גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכירו את היעדים הפיננסיים: כך מתכנן האוצר לשפר את הביצועים העסקיים בחברות הממשלתיות

מנהל רשות החברות, יעקב קוינט, מקדם מהלך לקבוע מדדים פיננסיים לחברות הממשלתיות: איתנות פיננסית, רווחיות, יעילות, צמיחה ומדיניות דיבידנדים ● בחברות הביטחוניות כבר מזהירים שדרישה להגדיל רווחיות תבוא על חשבון המו"פ ותפגע בביטחון ● לא כל החברות יהיו כפופות לכל התנאים, אך המטרה ברורה - תוצאות טובות יותר

יעקב קוינט / צילום: שלמי יוסף
יעקב קוינט / צילום: שלמי יוסף

עובד ממוצע בתעשייה האווירית מייצר רווח תפעולי של כ-8,000 דולר לשנה. הנתון המקביל לעובד בחברות דומות בעולם גבוה פי שלושה ועומד על 25 אלף דולר לשנה. הרווחיות הנמוכה של התעשייה האווירית ידועה זה שנים, אך עד היום לא עוררה יותר ממשיכת כתף. גם הביצועים הלא-מרשימים של שאר החברות הממשלתיות לא עוררו תשומת לב ציבורית, ולא זכו לטיפול רציני מצד הממשלה.

החברות הממשלתיות בישראל לא בלטו עד היום בביצועים עסקיים, אם להשתמש בשפה עדינה. בציבור הישראלי הן מזוהות יותר עם מינויים פוליטיים, עובדים חזקים וניצול כוח מונופליסטי. אבל מהלך חדש של רשות החברות הממשלתיות מיועד להפנות זרקור לכיוון הביצועים העסקיים של החברות הממשלתיות.

במסגרת המהלך החדש נקבעו לתעשייה האווירית ול-17 חברות ממשלתיות נוספות, יעדים פיננסיים בתחומים, כמו איתנות פיננסית, רווחיות, יעילות, צמיחה ומדיניות דיבידנדים. לדברי מנהל רשות החברות, יעקב קוינט, "קביעת יעדים פיננסיים לחברות הממשלתיות תאפשר לממשלה כבעלת מניות לחזק את הבעלות והבקרה עליהן ותתמרץ את החברות לשיפור הביצועים שלהן".

לקבוע מהי תמונת ההצלחה לכל חברה

היוזמה לקבוע מערכת יחסים פיננסיים נולדה לאחר כניסתו של קוינט לתפקיד. "בתקופת המנהל הקודם (אורי יוגב, ע"ב) עשינו מהלכים, כמו נבחרת הדירקטורים שנועדו לשפר את כלי הניהול" אומר חסן טאופרה, סגן מנהל רשות החברות והאחראי לקידום היוזמה. "אז אמרנו שעכשיו, אחרי ששיפרנו את הכלים שיכולים לייצר הצלחה, צריך לקבוע מהי תמונת ההצלחה. אם למשל באה חברה ואומרת הרווחתי 150 מיליון - איך אני יודע אם זה טוב או לא טוב? אני צריך בנצ'מרק שיאפשר לדעת איפה רווח כזה מעמיד את החברה על הסקאלה".

רשות החברות נעזרה בעבודה שהכינה חברת TASC, כדי לדעת מהן הפרקטיקות המקובלות בעולם בניהול חברות ממשלתיות ולפי מה לקבוע את היעדים הפיננסיים באופן שיאפשר למדוד בצורה נכונה את ביצועי החברות. המודל גובש לאחר בדיקה משווה, שהראתה כי מדובר בפרקטיקה מקובלת במדינות מפותחות, כמו ניו-זילנד ושבדיה. היעדים שנקבעו הם שאפתניים והחברות אינן עומדות כיום ברובם - וזאת כדי לתמרץ אותן להתייעל.

חשוב להבהיר שהיעדים הפיננסיים יחולו רק על חלק מהחברות הממשלתיות ובאופן שונה מחברה לחברה ומענף לענף. רשות החברות הממשלתיות אחראית לייצג את הממשלה בכ-100 חברות שבבעלותה, אך לרובן הגדול אין פעילות כלכלית עסקית מהותית, ולכן היעדים לא חלים עליהן.

לגבי 18 החברות העיקריות שבניהול הרשות - אלה יידרשו להציג לרשות כבר במסגרת תוכניות העבודה לשנת 2020 תוכנית עסקית ופיננסית לעמידה ביעדים, ובהמשך לדווח באופן שוטף על התקדמותן. גורמים ברשות אומרים כי בשלב הזה הוחלט לא לציין תמריצים וסנקציות כדי "לא להלחיץ את החברות יותר מדי". עם זאת, בעתיד ייתכן שאי-עמידה ביעד תביא לפגיעה בבונוסים לבכירים ולהקפאת העלאת הסיווג לחברה - צעד שיש לו השפעה על השכר.

ברשות מעריכים שהחברות לא יתקשו לעמוד ביעדים בתוך חמש שנים מהיום ומרביתן יעשו זאת כבר בתום שנתיים-שלוש.

החברות הביטחוניות מזהירות מפני פגיעה במו"פ

רשות החברות הגדירה לחברות הממשלתיות רשימה של חמישה יעדים שאמורים לשקף את האינטרס של המדינה בחברות: איתנות פיננסית, רווחיות, יעילות, צמיחה ומדיניות דיבידנדים. ברשות מדגישים כי יש חמשת היעדים אינם רלוונטיים לכל החברות.

"חברה שמתוקצבת על-ידי המדינה ב-100%, למשל, אין משמעות לדיבידנדים מתוכה", אומר טואפרה, "במונופולים אין משמעות לצמיחה, כי אנחנו לא רוצים לעודד מונופולים לצמוח".

הסקטור הביטחוני הוא למעשה היחיד שכל חמשת היעדים רלוונטיים לגביו. כחברות ביטחוניות מוגדרות התעשייה האווירית, רפא"ל ותומר, החברה שהוקמה בעקבות הפרטת תע"ש.

לחברות הביטחוניות נקבע יעד רווחיות מאתגר: יחס EBIT להכנסות גדול מ-9%. ברפא"ל, למשל, היחס עומד כיום על 5% במתכוון, משום שרפא"ל משקיעה 9%-10% מהמכירות שלה במו"פ. בתחום הצמיחה נקבעו לחברות שני יעדים. אחד מהם הוא הגדלת ההכנסות בשיעור שנתי של מעל 5%. בנוסף נדרש שהגידול יבוא מלקוחות שאינם אחד משני הלקוחות הגדולים ביותר של החברות, על מנת לתמרץ את החברות להפחית את התלות במשרד הביטחון.

גורמים ביטחוניים הזהירו, כי הניסיון להשוות שיעור הרווחיות של החברות הביטחוניות הממשלתיות לחברות ביטחוניות בעולם - יוביל להפחתה משמעותית בתקציבי המחקר והפיתוח שלהן. יעד רווחיות של 9% צפוי לאתגר גם את התעשייה האווירית, שנמצאת זה כשנתיים בתהליך עמוק של שינוי ארגוני, בניסיון להתאים את פעילותה לשווקים בעולם. יו"ר החברה, הראל לוקר, סימן עם כניסתו לתפקיד לפני כשנתיים את העלאת הרווחיות שלה כאחד מיעדיו.

אלא שכל מהלך בדרך להעלאת הרווחיות של התע"א, יהיה כרוך בשינויים משמעותיים בהסכמי העבודה שנהוגים בחברה - מה שבהכרח יוביל לעימות עם ועד העובדים, בראשות יאיר כץ. במקביל, לוקר ומנכ"ל החברה, נמרוד שפר, מנסים לקדם את התוכנית הנפקת מניות מיעוט בחברה - מהלך שנתקע במהלך החודשים האחרונים בשל המצב הפוליטי. השניים נערכים לחידוש מהלכיהם בנושא זה אחרי כינון הממשלה הבאה.

"אי אפשר להשוות את המצב בחברה ביטחוניות ממשלתית שנתונה לרגולציה של המדינה - לזה של חברה כמו אלביט או חברה ביטחונית אמריקאית, שהתפקיד שלהן הוא להשיא רווחים. מי שרוצה שחברה כמו רפא"ל תשלם למדינה דיבידנדים מיוחדים, דיבידנדים שנתיים וגם תעמוד ביעדי רווחיות גבוהים - חייב להביא בחשבון את המצב שבו היא תיאלץ לצמצם משמעותית את השקעותיה על מו"פ. וכך, לא יהיה מי שיפתח את הדורות הבאים של מערכות, כמו כיפת ברזל או מעיל רוח ולא יהיה מי שייפתח עבור צה"ל סוגי נשק חדשים", אמר גורם בכיר בתעשיות הביטחוניות.

יעדים מותאמים לפעילות של כל חברה

"בחברות הנמל לא היה טעם לקבוע יעדי צמיחה בגלל שהן הולכות עכשיו להתחרות בנמלים חדשים ואפשר לקבוע בוודאות שההכנסות שלהן יירדו ולא הגיוני שנקבע יעדי צמיחה שליליים", מסביר טואפרה, "הנושא הושאר בצריך עיון ונצטרך לדון בו מחדש אחרי כניסת הנמלים".

יעד-העל הרלוונטי לחברות מתוקצבות, כמו נתיבי ישראל, שהמדינה היא גם לקוח יחיד וגם בעלים שלהן, הוא יעילות. "האינטרס שלנו הוא כבעלים, שהחברה תוכל לעמוד בכל הפרויקטים שהמדינה נותנת לה, גם לדייק בלוחות הזמנים גם בתקציבים גם בתזרימי המזומנים. בסוף, אם היא לא תצליח בכך, המדינה תעביר פרויקטים לגופים פרטיים וזה נגד המדיניות שלנו כבעלים".

במונופול, כמו חברת החשמל, אין מדיניות צמיחה. היעדים הרלוונטיים הם בעיקר יעילות ואיתנות פיננסית. איתנות פיננסית רלוונטית במיוחד גם לחברת מקורות ולחברת נתיבי הגז. לא במקרה מדובר בשלוש חברות תשתית מונופוליסטיות, שהכנסותיהן מבוססות על תעריפים שנקבעים על-ידי רשות החשמל, רשות המים ורשות הגז.

חברת החשמל צברה הר חובות, שהגיע בשיאו לכמעט 50 מיליארד שקל ואיים למוטט את דירוג האשראי של מדינת ישראל. יעדי האיתנות הפיננסית של רשות החברות אמורים למנוע הישנות מקרים דומים בעתיד. גם הרגולטור, רשות החשמל, לא יוכל עוד להתעלם מהאיתנות הפיננסית בקביעת תעריף החשמל. זאת, לאחר שבעבר הואשמה רשות החשמל שבמתכוון אישרה תעריף חשמל נמוך, שלא כיסה את מלוא ההוצאות של חברת החשמל, בין אם מתוך רצון לתמרץ אותה להתייעל ובין אם בשל לחץ ציבורי להוריד את יוקר המחייה.

רף האיתנות הפיננסית שקבעה רשות החברות אינו שונה מזה של חברות מסוגן בשוק הפרטי - וזאת למרות שהבעלות הממשלתית מעניקה לחברות האלה יתרון משמעותי בתהליך דירוג האשראי על-פני חברות פרטיות.

בקצה השני של סקאלת החוב נמצאות חברות ביצוע, כמו נתיבי ישראל ונת"ע וגם חברות הנמלים וחברת תשתיות נפט. "חברות כמו נמל חיפה ואשדוד הן חברות עם אפס חוב וגם זה לא מקובל ופוגע ביעילות של אותן החברות" אומר טואפרה.

בכל הקשור למדיניות חלוקת דיבידנדים, מוחרגות מהקבוצה חברות שפטורות בחוק או בהסכמים מתשלום דיבידנד למדינה - כמו חברת נמלי ישראל (חנ"י) או עמידר. חלוקת דיבידנד איננה רלוונטית גם עבור חברות כמו חברת המתנ"סים, נתיבי איילון או נתיבי ישראל, שאינן צוברות רווחים משום שכל פעילותן מתוקצבת.

לעומת זאת, החברות הביטחוניות, חברת החשמל וחברות הנמל אמורות לחלק 50% מהרווח הנקי בכל שנה. בהקשר זה מציינים ברשות החברות את הדיבידנד הענק בהיקף של כ-500 מיליון שקל שרפא"ל התחייבה לאחרונה להעביר למדינה ודיבידנד בסך של כ-200 מיליון שקל שהעבירה חברת תשתיות נפט (תש"ן).

עוד כתבות

דני טוקטלי ואסף גולדברג / איור: גיל ג'יבלי

המשפחות ששולטות בשוק ההון אך פועלות מתחת לרדאר, וההסתבכות

אי הסדרים שנתגלו לאחרונה בחברת ניהול הגמל סלייס, חושפים לאור הזרקורים את בעליה - משפחות גולדברג וטוקטלי, שמחזיקות במכונת מזומנים משומנת המספקת לגופים פיננסיים את מערכות המסחר ושירותי התפעול ● כיצד הפכו שתי המשפחות לדומיננטיות בשוק ההון הישראלי, ומדוע החליטו להיכנס לתחום הפעילות שהסתבך

אין לנו צפון אחר / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

אין לנו צפון אחר: פרויקט מיוחד לחבל הארץ שאסור לנו לאבד

המחקר שחושף את מצב המפונים מהצפון ● העסקים שנאלצו לעזוב, אבל התחילו מחדש במקום אחר ● סיור במטולה ובכפר גלעדי, חושף סצנה מסוף העולם ● והיכולות שחיזבאללה עדיין שומר במגירה

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מניות המם זינקו בעשרות אחוזים

הדאו ג'ונס ננעל בירידה אחרי רצף עליות של 9 ימים ● אירופה ננעלה באדום ● מדד המחירים לצרכן של סין טיפס ב-0.3% בהשוואה לשנה שעברה - גבוה מהערכות לעלייה של 0.2% ● הונג קונג ננעל בעלייה של 0.76%

אמיר דהן בהריסות של בית שנפגע מירי נ''ט, מטולה / צילום: אלה לוי וינריב

מנהל קרן הפיצויים: "בתל אביב לא מפנימים שיש מלחמה בצפון. הנזקים יתגלו ביום אחד"

מאז פרצה המלחמה קרן הפיצויים של רשות המסים שילמה כ־13.9 מיליארד שקל על הנזקים, אך כשהעומד בראשה אמיר דהן מסתכל על הזירה הצפונית הוא מבין שהכיס רחוק מלהיסגר ● בראיון לגלובס הוא מספר על העבודה תחת אש, מסביר למה לא כל מי שנפגע יזכה לשיפוי מהמדינה, ונערך ליום שאחרי: "אי אפשר לתאר את הלחץ שיהיה לנו כשהמפונים ירצו לחזור לבתים שלהם"

איסטנבול / צילום: Shutterstock

למרות הפסקת המסחר: ישראל החזירה דיפלומטים לשגרירות באנקרה

בחודש האחרון החלה ישראל להחזיר דיפלומטים ישראלים לטורקיה ● זאת למרות התקררות היחסים בין המדינות, והחלטת אנקרה להפסיק את הסחר עם ישראל עד להפסקת אש בעזה ● מה עומד מאחורי ההחלטה הישראלית?

עימאד חבקה באירוע ב''גלובס'' לזכר בנו סלמאן ז''ל / צילום: תמר מצפי

סא"ל סלמאן חבקה ז"ל: הצעיר שהתעקש ללכת למכינה קדם צבאית והקשר האמיץ עם המדינה

סא"ל סלמאן חבקה ז"ל, עליו סיפר נשיא המדינה בערב יום הזיכרון, נפל ברצועת עזה בתחילת נובמבר ● במפגש מיוחד שנערך לזכרו במערכת גלובס, לקראת יום הזיכרון, סיפר אביו, עימאד, על הצעיר שהתעקש ללכת למכינה קדם צבאית, הורי החיילים שהגיעו לנחם והקשר האמיץ עם המדינה

מחאה שקטה בעת דבריו של שר הביטחון גלנט בטקס יום הזיכרון בקריית שאול / צילום: דן בר דוב

"פושע, מה אתה עושה פה": צעקות לעבר בן גביר בבית העלמין באשדוד

עשרות בני משפחות שכולות עזבו את בית העלמין במחאה על הגעת בן גביר, וצעקו לעברו: "החטופים עכשיו" • בני משפחות שכולות אחרות התפרצו לדברי המוחים - ובמקום פרצה מהומה • מחאה גם בזמן נאום גלנט בקריית שאול: "הדם שלהם על הידיים שלך", רגב ושרים נוספים ספגו קריאות "בושה"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעקבות הפרסום בגלובס: אאורה מתקנת את הדיווח בדבר זכייתה בפרויקט ההתחדשות העירונית בגבעתיים

כזכור, בעירייה טענו כי הנתונים שפרסמה החברה אינם תואמים את התכנון שהיא מקדמת ● בחברה מפרסמים כעת "דוח משלים" לדיווח הראשון ובו גרסה מסויגת יותר, ומפורטת פחות, של הצפוי בפרויקט

הריסת הבניין הישן / צילום: קטה גרופ

3 שנים בלבד להריסה: כך קידמתי פרויקט תמ"א במהירות שיא

גיא ליברמן עמד למכור את הדירה שלו בפתח תקווה אך שיחה מיזם שינתה את דעתו והוא החליט לקדם פרויקט התחדשות עירונית בבניין ● מה הוא למד ומה חשוב שאתם תדעו לפני שאתם חותמים ליזם ● האזינו

כ-300 אלף משתתפים במחאה פרו־פלסטינית בלונדון / צילום: ap, Alberto Pezzali

"זה לא מסובך": מה עומד מאחורי הסלוגן שפוגע בתדמית של ישראל

במשך 50 שנה, לפני הכרזת העצמאות ומייד אחריה, ישראל הייתה קלה להבנה ולהסבר ● עכשיו, מבקשי נפשה חוטפים את הנרטיב, ומכריזים שאין דבר פשוט יותר מהבנת צדקתם של הפלסטינים ● הנזק כבד והשאלה היא מה אפשר לעשות שעדיין לא נוסה

עזריאלי ספירלה / הדמיה: KPF

80 קומות לפחות: המגדלים החדשים שישנו את קו הרקיע של תל אביב

שורת גורדי שחקים בני עשרות קומות צפויה לשנות את פניה של תל אביב וסביבתה בתוך עשור, והמבנים הגבוהים של היום יסתכלו מלמטה על הענקים של העתיד ● המגדלים החדשים לא ישמשו את הדיירים רק למגורים או לעבודה, אלא יכללו בתי קפה, חנויות ואפילו שטחים ציבוריים ● וגם: האם בבנייה החדשה נצטרך לוותר על הרכב? ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד

ורנון היל וכלבו סר דאפילד בפתיחת סניף חדש של מטרו בנק בלונדון, ב-2010 / צילום: Reuters, PA Images

המנכ"ל שהעסיק את אשתו, נתן לכלב שלו תואר והפיל בנק

ורנון היל, המייסד של בנק קומרס ומטרו בנק, שניהם הסתבכו בשל עבירות רגולטוריות, היה גם מי שעמד מאחורי בנק רפובליק פירסט שנפל ● להבדיל ממנהלי בנקים אחרים, היל ראה עצמו בראש ובראשונה כקמעונאי, אך נראה שדווקא גישה זו, בסופו של דבר, הכשילה את מיזמיו

אייר קנדה בנתב''ג / צילום: איל יצהר

אחרי יונייטד ואיזי ג'ט: חברה נוספת דוחה את החזרה לישראל

האפשרות לטוס ישירות לטורונטו תידחה עד אוגוסט: חברת התעופה אייר קנדה שהשהתה את פעילותה בישראל דוחה את החזרה שתוכננה ומצטרפת לאיזיג'ט, יונייטד איירליינס ואייר אינדיה שהשהו את חזרתן בשל השלכות מתקפת הכטב"מים האיראנית ● אייר אינדיה אמורה לחזור לפעילות בהמשך השבוע

חנות של רשת גיימסטופ / צילום: Shutterstock

80% בחצי שעה: האם המניה שהטריפה את וול סטריט תעשה זאת שוב?

מניות המם חוזרות לסיבוב נוסף? גיימסטופ (GME) מזנקת בוול סטריט ● ברקע הזינוק נמצא ציוץ אחד של קית' גיל, מי שגרם לזינוק המניה ב-2021, אחרי 3 שנים של שתיקה ● שתי מניות מם נוספות, רדיט ו-AMC, מטפסות אף הן

קייטנה של הקרן לנפגעי טרור / צילום: הסוכנות היהודית

מאז פרוץ המלחמה הצטרפו כ־8,500 משפחות לנתמכי הקרן לנפגעי טרור

הקרן העניקה בשבעת החודשים האחרונים סיוע בהיקף כולל של 36 מיליון שקל ● לצד מענקי חירום כספיים למשפחות שבתיהן נפגעו מטילים, ניתנים גם טיפולים אישיים וקבוצתיים, וקייטנות לילדים נפגעי טרור

מטה ARM בסן חוזה, קליפורניה / צילום: Shutterstock, Tada Images

דרמה בענף השבבים: ארם תשיק מעבדי בינה מלאכותית משלה

ארם צפויה להקים חטיבת פיתוח שבבי בינה מלאכותית שעשויה גם להתפצל ממנה לחברה נפרדת בשנה הבאה, לפי דיווח ביפן ● מדובר בחדשות רעות לאנבידיה ששולטת בענף מעבדי הבינה המלאכותית וחדשות טובות לסופטבנק - בעלת 90% ממניות ארם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

גיל שויד ימכור מניות צ'ק פוינט ב-200 מיליון דולר. כמה מזה יילך לכיסו?

מדובר באופציות שקיבל לפני 7 שנים ופקעו ● שויד, מנכ"ל צ'ק פוינט, צפוי לפרוש מתפקידו ולעבור לתפקיד יו"ר פעיל בחברה וגם לאחר המכירה הוא יישאר בעל המניות הגדול בצ'ק פוינט

עדן גולן מופיעה בגמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

שברה את שיא הרייטינג של התאגיד: כמה ישראלים צפו בביצוע של עדן גולן?

המתמודדת הישראלית באירוויזיון עדן גולן שברה אתמול שיא בתאגיד מאז הקמתו, כאשר הריטיינג בביצוע שלה עמד על 53.6% ● המשדר כולו גרף רייטינג של 36.8%, שיא מאז 2019

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

עליות קלות בנעילה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 טיפס בכ-1.4%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● בשבוע הקרוב המסחר יהיה מקוצר בשל יום הזיכרון ויום העצמאות, ומדד המחירים לצרכן לחודש אפריל יפורסם במהלכו ● במוד'יס החליטו להותיר את דירוג האשראי בישראל ללא שינוי, על A2 ● בארה"ב צפויים להתפרסם נתוני האינפלציה של חודש אפריל ● למרות שהציגה דוח חלש, בבנק אוף אמריקה אופיטימיים לגבי חברת השבבים ARM