גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך מאבחנים מוקדם את סרטן השד? ללמוד מהחוקרת שחלתה וניצחה

החוקרת רגינה ברזילי הישראלית וחוקרים נוספים מ-MIT פיתחו מודל המבוסס על למידת מכונה שיכול לאבחן סרטן שד מוקדם יותר ● בראיון ל"גלובס" מתארת ברזילי את הבעיות בשיטה הנוכחית, מסבירה למה היא לא תקפה לנשים אפרו-אמריקאיות, ומוסיפה: "אנחנו מתבססים על עין אנושית במקום על אוטומציה"

רגינה ברזילי / צילום:John D. & Catherine T. MacArthur Foundation
רגינה ברזילי / צילום:John D. & Catherine T. MacArthur Foundation

פרופ' רגינה ברזילי הישראלית מ-MIT היא מומחית בטכנולוגיית בינה מלאכותית (AI) שסיפור חייה הוביל אותה להחיל את הידע שלה בתחום על אונקולוגיה. היא הבינה כי שילוב של טכנולוגיה בתהליך האבחון הוא הכרחי, והובילה פיתוח של מודל שיכול לצפות באופן מדויק יותר סיכון להתפתחות סרטן שד בנשים - גם מספר שנים מראש. ברזילי ערכה את המחקר ביחד עם חוקרים מ-MIT ומבית החולים מסצ'וסטס ג'נרל (אחד מבתי החולים המובילים בארה"ב), ולפני מספר חודשים הם פרסמו מאמר על המודל החדש.

המודל של קבוצת החוקרים היה מוצלח יותר באופן מובהק ממודלים קיימים לאמידת סיכון לסרטן השד. הוא זיהה כבעלות סיכון גבוה 31% ממי שבסופו של דבר לקו בסרטן תוך חמש שנים מיום הבדיקה. אמנם 69% מהנשים שחלו תוך חמש שנים לא זוהו כבעלות הסיכון הגבוה ביותר, אך הנתונים הללו עדיין טובים משמעותית מהמודל הקיים (מודל Tyrer-Cuzick), שסיווג כחלק מקבוצת הסיכון הגבוה רק 18% ממי שלקו בסופו של דבר בסרטן תוך חמש שנים.

"אזור המומחיות שלי הוא למידת מכונה ועיבוד שפה טבעית. לא עבדתי עם מידע רפואי, עד שב-2013 אובחנתי כחולה בסרטן השד", מספרת ברזילי בראיון עם "גלובס". מחלתה של ברזילי גרמה לה להבין, כמו אחרים, כיצד השמרנות של העולם הרפואי משאירה אותו פעמים רבות מאחור ולא מאפשרת לו לאמץ טכנולוגיות חדשות. "כשעברתי את הטיפול הבנתי כמה כל התהליך פרימיטיבי, בכל אחד מהשלבים שבו. הייתי מאוד מופתעת מהפער הענקי בין הטכנולוגיות שמשתמשים בהן לכל היישומים האחרים, לעומת אלה שמשתמשים בהן בתחום הבריאות".

מאיזו בחינה התהליך פרימיטיבי?

"קודם כל, ההגדרה של אוכלוסיית הסיכון לא מספיק ברורה, וזה בעצם הדבר העיקרי שהמודל שלנו בא לשנות. אצלי למשל, לפני שאובחנתי לא חשבתי שאני בקבוצת סיכון. לאף אחת במשפחה שלי לא היה סרטן שד, אני די רזה, מתעמלת, אוכלת בריא. אולם למעשה, 80% מסוגי סרטן השד מהווים מקרה ראשון במשפחה, ומופיעים אצל נשים ללא היסטוריה משפחתית או מרכיב גנטי שידוע לנו.

"כשהמשכתי ללמוד את הנושא הבנתי שהמודלים שיש לנו היום לחיזוי סיכון למעשה לא קיימים, ואי אפשר לפעול בהתאם להם. כך למשל, ישנה המלצה לשלוח נשים לבדיקת MRI, הנחשבת לבעלת יכולת גילוי מוקדם טובה יותר, אם הן מקבלות ציון גבוה במדד המשקלל את צפיפות השד ומדדי רקע אחרים כמו היסטוריה משפחתית. ואולם, למדד הזה אין באמת ערך מנבא לסיכון. הוא משפר את הניבוי רק מעט יותר מהטלת מטבע. הרדיולוגים אפילו לא מצליחים להסכים מהי בכלל הצפיפות אצל אישה מסוימת, וההבדל בסיכון לסרטן אצל נשים עם רקמת שד צפופה ולא צפופה אמנם קיים, אבל הוא לא כל כך משמעותי.

"רק אחרי שגילו אצלי את הגידול בממוגרפיה שלחו אותי ל-MRI, שהראה כביכול סרטן מאוד חמור. הבנו רק לאחר ביופסיה שבעצם התמונה בממוגרפיה תיארה הרבה יותר טוב את המצב - שלא היה כה חמור".

זו אחת הדוגמאות לסיבה שבגללה אי אפשר לשלוח את כל האוכלוסייה לבדיקת MRI, גם אם זה לא היה יקר. כמות הביופסיות המיותרות הייתה מרקיעה שחקים. "ברגע שמגלים בדיוק את סוג וחומרת הסרטן, די ברור איך אפשר לטפל ברוב המקרים. אבל השאלה היא איך מקבלים אבחנה באופן המהיר ביותר", אומרת ברזילי.

המודל הקיים לעומת המחקר החדש

למידה על בסיס 90 אלף ממוגרפיות

האלגוריתם שפיתחה ברזילי נועד גם לחלק את הנשים לקבוצות סיכון בצורה יותר מדויקת, וגם לאבחן מוקדם יותר את החולות. "הגידול הופיע אצלי שנתיים לפני שהצליחו לאבחן אותו, אפשר ממש לראות אותו בממוגרפיות מאותה תקופה בעין בלתי מזוינת, מעין כתם קטן שהופיע ב-2012 וגדל ב-2013.

"יש לנו כבר מאות אלפי ממוגרפיות שנרכשו לפני שנים ואנחנו יודעים היום את תוצאות האמת - איזו ממוגרפיה הייתה של מצב מחלה. אפשר לנצל אותן כדי לזהות דפוסי שינוי ברקמה שהעין האנושית לא יכולה לתפוס, ובהתאם לזה להציע המשך מעקב.

"העניין הוא שכשמסתכלים על ממוגרפיה, רואים הרבה כתמים לבנים שיש בכל שד. כשהגידול עדיין קטן, לעין האנושית קשה להבחין אם מדובר בסרטן או לא. זו בעיה שקיימת לדעתי בכל סוגי ההדמיות, כאשר דווקא היתרון של ממוגרפיות הוא שלרוב יש הרבה תמונות לאורך זמן אז אפשר לראות את השינוי, וזו למעשה אחת האינדיקציות החזקות לאבחון סרטן. אבל אם מסתכלים רק על התמונה הראשונה, קשה להגיד איזה חלק לבן הוא רע וסרטני ואילו כתמים הם משהו אחר. בשנה שעברה מצאו חוקרים שאפילו בהדמיות שעשו לנשים בסיכון גבוה, נשאיות הגן BRCA - להן עושים בדיקת MRI - לשליש מהן היה סרטן בשד כבר שנה לפני שאובחנו".

כדי שהמודל של ברזילי ידע להבדיל בין כתמים לבנים מסוכנים לבין כתמים לבנים שיש בכל ממוגרפיה, הוא עבר תהליך של אימון: תוך שימוש בלא פחות מ-90 אלף ממוגרפיות ומידע על תוצאותיהן - כלומר אבחנת המטופלות - למד המודל לזהות את הדפוסים העדינים ברקמת שד שמקדימים גידולים ממאירים. הקוד של אותו מודל אף פתוח לצורכי מחקר. "זה כמו שלכלבים יש חוש ריח הרבה יותר טוב משלנו, לא משנה מה נעשה עם האף שלנו", אומרת ברזילי כדי להדגיש את הצורך בשימוש באבחון שלא על ידי העין האנושית בלבד. "חוש הראייה שלנו פשוט מוגבל", היא מסבירה.

המודל למד לאבחן סרטן קיים, וכאשר התמונה לא לגמרי ברורה הוא מצביע על הנשים שאצלן היא מעידה על סיכון נמוך לחלות בעתיד. אלה יכולות לרווח את בדיקות הממוגרפיה, לעומת נשים עם סיכון גדול להופעת סרטן בעתיד - אותן ניתן להפנות ל-MRI, בדיקה יקרה ורגישה יותר, לעתים רגישה מדי. "מחקרים שנערכו בארה"ב מדגימים שהרבה נשים שצריכות MRI לא מקבלות אותו, ונשים שלא צריכות אותו מקבלות אותו. לפעמים ההתפלגות ביניהן מעידה על אפליה - נשים מבוססות יותר ברמה הסוציו-אקונומית יקבלו את הבדיקה, ולא נשים שנמצאות בסיכון גבוה יותר".

זה לא עובד בהכרח לטובתן של אותן נשים מבוססות. "אנחנו לא רוצים לעשות ביופסיות לא נחוצות. יש לזה מספר סיבות: שליחה לביופסיה תגביר משמעותית את החרדה של האישה, יש להליך הזה עלות גבוהה, וזה גם תהליך ניתוחי. אף פעם לא טוב לפגוע ברקמות אם לא חייבים.

"גם לגבי הממוגרפיות עצמן, יש דילמה מתי וכמה לעשות. יש ארגונים מסוימים שממליצים להתחיל בגיל 50 כי הם לא מאמינים שיש הצדקה לעשות את זה קודם. במקרה שלי, אם לא הייתי הולכת לממוגרפיה מוקדם יותר, אולי לא הייתי פה".

האתגר: לגרום לרופאים להשתמש במודל החדש

בחזון של ברזילי, בינה מלאכותית תטייב את תהליך האבחנה בעזרת הקביעה מי בסיכון גבוה או נמוך, אך גם על ידי קביעה איזו בדיקה מתאימה לכל אחת. "בעולם האידיאלי שלי הייתי רוצה לראות מכונה שקוראת ממוגרפיות וצופה את רמת הסיכון של המטופלת, וגם את ההסתברות שממוגרפיה לא תפעל בצורה טובה על הרקמה שלה - כי יש נשים שיכולות להרגיש את הגידול שלהן ושלא רואים אותו בממוגרפיה, אבל רואים אותו בבירור ב-MRI.

"לכן, אפשר לאמן מכונה שתצפה מה סוג הרקמה שבה ממוגרפיה תיכשל ואז צריך בדיקה אחרת. אנחנו משקיעים כל כך הרבה כסף בממוגרפיות ומכונות MRI ובלקיחת התמונות האלו, אולם בעיבוד שלהן אחר כך הכול מבוסס על העין האנושית - ויש כל כך הרבה אפשרויות לאוטומציה. האמת היא שבתור שורדת סרטן שד לא היה אכפת לי מהעלות, אלא מלייצר תחזיות שהעין האנושית היום לא יכולה לעשות - עבור אבחנה עתידית".

מודל שמדייק מאוד בהצבעה על נשים שיש להן סיכוי גבוה לפתח סרטן בעתיד יכול להוביל גם להנחיה למתן כימותרפיה מונעת. כדי להגיע לכך, הרופאים צריכים להיות משוכנעים שהמודל באמת מדויק. לדברי ברזילי, המודל שלה כבר מדויק יותר ממודלים קיימים שמשמשים היום לרישום כימותרפיה מונעת.

נראה שאת מעורבת בצד הרפואי הרבה יותר ממה שאיש טכנולוגיה יהיה לרוב.

"עבורי זה מאוד חשוב. כשאובחנתי, מה שמשך אותי זה לא לכתוב מאמר נוסף, אלא לראות את זה מיושם בקליניקות. המודל כבר מיושם בבית החולים מסצ'וסטס ג'נרל".

מה הדילמות הכי גדולות איתן מתמודדים הרופאים שמשתמשים במודל שפיתחת?

"הדבר הכי חשוב שצריך להיות מודעים לו במודלים של AI ברפואה זה שאם המודל מנבא סיכון, כאדם אתה לא יכול לראות בעיניים את העדות לאותו סיכון בתמונת ההדמיה. לדעתי זו אחת השאלות הפסיכולוגיות הגדולות - איך גורמים לרופאים להשתמש בנוחות במודלים שאותם קשה להם לתקף באופן ישיר".

ברזילי והחוקרים אף שמו דגש על רמת דיוק זהה לנשים מגזע שונה במודל שפיתחו. ברזילי מסבירה כי "המודל שמשתמשים בו באופן מסורתי (מודל Tyrer-Cuzick, אליו הושווה המודל שפיתחה ברזילי במאמר שתואר בפתיחת הכתבה) פותח בהתבסס על נשים לבנות בלונדון בגיל מסוים, ואחר כך יישמו אותו על כולם - גם במקומות עם אוכלוסייה שונה מאוד מזו שעליה הוא פותח. זו בעיה משום שכולנו שונים ויש גם הרבה אנשים מגזע מעורב. אני משערת שבתקופה בה המודל פותח לא היו בבריטניה הרבה נשים אפרו-אמריקאיות, לפחות לא כמו היום. כתוצאה מכך, המודל הזה הוא כמעט רנדומלי לגמרי עבור נשים אפרו-אמריקאיות.

"את המודל שלנו אימנו על מידע ממערכת בריאות ספציפית - האמריקאית, ואני ממליצה שאם יחילו אותו במקום אחר יאמנו אותו מחדש על בסיס דאטה שנוגע לאותה אוכלוסייה. אם הוא יראה מספיק תמונות של נשים מרקע אתני אחר, כנראה שהוא יידע איך להתמודד איתן".

רופאים ומטופלים בכלל מודעים לבעיה הזו?

"כן, אבל רופאים עדיין השתמשו במודל הזה כי לא היה להם שום דבר טוב יותר".

בהמשך, ברזילי מקווה להחיל את המודל שפיתחה גם על מצבים רפואיים נוספים. "אני עובדת עכשיו על יישום שלו בסרטן הלבלב, שם האתגר הוא לא בעצם למידת המכונה, אלא בהשגת הדאטה. במקרה של סרטן שד נשים עוברות הרבה בדיקות, ולרוב לפני שאישה מאובחנת יש לה כבר כמה ממוגרפיות. ביחס לסרטן הלבלב, רוב האנשים לא הולכים סתם כך לעשות סריקה של הגוף שלהם.

"אז עכשיו אנחנו אוספים סריקות מארה"ב ואירופה. אם למשל מישהו פשוט הגיע לחדר המיון כי היה לו כאב בטן, ואולי בהמשך אותו מטופל חלה בסרטן, אנחנו רוצים את הסריקות המוקדמות האלו, ולפיהן נוכל אולי לפתח מודל שיראה שהיה שם כתם מסוכן כבר בסקירות המוקדמות".

בנוסף לאלגוריתם החיזוי של סרטן שד, ברזילי פיתחה בעבר גם מודל שמשתמש בטכנולוגיית עיבוד שפה טבעית מול מידע רפואי של חולי סרטן. "היום כל מה שאנחנו יודעים על סרטן מגיע מהרישום הלאומי לסרטן, שם נשמר מידע כמו מאפייני המחלה, הטיפול ותוצאותיו. ככה יודעים למשל מה שיעור הנשים במדינה שחלו בסרטן השד.

"והיום זה ידני לחלוטין. זו בעיה גדולה. אז בנינו מודל שיכול לעשות אוטומציה לאיסוף מידע, והמידע הנאסף כך הוא בר חיפוש. היום מחקרים בתחום הסרטן עלולים להיות מוגבלים לכמה מאות נשים במקום עשרות אלפים כי קשה להפיק את המידע מן המאגר, וזה מאוד חסר תועלת, יקר ואיטי". 

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם