גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הנסיעה היקרה" של Gett מגיעה לביהמ"ש: אושרה ייצוגית נגדה

התביעה, שאושרה חלקית, הוגשה ע"י לקוחות עסקיים שהתקשרו עם Gett בין 2009-2016 ושנגבו מהם סכומים הגבוהים מהמחירון המוסכם ● בבקשה הוצגו טעויות שאותרו ב-330 נסיעות מתוך 840, כולן לרעת הלקוחות ● לפי ההערכות, מדובר בטעויות בהיקף של מיליוני שקלים ● Gett: "החברה עומדת על טענותיה כפי שהוצגו בשלב בקשת האישור"

מונית של GETT / צילום: Shutterstock
מונית של GETT / צילום: Shutterstock

אושרה באופן חלקי בקשה לתביעה ייצוגית נגד Gett (גט טקסי לשעבר), בטענה כי החברה גבתה באופן שיטתי מלקוחותיה העסקיים סכומים הגבוהים מהמותר בנסיעות שביצעה עבורם. לפי ההערכות, מדובר בטעויות בהיקף של מיליוני שקלים.

חברי הקבוצה המיוצגת הם לקוחות עסקיים שהתקשרו עם Gett בין השנים 2009 ל-2016 ושנגבו מהם סכומים הגבוהים מהמחירון המוסכם (ב-2016 שינתה החברה את הסכמי המחירונים שלה).

את הבקשה הגישו לפני כשלוש שנים שני משרדי עורכי דין שנעזרו בשירותיה של Gett. במסגרת הבקשה טענו המבקשים כי החברה מסכמת עם לקוחותיה העסקיים מחירים קבועים ומוסכמים ליעדים, אך בפועל מחייבת אותם במחירים גבוהים מהמחירים שהוסכמו. את המבקשים ייצגו עורכי הדין ירון אלון ואהוד גרי ממשרד הורוביץ, אבן, אוזן ושות'.

בבקשה הציג אחד המשרדים טעויות שאותרו ב-330 נסיעות מתוך 840 נסיעות (כ-39%). במשרד השני נטען לכ-18% טעויות בחיובים, כולן לרעת הלקוחות. בכל טעות החברה גבתה ביתר משקלים בודדים ועד עשרות שקלים לנסיעה. יש לציין כי המבקשות (שני משרדי עורכי הדין) יידרשו להוכיח טענתן לטעויות הנשנות במאזן הסתברויות של 51% (רף הוכחה גבוה יותר מזה שלו נדרשו בבקשת האישור).

עו"ד ירון אלון, שמייצג את התובעים, העריך כי קיימים בתי עסק רבים ש"כל אחד מהם נפגע באלפי שקלים בתקופה זו (2009-2016), בדומה למשרדנו". 

ההתקשרות של החברות מול Gett בשעתו התבססה על שני מסלולים: האחד לפי מחירי נסיעות שנקבעים מראש למסלולים קבועים; והשני הוא הסכם גנרי למסלולי נסיעה. ההסכם לא היה גלוי ללקוחות. הוא הופיע במשרד התחבורה, והוא זה שהיווה את סלע המחלוקת בין הצדדים.

התביעה התקבלה בחלקה

Gett טענה מנגד כי השימוש באותו מחירון גנרי היה בהסכמת הלקוחות, ויתרה מכך, היא אף טענה כי הלקוחות "יכלו להזמין את הנסיעות שאינן נכללות במחירון כנסיעות פרטיות, ולמרות זאת הם בחרו להזמין אותן בחשבון העסקי".

הסבר אחר שסיפקה Gett היה שהתעריפים ללקוחות העסקיים גבוה יותר לאור הוצאותיה עבור השירותים המיוחדים שהיא מעניקה (שירות ותפעול).

הדיון שניהל השופט עופר גרוסקופף נסב סביב אותו מחירון גנרי, ובמהלכו השופט מתח ביקורת על התנהלות החברה: "אין הצדקה לדרך הפעולה של המשיבה (Gett) באי-ידוע של לקוחותיה בדבר קיומו של המחירון הגנרי".

עוד ציין גרוסקופף כי "אין ל-Gett זכות לתמחר את שירותיה מבלי לעדכן את לקוחותיה...". במקביל קבע השופט כי לא ניתן להגדיר את המחיר שגבתה Gett כ"מחיר לא ראוי", כפי שטענו התובעים.

התביעה, נציין, התקבלה בחלקה. גם על משרדי עורכי הדין התובעים מתח השופט ביקורת מוצדקת בדבר האחריות הצרכנית שלהם, ועל אחת כמה וכמה כשמדובר ב"צרכן מתוחכם" כהגדרתו: "המבקשים לא שאלו מעולם מה המחיר של הנסיעות, אף שעובדיהם נסעו נסיעות רבות, והם שילמו בגינן?".

באשר למאות הטעויות שהציגו התובעים, ולטענת Gett כי מדובר בטעויות אקראיות (שעשויות להיות גם לרעתה), קבע השופט כי לא הוצגו לו הסברים מניחים את הדעת לפשרן. הוא ציין כי "נראה כי Gett אף לא ניסתה לבדוק באמצעים העומדים לרשותה אם מדובר בתקלה מערכתית הגורמת בשיטתיות לחיובים שגויים של לקוחותיה העסקיים".

לא הייצוגית הראשונה 

בחודש שעבר הוגשה בקשה נוספת לאישור תביעה כייצוגית נגד Gett, בטענה כי החברה גובה תעריפים כפולים מלקוחות עסקיים ביחס לסכומים שהיא גובה עבור אותן נסיעות מלקוחות פרטיים. גם הבקשה הזו הוגשה על-ידי משרד עורכי דין שהשתמש בשירותי Gett כלקוח עסקי. התובע, עו"ד ארז מילנר, טען כי החברה מבטיחה בפרסומיה כי לקוחות עסקיים לא משלמים תשלום נוסף בגין השירות העסקי.

הרקע לבקשה הייתה נסיעה זהה שביצע התובע כלקוח עסקי ועליה שילם 111 שקל; וכלקוח פרטי, בנסיעה במסלול דומה, שילם כ-60 שקל. לטענתו, פנייתו לחברה לא הניבה מענה. Gett הגיבה לפרסום זה ומסרה כי היא פועלת בהתאם להוראות הדין, וכי "תמשיך להעניק ללקוחותיה שירות אמין ומתקדם". 

מחברת Gett נמסר: "טענתן המרכזית של המבקשות לגבייה שלא כדין בנסיעות הסדר נדחתה על-ידי בית המשפט, אשר קיבל את עמדת Gett בעניין זה. אישור התובענה מתייחס אך ורק לטענתן המשנית של המבקשות לטעויות חישוב של המערכת שאירעו עד לשנת 2016. חברת Gett עומדת על טענותיה כפי שהוצגו בשלב בקשת האישור, ואלה יידונו במסגרת ההליך העיקרי".

עוד כתבות

רענן קובלסקי, מנכ''ל שטראוס ישראל, בוועידת הדרום לעסקים / צילום: שלומי יוסף/תמר מצפי

מנכ"ל שטראוס ישראל: "כמעט כל המפעלים שלנו נמצאים בצפון ובדרום. ואנחנו נמשיך להשקיע"

מנכ"ל שטראוס ישראל, רענן קובלסקי, פתח את ועידת הדרום לעסקים של גלובס והצביע על חוסנם של האזרחים: "למרות המציאות הקשה, אנשים קמים ובאים למפעלים. בזכותם אנחנו ממשיכים לייצר" ● לדבריו, מציאות דומה מתרחשת בימים אלו גם בצפון הבוער: "הספקים, החקלאים והקמעונאיים מצליחים לייצר רציפות"

BYD Dolphin / צילום: Shutterstock, Pond Thananat

ייצוגית תקדימית נגד יצרנית הרכב הסינית BYD: אוספת מידע אישי על הנוסעים

בבקשה, שהוגשה נגד יבואנית הרכב שלמה מוטורס ונגד היצרנית, נטען כי BYD אוספת את המידע אך לא מעדכנת בכך את הרוכשים, תוך פגיעה חמורה ומתמשכת בפרטיותם ● עוד נטען כי מדיניות הפרטיות מוצגת לרוכשים רק לאחר השלמת העסקה, תוך "שימוש בטקטיקות אפלות שאינן מקימות הסכמה מדעת כחוק" ● שלמה מוטורס בתגובה: "פועלים עפ"י דין"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

קורצת לג'פניקה ומתכוננת לגל הנפקות חדש: הבורסה בתל אביב משיקה שני מדדים חדשים

הבורסה לניירות ערך הודיעה כי החל מיום שישי הקרוב, ייסחרו בתל אביב שני מדדים חדשים - מדד ת"א־מזון ומדד ת"א 35 משקל שווה, שיעניק משקל זהה לכלל המניות במדד הדגל ● בנוסף, מדד רשתות השיווק, שלא זכה לעניין רב, ישונה ויהפוך למדד ת"א־צריכה, במטרה להגדיל את האטרקטיביות שלו

העיר אופקים בדרום / צילום: איל יצהר

בין ציונות להטבות מס: הפריחה הנדל"נית בדרום והמחיר שמשלמת באר שבע

דוח חדש של מינהלת תקומה מלמד כי מספר התושבים בדרום כיום גדול יותר מהתקופה שלפני ה־7 באוקטובר ● אולם בין הנתונים החיוביים מסתתרים לא מעט אתגרים, בראשם סוגיות המשילות והפשיעה ● תמונת מצב לקראת ועידת הדרום לעסקים של גלובס

מוכרים בחנות בגדים מחכים ללקוחות. טהרן, אתמול / צילום: ap, Vahid Salemi

עם נזק שגדול פי 6 מהתקציב וריאל קורס: המחיר הכלכלי שאיראן משלמת על המלחמה

בעוד שטראמפ משדר מסרים סותרים ומאשר סיוע חירום לישראל, טהרן קורסת תחת נזקים בסכומי עתק ואינפלציה דוהרת ● עם ריאל בשפל היסטורי, מאבקי כוח בצמרת המשטר ואזרחים שנותרו ללא קורת גג - האם האינטרס הכלכלי ימנע הסלמה מחודשת של "שאגת הארי"?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

היא לא שילמה עשרות שנים על דירה שרכשה מהמדינה. למה בית המשפט החליט לוותר?

מה עושים כאשר יש סתירה בין ההבטחה בעל-פה למסמך בכתב? ● מה החליט ביהמ"ש כאשר דייר אחד התנגד לפינוי-בינוי בשל קשיים בריאותיים? ● ולמה השופט ויתר לאישה שלא שילמה עשרות שנים על דירה שרכשה מהמדינה? ● 3 פסקי דין בשבוע 

רועי כחלון, אלה תמר אדהנן, פלג דודוביץ ואיתי פלד בפאנל משותף בכנס המנהיגות הצעירה של גלובס / צילום: רמי זרנגר ותמר מצפי

בין וול סטריט לרשות החברות: הרגעים המכוננים של ארבעה מנבחרי הפרויקט

בכירי המשק הצעירים שוחחו בכנס המנהיגות הצעירה של גלובס על הדרך לצמרת • איך הם מתמודדים עם "תסמונת המתחזה" • וגם: התחזית האופטימית לשוק הנדל"ן והעבודה לצד השר אמסלם

גלעד אלשטשולר, יוסי לוי, יאיר לפידות / צילום: סם יצחקוב, יח''צ, איל יצהר

לקוחות עוזבים בקצב עצום: האם אלטשולר שחם יאבד בקרוב את מקומו בשוק?

בית ההשקעות שהיה כבר שליש מהשוק מנהל כעת רק 11% מהכספים המנוהלים בו, כשבית ההשקעות מור נושף בעורפו ● מיטב שוב רשם את החודש עם הגיוס החודשי החזק ביותר שלו אי-פעם ● הראל מפתיעים בגיוסים חזקים, וילין לפידות שוב רושם את החודש הגרוע ביותר שלו באובדן כספים למתחרים

אילוסטרציה: Shutterstock, Andrii Yalanskyi

המנוח הוריש את הדירה לחבר ולאחיינית, ולא לבן. מה קבע ביהמ"ש?

אלמן הוריש את דירתו לחבר ילדות של בנו ולאחיינית, והדיר את בנו המתגורר בחו"ל ● בית המשפט המחוזי בת"א קבע כי השניים "שלטו וניהלו נדבכים מרכזיים בחייו" של המנוח, שתואר כנוח להשפעה, והורה על ביטול הצוואה ועל העברת הדירה לבן

רווחים כלואים / אילוסטרציה: גלובס

המכשול האחרון הוסר: בג"ץ דחה את העתירות נגד רפורמת הרווחים הכלואים

רפורמת הרווחים הכלואים - שהטילה חיובי מס חדשים על חברות שצברו ערמות של מזומנים ועוררה סערה במשק - צלחה את מבחן בג"ץ: העתירות שהוגשו נגד הרפורמה נדחו, והעותרים חויבו בתשלום הוצאות בסך 100 אלף שקל לטובת המדינה

מכוניות של פולקסווגן. גרמניה תהיה הנפגעת העיקרית מהעלאת המס / צילום: Reuters, Matthias Balk

מכס של 25% על יבוא רכב: הנקמה של טראמפ באירופה על התנהלותה במלחמה

בסוף השבוע הכריז נשיא ארה"ב על העלאת מכס על יבוא רכבים מאירופה ל־25% ● טראמפ טוען שהסיבה לכך היא הפרות של הסכם הסחר, אבל באירופה מאמינים שהסיבה האמיתית היא חוסר התמיכה של היבשת במלחמה עם איראן

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

הניסוי שהקפיץ את המניה של תרופה לקרחת משנות ה־80 והחזיר אותה לכותרות

יצרנית תרופה לקרחת בבליעה זינקה 167% מאז הונפקה בפברואר וכבר שווה 3.7 מיליארד דולר ● חברת טייטו הישראלית עושה היסטוריה ב־FDA ● ומה מתכננת חברת המזון פרודלים לעשות עם הרכישה החדשה שלה – סטארט־אפ שפיתח שיטה להפחתת סוכר במזון ובמשקאות בלי לאבד את הטעם ● השבוע בביומד

אתר ''אלקטריק דיל'' / צילום: צילום מסך

אלקטריק דיל גרמה ללקוחות לרכוש מוצרים יקרים יותר ותקבל קנס

לפי ממצאי החקירה, לקוחות הזמינו מוצר דרך האתר, אך לאחר הרכישה עודכנו כי הוא לא זמין במלאי – והוצעה להם במקומו חלופה יקרה יותר ● מי שסירב להצעה, והתעקש לבטל את העסקה, נדרש לשלם דמי ביטול גבוהים מהמותר בחוק, לעיתים בשיעור של 10% מהעסקה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

וורן באפט לא מוצא מה לקנות וחושב שהשוק הפך לקזינו

האסיפה השנתית של ברשייר האת׳ווי התקיימה אתמול, הפעם עם וורן באפט שפרש מתפקיד המנכ״ל - בקהל ● למרות זאת כמה אמירות חדשות שלו גנבו את ההצגה

כותרות העיתונים בעולם

"לא נלקח ברצינות": אוקראינה ניסתה להזהיר את ישראל מרחפני הנפץ

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ישראל סירבה לסיוע אוקראיני מול רחפני הנפץ של חיזבאללה, איראן מאיימת כי לא תתיר לספינות ישראליות לחצות את מצר הורמוז "בכל זמן", והתוקפנות של משטר האייתוללות נגד איחוד האמירויות הביאה להידוק משמעותי נוסף ביחסי אבו דאבי עם ישראל • כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה בשיאים; נייס מזנקת בכ-19%, תורפז ב-8%

המסחר בת"א מתנהל הבוקר על רקע המגמה החיובית בעולם ● גופים מוסדיים מובילים רוכשים מקרן פורטיסימו מניות סוגת בכ-430 מיליון שקל ● תורפז עולה לאחר שהודיעה על רכישת חברת תמציות ריח בתחום הבישום מניו ג'רזי ● בלומברג: המומנטום בשווקים מתחיל להיחלש

דוד אזולאי ואלון דוידי / צילום: שלומי יוסף, גולן סבג

"אנחנו לא רוצים כסף, תנו לנו ביטחון - תורידו את חיזבאללה כארגון צבאי"

בפאנל בוועידת דרום לעסקים של גלובס, שהפגיש את ראש המועצה המקומית מטולה, דוד אזולאי, עם ראש עיריית שדרות, אלון דוידי, מתח אזולאי ביקורת על כך שהשיקום "לא קיים" ● דוידי הציג תמונת מצב אופטימית של התפתחות אזורית, פרגן לקולגה מנתיבות ואמר: "הצמיחה כאן היא משימה לאומית"

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בוועידת הדרום לעסקים / צילום: שלומי יוסף/תמר מצפי

אלונה בר און: "אנחנו כבר שנה שלישית בדרום, זו המשכיות וזה קשב"

מו"ל גלובס אלונה בר און בוועידת הדרום לעסקים של גלובס: "במציאות כיום קשה לגייס קשב תקשורתי, ולכן הוועידה הזו היא חשובה, וקיומה בשנה השלישית מייצרת גם המשכיות ולא רק הזדהות עם הדרום. על הקשב הזה שלנו נוסף הקשב של מקבלי ההחלטות שקוראים לשמחתנו את גלובס"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

דרמה: ביטוח ישיר לא תוכל לשווק פוליסות ביטוח מקיף לרכב

לגלובס נודע כי בצעד נדיר, רשות שוק ההון חוסמת את פעילות הליבה של החברה הגדולה בענף ביטוחי הרכב ● הסיבה: ביטוח ישיר הייתה היחידה שסירבה להוריד מחירים כפי שדרשה הרשות ● כעת, מעל ל־70% מרווחי החברה נמצאים בסכנה ● ביטוח ישיר: "החברה והמפקח על הביטוח ממשיכים לנהל דיאלוג ענייני במטרה להגיע לאישור תעריף"

מייסדי Bridgewise / צילום: רמי זרנגר

BridgeWise הישראלית משתפת פעולה עם רשת X של אילון מאסק

במסגרת המהלך, ברידג'ווייז תספק למשקיעים בעולם גישה לשירות SentimentWise - ניתוח חודשי של מידע פיננסי המבוסס על מיליארדי שיחות שמקיימים מאות אלפי משתמשים ברשת X