גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פי 2 יותר תיירים מבאירוויזיון": חברות ענק מחו"ל בחרו בירושלים כיעד צ'ופר לעובדים, וזה שווה המון כסף

אין מדינה שלא תרצה נתח מענף תיירות התמריץ ● מדובר בענף שהולך ותופח, מגלגל עשרות מיליארדי דולרים בשנה וכולל סיורי תמריץ ובונוס לעובדים מצטיינים, למנהלים וללקוחות ● בירושלים, שתקלוט השבוע אלפי תיירים בפרופיל גבוה, רואים במגמה יעד עסקי לכל דבר

סיורי תמריץ בירושלים / צילום: נועם מוסקוביץ
סיורי תמריץ בירושלים / צילום: נועם מוסקוביץ

והעיר ירושלים צהלה ושמחה - ויש לה סיבה טובה: בשבועות הקרובים יתארחו בעיר 8,300 עובדים של שתי חברות ענק, שיגיעו לארץ במסגרת "סיורי תמריץ" (Incentive trips). התיירים ישאירו במשק כ-20 מיליון דולר (לא כולל מחירי הטיסות מארה"ב ומדרום אמריקה).

"עד היום שום כינוס בינלאומי לא הביא תרומה כספית כזו", אומר אמנון בן-דוד, מנכ"ל "אשת תיירות נכנסת", שיחד עם עיריית ירושלים זכו במכרז לאירוח (לשלב הגמר עלו ירושלים ואתונה).

אין מדינה, יעד או ספק תיירות שלא ירצה נתח מענף תיירות התמריץ. מדובר בענף שהולך ותופח ומגלגל עשרות מיליארדי דולרים בשנה - וכולל סיורי תמריץ לעובדים מצטיינים, למנהלים וללקוחות. לפי ההערכות, ב-2018 היקף סיורי התמריץ היה כ-60 מיליארד דולר. 50% מסיורי התמריץ בעולם מגיעים מחברות אמריקאיות.

בשנים האחרונות התחרות עברה מהמדינות ומהיעדים גם לחברות - תחרות על הפרסטיז' (יוקרה), וכאן נכנסת היצירתיות לתמונה. לעתים מדובר במסעות ובנסיעות ברכבי יוקרה, בסיורים באיים אקזוטיים, בספארי באפריקה ועוד; ולעתים ביעד מרוחק בעל מאפיינים אורבניים או אחרים. רוב הסיורים יכללו גם את בני הזוג של "המוכרים המצטיינים" ולעתים גם ילדים. את המסע מממנת החברה, ולשם כך לעתים היא חוכרת מטוסים לטיסות מיוחדות.

בסיורים בארץ ישתתפו 5,000 נציגי מכירות של חברת הביטוח האמריקאית WSB (מקבוצת ענקית הביטוח TransAmerica), שישהו כאן שישה לילות (חציים בתל-אביב וחציים בירושלים); ו-3,300 עובדים מצטיינים של חברת הפארמה ותוספי התזונה Omnilife המקסיקנית. הם ישהו שישה לילות בירושלים ויבקרו בכל הארץ, לרבות במיסות בנצרת.

בשני סיורי ענק בירושלים ישתתפו אלפי משתתפים באירועים בגיא בן-הינום. לשם כך יוקמו בימות ענק. כן הוזמנו אמני פולקלור ישראלי, מאות אוטובוסים, דיילות ומדריכי דרך. כל ספק יזכה לנגוס בעוגת התמריץ.

להערכת בן-דוד, שעוסק בסיורי תמריץ זה 30 שנה, כל תייר כזה יוציא כ-500 דולר ויותר לקניות, לסיורים עצמאיים ולארוחות שלא כלולות בסיור.

המטרה: להפוך לבירת סיורי תמריץ

מבחינה לוגיסטית, בעיר עמוסה כמו ירושלים נדרשת היערכות מיוחדת (דמיינו 100 אוטובוסים פורקים יחד תיירים בנקודה בעיר). ראש עיריית ירושלים, משה ליאון, ציין כי העירייה שמה לה למטרה להפוך את העיר לבירת סיורי תמריץ, ולהיערך בהתאם. לדבריו, "בשנתיים האחרונות השקנו מסלולים מיוחדים ומענקים לעידוד תיירות התמריץ, בתקווה להמשיך ולארח עוד סיורים מסוג זה".

לדברי הממונה על התיירות ברשות לפיתוח ירושלים, אילנית מלכיאור, "זה אירוע בסדר גודל שלא היה לנו. להבדיל מתיירי כנסים, מדובר בתיירים שרוב זמנם פנוי. יש לזה משמעות כספית עצומה לכל העסקים בעיר. זו כמות תיירים גדולה פי שניים מתיירי האירוויזיון שפקדו את תל-אביב בחודש מאי - וההיערכות בהתאם".

לשאלה עד כמה קשה לשווק את ישראל במכרזים העולמיים של סיורי התמריץ, לבן-דוד יש תשובה מורכבת. לדבריו, "ישראל היא אחד היעדים היקרים בעולם לתיירות, ויש חשש ביטחוני. לכן, האתגר להבאת חברה בסיור תמריץ ראשון שלה הוא קשה. לשתי החברות שבאות כעת יש זיקה מטעמי דת. היו"ר והמייסד של WSB הוא קתולי שביקר כאן בסיור צלייני, והקבוצה השנייה - רובה קתולים מדרום אמריקה.

"ב-2012 החברה שיגרה לסיור 1,400 סוכני מכירות. המניע הוא 'ארץ הקודש', וחלק משמעותי מהשיקול הוא צלייני. בחברות אחרות ישנם מניע היסטורי, ישראל כ'סטארט-אפ ניישן' ועוד. חברות שעושות טיולי תמריץ כבר 15 שנה מגיעות בסוף גם לישראל, אחרי שהיו ברומא, בלונדון, בדרום אפריקה ובסין. בנוסף לשני הפרויקטים הללו, ב-2019 אנחנו מארחים כ-50 סיורים עם כ-100 משתתפים בכל אחד".

את שני הסיורים הגדולים ילוו צוותי תקשורת. כל אייטם כזה תורם הן ליחסי הציבור של החברה וגם ליחסי הציבור של ישראל, שלהם חשיבות עצומה.

בן-דוד מציין כי כדי לזכות במכרזים הללו נדרשת התגייסות הרשויות, לרבות סבסוד. "לצערי, משרד התיירות כמעט לא השקיע עד היום בתחום הזה. לא היינו זוכים במכרז בלי תמיכה כספית של הרשות לפיתוח ירושלים ומשרד ירושלים ומורשת, שסבסדו חלק מהעלויות של אירועי הגאלה - שרק בהם הושקעו 2 מיליון דולר".

עד כמה החיבור לחברות הענק הללו משמעותי?

"ל-WSB יש 26 אלף נציגי מכירות, ובכל שנה הם מוציאים את המצטיינים ליעד אחר: הם ביקרו בוייטנאם, במדריד, בפריז, ברומא ובהוואי. ב-15 השנה האחרונות הם התמקדו בקרוזים, וכעת הם מחפשים דברים אחרים.

"ל-Omnilife יש 5.6 מיליון נציגי מכירות, וישראל חייבת להיות חלק מהתחשיב כשהם מוציאים את המצטיינים לחופשות. הביקור של WSB לבדו מקיף 142 טיסות. אורחי Omnilife יגיעו ב-48 שעות, כולל בטיסות מיוחדות ממקסיקו סיטי ומקנקון. העולם רץ אחריהם, כי מדובר בפלח שוק כלכלי הכי אטרקטיבי בתיירות. אם תייר בארץ מוציא בממוצע 1,000-1,200 דולר, תייר בסיור תמריץ שווה ערך להוצאת כ-3,000 דולר.

"ככל שיורד מספר המשתתפים בסיור, עולה היקף ההשקעה. לפני כמה חודשים התארחו פה כ-40 סוכני מכירות של סקודה אוסטריה. על כל אחד מהם שילמה החברה 6,000 דולר לארבעה ימים, לאירוח שכלל מלונות יוקרה, ארוחות שף וסיור בהליקופטרים".

ענף מתפתח: כולם רוצים חלק מעוגת התמריץ

"זול יותר לצאת לחו"ל מאשר לנפוש בארץ"

טיולי תמריץ הם גם נחלת העובדים בישראל, בעיקר של החברות שעוסקות במכירות כפונקציה של עמידה ביעדים. לדברי מנכ"ל כרמל תיירות, יגאל אבני, "המטרה של המעסיק היא שעובדים שיוצאים לסיור כזה יחזרו ב'היי'. אסור שיהיו פשלות. אנחנו מתבקשים לאתר את מלונות מעולים, כדי שהעובדים לא יחושו לרגע שחסכו עליהם".

אבני מסביר כי "לפעמים שם היעד עושה חצי מהעבודה. כמו איי סיישל, המלדיביים וכדומה. המטרה היא להמציא בכל פעם את הגלגל. הרבה מהסוכנים המצטיינים כבר היו בהמון מדינות, וכשיש יעד חדש, עטים עליו בטיולי תמריץ. עכשיו למשל מככבת מאוריציוס. גם ביעדים הקרובים אפשר 'להשתגע', והכוונה למלא את הטיולים בתוכן, כמו טיול בהליקופטר מעל הרי געש או מסעדות מישלן. התוכן הזה מייקר את הטיול הזה לעומת טיול 'רגיל' בכ-40%", כך לדברי אבני.

מנהל הפיתוח העסקי בקבוצת אופיר טורס, רותם אברון, מחלק את סיורי התמריץ לשלושה סגמנטים: לצד צ'ופר על עמידה ביעדי מכירות, הוא מונה טיולי גיבוש ורווחה; וסגמנט שלישי הוא נופשון - כלומר מסע בטן-גב ללא תוכן (סיורים וכדומה). התקציב הוא פקטור עיקרי, וכך יוצאים הסיורים בחו"ל נשכרים על חשבון האתרים בארץ.

"זול יותר היום להוציא לחו"ל מאשר לנפוש בארץ", אומר אברון, שגם מציין כי "המעביד לא רק חוסך אלא גם נהנה מהתפיסה של העובדים שחופשה בחו"ל שווה יותר. המטרה היא למצוא יעד של עד שעתיים טיסה, ויש בשפע, כמו יוון, רומניה, בולגריה, גיאורגיה, קפריסין, בודפשט ופראג. כשאת עושה תחשיב של חופשה עם טיסה ומלון, הכול זה יותר זול מאשר נופש באילת או בכל מקום אחר בארץ. מבחינת העובד, ברגע שהוא עובר בדיוטי פרי, זה כבר שווה יותר".

דרך אחרת שמאפשרת גם להיות יצירתי וגם לחסוך היא לצאת ליעדים פופולריים פחות, וזאת בחסות יעדי חברות הלואו קוסט שטסות מישראל. בין היתר מונה אברון גידול בנסיעות תמריץ לדברצן, העיר השנייה בגודלה בהונגריה, או לקלוז' ברומניה. "אני בונה חבילה של 4 ימי טיול מפנק ב-2,500 שקל. ביחס למחירים בארץ זה עלויות שזולות ב-30%-40% עבור המעביד".

אבני מעריך כי לטיולי תמריץ יוקרתיים יוצאים כ-50 אלף ישראלים בשנה, ועוד כ-100 אלף יוצאים לטיולי תמריץ בסיסיים יותר. להערכת אברון, ההוצאה הממוצעת לעובד מגיעה ל-800-1,000 דולר. "הוצאתי לאחרונה משרד פרסום לנופש בחו"ל, וחמישה-שישה משרדים פנו אליי ולמתחרים שלי לבנות נופש שיהיה בו גימיק שווה יותר או מלון יוקרתי יותר. רואים את זה אותו הדבר בחברות ביטוח, אשראי ותקשורת - כל חברה רוצה לקבל באז שהיא מפנקת יותר מהמתחרה שלה. כולנו מרוויחים מזה". 

עוד כתבות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי אישר סיוע עתק לישראל. מה תכלול החבילה?

בית הנבחרים האמריקאי אישר סיוע בסך כולל של 95 מיליארד דולר לשורה של מדינות ובהן ישראל ● חבילת הסיוע כוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל, כולל 4 מיליארד דולר למילוי מלאי טילי טמי"ר של כיפת ברזל; 60.8 מיליארד דולר סיוע לאוקראינה, בדגש על השלמת אמל"ח; וכן, 8.1 מיליארד דולר עבור טייוואן

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

אילוסטרציה: shutterstock

הסעיף "הקטן" בעסקת נדל"ן שיתחיל לסבך אתכם עם רשות המסים

באילו מקרים השחקנים בשוק הנדל"ן "בני חורין" מהקשר שנכפה עליהם ככלל עם רשות המסים? ● גלובס עושה סדר בזכויות החוזיות והתנאים שמשחררים אתכם מחובת הדיווח לרשויות המס, לפחות בשלב עריכת החוזה

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, Daniel Fung

מגמה מעורבת באסיה; מחירי הזהב יורדים בכ-1%

המסחר בוול סטריט ננעל אמש בירוק, הנאסד"ק טיפס בכ-1.1% ● עליות במחירי הנפט ● הביטקוין עומד על כ-66.5 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.5%

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

תקיפת צה''ל בלבנון / צילום: ap, Hussein Malla

דיווח בלבנון: חוסל בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה

במהלך הלילה: אזעקות הופעלו במטולה ● מוקדם יותר - מטרה אוירית יורטה באזור קריית שמונה ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן שנבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי