גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הנסיעה היקרה" של Gett מגיעה לביהמ"ש: אושרה ייצוגית נגדה

התביעה, שאושרה חלקית, הוגשה ע"י לקוחות עסקיים שהתקשרו עם Gett בין 2009-2016 ושנגבו מהם סכומים הגבוהים מהמחירון המוסכם ● בבקשה הוצגו טעויות שאותרו ב-330 נסיעות מתוך 840, כולן לרעת הלקוחות ● לפי ההערכות, מדובר בטעויות בהיקף של מיליוני שקלים ● Gett: "החברה עומדת על טענותיה כפי שהוצגו בשלב בקשת האישור"

מונית של GETT / צילום: Shutterstock
מונית של GETT / צילום: Shutterstock

אושרה באופן חלקי בקשה לתביעה ייצוגית נגד Gett (גט טקסי לשעבר), בטענה כי החברה גבתה באופן שיטתי מלקוחותיה העסקיים סכומים הגבוהים מהמותר בנסיעות שביצעה עבורם. לפי ההערכות, מדובר בטעויות בהיקף של מיליוני שקלים.

חברי הקבוצה המיוצגת הם לקוחות עסקיים שהתקשרו עם Gett בין השנים 2009 ל-2016 ושנגבו מהם סכומים הגבוהים מהמחירון המוסכם (ב-2016 שינתה החברה את הסכמי המחירונים שלה).

את הבקשה הגישו לפני כשלוש שנים שני משרדי עורכי דין שנעזרו בשירותיה של Gett. במסגרת הבקשה טענו המבקשים כי החברה מסכמת עם לקוחותיה העסקיים מחירים קבועים ומוסכמים ליעדים, אך בפועל מחייבת אותם במחירים גבוהים מהמחירים שהוסכמו. את המבקשים ייצגו עורכי הדין ירון אלון ואהוד גרי ממשרד הורוביץ, אבן, אוזן ושות'.

בבקשה הציג אחד המשרדים טעויות שאותרו ב-330 נסיעות מתוך 840 נסיעות (כ-39%). במשרד השני נטען לכ-18% טעויות בחיובים, כולן לרעת הלקוחות. בכל טעות החברה גבתה ביתר משקלים בודדים ועד עשרות שקלים לנסיעה. יש לציין כי המבקשות (שני משרדי עורכי הדין) יידרשו להוכיח טענתן לטעויות הנשנות במאזן הסתברויות של 51% (רף הוכחה גבוה יותר מזה שלו נדרשו בבקשת האישור).

עו"ד ירון אלון, שמייצג את התובעים, העריך כי קיימים בתי עסק רבים ש"כל אחד מהם נפגע באלפי שקלים בתקופה זו (2009-2016), בדומה למשרדנו". 

ההתקשרות של החברות מול Gett בשעתו התבססה על שני מסלולים: האחד לפי מחירי נסיעות שנקבעים מראש למסלולים קבועים; והשני הוא הסכם גנרי למסלולי נסיעה. ההסכם לא היה גלוי ללקוחות. הוא הופיע במשרד התחבורה, והוא זה שהיווה את סלע המחלוקת בין הצדדים.

התביעה התקבלה בחלקה

Gett טענה מנגד כי השימוש באותו מחירון גנרי היה בהסכמת הלקוחות, ויתרה מכך, היא אף טענה כי הלקוחות "יכלו להזמין את הנסיעות שאינן נכללות במחירון כנסיעות פרטיות, ולמרות זאת הם בחרו להזמין אותן בחשבון העסקי".

הסבר אחר שסיפקה Gett היה שהתעריפים ללקוחות העסקיים גבוה יותר לאור הוצאותיה עבור השירותים המיוחדים שהיא מעניקה (שירות ותפעול).

הדיון שניהל השופט עופר גרוסקופף נסב סביב אותו מחירון גנרי, ובמהלכו השופט מתח ביקורת על התנהלות החברה: "אין הצדקה לדרך הפעולה של המשיבה (Gett) באי-ידוע של לקוחותיה בדבר קיומו של המחירון הגנרי".

עוד ציין גרוסקופף כי "אין ל-Gett זכות לתמחר את שירותיה מבלי לעדכן את לקוחותיה...". במקביל קבע השופט כי לא ניתן להגדיר את המחיר שגבתה Gett כ"מחיר לא ראוי", כפי שטענו התובעים.

התביעה, נציין, התקבלה בחלקה. גם על משרדי עורכי הדין התובעים מתח השופט ביקורת מוצדקת בדבר האחריות הצרכנית שלהם, ועל אחת כמה וכמה כשמדובר ב"צרכן מתוחכם" כהגדרתו: "המבקשים לא שאלו מעולם מה המחיר של הנסיעות, אף שעובדיהם נסעו נסיעות רבות, והם שילמו בגינן?".

באשר למאות הטעויות שהציגו התובעים, ולטענת Gett כי מדובר בטעויות אקראיות (שעשויות להיות גם לרעתה), קבע השופט כי לא הוצגו לו הסברים מניחים את הדעת לפשרן. הוא ציין כי "נראה כי Gett אף לא ניסתה לבדוק באמצעים העומדים לרשותה אם מדובר בתקלה מערכתית הגורמת בשיטתיות לחיובים שגויים של לקוחותיה העסקיים".

לא הייצוגית הראשונה 

בחודש שעבר הוגשה בקשה נוספת לאישור תביעה כייצוגית נגד Gett, בטענה כי החברה גובה תעריפים כפולים מלקוחות עסקיים ביחס לסכומים שהיא גובה עבור אותן נסיעות מלקוחות פרטיים. גם הבקשה הזו הוגשה על-ידי משרד עורכי דין שהשתמש בשירותי Gett כלקוח עסקי. התובע, עו"ד ארז מילנר, טען כי החברה מבטיחה בפרסומיה כי לקוחות עסקיים לא משלמים תשלום נוסף בגין השירות העסקי.

הרקע לבקשה הייתה נסיעה זהה שביצע התובע כלקוח עסקי ועליה שילם 111 שקל; וכלקוח פרטי, בנסיעה במסלול דומה, שילם כ-60 שקל. לטענתו, פנייתו לחברה לא הניבה מענה. Gett הגיבה לפרסום זה ומסרה כי היא פועלת בהתאם להוראות הדין, וכי "תמשיך להעניק ללקוחותיה שירות אמין ומתקדם". 

מחברת Gett נמסר: "טענתן המרכזית של המבקשות לגבייה שלא כדין בנסיעות הסדר נדחתה על-ידי בית המשפט, אשר קיבל את עמדת Gett בעניין זה. אישור התובענה מתייחס אך ורק לטענתן המשנית של המבקשות לטעויות חישוב של המערכת שאירעו עד לשנת 2016. חברת Gett עומדת על טענותיה כפי שהוצגו בשלב בקשת האישור, ואלה יידונו במסגרת ההליך העיקרי".

עוד כתבות

שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

שיכון ובינוי מדווחת: הקרקע בבעלות החברה בשדה דב נקייה מזיהום

בהודעת שיכון ובינוי נמסר כי בבדיקה שנעשתה לא נמצאו ממצאים לזיהום הקרקע בחומרי PFAS ● המשרד להגנת הסביבה הודיע לחברה "כי הוא מקבל את המלצות הסקר במלואן", וכי "אין לו דרישות נוספות"

איתמר פורמן, מנכ''ל ישראכרט / צילום: ענבל מרמרי

המפץ של ישראכרט: קונה את הבנק הדיגיטלי של ניר צוק

חברת ישראכרט שבשליטת יצחק תשובה דיווחה על מזכר הבנות לרכישת בנק אש לפי שווי של עד 500 מיליון שקל ● בנוסף תשקיע ישראכרט 40 מיליון דולר בחברת הטכנולוגיה eOS שהקימו מייסדי בנק אש ● ניר צוק יישאר במיזם הבנק הדיגיטלי שהקים ויקבל במסגרת העסקה מניות של חברת האשראי

אוטובסים של אגד בתחנה המרכזית ראשון לציון / צילום: Shutterstock, shutterstock

בית ההשקעות שנכנס לאגד לפי שווי של 6 מיליארד שקל

קיסטון מוכרת 10% מאגד למיטב גמל ופנסיה ● העסקה נעשית תוך גילום שווי של 6 מיליארד שקל לאגד, גבוה יותר משוויה בספרי קיסטון

נתב''ג / צילום: ap, Ariel Schalit

מה עומד מאחורי "הקנס הסמוי" על ביטול טיסות?

חברת התעופה מבטלת טיסות בשל המצב הביטחוני, אך הצרכנים הם אלה שסופגים את השינוי בשער המטבע ● במוקד מקרה שכזה עומדת "מלכודת שער", שמעבירה את הסיכון של תנודות המטבע אל הכיס של הצרכן ● שאלת השעה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסת ת"א; מניית ישראכרט מזנקת ב-7%, נאוויטס ב-4.5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● אלביט זינקה ב-16% בוול סטריט, ב-IBI צופים לה תשואת חסר וירידה של 28% ● הפד צפוי להותיר הערב את הריבית על כנה ● ענקיות הטכנולוגיה בדרך לשיא בהנפקות אג"ח ● בבנק אוף אמריקה ממליצים בחום על אנבידיה בפרמיה של 60%, ועל שתיים נוספות

מאזדה CX / צילום: יח''צ

את יבוא המכוניות תקבלו כמעט בחינם: תעלומת הדיסקאונט של מניית דלק רכב

למרות שהיא מרוויחה מאות מיליוני שקלים, משקף מחיר המניה של יבואנית הרכב שווי נמוך לפעילותה המסורתית ● בין הסיבות לכך: ירידה במכירות המותג המרכזי, איחור בכניסה לטרנד הסיני וחוב גדול ● גורם בשוק: "מי שרכש את המניה כשהיא נפלה בעבר, הרוויח"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

החל מהיום: 120 נוסעים על כל טיסה יוצאת

משרד התחבורה אישר הבוקר תוספת של 20 נוספים בכל טיסה שיוצאת מנתב"ג ● במשרד בוחנים לאפשר במהשך הגדלה נוספת במספר הנוסעים

ליאת חזות, מנכ''לית פועלים אקוויטי / צילום: ענבל מרמרי

לפי שווי של 2.9 מיליארד שקל: הפועלים נכנס כשותף בעסקי האנרגיה של מאיר שמיר

זרוע ההשקעות של בנק הפועלים תרכוש 10% מקבוצת שמיר אנרגיה בעסקת הקצאת מניות בסך 270 מיליון שקל ● מניית מבטח שמיר רשמה קפיצה משמעותית הודות לפעילות האנרגיה, ובמוקד הקמת תחנת הכוח "קסם" בהיקף 5 מיליארד שקל

BlackFish מערכת מיגון צוללות / צילום: DSIT אתר

רווח של 150% בשלושה ימים: האם זו תהיה הבועה החדשה?

מניות הסקטור החם של הבורסה המקומית לא מפסיקות לזנק, ומשקפות לחלקן מכפילי רווח דמיוניים ויותר ● פעילה בשוק: "המשקיעים חושבים שכולן יצליחו, אבל הסיפור בסוף יהיה שיעורי הצמיחה בהכנסות וברווחים שהן יציגו. מכפיל הרווח ההיסטורי לא ממש רלוונטי"

בדיקות כולסטרול / צילום: Shutterstock

יש לכם כולסטרול? כדאי לכם לקרוא את הכתבה הזו

איגוד רופאי בריאות הציבור בארה"ב פרסם הנחיות אגרסיביות לטיפול בכולסטרול ומציע להתחיל את הבדיקות כבר בגיל הנעורים ● בישראל מקובלת כיום הגישה האירופית, אבל במערכת הבריאות כבר מתחילים להטמיע את השינויים

בנק ONE ZERO / צילום: טלי בוגדנובסקי

בדרך לחקיקה: הבנקים וואן זירו ואש יוכלו להחזיק בסוכנות ביטוח

לגלובס נודע כי בכנסת מתכננים לאשר לבנקים וואן זירו ואש להחזיק גם בסוכנות ביטוח במסגרת רפורמת "הבנקים הקטנים", בדומה למה שמתאפשר לחברות הביטוח ולחברות האשראי שייכנסו לתחום ויהיו גם בנקים קטנים

שיגור טיל חץ 3 / צילום: משרד הביטחון

מרוץ החימוש העולמי כבר הוליד הזמנות ב-80 מיליארד דולר מישראל

אלביט הציגה עלייה חדה בצבר ההזמנות לרמה של 28 מיליארד דולר - והיא לא לבד ● החברות הביטחוניות המקומיות זוכות לביקושים חסרי תקדים, בעיקר מלקוחות מחו"ל, וניצבות בפני משימה מורכבת - לספק הזמנות כאן ועכשיו ● כיצד משפיעה המערכה מול איראן על היכולת לעמוד בהתחייבויות שקיבלו מעבר לים?

טראמפ, סטארמר ומרץ / צילומים: AP-Mark Schiefelbein, Ariel Schalit

באירופה מסרבים לסייע לטראמפ באיראן. חוץ ממדינה מפתיעה אחת

בזה אחר זה דחו מנהיגי אירופה את בקשת טראמפ לסיע באבטחת השיט במצרי הורמוז ● אבל מחיר הסירוב עלול לעלות ביוקר ליבשת: מהתפרקות ברית נאט"ו והפקרת חזית האנרגיה ועד נטישת המחויבות האמריקאית להגנת אירופה ● ורק נשיא פינלנד קרא לחבריו "לקחת ברצינות את הבקשה האמריקאית"

חנות רנואר בביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתלבשים למקלט: זינוק של יותר מ-400% ברכישת אופנה בקניונים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של עד מאות אחוזים ברוב הענפים, אחרי הירידות בתחילת המלחמה

כותרות העיתונים בעולם

"הצי הזניח את התחום": האיום האיראני שחושף חולשה של ארה"ב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב לא יודעת איך להתמודד עם מוקשים במצר הורמוז, יצוא הנשק של סרביה לישראל מזנק לשיא והאם חיסול של המנהיגים באיראן יכול להוביל לניצחון • כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, John Locher

התחזית של אנבידיה: איך שוק שבבי ה-AI עשוי להגיע לטריליון דולר

מאחורי המספר הדרמטי שהציג אתמול מנכ"ל אנבידיה בכנס GTC, מסתתר שינוי עמוק בתעשיית ה־AI ● אנבידיה הציגה כיצד היא מנסה לשנות את הדרך שבה מאמנים רובוטים ומערכות אוטונומיות, ולהעביר את צוואר הבקבוק מפערי נתונים מהעולם האמיתי אל כוח מחשוב

טנק ישראלי סמוך לגבול עם לבנון / צילום: ap, Ariel Schalit

מטח כבד מלבנון לכל אזור הצפון, שיגור מאיראן לעבר הדרום

טראמפ: לא ייקח עוד הרבה זמן עד שנפתח מחדש את מצר הורמוז ● אחרי שישראל אישרה כי עלי לאריג'אני ומפקד הבסיג' חוסלו - רצף שיגורים מאיראן לעבר ישראל • נזק נגרם למבנים בכמה מוקדים - ללא נפגעים; רסיס נפל על תחנת רכבת בצומת חולון • צה"ל פתח במקביל בגל תקיפות בטהרן; קצין בכיר: יש לנו מטרות תקיפה באיראן ל-6 שבועות קדימה ● עדכונים שוטפים 

גם קרנות KKR נפגעות מהמגמה / צילום: ap, Richard Drew

המשבר בקרנות החוב בארה"ב מחריף: מה הסיכוי שיגיע לת"א?

בעוד שבארה"ב שורה של ענקי השקעות הודיעו על הגבלת פדיונות בקרנות חוב פרטיות וספגו ירידה חדה במניותיהם, גורמים בארץ טוענים כי חשיפת המשקיעים המקומיים לקרנות אלה נמוכה, וכך גם החזקות המוסדיים: "התחום לא מפותח בארץ, וככלל רמות הסיכון כאן יותר נמוכות" ● ומה הסיכון לשוק האג"ח?

אלי אדדי, מנכ''ל סלקום / צילום: ענבל מרמרי

סלקום: הרווח בשיא, חוזרת לחלק דיבידנד

חברת התקשורת רשמה ב-2025 הכנסות של כ-4.2 מיליארד שקל ורווח נקי של 564 מיליון שקל, שיא של 14 שנה ● סלקום הפחיתה במהלך השנה את החוב נטו ב-582 מיליון שקל ● בעלת השליטה, קרן פורטיסימו שמחזיקה 33.2% מסלקום תקבל כ-66.4 מיליון שקל מחלוקת הרווחים

קניון רמת אביב / צילום: כדיה לוי

שנת שיא למליסרון וביג: "הדלקנו את השאלטר בכל המרכזים המסחריים"

ענקיות הנדל"ן המניב שנסחרות בשווי כ־20 מיליארד שקל כל אחת, מדווחות על התרחבות בעסקיהן ● מנכ"ל ביג על המלחמה: "מתחילת השבוע אנחנו עם מעל ל־90% מהפדיונות בשגרה"