גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הציבור נאמן לקרנות: גיוסים של כ-8.5 מיליארד שקל לקרנות הנאמנות מתחילת השנה

המגייסת הגדולה ביותר בשוק הקרנות היא הראל, שגייסה מתחילת השנה 5.1 מיליארד שקל ● הפודה הגדולה היא אי.בי.אי ● והמגמה החיובית נמשכת: בארבעת ימי המסחר הראשונים של ספטמבר כבר צמח היקף הנכסים בשוק קרנות הנאמנות לכ-336 מיליארד שקל

ירון דייגי, מנכ"ל הראל קרנות נאמנות / צילום: מיה כרמי-דרור
ירון דייגי, מנכ"ל הראל קרנות נאמנות / צילום: מיה כרמי-דרור

בסוף יום המסחר האחרון של אוגוסט החולף היו שוות קרנות הנאמנות הישראליות סך מצטבר של כ-334.8 מיליארד שקל, והמגמה החיובית נמשכה גם בתחילת ספטמבר: כבר בתום ארבעת ימי המסחר הראשונים של החודש גדל היקף נכסי הקרנות לכ-335.8 מיליארד שקל. מדובר בהיקף מרשים של נכסים שנהנה הן מתשואות חיוביות בשווקים מתחילת שנה והן מרצף בן שבעה חודשים של גיוסים ברמה המצרפית, כשרק בינואר השוק רשם פדיונות מצרפיים.

מבדיקת "גלובס" עולה כי באוגוסט רשמו קרנות הנאמנות גיוסים בהיקף מצרפי של כמעט חצי מיליארד שקל, כך שמתחילת השנה מדובר על גיוסים מצרפיים מצטברים של כ-8.5 מיליארד שקל. "מתחילת השנה קרנות מניות ישראל ממשיכות להיות האפיק הרווחי ביותר", אומר ל"גלובס" גורם בכיר בשוק קרנות הנאמנות שמנתח את הנעשה בקטגוריות השונות בשוק זה. "התחממות מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין פגעה במדדי המניות בחו"ל", אך "השוק הישראלי הפגין אדישות לתנודתיות מעבר לים וקרנות המניות כאן רשמו יציבות ובכך ביססו את מעמדן במקום הראשון בטבלת התשואות", הוסיף.

אותו גורם מציין עם זאת כי "בולטות הקרנות המנייתיות בישראל מעט מפתיעה, לאור העובדה שמתחילת השנה לא מעט מדדי מניות בחו"ל רשמו תשואות גבוהות ממדדי המניות בישראל. אך נראה שרוב מנהלי הקרנות שבחרו להשקיע באופן שונה מהרכב מדדי ת"א 35 ות"א 125, הצליחו להניב למשקיעים תשואות גבוהות ממדדי המניות בארץ ומהתשואות שרשמו משקיעים שבחרו להשקיע בקרנות מניות חו"ל".

עוד לדברי אותו גורם , "עד כה 2019 מסתמנת כאחת השנים הטובות למשקיעי קרנות הנאמנות בישראל, במגוון רחב של אפיקים וקרנות", והחזרה הזו של הציבור לאפיק מביאה ליצירות בקרנות. אך למציאות הזו, שמאפיינת את השוק מאז פברואר השנה, קדמה המגמה בשנת 2018, כשהתשואות השליליות שנרשמו בעיקר בסופה הובילו לתנודתיות החדה ולפדיונות מצרפיים של כ-18 מיליארד שקל, ו"סכומים אלו לרוב נמצאים כמזומן בחשבונות הבנק", כדברי הגורם, שמוסיף כי "רצף העליות של החודשים האחרונים מחזיר את ביטחון המשקיעים, כפי שניתן לראות בחזרה למגמת גיוסים בקרנות".

קרנות הנאמנות: הגיוסים והפדיונות בשוק באוגוסט 2019 - לטבלה המלאה לחץ כאן

 

המסורתיות, הכספיות והמחקות מגייסות, קרנות הסל פודות בענק

עם זאת, שוק קרנות הנאמנות אינו מקשה אחת. מעבר לקטגוריות השונות - החל ממניות בארץ ומניות בחו"ל (תוך הסתכלות שונה על מדדים שונים), עבור בקרנות שמתמחות בחוב ממשלתי או תאגידי, גם בהסתכלות גיאוגרפית, ועד לקרנות גמישות ועוד - ישנה גם חלוקה לקרנות אקטיביות בניהול שמנסה להכות את השוק ולקרנות פסיביות שעוקבות אחר השוק. וגם בתוך הקרנות האקטיביות יש את הקרנות המסורתיות ויש את הכספיות, כשבקרנות הפסיביות יש את קרנות הסל ואת הקרנות המחקות.

בחינה לעומק של נתוני הגיוסים והפדיונות עד כה השנה, כששמונה חודשים כבר מאחורינו , מלמדת כי זו ללא ספק שנה חיובית של גיוסים לקרנות המסורתיות ולקרנות הכספיות כמו גם לקרנות המחקות. למולן, קרנות הסל, שעד 2018 היו תעודות סל, מציגות פדיונות מצרפיים של כ-3.3 מיליארד שקל מתחילת השנה.

מבחינת הגופים המנהלים, בולטת גם בסיכומו של חודש אוגוסט חברת קרנות הנאמנות של הראל פיננסים, בניהולו של ירון דייגי, שמובילה את הגיוסים הן בחודש החולף והן מתחילת השנה. לדברי דייגי, "בחודש אוגוסט ראינו עלייה חדה בתנודתיות בשווקים, בעיקר בגלל מלחמת הסחר בין סין לארה"ב וחוסר ההחלטיות של הבנק המרכזי האמריקאי לגבי המשך תוואי הורדת הריבית. מנגד השוק הישראלי בלט ברמות תנודתיות נמוכות יותר, בעיקר במניות. זו הסיבה שראינו את הקרנות שמתמקדות באפיקים האלה בולטות בביצועים טובים. במבט קדימה, עם ההודעה על התחלת האכיפה של המכסים החדשים בין סין לארה"ב נראה שהתנודתיות תמשיך ללוות אותנו בתקופה הקרובה. לכן אנחנו בהראל ממשיכים להתמקד באפיק המניות בישראל ובפיזור נרחב של אפיקי ההשקעות בתיק, שיוכל להגן על המשקיע במקרה הצורך ולהקטין את התנודתיות".

בחודש אוגוסט הראל גייסה לקרנות שלה סך של כ-555 מיליון שקל, כשרוב הסכום מגיע מהקרנות המנוהלות. בולט גם הנתון שתוך חודשיים גויסו 59 מיליון שקל לקרנות אלפא טק של הראל, שעדיין מינוריות מאוד ביחס לשוק כולו, כשהן מנהלות פחות מ-100 מיליון שקל.

אחרי הראל עוד ארבעה גופים נמנים עם המצטיינים בשוק ניהול ההשקעות - אלטשולר שחם, שגייס כ-278 מיליון שקל בחודש החולף, ילין לפידות, מור וקסם שבשליטת אקסלנס (שבתורה בבעלות קבוצת הפניקס).

נציין בהקשר זה, כי היום פתחו אלטשולר שחם וענקית ניהול ההשקעות הבינלאומית בלאקרוק את המסחר בבורסה בתל אביב, הודות לשיתוף הפעולה שלהם בתחום קרנות הסל.

מנגד, ישנם שלושה גופים שפדו סכום תלת-ספרתי של מיליוני שקלים בחודש החולף: מיטב דש, אי.בי.אי ופסגות.

7 גופים גייסו מיליארד שקל ומעלה מתחילת השנה

ובמבט על שמונת החודשים הראשונים של השנה, המגייסת הגדולה היא כאמור הראל קרנות נאמנות, שגייסה בתקופה זו כ-5.1 מיליארד שקל. אחריה ניצבים עוד חמישה גופים שגייסו מעל מיליארד שקל כל אחד, וגוף נוסף שכבר נושק למיליארד שקל גיוסים עד כה השנה (בסדר יורד): פסגות, מור, ילין לפידות, מגדל שוקי הון, קסם ופורסט.

מהעבר השני, הפודה הכי גדול הוא אי.בי.אי, שהקרנות שלו פדו עד כה השנה יותר מ-2.2 מיליארד שקל. אחריו קרנות מודלים של ד"ר יעקב שיינין, שכבר מנהלת רק 344 מיליון שקל לאחר שפדתה בכל אחד מהחודשים השנה, עם רצף שלילי שהחל בסוף דצמבר 2018, אז ניהלה נכסים בהיקף של כ-1.55 מיליארד שקל בקרנותיה. אחרי שני אלה ניצב פודה שלישי בסכום שגבוה ממיליארד שקל: אנליסט.

עוד בפודים הגדולים, שלושה גופים שפדו מתחילת השנה סכומים בהיקף המתקרב ל-900 מיליון שקל או גבוה מכך: אלומות, רוטשילד ותמיר פישמן.

עוד כתבות

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

ברק רוזן, צחי ארבוב וזיו יעקובי / צילום: ינאי אלפסי, אלכס פרגמנט

הנתון שיכריע אם המיזוג הענק בין אקרו לישראל קנדה יצליח

המיזוג הצפוי בין יזמיות הנדל"ן המובילות ישראל קנדה ואקרו צפוי ליצור את החברה הגדולה בענף ● בשוק מנתחים את היתרונות והסיכונים שלקחו על עצמם בעלי ישראל קנדה, את הסיבות שהביאו למכירתה של אקרו, ואת הנתון שעליו תקום או תיפול הצלחת העסקה

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

מחיר היעד ירד ב-70%: בית ההשקעות שפסימי כלפי המניה הישראלית

בנק ההשקעות ג'פריס הוריד את ההמלצה על מאנדיי וביצע חיתוך חד של מחיר היעד של החברה ● "במאנדיי יש תחזית מעורפלת הן בסגמנט החברות הקטנות והבינוניות והן בארגוני", אמר אחד האנליסטים מג'פריס ● גם חברות תוכנה נוספות סופגות שינוי גישה מצד בנק ההשקעות

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על הפורשת / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המוסדיים נתנו ברקס: מנכ"לית אל על הפורשת לא תקבל פיצויי פיטורים

המנכ"לית היוצאת בן טל-גננסיה ביקשה לקבל פיצויי פיטורים מלאים על 18 שנות עבודתה באל על בהיקף של מיליון שקל, אך המוסדיים מתנגדים ● היא מסיימת את דרכה בחברה עם שכר בעלות של כ-30 מיליון שקל

משרדי EY / צילום: Shutterstock

15 שנה אחרי קריסת אגרקסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו מפרקי החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרקסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● בא-כוח מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש שהדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו; נשקול לערער"

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היום היסטוריה בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף היום לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

בישראל מרוצים מביטול מכסי טראמפ: "מעניק יתרון במו"מ, אין כבר טעם למהר לחתום"

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה ב–0.6% בינואר, השכר ממשיך להיות המרכיב הדומיננטי

מדד תשומות הבנייה המשיך לעלות גם בחודש הראשון של 2026, אם כי בשיעור מזערי ● ללא העלייה בשכר העבודה, ירד המדד ב־0.2%

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

צביקה לביא, בעלי בית ההשקעות לביא את לביא / איור: גיל ג'יבלי

"השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי": מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את צביקה לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"