גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי שהתעשיינים השקיעו מיליארדים על הפחתת זיהומים – המדינה רוצה ללמד אותם איך להרוויח מזה

משרד הכלכלה והמשרד להגנת הסביבה בחרו במרכז ויץ לפיתוח בר-קיימא לזכיין שיפעיל את המרכז החדש להתייעלות במשאבים בתעשייה ● המרכז צפוי להיפתח בעוד כחודשיים ולהוות עוגן מקצועי לאלפי מפעלים בהיבטים הקשורים להתאמת סביבת הייצור לרגולציה הסביבתית

שריפה בשמן תעשייה בנמל חיפה / צילום: אילן מלסטר, המשרד להגנת הסביבה
שריפה בשמן תעשייה בנמל חיפה / צילום: אילן מלסטר, המשרד להגנת הסביבה

בתום הליך מכרזי שנמשך יותר מחצי שנה, משרד הכלכלה והתעשייה והמשרד להגנת הסביבה בחרו במרכז ויץ לפיתוח בר-קיימא לזכיין שיפעיל את המרכז החדש להתייעלות במשאבים בתעשייה.

המרכז צפוי להיפתח בעוד כחודשיים, ובמשרדי הממשלה אומרים כי הוא יהווה עוגן מקצועי לאלפי מפעלים, רובם קטנים ובינוניים, בהיבטים הקשורים להתאמת סביבת הייצור בתעשייה לרגולציה הסביבתית המתרחבת. פעילות המרכז תמומן במשותף על-ידי המשרד להגנת הסביבה ועל-ידי משרד הכלכלה והתעשייה, בהיקף כולל של 51 מיליון שקל על פני תקופה של 5 שנים, וזאת כשחברות תעשייתיות שיקבלו שירותים מהמרכז ישלמו לו עוד כ-30 מיליון שקל. בתוכנית מעורב גם משרד האוצר.

התעשייה בישראל מסמנת במהלך העשור האחרון את הרגולציה הסביבתית כאחת הרגולציות המכבידות ביותר על פעילותה השוטפת: על-פי נתוני משרד הכלכלה, במהלך העשור האחרון התעשיות השקיעו בכל שנה כ-3 מיליארד שקל בממוצע על הטמעה של אמצעים המיועדים להפחית פליטת מזהמים לסביבה.

במשרדי הממשלה מתייחסים להשקעות אלה כ"כיבוי שריפות", כך שבעוד שהן מהוות פתרונות קצה מהירים לבעיות של זיהום אוויר או זיהום מים בעקבות פעילות תעשייתית, הן לא ממונפות באופן שמאפשר לחברה המשקיעה להשיא מהן רווחים.

במסגרת עבודת מטה משותפת שנעשתה בשנה האחרונה במשרד להגנת הסביבה ובמשרד הכלכלה, נבחן המצב בישראל לעומת מדינות שחברות בארגון ה-OECD, ועלה כי מחצית מהכסף שמושקע במדינות אלה על פתרונות ייצור בעלי חתימה סביבתית נמוכה - מהווה השקעה על מוצרים ועל פיתוח של טכנולוגיות חדשניות שמייעלות את השימוש במשאבים במסגרת תהליכי הייצור.

ראש מינהל התעשיות במשרד הכלכלה, עוז כ"ץ, אומר בשיחה עם "גלובס": "שמנו לעצמנו יעד להשוות את המצב בישראל למצב במדינות ה-OECD בתקופה של 4-5 שנים. עד כה, האופן שבו נעשו ההשקעות בנושא זה לא היה מיטבי, הן מבחינה סביבתית והן מבחינה כלכלית לחברה המשקיעה ולמשק הישראלי, ועם פתיחת המרכז החדש, התעשייה הישראלית תוכל להיחשף לחזית העולמית של הידע והטכנולוגית שקשורים לתחומי הייצור הנקי, ובמקביל גם תקודם ההטמעה של טכנולוגיות חדשניות שיפותחו בישראל".

המרכז החדש יופעל על-ידי מרכז ויץ שאליו חברה לטובת המכרז של המדינה גם ההסתדרות הציונית. בעבר המרכז הוביל פיילוט מטעם ארגון הפיתוח של האו"ם (UNIDO), ובמסגרתו נבדקו דרכים להתייעלות משמעותית במשאבים ב-7 מפעלים המשתייכים לענפים שונים במשק הישראלי. מנכ"לית מרכז ויץ היא עדי דישון, והיא צפויה לעמוד גם בראש המרכז החדש להתייעלות במשאבים.

בדיקה שנעשתה במשרד הכלכלה העלתה כי למרכז החדש יש פוטנציאל טיפול בכ-4,500 מפעלים בכל רחבי הארץ, רובם הגדול נחשבים מפעלים קטנים או בינוניים שמעסיקים עד כ-400 עובדים. במשרד הכלכלה אמרו כי מדובר במפעלים המשתייכים לכלל ענפי התעשייה, מכימיה ומתכת ועד נייר ופלסטיק.

רוב השירותים שיוענקו על-ידי המרכז להתייעלות במשאבים יהיו שירותי ייעוץ והכוונה מקצועיים לתעשיינים, ועל-פי הערכות במשרדי הממשלה, כל תוכנית כזאת עשויה להסתכם בסכומים של כמה מאות אלפי שקלים. השירותים יתבססו על ניתוח האתגרים וההזדמנויות המייחדים כל מפעל במסגרת תהליכי הייצור שלו, וזאת תוך זיהוי של שיטות וטכנולוגיות ייצור חדשות בעולם, שהטמעתן תוביל להפחתת זיהומים ולצמצום פסולות תעשייתיות מסוגים שונים, וזאת לצד שדרוג של אמצעי ייצור.

במשרד הכלכלה אמרו היום כי חברות שיצרכו את שירותי המרכז להתייעלות במשאבים ויעברו את שלבי הייעוץ הפרטניים, יקבלו גישה מקוצרת לתוכניות סיוע נוספות של גופים ממשלתיים, כמו רשות החדשנות ורשות ההשקעות. במצבים שבהם חברה תבקש לפתח טכנולוגיית ייצור נקייה, ותידרש לשם כך למענקים מתאימים - רשות החדשנות תתאים לה סל כלים רלוונטי. במקרה שחברה תבקש לרכוש טכנולוגיות ייצור חדשות שייעלו תהליכים פנים-מפעליים ויפחיתו את החתימה הסביבתית במסגרת תהליכי הייצור - החברה תהיה זכאית לקבלת מענקים מרשות ההשקעות.

"הקמת המרכז החדש מוכיחה כי אפשר לקדם הגנה על הסביבה ופיתוח כלכלי בו-זמנית, והמהלך הזה יהיה לטובת כל הצדדים שמעורבים בו", אמרה סמנכ"לית בכירה לתעשיות במשרד להגנת הסביבה, שולי נזר.

לפני כשלושה חודשים משרד הכלכלה בחר בקבוצה שמורכבת ממכללת אורט בראודה, תפן ו-ESI להובלת התוכנית להקמת המכון לייצור מתקדם בצפון, וזאת בתקציב של 35 מיליון שקל. תפקידו של המכון, שצפוי להיפתח בקרוב, הוא להוות זרוע מבצעת של המדינה בכל הקשור לתכנון ולהטמעה של רכיבי ייצור מתקדמים לתעשיות המסורתיות, וזאת במטרה להעלות את רמת הפריון ולשפר את כושר התחרות שלהן בשווקים.

עוד כתבות

כותרות העיתונים בעולם

זו אחת ממערכות הנשק המתקדמות בעולם והיא עכשיו בידיים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם 

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

מסע הרכש נמשך: לאומי פרטנרס משקיעה ברייק נדל"ן לפי שווי של 525 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של בנק לאומי תרכוש 16% ממניות חברת ההתחדשות העירונית שבשליטת אספן ויוסי רייק ● ההשקעה מגיעה כשלב מקדים להנפקה ראשונית שתבוצע בשלוש השנים הקרובות

צביקה לביא, בעלי בית ההשקעות לביא את לביא / איור: גיל ג'יבלי

"השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי": מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את צביקה לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות: המספרים נחשפים

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ארה"ב מפנה עובדים מלבנון; לאור יום: הסלמה במחאות באיראן

בלבנון דווח כי השגרירות האמריקנית פינתה עשרות מעובדיה • סטודנטים בטהראן ממשיכים להפגין נגד המשטר - תיעודים של הצתת דגלי איראן הופצו ברשתות • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך בהזרמת הכוחות למזרח התיכון ובהפעלת לחץ על איראן במסגרת המו"מ • נושאת המטוסים הגדולה בעולם, שהשתתפה בלכידת מדורו, מתקרבת לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מכסי טראמפ מכים בשווקים: צפי לירידות בוול סטריט, הביטקוין נופל

ירידות גם באירופה ● ברקע הירידות - חוסר הוודאות כתוצאה מתוכנית המכסים של טראמפ שהודיע על מכס גלובלי בגובה 15% ● הביטקוין מתחת ל-65 אלף דולר לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● עליות באסיה

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד