גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תקשורת דור חמישי - הדלק לכלכלה של העשור הבא

הדור החמישי צפוי לחולל מהפכה תקשורתית כוללת, עם קפיצה של לא פחות מפי 100 בקצב תעבורת הנתונים ● הזינוק הטכנולוגי הזה צפוי לתת דחיפה לכלכלה הגלובלית ביצירת מיליוני מקומות וטריליוני דולרים של הכנסות ● מיהן החברות הניצבות בחוד החנית של העידן החדש, וכיצד כדאי להיחשף אליהן?

תקשורת דור 5 / צילום: shutterstock
תקשורת דור 5 / צילום: shutterstock

בכל עשר שנים בערך מתחלף לו דור תקשורת. הדור הראשון של הסלולר הושק בתחילת שנות השמונים, ופתח בפנינו את עולם השיחה האלחוטית - "הפוך שעה אבודה לשעת עבודה", הייתה הסיסמה של חברת "פלא-פון". אז לא ממש יכולנו לעבוד, אלא רק לדבר, אבל זאת התחלה.

דור שני כבר אפשר לנו גם תקשורת טקסט, אמינות קצת יותר טובה ופריסה יותר רחבה. המעבר בין דור ראשון לשני לא הייתה מהפכה. היה זה הדור שלישי שאפשר גלישה סלולרית באינטרנט והניח את התשתית למהפכת הסמארטפון. כאן כבר הרגשנו הבדלים מהותיים של מערכת אקולוגית של טכנולוגיה חדשה בחיינו. הדור הרביעי, כמו השני, הביא איתו בעיקר שיפור בקצב הנתונים ובאמינות, אך כמו הדור השני, לא ממש הציג מהפכה כמו דורות ראשון ושלישי.

דור 5 - מהפכה עולמית

הדור חמישי, ה-G5, הוא לא רק מהפכה סלולרית, אלא מהפכה תקשורתית בעלת משמעות גבוהה, עד כדי שהיא הופכת מהותית גם ברמת המדינות. קצב תעבורת הנתונים צפוי לעמוד על 10 ג'יגבייט בשלב הסופי, קפיצה של פי 100.

מדובר ברשת בעלת אמינות כמעט מוחלטת, ויכולת לחבר כמיליון מכשירים לקילומטר רבוע אחד. המשמעות היא מערכת אקולוגית טכנולוגית חדשה, אך בשונה מזו של הדור השלישי, כאן מדובר בחיבור של מכשירים רבים, IOT - "האינטרנט של הדברים", AI - "בינה מלאכותית", ובעתיד גם הרכב האוטונומי.

הדור החמישי צפוי לחבר הכול להכול. נכון להיום הפיתוחים הטכנולוגיים בענפים אלו נשענים על תשתית בלתי מספקת, שמקשה על הפיתוח ועל הפיכתם למסחריים. לאחר פריסת הרשת החדשה ניתן יהיה להשיק טכנולוגיות מתקדמות הרבה יותר, המחייבות קצב תעבורת נתונים גבוה עם יכולת עמידות ואמינות גבוהים יותר, מהירות תגובה גבוהה יותר והתמודדות עם ריבוי מכשירים מחוברים.

השפעה על הכלכלה העולמית

לרשת החדשה השפעה משמעותית על הכלכלה העולמית, ורק בארה"ב צפוי הדור החמישי לייצר כ-3 מיליון מקומות עבודה בהשקעה של כ-275 מיליארד דולר, מה שיתרום למעלה מחצי טריליון דולר לתמ"ג של ארה"ב. ברמה העולמית צפויה הרשת החדשה לייצר הכנסות של כ-12.3 טריליון דולר במספר רב של תעשיות, ולתרום ישירות כ-3.5 טריליון דולר לתמ"ג העולמי, תוך יצירת 22 מיליון מקומות עבודה עד שנת 2035.

במרוץ ל-G5, ארצות-הברית מובילה יחד עם סין, קוריאה הדרומית ויפן. לסין יש תוכנית סדורה, שנועדה לנצח את המרוץ על-ידי השקעה ישירה בתשתיות, וארה"ב מסתמכת בעיקר על השקעות של חברות התקשורת.

הניסיון מלמד כי החברות הראשונות שיפתחו את התשתיות וישווקו את המוצרים החדשים יחלשו על עיקר נתח השוק, מה שיניב יתרון לטווח הארוך עבור אותן חברות. מכאן, חברות טכנולוגיה ברחבי העולם - בתמיכת הממשלות - נמצאות במרוץ לפתח חומרה ותוכנה לרשת ה-G5. נכון לסוף יולי, כל ארבע ספקיות התקשורת הגדולות בארה"ב - ורייזן, טי-מובייל, ספרינט ו-AT&T - כבר השיקו את רשת דור 5 ב-36 הערים המרכזיות בארה"ב.

רשת דור 5 צפויה להשפיע על מספר רב של תחומים: מחשוב ענן - גידול ביכולת האחסון ועלייה בכוח המחשוב, בשילוב אינטרנט מהיר, יביאו לאימוץ מסיבי של טכנולוגיות ענן.

בריאות - Telemedicine - מעקב רפואי רציף וניתוחים בשלט רחוק.

IOT -"אינטרנט של הדברים" - תשתית רשת מהירה ורחבה תספק לכל הצרכנים את כל המידע בו-זמנית מהרבה מוצרים, בלי שהרשת תקרוס.

תוכנה - כיום מפתחי אפליקציות מוגבלים בכמות תעבורת המידע. אפליקציה כבדה מדי תהיה איטית ותקרוס לעתים קרובות. רשת דור 5 תאפשר יישומים עשירים יותר, ותוריד את מגבלות המפתחים.

גיימינג - נכון להיום יש צורך בחומרה ייעודית כדי להריץ משחקי תלת-ממד כבדים. ברשת דור 5 אפשר יהיה לבצע סטרימינג של משחקים על גבי הרשת עצמה, כך שאפשר יהיה להריץ משחקים כבדים על מחשב פשוט וזול.

תחבורה - תקשורת רכב לרכב, רכב לסביבה ורכב להכול, שליטה וניהול התנועה וניהול חנייה.

שלושה מעגלים של השקעה

איך משקיעים? ההשקעה בחברות הקשורות לרשת הדור החמישי מתחלקת לשלושה מעגלים. המעגל הראשון הוא חברות התשתיות, בין שמדובר בחברות המספקות את הציוד, כגון נוקיה (NOK) ואריקסון (ERIC), ובין שמדובר ברשתות הספקיות, אשר פורסות את אותו ציוד, כגון ורייזן (VZ), טי-מובייל (TMUS), ספרינט (T) AT&T ,(S).

במעגל השני נמצאות יצרניות הסמארטפונים, יצרניות השבבים וציוד ה-IOT, ובולטות ביניהן אפל (AAPL), סמסונג (סימול: KRX: 005930) ו-LG (סימול: KRX: 066570). בין יצרניות השבבים בולטות קוואלקום (QCOM), מייקרון (MU) וסקיורקס (SWRK).

המעגל השלישי כולל את חברות המדיה והענן, חברות התוכנה והחומרה לבריאות, פיתוחים לרכב האוטונומי, פיתוחים של מציאות מדומה ומציאות רבודה. בין החברות במעגל השלישי בולטות חברות ענק כגון גוגל (GOOG), אמזון (AMZN) ומיקרוסופט (MSFT). ניתן למצוא חברות רבות "פיורפליי" של סגמנט הענן, שאליהן ניתן להיחשף דרך קרן הסל SKYY.

מעבר לחברות הענק, "ה-BIG 5", אשר חולשות על המעגלים השני והשלישי, להלן החברות שאנו מזהים כמובילות בתחומן במעגל הראשון.

קוואלקום  - אחת היצרניות הגדולות ביותר של שבבים אלחוטיים המבוססים על טכנולוגיית baseband. החברה שומרת על ההובלה בשוק ה-G5 - בשוק השבבים וקישוריות ניידת - על-ידי הישגים טכנולוגיים והשקות מוצרים חדשניים.

לאחרונה הכריזה קוואלקום על המודם Snapdragon X55, הדור השני בסדרת המודמים תומכי רשת G5 של החברה, אשר מציע מהירות הורדה של עד 7 ג'יגבייט לשנייה, והעלאה של עד 3 ג'יגבייט לשנייה ברשתות הדור החמישי. ה-X 55 עדיף על השבבים המתחרים של סמסונג ושל וואווי, והמתחרה אינטל מכרה לאחרונה את פעילות המודמים לאפל.

ורייזן  - ענקית התקשורת האמריקאית החלה להשיק את רשת דור 5 בשווקים רבים בארה"ב מאוקטובר 2018. הפריסה הראשונית של רשתות דור 5 של וורייזן פועלות כבר היום ביוסטון, באינדיאנפוליס, בלוס אנג'לס, בסקרמנטו, בדטרויט, בשיקגו ובוושינגטון, ועד סוף השנה הרשת תהיה פרוסה ב-30 ערים מרכזיות בארה"ב.

ורייזן משתמשת בספקטרום גלי מילימטר GHZ 28, והיא החלה בניסויים המבוססים על פריסה זו, ורשת סלולרית דור 5 מלאה צפויה להיות מוצעת בשנת 2020. בבדיקת מהירות הורדה שנערכה ביולי השנה הובילה ורייזן עם מהירות הורדת נתונים של 1.6 ג'יגבייט לשנייה, עדין רחוק ממיצוי הפוטנציאל של 10 ג'יגבייט לרשת, וגם ממיצוי הפוטנציאל של שבבי קוואלקום, אך המהירות בפועל הולכת וגדלה.

נוקיה  - בניגוד להחמצת הסמארטפון, נוקיה ממוקמת היטב בתחרות על טכנולוגיות G5, עם מכלול פתרונות שלם הכולל טכנולוגיות תקשורת חומרה, תוכנה ושירותים. לחברה שיעור הצלחות גבוה במכרזי G5 בארה"ב באסיה ובאירופה.

נוקיה מובילה את המעבר של תאגידים גלובליים לרשתות וירטואליות חכמות, על-ידי יצירת רשת אחת לכל השירותים, התכנסות פס רחב נייד וקבוע, ניתוב IP ורשתות אופטיות באמצעות התוכנה והשירותים לניהולן, וכמו כן החברה מבססת את מעמדה בטכנולוגיות נוספות, כגון יישומי ענן ואינטרנט של דברים.

אם נבדוק את קצב החדירה של טכנולוגיות התקשורת ככלל, והסמארטפונים בפרט, נמצא שב-2010 היו בארה"ב 63 מיליון משתמשי סמארטפון, וב-2018 מספרם הגיעה ל-238 מיליון. ברחבי העולם ישנם 4.5 מיליארד משתמשים בטלפונים ניידים, 2.5 מיליארד מהם הם סמארטפונים.

יותר אנשים צורכים יותר מידע ביותר מכשירים. קיים גידול שנתי ממוצע של כ-45% בכמות תעבורת המידע. נכון לסוף 2018 ישנם 17.8 מיליארד מכשירים מחוברים בעולם, וב-2025 צפויים להיות 42 מיליארד מכשירים מחוברים. לפי מחקר של CANALYS, בחמש השנים הקרובות צפויים להימכר 1.9 מיליארד טלפונים חכמים, כך שכבר ב-2023 יימכרו יותר סמארטפונים דור 5 מדור 4.

טכנולוגיית G5 תחבר ותייצר אינטראקציה של מיליארדי מכשירים, וחיבור זה מהווה את הדלק לכלכלה של העשור הבא. 

הכותב הוא אנליסט בית ההשקעות יצירה. אין לראות באמור מתן ייעוץ/שיווק השקעות, והאמור אינו מהווה תחליף לייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם