גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התעשיות הביטחוניות מכוונות לתחום הקוונטים וחושפות יכולות חדשות

התע"א הציגה למשרד הביטחון יכולות בתחום אחרי שנים של מחקר משותף עם גופים נוספים, וגורמים מקצועיים שהיו מעורבים בהדגמה מדגישים כי מדובר ב"קפיצת מדרגה טכנולוגית משמעותית" ● במקביל, המדינה השיקה מאגד לחברות וגופים אקדמיים במטרה להרחיב תשתיות ידע בתחום ולעודד שיתופי-פעולה

מפעל רמתא בבאר-שבע / צילום: צילום: דיאגו מיטלברג
מפעל רמתא בבאר-שבע / צילום: צילום: דיאגו מיטלברג

התעשיות הביטחוניות מכוונות לתחום הקוונטים בדרך לפיתוח של יכולות צבאיות ואמצעי לחימה מהירים, עוצמתיים ומדויקים יותר. בימים האחרונים, התעשייה האווירית (תע"א) הדגימה למשרד הביטחון יכולות חדשות בתחום הקוונטים שהיא הצליחה לפתח במשך שנים של מחקר בתחום, בשיתוף עם גופים אקדמיים וגופים ביטחוניים נוספים: "הדגמנו פיתוח שמבוסס על חישה קוונטית לטובת ביטחון המדינה", גילה בהתייחס לאותה הדגמה יו"ר התע"א הראל לוקר, אם כי לא מסר פרטים נוספים אודותיה. לדבריו, "המוצרים של תע"א נמצאים כבר עשרות שנים בחוד החנית של הטכנולוגיה בעולם, ואנחנו דואגים שמצב זה יימשך גם בעתיד ולכן משקיעים בטכנולוגיות קוונטים שנחשבות מהפכניות".

הראל לוקר / צילום: תמר מצפי

גם גורמים מקצועיים בתעשייה האווירית שהיו מעורבים בהדגמה הסודית סוכרים את פיהם בנוגע ליישומים האפשריים שעולים מהיכולות שהשיגה החברה בתחום. עם זאת, הם מדגישים כי יש ביכולות אלה כדי לאפשר לצבאות ולגופים ביטחוניים "קפיצת מדרגה טכנולוגית משמעותית".

בשבוע שעבר, רשות החדשנות שבראשות אהרון אהרון והמינהל לפיתוח אמצעי לחימה ותשתיות טכנולוגיות (מפא"ת) שבמשרד הביטחון השיקו מאגד ראשון מסוגו בישראל שבו שותפים חברות וגופים אקדמיים. זאת, במטרה לעודד שיתופי-פעולה שיאפשרו פיתוח תשתיות ידע בתחום שיובילו ליכולות טכנולוגיות חדשניות.

"הקוונטים יגעו בכל תחומי החיים"

בפעילות המאגד שותפים מכון ויצמן למדע, הטכניון, האוניברסיטאות אריאל, בן-גוריון, בר-אילן והעברית, התעשייה האווירית, רפאל והחברה הבת שלה שעוסקת בפיתוח של שעונים אטומיים, אקיוביט. "כל העתיד הטכנולוגי פונה לכיוון של קוונטים - תחום שעד כה כל חברה פעלה בו באופן עצמאי וכעת, עם הקמת המאגד החדש, תהיה לכולנו יד מכוונת מצד המדינה: כל חברה וכל גוף ישמרו על הפעילות הייחודית שלהם ועל פיתוחיהם בתחום הקוונטים, אך המאגד יאפשר לצלוח מחסור אדיר בידע גנרי שקשור לנושא, כך שהוא ישמש את כלל הגופים שעוסקים בו", אמר בשיחה עם "גלובס" ראש מינהל החדשנות במפעל היבשה רמתא של התעשייה האווירית, יניב לייב.

לייב הוסיף כי "רשות החדשנות, בעידוד משרד הביטחון, החליטה להוביל את הפעילות בנושא בצורה שיטתית ובאופן שיצמיח את ענף הקוונטים לענף מרכזי במשק הישראלי ובתמיכה של האקדמיה. החזון הוא שישראל תהיה מעצמה בתחום - בדומה לתעשיית הסייבר שקמה כאן.

"בשנתיים האחרונות", לדברי לייב, "ניכר שבכל העולם יש התעוררות מסביב לתחום הקוונטים, וטכנולוגיות מתחילות לצאת החוצה אחרי שנים של בדיקות מעבדה ועבודות מחקר ופיתוח. יש לנושא הזה פוטנציאל כלכלי עצום: הקוונטים יגעו בכל תחומי החיים ויעשו להם את מה שעשתה בשעתו האלקטרוניקה, שפתחה אותנו לעולמות חדשים ולמכשירים. ואין ספק שזה הולך להיות האלקטרוניקה החדשה והמתקדמת - שבה האלקטרוניקה הקלאסית תשמש רק כלי עזר לטכנולוגיות מבוססות קוונטים.

"באמצעות המאגד החדש נגיע למצב שיהיו לנו מדגימים טכנולוגיים שבאמצעותם נוכיח יכולות חדשות בתחומים השונים. להערכתי זה יקרה בתוך חמש שנים, בזכות ידע גנרי שנצבור באופן שישפר את יכולות הדיוק, היציבות, צריכת הספקים והורדת המחירים של חיישנים קוונטיים, וזאת בהתבסס על פיתוח של שיטות גנריות לצורך מימושן במוצרים מסחריים".

בעוד שהגופים המעורבים בפעילות המאגד מסרבים לחשוף פרטים אודות תוכניות פיתוח בעלות אופי ביטחוני המבוססות על קוונטים, הם מדברים בהרחבה על הערכים המוספים של קידום המחקר בתחום - לטובת השווקים האזרחיים ובאופן שעשוי להקנות יכולות עתידיות שעד כה רק חלמנו עליהן: מזיהוי מוקדם של סימנים מעידים להיפערות של בולענים, פיתוח יכולות שיאפשרו קבלת התרעה איכותית ומספקת על רעידות אדמה, שיפור חקירת תהליכים במוח תוך התבססות על חיישנים קוונטיים ועד העברת כמויות עצומות של נתונים מקצה אחד של העולם לקצהו השני בזמן קצר מאוד.

עבודה אינטנסיבית עם אוניברסיטת בן-גוריון

"במשך תקופה ארוכה שקדנו על פיתוח של יכולות בתחום - עובדים מטעמנו היו מגיעים לאוניברסיטת בן-גוריון בבאר-שבע ופעלו בנושא הזה כתף אל שכם עם צוותי מחקר אקדמיים", מספר לייב ממפעל רמתא שבבאר-שבע: "אלה היו תקופות של עבודה אינטנסיבית עם אוניברסיטת בן-גוריון, עד כדי מצב שהתקנו שעון נוכחות לעובדי התע"א שהגיעו מדי בוקר למעבדות באוניברסיטה".

במהלך החודשים האחרונים עובר מפעל רמתא של התעשייה האווירית מהפכה, שבמסגרתה מוקדה פעילותה בתחום היבשה לצד חיזוק והרחבת פעולות המו"פ שלו בתחום הקוונטים.

בעבר, רוב הפעילות ברמתא התמקדה בפיתוח ובייצור של ספינות קרב, אך בשל ירידה מתמשכת בביקוש הייתה פעילותו שולית מבחינת התע"א. "במינהל החדשנות שלנו ברמתא יש קבוצה של כ-20 אנשי צוות, בהם גם אנשי תוכנה מומחים מהמעלה הראשונה, שפועלים בלי ליאות כדי להצמיח עבור המדינה את הדבר הגדול הבא, ויש לנו תחושת שליחות חזקה לקראת פריצת דרך בנושא", אמר לייב.

גם אצל המתחרה של התע"א בשוק הביטחוני, רפאל מערכות לחימה, מתייחסים לתחום הקוונטים כאל מנוע צמיחה אפשרי שלא ניתן להתעלם ממנו. הסמנכ"לית למחקר ופיתוח של החברה, ד"ר אירית אידן, אמרה בעת השקת המאגד כי חלק ניכר מפעילותה עד כה בתחום זה נעשה על ידי אקיוביט, שכאמור עוסקת בפיתוח של שעונים אטומיים.

מנכ"ל ונשיא אקיוביט, ד"ר אבינעם שטרן, אמר כי "יש חשיבות עליונה בפיתוח של טכנולוגיות קוונטיות לשעונים אטומיים מתקדמים ולהפצת זמן מדויק בלי תלות במערכות GPS. מדובר באלמנט קריטי בכל המערכות האלקטרוניות המודרניות, תקשורת, מחשבים, ניווט ותשתיות חיוניות כמו תחבורה, חשמל ועוד". 

ישראל רוצה להוביל: מגבשת תוכנית לאומית לקידום התחום

המאמץ להפוך את ישראל למעצמה בתחום הקוונטים החל לצבור תאוצה משמעותית בשנה שעברה, עם הקמת שני גופים לקידום הנושא. הגוף המרכזי שבו מקודם הפרויקט הלאומי הקוונטי הוא האקדמיה הלאומית למדעים. האקדמיה הקימה ועדה מיוחדת בראשות המדענית הראשית לשעבר ארנה ברי, שבה מיוצגים רשות החדשנות, משרד המדע, משרד האוצר, הוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת) שבמועצה להשכלה גבוהה, והמינהל למחקר פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית (מפא"ת) במשרד הביטחון.

ועדה זו היא הרחבה של היוזמה האקדמית לקידום המדע הקוונטי כך שיכלול גופים נוספים שעבורם יש משמעות לקידום התחום. במקור היה המנדט של הוועדה "לבדוק את הצורך בהקמת תשתית למדע ולטכנולוגיית קוונטים, את כדאיות הקמתה ואת היתכנותה". בפועל, תוצאות עבודתה היו ניסוח תוכנית לאומית לקידום תחום הקוונטים. ועדה זו סיימה את עבודתה, מסקנותיה הוגשו, ומרבית המלצותיה צפויות להיות מאושרות במסגרת תקציב המדינה הקרוב.

במקביל, מקודם הנושא גם במסגרת הוועדות הממשלתיות לקידום תחום הבינה המלאכותית בראשות פרופ' אלוף (מיל') יצחק בן ישראל. ועדות אלה נמצאות לקראת סיום עבודתן מתוך כוונה להגיש את מסקנותיהן ולקבל אישור תקציבי מיד לאחר הקמת הממשלה הבאה. במסגרת ועדות ממשלתיות אלה פועלת גם ועדה קוונטית - שגם בראשה עומדת ברי. ועדה זאת אחראית באופן ספציפי על נושא התשתיות ל"מערכות נבונות": חישוב-על וחישוב קוונטי, רישות, ענן ומדע הנתונים. ועדה זו פועלת לצד ועדות הבינה המלאכותית בין השאר בשל הקרבה בין הצרכים של שני התחומים. ועדה זו טרם סיימה את עבודתה.

קרן מחקרים חדשה למדע וטכנולוגיות קוונטים, המשותפת לות״ת ולמפא״ת, והמאגד החדש לחישה קוונטית ברשות החדשנות ומפא״ת, שמתחילים לפעול עתה, עוד בטרם סיימו יתר הוועדות את עבודתן, הם מאמצים המבטאים את הדחיפות שרואים המעורבים בקידום הנושא. המאגד מהווה זרוע ביצועית שתאפשר להתחיל לספק כבר מעכשיו, עוד בטרם קיבלו הוועדות האחרות אישור ותקצוב, מסגרת לשיתוף-פעולה בין עולם העסקים והתעשייה לבין שאר הגופים המעורבים. הקרן מאיצה את המחקר המדעי לקראת גידול הקהילה הצפוי.

הקמת המאגד משקפת את העובדה שהתחום הקוונטי נכנס יותר ויותר לתחומי פעילות של חברות מסחריות בתחומים כמו חיישנים קוונטיים. בהקמת המאגד, כך הסבירה ברי בשיחה עם "גלובס", רשות החדשנות בעצם נענתה לביקוש מצד התעשייה והאקדמיה לשיתופי-פעולה, וזאת בכדי לייעל את העברת הידע. לדברי ברי, שיתוף-הפעולה נועד לאפשר לישראל "להיות תחרותית מול העולם, הן מהבחינה המסחרית והן מול מדינות אחרות שמפעילות פרויקטים לאומיים בתחום - כמו סינגפור, דנמרק, הולנד, בריטניה גרמניה, סין וארה"ב.

"מפעם לפעם קורות מהפכות מדעיות וטכנולוגיות שהן משחק של אפס או אחד, ואם אנחנו מחליטים שאנו רוצים להיות שחקנים, אנחנו חייבים תוכנית אסטרטגית שמתבססת על יכולות בידע, ביצוע ותקציב. נושא הקוונטים הוא גדול ומשמעותי ויש לו יישומים על חומרים, רפואה, חישוב, שימוש מסחרי בהצפנה וחיישנים. המאגד מייעל את הקשר הבין-מערכתי, מייעל את הציפייה מכל אחת מהמערכות ומאפשר למערכות השונות לבצע את חלקן", הסבירה ברי.

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד