גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מגמה שלילית אצל הישראליות בוול סטריט באוגוסט הובילה את מדד גלובס-פרומתאוס לירידה של 3.5%

מדדי ההשוואה ירדו במתינות יותר בחודש שחלף - ת"א 125 ירד ב-2.2%, ומדד נאסד"ק השיל מערכו 2.6% ● תת-מדד מדעי החיים נחלש ב-1.8%, בשעה שמדד ת"א ביומד צנח בשיעור של 8.1%, ונאסד"ק ביוטכנולוגיה איבד 2.6%

סוחר בבורסת ניו יורק / צילום: shutterstock
סוחר בבורסת ניו יורק / צילום: shutterstock

החברות הישראליות בוול סטריט נסחרו בחודש אוגוסט במגמה שלילית שהובילה את מדד גלובס-פרומתאוס, שעוקב אחר אותן חברות, לירידה בשיעור של 3.5%. באותה תקופה, מדד ת"א 125 ירד ב-2.2%, ומדד נאסד"ק השיל מערכו 2.6%.

תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים ירד באוגוסט בשיעור של 1.8%. באותה תקופה, מדד ת"א ביומד צנח בשיעור של 8.1% ואילו מדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה איבד מערכו 2.6%. המצטרפת החדשה ביותר לתת-המדד היא חברת אינמוד. החברה, העוסקת בתחום האסתטיקה הרפואית, החלה להיסחר במחיר של 14 דולר למניה וסיימה את החודש בזינוק של 42% במחיר למניה של 19.9 דולר המשקף לחברה שווי שוק של כ-636 מיליון דולר.

מניות הטכנולוגיה הישראליות בנאסד"ק נסחרו גם הן במגמה שלילית בחודש אוגוסט שהובילה את תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה לירידה של 2.7%. באותה תקופה, מדד ת"א טכנולוגיה עלה בשיעור של 5.2%, ומדד נאסד"ק טכנולוגיה ירד בשיעור של 2.5%.

החברה שבלטה ביותר בתת-המדד החודש היא סולאראדג'. החברה, שעלתה לכותרות לאחרונה עם ההודעה המצערת על פטירתו של מנכ"ל החברה גיא סלע לאחר מאבק במחלת הסרטן, זינקה במהלך החודש בשיעור של 26%. זאת לאחר שבתחילת החודש פרסמה דוחות כספיים חזקים לרבעון השני שבהם עקפה את תחזיות האנליסטים בהכנסות ב-3% וב-EBITDA (רווח לפני ריבית, מיסים, פחת והפחתות) בכ-14% וסיפקה תחזית גבוהה מתחזית השוק לרבעון השלישי.

גלובס-פרומתאוס אוגוסט 2019 - כללי

אנלייבקס מקווה להרחיב את ציבור בעלי המניות

חברת הביומד אנלייבקס תרפיוטיקס הנסחרת בבורסת נאסד"ק (סימול ENLV), הודיעה ביולי האחרון על רישום כפול בבורסה בתל-אביב במקביל למסחר בנאסד"ק, והחל מאוקטובר צפויה המניה להצטרף למדדים המובילים בבורסה המקומית לפי שווי שוק של כ-1 מיליארד שקל. זהו המהלך השני שמבצעת אנלייבקס ב-2019 כאשר ברבעון הראשון של השנה היא השלימה מיזוג עם השלד של ביו בלאסט פארמה.

במחלקת המחקר של חברת פרומתאוס ייעוץ כלכלי מציינים כי אנלייבקס מפתחת טכנולוגיה למניעת תגובת יתר קטלנית של מערכת החיסון, במקרים של זיהומים חמורים (אלח דם) ובמקרים של השתלת מח עצם (במוצר זה סיימה בהצלחה ניסוי קליני שלב IIa).

נכון לסוף הרבעון השני של 2019 החברה טרם רשמה הכנסות, ובשנת 2018 היא הציגה הפסד נקי של כ-4.2 מיליון דולר, המהווה גידול של כ-70% בהפסד בהשוואה לשנת 2017 בה נרשם הפסד של 2.5 מיליון דולר. רוב ההפסדים נובעים מהוצאות מחקר ופיתוח.

מבדיקת מחלקת המחקר של פרומתאוס עולה כי אנלייבקס מצטרפת לכ-60 חברות דואליות הרשומות בבורסה בתל-אביב על פי חוק הרישום הכפול, כאשר באותו חודש בו ביצעה אנלייבקס את הרישום הכפול, הודיעה גם חברת באטמ תקשורת (BATM) על רישום כפול בתל-אביב מקביל לבורסה בלונדון. מהלכי הרישום הכפול של אנלייבקס ובאטמ בבורסה בתל-אביב מגיעים לאחר שבשנים האחרונות סבלה הבורסה בתל-אביב מגל של מחיקות של חברות דואליות שהעדיפו להמשיך ולהיסחר רק בחו"ל תוך שהן מוותרות על המסחר בתל-אביב. מכאן עולה השאלה האם מדובר בטרנד שמעיד על עליה באטרקטיביות של הבורסה התל-אביבית.

בהודעת הרישום הכפול שפרסמה, ציינה אנלייבקס שהיא מקווה שרישום החברה למסחר בתל-אביב יביא להרחבת ציבור בעלי המניות וכן שהוא יאפשר לגופים המוסדיים בארץ להשקיע בחברה. לפי מחלקת המחקר של פרומתאוס, רישום ביותר מבורסה אחת אכן עשוי להביא לגידול במחזורי המסחר, בין היתר בעתות שפל בבורסות זרות.

גלובס-פרומתאוס אוגוסט 2019 - מדעי החיים

יתרונות הרישום הכפול נשחקו עם השנים

אייל שבח, שותף מייסד בפרומתאוס, אמר כי "תיאורטית, היתרונות של החברות המבצעות רישום כפול הם חשיפה למשקיעים נוספים והרחבת ההזדמנויות לגיוס הון. עבור החברות, יתרון פוטנציאלי של הרישום הכפול הוא ההזדמנות להגדיל את היקף המסחר במניה, וזאת בפרט בבורסה בתל-אביב שפתוחה גם ביום ראשון והפועלת בשעות שאינן חופפות בורסות אחרות בעולם. עבור המשקיעים, יתרון אפשרי הוא היכולת להגיב לאירועים שונים במשך רוב שעות היממה".

עם זאת, שבח ציין כי "מצד שני, חברות בוחרות לוותר על יתרונות הרישום הכפול ומחליטות להימחק ממסחר בבורסה בתל-אביב מסיבות שונות ובהן עומס דרישות רגולטוריות, תרומה נמוכה של הבורסה בתל-אביב להיקף המסחר במניה ולא פחות חשוב - תפיסה של גורמים שונים בשוק לפיה המסחר בתל-אביב הוא משקולת המושכת את מחיר המניה כלפי מטה".

בפרומתאוס מציינים כי סיבה נוספת למחיקות היא שבאופן כללי, יתרונות הרישום הכפול נשחקו עם השנים. כך לדוגמה, משקיעים מוסדיים סוחרים כיום בקלות גם בבורסות האמריקאיות. גופים מוסדיים ישקיעו בחברות המתאימות לאסטרטגיית ההשקעה שלהם במנותק מהשאלה אם חברות אלה נסחרות בתל-אביב.

גלובס-פרומתאוס אוגוסט 2019 - טכנולוגיה

מחלקת המחקר של פרומתאוס חקרה את השפעת הרישום הכפול דרך בחינה של מקרים בהם חברות דואליות נמחקו מהמסחר בבורסה בתל-אביב. מהבדיקה עלה שאין השפעות מובהקות וגורפות (חיוביות או שליליות), ומה שקבע יותר מכל את מחיר המניות וסחירותן היו אירועים עסקיים בחברות כגון הודעות על תוצאות ניסויים קליניים. רק חלק קטן מהחברות שנבדקו הגיבו בחיוב או בשלילה לאירוע המחיקה מהמסחר בתל-אביב.

על פי הבדיקה של פרומתאוס, השפעת המחיקה מתל-אביב (ולעניין זה רישום הדואלי בתל-אביב) על מחיר המניה או על סחירותה תלויה בגורמים שונים ובהם נפח המסחר של המניה בבורסה בתל-אביב בהשוואה לנפח המסחר שלה בבורסה הזרה וכן השאלה האם היא נסחרה במדדים המובילים.

עם זאת, לפחות במקרה של אנלייבקס, נראה כי הרישום הכפול התקבל באהדה בשוק. ביום הודעת החברה על הרישום הכפול זינק מחיר המניה ב-10%. יתכן שהסיבה לזינוק היא שווי השוק הגבוה יחסית של החברה והציפייה שהיא תיכנס למדדים מובילים בבורסה בתל-אביב. 

המדד, שהורכב על ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק - ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד . העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות.

עוד כתבות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

פתיחת מסחר אדומה באירופה; השקל מתייצב מול הדולר

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● מחיר הזהב בשיא של כל הזמנים

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית