונחים כספיים הוא שמעמיד מכשול בפני העברת ידע רחבה ועמוקה בין האקדמיה לתעשייה", אומר דניאלי. לדבריו, "ההעברה נמדדת במונחי אימפקט כמו כמה הסכמי רישיון נחתמו וכמה חברות הוקמו, והכסף הוא תוצר לוואי. ישראל היא כמעט המקום היחיד בעולם שבו חברות המסחור הן חברות. לרוב הן יחידות באוניברסיטה וההכנסה שלהן לא נמדדת כשל חברה. זה קונפליקט אינהרנטי ומדובר בטעות שצריך להתרחק ממנה".

ירון דניאלי, חברת מסחור הידע יישום / צילום: הדס פרוש

למרות דברי דניאלי, תוכנית ההבראה של האוניברסיטה העברית, עליה סוכם בשנה שעברה, כוללת גם סעיף לפיו ייעשה מאמץ למקסם את ההכנסות של חברת יישום. אמנם אין פה סתירה מוחלטת, אך במקרה כזה שורת ההכנסות בהחלט מקבלת מקום משמעותי.

לפי הדוח, הנהנות העיקריות מהגילויים במוסדות המחקר הישראליים הן חברות ישראליות: 76% מהסכמי הרישיון ניתנו לחברות ישראליות ו-24% לחברות בינלאומיות. מדובר בירידה של אחוזים בודדים בחלקן של חברות ישראליות ביחס ל-2017. חברות ישראליות היו שותפות גם ב-74% מהמחקר הממומן וב-63% מהסכמי הייעוץ ב-2018. חברות מסחור הידע של האוניברסיטאות דומיננטיות יותר בהסכמי רישוי ובמחקר במימון התעשייה (קרוב ל-80%), ואילו החברות של בתי החולים ומכוני המחקר בולטות בהסכמי הייעוץ (80% מההסכמים שנחתמו בשנה שעברה).

מבחינת תחומים, כ-60% מהפעילות של חברות המסחור נחלקת בין המצאות בתחומי הפארמה והביוטכנולוגיה ובין המצאות בתחום המדי-טק (טכנולוגיות רפואיות). אחריהם נמצא תחום מדעי המחשב, אשר אחראי על 18% מהסכמי הרישיון, 13% מהדיווחים על גילויים, 15% מהפטנטים ו-11% מחברות ההזנק.

האתגר - חיזוק המקצועיות

"הדוח ממחיש את הפעילות הענפה של חברות המסחור והמאמצים הרבים שמושקעים על ידיהן במסחור תוצרי המחקר. קרוב ל-166 עובדים שעוסקים בתחום ומעל 600 פטנטים חדשים שהוגשו בשנת 2018 זו השקעה מדהימה", אומר גיל גרנות, יו"ר משותף ב-ITTN ומנכ"ל ידע, חברת המסחור של מכון וייצמן, בשיחה עם "גלובס". "המובילות של האקדמיה ובתי החולים הישראליים במסחור בולטת בתוצאות המוצגות בדוח במספר החברות החדשות שהוקמו בשנת 2018 סביב טכנולוגיות פרי האקדמיה ובמספרי ההסכמים".

גיל גרנות/ צילום: חיים זיו מכון ויצמן למדע

"האתגרים שלנו בשנים הקרובות הם חיזוק המקצועיות של אנשי המסחור, ויצירת כלים ופלטפורמות חדשות להאצת המסחור והגברת הסיכוי שהוא יצלח", מוסיף גרנות. "בהקשר הזה, כבר היום נעשה מאמץ גדול על ידי חברי ITTN להשביח ולקדם את הטכנולוגיות של המוסדות כך שיתאימו לצרכי השוק ויוכלו להתקדם עד למוצרים בשוק בהשקעות הראויות להם".

בחברות המסחור עובדים צוותים טכנולוגיים אשר עומדים בקשר עם החוקרים, וצוותי שיווק ופיתוח עסקי אשר עומדים בקשר עם התעשייה ומנסים להבין את צרכיה. בנוסף, בשנים האחרונות יוזמות חברות המסחור יותר ויותר פרויקטים שמטרתם לסייע לטכנולוגיות חדשות לפרוץ את גבולות המחקר אל העולם העסקי.

כך, דוח שפרסמה חברת המחקר דלויט ביולי 2019 הראה כי בשנים האחרונות יותר ויותר חברות מסחור ואוניברסיטאות מנסות לעודד מעבר של ידע בין האקדמיה לתעשייה בטווח הרחוק: תוכנית קולות קוראים נועדה לאפשר לחוקרים באקדמיה למצוא דרכים ליישם את מחקריהם בהתאם לצרכי התעשייה; תוכניות יזמות לחוקרים נועדו לעודד בקרבם גישה יזמית עצמאית כך שיוכלו להפוך את מחקריהם לעסקים; וקרנות ההשקעה שנועדו לספק הון ראשוני למיזמים של חוקרים בשלבים המוקדמים במודל הון סיכון - כך שרק חלקם יגיעו לשוק בעתיד.

אף אחת מהמגמות הללו לא מכניסה לחברות המסחור הכנסה ישירה מהעברת הידע, אך הן מעודדות שיתופי פעולה רבים יותר של התעשייה עם האקדמיה וחברות המסחור. "כאשר עולות טענות לגבי חוסר שביעות רצון מתהליכי העברת הידע, הן בעיקר על כך שתהליכי הסכמי הרישיון אורכים שנים ושקשה לערוך מחקר משותף עם האקדמיה. אם הכסף הוא העיקר, כל עסקה כזו היא ארוכה, קשה ומבוססת על משא ומתן ארוך, על מיקוח ועל התשה - וזה ההפך ממה שאנחנו רוצים שיקרה", מוסיף דניאלי.

דניאלי מציין כי בדירוג האחרון שפרסם הפורום הכלכלי העולמי, ישראל דורגה במקום השלישי בעולם באיכות ובהיקף הקשר בין האקדמיה והתעשייה נכון ל-2018 - עלייה מהמקום ה-33 עשר שנים קודם לכן. "ב-2018 היו מאות הסכמי רישיון ומחקר ממומן. אני חושב שמה שהנתונים הללו מראים זה שאם אתה נמנע מלעבוד עם אוניברסיטאות אתה במיעוט היום. מי שניסה ולא הצליח בעבר מוזמן לנסות שוב". 

האם תהליכי מסחור הידע באוניברסיטאות מקשים עליו להגיע לנחלת הכלל?

מכון שמואל נאמן הכין דוח על פעילות המסחר באקדמיה, שפורסם ב"גלובס" בסוף מאי, שבו הצביעו החוקרים על מתח מובנה בין מנגנון הפצת הידע, שהוא בהגדרתו פתוח לכולם, ובין מנגנון מסחור הידע, בו לבעלות על הידע יש תפקיד מרכזי. "במסחור טכנולוגיה הדבר הראשון שאתה עושה הוא להגן על הטכנולוגיה, ולכן מתוקף הדברים היא כבר לא נחלת הכלל. הדבר פוגע בתועלות האחרות שאפשר לקבל ברמה הלאומית בזכות העברת טכנולוגיה והפצת ידע", אמר אז ל"גלובס" פרופ' ארנון בנטור, שחיבר את הדוח.

הדוח חשף כי האוניברסיטאות זנחו אפיקים אחרים של הפצת ידע לתעשייה - לצד העלייה החדה בכמות הבקשות לפטנטים, החוקרים מצאו קיפאון ואף ירידה קלה בהיקף המחקר האקדמי שממומן על ידי התעשייה במדינות ה-OECD, ובהן ישראל וארה"ב, בין השנים 2003 ל-2013. עוד נטען כי ברוב המוחלט של האוניברסיטאות, ההוצאות על מסחור גבוהות מההכנסות ממנו או משתוות אליהן - דבר שב-ITTN, ארגון העל של חברות המסחור בישראל, סבורים כי הוא לא אמור להיות המדד הנכון לבדיקת פעילותן.

לאור הנתונים הללו, מחברי הדוח המליצו על שינוי כיוון במדיניות בכל הנוגע למסחור ידע, ממדיניות שמעודדת רישום פטנטים - למדיניות שתעודד מחקרים במימון התעשייה, ותקדם מנגנונים דוגמת אקסלרטורים, מרכזים להוכחת היתכנות, מרכזי מחקר בשיתוף התעשייה והקמת חברות סטארט-אפ. הדוח של ITTN מראה כי נעשים צעדים ברוח זאת. 

עוד כתבות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

שיתוף הפעולה החדש של איראן שמדאיג את ארה"ב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות