גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

באתם, הצבעתם - ולא השפעתם: כך הלכו לפח מאות אלפי קולות במערכות הבחירות האחרונות

10 מנדטים ירדו לטמיון בבחירות האחרונות, בגלל שניתנו למפלגות שלא עברו את אחוז החסימה ● ״גלובס״ יצא למסע בעקבות הקולות האבודים של הבחירות ● המספרים שיכלו לשנות לחלוטין את ההיסטוריה הפוליטית בישראל - וברגע האמת נשארו על רצפת חדר הקלפי ● פרויקט מיוחד

הקולות האבודים / איור: גיל ג'יבלי, גלובס
הקולות האבודים / איור: גיל ג'יבלי, גלובס

דמיינו שאתם מתעוררים בבוקר 18 בספטמבר, מרימים את הנייד כדי להתעדכן בתוצאות הבחירות, ולפתע מגלים שהקולות של כל תושבי חיפה, גבעתיים וקריית שמונה נזרקו לפח ולא ייחשבו בחלוקת המנדטים. זה אמנם תרחיש שאינו מתקבל על הדעת, אבל מבחינה מספרית זה בדיוק מה שקרה בבחירות האחרונות, באפריל: זה קרה לכל המצביעים שבחרו לשים בקלפי פתק של מפלגה שלא עברה את אחוז החסימה - וכך, ירדו להם לטמיון אזרחי ופוליטי לא פחות מ-366,016 קולות. 

ב-25 השנים האחרונות אחוז החסימה עלה פעמיים, מתוך מטרה ברורה לצמצם את מספר המפלגות בכנסת. הסיבה העיקרית לכך היא שקשה מאוד לכונן קואליציה יציבה ולהוציא מדיניות לפועל כששורה של מפלגות קטנות של מנדטים בודדים מחזיקות בכוח בלתי פרופורציונלי שמאפשר להן לאיים על קיומה של הממשלה באמצעות סחטנות פוליטית בלתי נגמרת. כמו שאפשר לראות בגרף הבא, זה עובד והעלאת אחוז החסימה אכן הפחיתה את מספר המפלגות בכנסת.

 

בשלב השני נקבע מספר המנדטים שתקבל כל מפלגה שעברה את אחוז החסימה. לשם כך מחלקים את כלל הקולות הכשרים שניתנו למפלגות שעברו את אחוז החסימה ב-120, מספר המושבים בכנסת, ומקבלים מספר שנקרא "המודד הכללי" - מספר הקולות ששווים מנדט אחד. בבחירות אפריל עמד המודד הכללי על 32,860 קולות. כעת מחלקים את מספר הקולות שקיבלה כל מפלגה במודד הכללי - ומקבלים את מספר המנדטים השלמים שלה.

בשלב השלישי נתקלים בבעיה, שכן בתום החישוב שהוסבר כאן, מספר המנדטים שחולקו למפלגות בדרך כלל לא מסתכם ב-120, אלא בפחות, וכעת יש לחלק את המנדטים הנותרים. תהליך זה מביא בחשבון גם הסכמי עודפים שחתמה המפלגה, אך רק בתנאי ששתי המפלגות החתומות עברו את אחוז החסימה.

כדי לחשב את חלוקת הקולות שנותרו, מתייחסים למפלגות החתומות על הסכמי עודפים כאל מפלגה אחת מאוחדת ומחשבים נתון שנקרא "מודד הרשימה". מודד הרשימה נקבע על ידי חלוקה של מספר הקולות שכל מפלגה קיבלה במספר המנדטים שחולק לה בשלב הקודם + 1. המפלגה שקיבלה את המדד הגבוה ביותר תזכה במנדט נוסף. לאחר מכן, מאחר שמפלגות שחתמו על הסכם עודפים אוחדו רק למטרת חישוב המנדטים הנוספים, יש להכריע מי מהן תקבל אותו. הכרעה זו מתקבלת לפי יחס הקולות בין המפלגות שמרכיבות את המפלגה המאוחדת, שמחושב באופן כזה שהרשימה שיש לה הכי הרבה קולות עודפים (כלומר כאלה שלא הפכו עדיין למנדטים שלמים) תקבל את המנדט הנוסף.

בבחירות האחרונות לדוגמה, בחלוקה הראשונית לפי המודד הכללי חולקו למפלגות השונות 113 מנדטים, ו-7 נוספים חולקו רק אחרי חישוב מודד הרשימה לכל מפלגה, או זוג מפלגות שחתמו על הסכם עודפים.

איך מחשבים את הקולות האבודים?

כדי לחשב את ערכם של הקולות האבודים, נדמיין מצב שבו כל הקולות שניתנו למפלגות שלא עברו את אחוז החסימה, למעשה ניתנו למפלגה דמיונית בשם "קולות אבודים לישראל". במצב כזה אין משמעות לאחוז החסימה, משום שכל המפלגות שהתמודדו עברו אותו - או לחלופין קיימות מפלגות שאיש לא הצביע להן.

כעת נעקוב אחר התהליך שנעשה בבחירות אמיתיות, ובשלב הראשון נחלק את כלל הקולות הכשרים ב-120 כדי לקבל את המודד הכללי, כלומר מספר הקולות הנדרש למנדט אחד. בשלב השני נחלק את מספר הקולות שקיבלה "קולות אבודים לישראל" במספר הקולות הנדרש למנדט אחד - וזה יהיה, בהנחה שאין הסכמי עודפים, מספר המנדטים שהמפלגה הדמיונית שלנו תקבל.

ניקח את בחירות אפריל כדוגמה. מספר הקולות הכשרים עמד על 4,309,270, ומספר הקולות שקיבלה "קולות אבודים לישראל" עמד על 366,018 (אלה הקולות שבמציאות ניתנו למפלגות שלא עברו את אחוז החסימה). לאחר חלוקה של מספר הקולות הכשרים ב-120, גילינו שמספר הקולות הנדרש למנדט אחד הוא 35,911. המספר כאן שונה מהמספר שחישבנו קודם לכן, משום שבתרחיש שלנו כל הקולות הכשרים ניתנו למפלגות שעברו את אחוז החסימה. לאחר מכן נחלק את מספר הקולות שקיבלה "קולות אבודים לישראל" במספר הקולות הנדרש למנדט אחד ונקבל את התוצאה - 10 מנדטים.

 

אחוז ההצבעה הפך לכוכב של מערכת הבחירות הנוכחית, בעיקר משום שהוא צפוי להיות נמוך מאוד יחסית למערכות קודמות. ראשית נסביר כי אחוז ההצבעה מהווה את היחס בין כלל הקולות, כשרים ופסולים, לבין כלל בעלי זכות ההצבעה במדינה.

בניגוד לבחירות אפריל שבהן אחוז החסימה כיכב במערכת הבחירות, בגלל 5-6 מפלגות שלא היה ברור אם יכנסו או לא ייכנסו לכנסת, הפעם המפלגות הקטנות הבינו שאם לא יתאחדו הן עלולות למצוא עצמן בחוץ. לפיכך הן הזדרזו להתאחד ורק אחת - עוצמה יהודית - עדיין רצה לבד ומתנדנדת סביב אחוז החסימה.

לאחוז ההצבעה אין השפעה ישירה על מנגנון חלוקת המנדטים ועל המנדטים שכל מפלגה מקבלת, שכן המנגנון מופעל בלי קשר למספר המצביעים בפועל, כך שהתשובה הפשוטה היא ששיעור הצבעה נמוך לא ישפיע על כמות הקולות האבודים. את היעדר הקשר הברור ניתן לראות גם בגרף לעיל - ישנם מקרים של אחוז הצבעה גבוה ומספר מנדטים אבודים גבוה, מקרים של אחוז הצבעה נמוך ומספר מנדטים אבודים גבוה, ומקרים הפוכים לשני אלה.

אחוז הצבעה נמוך, בעיקר אם הוא נרשם בקרב מגזרים מובחנים בחברה הישראלית, שהיא גם ככה סקטוריאלית ומשוסעת מאוד, עשוי להוביל לתת ייצוג של המגזרים הללו בכנסת, ובארץ מקובל להניח שמשרת בעיקר את הימין, שבוחריו נתפסים כמאוגדים ומחויבים יותר. בכל מקרה, ערך הקולות האבודים נגזר מערכם היחסי של הקולות הכשרים, בלי קשר למספרם האבסולוטי.

אחרי 10 המנדטים שירדו לטמיון באפריל, נראה שבמערכת הפוליטית הפנימו את הסכנה שבריצה נפרדת ושילבו כוחות, לעתים באופן שנראה מלאכותי ושכל מטרתו להתרחק מאחוז החסימה. ואכן, בשבוע הבא סביר שיילכו לאיבוד פחות מנדטים מאשר בבחירות הקודמות, רק לפני ארבעה חודשים.

כמה מנדטים איבדו מפלגות שכן עברו את אחוז החסימה בגלל הקולות האבודים?

התשובה הפשוטה לשאלה הזו היא שאין דרך לדעת. נכון שפוליטיקאים שמנסים למשוך אליהם בוחרים, או כאלה שמנסים לשכנע מצביעים שלא לבחור במפלגות קטנות שיש סיכוי שלא יעברו את אחוז החסימה, שולפים לעתים טיעונים מסוג זה, אבל אין לכך כל אחיזה במציאות. מאחר שחלוקת המנדטים מבוצעת באופן יחסי למפלגות השונות, ואין כל ודאות שקולות שניתנו למפלגה אחת היו הולכים למפלגה ספציפית אחרת, גם אם תפיסות העולם שלהן קרובות, בלתי אפשרי לקבוע מה היה קורה אילו.

ניקח שוב את הבחירות האחרונות כדוגמה. מפלגות הימין החדש וזהות קיבלו בהתאמה 138,598 ו-118,031 קולות, ולא עברו את אחוז החסימה. האם ניתן לומר שמפלגת איחוד רשימות הימין, שמתחרה על ציבור בוחרים דומה, איבדה 5-6 מנדטים? ובכן, אולי, אבל זה היה קורה רק אם כל מצביעי זהות והימין החדש היו מצביעים לאיחוד רשימות הימין, וכל המפלגות האחרות היו מקבלות את אותו מספר קולות בדיוק. מאחר שאין לנו דרך לחזות מה היו עושים בוחרי זהות והימין החדש במקרה ששתי המפלגות הללו לא היו קיימות, ומה היו עושים בוחרים אחרים במקרה כזה, התשובה היא בהחלט לא.

דורון ברויטמן הוא אנליסט המתמחה בעיתונות נתונים ומייסד אתר נתון בראש, מיזם עצמאי המבקש לקדם עיתונות נתונים בישראל.

עוד כתבות

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ביידן בהצרה דרמטית: "אם ישראל תרחיב את הפעולה ברפיח - לא נשלח לה פצצות"

צה"ל בהודעה לילית: "תוקפים מטרות טרור של חמאס במרכז הרצועה" • אחרי גל התקיפות בלבנון: חיזבאללה מודיע על שני הרוגים מכוחותיו • שיגורים זוהו מרפיח למעבר כרם שלום, לוחם נפצע קל • צה"ל ושב"כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה • עדכונים בולטים

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הנכסים של הציבור גדלו פי ארבעה ב־20 שנה. איפה מוחזק רוב הכסף?

מה קרה במגמות ההשקעה של הציבור בשני העשורים האחרונים, האם התהפוכות בשווקים הפיננסיים או לחלופין אירועים מקומיים השפיעו על העדפותיו ושינו את טעמו ● ומה גורם בעיקר למשקיעים לחפש הזדמנויות בשוקי חו"ל

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מע"מ מעל 18%, ועוד מסים: הבור בתקציב מעמיק ובאוצר בוחנים צעדים דרסטיים

מהלומה נוספת צפויה להכנסה הפנויה שלנו לאחר ה"תגלית" שצצה במסגרת ההכנות באוצר לקראת תקציב השנה הבאה ● בין צעדי ההתכנסות שנשקלים כעת, כדי למנוע משיעור הגירעון לקפוץ ל־7%: הקפאת מדרגות מס הכנסה והעלאת המע"מ בשיעור גבוה מהמתוכנן - כבר ב־2024

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

ת''א 125 מול S&P 500 / צילומים: שלומי יוסף, Shutterstock

תל אביב 125 מול S&P 500: איזה מדד יציג תשואה עודפת השנה?

אחרי שנה בה בורסת תל אביב השתרכה הרחק מאחורי וול סטריט, מדד תל אביב 125 מתחיל לצמצם את הפער מול S&P 500 והתחזיות לתשואה עודפת במדד הישראלי הולכות ומצטברות ● דודי רזניק מבנק לאומי אופטימי לגבי השוק המקומי, אבל מזהיר: אם תהיה הסלמה במלחמה, התמונה תתהפך ● מדור חדש

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים